FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Tue Jun 09, 2015 1:15 am
"veter" dobro došao među graničare. Predlažem da pročitaš prethodne postove sa ove teme a "štampar" je kolega sa foruma koji obeća neke slike okačiti na forum pa to nikad ne uradi te se stoga šalimo na njegov račun.[You must be registered and logged in to see this image.]
veter Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2015-01-11
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Tue Jun 09, 2015 7:58 am
e fino bas ja mislio nedaj boze nesto se desilo nekom od nisih granicara...pitanje ja sam svoju znacku izgubio negdje u vihoru rata pa me zivo interesuje gdje bi mogao i kako dobiti znacku i petokraku...
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Gdje kupiti graničarsku značku. Tue Jun 09, 2015 8:06 am
veter (citat):
E fino bas ja mislio nedaj boze nesto se desilo nekom od nisih granicara... pitanje ja sam svoju znacku izgubio negdje u vihoru rata pa me zivo interesuje gdje bi mogao i kako dobiti znacku i petokraku...
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Thu Jun 11, 2015 1:11 am
Nema šta kad god zagusti tu su najbrži da pomognu Kemo i Vojnik graničar.
veter Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2015-01-11
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Fri Jun 12, 2015 11:03 am
puno puno hvala nasem drugu Vojniku Granicara....Hvala i zivio....
broz Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2015-06-21
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Jun 21, 2015 10:00 am
Hej pozdrav svima....imali nekog da je bio na Zikica Jovanovic Spanac karauli ,lijevo su nam bili Strezimirovci a desno...??a neznam..porucnik je bio Zoran Zivkovic, jedan od desetara Civa Hasim..
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-02 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Jun 21, 2015 11:08 am
Pozdrav granicar Broz !!!
po svoj prilici, tvoja karaula bi trebalo da bude ovde :
ova gradjevina je najbliza granicnom kamenu 180 ... najblize vece mesto je Suvi Dol zapadno i Kostresevci juzno, a konkretna lokacija se zove Poljska Dolina.
broz Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Jun 22, 2015 4:57 am
Kemo specijale ...bas sam sinoc muvao po mapsu i isto pronasao..to je to,kako bih volio vidjeti kako to danas izgleda..hvala i nadam se da ce me netko pronaci ili obrnuto..pozz
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Jun 22, 2015 5:19 am
broz (citat):
imali nekog da je bio na Zikica Jovanovic Spanac karauli ,lijevo su nam bili Strezimirovci a desno...??a neznam
Desno je (verovatno) bila karaula Palja, kod kamena 172.
Evo ti deo mape na mestu tvoje karaule, mozda te neki toponim podseti na patrole i ostale duznosti na tim mestima:
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Jun 22, 2015 10:42 am
..o da to je ta karta,straze ,patrole a joj puno toga,jedna kratka: Vojska iz Surdulice bila na terenu na Vlasini,i neki opiceni guster uzeo pusku i ravno po noci izmedju naseg i rejona od Strezimirovaca u Bugarsku.Ok, desi se neki prolupaju neki ne...ujutro u pola sedam dolazi porucnik Zivkovic na posao(apeencom)sve nas postrojava i izvjestava da je presao vojnik u Bugarsku ,pitam poslije nasamo(bio cato)otkud mu to? ma kaze ima on svoje ljude preko...A Bugari? nas narod sjedili cesto na brazdi granice pusili i zezali se...toliko od mene ...sjetio sam se nekih vojnika: kuhar Kovacevic,Edi slovenac,Paunovic postar,Sakalas Zijo(juda... porucnik sve saznao preko njega)sve mu oprosteno , Rubil,Damjanovic,Kekec Franc vezista,pa neki Szoltan madjar svirao gitaru,Psi Gos, serif treceg ne znam...pozdrav josip broz
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Wed Jul 01, 2015 4:01 am
Graničari sa bugarske granice dok smo mi bili na granici nije moglo biti imigranata bez našeg znanja a sada kažu samo u prvih pola godine granicu Srbije je pređlo oko 60 000 imigranata. Neki dan sam zvao jednog sveštenika sa eparhije koja pokriva negotinski dio prema bugarskoj granici i kaže da tih imigranata ima maltene na svakom koraku. Dok smo mi čuvali navedeni dio granice tog nije bilo ni u snu.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Jul 20, 2015 3:33 am
Izgleda da će biti po onoj narodnoj "ko drugom jamu kopa sam u nju pada" jer kada su rasturali Jugoslaviju a time i jna, Irak, Libiju i druge zemlje nisu znali ili nisu vjerovali da će im bijeda navaliti u njihovo dvorište i sada tu nema spasa. Nema organizovanih država, organizovanih granice pa i nas graničara i sad rovi kako ko hoće.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sat Aug 01, 2015 2:21 am
Sve se modernizuje pa i granična služba ili se vraćamo na staro jer eto sada dođoše na red i ograde na granici kao u vrijeme inforbiroa kada su na bugarskoj granici bile ograde u tri pojasa.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Aug 16, 2015 10:33 am
u njoj je sada osnovna skola, istureno odeljenje od 3 djaka.
Nevjerojatno.! T R I đaka.!!! Onda je bili više i djece i vojnika a danas sve obrnuto.!
2011 ih je bilo samo dvojica...verovatno su zavrsili 4. razred i otisli dalje...a u selu nema dece koja stasavaju za skolu; tako da je sudbina skole/karaule neizvesna.
Evo nekih slika iz vremena dok je u selu Jelovica bilo i vojske, i dece, i zivota:
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2015-09-08 gradacac-bih
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Oct 19, 2015 5:17 am
evo i hadzije opet na forumu,malo se se oporavio ali sve u svemu dobro pozdrav svima
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Oct 19, 2015 6:48 pm
hadzija68 (citat):
evo i hadzije opet na forumu,malo se se oporavio ali sve u svemu dobro pozdrav svima
A slike, priče / postovi ?
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Proteinko Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-02-09
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Fri Oct 30, 2015 9:58 am
Pozdrav klasi na karauli SLAVCE 86/87.......FACEBOOK: KARAULA SLAVCE
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Mon Dec 14, 2015 9:09 pm
E što dugo putuju slike od ovog našeg "štampar-a". Mora da mu je slab internet.
bojc Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2015-09-25
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sat Dec 19, 2015 12:03 pm
Pozdrav svima.
Bio sam na karauli Vuči Del u opštini Babušnica između septembra 1976 i jula 1977 kad je tamo bio glavni Dragišić Đuro.Ako je na tom forumu tko iz moje generacije neka se mi javi bio bi vrlo radostan. Javljam se iz Slovenija zato vas molim,da mi oprostite zbog grešaka.
Još jednom pozdrav u nadi,da se mi netko javi od moje generacije.
bojc Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2015-09-25
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Dec 20, 2015 6:28 am
Zbilja lijepa slika , kad bih samo znao gdje je to
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Wed Feb 17, 2016 9:10 pm
ZAGORAC (citat):
Receno mi je naknadno da ta slika vec postoji na forumu. Izvinjavam se
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Thu Feb 18, 2016 6:00 pm
PORUCNIK (citat):
ZAGORAC (citat):
Nema potrebe za izvinjavanje, ja sam samo šaljivo komentirao jer znam sve o toj slici.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Thu Feb 18, 2016 6:55 pm
ZAGORAC (citat):
PORUCNIK (citat):
ZAGORAC (citat):
Nema potrebe za izvinjavanje, ja sam samo šaljivo komentirao jer znam sve o toj slici.
I mislio sam da je tako, ali ostajem pri misljenju da je to lijepa fotografija
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sashacarp Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-02-23
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Tue Feb 23, 2016 12:55 pm
Imali koga sa karaule PINKI
broz Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Thu Feb 25, 2016 9:51 am
Evo da se ponovno javim,znaci Karaula Zikica Jovanovic Spanac ,rejon koji smo "cuvali" 182-172...lijevo strezimirovci a desno? e sada kod broja 172 je bila stara karaula Palja....tu su po pricama starih, bugari uletili neke poslijeratne godine i uhvatili na spavanju (ne vjerujem) nase vojnike i lisili ih zivota samo su tri decka iz patrole ostala ziva...tako da je tu bio zadnji kamen naseg cuvanja a prvi slijedece karaule (mozda Bosilevgrad)...imam neke slike koje cu pokusati postaviti.Stupio sam u kontakt sa nekim bivsim mjestanima iz sela Kostresevci i rekli su mi da je sve preuzela policija i da je pusto sve i karaula i selo Kostresevci...tuzno...vrijeme koje sam proveo tamo je bilo nezaboravno.. aneke vojnike necu nikad zaboraviti Civa Hasim iz Breze, Puclin Tomislav iz Krapine(partner za pantomimu)..zima jaka ,ljeto vruce...sta hoces vise....porucnik nije nikada spavao na karauli,tako da smo nocu bili sami...toliko za sada... i da, meni ne trebate dati znacku PV jer sam se za isti ogrebao jos daaaavno
sipikovo Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-04-01
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Fri Apr 01, 2016 6:31 am
Pozdrav svima slucajno sam naisao na temu karaule JNA kad sam ukucao Sipikovo ! Posavljak pozdrav druze i tebi i Vrbi ja sam iz Sipikova generacije koja je dolazila u karaulu za vreme tadasnjeih praznika a devojcica sa slike je iz Sipikova Jovica a znam i psa Hasa ,neverovatan je osecaj virtaelno saznati za osecaje ljudi koji su nekad bili na neki nacin braca, mogu to da osetim u recima ljudi koji ovde pisu . Karaula je otprilike kao na slikama oronula i napustena od svih ali ocigledno veoma duboko u srcima ljudi koji su u njoj proveli deo svog zivota .Neznam ni sam sto sam se javio ali mi neki djavo nije dao mira verovatno je razlog sto je sve to bilo i deo mog detinjstva .
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Fri Apr 01, 2016 6:33 am
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
salezmajster Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-04-03
Naslov komentara: re Sun Apr 03, 2016 9:42 am
Kemo Specijalac (citat):
napustena karaula u selu Petacinci (Ilinjci), blizu Dimitrovgrada
Bio sam na obe karaule ali 2001 godine inace nisam sluzio u JNA malo sam mladji, inace moja klasa je renovirala Karaulu Vuci del naravno par njih po kazni.Ja sam sluzio u Dimitrovgradu u Vodu za intervencije ali smo isli skora na sve karaule kao ispomoc.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Apr 10, 2016 8:33 pm
"Šipikovo" prava je stvar što si se javio na ovaj forum jer eto posle tri godine javi nam se neko sa područja Šipikova odnosno Malog Jasenovca da imamo informacije iz prve ruke. Kad nam se tako neko javi odmah navru sjećanja iz tog perioda i kontakata nas pripadnika JNA sa građanima koji su bili jako dobri. Mi smo u Šipikovo išli po bijelo vino i lubenice a nekad smo znali i koju ukrasti sa njive iako su nam ih građani često poklanjali ali smo mi htjeli one najbolje i najveće pa smo pravili te nestašluke. Neznam ideš li u Mali Jasenovac jer me zanima da li je živ Dragan Karastojković koji je tih osamdesetih bio komandir karaule Ljuba Nešić jer dosad nisam uspio dobiti neku njegovu kontakt adresu a bilo bi mi veoma drago da kontaktiram s njim. Kako je sada u Šipikovu jeli bolje nego tih 80-tih godina ima li posla odnosno zaposlenja. Zamoli bih ako imas volje i vremena, odnosno ako nije problem da nam na forum posalješ neku sliku graničnog kamena kod Šipikova. Vjeruj da mi je baš bilo drago da si se javio na forum i svako eventualno novo javljanje, komentar ili poslata slika za mene će biti na neki način povratak u ta lijepa vremena. Tebi i Šipikovljanima od mene svaka sreća i uspjeh u životu a nadam se i svom dolasku na to područje. Ako nešto zatreba na području Dervente slobodno se javi na raspolaganju sam.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun May 01, 2016 7:59 pm
Svim bivšim pripadnicima nekadašnje JNA pravoslavne vjeroispovijesti sretni Uskršnji praznici.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Tue May 17, 2016 8:03 pm
Veliki pozdrav za Šipikovo. Kakvo je stanje sa vinogradima kod vas. Kod nas u Posavini je dosta vinograda stradalo od mraza. Sjećam se dobrog vina i grožđa iz Šipikova davne 81/82 godine.
čiko Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 62 POSTOJNA
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Jul 03, 2016 12:12 am
Kemo Specijalac (citat):
karaula kod sela Grujinci, bugarska granica, kamen 147
Ako ima neko sa ove karaule neka se javi.Ja sam bio tamo 82 julska klasa iz Leskovca 1981
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Fri Jul 08, 2016 2:27 am
Halo "šipikovo" ima li te na prijemu.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sat Jul 23, 2016 8:26 am
Sada su stigle lubenice u Šipikovu. Uvijek kad dođe sezona ove poslastice sjetim se šopikovskih lubenica i naših nestašluka u vezi toga. Obujemo patike i idemo u nabavku lubenica. Brali smo samo one obilježene krstićem koje je domaćin tako označio da su spremne za pijacu.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sat Jul 23, 2016 8:27 am
A bile su velike i jako slatke.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sat Jul 23, 2016 3:43 pm
Ako ste krali od naroda onda ste sramotili JNA.Pravi vojnik i rodoljub nikada nece potkradati sopstveni narod- to je za vojni sud.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Thu Jul 28, 2016 1:49 am
Komentari koji nisu u skladu sa temom su arhivirani. U slučaju ponavljanja, slijedi javna opomena.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Jul 31, 2016 6:34 am
Zagonetka za milutins: "Puna škola đaka a niotkud vrata". Pomoć-početno slovo L
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Sun Jul 31, 2016 8:20 am
L kao bundeva/ tikva
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Vide Gajic Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-08-10
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Wed Aug 31, 2016 9:43 am
Pozdrav za sve granicare drago mi je da se moze kontaktirati sa svima vama iz moje klase i starije naravno ja sam bio na karauli Rudolf Primorac Mokranja i Bracevac klasa sam decemar 1990 ako ima neko sliku od ove dve karaule zamolio bih da postavi...
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Wed Sep 21, 2016 3:05 am
"vide" ako ti treba neka slika tu je ekspert "kemo specijalac" naročito za taj zaječarsko-negotinski kraj i ako je ima siguran sam da će je negdje iskopati i postaviti na forum. Tu bi nam i "šipikovo" mogao pomoći ali se i on ušuti ko da se nečega uplašio.
Čedomir Bosić Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-10-21
Naslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji Fri Oct 21, 2016 1:11 am
Pozdrav svima. Ja sam služio vojsku u Zaječaru u februaru 1992 god. Posle obuke poslan sa na karaulu u mestu Aldinac na kraju sela se nalazila karaula. Tada se karaula zvala da li po nekakvom narodnom heroju muškom ili ženskom ne znam. Na google mape nađem sve ali na internetu ne nađem ni jednu sliku. Na žalost na karauli sam bio samo 10 dana i bilo mi je super. Pošto je bio rat došlo je naređenje da se svi koji nisu iz Srbije vraćaju na svoja područja bosanci u Bosnu a ja sam tada bio iz SAO Krajine sada Hrvatska pa smo se vratili nazad. Želja mi je ponovo otići gore da se prisetim vojničkih dana. Da li neko zna stanje te karaule. To je karaula koja je bila udaljena od patrolne staze nekakvih 6-7 km i onda tek dolazi patrolna staza ili rejon koji je bio nekakvih 30 km. Na polovici puta do patrolne staze nalazila se i ljetna karaula koja u to vreme nije bila u funkciji.