FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Go down 
+35
ZAGORAC
Lala Basaid
Dinko
hadzija68
Jozo Trklja
Mostarac
mirko bratuš
semsudin
pukovnik
BEOGRAD
pera84
Zemce
Srdjan Radovanov
PORUCNIK
013gonzo
alexandar
gerard ford
Zoran Francuski
Mandarin Stari
lili hop
vladimir
bojnik
Matrix
SveJug
Stazio
VBČ
purger
KIKIRIKI
Marduk
dinosaurus
East&West
dpuric
Max Blitz
milutins
lacoš
39 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 12 ... 20  Next
AutorPoruka
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15056
ČLAN OD: : 2009-05-01

VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime08.09.15 22:43

Plodovi mogu biti i mamac. A dokaz sam po sebi nisu, jer ima i otrovnih plodova.
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime08.09.15 23:41

Umjesto odgovora

kad  pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: "Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle." a on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: "Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti!" Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga." Jer govorahu: "Duha nečistoga ima."

P.S

Isusa su osudili i razapeli naj učeniji iz njegovog naroda,ondašnji pismoznanci i farizeji(ljudi na funkcijama) dakle  duhovne vođe Židovske zajednice ili krema  onoga vremena..Jedino je mudri Gamalijel bio skeptičan.
I danas  pojedini crkveni velikodostojnici  često puta nisu svjesni trenutka niti vremena u kojem žive.Historija se ponavlja.
Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1958
ČLAN OD: : 2014-08-16
DOB : 73
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime09.09.15 0:43

gerard ford (citat):
Umjesto odgovora

P.S

Isusa su osudili i razapeli naj učeniji iz njegovog naroda,ondašnji pismoznanci i farizeji(ljudi na funkcijama) dakle  duhovne vođe Židovske zajednice ili krema  onoga vremena..Jedino je mudri Gamalijel bio skeptičan.
I danas  pojedini crkveni velikodostojnici  često puta nisu svjesni trenutka niti vremena u kojem žive.Historija se ponavlja.
Na žalost, a mi nikako da se naučimo na tuđim greškama već ponavljamo i njihove i svoje .... bounce

Zemce
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 16
ČLAN OD: : 2015-07-18

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime10.09.15 14:00

Very Happy A sto bas tema ,,vjera - crkva,,?! Mislim u redu je i to, ali ostanimo dosledni pravoj nekadasnjoj vojsci i PS_a. Ja sam bio vernik jos onda i zbog toga sam nadrljao vise puta, al se nisam zalio ni onda ni sada. Iako mi je tada 1984/85 bilo malo vise krivo, sada se smejem. Pita me moj kapetan - kad me onih prvih dana upoznavao ,,Dali verujes u Boga,, Nisam ni razmisljao i odgovorio potvrdno kad covek skoci sa stola i pocne urlati .. ,,Ma kurac da  .. Ma kakav Bog .. jebem li vam majku Bozju,, .. Joooj brate nisam imao pojma sta se zbiva, iako su me pripremili za to. ,,Evo ti ovaj krstic i nek te cuvaa, a ti ga sakrij najbolje sto mozes jer je to uzasna stvar ako ti to pronagju,, reko mi moj stari i pokojni pop kad me pratio .. Jbg...Tek kad saam se skinuo od jednog desetara sam saznao da su bila zaduzena 2-3 moja druga da me prate kao ,,Opasnog .. moze on formirati verski kjeliju,, - dal da se smejem il da se krstim Smile Sto su to bili divni dani ,,druzenja,, .. Pazio sam se, la jebi ga kad mi je otac bio na samrtnickoj postelji, onako u uniformi sam usao u Crkvu da zapalm svecu za zdravlje .. Spazi me valjda neko i nisam dobie nagradne dane koje sam zasluzio na vezbovnom gagjanju u Bubanj Potoku .. Sta da se radi. Tako da drugovi oficiri i vojnici nekadasnje armije ja vas molim nek je sve po PS_u .. Da! ,,Zbog psovanja Majku Bozju od jednok nadrkanog desetara - jednom popu koi je sluzio u Titovom Velesu, desetar dobi kundak u celo, pa se opet izvinu popu,, - Zaista, bilo je i takvih slucajeva i to se da ceniti. Trebali smo se vise postovati bili mi vjernici, popovi, odze, agnostici jer smo svi bili vojska. Ali .. oprastio sam jos onda i opet bih moim staresinama i moim drugovima, jer sam svim srcem kao i vekjina nas voleo i SFRJ i nasu armiju..Bog Smile

lacoš (citat):
Otvorio sam novu temu kako nas nebi moderatori kritikovali.Milutine evo nešto da se podsjetimo o krizmi.

Sveta potvrda (poznata i kao krizma) obred je u mnogim kršćanskim Crkvama. U katoličkoj, pravoslavnoj, istočnim Crkvama, te u anglikanaca sveta potvrda je jedan od sakramenata.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu "sakramenata kršćanske inicijacije". Time je ovaj sakrament nužan za primanje krstove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, dok svećenik krizmu može podijeliti osobama kojima je zdravlje ugroženo, a nisu se krizmale, bez pitanja biskupa.

Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, vrlo je rano uz polaganje ruku dodano i mazanje mirisnim uljem (krizmom). To mazanje tumači i sam naziv "kršćanin" što znači pomazanik, izvedeno iz samoga imena Krista kojega je Bog pomazao Duhom Svetim. Tako i danas ljudi prilikom sakramenta Svete potvrde primaju na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti ih svjetlom za bolji kršćanski život, da bi što bolje mogli razumjeti ono što im je Bog objavio.

Katoličko je vjerovanje da obred u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom što im je darovana na krštenju, te ih ispunjuje ljubavlju da bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv da se neprestano što dosljednije uključuju u izgradnju novoga, Božjega svijeta. Priopćuje im osobitu snagu Duha Svetoga da kao pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, šire i brane vjeru, da hrabro ispovijedaju ime Kristovo i nikada se ne stide njegova križa.

Da bi netko mogao pristupiti Svetoj potvrdi mora biti:

kršten
u prijateljstvu s Bogom i ljudima (ne smije imati grijeha, mora se ispovjediti)
prethodno prikladno poučen o vjeri i kadar svojevoljno i svjesno obnoviti svoja obećanja koje je sklopio s Bogom prilikom krštenja. Budući potvrđenici koji su bili kršteni nesvjesno, tj. kao mala djeca moraju obnoviti svoja krsna obećanja koja su kao djeca primila pristankom svojih roditelja, kumova i kršćanske zajednice. Tada se svjesno odriču sotone i ispovijedaju krsnu vjeru. Osoba mora biti u dobi rasuđivanja, tj. mora biti svjesna svojih postupaka da bi mogla biti potvrđena. Iznimka je smrtna pogibelj kada se i smiju krizmati i djeca koja nisu dostigla dob rasuđivanja.
Osoba koja prima svetu potvrdu/svetu krizmu se zove potvrđenik/krizmanik.

Izvorni djelitelj potvrde je biskup. Iako biskup može samo iz vrlo važnih razloga dati nekim svećenicima ovlast da dijele potvrdu, poželjno je ipak da radi značenja samog sakramenta podjeljuje on sam, zato jer je ipak zbog biskupa potvrda odvojena od krštenja. Osoba prima Duha Svetoga u trenutku kada mu biskup kaže: „Primi pečat dara Duha Svetoga“, nakon toga mu biskup na čelu posvećenim uljem utiskuje duhovni pečat, a sada već potvrđenik odgovara s „Amen“.

Važan je i sam značaj katekumenskog ulja koji se još naziva i krizma. Od tuda dolazi i taj drugi popularan naziv za ovaj sakrament. Prema biblijskom i starodrevnom simbolizmu, pomazanje uljem obiluje brojnim značajkama. ulje je znak obilja i radosti – osoba prima Duha Svetoga i potvrđuje vjeru te je to radostan trenutak.Isto tako pomazanik zrači ljepotom, zdravljem i snagom. Sva ta značenja možemo otkriti u sakramentalnom životu. Tim pomazanjem uljem potvrđenik postaje zauvijek obilježen Božjom ljubavlju i svojim obećanjem da će živjeti po božjem zakonu.

Potvrđenika biskupu predstavlja kum. Poželjno je da to bude isti kum koji je prisustvovao i krštenju. Kum postaje pomoćnik, vodilja i uzor u kršćanskom životu potvrđenka. Osim što će ta osoba krizmaniku biti osobni prijatelj na kojeg će se uvijek moći osloniti, on mora zadovoljavati određene uvijete i mora se isticati uzornim kršćanskim životom.

Kao prvo mora biti dovoljno zreo i svjestan primitka te vrlo važne zadaće. Mora biti kršten, potvrđen i pričešćen te pripadat zajednici Katoličkoj Crkvi. Isto tako mu crkveni zakoni ne smiju zabranjivati vršenje službe kumovanja.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime10.09.15 14:05

Pozdrav Zemce, dao bih ti barem nekoliko pluseva za ovaj iskren post.... dobit ćeš čim uzmognem. Very Happy
(Pravilo o jednom po danu i na jedan post......)
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime10.09.15 16:00

Zemce (citat):
Very Happy A sto bas tema ,,vjera - crkva,,?! Mislim u redu je i to, ali ostanimo dosledni pravoj nekadasnjoj vojsci i PS_a. Ja sam bio vernik jos onda i zbog toga sam nadrljao vise puta, al se nisam zalio ni onda ni sada. Iako mi je tada 1984/85 bilo malo vise krivo, sada se smejem. Pita me moj kapetan - kad me onih prvih dana upoznavao ,,Dali verujes u Boga,, Nisam ni razmisljao i odgovorio potvrdno kad covek skoci sa stola i pocne urlati .. ,,Ma kurac da  .. Ma kakav Bog .. jebem li vam majku Bozju,, .. Joooj brate nisam imao pojma sta se zbiva, iako su me pripremili za to. ,,Evo ti ovaj krstic i nek te cuvaa, a ti ga sakrij najbolje sto mozes jer je to uzasna stvar ako ti to pronagju,, reko mi moj stari i pokojni pop kad me pratio .. Jbg...Tek kad saam se skinuo od jednog desetara sam saznao da su bila zaduzena 2-3 moja druga da me prate kao ,,Opasnog .. moze on formirati verski kjeliju,, - dal da se smejem il da se krstim Smile Sto su to bili divni dani ,,druzenja,, .. Pazio sam se, la jebi ga kad mi je otac bio na samrtnickoj postelji, onako u uniformi sam usao u Crkvu da zapalm svecu za zdravlje .. Spazi me valjda neko i nisam dobie nagradne dane koje sam zasluzio na vezbovnom gagjanju u Bubanj Potoku .. Sta da se radi. Tako da drugovi oficiri i vojnici nekadasnje armije ja vas molim nek je sve po PS_u .. Da! ,,Zbog psovanja Majku Bozju od jednok nadrkanog desetara - jednom popu koi je sluzio u Titovom Velesu, desetar dobi kundak u celo, pa se opet izvinu popu,, - Zaista, bilo je i takvih slucajeva i to se da ceniti. Trebali smo se vise postovati bili mi vjernici, popovi, odze, agnostici jer smo svi bili vojska. Ali .. oprastio sam jos onda i opet bih moim staresinama i moim drugovima, jer sam svim srcem kao i vekjina nas voleo i SFRJ i nasu armiju..Bog Smile

Dobrodosao, Zemce!
U jedinicama sam imao vojnike vjerske sluzbenike. Uvijek su bili uzorni vojnici, ali nikad nisu dobijali nagradno odsustvo. K-dir cete nije mogao da da nagradno.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime10.09.15 22:35

Zemce (citat):
Pita me moj kapetan - kad me onih prvih dana upoznavao ,,Dali verujes u Boga,, Nisam ni razmisljao i odgovorio potvrdno kad covek skoci sa stola i pocne urlati .. ,,Ma kurac da  .. Ma kakav Bog .. jebem li vam majku Bozju,, ..

Hehehe, a sad su na FB profilu ovog uvaženog starješine JNA u penziji slike svetaca, slike crkvi, manastira, samostana, slike s krštenja unučadi, obavezno se jako naglašeno i značajno čestitaju vjerski blagdani..... cheers

Čudni su putevi Gospodnji, što jest jest....
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime10.09.15 23:54

Max Blitz (citat):
Zemce (citat):
Pita me moj kapetan - kad me onih prvih dana upoznavao ,,Dali verujes u Boga,, Nisam ni razmisljao i odgovorio potvrdno kad covek skoci sa stola i pocne urlati .. ,,Ma kurac da  .. Ma kakav Bog .. jebem li vam majku Bozju,, ..

Hehehe, a sad su na FB profilu ovog uvaženog starješine JNA u penziji slike svetaca, slike crkvi, manastira, samostana, slike s krštenja unučadi, obavezno se jako naglašeno i značajno čestitaju vjerski blagdani..... cheers

,,sv. Pavao je dobivo nalog da u gradu Damasku rukovodi progonom kršćana i to je radio , ali jedan čudnovat susret s uskrslim Isusom pred Damaskom iz korijena mijenja njegov život,,

Ako je mogao sv. Pavao od progonitelja postati svetac i uzor zašto  jedan obični kapetan JNA koji vjerovatno nije nikog niti kamenovao niti slao u zatvore kao Pavao ,promijeniti svoj život?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 0:03

gerard ford (citat):
Ako je mogao sv. Pavao od progonitelja postati svetac i uzor zašto  jedan obični kapetan JNA koji vjerovatno nije nikog niti kamenovao niti slao u zatvore kao Pavao ,promijeniti svoj život?

Ma naravno da može, da bi riječ rekao, meni ni iz džepa ni u džep, odnosno sve me to u dokolici zapravo pomalo zabavlja gledajuć i surfajuć, ali imam i svoje mišljenje o tome, a ti ćeš sigurno pogoditi koje.

Osim toga, pametan starješina ne bi ni u JNA divljao na opisani način, niti je za to bilo potrebe, niti vjerujem da je itko od njega to tražio na takav način.

Ipak, na mene osobno, promjena političkog sustava nije nimalo utjecala po tim pitanjima, dogodilo mi oho-ho svašta u životu, pa eto - taj "klik" još nije došao, možda bude... Wink

Ali da si lijepim svece po fejsu........ i čim 'veće' crkve...... scratch

Max Blitz (citat):
.... dogodilo mi oho-ho svašta u životu, pa eto - taj "klik" još nije došao, možda bude... Wink

Ima tu jedan vrlo interesantan detalj, možda ga kasnije spomenem....

Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3968
ČLAN OD: : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 10:33

gerard ford (citat):

,,sv. Pavao je dobivo nalog da u gradu Damasku rukovodi progonom kršćana i to je radio , ali jedan čudnovat susret s uskrslim Isusom pred Damaskom iz korijena mijenja njegov život,,

Nema ovaj preobražaj nikakove veze sa vjerom i Isusom Kristom.To je danas jednostavno In,moda ili kako da se to nazove.Trend je takav da bivši ateisti ulaze u prvi red a ovi koji su tu bili prije polako izlaze. Arrow
Zato gerarde ima ona-ne spominji božje ime uzalud

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 13:04

lacoš (citat):
gerard ford (citat):

Nema ovaj preobražaj nikakove veze sa vjerom i Isusom Kristom.To je danas jednostavno In,moda ili kako da se to nazove.Trend je takav da bivši ateisti ulaze u prvi red a ovi koji su tu bili prije polako izlaze. Arrow
Greskom si dobio + za ovaj post, imas i zasluznijih lol!
Da li se neko vraca Bogu iz mode ili iz ubjedjenja, nije nase da sudimo. Samo Bog zna sta je svakome od nas na srcu.

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 16:21

lacoš (citat):
gerard ford (citat):

Ima svega. Ateisti postaju vjernici, vjernici bjeze jer ne mogu vjerovati ko je sve vjernik.

Ali ima i dosta istine u onome sto je jednom u svom intervjuu rekao Muhamed Ali:
"pedesetogodisnjak koji misli isto sto i kad je bio dvadesetogodisnjak, samo je protracio trideset godina zivota"
Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 16:43

pera84 (citat):
lacoš (citat):
gerard ford (citat):

Ima svega. Ateisti postaju vjernici, vjernici bjeze jer ne mogu vjerovati ko je sve vjernik.

Ali ima i dosta istine u onome sto je jednom u svom intervjuu rekao Muhamed Ali:
"pedesetogodisnjak koji misli isto sto i kad je bio dvadesetogodisnjak, samo je protracio trideset godina zivota"
Ali u Srbiji ima i ona "Gori Poturica od Turčina", pa tako i sadašnji "vernici" (navedeni oficir je među njima)
su samo vukovi u jagnjećoj koži.

Što je bilo u vreme rađanja hriščanstva ne može se (po meni) primenjivati i sada.

Ja sam ipak od onih zatucanih ili si vernik ili nisi, a ne juče sam bio zadrti ateista,
koji je proganjao vernike, a danas još gori vernik (u zadrtosti a ne verovanju) 
i psuje i proganja one koji sada neće da posećuju crkvu ....

BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
BEOGRAD

Prim(j)eran Vojnik PV
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 1648
ČLAN OD: : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 17:04

Ko to kaze da drugovi nisu bili vernici. Laughing

[You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 17:17

BEOGRAD (citat):
Ko to kaze da drugovi nisu bili vernici. Laughing

Što sam ranije (u nekom ranijem postu) naveo "Neprijatelja moraš dobro da upoznaš da bi ga pobedio"! bounce

Na moju žalost to sam čuo od mladog svečenika a več doktoranda (ja 28 god a on 25-26),
na otočiću kraj Preka gde je bio manastir, sa kojim smo i ja i moje kolege stažisti
voleli da diskutujemo leta 1977 godine vikendima.

Zato verujem da je Leka bio prijatelj bilo po privatnoj ili službenoj dužnosti sa svim verskim
rukovodiocima ...

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 18:36

Anegdota apropo drugova pionir :

Poslije jedne od posjeta braci Arapima, drug Dzemo Bijedic dolazi kod druga Tita da mu referise o toku posjete. Izmedju ostalog, nije mogao da precuti:

- Druze Stari, ja sam tamo isao u dzamiju i klanjao.
- Dobro, bogati, jesi li dobio naftu? - pita ga drug Tito.
- Jesam, druze Stari - odgovori Dzemo.
- Onda nek si klanjao - nasmija se drug Tito. - I ja bih klanjao. salutiranje

East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 21:13

gerard ford (citat):
Max Blitz (citat):
Zemce (citat):

Od mene plus, vidi se da materiju poznaješ odlično pa tako i razmišljaš. [You must be registered and logged in to see this image.]

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime11.09.15 21:33

Kad su apostoli pitali Isusa (Isaa a.s.) kako da se mole, rekao im je molitvu (ako se dobro sjecam):

Oce nas, koji si na nebu.
nek se sveti ime Tvoje,
nek bude volja Tvoja
nek bude carstvo Tvoje
na Zemlji, kao na nebu!
Kruh nas svagdasnji daj nam danas
I oprosti nam dugove nase
Kao sto mi oprastamo duznicima nasim!
Ne uvedi nas u iskusenje,
nego nas izbavi od zla!

To je "glavna" hriscanska molitva.
Muslimani se mole na arapskom jeziku:

1. EL-HAMDULILLAHI RABBIL ALEMIN
2. ER-RAHMANIR-RAHIM. MALIKI JEVMID-DIN.
3. IJJAKE NA BUDU VE IJJAKE NESTE IN.
4. IHDINES-SIRATAL-MUSTEKIM. SIRATALLEZINE
5. EN AMTE ALEJHIM, GAJRIL-MAGDUBI ALEJHIM,
6. VE LED-DAL-LIN.

U prevodu to znaci:

1. Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
2. Milostivog, Samilosnog,Vladara Dana sudnjeg,
3. Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
4. Uputi nas na Pravi put,
    na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
5. a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali
6. niti onih koji su zalutali!

Po mom misljenju, isti je smisao obje molitve.

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4607
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 0:50

vladimir (citat):
za sve ove godine zivota nisam video da neko u pravoslavnoj crkvi  kleci I moli se bogu. prvo je to uradio svestenik  a onda I svi ostali sem mene. bilo mi neprijatno
Klecanje-metanisanje je uobicajeni oblik molitve u pravoslavlju .Metanije su na liturgiji za Veliki Cetvrtak i na Duhove-Trojice.Pretpostavljam da si prisustvovao  jednoj od te dvije liturgije.

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 2:22

vladimir (citat):
tema je vera I verske liturgije a ne manastiri. mene zivo zanima sta covek tu moze pametno da cuje. kad vidim da crkveni velikodostojnici voze luksuzne automobile I da zive u raskosu nekako to sto propovedaju ovom narodu mi ne pije vodu. mene bi bilo sramota da sam svesteno lice , vozim Mercedes I uzimam novac od onih koji nemaju hleba da jedu. 100eur za sahranu, 70eur za krstenje. ja imam troje dece ,znaci za krstenje popu treba da dam 210eur za  jedan sat posla. meni je to van pameti.
To za naplatu krstenja mi je malo nelogicno.Dvoje djece sam krstio u starom kraju u manastiru Sv Trojice pod Ostrogom(donji manastir).Ne sjecam se da se naplacivao sam cin krstenja,ostavljao se uobicajeni prilog. U Pravoslavlju je strogo zabranjeno naplacivanje krstenja,sto je i razumljivo,cin krstenja je uvodjenje u hriscansku pravoslavnu vjeru.
U svojoj lokalnoj crkvi  dugo godina sam u odboru CSO,sada "head of treasury", brinem se o crkvenim finansijama tako da poprilicno dobro poznajem crkvena pravila,problematiku i sl.
Za ostale crkvene trebe(sahrane,opela,vjencanja,osvestanje domova,kolaca i sl) postoji crkveni cjenovnik,tzvani trebovnik koji je prilagodjen finansijskoj situaciji samih parohijana.
Da bismo sprijecili eventualne zloupotrebe oko tih crkvenih treba crkveni odbor(sto je u skladu sa jednoobraznim pravilima SPC u Americi i Kanadi)je doneo odluku da sav prihod od treba pripada crkvi,svestenik i kada bi naplatio iste duzan je da taj novac preda crkvenom blagajniku.
Svesteniku naravno pripada sve ono sto mu statut SPC i jednoobrazna pravila propisuju.

Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 8:17

milutins (citat):
vladimir (citat):
tema je vera I verske liturgije a ne manastiri. mene zivo zanima sta covek tu moze pametno da cuje. kad vidim da crkveni velikodostojnici voze luksuzne automobile I da zive u raskosu nekako to sto propovedaju ovom narodu mi ne pije vodu. mene bi bilo sramota da sam svesteno lice , vozim Mercedes I uzimam novac od onih koji nemaju hleba da jedu. 100eur za sahranu, 70eur za krstenje. ja imam troje dece ,znaci za krstenje popu treba da dam 210eur za  jedan sat posla. meni je to van pameti.
To za naplatu krstenja mi je malo nelogicno.Dvoje djece sam krstio u starom kraju u manastiru Sv Trojice pod Ostrogom(donji manastir).Ne sjecam se da se naplacivao sam cin krstenja,ostavljao se uobicajeni prilog. U Pravoslavlju je strogo zabranjeno naplacivanje krstenja,sto je i razumljivo,cin krstenja je uvodjenje u hriscansku pravoslavnu vjeru.
U svojoj lokalnoj crkvi  dugo godina sam u odboru CSO,sada "head of treasury", brinem se o crkvenim finansijama tako da poprilicno dobro poznajem crkvena pravila,problematiku i sl.
Za ostale crkvene trebe(sahrane,opela,vjencanja,osvestanje domova,kolaca i sl) postoji crkveni cjenovnik,tzvani trebovnik koji je prilagodjen finansijskoj situaciji samih parohijana.
Da bismo sprijecili eventualne zloupotrebe oko tih crkvenih treba crkveni odbor(sto je u skladu sa jednoobraznim pravilima SPC u Americi i Kanadi)je doneo odluku da sav prihod od treba pripada crkvi,svestenik i kada bi naplatio iste duzan je da taj novac preda crkvenom blagajniku.
Svesteniku naravno pripada sve ono sto mu statut SPC i jednoobrazna pravila propisuju.
Ako je sve tako. Stvarno me interesuje kojim crkvenim pravilima se omogućuju sveštenim licima (ne samo sveštenicima)
toliki prihodi da se mogu videti u ekskluzivnom restoranu Vuk u bgd da redovno večeraju (i svešteničkim odorama),
da posle takvih obeda sednu u jako velika i luksuzna kola (obavezno zatamnjenih stakala), i odu svojim kućama 
(ne stanovima) o čijim veličinama i opremljenosti bolje da ne govorimo i / ili pišemo.

Svaka čast onim sveštenim licima koji se stvarno pridržavaju crkvenih pravila, ali su takvi retki i sigurno su 
u manjim mestima a ne ovde u bgd i sličnim večim gradovima.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 9:41

Crna Gora zabranjuje politicko djelovanje vjerskim organizacijama.

[You must be registered and logged in to see this link.]

013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 9:54

PORUCNIK (citat):
Crna Gora zabranjuje politicko djelovanje vjerskim organizacijama.

Ej da ne čačkamo u politiku i crkvu, a pogotovo ne u Crnoj Gori i Makedoniji

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 13:46

013gonzo (citat):

Ako je sve tako. Stvarno me interesuje kojim crkvenim pravilima se omogućuju sveštenim licima (ne samo sveštenicima)
toliki prihodi da se mogu videti u ekskluzivnom restoranu Vuk u bgd da redovno večeraju

Niti jednim,nema toga ni u statutu SPC niti u jednoobraznim pravilima,jevandjelju,kanonima.....................
Da toga ima-definitivno ima.Situacija je katastrofalna,pogotovu u matici.
Da se razumemo,crkva je zivi organizam podlozan svemu.Ona je sabrani narod sa svestenstvom.
Iz same definicije SPC-saborna,sveta,apostolska,svetosavska moze se dosta toga nauciti.
Najveci je problem u nama vjernicima koji smo dozvolili te zloupotrebe.
Kod mene u crkvi svestenik nema apsolutno nikakav kontakt sa novcem.
Ima sve ono sto mu je propisano pravilima-adekvatnu platu,placen stan/kucu,troskove rezije,telefona,zdravstveno i penzijsko osiguranje.
Da se razumemo nije u nekakvoj siromasnoj parohiji,garantovano je najskuplji srpski pravoslavni svestenik u USA,mozda i u vaskolikom srpstvu.
Sve ovo gore navedeno je nesto preko $100K.
U manjim parohijama gotovo svi svestenici pored redovnog poziva rade u firmama ili imaju svoj vlastiti biznis,nerijetko popadije rade i samim tim ostvaruju zdravstveno osiguranje-trosak manje za parohiju

Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 15:12

milutins (citat):
013gonzo (citat):

toliki prihodi da se mogu videti u ekskluzivnom restoranu Vuk u bgd da redovno večeraju

Niti jednim,nema toga ni u statutu SPC niti u jednoobraznim pravilima,jevandjelju,kanonima.....................
Da toga ima-definitivno ima.Situacija je katastrofalna,pogotovu u matici.
Da se razumemo,crkva je zivi organizam podlozan svemu.Ona je sabrani narod sa svestenstvom.
Iz same definicije SPC-saborna,sveta,apostolska,svetosavska moze se dosta toga nauciti.
Najveci je problem u nama vjernicima koji smo dozvolili te zloupotrebe.
Kod mene u crkvi svestenik nema apsolutno nikakav kontakt sa novcem.
Ima sve ono sto mu je propisano pravilima-adekvatnu platu,placen stan/kucu,troskove rezije,telefona,zdravstveno i penzijsko osiguranje.
Da se razumemo nije u nekakvoj siromasnoj parohiji,garantovano je najskuplji srpski pravoslavni svestenik u USA,mozda i u vaskolikom srpstvu.
Sve ovo gore navedeno je nesto preko $100K.
U manjim parohijama gotovo svi svestenici pored redovnog poziva rade u firmama ili imaju svoj vlastiti biznis,nerijetko popadije rade i samim tim ostvaruju zdravstveno osiguranje-trosak manje za parohiju
U pravu si pa i ja sam napisao da to nije u manjim sredinama gde se ljudi međusobno dobro 
poznaju i gde takvo ponašanje ne bi moglo proći bez žalbi višim crkvenim organima, pa čak
i kad oni sami u tome učestvuju (problem crkvene zajednice na Kosovu i Metohiji).

Navedena sveštena lica su pripadala, odnosno dolazila i vraćala se, u zgradu Patrijaršije. 
A isto tako nije dozvoljeno snimati bilo foto aparatom, kamerom ili mobilnim, parking Patrijaršije 
kada se u njoj održavaju skupovi i dolaze sveštena lica viših rangova iz parohija ....

Lično sam pokušao da to uradim i bio moram priznati ljubazno zamoljen od neuniformsanog lica da to ne radim.

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 17:10

Nisam imao prilike (hvala Bogu) da ovdje koristim "usluge" al' se sjecam kako je bilo u rodnom kraju.
Na pitanje: Koliko? pop je odgovarao: Kol'ko tebi nije mnogo.
I (da se nesretnik ne muci koliko je "nije mnogo") obavezno bi dodao: Obicno daju toliko i toliko.
Naravno, (ponovo, da se nebi parohijani mucili brojeci hrpu obezvrijedjenih dinara) sve je bilo u DM. Laughing
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 20:51

Šta  bi bio  buletin,Milutine ti  nam  možda znaš objasniti jer vidim da si  dobro educiran u tim stvarima,a iz Bosne si.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime18.09.15 23:23

U vjerskom smislu zaista neznam.U engleskom jeziku naravno da znam.Moze da znaci kao nekakav proglas,izdanje i sl.Npr,jesi li pogledao na bulletin board- gdje bio bio spisak poslova,radnika zadataka ili uopste nekakav proglas o necemu.

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 0:38

pera84 (citat):
Nisam imao prilike (hvala Bogu) da ovdje koristim "usluge" al' se sjecam kako je bilo u rodnom kraju.
I (da se nesretnik ne muci koliko je "nije mnogo") obavezno bi dodao: Obicno daju toliko i toliko.
Naravno, (ponovo, da se nebi parohijani mucili brojeci hrpu obezvrijedjenih dinara) sve je bilo u DM. Laughing
Ista stvar je bila sa hodzama u mom kraju. Pa onda:  "ljudi daju" i cesto kazu najvecu cifru koju su dobili.
Boguhvala, sad je drugacije, hodza je mlad i korektan, i vrlo je drustven.
A  sjecam se situacije kad je lik narucio da mu se izuci hatme i pitao hodzu koliko para, ovaj mu rekao cifru u DM.
- Moze, ali da ga izucis na njemackom - odgovorio je najedjeni tip.

Srdjan Radovanov
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 432
ČLAN OD: : 2013-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 8:29

pera84 (citat):

Ko me lično poznaje, taj i zna da ja "imam specifičan odnos sa Bogom". U njega verujem, al ovi posrednici mi nisu dragi. Zašto?

Umro mi je deda krajem prošle godine, kako su njegova oba sina malo manje sposobni i utučeni, rekli su da završim sa popom, i odem kod popa isto veče i pitam kolko para na kraju košta, kaže 12.700,00 din, "molim" rekao sam, kaže 12.700,00 din i dodji autom po mene pa cemo posle do mog pomoćnika u drugi kraj mesta. Ja vidno iznerviran otišao sam daljnim putem.

Jedan od popova kojeg lično poznajem, je homoseksualac, na stranu i to, ali, taj pop današnji, a nekadašnja baraba, je takav da ga se i otac odrekao, jer kad je dobio parohiju u nekom selu gatsarbajterskom u Srbiji, za godinu dve je digao kuću na sprat, kupio auto, i počeo da se bavi kojekakvim poslovima. I njegov otac, mi priča kako je to moguće, jer dečko nikada nije radio, te mi daje odgovor, gastarbajteri šalju lovu a on je troši na sebe, vrlo prosto.

Po čemu je pop, ili bilo koji čin drugi u tom poslu, (za mene je pop, hodža, svećenik ista vrsta posla) nešto vredniji bolji od mene ili tebe? Zašto on treba da živi obesno, ili bilo šta drukče?

Ovde sam u najkraćim crtama u par primera samo skicirao situaciju stvarnu.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 9:33

O sreboljublju  posrednika između boga i nas moglo bi se beskonačno,od istorijskih primera do primera iz naše svakodnevnice i ličnog iskustva.  Možda to  sasvim lepo ilustruje ovaj vic:

Jedan čovjek došao je k svećeniku i rekao:
“Oče, želio bih da odslužite jednu misu za mog psa.”
Svećenik je bio ogorčen. “Kako to mislite, da odslužim misu za psa?”                                                            
“Taj pas je bio moj ljubimac”, reče čovjek. “Volio sam tog psa i želio bih da prikažete misu za njega.”
Svećenik reče: “Kod nas se ne prikazuju mise za pse. Pokušajte kod onih dolje niže niz ulicu, oni su druge vjeroispovijesti. Pitajte njih ako bi mogli imati obred za vas.”
Dok je čovjek izlazio reče: “Šteta. Zaista sam volio tog psa. Namjeravao sam ponuditi milijun dolara za misu. A svećenik reče: “Čekajte malo, pa niste mi rekli da je pas bio katolik.”

I još more viceva o ostalim njihovim osobinama.  

No zar nisu oni potekli između nas, a sudnji dan nam je zajednički.

Nego, pošto znamo za alavost popova, hodža, svećenika  da se vratimo temi, poručniče objasni ti nama šta je HATME ?

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 10:49

East&West (citat):
Namjeravao sam ponuditi milijun dolara za misu. A svećenik reče: “Čekajte malo, pa niste mi rekli da je pas bio katolik.”

He he, katolička crkva je tu dosta pragmatična.
A vaš vic i nije samo vic, i u Zagrebu se npr. prakticira blagoslivljanje kućnih ljubinmaca....

Nisu rijetki grobovi kućnih ljubimaca pod križem, tako da sve može, zašto ne bi. Smile
Moguće da ima i misa.

Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 13:04

Max Blitz (citat):

Nisu rijetki grobovi kućnih ljubimaca pod križem, tako da sve može, zašto ne bi. Smile
Moguće da ima i misa.

Ima toga i ovde,  do duše nisu ni pod krstom, ni pod križem, ni pod polumesecom, niti pod nekim drugim obeležjem, no zašto ne bi, pa to je život.

Možda dođe vreme da bude i misa i opelo i đenaza. Novo vreme novi običaji.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 13:38

Ovdje pretpostavljam da ne bi išli križevi ako je službeno groblje za kućne ljubimce.... zapravo ne znam.... scratch

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 15:34

Prije 10-ak dana parohiju kojoj pripadam posjetila je visoka crkvena delegacija na celu sa Patrijarhom srpskim Gospodinom Irinejom.U pratnji Patrijarha bila su petorica vladika iz ohridske,stobijske,zicke zapadnoamericke i moje istocnoamericke eparhije,odnosno njihova preosvestenstva Jovan,David,Justin,Maksim i Mitrofan.
Zatim dekan Bg Bogoslovije Protojerej Stavrofor Puzovic,mnogobrojni djakoni,eparhijski sekretari i jedan Arhimadrid i Iguman manastira na KiM-u,rodjeni beogradjanin, koji me je posebno odusevio i za koga sam bio zaduzen narednih par dana.Do sada sam obicno sretao ljude sa K iM-a koji zive u Bg a sada suprotno.
Monah me je izuzetno odusevio,u predjasnjem zivotu bio je glumac,clan ateljea 212,gitarista u jednoj grupi-sto bi moj favoritni moderator rekao-"neznam kako ljudi mogu okrenuti odjednom zivot za 180"

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 15:49

Evo jedan podatak koji vjerovatno nije poznat nasim forumashima.
Njegovo preosvestenstvo mitropolit beogradsko karlovacki episkop pecki Patrijarh srpski Gospodin Irinej je bio na proputovanju i posjeti svojoj eparhiji kanadskoj.
Prvojerarh je  odlukom sinoda i vikarni episkop-administrator kanadske eparhije

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 16:15

Zaista je mnogo vjerskih sluzbenika, koji sluze Bogu na najbolji nacin koji umiju, ali su upadljiviji oni koji od toga odstupaju.
Neko je rekao: "Radite onako kako propovijedaju, a ne onako kako oni cine!".
Mnogi ateisti odbacuju religuju, bas zbog toga sto vide neprihvatljivo ponasanje vjerskih sluzbenika. Zato se slazem sa drugom Srdjanom, sto ne prihvata da neki gresnik, kao sto smo svi, bude neki duhovni otac ili posrednik izmedju vjernika i Svevisnjeg.

No, vjera je intimna stvar svakog pojedinca i on bira nacin na koji ce je postovati, ili upraznjavati. Tu niko nema pravo ni da sudi, ni da prigovara. Jedan ajet iz casnog Kur'ana jasno kaze:
"U vjeri nema prinude"!

013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 18:12

PORUCNIK (citat):
Zaista je mnogo vjerskih sluzbenika, koji sluze Bogu na najbolji nacin koji umiju, ali su upadljiviji oni koji od toga odstupaju.
Mnogi ateisti odbacuju religuju, bas zbog toga sto vide neprihvatljivo ponasanje vjerskih sluzbenika. Zato se slazem sa drugom Srdjanom, sto ne prihvata da neki gresnik, kao sto smo svi, bude neki duhovni otac ili posrednik izmedju vjernika i Svevisnjeg.

No, vjera je intimna stvar svakog pojedinca i on bira nacin na koji ce je postovati, ili upraznjavati. Tu niko nema pravo ni da sudi, ni da prigovara. Jedan ajet iz casnog Kur'ana jasno kaze:
"U vjeri nema prinude"!
To se sve češće događa pa čak traže i da promene sveštenika (što u gradu i nioje toliko teško)
Ali ipak nisi odgovorio na pitanje:

poručniče objasni ti nama šta je HATME ?

013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 18:12

jbg greška miš mi duplira klikove....

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 20:05

013gonzo (citat):
PORUCNIK (citat):

"U vjeri nema prinude"!
To se sve češće događa pa čak traže i da promene sveštenika (što u gradu i nioje toliko teško)
Ali ipak nisi odgovorio na pitanje:

poručniče objasni ti nama šta je HATME ?
Odgovorio sam, gonzo... Ali odgovor je tamo gdje je i pitanje Laughing

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 20:25

Ako sam dobro razumeo porucnika onda je HATME bilo koji citat(ajet)iz Kurana????

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 21:21

milutins (citat):
Ako sam dobro razumeo porucnika onda je HATME bilo koji citat(ajet)iz Kurana????
Ako se ne izgubi i ovaj odgovor:
Nisam siguran, ali mislim da je "hatme" ucenje cijelog Kur'ana za dusu preminulog vjernika.

East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 21:37

PORUCNIK (citat):
milutins (citat):
Ako se ne izgubi i ovaj odgovor:
Nisam siguran, ali mislim da je "hatme" ucenje cijelog Kur'ana za dusu preminulog vjernika.

Interesantan tekst. Pozajmljeno sa nekog foruma na avaz.ba, autor "Nihad"

Hatme

Ovih dana polaznici mekteba u bh. gradovima obilježavaju hatme. Za one kojima je ovaj pojam stran, njegovo je značenje pročitati Kur'an na arapskom od korice do korice. Nakon što se pročita muallimi ili učitelji u saradnji sa lokalnim IZ-eom, efendijama, hafizima, i glavnim imamima u džamijama organizuju svećanosti povodom tog događaja. Polaznicima se uruče prigodni pokloni, organizuje se kviz, a nakon svečanosti u džamiji porodice polaznika organizuju ručak. Na svečanosti svaki polaznik prouči jedan citat ili ajet iz Kur'ana. Učitelj predstavi svakog učenika posebno. To je momenat kada se cijela porodica okupi na jednom mjestu, čestita se roditeljima polaznika. Obično je prva hatma najznačajnija, i polaznici mekteba je završavaju u trećem ili četvrtom razredu osnovne škole, mada ima i slučajeva kada djeca i u mlađoj dobi završe hatmu.

Danas sam imao priliku prisustvovati jednoj hatmi, uspio sam ostati u džamiji nekih pola sata. Zapravo došao sam zbog sestrične, previše bi bilo ne odazvati se. Nakon, što je ona završila sa učenjem izašao sam iz džamije. Vratio sam se pred džamiju nakon što je svećanost završila dodjela diploma, pokloni i ostalo. Da ne zamaram sa detaljima, reči ću samo da se rodbini izlazak iz džamije i nije baš svidio. Da sam planirao da izađem, nisam. Da se radilo o haturu nekakvom, uopšte nije. Čak šta više, džamijski hlad i smiraj koji može ponuditi čovjeku je sigurno dobar razlog da se u džamiji ostane.

Izlazak je bio spontan, ali kazat ću da tokom boravka posmatrajući mnoge prijatelje, svoju najbližu rodbinu, efendije, hafize, dakle bliske rođake prijatelje koje znam cijeli život u jednom trenutku sam pomislio da svi mi zapravo vodimo jedan dvostruki život. Jedan život stvarni dunjalučki u kojem imamo vlastita pravila ponašanja. Tu i tamo ih korigujemo, sve zavisi od situacije i prilika. I drugi život u kojem sa dubokim naklonom gledamo prema vjeri, prema Kur'anu, prema Poslaniku s.a.v.s. prema džamiji. Kada smo u džamiji niti jednog momenta ne sumnjamo niti u jednu islamsku premisu. Kada dovedemo lijepo i sređeno dijete da izrecitira pred skupinom ljudi dijelove iz Kur'ana srce je ispunjeno ljubavlju prema djetetu, islamu, osječamo se ispunjenim. Niti jedne sekunde ne sumnjamo u naše namjere dolaska u džamiju, a potajno se i nadamo da će nam sve to biti upisano u knjigu dobrih dijela.

Sa druge strane istog momenta kada se prilikom izlaska prekoraci prag džamije sva ta čarolija prestaje. Van džamije vrijede potpuno nova pravila ponašanja, nove norme, jedan potpuno drugi život koji skoro nema ništa zajedničko sa onim u džamiji. Čak i tokom boravka u džamiji i dok traje svačanost čak ni tada ne dozvoljavamo miješanje dva načina života, dva stila. Kur'anske ajete koje su izrecitovali polaznici niko nije preveo na bosanski jezik. Niti polaznici znaju šta su proučili, niti roditelji djece znaju niti razumiju koje su poruke kur'anskih ajeta. Strogo se vodi računa da se formalno praktikovanje religije čak ni u tako rijetkim trenutcima ne okrzne nečim iz stvarnosti, i pomiješa sa suštinom ili sa našim stvarnim životom ili sa našom svakodnevnicom.

Koliko sam shvatio bit hatmi ili njihova suština je ''to tako treba'' i et'. Valjda sve ostalo će doći samo po sebi. Ili, što smo bliže Kur'anu pa makar ga samo i recitovali ili slušali na arapskom samim time ćemo postati bolji ljudi, ili zaslužiti Džennet na onome svijetu. O svemu se vodi daleko više računa, i sve je podređeno za tih nekoliko sati provedenih u džamiji a najmanje ili niti niti jedan momenat nismo posvetili razmišljanju o kur'anskim ajetima. Sa koliko pažnje se sve to planira, jesu li svi prijatelji i rođaci pozvani, šta obući za tu priliku, jesmo li ponijeli video kameru, a tokom dva sata boravka u džamiji rijetki su trenutci u kojim razmišljamo o nekom ajetu. Svi su ushićeni samim učenjem ili melodijom Kur'ana. Od hafiza ili efendija, djece, roditelja, i svih prisutnih, a zapravo niko ili rijetki znaju o čemu govore ajeti ili odlomci iz Kur'ana koji su se recitovali.

Kako god Allah dž.š za Jevreje i kršćane kaže: Reci: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tora) i Indžila (Jevanđelje), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš (5-68)- to o isto važi i za muslimane. Muslimani, vi niste nikakve vjere dok se ne budete pridržavali Kur'ana i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš. Pridržavanje je najveći stepen imana. Prije toga je razmišljanje, prije razmišljanja je razumjevanje tj. na bosanskom shvatiti o čemu ajeti iz Kur'ana govore, a na posljednjem mjestu je samo učenje na arapskom, za koje istina postoje hadisi da čovjek ima nagradu, ali samo jedno djelo urađeno sa iskrenim nijetom ili namjerom potaknuto kur'anskim ajetom je vrijednije od same hatme, ili 600 pročitanih stranica Kur'ana bez da čovjek nije ništa razumio, niti izvukao pouku iz kur'anskih ajeta i u životu to praktikovao.

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 22:22

O tome se radi, bata Nidzo.
Ja ne zelim papagajski nauceno izgovarati nesto cemu ne znam sustinu i ne razumijem, makar to bila najljepsa molitva.
Ja cu se Alahu dragom obratiti iz srca i na jeziku koji obojica razumijemo.
Kur'an casni je na arapskom iz jednostavnog razloga sto je to bio jezik izabranog poslanika, i ostao je nepromijenjen od dana objave. Cisto, da se sprijece greske ili namjerno pogresno prevodjenje i, kao posljedica togaa, krivo tumacenje.
Na zalost, moja siva masa je prilicno izandjalaod alkohola i cega li sve ne, nije u stanju da zapamti dove (molitve), na arapskom, ali ne postoji smetnja da se molim na maternjem jeziku.
Allah zna moje prosle, sadasnje i buduce grijehe i on je jedini relevantni sudija. I milostiv je i pravedan. I rado prihvatam sve njegove odluke, i znam da sve sto biva, biva Njegovom voljom i Njegovim odredjenjem. I na sve mogu reci: NEKA JE HVALJEN! AMIN!

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 22:32

Kako nema Kuran u prijevodu?  scratch

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 23:04

Max Blitz (citat):
Kako nema Kuran u prijevodu?  scratch

Ima vise prijevoda Kur'ana. Ali, kazu, arapski jezik je mnogo bogatiji od nasih jezika, tako da je tesko prevesti ga u izvornoj ljepoti.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 23:11

Da se razumijemo, drugovi,
ne bih volio da ispadnem ovdje kao neki propagator religije. Sa istim ubjedjenjem sam bio i ateista i znam (nasuprot nekih vjerskih ucitelja) da ateista moze biti bolji covjek nego neki deklarisani veliki vjernik.
Dobrota, milosrdje i empatija nije privilegija vjernika, nego licna stvar svakog pojedinca.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 23:31

PORUCNIK (citat):
Ima vise prijevoda Kur'ana. Ali, kazu, arapski jezik je mnogo bogatiji od nasih jezika, tako da je tesko prevesti ga u izvornoj ljepoti.

Ok, znam da je 'recitiranje' Kurana neka vrsta umjetnosti i da se cijeni, ali moraš znat valjda o čemu se tu govori, ili naučit arapski perfektno. Smile

Jedan moj frend je upisao tečaj arapskog prije koju godinu, sad je šesti stupanj, priučio se kaže, može se sporazumjet.
(To bi on kao 'poslovno' unovčio kasnije....)

Čini mi se lakši od kineskog... arapska slova se daju brzo naučit...
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 23:40

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Ok, znam da je 'recitiranje' Kurana neka vrsta umjetnosti i da se cijeni, ali moraš znat valjda o čemu se tu govori, ili naučit arapski perfektno. Smile

Jedan moj frend je upisao tečaj arapskog prije koju godinu, sad je šesti stupanj, priučio se kaže, može se sporazumjet.
(To bi on kao 'poslovno' unovčio kasnije....)

Čini mi se lakši od kineskog... arapska slova se daju brzo naučit...
Mi imamo vise slova nego Arapi harfova (slovnih znakova).
Arapi su znali cijeniti pjesneke i pjesmu i pjesnicku rijec i dok su bili idolopoklonici.
Cesto su, prije bitke sukobljenih plemena znali poslati svog pjesnika ispred neprijateljske vojske, koji je recitovao stihove, a onda bi ovi poslali svog pjesnika sa istom zadacom. Znali su se, poslije tog pjesnickog sukoba, razici bez borbe, s tim sto su priznali poraz ako je neprijateljski pjesnik bio ubjedljiviji od njihovog.
I prije Muhamedovog poslanstva, u Meku su dolazila beduinska plemena i molila se nekom od svojih kipova, kojih je bilo 360 na mjestu Kabe. I u vrijeme tih svetih dana nije smjelo biti ratova. Pjesnici su se nadmetali i najljepsi stihovi najboljeg pjesnika su godinu dana stajali na ulazu u svetiliste, do sljedecih svetih dana.

East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime19.09.15 23:49

Zajebite sada strane jezike, da se vratimo izvornom naslovu teme. Nešto možemo naučiti, barem toleranciju i ono što je kod svih konfesija dobro (barem u teoriji)

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 4 Icon_minitime

Na vrh Go down

VJERA I VJERSKE LITURGIJE
Na vrh 
Stranica 4/20Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 12 ... 20  Next
 Similar topics
-
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE
» Vjera i JNA
» Vjera i financije
» Vjerske usluge
» Primjer vjerske tolerancije