FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaule JNA u Srbiji

Go down 
+73
Ribarci
daki2311
Rade58
pera84
PORUCNIK
aronija
smoc
Splićanin
joxa
DejaK
privorac
Vojvojan
fofnudl
Kinez93
Nele
ПИ
Letanca
shally
Dejan Jovanović Požarevac
Lala Basaid
vojnik zele
Dzeri1965
Bart
C3PO
Čedomir Bosić
Vide Gajic
milutins
čiko
salezmajster
sipikovo
Sashacarp
bojc
Proteinko
013gonzo
hadzija68
broz
veter
kraljevcanin
karakondja
myki68
tomaz doljak
željko hr
21GO
kruno1811
flexi
Vrba
Požarni
miler
hajduk
Gringo
dpuric
Novica Noni
Die_Nadel
Granicar MK
petačinci 88/89
hadžija1968
daatcho
brko
biznis
Vuksapetacinaca
v.p.2370
stampar
purger
Stazio
Max Blitz
SveJug
Vojnik Graničar
Rodic Zeljko
East&West
Pero™
ZAGORAC
Kemo Specijalac
posavljak
77 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AutorPoruka
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime03.10.17 15:30

Bart (citat):
Bart (citat):

Od moje (septembarske) klase pamtim nekoliko imena: Tadej Šavli, Toni Kuzmanovski (kerovođa), Otmar Kleindienst, Dragan Dimitrijević. Na sve te drugare vežu me lepe uspomene.
Pogrešno sam napisao jedno prezime. Nije Otmar Kleindienst nego Otmar Klingsbichl. Izvini Otmar, ako to čitaš.
Jedno pitanje za Admina. Dali mogu svoje poste editirati kas su več objavljeni na forumu? Kao recimo u ovom slučaju da se ispravi greška.

U roku od 7 dana možeš ispravljati post.

aronija
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 88
ČLAN OD: : 2017-02-12
DOB : 71
M(j)esto Čapljina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime04.10.17 21:09

aronija (citat):
Ima li koga 1973/74 karaula Stanko Paunović , Timočka krajina ,RAJAC,ZLOKUĆE,KOVILOVO ,ROGLJEVO.G.O. Zaječar.
Prije 43.godine 1.4.1974.otišao sa karaule u komandu u Zaječar isti dan kući.
Na vrh Go down
aronija
Gušter
Gušter

M(j)esto Čapljina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime04.10.17 21:10

aronija (citat):
Ima li koga 1973/74 karaula Stanko Paunović , Timočka krajina ,RAJAC,ZLOKUĆE,KOVILOVO ,ROGLJEVO.G.O. Zaječar.
Prije 43.godine 1.4.1974.otišao sa karaule u komandu u Zaječar isti dan kući.
Na vrh Go down
Bart
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 15
ČLAN OD: : 2016-12-03
M(j)esto Solkan, Slovenija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime08.10.17 22:40

PORUCNIK (citat):
pera84 (citat):
Svaka cast, Bart, stavio si u jedan post vise nego neki u stotinu. +

salutiranje
I od mene je dobio +.
Volim ovakve, ilustrovane reportaže.
Očekujem da opiše i susret sa starješinom nakon toliko godina.

Hvala na odzivu. Susret sa našim komandirom bio je nezaboravan. Čudo je bilo kako je do njega uopšte došlo. Nismo mi imali nikakav kontakt, nismo znao dali je on uopšte živ, kako je prošao ove burne godine. Slovenci imamo izraz "Kdor jezika špara, kruha strada". Koga da pitamo? Ajmo mi na poštu. Prvo pitam za telefonski imenik. Nema ga više, valjda u ovo doba to više ne postoji. Ali gospođa bila je veoma prijazna i pita koga tražimo i trudi se da pomogne. Kad odjednom iza leđa pristupi čovek i kaže da lično poznaje osobu, koju tražimo. Ne samo da ga poznaje, već je bio i njegov suradnik (starješina na komandi 23. graničnog bataljona u Pirotu). I da je živ i zdrav. Osećao sam se kao da sam dobio na lutriji. Nema druge nego svi u kola i kod našeg poručnika. I za njega i suprugu je bilo to prijatno iznenađenje, puno emocija, da ne bi sada pričao o svim detaljima. Bili smo kod njega čitavo poslepodne i veče. Zajedno smo proveli veče i sutradan kad smo se vratili iz Jelovice.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime09.10.17 5:33

Bart (citat):

Hvala na odzivu. Susret sa našim komandirom bio je nezaboravan. Čudo je bilo kako je do njega uopšte došlo. Nismo mi imali nikakav kontakt, nismo znao dali je on uopšte živ, kako je prošao ove burne godine. Slovenci imamo izraz "Kdor jezika špara, kruha strada". Koga da pitamo? Ajmo mi na poštu. Prvo pitam za telefonski imenik. Nema ga više, valjda u ovo doba to više ne postoji. Ali gospođa bila je veoma prijazna i pita koga tražimo i trudi se da pomogne. Kad odjednom iza leđa pristupi čovek i kaže da lično poznaje osobu, koju tražimo. Ne samo da ga poznaje, već je bio i njegov suradnik (starješina na komandi 23. graničnog bataljona u Pirotu). I da je živ i zdrav. Osećao sam se kao da sam dobio na lutriji. Nema druge nego svi u kola i kod našeg poručnika. I za njega i suprugu je bilo to prijatno iznenađenje, puno emocija, da ne bi sada pričao o svim detaljima. Bili smo kod njega čitavo poslepodne i veče. Zajedno smo proveli veče i sutradan kad smo se vratili iz Jelovice.
S obzirom na trud koji si ulozio da bi ga nasao, moze se zakljuciti da je bio izuzetan starjesina.

posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 553
ČLAN OD: : 2013-04-08
M(j)esto Derventa, Republika Srpska, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime11.10.17 16:40

Svaka čast na ostvarenom susretu. Samo napred ... salutiranje
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime19.10.17 14:41

Nešto se ušutili graničari....šta se dešava....budnost opala......ilegalci prilaze granici bijeg
Na vrh Go down
Bart
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 15
ČLAN OD: : 2016-12-03
M(j)esto Solkan, Slovenija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime01.11.17 21:56

Jedan broj karaula u GO Pirot nosio je imena preduzeča. Naprimer karaula "Svoboda" po preduzeču tekstilne industrije iz Dimitrovgrada, ili karaula "1. Maj" po fabrici konfekcije iz Pirota. Dali je to bila praksa i kod drugih graničnih odseka u Srbiji (pa i opšte u Jugoslaviji)?
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime02.11.17 13:23

Mislim da tu nije bilo pravila. Neke su se zvale po mjestima u kojima se nalaze, neke po narodnim herojima, planina,...eto i po preduzećima....i sl.
Na vrh Go down
Kinez93
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 3
ČLAN OD: : 2017-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime26.11.17 16:12

Pozdrav ljudi, da li bi nekako mogao da se javi korisnik shaly? Ja sam milos jovanovic, moj otac je TOMISLAV JOVANOVIC iz ZRENJANIN, on je bio na karauli SVOBODA.
Na vrh Go down
fofnudl
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 14
ČLAN OD: : 2017-09-04

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime30.11.17 15:34

Najjužnija karaula u Srbiji zvala se Žeravino, ali pod Skopskom armijskom ovlašću
Na vrh Go down
fofnudl
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 14
ČLAN OD: : 2017-09-04

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime30.11.17 15:39

Jedan granični kamen 105 bio je u Makedonij, a ostali od 106 do 111 u Srbiji, komanda u Krivoj Palanki- MKD
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime07.12.17 15:35

"Kinez" moraš malo pojasniti koje je godine bio na karauli, dali se sjeća podataka nekog od generacije, gdje je služio, ko mu je bio starješina, ima li neka slika, u kojoj kasarni je prošao obuku.....i tako to.... Very Happy Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
Kinez93
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 3
ČLAN OD: : 2017-11-26

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime08.12.17 13:22

E Tomo je trenutno na poslu, ne mogu da ga nazovem Smile ali ovo je sto ja znam sto mi je pricao. To je klasa ja mislim 86/87. Prosao je obuku u Nisu, zatim je bio na karauli svoboda na bugarskoj granici. E video sam da je jedan od korisnika trazio da stupi u kontakt sa njim. Nzm da li je to taj covek, ali tomo mi je pricao o njegovom prijatelju koji se zove i preziva Himzo Šabić.
Na vrh Go down
Vojvojan
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2017-12-11
M(j)esto Zrenjanin-Vojvodina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime11.12.17 14:50

Avgustovac 84 Negotin kasarna , posle od januara Karaula pokraj granicnog prelaza Mokranj  , najblize selo Kobisnica , tamo smo isli po postu > Karaula je tada bila novoizgradjena ...
Na vrh Go down
privorac
Džomba
Džomba

BROJ POSTOVA: : 161
ČLAN OD: : 2017-02-16
M(j)esto Čapljina BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime11.12.17 18:54

Karaula Mokranje,ako je tek izgrađena dali je bila u funkciji stara na koju sam dolazio 1973.sa Karaule Stanko Paunović susjedna Karaula.
Kobišnica,Rogljevo,Kovilovo,Zlokuće,Rajac,Veljkovo-Hajduk-Veljko.
Na vrh Go down
Vojvojan
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2017-12-11
M(j)esto Zrenjanin-Vojvodina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.12.17 11:21

Mislim  bila je nova tada mozda je sagradjena nekoliko godina pre toga  ,neznam dali je na tom mesti ili blizu bila stara karaula , ali na google vidim da objekat u kojem sam bio jos stoji tamo   odmah pored je granicni prelaz za Bregovo  ,  inace poznati su mi ti  nazivi  koje ste naveli
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.12.17 16:57

Pozdrav za kolege "Vojvojan" i "privorac".
Zaječar i negotin su susjedni granični odsjeci.
Ja sam 1982 godine bio u karauli Mali Jasenovac.... salutiranje
Na vrh Go down
privorac
Džomba
Džomba

M(j)esto Čapljina BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.12.17 18:42

Karaula Mokranje 1973/74 imala je dva objekta u blizini . To je zadnja Karaula koja pripada  Zaječaru, jer sam bio sedam dana i išao na tromeđu Rumunija,Juga,Bugarska na Dunavu.Na Karauli Stanko Paunović bio sam deset mjeseci .Kada sam ja bio 1973/74 nije bilo grančnog prelaza .
Na vrh Go down
privorac
Džomba
Džomba

M(j)esto Čapljina BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.12.17 19:07

Mokranje,Stanko Paunović,Šipikovo,Mali Jasenovac,posavljak nastavi dalje jer1973/74G.O. Zaječar imao je sedam Karaula samo na Karauli Stanko Punović nije bio aktivni Komandior Karaule već desetar. Pred moj odlazak kući došao je vodnik Osman Suljić aktivni starješina.
Na vrh Go down
bojc
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 6
ČLAN OD: : 2015-09-25

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime13.12.17 21:41

Ima li koga sa karaule Vući Del između 76/77 godine neka se javi.

Graničarski pozdrav!
Bojan Špur iz Slovenije.
Na vrh Go down
privorac
Džomba
Džomba

M(j)esto Čapljina BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime17.12.17 19:51

Mokranje,Stanko Paunović,Šipikovo,Mali Jasenovac,Gradskovo,Halovo-Bezdanica,Vrška Čuka-granični  prelaz.Nekada i sada ,nikad nije kasno.G.O. ZAJEČAR-1973/74.
Ima li netko tko zna kakvom su stanju ove karaule.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime19.12.17 12:04

Idući iz Malog Jasenovca prema Šipikovu karaula Ljuba Nešićse nalazi na oko pola puta između ova dva sela. Karaula Braćevac se nalazila sa naše lijeve strane a karaula Gradskovo sa desne strane gledajući prema graničnom pojasu. Mislim da je karaula Gradskovo bila jako blizu granice i mislim da su objekti karaule ovi koje šaljem putem slike sa google Earth. 
[You must be registered and logged in to see this link.]
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime19.12.17 12:10

A mislim da su od karaule Braćevac objekti koji se vide na ovoj Google Earth slici.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime19.12.17 12:28

Ako se pojavi neko ko je služio na ovim karaulama lako će ih prepoznati.
Oni koji se interesuju za karaule Braćevac i Gradskovo neka pročitaju na internetu tekst pod naslovom "Ponovni obilazak granice u reonu Zaječara" pa će vidjeti novosti u vezi ovih karaula.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime19.12.17 13:15

Uglavnom ove karaule se kako vidim ponovno aktiviraju i sređuju za boravak vojske i policije.
Na vrh Go down
DejaK
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2017-12-22

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime22.12.17 10:47

Karaula "Svoboda" iznad Dimitrovgrada. Decembar 1990-septembar 1991. godine. Komandir karaule vodnik prve klase Boki Nikolić.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime22.12.17 15:33

Danas je 22 decembar Dan JNA pa bi ga čestitao svim članovima ovog foruma.... salutiranje
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime14.02.18 16:07

Evo sad primijetih da mi je dodijeljena značka Primjeran vojnik na čemu se zahvaljujem..... salutiranje
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime20.02.18 15:33

Halo "sipikovo" javi se. Imali tih slika sa karaule Mali Jasenovac. To ti je usputno da slikaš..... Very Happy
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime21.02.18 11:56

Malo sam se angažovao na facebook-u pa ćemo vidjeti ima li vijesti iz Malog Jasenovca i Šipikova. Nadam se da će uroditi plodom...barem da dobijem nekih slika...ako budu voljni.... Very Happy Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime21.02.18 12:22

Ajmo da se malo angažuju i "vrba" "stampar" "kraljevcanin" "vide gajic" pa i "sipikovo" iako nije bio vojnik graničar ali su tada svi građani bili praktično graničari i u odbrani granica SFRJ jer je saradnja sa vojskom bila na visokom nivou....
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime21.02.18 12:25

Šteta što se ne mogu sjetiti kolege graničara rodom iz Kraljeva koji je samnom služio u Malom Jasenovcu 1982 godine..bio je starija generacija od mene...manje konstitucije...nosio brkove...bio najbolji prijatelj sa jednim dalmatincem.... Sad Sad Sad
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime06.03.18 15:01

Ajmo malo aktivnije graničari....svakim danom sve više starimo i jest da nas je sve manje ali nedajmo se..... salutiranje
Na vrh Go down
joxa
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2017-05-08

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime08.03.18 21:51

privorac (citat):
Karaula Mokranje 1973/74 imala je dva objekta u blizini . To je zadnja Karaula koja pripada  Zaječaru, jer sam bio sedam dana i išao na tromeđu Rumunija,Juga,Bugarska na Dunavu.Na Karauli Stanko Paunović bio sam deset mjeseci .Kada sam ja bio 1973/74 nije bilo grančnog prelaza .
pozdrav za sve granicare i starijeg kolegu sa mokranja . na ovoj karauli sam bio 87 inace sam sluzio nasusednoj karauli u selu bukovce kod negotina to je zadnja karaula u zajecarskom odseku udaljena 4 km od usca timoka u dunav zvala se vera radosavljevic-nada.granicni rejon je bio 10 km .4 km prema dunavu i 6 km prema mokranju
Na vrh Go down
aronija
Gušter
Gušter

M(j)esto Čapljina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime09.03.18 20:34

1.kobišnica-bukovče 2.mokranje 3.stanko paunović 4.šipikovo-bračevac 5.mali jasenovac 6.gradskovo7.halovo8.vrška čuka 9.avramica-vrška čuka10.vratarnica 11.novo korito12.krčun-aladinac.
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.03.18 15:12

"joxa" svaka čast na javljanju i dobrodošao na forum.... salutiranje
Na vrh Go down
aronija
Gušter
Gušter

M(j)esto Čapljina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.03.18 18:16

Kemo Specijalac (citat):
Dok neko drugi ne dodje sa boljim i originalnim slikama, evo nesto i od mene:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ne znam tacnu lokaciju objekta, priblizno je negde izmedju sela Halovo i Velika Jasikova u tvom granicnom odseku (Negotin/Zajecar) - bugarska granica

vecina karaula u tom kraju je danas napustena

aronija: komentar modifikovan dana: 12.03.18 18:21; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : gdje je ova karaula g.o. Zaječar jeli Mokranje.1973/74.)
Na vrh Go down
joxa
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.03.18 21:22

aronija (citat):
1.kobišnica-bukovče 2.mokranje 3.stanko paunović 4.šipikovo-bračevac 5.mali jasenovac 6.gradskovo7.halovo8.vrška čuka 9.avramica-vrška čuka10.vratarnica 11.novo korito12.krčun-aladinac.
svaka cast kolega ja sam vec neke bio zaboravio iako sam malo mladji..
Na vrh Go down
joxa
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime12.03.18 21:29

posavljak (citat):
"joxa" svaka čast na javljanju i dobrodošao na forum.... salutiranje
pazdrav za kolegu i sve granicare ..jos se dobro ne snalazim na forumu ali bice bolje...vazno je da nas jos ima mislim nas starih posto granicara sada vise nema...kazu da nece biti ni granica...moderna vremena...jos se niko nije javio sa karaule bukovce ali bice nadam se...
Na vrh Go down
Splićanin
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 5
ČLAN OD: : 2018-03-11
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime15.03.18 19:49

Pozdrav svima....novi sam ovdje,od danas...nekako sasvim slučajno sam naletio na ovu stranicu,nešto sam gledao po Google karti i naletio na predio srpsko-bugarske granice,prisjetio se da sam tu "gulio" veći dio svog vojnog roka.... Smile a kako mi je orijentacija na kartama jača strana nisam imao problema pronaći "svoju" karaulu...a kad sam proguglao pojam "karaula 12.februar" jedna od prvih poveznica me dovela na ovu stranicu...bio sam na karauli "12.februar" od siječnja (januara) 1986. do rujna (septembra) iste godine,sad vidim da je kasnije ta karaula nazvana "Lazino brdo",pa kasnije napuštena od vojske i predana srpskoj policiji koja vrši poslove granične kontrole (jednako je i u Hrvatskoj,postoji granična policija,a vojska nema ništa sa nadzorom granice).
Netko je na ovom forumu stavio snimak sa Youtube-a sa intervjuom sa Ševkom Bašićem koji mi je tada bio zapovjednik,sada je u mirovini,govorio je baš o svom životu na granici i kako je bio zapovjednik karaule "12.februar" desetak godina,i kako je skoro cijelo to vrijeme bila među najboljima u V.armijskoj oblasti,a baš te 1986. je proglašena i najboljom...sjećam sa dobro da je bio vrlo strog ali i jako pravedan,tražio je puno od svojih vojnika,čelična disciplina je vladala...ali je i nagrađivao svoje vojnike nagradnim odsustvima,mislim da nije bilo nekog od nas iz te generacije da nije zaradio nagradno odsustvo od barem 7 dana... Smile dolazile su kontrole koje su ocjenjivale obučenost,znanje,disciplinu...i tu smo uvijek bili u vrhu jer kod Ševka nije ni moglo bit drugačije! Cool
 A sad ono što,kako vidim,svi ovdje najviše išćekuju....fotke! Very Happy  srećom imam sačuvane neke fotografije iz tog vremena,pa ću ih rado podijelit sa vama....neke su u boji,neke još crno bijele,ali su autentične iz tog doba pa imaju nekakvu "povijesnu" vrijednost! bounce
P.S.
Izgleda da će malo potrajati dok ne stavim fotke jer su prevelike,skenirane su ali svakako ću se potrudit da ih objavim,moram se malo uvježbat oko toga....prisjetit ću se nekih imena prijatelja sa kojima sam bio na karauli,možda se netko i prepozna na fotkama,bit će mi drago ako se to dogodi...  Cool  zasad u nedostatku vremena pozdravljam sve bivše graničare!
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime16.03.18 13:09

Splićanin (citat):
Pozdrav svima....novi sam ovdje,od danas...nekako sasvim slučajno sam naletio na ovu stranicu,nešto sam gledao po Google karti i naletio na predio srpsko-bugarske granice,prisjetio se da sam tu "gulio" veći dio svog vojnog roka.... Smile a kako mi je orijentacija na kartama jača strana nisam imao problema pronaći "svoju" karaulu...a kad sam proguglao pojam "karaula 12.februar" jedna od prvih poveznica me dovela na ovu stranicu...bio sam na karauli "12.februar" od siječnja (januara) 1986. do rujna (septembra) iste godine,sad vidim da je kasnije ta karaula nazvana "Lazino brdo",pa kasnije napuštena od vojske i predana srpskoj policiji koja vrši poslove granične kontrole (jednako je i u Hrvatskoj,postoji granična policija,a vojska nema ništa sa nadzorom granice).
Netko je na ovom forumu stavio snimak sa Youtube-a sa intervjuom sa Ševkom Bašićem koji mi je tada bio zapovjednik,sada je u mirovini,govorio je baš o svom životu na granici i kako je bio zapovjednik karaule "12.februar" desetak godina,i kako je skoro cijelo to vrijeme bila među najboljima u V.armijskoj oblasti,a baš te 1986. je proglašena i najboljom...sjećam sa dobro da je bio vrlo strog ali i jako pravedan,tražio je puno od svojih vojnika,čelična disciplina je vladala...ali je i nagrađivao svoje vojnike nagradnim odsustvima,mislim da nije bilo nekog od nas iz te generacije da nije zaradio nagradno odsustvo od barem 7 dana... Smile dolazile su kontrole koje su ocjenjivale obučenost,znanje,disciplinu...i tu smo uvijek bili u vrhu jer kod Ševka nije ni moglo bit drugačije! Cool
 A sad ono što,kako vidim,svi ovdje najviše išćekuju....fotke! Very Happy  srećom imam sačuvane neke fotografije iz tog vremena,pa ću ih rado podijelit sa vama....neke su u boji,neke još crno bijele,ali su autentične iz tog doba pa imaju nekakvu "povijesnu" vrijednost! bounce
P.S.
Izgleda da će malo potrajati dok ne stavim fotke jer su prevelike,skenirane su ali svakako ću se potrudit da ih objavim,moram se malo uvježbat oko toga....prisjetit ću se nekih imena prijatelja sa kojima sam bio na karauli,možda se netko i prepozna na fotkama,bit će mi drago ako se to dogodi...  Cool  zasad u nedostatku vremena pozdravljam sve bivše graničare!
Pozdrav, Splićanin!
Vjerujem da ćemo uživati u tvojim slikama i sjećanjima, a naročito drugovi iz tvoje karaule. pionir

posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime19.03.18 10:32

Cekamo te slike.... Very Happy
Na vrh Go down
Splićanin
Gušter
Gušter

M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime20.03.18 13:19

Znam da sam obećao fotke i sad ih vjerovatno mnogi od Vas čekaju,ali imam veliki problem jer kad pokušavam staviti fotografije preko programa TinyPic.com nikako to ne mogu,stalno mi šalje povratnu informaciju da je slika u nevažećem formatu...a skenirana je kao Adobe Acrobat Document i ne bi trebalo bit problema sa time,nisu ni prevelike (300-500 Kb)...ako netko od vas može pomoći,samo naprijed... Smile
Na vrh Go down
Splićanin
Gušter
Gušter

M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime20.03.18 14:35

Da probam ovako....
Na vrh Go down
Splićanin
Gušter
Gušter

M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime20.03.18 14:37

Sad je opet premala...ali na dobrom sam putu... Very Happy
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime20.03.18 14:45

Splićanin (citat):
Da probam ovako....

Ovako bi to trebalo malo urediti, smanjiti ili povećati po potrebi i odrezati nepotebni 'bijeli papir' okolo:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
Splićanin
Gušter
Gušter

M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime20.03.18 15:04

Ma bravo,svaka čast! :-) Zahvaljujem...Sad bi trebao napisat opis uz fotku...ovo je uslikano na proslavi Dana graničara(koliko se sjećam bilo je to 15.08.),naš zapovijednik Ševko Bašić (mislim da je bio vodnik 1.klase) i naša ekipa koja je bila proglašena najbolja u V.armijskoj oblasti...ja sam ovaj što čući zadnji desno,sjećam se nekih imena...do mene je Slovenac Andrej Kogovšek,iznad mene Ivo Lebar isto iz Slovenije,,do njega vozač Turk (ne sjećam se imena),do Ševka Bašića je njegov zamjenik (kad bi gazda Ševko otišao sa posla u 3) Đorđe Ilić,drži zastavicu...on je bio mlađi vodnik,do njega lijevo je Makedonac koji je isto neko vrijeme bio zamjenik Ševka...al imena se ne mogu sjetiti...Kuhar drugi do mene je bio iz Novog Pazara,drugi kuhar koji stoji u gornjem redu je bio Makedonac Goce (nadam se da je još uvijek hahahaha!),do njega desno je Margetić (imena se ne mogu sjetiti,mislim da je bio iz Bijeljine),do Ševka desno je momak iz BiH koji se mislim prezivao Čehajić...to je onako koliko se mogu sjetit.. cheers
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime21.03.18 16:20

Ide na bolje kolega...mada izgleda čudno da je teško nama starim kukama sjetiti imena nakon 35 godina ali tako je....ja sam na pozadini slika pisao imena pa mi to sada jedino pomaže u identifikaciji kolega... Very Happy
Na vrh Go down
posavljak
Vodnik I klase
Vodnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime31.03.18 13:56

A šta ću ja sa svojima iz Malog Jasenovca....niko se ne javlja.... Sad
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA u Srbiji   Karaule JNA u Srbiji - Page 6 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaule JNA u Srbiji
Na vrh 
Stranica 6/9Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Karaula Nikolić Dojransko jezero
» Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor
» Priroda u mome kraju (drugi dio teme)
» Etiopia - Rodjen U Predgradju 1991.
» SVAŠTARA