FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Go down 
+35
ZAGORAC
Lala Basaid
Dinko
hadzija68
Jozo Trklja
Mostarac
mirko bratuš
semsudin
pukovnik
BEOGRAD
pera84
Zemce
Srdjan Radovanov
PORUCNIK
013gonzo
alexandar
gerard ford
Zoran Francuski
Mandarin Stari
lili hop
vladimir
bojnik
Matrix
SveJug
Stazio
VBČ
purger
KIKIRIKI
Marduk
dinosaurus
East&West
dpuric
Max Blitz
milutins
lacoš
39 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20  Next
AutorPoruka
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime19.09.15 23:54

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Ima vise prijevoda Kur'ana. Ali, kazu, arapski jezik je mnogo bogatiji od nasih jezika, tako da je tesko prevesti ga u izvornoj ljepoti.

Ok, znam da je 'recitiranje' Kurana neka vrsta umjetnosti i da se cijeni, ali moraš znat valjda o čemu se tu govori, ili naučit arapski perfektno. Smile

Jedan moj frend je upisao tečaj arapskog prije koju godinu, sad je šesti stupanj, priučio se kaže, može se sporazumjet.
(To bi on kao 'poslovno' unovčio kasnije....)

Čini mi se lakši od kineskog... arapska slova se daju brzo naučit...
Zaista, i ja sam se pitao, kao djecak, prije nego sto sam postao ateista, zasto je objava bas na arapskom jeziku, zasto nije na svim jezicima. Mnohi hafizi (ljudi, koji znaju napamet cijeli Kur'an), s nasih podrucja, ne znaju znacenje. Za mene je to papagajsko ponavljanje, ali je Bogu drag njihov napor da savladaju i nauce napamet nepoznate rijeci. Vjerujem, da Mu je drazi i najmanji gest naseg milosrdja, iskrenog i bez ocekivanja nagrade za tako nesto.

East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 0:06

Poručniče, zato što je sve (valjda) počelo na bliskom istoku. Tamo je i Isus Hrist rođen.
I koje li ironije, tamo se vode ratovi u kontinuitetu, carstva se uzdizala i padala, imperatori dožvljavali krah, i opet od tamo sada ljudi beže (sračunato) ili glavom bez obrira. Malo komplikovano, zar ne?

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 0:16

PORUCNIK (citat):
Mnohi hafizi (ljudi, koji znaju napamet cijeli Kur'an), s nasih podrucja, ne znaju znacenje. Za mene je to papagajsko ponavljanje, ali je Bogu drag njihov napor da savladaju i nauce napamet nepoznate rijeci.

I za ovo sam čuo, ne bih previše analizirao, no u najmanju ruku mi je nejasno.

Jesu barem čitali Kuran u prijevodu?
Ako da, ok.

Osim toga ima još jedna bitna stvar - čitanje arapskog napisanog transliteracijom na latinska slova, nije isto kao čitati u originalu.
Bez učitelja arapskog ili barem nekakvog znanja čitanja arapskih slovnih znakova, sve to skupa mi je onako, ... čudno.

Ili oni znaju čitati na (original) arapskom, ali ne znaju značenje?
Hm...
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 0:26

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Mnohi hafizi (ljudi, koji znaju napamet cijeli Kur'an), s nasih podrucja, ne znaju znacenje. Za mene je to papagajsko ponavljanje, ali je Bogu drag njihov napor da savladaju i nauce napamet nepoznate rijeci.

I za ovo sam čuo, ne bih previše analizirao, no u najmanju ruku mi je nejasno.

Jesu barem čitali Kuran u prijevodu?
Ako da, ok.

Osim toga ima još jedna bitna stvar - čitanje arapskog napisanog transliteracijom na latinska slova, nije isto kao čitati u originalu.
Bez učitelja arapskog ili barem nekakvog znanja čitanja arapskih slovnih znakova, sve to skupa mi je onako, ... čudno.

Ili oni znaju čitati na (original) arapskom, ali ne znaju značenje?
Hm...
Da, i meni je bilo cudno. Ali uzmimo u obzir, da su u istoriji, mnogi hafizi bili nepismeni, da je i sam Muhamed a.s. bio nepismen, to daje njohovom znanju veci znacaj.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 0:29

East&West (citat):
Zajebite sada strane jezike, da se vratimo izvornom naslovu teme. Nešto možemo naučiti, barem toleranciju i ono što je kod svih konfesija dobro (barem u teoriji)
Moje najvece nastojanje je upravo to - tolerancija.
Postuj me, bar koliko ja postujem tebe, postuj moja prava (bilo da su vezana za religiju, nacionalnost ili ideologiju) bar koliko ja postujem tvoja, a polemisati mozemo beskonacno.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 0:30

PORUCNIK (citat):
Da, i meni je bilo cudno. Ali uzmimo u obzir, da su u istoriji, mnogi hafizi bili nepismeni, da je i sam Muhamed a.s. bio nepismen, to daje njohovom znanju veci znacaj.

Samo usmena predaja je opet nešto drugo, tako se može naučit strani jezik i s razumijevanjem značenja, ....ali ok....
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 0:38

East&West (citat):
Poručniče,  zato što je sve (valjda) počelo na bliskom istoku. Tamo je i Isus Hrist rođen.
I koje li ironije, tamo se vode ratovi u kontinuitetu, carstva se uzdizala i padala, imperatori dožvljavali krah,  i opet od tamo sada ljudi beže (sračunato) ili glavom bez obrira. Malo komplikovano, zar ne?

Paradoksalno je to, postovani kolega, sto je mnogo ljudi izginulo "za krst casni i slobodu zlatnu" u borbi protiv "neprijatelja, koji su se borili "za krst casni i slobodu zlatnu". I sto je mnogo ljudi umrlo s uzvikom "Allahu akbar!", jurisajuci na neprijatelje koji su se branili uz uzvike "Allahu akbar!". A sve to nema veze ni sa Krstom, ni sa Bogom (Alahom), nego samo sa novcem.
Jedna od najvaznijih zapovjedi je "NE UBIJ". To znaju svi 'sljedbenici knjige'. A koliko je krvi proliveno "u ime Boga"?

Srdjan Radovanov
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 432
ČLAN OD: : 2013-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 13:05

PORUCNIK (citat):
East&West (citat):
Poručniče,  zato što je sve (valjda) počelo na bliskom istoku. Tamo je i Isus Hrist rođen.
I koje li ironije, tamo se vode ratovi u kontinuitetu, carstva se uzdizala i padala, imperatori dožvljavali krah,  i opet od tamo sada ljudi beže (sračunato) ili glavom bez obrira. Malo komplikovano, zar ne?

Paradoksalno je to, postovani kolega, sto je mnogo ljudi izginulo "za krst casni i slobodu zlatnu" u borbi protiv "neprijatelja, koji su se borili "za krst casni i slobodu zlatnu". I sto je mnogo ljudi umrlo s uzvikom "Allahu akbar!", jurisajuci na neprijatelje koji su se branili uz uzvike "Allahu akbar!". A sve to nema veze ni sa Krstom, ni sa Bogom (Alahom), nego samo sa novcem.
Jedna od najvaznijih zapovjedi je "NE UBIJ". To znaju svi 'sljedbenici knjige'. A koliko je krvi proliveno "u ime Boga"?
Narod su ovce, to znamo, samo ko prizna, ko ne, ne. Što je čovek primitivniji, ja bih rekao, manje pametniji i još manje inteligentniji, to se lakše njime upravlja. Ne treba uzimati sve zdravo za gotovo. Tj. sve je tačno, drug Poručnik. Ali, veliko ALI, da li postoji mogućnost da se nešto promeni u dogledno vreme.
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 13:17

,,

A koliko je krvi proliveno "u ime Boga.

Puno više bi je bilo prolivene kada  bi  ljudi zaboravili Boga i kada ga  nebi čuli u sebi.
To je vrijeme raznih i   ne tako davnih totalitarnih ideologija koje nam je donijelo na stotine miliona žrtava bezbroj porušenih vjerskih objekata,logora  te ogroman  broj ubijenih vjerskih službenika širom svijeta.
Pardon, kao da nanovo počima u Siiriji i na Bliskom istoku.
Na vrh Go down
Srdjan Radovanov
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 432
ČLAN OD: : 2013-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime20.09.15 13:29

gerard ford (citat):
 ,,

A koliko je krvi proliveno "u ime Boga.

Puno više bi je bilo prolivene kada  bi  ljudi zaboravili Boga i kada ga  nebi čuli u sebi.
To je vrijeme  ne tako davnih totalitarnih ideologija koje nam je donijelo na stotine miliona žrtava.

Mišljenje samo: Naivnost je u pitanju.
Kažu ljudi dosta stariji od mene: nije Tito dao da se slavi pravoslavna slava, nije dao veru niti ovo niti ono. Moj deda pokojni, nije bio niti komunista niti xxx, dok je moj stari bio član partije do momenta dok nije popizdio reko šta je imao i napustio. Isti moj deda je ceo život slavio slavu, i nikada nije imao niti jedan problem. Verovatno je problem bi u ljudima, jer nisu smeli da slepo veruju u posrednike izmedju Boga i naroda, te da se isti ti ne pretvore u ono što su se danas pretvorili.

Totalitarna ideologija, ok, uzmimo principe te ideologije, i bilo koje druge zastupljene vere, manje više se teorijski svode na isto, a to je budi dobar prema bližnjem svom, nemoj raditi loše stvari, trudi se, itd. E sad, šta je uradila Titova ideologija loše spram pogrešno tumačenih verskih ideologija? ili su pak verske pravo tumačene te imamo rezultat koji danas vidimo?

Ja sam mišljenja da nikom ne branim ono što ne ugrožava druge, jes peder, budi, al nediraj druge, oćeš da veruješ ovo il ono, može, dok je tvoje ponašanje takvo da ne ugrožava druge, a da na osnovu tvog ponašanja nestaviš nekoga u povlašćeni ekonomsko finansijsko društveni položaj.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime21.09.15 14:58

Dobar članak:

[You must be registered and logged in to see this link.]

Najvjerojatniji ili sličan stvarni Isusov izgled na temelju forenzičkih istraživanja izgleda tadašnjih ljudi na Bliskom istoku:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime21.09.15 18:37

Max Blitz (citat):
Dobar članak:

Najvjerojatniji ili sličan stvarni Isusov izgled na temelju forenzičkih istraživanja izgleda tadašnjih ljudi na Bliskom istoku:

Samo Bog zna kako je izgledao u ovozemaljskom zivotu.

gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime21.09.15 18:39

Sory,ali meni ovaj na fotki više liči na Barnabu.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15050
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime29.09.15 1:09

gerard ford (citat):

A zašto? Jer se Isus često predstavlja plavim bez ikakva valjana osnova?

Zanimljivo da ga uglavnom Jehovini Svjedoci predstavljaju pretežito orijentalnoga izgleda
kakav najvjerojatnije i jeste bio.
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime29.09.15 11:13

VBČ (citat):
gerard ford (citat):

A zašto? Jer se Isus često predstavlja plavim bez ikakva valjana osnova?

Zanimljivo da ga uglavnom Jehovini Svjedoci predstavljaju pretežito orijentalnoga izgleda
kakav najvjerojatnije i jeste bio.
Nekako mi je realnija varijanta lica  nastala na osnovu Torinskog platna.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 1:46

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 2:20

Znači, Forumska pravila i nisu tako strašna Laughing
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 2:34

VBČ (citat):

A da uvedemo i ovdje - neopravdani izostanak - 10 kuna?

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4603
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 6:45

VBČ (citat):

Apsolutno je da ce uvijek biti sukoba na forumu,htjeli mi to ili ne.Osim klisea da je ovo visenacionalni forum,izuzetne tragicne i bezumne istorije koja se odigrala na prostoru ex, yu jos jedan faktor koji doprinosi sukobima a mora se istaci je da smo ovdje podeljeni i na dvije grupe.Taj faktor se ne smije zanemariti. .
Te dvije grupe su:
1.domaci clanovi(u koje ubrajam sve clanove sa prostora ex yu)
2.clanovi u dijaspori.
Bez ikakve namjere da omalovazavam ili kritikujem"domace clanove",upravo zbog te nesretne,traumatizovane istorije u zadnjih 1/4 stoleca izgradili ste takav "mentalni sistem"(ne pada mi na pamet neki drugi izraz)da za sve okrivljujete druge,bilo druge etnicke grupe,ili pak,truli zapad,Rusiju,Vatikan i sl.
Drugim rijecima bavili ste se vishe drugima nego sobom.Bukvalno receno izgradjen je jedan pogresan sistem,pristup rjesavanju problema.

Mi koji smo u dijaspori ,mada nemam namjeru da od zapada pravim nekakvog idola i daleko od toga da-opet ponavljam omalozavam vas tamo,niti mogu da pljujem na djedovinu,ako bi to radio bio bi obican licimer,mi u dijaspori smo izgradili sistem koji je baziran na cinjenici da kontinuiran rad i ulaganje u sebe,svoje obrazovanje i uopste nadgradnju daje dugorocne rezultate.
Za sve propuste  odgovorni smo sami a ne da nam je to neko drugi namestio,kako u zivotu tako i ovdje na forumu.
Znaci za sva nasa baniranja odgovorni su milutins,bojnik,pukovnik cetni ev.srdjan radovanov ...........
Isto tako za sve fine teme i komentare zasluzni su forumasi a ne administracija.
Admini su nuzno zlo(nije najbolji izraz)bez kojih bi ovaj forum vrlo brzo postao shovinisticko smece,ugasio bi se.
Sama cinjenica da forum postoji sedmu godinu govori u prilog da su odradili dobar posao.

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 13:46

[You must be registered and logged in to see this link.] ta  pravila su mi zanimljiva i neponovljiva,samo neznam gdje su se primjenjivala.
Možda samo  u tvojoj župi Moše Pijade, gdje drugo ?.
Ne piše ništa o poklonima za kuma.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 13:49

VBČ (citat):

Bude svećenika (obično po manjim mjestima) koji zbog nepridržavanja pravila odbiju krštenje, krizmu, vjenčanje i sl.... ali to se riješi tako da odeš kod drugog.... Smile

Crkva ne pravi veliku galamu ni u jednom ni drugom slučaju, a uvijek gladnim i žednim novinarima su to pikantne vjestice za zabavu pučanstva.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 13:50

gerard ford (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] ta  pravila su mi zanimljiva i neponovljiva,samo neznam gdje su se primjenjivala.

Ovo je bilo u novinama, netko je od negdje iskopao.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 13:51

gerard ford (citat):
Ne piše ništa o poklonima za kuma.

padobranac
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 13:52

gerard ford (citat):

Koji lik..... Laughing

Ja sam se vjenčao u crkvi (ne svojom krivnjom  Smile ), mislim da u mojem slučaju nisu bila ispoštovana barem 4 pravila.
(Normalno, nedugo potom se i građanski rastao.)

Prije vjenčanja sam bio (morao) kod svećenika, koji je trebao popunit neki papir.
Ispalo je da je i on (nešto ranije od mene) bio u JNA u Kumboru, pa smo malo pretresli dogodovštine, kao i većina muškaraca kad je ta tema.
Papir je on sam ispunio, a da ne ne znam što je upisivao.

Neka, u slobodnoj zemlji sve može..... Smile
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime04.10.15 16:08

VBČ (citat):

Ili pak nekih drugih sistema i pravila, nekih drzava (bivsih i sadasnjih). Laughing Laughing Laughing

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 19:50

Neće im ovo još proć, ali me zanima koliko će ljudi doć....

Nekoliko nevladinih udruga najavilo je u utorak da u subotu na zagrebačkome Cvjetnom trgu organiziraju prosvjed pod nazivom “Raskid vatikanskih ugovora” jer smatraju da ugovori koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom negiraju odredbu njezina Ustava kojom su vjerske zajednice odvojene od države.

Jadranka Barišić iz “Glasa razuma – Pokreta za sekularnu Hrvatsku” rekla je kako njihova inicijativa nije usmjerena protiv prava pojedinca na vjeroispovijed i vjere, za koju smatraju da je osobna stvar svakog građana, no ne želi, kako je rekla, nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija novcem iz državnog proračuna i novcem svih građana.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 20:31

Država ima pravo na specijalne ugovore s vjerskim zajednicama.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 20:45

"Crkva diskriminira nevjernike, ali ne diskriminira njihov novac”

Pročitao sam ceo tekst, a ovo ciitiram.

Tako je i kod nas. Na primer, kao "pomoć" gradnji Hrama Svetog Save vlada je odlučila da se  u PTT  za svaku pismonosnu pošiljku plati doplatna markica u iznosu 10,00 dinara.
Na ova način izgradnju hrama osim pravoslavnih finansiraju i ateisti kao i pripadnici ostalih vera i konfesija (i gle paradoksa i gej populacija).

East&West: komentar modifikovan dana: 06.10.15 21:27; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 20:52

Švedska biskupinja zatražila da se maknu križevi iz crkve  Shocked

Prva deklarirana biskupinja lezbijka u Švedskoj luteranskoj crkvi te prva žena u registriranom istospolnom partnerstvu koja je došla na tu poziciju, Eva Brunne, predložila je da se iz crkve u stockholmskoj luci maknu sva kršćanska obilježja te označi smjer Meke, kako bi se muslimani koji dolaze na molitvu osjećali „dobrodošli“.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 21:09

East&West (citat):

Na ova način izgradnju hrama osim pravoslavnih finansiraju i ateisti kao i pripadnici ostalih vera i konfesija (i gle paradoksa i gej populacija).

Treba uvest crkveni, tj. vjerski porez, ili doprinos, kako ga god zvali, gdje će se svakom vjerniku koji se tako deklarira i to želi, od osobnih primanja automatski odbijati unaprijed dogovoreni iznos, eto npr. kako je svojevremeno bilo s partijskom članarinom.
Pa tko voli....

Mislim da ima takvog sistema već u Europi...

Država mimo toga iz proračuna može sudjelovati u sufinanciranju određenih kapitalnih izdataka za obnovu i izgradnju pojedinih crkvenih objekata u ime zaštite spomeničke i kulturne baštine.
Samo sve to treba bit čisto i jasno.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 21:17

Max Blitz (citat):
East&West (citat):

Treba uvest crkveni, tj. vjerski porez, ili doprinos, kako ga god zvali, gdje će se svakom vjerniku koji se tako deklarira i to želi, od osobnih primanja automatski odbijati unaprijed dogovoreni iznos, eto npr. kako je svojevremeno bilo s partijskom članarinom.
Pa tko voli....

Mislim da ima takvog sistema već u Europi...

Ima crkveni porez u SRNJ. Ne pada mi na pamet ga plaćat!
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 21:19

VBČ (citat):

Ne znaš kuda i kome ide taj novac, ili?

Je li jedinstven ili ipak znaš kojoj bi vjerskoj zajednici tvoj doprinos išao?
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 21:37

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):

Ne znaš kuda i kome ide taj novac, ili?

Je li jedinstven ili ipak znaš kojoj bi vjerskoj zajednici tvoj doprinos išao?

Ide samo tvojoj vjerskoj zajednici.
Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1958
ČLAN OD: : 2014-08-16
DOB : 73
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 21:54

Kome ide novac skupljen u ime i za crkvenu zajednicu?  Question Embarassed bounce
Sle3deća vest možda nema velike veze sa "crkvenim porezom" ali je veoma ilustrativna kako
se tako skupljen novac zloupotrebljava od strane onih koji treba da šire mir i veru u ljudsku čestitost....

Ovo je poslednjih par dana udarna vest u Srbiji

Meštani sela Šopić kod Lazarevca pisali patrijarhu Irineju da bi sprečili lokalnog paroha da im sruši crkvu. 
Oni su poručili patrijarhu da ih zaštiti ili menjaju veru.

Klik na linK

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 22:21

I kod mene na Trebavi se pre godinu-dve digla velika pompa prilikom rusenja 15-ak godina stare crkve.Naime planom je predvidjeno(sto lokalni vjernici nisu znali)da ta crkva bude privremeni vjerski objekat dok se ne izgradi citav manastirski kompleks.Samim tim nije ni bila u urbanistickim planovima,niti je ikada uradjeno veleosvecenje.
Lokalni svestenik je na liturgiji ponavljao da ce se crkva srusiti,koliko ih ide na liturgiju?
Najvise su dizali paniku oni koji gotovo nikada ne ulaze u crkvu.
Crkva normalno ima problema kao i svaki organizam,oboljeva,lijeci se.Ima i svakakvih svestenika koji ne zasluzuju da nose mantije-ali moraju se postovati odluke vishih crkvenih vlasti,vladika,crkvenog sinoda........
Zar trebam da zbog nekolicine nedostojnih da napustim vjeru?Zaboravim sve one manastire na KiM i svuda okolo.
U crkvi gdje pripadam ukoliko bi nam nas vladika Dr Mitrofan naredio da bukvalno okrenemo oltar prema zapadu mi bismo ga okrenuli,ili pak da se krstim sa cijelom rukom umjesto sa tri prsta-nema veze moze i to,to su nekakve obredne razlike-nije u tome sustina moje religije.
Poenta je u postovanju crkvene hijerarhije .

Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 22:36

milutins (citat):
I kod mene na Trebavi se pre godinu-dve digla velika pompa prilikom rusenja 15-ak godina stare crkve.Naime planom je predvidjeno(sto lokalni vjernici nisu znali)da ta crkva bude privremeni vjerski objekat dok se ne izgradi citav manastirski kompleks.Samim tim nije ni bila u urbanistickim planovima,niti je ikada uradjeno veleosvecenje.
Lokalni svestenik je na liturgiji ponavljao da ce se crkva srusiti,koliko ih ide na liturgiju?
Najvise su dizali paniku oni koji gotovo nikada ne ulaze u crkvu.
Crkva normalno ima problema kao i svaki organizam,oboljeva,lijeci se.Ima i svakakvih svestenika koji ne zasluzuju da nose mantije-ali moraju se postovati odluke vishih crkvenih vlasti,vladika,crkvenog sinoda........
Zar trebam da zbog nekolicine nedostojnih da napustim vjeru?Zaboravim sve one manastire na KiM i svuda okolo.
U crkvi gdje pripadam ukoliko bi nam nas vladika Dr Mitrofan naredio da bukvalno okrenemo oltar prema zapadu mi bismo ga okrenuli,ili pak da se krstim sa cijelom rukom umjesto sa tri prsta-nema veze moze i to,to su nekakve obredne razlike-nije u tome sustina moje religije.
Poenta je u postovanju crkvene hijerarhije .

Pravoslavna crkva Svetog Trojstva u St. Louisu, ima klupe za sjedenje.
Kad su pocetkom devedesetih ovdje pocele da pristizu srpske izbjeglice, prvo su nadigli hampu i trazili od popa da klupe izbaci napolje jer " nismo mi Sokci, pa da u crkvi sjedimo". Otac Radomir im je mirnim glasom rekao: ako vam se ne svidja, a vi sebi pravite drugu. Meni su one sacuvale starije (a i mladje) parohijane da redovno dolaze jer nije lako stajati dva sata. A bili smo sto godina bez vas, mozemo jos sto!
Galamdzije se poklopile usima, klupe ostale.
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

BROJ POSTOVA: : 4064
ČLAN OD: : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 22:46

Koliko godina ima pop Radomir?
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 22:48

Nevjerovatno kakva koincidencija. I kod mene u crkvi Sv Jovana imamo klupe,kada smo kupili crkvu od pravoslavnih sirijanaca zatekli smo ih.Nedavno me je jedan gost iz starog kraja takodje ukorio zbog tih klupa"Vi ko shokci imate klupe"(usput receno zna se vrlo dobro kada se moze sjesti za vrijeme liturgije).Pokazao sam mu koliko imamo starih parohijana i rekao mu"Zar nije bolje da sjede i razmisljaju o bogu nego da stoje i razmisljaju o nogama"

Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 22:51

dinosaurus (citat):

Ne znam zasigurno, ali blizi je osamdeset nego sedamdeset.
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

BROJ POSTOVA: : 4064
ČLAN OD: : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 22:58

pera84 (citat):
dinosaurus (citat):

Ne znam zasigurno, ali blizi je osamdeset nego sedamdeset.
U redu,mislio sam da je mladja ''garda'' zbog odgovora koji je dao,ako si ga baš citirao...
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 23:11

Nije mlad, dosao je ovdje pocetkom sezdesetih. Ali uspio je da odrzi parohiju u pristojnom stanju jer ne zakuruje oko nebitnog. Kao sto Milutin rece, treba gledati na religiju malo sire a ne gubiti se u sitnicama.
Na kraju krajeva, vremena se mijenjaju i Crkva (htjela to ili ne) mora da se prilagodjava inace bi ostala vrlo brzo bez vjernika.
Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2745
ČLAN OD: : 2012-11-13
DOB : 59
M(j)esto Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime06.10.15 23:38

pera84 (citat):
Pravoslavna crkva Svetog Trojstva u St. Louisu, ima klupe za sjedenje.
Kad su pocetkom devedesetih ovdje pocele da pristizu srpske izbjeglice, prvo su nadigli hampu i trazili od popa da klupe izbaci napolje jer " nismo mi Sokci, pa da u crkvi sjedimo". Otac Radomir im je mirnim glasom rekao: ako vam se ne svidja, a vi sebi pravite drugu. Meni su one sacuvale starije (a i mladje) parohijane da redovno dolaze jer nije lako stajati dva sata. A bili smo sto godina bez vas, mozemo jos sto!
Galamdzije se poklopile usima, klupe ostale.
Ma trebao ih je lopatom po leđima, neka se vidi ko je gazda. Batine

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 16
ČLAN OD: : 2015-07-18

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime07.10.15 13:34

Max Blitz (citat):

Pozdrav Zemce, dao bih ti barem nekoliko pluseva za ovaj iskren post.... dobit ćeš čim uzmognem. Very Happy
(Pravilo o jednom po danu i na jedan post......)

Druzeee nacelnice javlja se vojnik Zemce .. Smile Drago mi je sto smo se bar ovako upoznali  .. i hvala vam. Zaista sam iz sveg srca iskren, a mozda je to bas plod moje duge svestenicke tradicije i poboznog vaspitanja. Pozdrav. .. Svakako nisam vise obican vojnik, guster .. al mi je cast kad onako gromko pozdravim visokog oficira - i tada i danas. Svakako, onaj koi iskreno i duboko veruje u Boga oduvjek i svagda bit ce vise iskreniji, disciplinovanii i posvetenii bilo i gde da treba da sluzi .. vojci, drzavi, familii, drugovima svoim, svojoj organizacii .. Valjda je to dubljii moral i etika koja se jos od malena i zivi i dobija .. Sta ja znam. Mozda i preterujem, a mozda sam i u pravo. Svak za sebe najbolje zna, a njegova ga dela prikazuju. .. Hvala jos jednom..Smile
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime07.10.15 17:49

Zemce (citat):
Zaista sam iz sveg srca iskren, a mozda je to bas plod moje duge svestenicke tradicije i poboznog vaspitanja.

Baš pop/sveštenik ili iz 'takve' obitelji?

Je li bilo kakvih problema i neugodnosti?
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime10.10.15 21:08

Izgleda da se kod Bošnjaka kod Ezana osobito pazi na melodičnost. Ezani su blagi,
melodični i nenametljivi.

Kod orijentalnih Ezana je izgleda važnija snaga Ezana:

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime14.10.15 4:02

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime23.10.15 1:38

Medju adventistima se u zadnje vrijeme vode žestoke rasprave koje prijete da pocijepaju Crkvu.
Revizionisti odbacuju dogmu o trojstvu i traže vraćanje na provotna adventistička vjerovanja.
Takodjer odbacuju svetkovanje božića i ekumenizam.
Ni Crkve na prostoru bivše SFRJ nisu ostale poštedjene ovog problema.
Ipak i jedni i drugi ustrajavaju na držanju subote kad dana gospodnjeg, iako za to nemaju
dovoljno dokaza.

Prema revizionistima nisu tri već dvije božanske osobe:

Iz Biblije i Duha proroštva jasno je da su u božanstvu dve Osobe, Otac i Sin (Zaharija 6:13) i da ta dva
božanska lica dele jedan Duh nazvan Sveti Duh jer je i Bog svet.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime23.10.15 2:13

VBČ (citat):
...ekumenizam.

Direktno pitanje, baš me zanima, jer sam tako čuo/pročitao, možda Milutin zna .......

Je li SPC ekumenizam smatra herezom?
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime26.10.15 14:43

I ovaj veruje, (u svoj mobilni).  Laughing

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime30.10.15 20:19

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down

VJERA I VJERSKE LITURGIJE
Na vrh 
Stranica 5/20Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20  Next
 Similar topics
-
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE
» Vjera i JNA
» Vjera i financije
» Vjerske usluge
» Primjer vjerske tolerancije