FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Nadamse da nekoga nisam zaboravio,ali iz prilozenog dase videti da kompletno brojno stanje granicara tad bilo 14+11,daje 25 (al mi racun dobro ide,samse sebi divim:oops:)
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 18.05.15 23:48
ercov54 (citat):
Idemo dalje sa ponovnom prozivkom,ali sad moja klasa!
Nadamse da nekoga nisam zaboravio,ali iz prilozenog dase videti da kompletno brojno stanje granicara tad bilo 14+11,daje 25 (al mi racun dobro ide,samse sebi divim:oops:)
Svaka cast prijatelju na memoriji veoma je neiscrpna i temeljita,ja sam mladji poprilicno ali nebih mogao nabrojati svoju klasu ni izbliza kao ti i stoga ozbiljan+ za tebe
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 19.05.15 13:44
Igrali smo i kosarku , sa fudbalskom loptom, ali smo ipak koliko se ja secam najvise igrali odbojku. Cak je neko od vojnika kupio loptu za odbojku iz Skoplja kad je isao na vikend,jer nam se stara izlizala... Evo jos jedne slike od Aleksa na igralistu. U pozadini naravno nasa karaula... [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 19.05.15 13:58
ercov54 (citat):
A broj 12? 12)D.Lj -Sirogojno-Zlatibor-Srbija
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 19.05.15 21:33
lacoš (citat):
ercov54 (citat):
A broj 12? 12)D.Lj -Sirogojno-Zlatibor-Srbija
A da prijatelju D.S,pocelo da se senili iliti pod naski lapi Glavnog nisam stavio u brojno stanje,ali verovatno moje prisustvo nista ne menja,nistica ostaje uvek nula
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 19.05.15 21:42
hvala prijatelju.Nisam zaboravio,jer taj period svog zivota jako dobro pamtim,mada nesto iz sadasnjeg vremena ode u zaborav.Puno toga ponovose vratilo iz zaborava zahvaljujuci vama mladjima;)
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 19.05.15 21:58
[You must be registered and logged in to see this image.] Prke prijatelju.Po svemu sudeci pronasaosi Atanasovskog Jovana.Pokusavam nekako da markiram momka,ali nikakomi ne polazi za rukom iliti pamecu:).aj da probam ovako.Momak u gornjem redu stojeci sesti sa levo na desno,(gledajuci sa nase strane posmatraca)racunajuci u brojno stanje i gologlavog KK Miroslava Paunovica:lol:.Uporedjujuci ovu i onu sliku sto ti dao,pocinjem da verujem da 100% jesi pronasao pravog Jovana!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 19.05.15 22:31
E to su bili momci koje ja sreo na Bitusi.Moguce da nekog i preskocio,ali i za razumetije:( Podrazumevase ukoliko neko od forimasa prepozna nekog sa ova tri spiska,da to dojavi obavesti tog nekog iliti javne ovde kod nas kuci tj na forum!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 20.05.15 23:11
Evo jos jedna docnjejesenska... Nas rejon je lep u svako doba godine...[You must be registered and logged in to see this image.][/img]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 20.05.15 23:54
[You must be registered and logged in to see this image.] Од оваа локација врвот Голем Крчин може да биде искачен за околу еден час по маркираната патека што започнува од бачилото. Се искачува Мал Крчин (на карта Рудина 2238нмв) и покрај месноста Врток се искачува врвот Голем Крчин (2341нмв), каде што се наоѓаат остатоците на малата црквичка на самата граница со Албанија.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 20.05.15 23:56
Напомена: За сите оние поискусни и авантуристички љубители на планината постои и кружна алтернативна дводневна патека. Се трга на 18-ти Август, се спие во шатори кај месноста Гинова чешма (прочитај погоре), се искачува Голем Крчин и се продолжува до ледничкото езеро Локув (1565нмв), сместено на планината Дешат. Постои и можност за алтернативно бесплатно спиење во селото Битуше.
Samo da jos po kozna koji put naglasim sirokogrudost samih bitusana,napomenom,da postoji mogucnost za besplatno spavanje u selu. Ovakav gest retkose moze sresti na ovim prostorima:cheers:
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 0:02
ercov54 (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Од оваа локација врвот Голем Крчин може да биде искачен за околу еден час по маркираната патека што започнува од бачилото. Се искачува Мал Крчин (на карта Рудина 2238нмв) и покрај месноста Врток се искачува врвот Голем Крчин (2341нмв), каде што се наоѓаат остатоците на малата црквичка на самата граница со Албанија.
Druze majore, kao da osecam vazduh tu gore na srtu. Kao da sam sada usred one mladalacke energije kada nije bilo tesko popeti se ispod oblaka i uzivati u nedohvatu neba. Znam da mnogi koji su bili tu GORE zude za tim osecajem , jer i sada ga se secaju , jer nikad nije prosao...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 0:13
[You must be registered and logged in to see this image.] Ima Krcin i svoje drugo lice!
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 0:17
ercov54 (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Prke prijatelju.Po svemu sudeci pronasaosi Atanasovskog Jovana.Pokusavam nekako da markiram momka,ali nikakomi ne polazi za rukom iliti pamecu:).aj da probam ovako.Momak u gornjem redu stojeci sesti sa levo na desno,(gledajuci sa nase strane posmatraca)racunajuci u brojno stanje i gologlavog KK Miroslava Paunovica:lol:.Uporedjujuci ovu i onu sliku sto ti dao,pocinjem da verujem da 100% jesi pronasao pravog Jovana!
Ova slika zasluzuje svaku ocjenu,zaista predivna,prijatelju Ercov jeli ovo tvoja klasa ili Prketova.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 0:21
Upravo tako Stariji Vodnice,i zbog svega toga sto nama ostalo u secanju,kao najlepsi deo nasih mladjanih dana druzimose i ovde. Samo izgleda da nismo svi emotivci poput nas nekolicine bivsih granicara.Neki to shvatali kao nuznost koju moraju da odrade,e u tome je razlika izmedju nas i njih:vjn:
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 0:24
Hvala prijatelju na takvom misljenju,a ovoje moja klasa 73/74.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 8:37
Kuhar-Debar. (citat):
ercov54 (citat):
Ova slika zasluzuje svaku ocjenu,zaista predivna,prijatelju Ercov jeli ovo tvoja klasa ili Prketova.
Stvarno je slika zlata vredna. Nazalost moja oktobarska klasa nema ni jednu zajednicku sliku. Onda verovatno nismo mislili da cemo ostariti..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 22:33
Pokusavam da se organizujem da docaram ovim momcima sa Bituse,a i nasim prijateljima sto se druze sa nama,kakose momak iz Berova nas PRKE trudi da pronadje ne samo svoje drugove iz klase,vec i moje od pre 42 godine. Pronasaoje momka u Nemackoj a inace sinovca KAMIC IZETA,koji mu potvrdio da njegov stric bio granicar na Bitusi,ali nazalost vise nije medju zivima!
NEK MU BUDE VECNA SLAVA,I HVALA ZA SVE DANE ZAJEDNO PROVEDENE NA BITUSI
Prke veliko HVALA za sve sto cinis za i oko nase Bituse!
(pokusaj da dobijes saglasnost da objavis prepisku sa Kamicem)
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 22:57
ercov54 (citat):
Pokusavam da se organizujem da docaram ovim momcima sa Bituse,a i nasim prijateljima sto se druze sa nama,kakose momak iz Berova nas PRKE trudi da pronadje ne samo svoje drugove iz klase,vec i moje od pre 42 godine. Pronasaoje momka u Nemackoj a inace sinovca KAMIC IZETA,koji mu potvrdio da njegov stric bio granicar na Bitusi,ali nazalost vise nije medju zivima!
NEK MU BUDE VECNA SLAVA,I HVALA ZA SVE DANE ZAJEDNO PROVEDENE NA BITUSI
Prke veliko HVALA za sve sto cinis za i oko nase Bituse!
(pokusaj da dobijes saglasnost da objavis prepisku sa Kamicem)
Ja smatram da Prke i ti druze Ercov zaista zasluzujete orden za sve ovo sto radite za Bituse i sto promovirate iz dana u dan ono sto nemozemo i nezelimo nikad zaboraviti.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 23:29
Kuhar!
Ni ja ni Prke,a ni ti,sigurno nismo ovde zarad priznanja ordenja iliti vec,vec upravo iz razloga koji ti naveo,da se secamo i nikad ne zaboravimo:slt:
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 21.05.15 23:56
[You must be registered and logged in to see this image.] врвот Црвена Плоча и Дебарско езеро во позадина
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 22.05.15 0:08
ercov54 (citat):
Kuhar!
Ni ja ni Prke,a ni ti,sigurno nismo ovde zarad priznanja ordenja iliti vec,vec upravo iz razloga koji ti naveo,da se secamo i nikad ne zaboravimo:slt:
Znam ja prijatelju iz kog smo razloga ovde i nitko nas ne tjera da budemo tu jer smo tu iz sopstvene zelje i volje,ali ipak zeleo sam da to naglasim za vas dvojicu jer treba reci istinu a orden sam onako spomenuo usput jer vi zasluzujete puno vise,hvala vam sto ste tu i sto i dalje razvijate temu u jos vece visine i naravno zaboraviti necemo nikad jer je to nas zavjet.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 22.05.15 8:41
Drugovi moji.. Mislim da postoje jos uvek ljudi koji su bili poput onih s kojima sam se druzio na granici, jer sam duh zajednistva i ljudskosti su bili temelj svega sto je i dan danas ostalo od ono vreme u meni. Moj cilj i zelja je da dovedem sto vise tih ljudi na nas u temu. I pokusavacu ako treba jos milon puta. Hvala vam sto postojite. Letos cu zdravlje od boga pokusati da odem na Bituse... To ce tek biti informacije.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 22.05.15 21:58
Prke (citat):
Drugovi moji.. Mislim da postoje jos uvek ljudi koji su bili poput onih s kojima sam se druzio na granici, jer sam duh zajednistva i ljudskosti su bili temelj svega sto je i dan danas ostalo od ono vreme u meni. Moj cilj i zelja je da dovedem sto vise tih ljudi na nas u temu. I pokusavacu ako treba jos milon puta. Hvala vam sto postojite. Letos cu zdravlje od boga pokusati da odem na Bituse... To ce tek biti informacije.
Drugovi moji... Ovaj Prke je covek neunistiv-ako treba jos milion puta- [You must be registered and logged in to see this image.] Uspeo da dobije od unuka pok.Kamic Izeta sliku,i kao potvrdu da slika izvirna i druga strana slike.Hvala unuku od Izeta.Ovim ozivljavamo i uspomenu na njega
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 22.05.15 22:23
Ja ti kazem Prke je nepresusni bunar sto se tice inf.u vezi Bituse.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 22.05.15 22:27
Imam informaciju da trenutno ovde sa nama na forumu i temi sin i unuk od KAMIC IZETA!
Velik i iskren pozdrav ne samo od mene kao druga od vaseg oca i dede,vec od svih momaka ovde na forumu! Sta reci o Izetu! Tih miran uzoran,uvek se tako prica za onim koga nema,ali kad Izet u pitanju,tosu bile njegove osobine,a slika je slikana iza karaule,mislim da iza njegovih ledja grudobran!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 23.05.15 22:51
Sa rejona ... na dohvat ruke... [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 23.05.15 22:53
Prke (citat):
Sa rejona ... na dohvat ruke... [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Prelijep pogled.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 24.05.15 22:57
Dobio neke nove fotke od Luzajica. Hvala ti druze granicaru, pa dodji bre na Forum.. . Dok ne stignu one prave slike sa granice, koje ce drug Luzajic svakako naci a za koje je vezana VEEELIKA PRICA koju cu naravno da ispricam kad budu fotke TU , pozivam sve koji su bili sa mnom na karauli da prokomentarisemo ove... Ajd da vidimo prepoznajete li ove granicare... Dobro sad, neki su u uniformi a neki hmmm... u ono sto se zateklo kad se slikalo... Pozz i ocekujem komentare da prepoznate svoje drugove... [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 25.05.15 22:35
[You must be registered and logged in to see this image.] Nemogu da verujem,da momak sa slike,koji tako puno ucinio za mene,komesam ostao duzan zahvalnost za izuzetan odnos prema svim granicarima,a pogotovu prema mojoj klasi,kojije mogao da sakrije sitne propuste u sluzbi od KK,koji nije nikog kaznio,a imaoje ovlastenje za tako nesto,koji najpre bio izuzetan covek a tek posle staresina,koji nas docekao na karauli,pruzio reci podrske i ohrabrenja,nije vise medju zivima!
MARTA 2013 umro JOSIPOVIC JOSIP (1952) u Varesu BIH.
NEKMUJE VECNA SLAVA
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 25.05.15 23:03
Prijatelju,bez obzira sto istina takva kakva jeste,tose nikako nemoze izbeci.Koliko uspona,toliko i padova u zivotu.Tebi HVALA ovako javno sto ne samo da nalaziz zive drugove,vec nalazis podatke i za one koji nisu vise medju nama.Najiskrenije HVALA!
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 25.05.15 23:36
ercov54 (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Nemogu da verujem,da momak sa slike,koji tako puno ucinio za mene,komesam ostao duzan zahvalnost za izuzetan odnos prema svim granicarima,a pogotovu prema mojoj klasi,kojije mogao da sakrije sitne propuste u sluzbi od KK,koji nije nikog kaznio,a imaoje ovlastenje za tako nesto,koji najpre bio izuzetan covek a tek posle staresina,koji nas docekao na karauli,pruzio reci podrske i ohrabrenja,nije vise medju zivima!
MARTA 2013 umro JOSIPOVIC JOSIP (1952) u Varesu BIH.
NEKMUJE VECNA SLAVA
Slava mu.
AleksKs Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2015-01-19
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 26.05.15 17:55
Prke (citat):
Dobio neke nove fotke od Luzajica. Hvala ti druze granicaru, pa dodji bre na Forum.. . Dok ne stignu one prave slike sa granice, koje ce drug Luzajic svakako naci a za koje je vezana VEEELIKA PRICA koju cu naravno da ispricam kad budu fotke TU , pozivam sve koji su bili sa mnom na karauli da prokomentarisemo ove... Ajd da vidimo prepoznajete li ove granicare... Dobro sad, neki su u uniformi a neki hmmm... u ono sto se zateklo kad se slikalo... Pozz i ocekujem komentare da prepoznate svoje drugove... [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Bravo Prke za slike, naravno hvala i Luzajicu sto je poslao. Pokusacu da se setim imena prvi sa desne strane je Luzajic, u sredini bi trebalo po mom secanju da bude Dumpor Mirsad (mislim da je iz Mostara) a prvi s leva Zeljko (nisam siguran za prezime)
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 26.05.15 22:30
AleksKs (citat):
Prke (citat):
Bravo Prke za slike, naravno hvala i Luzajicu sto je poslao. Pokusacu da se setim imena prvi sa desne strane je Luzajic, u sredini bi trebalo po mom secanju da bude Dumpor Mirsad (mislim da je iz Mostara) a prvi s leva Zeljko (nisam siguran za prezime)
Tako je. Rasko Luzajic i Zeljko Stjepanovic... Ali ono u sredini nije Dumpor.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 26.05.15 22:47
Luzajica i ja poznajem,samo nikako da posalje te istorijske slike,ali dobriste vi momci,a uz vas i on pozitivan,pa ocekujemo te slikice!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 26.05.15 23:03
Evo jos jedna sa Raskom. [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 27.05.15 0:50
Prke (citat):
AleksKs (citat):
Prke (citat):
Slika je odlicnog kvaliteta a i veoma vrijedna.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 28.05.15 0:24
Stariiji Vodnice,a da ti ovaj granicar Luzajic malo kapu nosi isuvise nisko.Zar nije bilo pravilo-dva prsta iznad ociju-,a doticnom zamalo da pala kapa na oci:roll:
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 28.05.15 0:27
Kuhar-Debar. (citat):
Prke (citat):
AleksKs (citat):
Prke (citat):
Slika je odlicnog kvaliteta a i veoma vrijedna.
Odlicno zapazanje druze Kuhar ... Rasko Luzajic mi je kao sto rekoh poslao sliku. Stvarno je odlicnog kvaliteta, ali me ne cudi, jer je Rasko DETE TEHNIKE i razume se u takve stvari. Samo mi je zao sto ne mogu da ga privolim da dodje na Forum.. Raskoooo ocekujem ONE slike... Vec me malo sram od drugova jer sam obecao... Sto se tice vojnika u sredini koji cuci, jos postoji dilema ko je on... Ja licno mislim da je to vezista Popovic - aprilska (najstarija klasa kad sam dosao na karauli)..
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 28.05.15 0:30
Stariiji Vodnice,a da ti ovaj granicar Luzajic malo kapu nosi isuvise nisko.Zar nije bilo pravilo-dva prsta iznad ociju-,a doticnom zamalo da pala kapa na oci:roll:
To je od uzbudjenja jer se slika ..
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 28.05.15 7:24
Karaula polako poprima konture vjerskog objekta.Nešto se i dograđuje.
SVaka cast zza prelepu sliku druze lacos. Veliki plusic od mene. Ovo se stvarno zove TAZE slika...
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 28.05.15 19:28
Drugovi granicari, moj drug Rasko Luzajic je nasao slike koje tako dugo svi ocekujemo... Njemu BESKRAJNO HVALA, jer je sto se kaze , okrenuo drvo i kamen da ih pronadje i eto odrzao obecanje, skenirao ih i poslao mi vise od 40 slika, slikanih u doba kad smo mi bili na nasoj voljenoj karauli... Slike cu objavljivati postupno, jer mnoge od njih razresavaju dileme kao- gde je bilo kosarkasko igraliste, gde je bila stala sa senom, gde su bili rovovi, kakvi su bili granicni kamenovi...
Ali...
Ja sam duzan da vam ispricam pricu o tome kako su slike nastale , kako je film u aparatu razvijan u moje rodno Berovo i slike radjene tu u Berovu ...
Kad bi postojala jos uvek JNA mozda tu pricu nikad ne bih ispricao, jer sadrzi stvari koje su u ono vreme bile zabranjene, (nadam se da ce administratori pogledati kroz prste sto cu na Forumu pricati o tim zabranjenim stvarima , jer je i Forum iako zabavnog i drustvenog karaktera ipak ozbiljna i uredna stvar)... Mozda ce se neko setiti price , mozda ce se neko i pronaci, ali eto ja resio da je ispricam.
Dakle, Imali smo ilegalni foto aparat na karauli. Ne secam se odakle je bio i koje je marke bio , mozda "Smena 8", uglavnom svi smo u ono vreme cuvali tajnu da on postoji. Kupili smo film i ono slikali se do mile volje. Verovatno su bile i druge slike izasle iz tog aparata ali ja o tome ne znam. Slike koje smo slikali na granici sa punim naoruzanjem , na granicnoj liniji,bile su stvarno "ozbiljna stvar" koja nikako nije smela da procuri... U to se vreme verovatno moglo lezati u zatvoru zbog toga. Iz tog razloga, znajuci da ne smemo film razviti i slike napraviti negde u blizini ( u Debru na primer) jer bi mozda "procurele" , JA sam ih uzeo jer sam isao po civilku (to je bilo pred kraj mog vojnog roka) kako bi ih napravio u Berovo. Dakle, uzmem ja film i pravac Berovo. Ali dani dok sam bio kuci znate i sami kako lete, pa ja zaboravim na film i tek kad sam krenuo natrag na karauli, pronadjem film u dzepu kosulje. Nisam imao gde nego da kazem mojima da urade slike i da mi ih posalju postom. Trebalo je da napisu na pliku sa slikama "pazi foto" da bi ih kurir koji nosi postu iz sela , skloni "u stranu" da ih porucnik ne uhvati... Greskom moji ukucani su stavili film i slike u paketu sa civilkom koja je kasnije stigla, ali mi smo i to preduhitrili pa je kurir otvorio paket u selu, uzeo slike i film i ponovo spakovao... (naravno to se nije smelo)... Porucnik me zove da u vojnickom klubu otvorim paket.. Otvorim ja paket, on pregleda , bile farmerice patike i neka maica, kad ... Od patike ispade jedna slika... To je bio sok za sve a najvise za mene. Na slici jedan od drugova granicara sa psom na granicnom kamenu... "Otkud ta slika ovde" je bilo pitanje od porucnika , naravno upuceno meni... Mozete zamisliti... Odmah me zvao na raport ali su mi svi vec rekli da je najbolje da priznam sve... No puno se pitanja nadovezivalo : Zasto samo jedna slika? Gde je film ? Ja kako bih pokrio kurira potrazim od Luzajica sve slike i film sa namerom da kazem da su bili u dzepu od farmerica. Tako i odgovorim porucniku.. I predam mu slke i film. On je samo rekao : "Zapatices ti mene Vanco " ! A imao sam desetak dana do kuce... Tih deset dana je bilo deset godina za mene. Ostavila mi strasan utisak cela stvar da sam je do dan danas zapamtio u detalje. Ovom prilikom iako je proslo vise od trideset godina, ako ova prica stigne do njega ZAHVALJUJEM sto nije nista preduzeo ... Postedeo me je..
A slike ... Ove sto cete u narednom periodu svi videti i koje mi je Rasko poslao danas, su one koje mi Rasko nije dao (ja nisam znao) kad sam ih predavao porucniku. Zadrzao ih je.. i danas ih imamo. Ostale, stvarno sjajne slike verovatno su unistene ...
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 28.05.15 23:46
Prke veoma lijepa prica i naravno sa nestrepljenjem cekamo nove slike.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 29.05.15 20:47
Evo prva slika. Na njoj se vidi Rasko Luzajic i vidi se objekt pozadi gde se cuvalo seno . Malo mi je nejasno jer sam mislio da je stala gde je bila Vera blize tom objektu , i cini mi se da je stala imala ulaz koji je gledao ka poligonu ... Ili mi je mozda amnezija stala na vidik...Sta vi mislite ? [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 29.05.15 22:22
lacoš (citat):
Karaula polako poprima konture vjerskog objekta.Nešto se i dograđuje.
Slika je sjajna.imam utisak da bih bez greske izasao starim stazama na reon,a okolina karaule vec poznata kao okolina oko moje kuce.Hvala prijatelju Lacose na ovakvoj svezoj slici,samo me cudi kakve to ti i Prike imate veze da dobijate ovako ekskluzivne slike
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 29.05.15 23:27
Prke (citat):
Evo prva slika. Na njoj se vidi Rasko Luzajic i vidi se objekt pozadi gde se cuvalo seno . Malo mi je nejasno jer sam mislio da je stala gde je bila Vera blize tom objektu , i cini mi se da je stala imala ulaz koji je gledao ka poligonu ... Ili mi je mozda amnezija stala na vidik...Sta vi mislite ? [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Luzajic izgleda bio glavna faca na karauli ,ali izgleda imao veliki popust kod KK jer kako drugacije tumaciti ovakvu frizuru sa duzom kosom od propisane A ovo momak barata oko puske na grudobranu koji malo izmenio oblik od onog iz mog vremena. Prijatelju moj,nije se ovde cuvalo seno,vec kobila Vera,a kod mene bila Drina. Upravo vrata od stale i gledaju prema tvom poligonu,a mom odbojkaskom iggralistu;) Malosi ti moj prijatelju potisnuo u drugi plan secanja na sitnije detalje sa i oko karaule,dobroje sto planiras da letos odes tamo da osvezis secanja,a nama ostalima priredis nezaboravnu reportazu sa nama drage lokacije Hvala darodavcu slike,a i tebi prijatelju sto se trudis da ovekovecis nase davne uspomene +++++++
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme) 30.05.15 13:41
Mislim ipak da su bila dva objekta... Jedan je ovaj gde se na tavanu (ispod krova) cuvalo seno za kobilu i zeceve, - to sam 100 % siguran jer sam se nekoliko puta penjao kod sena.. Drugi objekt je bio (cini mi se to nisam 100 % siguran ali mi je tako ostalo u mozgu) za kobilu a pozadi su bile i svinje... Evo i u ranijim postovima dok sam objavljivao ja sam stalu gde je bila Vera postavio na drugo mesto, kao zasebni objekt.. [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
A evo i na ovoj slici se vidi da je bio objekt koji je srusen na mestu gde mislim da je bila stala..
Verovatno da ti upravu oko dva objekta za potrebe kobila,samo sto meni u secanju samo stala i nikakav drugi objekat,a za svinje imali nekakav prirucni sklepan svinjac iz koga svakodnevno svinjce izlazilo komsijama u baste:roll:
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme)