FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
ZAGORAC.!!! Ovo mi nisi prijavio dosada.!!! Da vam je greničnu liniju sa Albanijom čistila inžinjerija.!!! Kod mene na karauli "Ceršak" - granični odsjek Maribor, to je bilo prepušteno nama vojnicima sa karaule.!!! Dok sam ovu rečenicu pisao prasnio sam u smijeh he he he he he.!!!! Vjerojatno nisu iz kasarni iz Maribora htjeli dovoditi nikoga od vojske da čisti graničnu liniju sa Austrijom da ne bi netko od vojnika pobjegao preko granice u Austriju.!!! To bi bila sramota i za JNA i za Jugoslaviju .!!!! Još me nešto na ovoj slici zanima kuda je granična linija išla baš uz desni rub šume ili negdje kroz šumu.!!!??? A ovdje po snijegu se niste trebali puno mučiti obilaziti granicu i tražiti neke tragove jer se po snijegu vidilo je li netko prolazio ili prelazio graničnu liniju između Jugoslavije i Albanije.!!!
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.07.12 16:21
ZAGORAC.!!! Ovo mi nisi prijavio dosada.!!! Da vam je greničnu liniju sa Albanijom čistila inžinjerija.!!! Kod mene na karauli "Ceršak" - granični odsjek Maribor, to je bilo prepušteno nama vojnicima sa karaule.!!! Dok sam ovu rečenicu pisao prasnio sam u smijeh he he he he he.!!!! Vjerojatno nisu iz kasarni iz Maribora htjeli dovoditi nikoga od vojske da čisti graničnu liniju sa Austrijom da ne bi netko od vojnika pobjegao preko granice u Austriju.!!! To bi bila sramota i za JNA i za Jugoslaviju .!!!! Još me nešto na ovoj slici zanima kuda je granična linija išla baš uz desni rub šume ili negdje kroz šumu.!!!??? A ovdje po snijegu se niste trebali puno mučiti obilaziti granicu i tražiti neke tragove jer se po snijegu vidilo je li netko prolazio ili prelazio graničnu liniju između Jugoslavije i Albanije.!!!
Daj malo "prošetaj" stranicama karaule Drenak,pa ćeš naići na komentar gdje se spominje inžinjerija i čiščenje granićne linije. Mislim da sam ti to spomenuo,vezano za obilaske rejona. Granićna linija je išla sredinom presjeka! Kako bi mi to uočili tragove ili bilo što kad se nebi mučili obilaskom rejona???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.07.12 19:54
E-26, u zaleđu tog stupa je "desetarev grob" i ruševine napuštene karaule Modrić.
AJDE VOJSKO,PRIMIJEĆUJE LI NETKO NEŠTO NEOBIĆNO NA OVOJ SLICI????
Nije stup u pitanju...generacijo...pogledaj malo bolje!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 29.07.12 13:02
Sta je sa puskom.???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 13:04
aleksandar obradovic (citat):
Sta je sa puskom.???
Nije ni puška....
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 13:13
ZAGORAC (citat):
Sta je sa puskom.???
Nije ni puška....
uvecao sam sliku, mutna je , pa se ne vidi ispod tvoje desne ruke da imas "kundak" zato sam mislio da je puska... Na kraju ce da ispadne da su te slikali "kolege" Albanci sa njihove teritorije
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 13:18
ZAGORAC (citat):
Sta je sa puskom.???
Nije ni puška....
uvecao sam sliku, mutna je , pa se ne vidi ispod tvoje desne ruke da imas "kundak" zato sam mislio da je puska... Na kraju ce da ispadne da su te slikali "kolege" Albanci sa njihove teritorije
Slikano je dok je bilo oblačno,ovo pitanje neka zasad ostane otvoreno. Evo ti novo....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 13:21
Karaula Drenak,gledano sa albanske strane.Vidi se Rex,stražarska kućica,nekorištena drva i zastava na jarbolu. Ono malo stabalce,lijevo na čistini,vidljivo vojnićkom oku,tu je moj rov u slučaju uzbune. Nakon 30 godina,to je sad lijepo stablo hrasta.
Generacijo,možeš li locirati moj susjedni rov i.....kućicu za ptice?
ovaj zbun ispod reci sto sam napisao...? a kucica za ptice ......ima nesto iznad glave Rexa na drvetu....? a za e-26 ona cetiri "stapa" levo, za sta su sluzila...?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 13:54
ovaj zbun ispod reci sto sam napisao...? a kucica za ptice ......ima nesto iznad glave Rexa na drvetu....? a za e-26 ona cetiri "stapa" levo, za sta su sluzila...?
Žbun ispod tvog natpisa je moj rov,trebaš lociratii susjedni. i nije žbun,nego stabalce(onda)hrasta! Vidim,kućicu si locirao,a i kod E-26 štapove,njih je ostavila inžinjerija dok su utvrđivali i čistili granićnu liniju. Ti štapovi su mi dali ideju da jednog postavim kod E-27 za poruke!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 14:08
Generacijo,da ti možda ne pomaže Kap. Stanimirović putem pp?
Eto i kuhara!!!! Njemu smo "drpali"ključeve od skladišta hrane!
šepa Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Naslov komentara: nešto neobično 29.07.12 17:15
Citat :
ZAGORAC AJDE VOJSKO,PRIMIJEĆUJE LI NETKO NEŠTO NEOBIĆNO NA OVOJ SLICI????
Jel' mislis samo na ovu sliku , ili se to "neobicno" vidi i na nekoj od ostalih slika.?
Ono što ja primjećujem neobično na svim ovim fotografijama je to da su granični stupovi ili granični kamen kako smo ga mi zvali na Austrijskoj granici, ovdje OGROMNI. Nije mi jasno jesu li kod vas svi bili ovako veliki i visoki skoro do ramena. Granični kamen na granici prema Austriji je bio tipski betonski stub kvadratnog oblika pa možda 20x20 cm, visine negdje do koljena možda 50 cm, natpis SFRJ je bio latinični, a na vrhu je imao tačku i dvije linije koje su pokazivale smjer prostiranja granične linije i položaj slijedečeg kamena, i naravno nisu bili obojeni kao ovaj jednostavno beton.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 20:11
šepa (citat):
Citat :
ZAGORAC AJDE VOJSKO,PRIMIJEĆUJE LI NETKO NEŠTO NEOBIĆNO NA OVOJ SLICI????
Jel' mislis samo na ovu sliku , ili se to "neobicno" vidi i na nekoj od ostalih slika.?
Ono što ja primjećujem neobično na svim ovim fotografijama je to da su granični stupovi ili granični kamen kako smo ga mi zvali na Austrijskoj granici, ovdje OGROMNI. Nije mi jasno jesu li kod vas svi bili ovako veliki i visoki skoro do ramena. Granični kamen na granici prema Austriji je bio tipski betonski stub kvadratnog oblika pa možda 20x20 cm, visine negdje do koljena možda 50 cm, natpis SFRJ je bio latinični, a na vrhu je imao tačku i dvije linije koje su pokazivale smjer prostiranja granične linije i položaj slijedečeg kamena, i naravno nisu bili obojeni kao ovaj jednostavno beton.
Svi su bili približno iste velićine,jedino su međustupovi ili međukameni (kako hočeš)bili manji,vidi sliku E-26/9. U Makedoniji je čirilićno pismo pa je valjda i zato bio takav natpis. Smjer granićne linije i sistem označavanja iste,također je vidljiv na slici E-26/9.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 20:55
Ova pozadina,posebna je,kao i Drenak,a bogami i njegov sastav 82"/83"! Baš me zanima,tko to može osporiti! Pri tome mislim čisto vojnićki,bez ikakve ideologije!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 21:29
Naslov komentara: Re 29.07.12 21:32
Izgledali ste perfektno! Jer ne verujem da ste se samo za slikanje tako namestali.Uniforme, oprema, naoruzanje......besprekorno, primerno, cisto , uredno...!Ako uzmemo u obzir da je u pitanju granica prema Albaniji, i specifican teren, ove slike kazu da ste u stvari zasluzeno poneli priznanje najbolje karaule! Ja sam sluzio u isto vreme i mogu ti reci da smo i mi izgledali i nosili se jako dobro.Ali se nismo smeli slikati sa naoruzanjem Zato su ti ove slike pravo bogatstvo i dobar svedok vremena i ljudi iz JNA 1982. i 83.godine!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 21:50
Izgledali ste perfektno! Jer ne verujem da ste se samo za slikanje tako namestali.Uniforme, oprema, naoruzanje......besprekorno, primerno, cisto , uredno...!Ako uzmemo u obzir da je u pitanju granica prema Albaniji, i specifican teren, ove slike kazu da ste u stvari zasluzeno poneli priznanje najbolje karaule! Ja sam sluzio u isto vreme i mogu ti reci da smo i mi izgledali i nosili se jako dobro.Ali se nismo smeli slikati sa naoruzanjem Zato su ti ove slike pravo bogatstvo i dobar svedok vremena i ljudi iz JNA 1982. i 83.godine!
Što se čistoče tiće,pa i ostalog,nemožeš se namještati kod E-27,do kojeg ti treba 6 sati. Na karauli smo dužili dvije uniforme,ovakve kakve su na slikama,sa šinjelima i uniformama druge vrste raskrstili smo, odlaskom iz Velesa,Bitole,Kićeva,Strumice i ostalih garnizona u Makedoniji,izuzev maskirne uniforme. Nismo se ni mi smjeli slikati ni po kojoj verziji,kamoli sa naoružanjem,ali aparat(smena8),također i filmovi,"doputovali" su na Drenak putem paketa i povratka sa redovnog,kao i sa povratka sa obuke službenih pasa iz Ohrida! Mislim da nas je "sam vrag" složio ovakve dolje...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 22:23
Naslov komentara: re 29.07.12 23:20
Cekaj sada......i ovde je oprema na vama besprekorna, sve po PS...A obzirom da do e-27 treba 6sati kako si rekao, kako si mogao u kosulji biti. Gore u planini se vreme promeni sad pa sad....Verovatno si vetrovku nosio sa sobom ili..???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 23:28
Generacijo.....lijepo sam rekao "gušteri",iliti "fazani",jedan od njih, dobio je od vođe patrole radiostanicu da izgleda "ozbiljnije",svukao se,a pošto ti imaš dobro oko,vidi sliku E-26/9 pa ćeš vidjeti manji dio onog što je skinuo.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.07.12 23:41
Da nebude zabune,ovi "mutni",slikani su za vrijeme mog poslijedneg obilaska rejona 2. do E-27 06.03.83.
Naslov komentara: Re 29.07.12 23:44
Da, da.....kapiram Jeli se uvek islo do E-27.....? I danas kada smo komentarisali , pa ona slika karaule gde smo obelezili rovove......Gore se vidi jarbol i zastava, a ispred je ogradjeni uzviseni deo, ravan podest....to je pista ispred ulaza???? Ako je tako onda je ulaz karaule bio okrenut jug-jugozapad...???
Ps; evo namakosmo i 30. stranicu sada mozemo i na povecerje
aleksandar obradovic: komentar modifikovan dana: 29.07.12 23:45; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : dodao ps...)
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Pitaš, što je neobično na ovoj slici.!!!??? Prvo slika je oštečena.! Drugo što sam vidio je da je sa stabala otpalo lišće a na ovome što sam ga označio je puno lišća i mislim da je još zeleno.! I naj zadnje nema te puške sa kojom se još nisi slikao od M70B1, M70AB2, M72B1, još te nisam vidio jedino sa snajperom. Više ni ne znam koju pušku dužiš.!
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.07.12 10:37
Splico nisi dao tocan odgovor ! Kakvo drvece ,kakva puska !Tocan odgovor je Brnja ! Sta ce Brnja na granicni kamen i zasto su ga maskirali u magarca - ? Vrlo neobicno .Pogledaj malo bolje sliku !!
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.07.12 19:38
Da, da.....kapiram Jeli se uvek islo do E-27.....? I danas kada smo komentarisali , pa ona slika karaule gde smo obelezili rovove......Gore se vidi jarbol i zastava, a ispred je ogradjeni uzviseni deo, ravan podest....to je pista ispred ulaza???? Ako je tako onda je ulaz karaule bio okrenut jug-jugozapad...???
Ps; evo namakosmo i 30. stranicu sada mozemo i na povecerje
Ulaz karaule je istok,možda jugo-istok,ovo ograđeno je bilo na sjevernoj,sjevero-istočnoj strani,ne mogu sto posto biri siguran, koje,ali jedno od tih je garant. Ovo ograđeno bio je nekad vrt,ali ne u pravom smislu,već ograđeni travnati dio u kojem je bila ukopana cisterna za loživo ulje. Nije svaka patrola išla do E-27.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Eto ti i piste,pokrivene snijegom,što ostalo vidiš.....??? Kad bi do ove slike stavio i onu gdje je "stara kuka"na straži,pista ti bi bila veča,a na njoj i koš za igranje tvoje igre!
Naslov komentara: Re 30.07.12 22:34
Hmmmm....generacijo sve neki zanimljivi zadatci Ajd' da pokusam i ovo da resim, mada sam dosta razmisljao, ali evo teorije. Naravno pas i kucica, zatim levo izmedju ove dve jelke bi trebao da je rov za strazara.Znaci "stara kuka" , strazar je tu, logicno je da imamo i rov. E sad dalje, gore po sredini slike kroz ove grmice u vrhu se vidi nesto, ali sta??? Lici na bunker, ali nije, medjutim ja bih to rekao ovako. Obzirom da se po snegu na zemljistu vidi po duzini uvalica , verovatno od kopanja kanala , znaci da je trebalo postaviti cevi. Obzirom da je ispod "ogradice' rezervoar za 'gorivo', ovo je vislje sva je logika da je morao da se stvori pritisak pa bih ja rekao da je rezervoar za vodu. Blizu je i strazar , tu je pas , tako mi je logicno.????? A desno od psa malo dalje, zaista se ne vidi ali moguce da je jos jedan rov, mada ne lici a i nema logike puno je nazad .....Eto ja tako "tipujem"...
PS:a ovo desno iza jelke , vidi se i jos jedan rov da ga nazovem, nije betoniran , ali....malo sam "radio" na slici i vidim da ima "vertikalnu stranu" ispred koje je blagi silaz(tako izgleda), pa zavisno odakle se dolazilo iz patrole, moguce da ste tu "praznili " naoruzanje....????
aleksandar obradovic: komentar modifikovan dana: 30.07.12 22:59; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : Dodao ps...)
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 31.07.12 8:35
Točno,to su dimnjaci. Kraula je imala 2 spavaone,dnevni boravak,kuhinju,Gavrinu kancelariju,kotlovnicu i wc sa kupaonicom(samo tuševi) Na slici se vide otvorena vrata štale,a tu gdje ti je dimnjak,sa strane karaule su vrata skladišta hrane i opreme. Iznad štale gdje je kosi krov, to je svinjac čija je gradnja počela u ožujku 83. Dok sam ja bio na Drenku svinje nismo imali za poslije neznam.
Znaš što me još zanima.!??
Kažeš da su to dimnjaci, sad se postavlja pitanje po ovim slikama da ste na karauli imali 4 peći i 4 dimnjaka + 1 peć za konja "Brnju" u njegovoj štali.!? Ko vam je pripravljao drva za tolike peći, mislim da ste posjekli čitavu Makedoniju da se ogrijete, ha ha ha ha.!! Je li vaša karaula bila na vrhu nekoga brda, po satelitskim snimkama mi se čini da je.!!
Generacijo,na ovim slikama ti se vidi nekadašnja pista,osobito je vidljiva na slici gdje su otvorena vrata štale.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 31.07.12 8:39
Eto ti i piste,pokrivene snijegom,što ostalo vidiš.....??? Kad bi do ove slike stavio i onu gdje je "stara kuka"na straži,pista ti bi bila veča,a na njoj i koš za igranje tvoje igre!
Ono lijevo,sa natpisom TITO je grudobran za punjenje i pražnjenje naoružanja. Iznad njega je Bin,to je jasno,a onda je skladište streljiva i na vrhu bazen za vodu. Desno iza jelke je rov,tu je po rasporedu bio PM,kao i lijevo od mog rova.(ispod složenih drva na onoj slici na kojoj si locirao spomenuto)
Naslov komentara: Re 31.07.12 21:41
Ja sam rekao ovako:
Citat :
Aleksandar Hmmmm....generacijo sve neki zanimljivi zadatci Ajd' da pokusam i ovo da resim, mada sam dosta razmisljao, ali evo teorije. Naravno pas i kucica, zatim levo izmedju ove dve jelke bi trebao da je rov za strazara.Znaci "stara kuka" , strazar je tu, logicno je da imamo i rov. E sad dalje, gore po sredini slike kroz ove grmice u vrhu se vidi nesto, ali sta??? Lici na bunker, ali nije, medjutim ja bih to rekao ovako. Obzirom da se po snegu na zemljistu vidi po duzini uvalica , verovatno od kopanja kanala , znaci da je trebalo postaviti cevi. Obzirom da je ispod "ogradice' rezervoar za 'gorivo', ovo je vislje sva je logika da je morao da se stvori pritisak pa bih ja rekao da je rezervoar za vodu. Blizu je i strazar , tu je pas , tako mi je logicno.????? A desno od psa malo dalje, zaista se ne vidi ali moguce da je jos jedan rov, mada ne lici a i nema logike puno je nazad .....Eto ja tako "tipujem"...
PS:a ovo desno iza jelke , vidi se i jos jedan rov da ga nazovem, nije betoniran , ali....malo sam "radio" na slici i vidim da ima "vertikalnu stranu" ispred koje je blagi silaz(tako izgleda), pa zavisno odakle se dolazilo iz patrole, moguce da ste tu "praznili " naoruzanje....????
sto znaci 'pomesao"sam rov i grudobran ostalo je dobro
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 31.07.12 21:46
Je,a skladište streljiva???? Usput,PM je po rasporedu bio i iznad bazena za vodu,oko 10 m nažalost taj se rov ne vidi na slici.
Naslov komentara: Re 31.07.12 21:54
Pa najbolje da pogodim sve. Pa da kazes da mi neko pomaze Zanimljivo je da na vetrovkama, na ovim slikama, nemate znacke granicara???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 31.07.12 22:01
Pa najbolje da pogodim sve. Pa da kazes da mi neko pomaze Zanimljivo je da na vetrovkama, na ovim slikama, nemate znacke granicara???
To sa pomaganjem,istovremeno je na forumu bio i bivši kapetan JNA pa....mi granićari uzimamo u obzir sve moguče opcije. Značke smo nosili na poligonkama i bluzama,vjetrovka je bila sa podstavom i nije imalo smisla bušiti je.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)