FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.11.15 5:55
Bitna je razlika izmedju crkve u starom kraju i ovdje daleko od zavicaja.U starom kraju crkva ima samo duhovnu ulogu.Ovdje crkva pored te osnovne duhovne uloge je centar kulture,sporta,muzike,skolskog vaspitanja.Parohijani nedeljom provedu u crkvenim prostorijama od 10 izjutra pa do 6 popodne kroz razne kulturne,sportske i druge aktivnosti [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.11.15 7:44
gerard ford: komentar modifikovan dana: 10.11.15 17:34; prepravljeno ukupno 1 puta
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:33
@Max Blitz
To se podrazumeva i sada i vazda i ubuduće, konačno zar se fenomen "Međugorje" nije pojavio u neka mračna i ne demokratska vremena??
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:36
ko zeli da veruje neka veruje. ljudima to netreba braniti.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:41
East&West (citat):
@Max Blitz
To se podrazumeva i sada i vazda i ubuduće, konačno zar se fenomen "Međugorje" nije pojavio u neka mračna i ne demokratska vremena??
..da ,komunizam je bio vrijeme protjerivanja Boga,zar je ovo današnje išta bolje jer se Bok protjeruje i pljuje na puno sofisticiranije načine nego tada?Istina je da se još tu kod nas ne ubijaju svećenici i vjernici,ali vidimo svi šta se događa na Bliskom istoku.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:48
na tv se stalno pojavlju starlete I likovi iz kriminalnog miljea dok emisija sa verskom tematikom gotovo da nema.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15049 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:48
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:50
East&West (citat):
Jbg, moje uvjerenje je (već rekoh) da je Međugorje podvala (tvrde struje) hercegovačkih fratara bivšem režimu, ali pošto me to sve skupa primarno ne zanima, čitam povremeno vijesti uz kavu....
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:51
.. VBČ to je tehničko pitanje i vjerovanje .
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:52
MAX imas neki argument da je to podvala?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:54
vladimir (citat):
MAX imas neki argument da je to podvala?
Nemam nikakav dokaz, niti ću ga tražit, ali sam (po svome) zbrojio dva i dva.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Znam ja da je to ustvari teološko pitanje, ali čemu se pitati kad je Pismo jasno:
1. poslanica Timoteju 2:5:
”Jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus.”
VBČ: komentar modifikovan dana: 10.11.15 17:55; prepravljeno ukupno 2 puta
gerard ford Podporučnik
MAX..Danas se prevare otkriju lakše nego ikada.Već si pisao gluposti o tkz.placebo efektu,poslije analiza i promatranja stručnjaka iz vrha medicine ,od kojih su meki bili agnostici ili ateisti pa promjenili mišljenje nakon boravka tamo i susreta sa vidiocima.
gerard ford: komentar modifikovan dana: 10.11.15 17:56; prepravljeno ukupno 1 puta
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:55
Iskrena molitva, post, milosrđe prema bližnjima i druge vrline, uopšte uzoran život je ono što umilostivljava Gospoda i on takvom verniku i pravom hrišćaninu šalje isceljenje od bolesti , podaruje željeno potomstvo, itd i trd, ali Gospod nije master marketinga da za svoju milost bira lokaciju, ona će zaslužnoga pronaći i u afričkoj pustinji i u sibirskoj tundri.
PS isti je sllučaj i sa zasluženom kaznom!
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 17:58
East&West (citat):
Iskrena molitva, post, milosrđe prema bližnjima i druge vrline, uopšte uzoran život je ono što umilostivljava Gospoda i on takvom verniku i pravom hrišćaninu šalje isceljenje od bolesti , podaruje željeno potomstvo, itd i trd, ali Gospod nije master marketinga da za svoju milost bira lokaciju, ona će zaslužnoga pronaći i u afričkoj pustinji i u sibirskoj tundri.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:02
Max Blitz (citat):
East&West (citat):
Jbg, moje uvjerenje je (već rekoh) da je Međugorje podvala (tvrde struje) hercegovačkih fratara bivšem režimu, ali pošto me to sve skupa primarno ne zanima, čitam povremeno vijesti uz kavu....
Manipulacija ili podvala ......drago mi je da se još uvek u ponečemu slažemo.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:13
VBČ .to ti misliš,to je na tvoju štetu,ali svakako je napredak kaj svoje mišljenje bez posljedica osim bana možemo izreći na forumu JNA armije koja je branila jedan totalitaristički i nedemokratski sustav. To je napredak za koji je naj više zaslužna Osoba o kojoj raspravljamo ovdje. Z a mene je to pobjeda. Obraćenje je ponuđeno svim ljudima.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:14
Max Btliz (citat):
East&West (citat):
Manipulacija ili podvala ......drago mi je da se još uvek u ponečemu slažemo.
Slične pojave na drugim mjestima danas Crkva sasiječe u korijenu, jednostavno nisu (trenutno) potrebne, onda su bile. Trebalo je uzdrmat režim, i to je uspješno napravljeno.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:22
gerard ford iz prilozenog u poslednjih 25 god vidi se da I nismo za demokratiju. sto se tice vere ni tu nismo daleko odmakli.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:23
gerard ford (citat):
VBČ .to ti misliš,to je na tvoju štetu,ali svakako je napredak kaj svoje mišljenje bez posljedica osim bana možemo izreći na forumu JNA armije koja je branila jedan totalitaristički i nedemokratski sustav. To je napredak za koji je naj više zaslužna Osoba o kojoj raspravljamo ovdje. Z a mene je to pobjeda. Obraćenje je ponuđeno svim ljudima.
Ovo nije Forum JNA, već i kako službeni naziv kaže: Forum bivših pripadnika nekadašnje JNA, dakle ljudi koji su bili u JNA, oni su subjekt ovoga Foruma, ne JNA. Još od početka su se osnivači Foruma ogradili od toga da Forum predstavlja JNA, u bilo kom periodu njenoga postojanja. Čak je jedan od osnivača imao velikih problema s JNA i dosta kritički o njoj pisao. Ali ljudi koji su bili primorani služiti u njoj nisu krivi zbog toga.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:28
Forde, prema tebi nemam nameru nastupati "misionarski". Umesto toga staviću ovde jedan citat i link pa čitaj i ti i ostali članovi.
Jeste da sam pre desetak dana takođe zbog jednog citata oglašen glavnim krivcem, ali eto moram. Jače je od mene.
„Gospa“ protiv mješovitih brakova
U župnoj „Kronici ukazanja“ kroničar je bilježio razna pitanja običnih ljudi upućena „Gospi“, kao i njene odgovore. Tako 18.08.1982. bilježi zanimljiv odgovor na pitanje djevojke koja se namjerava udati za pravoslavca. Preko „vidjelice“ Mirjane „Gospa“ odgovara: „U mojim i Božjim očima sve je jednako. Nije jednako za vas koji ste se razdijelili. Bolje je onda, ako je moguće, da se ne udaje za toga, jer će trpjeti ona i djeca, teško će moći živjeti na putu vjere…“ U kritici međugorskog fenomena , Žanićev nasljednik, biskup Ratko Perić, osvrnuo se između ostaloga na ovo pitanje: „… ‚Ukazanje’ nagovješćuje da će ta katolkinja, uda li se, imati djece, i da će trpjeti i ona i njezina djeca zbog mješovite ženidbe. Hoće li muž trpjeti? Zar sve katolkinje koje se udaju za katolike ne pate u ovoj suznoj dolini? I oni i one i djeca? Za ovakav odgovor ne trebaju svakodnevne „nadnaravne“ objave, tajne, poruke i ukazanja!…”, te kao konačni zaključak dodaje: „Je li to samo psihogena proizvođevina dječje mašte i psihe? Ili je neka čudnovata sila uplela svoje prste u ovaj fenomen? Jedno je za sada sigurno: ovakve izreke i poruke ne smiju se pripisivati Blaženoj Djevici Mariji, kao što glase i službene crkvene izjave: ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama.“
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:31
Je li u pravoslavnoj crkvi tj. među vjernicima ima ukazanja kao u Međugorju??
Evo, ovaj čas se ne mogu ničeg sličnog sjetit, odnosno nisam informiran....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:36
East&West (citat):
Gospa protiv mješovitih brakova
Nije tajna da katolička Crkva ne odobrava mješovite brakove.
Ovisno o svećeniku, katolički vjernik će biti više ili manje odgovaran od stupanja u takav brak, no ipak u konačnici i osoba druge vjere i ateist može u toj istoj crkvi sklopiti brak s katolikom koji ima potrebne sakramente.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 10.11.15 18:37; prepravljeno ukupno 1 puta
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 18:37
Max Blitz (citat):
Je li u pravoslavnoj crkvi tj. među vjernicima ima ukazanja kao u Međugorju??
Evo, ovaj čas se ne mogu ničeg sličnog sjetit, odnosno nisam informiran....
pročitaj ovo,na žalost ni mnogi pravoslavni kršćani neznaju za ovo mjesto pa je naravno da od tebe ateiste i agnostika očekivati da to znade,a bilo je puno prije Međugorja.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 21:33
vladimir (citat):
gerard ford iz prilozenog u poslednjih 25 god vidi se da I nismo za demokratiju. sto se tice vere ni tu nismo daleko odmakli.
..slažem se s tobom!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 21:37
pročitaj ovo,na žalost ni mnogi pravoslavni kršćani neznaju za ovo mjesto pa je naravno da od tebe ateiste i agnostika očekivati da to znade,a bilo je puno prije Međugorja.
Pričitam površno ovakve članke, a kako mi hvala bogu nisu prva briga u životu, 'uđe i izađe'.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 21:37
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 21:40
Bila je jedna dobra epizoda 'Mućki' s Delboyem, na temu suza Marijinog kipa.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 21:43
..sve je za Tebe čini mi se samo epizoda bez početka,kraja ili smisla.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 22:35
Nekako se ne mogu oteti dojmu da je ova tema smišljena za razmirice i baniranja.
_________________ Semper Fidelis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.15 22:36
gerard ford (citat):
VBČ ..dao sam citat iz Biblije na koju se često pozivaš.
Jesi, podsjetio si me na jednu zanimljivu zgodu iz Mesijinog života. Kao i što sam kažeš to jeste banalnost: informacija koju neko nekom u vezi nečega proslijedi, a to se trenutno dešava na milijune puta u svijetu. Negdje žena kaže mužu da im je nestalo šampona, negdje dijete ocu da mu je nestala igračka. Iz ove banalnosti ja uistinu ne mogu izvlačiti ozbiljne teološke konkluzije, osobito ne kad na drugom mjestu Pismo nedvojbeno kaže drukčije. No, slobodni smo vjerovati što god želimo i smatramo za ispravno.
Nigdje ,niti u jednoj poruci Gospa nije spominjala mješovite brakove niti je govorila o narodima niti podjelama između njih . To kaj si ti naveo su obične dezinformacije,sory!
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.11.15 0:13
Nigdje ,niti u jednoj poruci Gospa nije spominjala mješovite brakove niti je govorila o narodima niti podjelama između njih . To kaj si ti naveo su obične dezinformacije,sory!
A ovo je moje mišljenje: Naravno da Gospa nije nikome, nigde i nikada ništa govorila na bilo koju temu ili pitanje. Zato ovi "vidioci" ispadaju smešni i njih ni RKC ne podržava i priznaje. Ove godine se i Papa Franjo veoma određeno izjasnio o prikazivanju Gospe u Međugorju. Naravno da nije sporio Međugorje kao mesto okupljanja vernika iz svih krajeva sveta.
Svejedno, ti drugar nisi za forumašenje i za razložne razgovore, jer ono što ti se ne dopada jednostavno proglasiš za dezinformacije.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.11.15 10:47
Taj link vrvi neistinama i podvalama,oprosti nisi ti kriv zbog toga a što se tiče Vatikana i Crkve poznat je njihov odnos prema događanjima u Lurdu i Fatimi gdje su također u početku imali odbojan stav.Dakle ništa novoga. Nadalje navodna ukazanja u Međugorju još uvjek traju,dakle za crkvu je to potpuno nova situacija u vezi procjene vjerodostojnosti.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.11.15 11:02
Na ovoj temi su nedavno "poklekli" Bojnik i milutins a vidim da se trasira put još nekome za .