FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15050 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:04
Nadbiskupija je kao i biskupija, samo što je to više počasni naslov uglavnom iz povjesnih razloga, ali nekako i gledajući na veličinu same biskupije. Nadbiskupi su na čelu nadbiskupije. I to je počasni naziv, jer nadbiskup nije nekakav veći biskup od biskupa. I nadbiskup je samo biskup jer u rimokatoličkoj Crkvi nema većeg svećeničkog reda od biskupa. Tako je i s kardinalima, oni su (nad)biskupi s pravom glasa u konklavi. Takodjer sam već pisao da je i sam Papa samo biskup (Rimski).
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:15
Vladika, je valjda uvek vladika, a to što ima tu funkciju koju ima ne znači da više nije vladika. Milutins, se uhvatio toga kao pijan plota. Moš, misliti sad je mitropolit a ne vladika ? Neće da govori o suštini napisanog, o poenti, već govori o sporednim stvarima... Ako se brine o svom stadu /vernicima/ i nosi pomoć, jel sad treba to na sva zvona da zvoni, našta to liči ?
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:26
Vladika je uvijek apostol.Zar mislis da je on zvao novinare ili TV ekipu da to snimaju? Kada je prosle godine otprilike u ovo vrijeme Patrijarh Irinej dolazio u crkvu kojoj pripadam sjatilo se tu novinara sijaset. Niko ih nije zvao, nisu se ni najavili, zeljni vijesti, moraju necim ispuniti program. Uostalom sta je lose u tome, zar to nije svojevrstan podstrek tim ljudima koji su ostali ili se vratili na pradjedovska ognjista- niste sami, mi smo uz vas. Osnovnu poentu sam vec naveo, kao vjernik i pripadnik SPC nemas pravo kritikovati i opanjgavati crkvene duznostvenike. Procitaj ustav SPC, tamo ti je sve lijepo objasnjeno.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:27
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:34
Sta ti nije jasno?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:35
Apostol ne mora biti episkop (biskup, vladika), apostol ne mora biti čak ni svećeno lice. Već sam pisao i o ženskim apostolkama koje su postojale u ranoj Crkvi.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 18:56
E sad tvoja tumacenja, uslovno receno, posmatrano sa moje pravoslavne strane predstavlja- opet naglasavam uslovno receno- krsenje prve bozije zapovijesti. Otvoris nasumice neku stranicu biblije ili psaltira i onda tumacish rijeci kako ti one izgledaju logicne.Zna se ko su originalni apostoli.......idite i shirite....
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:08
Da ti malo pojasnim. Nema religijskog nazovimo to slobodoumlja.Ili vjerujes ili ne.Sve je receno tu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:15
Ma to je meni jasno. Samo mi nije poznato da u pravoslavlju episkopi imaju rang apostola.
The author of this message was banned from the forum - See the message
paradajz Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2014-02-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:18
To je Milutin nesto pobrkao.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:20
To ti je osnova pravoslavlja.Apostoli preko duha svetoga, sveto trojstvo.To je u simvolu vjere. Sta je u osnovi pravoslavlje i pravoslavna crkva uopste.Sveto Trojstvo- neodvojivo i neraskidivo.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:21
Paradajz uvijek si mi bio simpatican sa svojim spamovima- slatko me nasmejes
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:24
milutins (citat):
To ti je osnova pravoslavlja.Apostoli preko duha svetoga, sveto trojstvo.To je u simvolu vjere. Sta je u osnovi pravoslavlje i pravoslavna crkva uopste.Sveto Trojstvo- neodvojivo i neraskidivo.
Zaista ne kužim. U simbolu vjere se nigdje ne spominju apostoli, samo apostolska Crkva.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:37
Dobro da ti pokusam objasniti preko vaskrsenja.Ovo je cisto sa pravoslavne strane- poznate su ti neke razlike .Znaci sin boziji se po vaskrsenju javio apostolima i dao im blagodet( preko duha svetoga)- znaci nasledje od boga kojeg su oni preneli- rukopolozili tih kao sto ti kazes 70 episkopa koji ta nasledja prenose dalje. Nadam se da si shvatio.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 19:58
milutins (citat):
Osnovnu poentu sam vec naveo, kao vjernik i pripadnik SPC nemas pravo kritikovati i opanjgavati crkvene duznostvenike.
To je moglo da prodje nekad, Milutine. Danas, kad se sve vise (u svim kongregacijama) medju klerom otkrivaju necasne i nemoralne radnje to vise ne drzi vodu.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 20:29
Perice uvijek je toga bilo- ne samo danas.U oba krila hriscanstva, da ne spominjemo neke Navescemo najsveziji primjer u pravoslavlju- po onoj narodnoj" prvo pocisti svoje dvoriste". Njegovo Preosvestenstvo, bivsi vladika tuzlansko zvornicki gospodin Vasilije Kacavenda.Bio je moj vladika u starom kraju.Pogresio je. Kako ja to prihvatam? Crkveni Sinod SPC je zasjedao i donio odluku u vezi toga.Vladika Kacavenda nije rascinjen, u manastiru Tavna je i tamo u samoci i molitvi okajava svoje grehe. Postujem to i vjerujem u ispravnost odluke crkvenog sinoda SPC. Za mene je to kraj price i halabuke po tom pitanju.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 20:42
milutins (citat):
Perice uvijek je toga bilo- ne samo danas.U oba krila hriscanstva, da ne spominjemo neke Navescemo najsveziji primjer u pravoslavlju- po onoj narodnoj" prvo pocisti svoje dvoriste". Njegovo Preosvestenstvo, bivsi vladika tuzlansko zvornicki gospodin Vasilije Kacavenda.Bio je moj vladika u starom kraju.Pogresio je. Kako ja to prihvatam? Crkveni Sinod SPC je zasjedao i donio odluku u vezi toga.Vladika Kacavenda nije rascinjen, u manastiru Tavna je i tamo u samoci i molitvi okajava svoje grehe. Postujem to i vjerujem u ispravnost odluke crkvenog sinoda SPC. Za mene je to kraj price i halabuke po tom pitanju.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.09.16 20:47
Obicna propaganda, on uopste nije u tom manastiru.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 0:21
milutins (citat):
Max Blitz (citat):
Max Blitz (citat):
Nije da se previše miješam jer ne poznajem, nego vidim da se u Hr medijima koriste nazivi i vladika i metropolit, npr. vladika gornjokarlovački Gerasim, i metropolit Porfirije.
Npr. na stranicama Srpske opće pravoslavne gimnazije u Zagrebu spominju i vladiku i metropolita....
Potpuno ispravno. Gornjokarlovacki je Vladika, a Zg- Lj je mitropolit.
Da se ukljucim po redu..... Milutine, i vladika( episkop) i mitropolit su episkopska-vladicanska zvanja. Tu je Sloba u pravu. U narodu je episkop - vladika , a sva zvanja arhijereja su episkopska - vladicanska. Po redu od nizeg zvanja ka visem , episkop , mitropolit , arhiepiskop i patrijarh u SPC. Svi su zajedno arhijereji. Najnize zvanje je episkop , a mitropolit i arhiepiskop su visa ili visoka episkopska zvanja , dok je patrijarh najvise zvanje i prvi je medju jednakima. Znaci sve su episkopska zvanja , koja su stepenovana jerarhijski.
Lako je sve pronaci na netu , mada ima i pogresnog i nejasnog po raznim linkovima.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 0:45
VBČ (citat):
milutins (citat):
Kada vec ide link da spomenem ono sto znam , posto sam tu blizu , imam neka saznanja ali i iskustva ... Konkretno vladika Vasilije, i njegovo ime , su vezani za dobro znanu aferu , i cim je ceo slucaj dobio razmere klasicne afere pokrenute u "zutoj stampi" i za sada se zavrsio kako se zavrsio, svima treba da bude jasno da tu ima i dima i vatre , i istine i lazi , i podmetanja i izmicanja.......Kako i koliko cega , jos ce se utvrdjivati. A svako nase odredjivanje na neku stranu je izlisno. Samo cemo temu napuniti linkovima ka raznim novinama i stampi koji opet ne kazuju nista osim opste poznatog. Vladika Vasilije je bio u Bijeljini , povremeno je boravio i u Tavni kako spomenu Milutin , do bolesti. Trenutno se spekulise o njegovom prebivalistu ( poslednja dva meseca , u tom periodu osim najblizih nije nikoga primio) posto mesto prebivalista treba da odredi Sveti Sinod. Sta je jos bitna cinjenica......Sta god se trebalo uraditi , a negde zapne , i ne moze (finansijski , politicki , administrativno , pravno....) sa vladikom sve MOZE. Naravno da vladika nije ni Bog ni apostol pa da moze sve uciniti sam . Potpora i logistika njegove moci, koja je bila u sve vecem usponu , stajala je u ljudima iz ostalih sfera drustva. I politike i privrede i finansija i crkve i drzave , svega...... Kako je u ocima obicnih ljudi ovde okolo bio sve veci , a sa druge strane uticaj dotadasnje "podrske"sve manji posto ih je bukvalno prevazisao , moralo mu se "stati na put". U takvoj situaciji , kao po definiciji , sledi skandal i afera i posle ide sve kako ide , odnosno kako mora i kako se slozi.
I na kraju , treba videti jos neki link mozda. Treba znati da to nije manastir. To je komleks Vladicanskog Dvora , koji ima u svom sastavu manastir , episkopske odaje , mislim da se radi i muzej i jos pratecih objekata administrativnog , svetovnog i kulturnog sadrzaja.
I na kraju krajeva , mozda se treba vratiti na sustinu teme , na veru i verske liturgije , a dela i greha ako ih ima neka utvrdjuju i mere zemaljski i boziji sudovi.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 1:01
pera84 (citat):
milutins (citat):
Osnovnu poentu sam vec naveo, kao vjernik i pripadnik SPC nemas pravo kritikovati i opanjgavati crkvene duznostvenike.
To je moglo da prodje nekad, Milutine. Danas, kad se sve vise (u svim kongregacijama) medju klerom otkrivaju necasne i nemoralne radnje to vise ne drzi vodu.
Da , i danas , kada u ovom vremenu , teologija vise nije nego sto jeste izbor nacina zivota.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 1:06
VBČ (citat):
Ma to je meni jasno. Samo mi nije poznato da u pravoslavlju episkopi imaju rang apostola.
Nemaju rang , ali su neposredni naslednici apostola. Prve episkope su izabrali apostoli
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 3:20
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Slobodno ti popij pivo ili vino i idi u džamiju jer grijeh ni u jednoj vjeri ne ulazi u usta nego obrnuto.
Probaj se pričestiti bez ispovjedi i nedostojan euharistije, pa ćeš vidjet da grijeh itekako ulazi na usta.
Stoga tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se, dakle, svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela« (1 Kor 11, 27-29)
Da malo pojasnimo pojam i znacenje reci euharistije, u najkracim crtama, kao i pripremu za euharistiju( pricesce), odnosno post i ispovest.
Prije ispovestimo postimo, bukvalno receno cistimo telo od otrova. Zatim sledi ispovest/ pokajanje/ ciscenje nase dushe. Za vrijeme svake liturgije priprema se prosfora i vino, vrsi se proskomidija. Svestenici prizivaju Boga koji cuje molitve i preko Duha Svetoga pretvara hleb i vino u tijelo i krv Isusovu. Vjernici prilaze " sa strahom Bozijim i verom pristupit"- to je to, euharistija kao vrhunac i svrha Sv Liturgije/ pricesce. I kod jednog i drugog krila Hristove crkve( istocnog i zapadnog) nema tu kanonskih problema, samo obrednih kao sto su kvasni i bezkvasni hleb, pricesce iz jedne case i sl. Ne smatram da cinimo greh ako se pricestimo u drugom krilu Hristove crkve. Nema kanonskih problema ni oko proslave Hristovog rodjenja, oba krila se slazu oko datuma, tj dec 25. Kanonski problem je Vaskrsenje, to je posebna tema oko koga se lome koplja stoljecima.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 21:39
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 22:08
Ovo je baš zanimljivo, ove žene kao jaje jajetu...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 22:12
Još sam pod utiskom od Milutinsa i tumačenja oko one teme o kojoj sam pisao. Ja sam mislio da mi živimo ovde u Srbiji u demokratskom društvu i da je posle puča, završen period jednoumlja, te da nema nedodirljivih. Ovde sam čuo, da zapravo ta oblast ne sme da se komentariše, kritikuje i da nemamo pravo na to. Nisam takođe znao, da su Oni toliko nedodirljivi i van uticaja diskusija, i da su kao sistem sasvim odvojeni i da niko ne sme ništa reći. Ja sam tako shvatio Milutinsa.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 22:25
Sloba1 (citat):
Još sam pod utiskom od Milutinsa i tumačenja oko one teme o kojoj sam pisao. Ja sam mislio da mi živimo ovde u Srbiji u demokratskom društvu i da je posle puča, završen period jednoumlja, te da nema nedodirljivih. Ovde sam čuo, da zapravo ta oblast ne sme da se komentariše, kritikuje i da nemamo pravo na to. Nisam takođe znao, da su Oni toliko nedodirljivi i van uticaja diskusija, i da su kao sistem sasvim odvojeni i da niko ne sme ništa reći. Ja sam tako shvatio Milutinsa.
Milutin ima svoje mišljenje i on u potpunosti prihvata svoju vjersku zajednicu onakvom kakva jeste. No to ne znači da svatko mora biti takvoga mišljenja. Ja stoga niti nisam član neke odredjene zajednice koju ne bi smio kritizirati.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 22:26
Ti nisi milutina pogresno shvatio nego nisi dobro procitao.U mojim postovima nema jednoumlja niti sam se odnosio prema visokim crkvenim osobama kao o nedodirljivim. Samo sam napisao da svaki vjernik ima duznost i obavezu da stiti ugled i dostojanstvo istih, ne da ih opanjgava. Tesko je tebi objasniti religiozne stvari.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 22:41
Ja tebe apsolutno ne kritikujem.Smatram da imas pogresan stav prema religiji. Spominjes demokratiju? Crkva i demokratija nemaju nikakvih dodirnih tacaka. Vladika kao " shef" eparhije je neprikosniven.On odlucuje o svemu po svojoj i Bozijoj volji.On je i shef eparhijskog suda, eparhijskog savjeta, postavlja i razresuje svestenike po parohijama, rukopolaze, rascinjuje, dodjeljuje ordenje, potvrdjuje crkvene odbore........ Samo je odgovoran crk sinodu . Nema vjere bez vladike, nije to kao u fudbalu, iskljuce kapitena ekipe i gurash dalje. Pogledaj definiciju SPC. Jedna, jedinstvena, APOSTOLSKA i nedeljiva. Kome to ne odgovara nije nikakav problem, izaberrs sebi drugu ili si ateista.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.09.16 22:57
Ne zameri, živeo sam u sistemu gde sam bio član partije, jedan od onih skoro dva miliona u to doba. Tako da ne vladam dobro tom materijom i izneo sam ono što je rađeno kao moje viđenje, pa sam mislio, da je to vladika Porfirije mogao da uradi, bez te televizije recimo.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.09.16 0:54
Kod cerke i zeta- pripalo mi da pazim na unuchad veceras.Zet je iz Slobinog komsiluka.[You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.09.16 1:05
milutins (citat):
Kod cerke i zeta- pripalo mi da pazim na unuchad veceras. Zet je iz Slobinog komsiluka.
Eh, propala ti nadanja o multikulti zetu...
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.09.16 5:35
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
Kod cerke i zeta- pripalo mi da pazim na unuchad veceras. Zet je iz Slobinog komsiluka.
Eh, propala ti nadanja o multikulti zetu...
Ne vjerujem da je Micko bas navijao za garavog zeta, al' kad ti kazes...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 1:09
Gregorijanski kalendar dobio je ime po papi Grguru XIII. i danas je u upotrebi kao primarni ili sekundarni kalendar u gotovo svim krajevima svijeta. Po savjetu njemačkog astronoma Christophera Claviusa (Christoph Schlüssel) (1538. - 1612.) i napuljskog fizičara i astronoma Alojzija Liliusa (Luigi Lilio Ghiraldi) (1520. - 1576.), papa Grgur XIII. (1502. - 1585.) je 24. veljače 1582. objavio reformu do tada postojećeg julijanskog kalendara papinskom bulom Inter Gravissimas nazvanom po prvim dvjema riječima teksta. Bula je sadržavala sljedeće odredbe: 1. Iz kalendara će se izostaviti 10 dana, tako da poslije četvrtka, 4. listopada 1582. slijedi petak, 15. listopada. 2. Prijestupna je svaka godina djeljiva sa 4, osim onih godina djeljivih sa 100 pri čemu su one djeljive sa 400 također prijestupne. 3. Prijestupna godina ima jedan dan više od obične (koja ima 365 dana) koji se dodaje na kraju mjeseca veljače. 4. Uskrs će se odsad izračunavati po novom pravilu, vezanom za novi kalendar. 5. Prvi dan u godini bit će 1. siječnja. Razlika između gregorijanskog i julijanskog je ta što gregorijanski ima 97 prijestupnih u svakih 400, a julijanski 100 godina. U gregorijanski kalendar uvedeno je takozvano Sekularno pravilo da su godine djeljive sa 100 (sekularne godine) obične, osim ako su djeljive sa 400, u tom su slučaju prijestupne. To znači da su godine 1700, 1800, 1900, 2100. itd. prijestupne po julijanskom, a obične po gregorijanskom kalendaru. Danas razlika između ta dva kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećat će se na 14 dana. Uvođenjem gregorijanskog kalendara, kalendarska godina je približena tropskoj najviše do tada. Kada je papa Grgur 1582. godine uveo novi kalendar, njega su odmah prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španjolska, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Zemlje Krune sv. Stjepana kojima je tada pripadao najveći dio Hrvatske prešle su na gregorijanski kalendar 1587. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, Engleska i njezine kolonije 14. rujna 1752. Pravoslavne zemlje su to učinile tek u 20. stoljeću, s tim da su do dan-danas već i neke pravoslavne crkve (Grčka, Rumunjska, Bugarska) prešle na ovaj kalendar, premda neke, kao što su Ruska i Srpska, i dalje ustraju na starom julijanskom kalendaru.
Prigodna marka Njemačke pošte (1982.) na 400. obljetnicu gregorijanskog kalendara (rad Elisabeth von Janota-Bzowski)
Marduk Mladji Vodnik
Spomenica Prvoborca FS BROJ POSTOVA: : 311 ČLAN OD: : 2009-05-01 Njemacka
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 1:43
Pravoslavne crkve nisu presle na gregorijanski vec na novojulijanski. On je jos precizniji od gregorijanskog.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 2:36
Ako pod novojulijanskim kalendarom podrazumijevas Milankovicev kalendar onda si u pravu.Mada ne koriste sve pr crkve isti.Osim onih koje su navedeni u gornjem tekstu Americka Pravoslavna Crkva kao i Ruska Zagranicna Crkva koriste kalendar po Grguru.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 2:42
milutins (citat):
Ako pod novojulijanskim kalendarom podrazumijevas Milankovicev kalendar onda si u pravu.
Koja je vjerska, kanonska (ne znam kako bih pitao) povezanost/vrijednost kalendara koji je u upotrebu uveo Julije Cezar, da ga se SPC tako čvrsto drži? A ovaj Milankovićev novojulijanski je nastao po narudžbi upravo SPC.....
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 2:58
Valjda necemo "odlutat"?? Neosporno je da je Isus Hrist rodjen u vrijeme kada se koristio julijanski kalendar.Opet, nisam strucnjak za kalendare niti teolog.Po njemu rodjenje je 25 dec i mi ga slavimo tada.I katolicka crkva ga slavi 25 dec ali po kalendaru koji nije postojao u vrijeme rodjenja. Drzimo se stava ( i tako praktikujemo religiju) da Hristovu crkvu proslavljamo onako kako je ona nastala, kako u kalendarskom, tako i u obrednom smislu.Naravno uz postovanje drugih hriscanskih religija/ pravaca/ sekti.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 3:10
Malo pojasnjenje oko proslave Hristovog rodjenja. Nismo ga uvijek slavili 7 januara po Grguru kao danas. Slavio se i 6 pa i 5 og januara. Ali smo ga uvijek slavili 25 og decembra po Juliju.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.09.16 23:13
Čitam komentare na temu, pa mi za oko zapalo onaj deo iz Slobinog komšiluka, te mi se osmeh pojavio na licu Što se tiče kalendara, ni ja tu ne vladam baš dobro, ali znam da je u Inđiji bila ulica Julijanska, pa su je promenili u lokalnog narodnog heroja Slobodana Bajića, a tabla sa prethodnim nazivom, mislim da čak još stoji na početku ulice ali sva je pocrnela i slabo se vide slova.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 17.09.16 12:24
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
Ako pod novojulijanskim kalendarom podrazumijevas Milankovicev kalendar onda si u pravu.
Koja je vjerska, kanonska (ne znam kako bih pitao) povezanost/vrijednost kalendara koji je u upotrebu uveo Julije Cezar, da ga se SPC tako čvrsto drži? A ovaj Milankovićev novojulijanski je nastao po narudžbi upravo SPC.....
Svepravoslavni kongres u Carogradu 1923. je bio prilika da se ostvari Milankovicev predlog. Stav SPC i tada i danas je da sa primenom pocnu sve pravoslavne crkve u isto vreme.
Inace , Crkva na sve gleda i istorijski , tradilcionalno i smatra da ne postoji ni potreba ni razlog prelaska na gregorijanski kalendar. Jasno je da eventualno prihvatanje kalendara znaci i jednu vrstu nepotrebnog priklanjanja, sto bi znacilo i podelu i u crkvi i medju vernicima , a samim tim i veliki problem.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 17.09.16 15:47
alexandar (citat):
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
Svepravoslavni kongres u Carogradu 1923. je bio prilika da se ostvari Milankovicev predlog. Stav SPC i tada i danas je da sa primenom pocnu sve pravoslavne crkve u isto vreme.
Inace , Crkva na sve gleda i istorijski , tradilcionalno i smatra da ne postoji ni potreba ni razlog prelaska na gregorijanski kalendar. Jasno je da eventualno prihvatanje kalendara znaci i jednu vrstu nepotrebnog priklanjanja, sto bi znacilo i podelu i u crkvi i medju vernicima , a samim tim i veliki problem.
Potpuno ispravna odluka SPC.Prevashodno treba sacuvati jedinstvo SPC. Jedna, jedinstvena, apostolska i nedeljiva. I manji razlozi su dovodili do raskola. Setimo se raskola iz 1962 ovdje u USA.Taj raskol je formalno prevazidjen 1992 godine kada je u NYC u crkvi Sv Save doslo do istorijskog pomirenja- pricesce iz jedne cashe, izmedju Patrijarha Pavla i vladike Novogracanicke/ raskolnicke eparhije
PS: Raskol/ nepriznavanje odluka Sv Sinoda SPC
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 17.09.16 16:55
Gereya Ayam - masivna napuštena crkva u indonezijskoj džungli na otoku Javi, oblikovana poput kokoši (tzv. Chicken Church). Ideju o izgradnji takve crkve dao je 67-godišnji Daniel Alamsjah i zamislio ju je kao molitvenu kuću za sve religije (muslimane, budiste i kršćane), u obliku golubice. Sveti obredi su od početka 1990-tih držani u gornjim katovima, a donja etaža je služila kao rehabilitacijski centar za djecu s invaliditetom, ovisnike, i razne vrste devijantnih ponašanja mlađih osoba. Ipak, 2000. godine ova crkva je zatvorena zbog nedostatka financijskih sredstava, ostavljena je na milost i nemilost prirodi, a siromašni su je vremenom i devastirali.