FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.09.16 13:09
Činjenica je da postoje različita stajališta odnosno vjerovanja o tome je li čovjek odmah po samom rođenju griješan ili ne.
Kako je Svevišnji u Kuranu rekao "Idite i množite se!" tako je isto rekao i "Mi vas stvaramo od kapljice !", ako prihvatamo da sve što se dešava, dešava isključivo Božijom voljom i njegovim određenjem onda bar po meni ne bi trebalo biti da smo griješni onog trena kada se rodimo odnosno da smo začeti na griješan način.
Takođe bih napomenio da je jedna od osnovnih razlika Islama i Kršćanstva/Hrišćanstva po viđenju Isusa (Isaa a.s.) jer ga Islam za one koji nisu upućeni apsolutno i nedvojbeno priznaje i prihvata kao Božijeg poslanika koji je uz Božiju dozvolu liječio slijepe odnosno vraćao im vid, nepokretne činio da ponovo hodaju, mrtve oživljavao itd., ali kako je i sam uvijek govorio da to ne radi on nego da je to volja njegovog Oca a ne njega samog dok ga Kršćanstvo/Hrišćanstvo smatra Božijim sinom odnosno Bogom. Same njegove riječi "moj otac" se u Kršćanstu/Hrišćanstvu tumače da mu je Svevišći biološki otac a ne u smislu da je "otac" ustvari stvoritelj što i nedvojbeno jeste, na kraju krajeva svi smo Božija djeca i stvoreni smo njegovom i samo njegovom voljom i određenjem a isto tako ćemo se svi jednog dana vratiti njemu kako bismo položili račun svako za sebe i za svoja (ne)djela.
Uz dužno poštovanje prema svim religijama ne vidim logiku da je Isus (Isaa a.s.) otkupio sve ljudske grijehe unaprijed, zar bi takva osoba kao što je bio on otkupio sve silne i katastrofalne užase koji su se dešavali i dešavaju do ovog trenutka.
Slobodno ću i reći da li bi uopšte i dozvolio da se ovakav nered čini na zemlji kao što se čini svo vrijeme pa čak i ovog trenutka dok svi mi ovdje pišemo.... ..........
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.09.16 14:07
Gorica 660 (citat):
Činjenica je da postoje različita stajališta odnosno vjerovanja o tome je li čovjek odmah po samom rođenju griješan ili ne.
Kako je Svevišnji u Kuranu rekao "Idite i množite se!" tako je isto rekao i "Mi vas stvaramo od kapljice !", ako prihvatamo da sve što se dešava, dešava isključivo Božijom voljom i njegovim određenjem onda bar po meni ne bi trebalo biti da smo griješni onog trena kada se rodimo odnosno da smo začeti na griješan način.
Takođe bih napomenio da je jedna od osnovnih razlika Islama i Kršćanstva/Hrišćanstva po viđenju Isusa (Isaa a.s.) jer ga Islam za one koji nisu upućeni apsolutno i nedvojbeno priznaje i prihvata kao Božijeg poslanika koji je uz Božiju dozvolu liječio slijepe odnosno vraćao im vid, nepokretne činio da ponovo hodaju, mrtve oživljavao itd., ali kako je i sam uvijek govorio da to ne radi on nego da je to volja njegovog Oca a ne njega samog dok ga Kršćanstvo/Hrišćanstvo smatra Božijim sinom odnosno Bogom. Same njegove riječi "moj otac" se u Kršćanstu/Hrišćanstvu tumače da mu je Svevišći biološki otac a ne u smislu da je "otac" ustvari stvoritelj što i nedvojbeno jeste, na kraju krajeva svi smo Božija djeca i stvoreni smo njegovom i samo njegovom voljom i određenjem a isto tako ćemo se svi jednog dana vratiti njemu kako bismo položili račun svako za sebe i za svoja (ne)djela.
Uz dužno poštovanje prema svim religijama ne vidim logiku da je Isus (Isaa a.s.) otkupio sve ljudske grijehe unaprijed, zar bi takva osoba kao što je bio on otkupio sve silne i katastrofalne užase koji su se dešavali i dešavaju do ovog trenutka.
Slobodno ću i reći da li bi uopšte i dozvolio da se ovakav nered čini na zemlji kao što se čini svo vrijeme pa čak i ovog trenutka dok svi mi ovdje pišemo.... ..........
Ako izuzmemo taj tkz.iskonski grijeh svaki čovjek se rađa dobrim jer plod nečije volje da bude i živi.Svaki čovjek od prvog do posljednjeg je potpuno jedinstvena i neponovljiva osoba što znači da nas je želio netko tko nas voli takve kakvi smo i osobno poznaje još od iskona.Apsolutni stvara samo originalu u bezbrojnom životu u svim sferama i svim agregatnim stanjima.Otkupljenje Kristova križa je plod ljubavi jer On je sama ljubav pa našoj sebičnoj naravi to baš i nije lako shvatiti.Što je svo zlo svijeta spram nje? Nered se čini samo zbog toga što Bog poštuje našu jednom darovanu nam slobodu izbora kojoj je lakše prihvatiti ponude zla nego dobra...On je uvijek poštuje ali traži i odgovornost nakon svega.On ne sudi nego nas naša djela sude.Ipak samo On znade kolika su još zla spriječena molitvom onih ljudi koji dopuštaju da djeluje u njihovim životima i žele prihvatiti njegovu ponuđenu ruku. I naravno da to nisu samo kršćani nego svi ljudi dobre volje.
Gorica 660 Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.09.16 14:30
Lijepo rečeno od srca priznajem, možda i jeste tako da su sva zla ovog svijeta jedno zrnce prašine naspram sveopće veličine.
Meni je tumačenje da je Isus/Isaa a.s. otkupio/platio sve naše počinjene i buduće grijehe na neki način neprihvatljivo jer po toj i takvoj definiciji mi onda možemo raditi i činiti šta želimo (mislim na činjenje svih vrsta grijeha) i onda kada dođe za to trenutak (Sudnji dan) pred Svevišnjeg izaći čisti i svijetlog obraza da se tako izrazim jer sve to što smo mi činili i učinili je već "plaćeno". ...............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.09.16 19:18
Ugaritske pločice, starije 800 godina od Starozavjetnih spisa o postanju, takodjer izvješćuju o padu Adama u smrtnost. Zanimljivo da je prema ovoj verziji krivnja na Adamu, Eva je potpuno dobra i nevina.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.09.16 20:44
Predstavnik zajednice iz Sotonističkog hrama Zapadne Floride (The Satanic Temple West Florida) David Suhor pozvan je u srpnju ove godine da prigodnim kraćim ritualom otvori sjednicu gradskog vijeća grada Pensacole na Floridi (SAD). Zašto? Zato jer inače kršćani imaju pravo uputiti svoje prigodne riječi prigodom otvaranja sjednica. (Ima više kršćanskih denominacija tamo, pa se izmjenjuju.) Neki prisutni vijećnici kršćani su prosvjedovali, neki su otišli, ali je sotonist svoje obavio.... demokratski.... ali nije baš bilo demokratski ometanje na početku. Inače ga gradske vlasti redovito pozivaju da ravnopravno sudjeluje na brojnim skupovima ako i vjerske zajednice sudjeluju u tome.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.09.16 23:15
Nuwaubianizam
[You must be registered and logged in to see this image.] slika: splcenter.org
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.09.16 14:05
gerard ford : "Zanimljivo je za mnoge u Međugorju!!! ...................
Što se tiče samog svetišta Međugorje službeni stav Vatikana je svima jako dobro poznat, koliko se sjećam i sam Papa Franjo je rekao da Gospa nije nikakav taksista pa da se "vidjeocima" najavljuje kada i gdje će se pojaviti. ...................
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.09.16 18:39
Da istina je,kao što je i istina da je Isus za većinu ljudi njegovog vremena bio samo tesarev sin. Službena Crkva je oprezna i čeka ,no to ne znači da vjernici tamo ne mogu ići i tražiti svoj put.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.09.16 19:46
Da, naravno da ljudi mogu ići gdje god žele zbog svog ubjeđenja i same vjere, Međugorje godišnje napravi profit koji se mjeri desetinama milijuna Eura koje završavaju i završe svugdje samo ne tamo gdje bi trebalo. Što se tiče da je Isus u svoje vrijeme u većini slučajeva smatran za običnog tesarevog sina ja se lično/osobno ne bih složio sa tim s obzirom na to da je imao enorman broj svojih sljedbenika koji su čvrsto vjerovali u njega odnosno u ono što je on propovijedao. Takođe bih se upitao ako je u većini slučajeva bio samo "obični" tesarov sin zašto su ga Rimljani i Židovi razapali na križ/krst odnosno smaknuli !?
Što se tiče Vatikanskog opreza i čekanja pitam se zbog čega bi bila Crkva na tolikom vremenskom "oprezu" i šta bi ta ista Crkva trebala da čeka pa da eventualno dočeka !? ...........
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.09.16 20:10
Što bi trebali ljudi od tamo,možda hodočasnike pustiti da spavaju na otvorenom? U to nekada neugledno Hercegovačko selo nitko ne bi svratio da se ne događaju ove čudesne stvari? Većina profita ide tamo gdje treba ili u ruke ljudi koji su tamo i brinu se za hodočasnike a koristi od poreza sigurno imaju općina ali i država. Većina Isusovih sljedbenika se razbježala pa čak i Petar koji danas nosi temelje crkve.,,Svojima dođe i njegovi ga ne primiše,,kaže Ivan. To je bilo današnjim rječnikom kazano čisto političko ubojsvo.Židovima nije odgovarao jer jer je napadao samu srž njihove vjerske organizacije a i nije htio biti kralj kakvog su čekali i još uvjek ga čekaju. Rimnjanima nije također odgovarao jer su se bojali političkih nestabilnosti koje bi jedna takva osoba mogla izazvati.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.09.16 21:32
Ne bismo trebali gledati baš tako crno-bijelo pa reći da stanovnici Međugorja ne bi trebali pustiti hodočasnike na milost i nemilost odnosno ostaviti ih da spavaju na livadama i po šumarcima ali...
Definicija hodočašća/hodočasnika bi bila !?
Pravi hodočasnici su oni koji se žrtvuju za Boga između ostalog sa skromnošću i ustezanjem ili uživaju u ovakvim "skromnim" prostorima koji su uzgred budi rečeno sa punim pravom nazvane Ville :
Da budem iskren ja sa svojim budžetom ne bih sebi mogao priuštiti hodočašće u Međugorju i boravak u istom a ako se ne varam pred Bogom smo svi isti tako da onda bi preostalo jedino da se uzdam u ono gore što ste napisali u prethodnom postu da mještani Međugorja jednostavno nisu mogli pustiti hodočasnike da spavaju vani tako da bih se uzdao da bi i mene onda zasigurno pustili i primili u jednu od ovih Villa for free kao pravog i iskrenog hodočasnika, no dobro.....
index.hr 10.06.2015 godine :
Pretjerali su: Međugorje godišnje zaradi 600 milijuna kuna, Vatikan uvodi kontrolu
NAKON što je papa Franjo jučer dao naslutiti što misli o ukazanjima Djevice Marije Gospe u Međugorju, upozorivši na opasnost utemeljenja nečije vjere samo na najavljenim ukazanjima ili bilo čemu drugome nego samom Kristu, danas su iz hercegovačkog mjesta u svijet odaslane brojne reakcije. > Papa ismijao Međugorje, iz Vatikana tvrde: "To još nije službeno"
Mnogi Međugorci kažu kako će poštovati Papinu konačnu odluku kakva god ona bila, javlja Nova tv, koja je u Međugorju zatražila od mještana da iskažu svoje mišljenje o sporu.
"Da, očekivao sam to. Zbog čega? Zbog toga što čovjek ne živi ono što čuje na svetoj misi i sasvim je logično kad pogleda ovoliku raskoš. Tu je taj problem što zbunjuje biskupe i Papu. A svi smo ljudi od krvi i mesa", kaže vozač taksija Tihomir Odak, koji 14 godina živi od prijevoza hodočasnika koji posjećuju to mjesto. "Kakvi to vidioci znaju da će Majka Božja slati poruku u 16 sati?"
"Ja bih osobno volio da se ne prizna zbog Gospinih poruka. Zbog njene poruke koja me se najviše dojmila: Kad ja ostavim znakove svi će znati da sam cijelo vrijeme bila tu. Kakvi to vidioci mogu reći da će Majka Božja u 16 sati poslati poruku?", pita se.
Međugorje se od prvog ukazanja 1981. godine sasvim izmijenilo.
"Za mene je jedino koje nije dobrodošlo da Sveta stolica kaže da ne preporučuje putovanja u Međugorje, što mislim da se neće desiti. Sve drugo mi je OK. Mi očekujemo da ce reći da se preporučuje jer je Međugorje mjesto molitve", drži predsjednik Mjesnog odbora Dragan Vasilj.
Neslužbene procjene navode kako je Međugorje do sada posjetilo više od 20 milijuna ljudi, a profit koji se ostvaruje na sakralnom turizmu je ogroman. Zarađuju oko 600 milijuna kuna godišnje Vatikan će vjerojatno donijeti odluku o statusu Župe Međugorje jer im se financije nalaze u stanji kaosa. Procjene Vatikana navode kako Međugorje zarađuje minimalno 80 milijuna eura na godinu, no to nigdje nije zavedeno. Ono što bi Međugroje moglo dobiti nakon ovoga je status posebne prelature, navodi Nova tv. U tom bi slučaju financije cijele hercegovačke provincije bile pod izravnom ingerencijom Vatikana. ......................
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.09.16 22:18
Bazene i vile koje ste fotkali koristi neznatan broj hodočasnika od jednog miliona koji po mnogim procjenama tamo svrati na godinu .Većina su imovinsko prosječni ljudi ili još manje od toga.Dakle sugestija sa ovim fotografijama nije primjerena onome što se tamo nudi i što ljudi u većini slučajeva koriste kao uslugu.Neznam što ste htjeli s tim dokazati?Hodočasnici koji tamo pristižu sa svih strana svijeta su uglavnom okrenuti nekim drugim vrijednostima jer u protivnom ne bi u Hercegovačkoj zabiti tražili bazene kada ih mogu imati doma.Prosječna cijena pansiona sa doručkom u Međugorju se kreće od 25-30 maraka što je sasvim prihvatljivo i korektno što se mještana tiče.Samo malo južno na moru je duplo i više skuplje od ovog iznosa za lošiju uslugu samo za spavanje. Ovo što ste prenijeli sa portala Index.Hr ne želim komentirati.
gerard ford: komentar modifikovan dana: 25.09.16 14:16; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.09.16 12:13
Gorica 660 (citat):
Pravi hodočasnici su oni koji se žrtvuju za Boga između ostalog sa skromnošću i ustezanjem ili uživaju u ovakvim "skromnim" prostorima koji su uzgred budi rečeno sa punim pravom nazvane Ville :
Ne treba osuđivati luksuz i bogatstvo kao takvo. Volim vidjet luksuzne kuće s bazenima i sl. (detalji su već stvar osobnog ukusa...). Neka ih ima čim više. Ovdje se vjerskim dijelom treba pozabavit Vatikan (tako je ustrojena RKC), i poštivat odluke u vezi s tim donesene, a civilnim dijelom, građevinskim dozvolama za objekte, porezima i dr., država. I to strogo. A uvijek ima i onaj dio da to sve skupa može (ne mora) bit kako se ono kaže, "porez na budale", ako je i to. Tko im je kriv ako nasjedaju.
Tko ne bi bio zadovoljan konačnim odlukama Vatikana, može se odvojit i neometano nastavit dalje po svom, što se vjerskog dijela tiče, ne bi bilo ni prvi ni zadnji put. Ne vidim tu neke velike probleme.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.09.16 14:12
Oni koji su malo više educirani znaju da postoje samo dva mjesta koje je službena crkva priznala kao svetišta gdje se ukazala Marije ,to su Lurd i Fatima.Radi se o vrlo kratkim ukazanjima u odnosu na ovo u Međugorju,no priznanje su doživjela dugo vremena poslije a dok su trajala napadi na vidioce su bili identični ovima podjednako od crkvenih struktura i javnosti tj. političkih vlastodržaca.Međugorje još traje što predstavlja presedan i nešto što se nikada još nije dogodilo na ovakav način i toliko dugo.Papa može čekati .Voytila je bio puno određeniji ali struktura crkve nije samo Papa koji je primus inter paris dok odluke ipak donose jednaki skupa sa prvim.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.09.16 14:42
gerard ford (citat):
Oni koji su malo više educirani znaju da postoje samo dva mjesta koje je službena crkva priznala kao svetišta gdje se ukazala Marije ,to su Lurd i Fatima.Radi se o vrlo kratkim ukazanjima u odnosu na ovo u Međugorju,no priznanje su doživjela dugo vremena poslije a dok su trajala napadi na vidioce su bili identični ovima podjednako od crkvenih struktura i javnosti tj. političkih vlastodržaca.Međugorje još traje što predstavlja presedan i nešto što se nikada još nije dogodilo na ovakav način i toliko dugo.Papa može čekati .Voytila je bio puno određeniji ali struktura crkve nije samo Papa koji je primus inter paris dok odluke ipak donose jednaki skupa sa prvim.
Papa nije primus inter paris već apsolutno suveren nad svima.
Nositelj papinske službe ima u Crkvi »vrhovnu, potpunu, neposrednu i opću redovitu vlast koju uvijek može slobodno vršiti«. Da papa ima vrhovnu vlast, znači da ima vlast izravno od Boga, da nije ovisan ni o kakvoj vlasti u Crkvi i da je iznad svih nositelja vlasti u Crkvi. Zato protiv papine odluke, dekreta ili presude nema priziva ni utoka, niti tko može papu pozvati na odgovornost.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.09.16 16:43
gerard ford (citat):
Oni koji su malo više educirani znaju da postoje samo dva mjesta koje je službena crkva priznala kao svetišta gdje se ukazala Marija, to su Lurd i Fatima.
Ima li sličan primjer u svijetu gdje se neko vrijeme masovnije hodočastilo, a nakon službenog 'odbacivanja' Vatikana prestalo, (ili ne)? (Ne mogu se sad sjetit.) RKC nerijetko nastupa i pragmatično, navodio sam neke male stvari po mjeri običnog čovjeka... ali ima i 'krupnijih' primjera u svijetu gdje se recimo prešutno tolerira miješanje tradicionalnih magijskih vjerovanja s katoličanstvom (Karibi, Afrika..). Nadalje, npr. u zabačenim mjestima Afrike, žene idu u crkvu golih grudi (barem je toga bilo), navodno se po nekim planinskim krajevima Južne Amerike, svećenicima koji potječu iz lokalnih naroda toleriraju žena i djeca jer je u njihovoj kulturi jednostavo tako da ih muškarac mora imati... na Filipinima se i dalje prakticira razapinjanje na križ vjernika... itd... itd........ Moguće je ako se i dogodi da RKC 'ne prizna' Međugorje, da se zapravo ne dogodi 'ništa' i da bude kako i je....
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.09.16 17:01
Neznam na što si ciljano mislio ali Vatikan nije službeno odbacio Međugorje nego je samo dao neke preporuke hodočasnicima.Međugorje traje toliko dugo a započelo je onda kada je teško bilo biti vijernik i svjedočiti svoju vjeru,onda kada su Međugorski svećenici završavali u tamnicama samo zbog toga što su javno čitali Evanđelje,onda kada su legitimirani hodočasnici prilikom dolaska u to mjesto.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.09.16 17:06
gerard ford (citat):
Ne znam na što si ciljano mislio, ali Vatikan nije službeno odbacio Međugorje...
Mislio sam na "Međugorje XY" gdje se 'ukazala Marija' negdje u svijetu, drugom mjestu, kontinentu, a prestalo se hodočastiti (ili ne).. Ne mislim doslovno na bilo koji kutak, mjesto i pojedinca koji se javio s ukazanjem, jer toga ima svaki dan negdje. Nisam rekao da je Vatikan 'odbacio' Međugorje, (nije još) znam da se o tome još gleda i razmišlja što i kako, traže dokazi... itd. Pokušavam povući paralelu s nekom drugom lokacijom (osim Lurda i Fatime), a ne znam dovoljno o tome.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.09.16 16:49
Za forumase 10% snizenje [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 2:28
Na današnji dan: 28. rujna 1969. službeno je otvorena prva džamija u SR Hrvatskoj. Otvorena u mjestu Gunja u Slavoniji, a sagrađena je dobrovoljnim prilozima na zemljištu koje su u tu svrhu darovali bračni par iz Gunje Ismet i Izeta Čandić. Gunja je selo i istoimena općina koja je administrativni dio Vukovarsko-srijemske županije, u zapadnom Srijemu na lijevoj obali Save, uz granicu s BIH. Džamija je do 1999. bila pokrivena klasičnim krovom, a tada je renovirana i pokrivena kupolom. Arhitektonsko rješenje napravio je arhitekt Faruk Muzurović iz Zagreba. Osim džamije, u Gunji od 1960. postoji i odvojeno muslimansko groblje – mezarje, a u neposrednoj blizini džamije 1995. započela je izgradnja islamskog centra. Gunja je i prvo mjesto u kojem je na prostoru bivše Jugoslavije uveden i islamski vjeronauk u osnovnu školu – tjedan dana poslije katoličkog. Prvi spomen muslimana u Gunji datira iz 1921., dok se masovniji dolazak zbio za vrijeme i poslije II. svjetskog rata. Od oko 3700 žitelja, islamska zajednica čini oko 30% stanovništva. Džamija je bila poplavljena u elementarnoj nepogodi 2014., ali je u potpunosti obnovljena.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.09.16 2:37; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 2:35
Ja sam 100 % ubijedjen da je Gunja u BiH.Mislim okolina Bijeljine ili Brckog? Veliko selo naseljeno pretezno sa pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.Osim ako nema dvije Gunje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 2:44
milutins (citat):
Ja sam 100 % ubijedjen da je Gunja u BiH.Mislim okolina Bijeljine ili Brckog? Veliko selo naseljeno pretezno sa pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.Osim ako nema dvije Gunje.
Postojalo je malo mjesto Gunja danas u općini Foča-Ustikolina, Federacija BiH, ali je još 1962. pripojeno naselju Petojevići. Ova Gunja u Hrvatskoj jest blizu Brčkog i povezana je mostom s tim gradom.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 2:44
Milutine, ti se pomijesao Gunju i Janju.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 2:47
Bravo Pero.Bas tako.Imam rodbinu u Janji.Meni se u Bosni sve izmiksalo, pogotovo u Bosanskoj Posavini,okolina Teslica i Tesnja takodje.Nemam pojma koja teritorija pripada kojem entitetu? O Srednjoj Bosni ili dolini Une da i ne pricam. Tamo su promijenili i imena gradova i sela. I Doboj isto.2008 sam kolima lutao, neki novi most i ja kada sam presao sa desne na lijevu obalu totalno zalutao. Krenuo u Celjsku ulicu a zavrsio u Seslijama, ili kako se ono zove prije Doboja gdje se put odvaja- kontam za BL?
milutins: komentar modifikovan dana: 28.09.16 3:04; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 2:54
Malo je raritet ovaj primjer s Gunjom, jer su muslimani u Hrvatskoj u stvari gradsko stanovništvo.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 3:05
Cuo sam i za Gunju?Valjda tamo oko Vukovara?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 3:31
milutins (citat):
Cuo sam i za Gunju? Valjda tamo oko Vukovara?
Nisi pročitao sve što sam napisao, naveo sam: Gunja je selo i istoimena općina koja je administrativni dio Vukovarsko-srijemske županije, u zapadnom Srijemu na lijevoj obali Save, uz granicu s BiH.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 3:52
Procitao sam ali me zbunilo to vukovarsko- srijemska zupanija? Pod Sremom sam podrazumevao izmedju Save i Dunava, deo Panonije.Valjda Backa preko Dunava a Banat preko Pancevackog mosta. Ovo podrucje gdje je Gunja smatrao sam jednostavno Slavonija. Za geografski pojam Srijem prvi put cujem.Jel' to se i prije 90 ih tako zvalo ili je jednostavno bjezanje od ekavskog izraza Srem? Zupanija je pretpostavljam izraz za region/ vise opstina/ srez?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 4:03
milutins (citat):
Za geografski pojam Srijem prvi put cujem.Jel' to se i prije 90 ih tako zvalo ili je jednostavno bjezanje od ekavskog izraza Srem? Zupanija je pretpostavljam izraz za region/ vise opstina/ srez?
Županija je jedinica područne (regionalne) samouprave, ima ih 20 u RH, plus Grad Zagreb. Da, županiju čini više općina. Mogu se usporediti s kantonima u Federaciji BiH, ali ne bih ipak ulazio u takve usporedbe jer ne poznajem dobro ustroj BiH. Ja znam da je u službenoj upotrebi u SRH, (kao i u RH), bilo Srijem kao geografski pojam. Od kud do kud točno ide Srijem, ne znam, za ovaj dio koji je u RH, obično se navodi Zapadni Srijem, ali on nema 'težinu' kao naziv, tj. nije administrativna jedinica. Za nazive lokalnih područja se obično službeno navode imena županija, imaš ih sve na netu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 4:32
Max, sutra smo nadrljali- sa pravom ce da nas optuze za spam, mada to nije.Pogotovo sto nema lose namjere.Otvoricemo neku temu, npr Teritorije ex yu, pojmovi i izrazi.Ili nesto slicno.Procitah Osjecko Baranjska zupanija. I tu sam odmah u problemu, nemoguce da sam sve pozaboravljao i da mi za sve treba google. Mislio sam da je Sisak Banija? Cak mislim da je kolega stanko na nekim svojim postovima o zeljeznici i prugama prikazao nesto u tom smislu.A sad po ovoj mapi kao nije tako.. Mozda grijesim? Mozda su posle poslednjih desavanja izbaceni neki teritorijalni nazivi? Siguran sam da je bio oblast Banija?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 4:35
milutins (citat):
Mozda grijesim? Mozda su posle poslednjih desavanja izbaceni neki teritorijalni nazivi? Siguran sam da je bio oblast Banija?
Naravno da postoje i dalje nazivi Istra, Dalmacija, Lika, Banija, Kordun, Moslavina, Slavonija... itd, ali nisu službene administrativne jedinice s točno određenim (takvim) granicama. Regionalni ustroj je službeno ovako po županijama.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 4:46
Ovo Brodsko Posavska zupanija mi ne izgleda bas pametan naziv? Zar nije Posavina striktno bosanska strana Save?Nije nikakvo politiziranje, nebrojano puta sam presao preko Save iz Bos u Sl Brod. Eto danas sam naucio da je i preko Save Posavina?
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.09.16 22:45
milutins (citat):
Za forumase 10% snizenje[You must be registered and logged in to see this image.]
Ala si se ovde "isprsio"....
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 2:30
Cijena je popularna, zato je samo 10 % Osim toga bogata trpeza-jagnjetina, prasetina, salata, supa, sarma, meze predjelo, kolaci za desert.I to sve uz muziku, vrhunska pjevacica. Stolovi vec popunjeni.
PS: ovdje je obicaj da kum ( osim svijece, koljiva i slavskog kolaca) plati muziku i naravno dobrovoljni prilog, kupi nagrade za lutriju. Zato su cijene ovako niske.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 6:00
Meni ovo izgleda kao: ako prođe - prođe. Neće se ništa nekome dogoditi ako ne plati. U manjim mjestima možda misle da hoće, a vjerujem da ionako daju dobrovoljne priloge u raznim prilikama, ne znam čemu ovo 'pod moraš'. Na više članova obitelji, to već nije mali iznos.
Matek, kako ga zovu mještani, na ulazu u Župnu crkvu Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama prije nekoliko dana izvjesio je na oglasnoj ploči novi 'cjenik'. Njime obvezuje svakog člana župne zajednice da mora dodatno pridonositi za crkvene potrebe. Odredio je da mu svaki član kućanstva uplati od 100 do 150 kuna. Veći iznos trebali bi dati zaposleni, a po 100 kuna nezaposleni i umirovljenici. U Toplicama se nadaju da će reagirati i netko s Kaptola. No nitko ne želi reći svoje ime. Kažu da je župnik neugodan pa ne žele imati probleme. Htjeli smo i velečasnog pitati kako on to misli, ali nije bio u župnom dvoru. Kažu da je otputovao izvan Hrvatske. Nije im jasno za što će mu dodatni novac. Novi krov na crkvi financiralo je Ministarstvo kulture.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 14:11
To je OK. Kod nas je manje vise ovako sa finansiranjem crkava. Osnovni prihodi su 1.prodaja sveca. 2.prihod od tasa i cjelivajucih ikona. 3.crkvene trebe/ sakramenti 4.crkvene slave i proslave 5.donacije vjernika 6.clanarina($70/ godisnja, penzioneri 1/2) 7.bar 8.rentiranje crkvene imovine 10.zaostavstine( vjernici cesto ostavljaju testamentom deo imovine crkvi)
Svestenik nema kontakt sa novcem.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 15:54
milutins (citat):
To je OK.
Imate negdje zakucan cjenik? Koliko novaca vam godišnje daje (znači 100% sigurna fiksna novčana sredstva) država SAD, vaša savezna država, ili matična SPC iz Srbije, odnosno Republika Srbija (ako tako mogu reći)? (RH iz državnog proračuna daje vrlo značajna sredstva za RKC u Hrvatskoj prema ugovoru sa Svetom Stolicom, ali financira isto iz proračuna i druge priznate/registrirane vjerske zajednice. Također, građevinski radovi na izgradnji i renoviranju vjerskih objekata se također najvećim dijelom financiraju iz proračuna.) Nije više doba socijalizma kad je svećenik u provinciji, ali i u gradu zaista osobno živio od dobre volje i milodara vjernika, a za bilo što popravit ili izgradit, također je morao računat na dobrovoljne priloge, iako je i onda država nešto davala, ne puno.
Na popisu ti je izmiješano, jer je neke materijalne stvari (svijeće, crkveni tisak, 'suvenire',... ) u redu prodavati, ali onome tko to želi kupiti, ne smije bit obaveza kupnje. Što se najma prostora tiče, ključno je čiji je prostor, privatni, kao firma d.d. ili javni, kao bivši društveni. Dobrovoljne donacije nisu upitne, ali članarina? Za što članarina? Je li to sportski klub, ili možda tečaj koji se inače može plaćati? Površno bih rekao da tvoja iseljeničko-vjerska zajednica (jer ste zapravo spojili svjetovno i vjersko zajedno) u SAD radi kao svaka druga firma/poduzeće i ima takva pravila. I nemate u zajednici sirotinje i beskućnika, a vjerujem da se ponekad i natječete tko će više dat. U svakom slučaju funkcionirate netipično, kao izuzetak, ne pravilo.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 17:45
Cjenovnika/ trebovnika nemamo- dobrovoljni prilog. Nemamo nikakav novac od USA, NJ ili Beograda , tj patrijarsije.Sve gradjevinske radove finansiramo iz vlastitog budzeta.Izuzetak tome je jedino crkve Sv Save u NYC koja je istorijski spomenik NYC. Clanarina? Po statutu SPC clan crkve se postaje krstenjem. Nasa clanarina je prevashodno placanje $70 godisnje.Time se postaje clan skupstine CSO.Skupstina je izvrsno i donekle zakonodavno tijelo svake parohije. Uslovi da budete clan skupstine osim placene clanarine. 1.redovno prisustvo Sv Liturgiji 2.post i pricesce 3.da prima svestenika u kucu/stan(sv vodica, osvestenje doma) 4.da slavi Slavu
Privilegije. 1. Pravo da bira i bude biran u crkveno povjerenistvo/upravni odbor 2.Zagarantovano grobno mjesto( bez naknade). 3.Mogucnost koristenja crkvenih prostorija bez fiksne naknade uz dobrovoljni prilog. Srpska skola se placa $450 godisnje po detetu.Skola ima akreditacije Republike Srbije, djeca koja zavrse ovdje mogu nastaviti skolovanje u matici- isti nam je plan i program.Imamo 93 ucenika u skoli.Znaci nije vjeronauka nego redovna skola.Nemamo nikakvu finansijsku podrsku od vlade Srbije ili ministarstva obrazovanja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 17:56
Ovdje je ključ priče, ne može se kucat cjenik na tablu, a kod nas svako malo neki crkveni cjenik po stavkama izađe u novinama, i nek' izađe.
Vidim napisao si grobno mjesto, besplatno? To je onda recimo, ok. Kod nas grobno mjesto i samo uređenje grobnice u kamenu iziskuje značajna sredstva, i to je na pojedincu/obitelji, a prosječan sprovod dođe sa svim troškovima oko 10.000 kuna. U Zagrebu je dosta rašireno i kremiranje, ali ne znam puno o tome što se troškova tiče.