FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2013-02-16 DOB : 53 Sisak-HR
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 17.05.20 13:34
Ima li netko slike karaule Markovac na Rumunjskoj granici?Tamo sam služio vojni rok od 09 meseca 1990 do 05/1991.
Ribarci Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2020-08-30
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 13:02
Služio 73/74 Vojsku smatram jednom od najbudalastijih institucija. Izgubljenih 15 mjeseci mog mladenaštva. Ipak, i u takvim okolnostima, dogodi se nešto što pamtiš cijeli život, a kako će pokazati moj post i mnogo više. Prvih pet mjeseci obuke imao u Požarevcu, mislim da je Sopot, ali nisam siguran. Računač haubica 155 mm . Od tamo ne pamtim ništa lijepo. Ne znam ime ni jednog vojnika koji je služio samnom, niti ime desetara, vodnika, komandira baterije a kamoli puka. Ništa. Prekomanda u Bosilegrad a onda na karaulu Ribarci. Asocijacije na Ribarce...daleko, velike hladnoće, dobra uređenost karaule za to doba, valjda zbog graničnog prijelaza, nemogućnost primanja tv signala, tako da smo neke utakmice Svjetskog prvenstva 74. morali gledati na susjednoj karauli Slavče, neasvaltirana cesta, mala sela oko nje, rakija, rijeka, obavezni suvenir bugarskog ružinog valjda parfema, sabor Slavče, straže-patrole, ali patrole nikad, ali nikad do kraja rajona osiguranja , kilometar dva po ljeti od karaule, lezi i uživaj, mokre noge od snijega, uspio se othrvati primanju...itd.. Gledam fotografiju s karaule. Poznajem samo četvoro ljudi. Poznajem mislim da se kaže komandira, Kecmanovića, iz Obrenovca je. Dobar, pravičan, pozitivac, i ako je živ, i kad bi se sreli, rado bih s njim popio kavu. Poznam i jednog kolegu iz Lištice, današnji Široki Brijeg mislim jedini član. Poznajem i mog Šerovsi Done, selo Crnobuki općina Bitola, vrhunska osoba, od njega sam možda dobio najveći kompliment u životu. I mog Janeza. Ostali prijatelji do dan danas, posjećujemo se, čujemo, puno napravio za mene, i to je ona, jedina, ali velika prevaga zbog čega vojska ostala u dobrom sjećanju, i ništa više. Sve ostalo za zaborav i nije vrijedno mog sijećanja. Moj prijatelj Janez...zakon. Ostali nepoznati. Bio sam mlad kada sam odlazio doma, niti 20 godina, ali već tada sam znao da nikad neću posjetiti Ribarce u mom životu, i tako se dogodilo. Danas me već i moji unuci pitaju da pokažem bar sliku karaule, ali ja je nemam a nisam je našao ni na ovom forumu. Ako netko ima foto Ribarci, molim da je postavi na forum, da eto, bar zadovoljim znatiželju mojih unuka. Sve u svemu, jedina pozitiva je u ovom...vojska – mladost, i naravno, moj prijatelj Janez. Pozdrav svima.
Vojnik Graničar and Bart vole ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 14:17
Ribarci (citat):
Služio 73/74 Vojsku smatram jednom od najbudalastijih institucija. Izgubljenih 15 mjeseci mog mladenaštva. Ipak, i u takvim okolnostima, dogodi se nešto što pamtiš cijeli život, a kako će pokazati moj post i mnogo više. Prvih pet mjeseci obuke imao u Požarevcu, mislim da je Sopot, ali nisam siguran. Računač haubica 155 mm . Od tamo ne pamtim ništa lijepo. Ne znam ime ni jednog vojnika koji je služio samnom, niti ime desetara, vodnika, komandira baterije a kamoli puka. Ništa. Prekomanda u Bosilegrad a onda na karaulu Ribarci. Asocijacije na Ribarce...daleko, velike hladnoće, dobra uređenost karaule za to doba, valjda zbog graničnog prijelaza, nemogućnost primanja tv signala, tako da smo neke utakmice Svjetskog prvenstva 74. morali gledati na susjednoj karauli Slavče, neasvaltirana cesta, mala sela oko nje, rakija, rijeka, obavezni suvenir bugarskog ružinog valjda parfema, sabor Slavče, straže-patrole, ali patrole nikad, ali nikad do kraja rajona osiguranja , kilometar dva po ljeti od karaule, lezi i uživaj, mokre noge od snijega, uspio se othrvati primanju...itd.. Gledam fotografiju s karaule. Poznajem samo četvoro ljudi. Poznajem mislim da se kaže komandira, Kecmanovića, iz Obrenovca je. Dobar, pravičan, pozitivac, i ako je živ, i kad bi se sreli, rado bih s njim popio kavu. Poznam i jednog kolegu iz Lištice, današnji Široki Brijeg mislim jedini član. Poznajem i mog Šerovsi Done, selo Crnobuki općina Bitola, vrhunska osoba, od njega sam možda dobio najveći kompliment u životu. I mog Janeza. Ostali prijatelji do dan danas, posjećujemo se, čujemo, puno napravio za mene, i to je ona, jedina, ali velika prevaga zbog čega vojska ostala u dobrom sjećanju, i ništa više. Sve ostalo za zaborav i nije vrijedno mog sijećanja. Moj prijatelj Janez...zakon. Ostali nepoznati. Bio sam mlad kada sam odlazio doma, niti 20 godina, ali već tada sam znao da nikad neću posjetiti Ribarce u mom životu, i tako se dogodilo. Danas me već i moji unuci pitaju da pokažem bar sliku karaule, ali ja je nemam a nisam je našao ni na ovom forumu. Ako netko ima foto Ribarci, molim da je postavi na forum, da eto, bar zadovoljim znatiželju mojih unuka. Sve u svemu, jedina pozitiva je u ovom...vojska – mladost, i naravno, moj prijatelj Janez. Pozdrav svima.
Hajde nam bar postavi link preko google satelitske karte do tvoje karaule da bar vidimo gdje se karaula nalazila. Bar će mo imati sliku iz satelita.
Ribarci Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 14:28
A moj Splićo, ni lako ni to nać, tribalo bi se potrudit, probat ću kad budem ima voje.
Dole k vragu, tromeđa Bugarska, Srbija, Makedonija, malo na srpskoj bandi.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 15:25
Ribarci (citat):
A moj Splićo, ni lako ni to nać, tribalo bi se potrudit, probat ću kad budem ima voje.
Dole k vragu, tromeđa Bugarska, Srbija, Makedonija, malo na srpskoj bandi.
Evo je
Uh otkad ovaj izraz "bandi" nisam čuo. Onaj tko ne zna njegovo ovdašnje značenje može ga krivo protumačiti. Evo karaula se sa ovoga satelita bolje vidi.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 15:52
Hvala, bolja je slika...i da, malo sam se udomaćio. Srpskoj bandi bi značilo...srpskoj strani.
Isprike zbog možda krivog shvaćanja.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:00
Ribarci (citat):
Hvala, bolja je slika...i da, malo sam se udomaćio. Srpskoj bandi bi značilo...srpskoj strani.
Isprike zbog možda krivog shvaćanja.
Ne smeta to meni. To se ovdje i kod meće kaže bandi-strani a i banci-razbojnicima. Što sam uspio na internetu pronaći je samo ova slika. Mislim da se nazire tvoja karaula gore u daljini. Ako nisam falio. Ti bolje znaš. A poslao sam jedan e-mail srpskoj carini baš me zanima hoće li mi odgovoriti.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:13
To je to, hvala. Slikano sa strane dolaska iz Bosilegrada, samo u moje vrime ni bilo ovih baraka, što li li su. Stiga je i asvalt...
Vojnik Graničar voli ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:16
Ribarci (citat):
To je to, hvala. Slikano sa strane dolaska iz Bosilegrada, samo u moje vrime ni bilo ovih baraka, što li li su. Stiga je i asvalt...
Stigao asvalt. Ha ha ha ha ha... Je da ti je karaula bila kako bi rekli u narodu "Bogu iz nogu" ali evo stigao je i asvalt. Do moje karaule ni dan danas nema asvalta. Makadam te 1988 i ove 2020 godine. Nije ni čudo da je i TV signal do vas teško dolazio, ha ha ha ha....
Ribarci voli ovaj upis
Ribarci Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:22
Pomalo se i ljutim što i sam nisam otkri sliku. I nisam reka-o, bila je jedna čistačica na carini, Penka, malo je šepala, a ko nije proba šepavu ne zna što je ženska. To meni pričali ljudi.
Tada, božica.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:24
Ribarci (citat):
Pomalo se i ljutim što i sam nisam otkri sliku. I nisam reka-o, bila je jedna čistačica na carini, Penka, malo je šepala, a ko nije proba šepavu ne zna što je ženska. To meni pričali ljudi.
Tada, božica.
Imaš sada priliku pa tipkaj i pronalazi. Možda nađeš neku bolju od ove. Ja samo mogu nagađati je li tvoja karaula ili nije.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:25
Ovo je vjerojatno susjedna karaula sa vaše desne strane.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 16:35
Ne znam za tu, znam da je na suprotnoj strani Slavče, ona je imala tv signal.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 17:00
Ovo treba probati. Ako imaš volje pošalji poruku na ovu e-mail adresu možda se netko smiluje u pošalje ti par slika karaule. To je od njih daleko 100 metara.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 17:04
Probat ću. U međuvrenenu sam saznao da na karauli više nije vojska već policija.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 17:32
Ribarci (citat):
Probat ću. U međuvrenenu sam saznao da na karauli više nije vojska već policija.
Eto prve informacije.
Ribarci voli ovaj upis
Ribarci Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 17:33
Poslan e-mail.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 17:47
Ribarci (citat):
Poslan e-mail.
Čekamo ishod.
Ribarci Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.09.20 17:54
Ako bude uspješno, javim.
Ribarci Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 26.09.20 22:24
Poslao mail i Ministarstvu unutarnjih poslova i ništa, ni jedan ni drugi nikakvog odgovora. Nemaju oni sluha, za nas čuvare Jugislavije.
Mi smo izumrla vrsta, čuvali smo nešto, a danas ništa.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 27.09.20 19:54
Ribarci (citat):
Poslao mail i Ministarstvu unutarnjih poslova i ništa, ni jedan ni drugi nikakvog odgovora. Nemaju oni sluha, za nas čuvare Jugislavije.
Mi smo izumrla vrsta, čuvali smo nešto, a danas ništa.
Nažalost tako je i kod mene. xxx.
posavljak Vodnik I klase
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 22.12.20 9:37
Halo...Mali Jsaenovac 1981/1982....javi se...
Rade58 Gušter
BROJ POSTOVA: : 50 ČLAN OD: : 2019-08-03
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 22.01.21 21:20
hej drugovi sa bugarske granice gde ste aste živi ja čeko damise jave koji su služili 77 u negotinu u kasarni hajduk veljko komandir čete zemalj tahiri i dami se jave koji su služili na karauli vera radosavljević,i još nešto nemojte pisati po ovome forumu koje kakve priče koje se netiču bivše jna budimo odgovorni sami do sebe drugovi javljajte se nije valjda davas je korona pokupila jer tose nemože dogoditi jer ste vi čvrsti graničari živela avgustovska 77 rade58 javljajte se pišite i td Rade.
bojc Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2015-09-25
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 22.01.21 21:59
Bio sam na Bugarskoj granici na karauli Vući Del ljeto 76-77.Tada je bio glavi stariji vodnik Dragišić Đuro. Ako je ko bio u to vreme tamo neka se javi.
Vojnik Graničar, PORUCNIK and bojc vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 22.01.21 23:34
A šta je sad drugom posavljakom?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Rade58 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 23.01.21 20:19
dragi drugovi graničari dali ima neko bilo kakve slike od karaule vera radosavljević taje karaula blizu ušća timoka u dunav kod sela kobišnica negotin neka mije pošalje biću mu puno zahvalan, rade58 živela avgustovska 77/78.
Rade58 voli ovaj upis
Rade58 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 23.01.21 21:31
imali ko kakvu sliku od kasarne hajduk veljko negotin dami pošalje ali okači na ovaj forum,rade58
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 24.01.21 13:16
Rade58 (citat):
Imali ko kakvu sliku od kasarne hajduk veljko negotin dami pošalje ali okači na ovaj forum,rade58
Bar ih imaš na internetu. Je li ovo ulaz u kasarnu "Hajduk Veljko".
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 24.01.21 20:33
e druže hvalati na slikama od kasarne hajduk veljko jest toje to ulaz ali kasarna me zanima opšte krug u kasarni cela kasarna pošto vidim daje zatvorena očitno malo teže to dase slika ali hvala ti i za ove slike samo neznam kosi ali nema veze hvalati samo još da dobijem slike od karaule veraradosavljevi i bićemi srce na mestu.Rade58
Rade58 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 03.04.21 20:30
dobar dan drugovi graničari a posebno dobar dan za drugove zajčarskog odseka,ja sam više puta piso imali neko sliku od karaule vera radosavljević još niko nije ništa odkovorijo ali poslo sliku od karaule vera radosavljević izgleda da sam bijo sam na toj karauli jeli to moguće nemam riječi,Rde58
posavljak Vodnik I klase
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 20.04.21 16:04
Samo strpljivo Rade...javiće se neko...ja sam tek ove godine uspio pronaći trojicu kolega sa svoje karaule...čuo se sa njima ...dogovorili da se vidimo...samo ova korona zeza
Ramiz Samardzic Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2021-05-17
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 17.05.21 13:50
Pozdrav svima,Zelijo bih stupiti u kontakt sa Jovanović Dejanom Opstina Pozarevac.Bili smo zajedno na karaula Stevan Đorđević Novak.
Ramiz Samardzic Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2021-05-17
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 17.05.21 14:20
Lijep pozdrav za sve članove.Zelijo bih stupiti u kontakt s Jovanović Dejan Pozarevca.Bili smo zajedno na karauli Stevan Đorđević Novak Kalna.
Rade58 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 17.05.21 20:30
Dragi drugovi graničari zajčarskoga okruga jesete li živi da vas nije korona pokupila nešto ste se ušutili.dali neko od vas možda zna kako je bilo ime komadantu zajčarskoga graničnoga odseka.rade58
Karaula13 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2021-05-19 Saraevo
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 19.05.21 8:57
karaula vuci del 2019 godina opstina babusnica[You must be registered and logged in to see this image.]
SveJug voli ovaj upis
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 10.06.21 12:22
Rade 58 živi smo i zdravi i družimo se !!!
privorac Džomba
BROJ POSTOVA: : 161 ČLAN OD: : 2017-02-16 DOB : 71 Čapljina BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 10.06.21 23:24
privorac (citat):
Mokranje,Stanko Paunović,Šipikovo,Mali Jasenovac,Gradskovo,Halovo-Bezdanica,Vrška Čuka-granični prelaz.Nekada i sada ,nikad nije kasno.G.O. ZAJEČAR-1973/74. Ima li netko tko zna kakvom su stanju ove karaule.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 08.11.21 21:10
dobar dan drugovi kraničari nešto stemi svi zaspali da vas nije korona poremetila ako jeste to sebi nesmete da dozvolite jer viste proverena vojska bila morate sve da izdržite imali igde moga zeme iz maribora negotinski kurir zemalja tahiri kasarna negotin hajduk veljko.mene jedino zanima ovaj zemo što pronalazi karaule bivše jna i kači ih na ovaj forum pa mene zanima kada će da najde moju karaulu vera radosavljević kod nekotina ajde zemo potrudise.rade58.živela avgustovska 77/78.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 08.11.21 23:03
Prijatno avgust 77/78
_________________ In medias (t)res...
privorac Džomba
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 30.11.21 11:58
Vojnik Graničar (citat):
Ribarci (citat):
POŽAREVAC-SOPOT 12.01,1973.-09.02.1973. Hajde nam bar postavi link preko google satelitske karte do tvoje karaule da bar vidimo gdje se karaula nalazila. Bar će mo imati sliku iz satelita.
Rade58 ne voli ovaj upis
privorac Džomba
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 30.11.21 18:53
joxa (citat):
privorac (citat):
Karaula Mokranje 1973/74 imala je dva objekta u blizini . To je zadnja Karaula koja pripada Zaječaru, jer sam bio sedam dana i išao na tromeđu Rumunija,Juga,Bugarska na Dunavu.Na Karauli Stanko Paunović bio sam deset mjeseci .Kada sam ja bio 1973/74 nije bilo grančnog prelaza .
pozdrav za sve granicare i starijeg kolegu sa mokranja . na ovoj karauli sam bio 87 inace sam sluzio nasusednoj karauli u selu bukovce kod negotina to je zadnja karaula u zajecarskom odseku udaljena 4 km od usca timoka u dunav zvala se vera radosavljevic-nada.granicni rejon je bio 10 km .4 km prema dunavu i 6 km prema mokranju
Bio sam na karauli Vera Radosavljević 7 dana tada 1973 susjedna karaula je bila Stanko Paunović Rajac-Kovilovo na kojoj sam bio 10 .mjeseci.
privorac Džomba
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 28.12.21 19:44
Ovdje u Negotin išli smo kad je netko bolestan kod doktora.Sa karaule Stanko Paunović Rajac- Kovilovo.
privorac Džomba
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 27.12.22 10:17
Rade58 (citat):
hej drugovi sa bugarske granice gde ste aste živi ja čeko damise jave koji su služili 77 u negotinu u kasarni hajduk veljko komandir čete zemalj tahiri i dami se jave koji su služili na karauli vera radosavljević,i još nešto nemojte pisati po ovome forumu koje kakve priče koje se netiču bivše jna budimo odgovorni sami do sebe drugovi javljajte se nije valjda davas je korona pokupila jer tose nemože dogoditi jer ste vi čvrsti graničari živela avgustovska 77 rade58 javljajte se pišite i td Rade.
Ja sam bio susjedna karaula Stanko Paunović -Kovilovo-Rajac-Rogljevo-Zokuće-Veljkovo.1973/74.
SveJug and goran9030 vole ovaj upis
privorac Džomba
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 01.01.23 17:16
Sretna nova 2023.godina.
Doktor Živago voli ovaj upis
privorac Džomba
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji 11.01.23 10:53
aronija (citat):
NA PRIJEMU GRANIČAR STARI .Karaula Stanko Paunović-Rajac-Zaječar.
11.01.1973. 50.godina od odlaska u vojsku. Izgleda da nije davno bilo.