FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaule JNA u Srbiji

Go down 
+73
Ribarci
daki2311
Rade58
pera84
PORUCNIK
aronija
smoc
Splićanin
joxa
DejaK
privorac
Vojvojan
fofnudl
Kinez93
Nele
ПИ
Letanca
shally
Dejan Jovanović Požarevac
Lala Basaid
vojnik zele
Dzeri1965
Bart
C3PO
Čedomir Bosić
Vide Gajic
milutins
čiko
salezmajster
sipikovo
Sashacarp
bojc
Proteinko
013gonzo
hadzija68
broz
veter
kraljevcanin
karakondja
myki68
tomaz doljak
željko hr
21GO
kruno1811
flexi
Vrba
Požarni
miler
hajduk
Gringo
dpuric
Novica Noni
Die_Nadel
Granicar MK
petačinci 88/89
hadžija1968
daatcho
brko
biznis
Vuksapetacinaca
v.p.2370
stampar
purger
Stazio
Max Blitz
SveJug
Vojnik Graničar
Rodic Zeljko
East&West
Pero™
ZAGORAC
Kemo Specijalac
posavljak
77 posters
Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AutorPoruka
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 553
ČLAN OD: : 2013-04-08
DOB : 62
M(j)esto Derventa, Republika Srpska, BiH

Karaule JNA u Srbiji Empty
KomentarNaslov komentara: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 16:34

Čitao sam komentare kolega koji su bili graničari JNA u Sloveniji i vidio sam da su se dobro organizovali a naročito mi se dopalo što imaju slike karaula iz tog i sadašnjeg vremena. Prateći komentare forumaša vezano za služenje JNA u Srbiji graničari su slabo zastupljeni vjerovatno zbog naše nedovoljne organizovanosti pa sam mislio da oformimo ovu novu temu pa da uz pomoć bivših pripadnika JNA koji sada žive u Srbiji, i naravno onih koji imaju stare slike karaula, pokušamo osvježiti sjećanja iz navedenog perioda, razmijeniti slike i dr.
Bio sam graničar od marta1982 godine u graničnom odsjeku Negotin, karaula Mali Jasenovac, imam i nekih slika pa ću ih poslije skeniranja objaviti na forumu.
Pozdrav svim graničarima JNA !
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 18:08

Dok neko drugi ne dodje sa boljim i originalnim slikama, evo nesto i od mene:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ne znam tacnu lokaciju objekta, priblizno je negde izmedju sela Halovo i Velika Jasikova u tvom granicnom odseku (Negotin/Zajecar) - bugarska granica

vecina karaula u tom kraju je danas napustena

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 19:49

napustena karaula u selu Petacinci (Ilinjci), blizu Dimitrovgrada

napustena karaula selo Vuci Del opstina Babusnica

karaula Dojkinci, danas Planinarski dom PD "Vodlič" iz Pirota

Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 20:29

Zahvaljujem generale, vidi se ko je ko u ovom forumu.To su objekti karaule M Jasenovac, vidio sam lokaciju preko google earth gdje i sada postoje ona prva zgrada do kapije gdje je bila kuhinja i magacini a u onj drugoj zgradi iza bile su spavaone, oružara, dnevna soba, mokri čvor i ostalo.Nadam se da će se neko javiti i od graničara sa navedene karaule kojih je bilo nekoliko i iz Srbije.
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 20:40

posavljak (citat):
Čitao sam komentare kolega koji su bili graničari JNA u Sloveniji i vidio sam da su se dobro organizovali a naročito mi se dopalo što imaju slike karaula iz tog i sadašnjeg vremena. Prateći komentare forumaša vezano za služenje JNA u Srbiji graničari su slabo zastupljeni vjerovatno zbog naše nedovoljne organizovanosti pa sam mislio da oformimo ovu novu temu pa da uz pomoć bivših pripadnika JNA koji sada žive u Srbiji, i naravno onih koji imaju stare slike karaula, pokušamo osvježiti sjećanja iz navedenog perioda, razmijeniti slike i dr.
Bio sam graničar od marta1982 godine u graničnom odsjeku Negotin, karaula Mali Jasenovac, imam i nekih slika pa ću ih poslije skeniranja objaviti na forumu.
Pozdrav svim graničarima JNA !

Nisu samo "slovenci",ima ih i malo južnije. Wink
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 21:09

posavljak, bilo bi lepo ako se mozes setiti naziva karaula u zajecar/negotinskom GO...

poznajem sva ta sela, ili sam ih nekada obilazio poslom, tako da cu lakse doci do slika karaula...

ps. jeste da sam ziveo tamo, ali me je kao klinca najmanje interesovalo raspored karaula oko Zajecara...Smile ...sada me zanima, tako da cemo saradnjom (moje poznavanje terena i tvoje secanje) doci do nekog rezultata, bar sto se tice Zajecara i Negotina...
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 21:25

Evo jedne od slika koje sam sačuvao iz službovanja u JNA a odnosi se na karaulu Mali Jasenovac iz 1982 godine. Zaboravio sam imena kolega, a nažalost dokumentacija o kontakt adresama mi je izgorela u kući zbog ratnih dejstava 1992 godine. Znam samo da je treći slijeva na desno koji stoji Šabeta Munib iz Sarajeva. Nadam se da će se neko od kolega javiti da se sjetimo imena ostalih.

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime16.05.13 22:44

Kemo Specijalac (citat):
Dok neko drugi ne dodje sa boljim i originalnim slikama, evo nesto i od mene:

Ne znam tacnu lokaciju objekta, priblizno je negde izmedju sela Halovo i Velika Jasikova u tvom granicnom odseku (Negotin/Zajecar) - bugarska granica

vecina karaula u tom kraju je danas napustena

Kemo, hvala za slike, ali srce se mi cepa kad vidim karaule zanemarene i uništene kao što je ova. Izgleda da je 20 i nešto godina ipak dugo vreme ako se da stvar u ruke balkanaca.

Nekad smo vojnici kao ja dali najbolje vreme naše mladosti, pretrpeli svašta i dobro i loše, živeli tamo svaki dan, nikakvog izlazka u grad, TV i pisma su bili jedini kontakt sa civilizacijom, nedaj da se nekome nešto i desi, svoje živote smo tamo davali da branimo onu zemlju...

Žalostno kakav odnos je ostao do tih objekta kde smo nekad živeli.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime19.05.13 19:47

Napustena karaula u blizini mesta Mazgos, bugarska granica:

karaula Sip, Babusnica, pirotska oblast:

kao i granicna linija tu blizu:

karaula u blizini mesta Bacevo, bugarska granica, blizu je granicni prelaz Gradina/Kalotina

jos jedna, suprotno od granicnog prelaza, u blizini granicnog kamena 260:

kao i granicni kamen 260:

Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.05.13 10:34

Šteta što su ove karaule sada napušteni i zapušteni objekti ali tako je kod nas nažalost. Neki od tih objekata, koji nisu neposredno uz granicu, ako nisu potrebni vojsci odnosno državi, mogli su se ustupiti na trajno ili privremeno korištenje društvenim organizacijama kao što su lovačka ili ribolovačka udruženja, planinari i sl. Međutim, kada je u pitanju vojska, odnosno državna imovina odlučivanje je sporo i skoro je nemoguće izdejstvovati dozvolu za korištenje takvog objekta. Mi lovci smo imali priliku da tražimo dozvolu za gradnju lovačke kuće u šumskom području koje je u vlasništvu države i nikad to nismo uspjeli izganjati. Tako je i sa ovim objektima, bolje da propadaju nego da posluže nekoj koristi.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.05.13 17:25

"Kemo" mislim da su osim Malog Jasenovca bile i karaule Braćevac i Gradskovo kao susjedne karaule a inače Mali Jasenovac je na pola puta između Negotina i Zaječara i udaljen oko 2 km od granice a sama karaula je bila oko 1 km od granice. Granični rejon koji smo obezbeđivali bio je oko 8 km. Nismo nešto često kontaktirali kao karaule međusobno, osim kad smo po osnovu plana obezbeđenja granice imali obavezu uspostave kontakta na određenom mjestu državne granice. Takvo je vrijeme bilo, putne komunikacije su bile slabe, sve je to nešto bilo zatvoreno, ko neke velike tajne a na kraju znamo kako se sve završilo. Znam samo da je komandir sa karaule Braćevac bio neki šaljivđžija a dolazio je nama u posjetu na konju i uvijek bi nešto "drpio" iz karaule pa je bilo opsadno stanje kad on dolazi.
Mi kao vojska smo ponekad išli u selo Šipikovo i tu smo bili uvijek počašćeni, naročito kad su neke slave ili vjerski obredi (četrdesetodnevni pomeni, polugodišnjice, godišnjice i sl.) Bilo je dobrog vina, naročito bijelog i to smo često kupovali od seljana i pravili fešte. Tada sam prvi put probao one male slatke crvene jabuke na štapiću umočene u med ili šećerni sirup.Inače, komandir je bio neki Stojković, dobar čova,pio je ko smuk i uspio je razbiti dva "stojadina" za kratko vrijeme. Tako da smo i mi mogli ponekad napraviti feštu i popiti koju više a znao je nas dežurne karaule "daviti" po čitavu noć da pijemo kad dođe u obilazak karaule.
Meni je bilo interesantno kad sam prvi put dvogledom vidio da je sa bugarske strane u dubinu 10 do 15 km sve bilo obrađeno kao u Vojvodini, velike ekonomije i sl. Tada sam pomislio da je Bugarska napredna zemlja ali mi je bilo sve jasno kada sam vidio da su njihova sela koja su u graničnom pojasu bila ograđena žicom i saznao od komandira da njihovi građani moraju tražiti dozvolu pograničnih vojnih vlasti da mogu obrađivati zemlju u graničnom pojasu što kod nas nije bio slučaj jer su se stanovnici mogli slobodno kretati u graničnom pojasu, raditi i sl. Naravno, nepoznata lica graničari su mogli u svako doba legitimisati i sl.
Sjećam se slučaja kada je jedan naš kolega, Haso iz sela Klokot kod Bihaća, inače kerovođa, stao da popriča sa nekom djevojkom iz sela koja je kopala kukuruz sa još nekim mještanima iz sela a uz sebe je imao psa njemačkog vučijaka, inače mladog i veoma temperamentnog i fizički jakog psa koji nikako nije podnosio mačke i odmah bi je udavio ako bi imao priliku. Taman je Haso, sjećam se bio je vižljast, tanak a visok, na njemu ona uniforma prosto visi, uspostavio kontakt sa djevojkom i onako sav važan, kad li đavla odnekud se pojavi mačka a Haso to nije navrijeme primijetio. Pošto je pas koji je bio iza leđa Hase naglo skočio prema mački oborio je Hasu i povukao ga par metara po oranici, spade puška, kapa, bruka jedna. Srećom sjeti se Haso i trže povodcom psa, pas stade, pokupi Haso svijetlo oružje i pokunjen prekide "nabacivanje" a mi smo mu posle, a i komandir kad malo popije "vadili mast" kako je veliki zavodnik i sl.

Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.05.13 19:25

posavljak (citat):
......... Srećom sjeti se Haso i trže povodcom psa, pas stade, pokupi Haso svijetlo oružje i pokunjen prekide "nabacivanje" a mi smo mu posle, a i komandir kad malo popije "vadili mast" kako je veliki zavodnik i sl.

Haso je barem pokušao,
a tebi druže za ovako lep opis veliki pozdrav i plus.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.05.13 21:32

Verujem da bi Haso i uspeo, da nije bilo macke...poznavao sam tamo dosta seoskog zenskog vlaskog stanovnistva Smile ...svirao dosta igranki...

bio sam u oba sela koja si naveo (Bracevac i Gradskovo); nisam imao pojma da su tamo postojale karaule
Na vrh Go down
Rodic Zeljko
Džomba
Džomba

Forumska Spomenica 2009 FS
BROJ POSTOVA: : 149
ČLAN OD: : 2009-05-30
DOB : 55
M(j)esto Kikinda

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.05.13 23:21

Koliko znam,ovde kod nas prema Rumunskoj granici objekte su uglavnom preuzeli pripadnici granične policje.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime21.05.13 21:48

Izgleda da su karaule već zastarjeli način obezbeđenja državne granice jer vojska sve manje obezbeđuje državnu granicu a to peuzima granična policija, tako je i kod nas u BiH, mada se kod nas i nebi moglo reći da ima neke vojske slične JNA jer su pripadnici vojske isključivo profesionalci, vojnici po ugovoru.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime25.05.13 0:19

detalj iz karaule Lazino Brdo, Nevlja, Dimitrovgrad

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime26.05.13 9:51

Specijalac.
Što ovo piše tu.....???

"Graničar je oko .............."?????

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime26.05.13 9:55

Vojnik Graničar (citat):
Specijalac.
Što ovo piše tu.....???

Otadjbine?

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime26.05.13 23:42

Vojnik Graničar (citat):
Specijalac.
Što ovo piše tu.....???

Graničar je oko Otadžbine... u smislu Oko kao organ vida, ne Oko kao Okolo, ili oko kao "oko mene, oko tebe, oko necega"...

sretao sam ovakav natpis ili parolu na vise slika karaula u Srbiji

Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime27.05.13 15:20

To bi bilo kao što reče, mislim "Vojnik GRaničar", graničari su "oči i uši" države, vjerovatno u smislu prikupljaja podataka potrebnih za očuvanje bezbednosti državne granice, odnosno države. Znači trebalo je napisati na ovom kamenu "Graničar je oko i uho otadžbine".
Kad je u pitanju "Uho" ovdje ne treba zaboraviti graničarske pse kao pouzdane i nerazdvojne prijatelje vojnika graničara. Mi smo na karauli imali psa po imenu "PAK" koji je tada kad sam ja služio bio dostigao zasluženu penziju pa je kao i svaki stariji čovjek imao zdravstvenih problema. Naime, kad bi otišli na teren, naročito noću, umirili se i praktično malo drijemali, stekao se utisak da i PAK drijema jer je u tim trenucima hrkao maltene kao i čovjek. Naročito se toga plašio jedan vojnik iz Zagreba, onako atleta, a srce ko u zeca. Čim bi PAK "zahrkao" on bi ga odmah gurnuo rukom ili nogom kao da se probudi. I onda je bilo vijećanje dali PAK spava ili ne. Tako mi jednom na terenu, noć, juni mjesec, vrijeme košenja trava, mi ispred jedne nepokošene njive a PAK testeriše li testeriše, uši onako otpustio kao da spava. Šta ćemo, moramo provjeriti spava li pas i sjetišmo se da uzmemo neki kamenčić i kolega ga baci što je dalje mogao u onu visoku travu, nebi malo odmah pas naćuli uši i zaključismo da PAK ne spava. E sad dali je ipak spavao ili je imao lak san ostalo je neispitano ????!!!!! Nažalost PAK je vrlo brzo morao biti usmrćen, vojničkim metkom, takva je tada bila praksa, nakon odsluženog staža graničarski psi se nisu mogli nikom ustupati. Žalosna je bila situacija prije usmrćivanja jer je pas bio obučen da shvati ako se u njega uperi oružje to je opasnost i pas reaguje napadom na takvo lice a kad to učini vojnik i tada čudno reaguje, cvili i ima nestadardne pokrete. Tako je i tada bilo, cvilio je, legao, spustio glavu na prednje noge, kao da je znao da će biti usmrćen. Volio bi čuti od ostalih kolega jesu li imalo slično iskustvo.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 1:26

karaula Brebevnica, Dimitrovgrad

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 1:29

a dosao sam i do jednog spiska karaula u dimitrovgradskom kraju, bugarska granica:

Spisak karaula
1. Karaula u selu Petačinci – aktivna
2. Karaula u selu Vrapča – napuštena
3. Karaula „Lazino brdo“ u selu G. Nevlja – napuštena prilikom primopredaje
vojske i policije –skoro napuštena
4. Karaula „Svoboda“ u selu Verzar1
– napuštena pri preuzimanju policije
5. Karaula u selu Slivnica – napuštena
6. Karaula u selu Gradinje – aktivna
7. Karaula „Lipinci“ – napuštena
8. Karaula u selu Brebevnica – napuštena pri preuzimanju
9. Karaula u selu D. Krivodol – napuštena pri preuzimanju
10. Karaula kod sela Gornji Krivodol (letnja karaula) – napušteno davno
11. Karaula u selu Mazgoš – napuštena
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 1:35

SveJug (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Specijalac.
Što ovo piše tu.....???

Otadjbine?

Kemo Specijalac (citat):
Graničar je oko Otadžbine... u smislu Oko kao organ vida, ne Oko kao Okolo, ili oko kao "oko mene, oko tebe, oko necega"...
sretao sam ovakav natpis ili parolu na vise slika karaula u Srbiji.

Nije sad da tražim dlaku u jajetu, ali mi je ipak interesantna ova očita gramatička pogreška u natpisu na kamenu koja je prvobitno napravljena.
Ispravno je 'otadžbine', ne 'otađbine'.
Netko je izgleda ipak dodao i malo 'ž' ispod pogrešnog 'đ', vjerojatno na nečiju opasku. Very Happy

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 2:00

Ulazimo polako , mislim, i na Perinu teritoriju Smile

karaula Susica, Bosilegrad:

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 2:19

Granicni pojas, stap je verovatno za oznaku puta po snegu:

karaula Slavče

Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 10:07

Svaka čast "Kemo" na aktivnosti i pomoći oko karaula u Srbiji. Ja sam kontaktirao telefonom jednog kolegu koji je služio na karauli u M Jasenovcu ali ni on nema nekih slika sa karaule (posledica ratnih dešavanja) a slabo se i sjeća imena ljudi sa karaule ali ćemo se sastati pa ćemo valjda neštoposle dužeg razgovora iščačkati a valjda se neko još javi od kolega iz naše generacije.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 11:17

Svaka čast generale za trud oko ove teme, veoma je interesantna. cheers
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 11:51

posavljak (citat):
Svaka čast "Kemo" na aktivnosti i pomoći oko karaula u Srbiji. Ja sam kontaktirao telefonom jednog kolegu koji je služio na karauli u M Jasenovcu ali ni on nema nekih slika sa karaule (posledica ratnih dešavanja) a slabo se i sjeća imena ljudi sa karaule ali ćemo se sastati pa ćemo valjda neštoposle dužeg razgovora iščačkati a valjda se neko još javi od kolega iz naše generacije.

karaule tog granicnog odseka su mi najmanji problem...pozvacemo nekoga iz Zajecara da ode i poslika to kad ima vremena...kad podje po lekovitu vodu u Nikolicevo ili Gradskovo Smile ; sve ce danas ljudi uciniti jedni drugima za 10 cevapa Smile
steta sto je tema pokrenuta posle prvog maja; nesto pre prvomajskih praznika sam poslom/zabavom bio u tim krajevima, mogao sam nesto i da obidjem i slikam
Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 59
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 11:52

Nitko nije pitao da li postoje ti isti granični kameni u obliku tog nekog stošca i dalje i što je sa natpisima SFRJ?

Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 12:53

purger (citat):
Nitko nije pitao da li postoje ti isti granični kameni u obliku tog nekog stošca i dalje i što je sa natpisima SFRJ?

Pošto sam poslednji put bio na granici dok je SFRJ još postojala ne mogu da tvrdim... ali mislim da je slika kamena 142 iz albuma sa napuštenim kasarnama, moglo bi da bude da još stoji natpis SFRJ.
Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 59
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 13:02

Moraćemo zadužit Mirana da izvidi što je sa natpisima Very Happy

Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime30.05.13 20:20

slike su skoro slikane, verovatno jos stoji sfrj
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime07.06.13 10:56

posavljak,

Posmatrao sam danas Google mapu; osim Malog JasenOvca, Bracevca i Gradskova, nasao sam na mapi nesto sto lici na karaule pored sela Halovo i Veliki Izvor.

Da li su ti poznata ta mesta i karaule?
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime08.06.13 14:16

Karaula Ravno Bučje, bugarska granica, Stara Planina, Istocna Srbija

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime08.06.13 14:30

Karaula Topli Do, bugarska granica, Stara Planina, Istocna Srbija

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime08.06.13 23:00

Kemo Specijalac (citat):
Ulazimo polako , mislim, i na Perinu teritoriju Smile

karaula Susica, Bosilegrad:

Ako misliš na mene (a ne na mog imenjaka iz USA) dosta si blizu kde sam proveo ''nezaboravnih'' osam meseci života.

Iako pod istom komandom ova karaula je bila puno niže od one kde sam ja bio. Prva slika malo sliči na '''moje'' krajeve, ali je bilo više nadmorske visine do rejona, do najvišeg vrha oko 300m. Predstavljaj si kako to izgleda, stani kde si, pa pogledaj u vazduh, zamisli koliko je 300m, pa razmisli kako je skoro svaki dan preči tu razliku.

Druga slika je verovatno neka puškarnica za praznenjeoružja, mi smo imali to malo prostije izvedeno. Vidi se i neka ograda, kod nas bi se videli i streljački zakloni/rupe, za slučaj da neko napadne kasarnu.

Treča i četvrta slika izgledaju kao tipski objekti kasarne. Samo da je naša bila okrenuta u suprotnu stranu. Zašto zapravo neznam, U mom slučaju su mogli bugari da vide ko je izlazio i ulazio iz karaule. Mislim da nisu ni gledali, ali ipak... I periferija je bila druga, pista je bila asfaltirana, nismo imali nikakvih lampi za osvetlenje noču, ograda iz bodljikave žice je bila bliže...

Što se tiče slika sa drugog posta: i mi smo imali put uz granicu. Mnogo puta je bio doooosta daleko od granice, a po neki put sasvim uz granicu.

Onakviu kolci kao na slici su se zabijali nekde početkom druge polovine osamdesetih. Na našem rejonu smo mi to radili. Kakav smisao ima? NIKAKAV, ionako zimi ni do karaule nije mogao da dođe Pinz, a nebi prošao ni po terenu od jedne do druge karaule. Preiše snega.

142 je bio dosta niže od mene, i očigledno malo više od karaule Sušica. Imena karauli ni neznam, niko nam nije rekao. Zanimljivo je da se vidi ostatak granične linije. Levo od kamena je nešto snega u liniji. To je tada bila granična linija i vojska ju je čistila. Ne mi klasični graničari, nego ''fizikalci'' što su došli da odrade i očiste liniju. Mislim da je to bilo jednom godišnje. Šta je onaj štap uz kamen pojma nemam.

Na trečoj slici je opet ista tipska kasarna, naravno opet druga periferija.

Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime18.06.13 10:34

"Kemo" nažalost nisam bio nikada ni na jednoj od susjednih karaula karaule Mali Jasenovac jer to tada nije bila praksa, samo su komandiri posjećivali susjedne karaule a mi vojska smo se sastajali na spojnim tačkama rejona koje smo kontrolisali i to je bilo sve. Zbog toga nebih mogao identifikovati prema slikama neku od tih karaula a inače sam čuo za Halovo i Veliki izvor.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime29.06.13 2:35

granicni kamen 151 na vrhu Milevske planine Samovilnjak ( Milevec , Bandera ili Kozjak ) 1736mnm ; bugarska granica

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime29.06.13 2:57

karaula kod sela Grujinci, bugarska granica, kamen 147

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime03.08.13 23:40

opet malo u Timocku krajinu...ovo bi trebala biti slika karaule "Ramadan Agusi", selo Novo Korito, bugarska granica, Knjazevac / GO Zajecar...

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime05.08.13 21:37

Bivsa karaula JNA Dojkinci, bugarska granica, sadasnji unutrasnji izgled (preuredjena u planinarski dom):

Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime14.08.13 12:17

Kemo od mene veliki plus za skupljanje materijala vezano za karaule na bugarskoj granici. Drago mi je da su barem neke karaule u nekakvoj korisnoj funkciji ako već ne služe onoj namjeni zbog koje su izgrađene. Najgora je opcija da zbog krutosti odlučivanja i nerazumijevanja vojnog sistema navedeni objekti propadaju a evo vidi se da mogu lijepo poslužiti planinarima, lovcima, ribolovcima, izviđačima i drugim ljubiteljima prirode prilikom obavljanja njihovih aktivnosti. Čim mi se ukaže prilika posjetiću Timočku krajinu i obići svoju karaulu u M Jasenovcu a onda će biti slika za forum !
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime17.08.13 18:03

posavljak (citat):
Kemo od mene veliki plus za skupljanje materijala vezano za karaule na bugarskoj granici. Drago mi je da su barem neke karaule u nekakvoj korisnoj funkciji ako već ne služe onoj namjeni zbog koje su izgrađene. Najgora je opcija da zbog krutosti odlučivanja i nerazumijevanja vojnog sistema navedeni objekti propadaju a evo vidi se da mogu lijepo poslužiti planinarima, lovcima, ribolovcima, izviđačima i drugim ljubiteljima prirode prilikom obavljanja njihovih aktivnosti. Čim mi se ukaže prilika posjetiću Timočku krajinu i obići svoju karaulu u M Jasenovcu a onda će biti slika za forum !

Posavljak, nadam se da karaule neče nikad više služiti namenu za koji su bile postavljene. Nije bilo lako biti graničar ali neko je i to morao da odradi.

Srce mi se cepa kad gledam slike zaboravljenih karaula. Mi smo proveli tamo deo svog života. Sada se mnoge raspadaju i propadaju. Ipak neke su i tad bile daleko od civilizacije, pa ni nema neke ekonomske koristi da se jih održava.

A što se tiče slike od Kema, karaule Dojkinci, mi smo bili u hotelu A kategorije napram ovom. Parket u spavaonama, ravan plafon, više mesta, sve ofarbano i čisto (barem je tad bilo)...

Na vrh Go down
stampar
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 6
ČLAN OD: : 2013-07-30
M(j)esto beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime19.08.13 21:39

ja sam sluzio 85/86 godine u malom jasenovcu, karaula se zvala LJuba Nesic, komandir je bio vodnik Dragan Karastojkovic, vucjak se zvao Maks(taj je mrzeo macke), kasnije je doveden jos jedan mladi vucjak iz Bele crkve i zvao se Bak. Imam neke crno bele fotografije iz tog vremena pa cu ih postaviti ovih dana.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime19.08.13 23:06

pozdrav novom clanu stampar, dobrodosao na forum...

nadam se da cuvas lepe uspomene sa sluzenja u istocnoj srbiji
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.08.13 0:07

Dobro došao na forum Stampar. Ja sam bio sezona 86/87 daleko ispod tebe, ali još uvek na bugarskoj granici, nekada SFRJ - republika Srbija.

Mačke? šta je to? Naš pas nije imao drugo nego da ganja vukove. Slobodno stavi slike, večina če jih sa interesovanjem pogledati.
Na vrh Go down
stampar
Gušter
Gušter

M(j)esto beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.08.13 12:27

Kemo, hvala za dobrodoslicu.
Uspomene iz istocne srbije su divne. Dobri ljudi, odlicni vinogradari a i vinari.
Obuku sam zavrsio u Negotinu gde je bilo super jer sam imao prijatelje
iz civilstva koji su tamo ziveli a i staresine su bile OK.
Pre tri godine sam dobio pozdrav od sadasnjeg komandanta kasarne iz Negotina.
covek me pamti i posle nekih 25 godina, verovatno zbog dobrog zezanja a i provoda.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime20.08.13 15:54

"Stampar" veliki pozdrav od mene i veoma mi je drago da se javio na ovaj forum. Ako si čitao prethodne komentare vidio si da sam ja služio 1982 godine na istoj karauli u M Jasenovcu. Tada smo imali dva graničarska psa: MAKS koji je tada bio mlad pas, tek došao sa obuke i koji je stvarno mrzio mačke i PAK koji je bio stariji i te 1982 godine mu je i prestala služba u skladu sa tadašnjim propisima u JNA. Eto ja sam bio zaboravio da se karaula zvala Ljuba Nešić koja se nalazila između M Jasenovca i Šipova. Ako ima kakvih slika naše karaule i susjednih karaula iz tog vremena ili novijih (moje su uništene usled ratnih dejstava 1992 god) bilo bi nam drago da ih podijeliš sa nama na forumu.
Na vrh Go down
v.p.2370
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 21
ČLAN OD: : 2013-02-16
DOB : 53
M(j)esto Sisak-HR

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime21.08.13 11:58

Ima možda netko da je služio na rumunjskoj granici?

Bilo bi lijepo ako ima koja fotografija karaule Markovac ili Vatin.
Na vrh Go down
stampar
Gušter
Gušter

M(j)esto beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime21.08.13 12:06

UPOMOC, kako da okacim slike karaule?
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaule JNA u Srbiji
Na vrh 
Stranica 1/9Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Karaula Nikolić Dojransko jezero
» Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor
» Priroda u mome kraju (drugi dio teme)
» Etiopia - Rodjen U Predgradju 1991.
» SVAŠTARA