FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VOJNIK GRANIĆAR!!!!!! Što se tiće rova za bacanje bojeve bombe, na kraju spomenute strmine bila je "rupa" 30x30x30 cm u koju bi se bomba otkotrljala, ako bi slučajno ispala. Sa lijeve i desne strane mjesta otkud se bomba bacala bile su ubetonirane željezne ploče 10x10cm. To si zaboravio ili kod tebe nije bilo tako?
Strelica 1: Tu se je ulazilo u rov u kojem me je čekao poručnik Marijan Šokec. Veliko skovo P: To je pozicija na kojoj je stajao poručnik Marijan Šokec. Veliko slovo V: To je pozicija na kojoj je stajao vojnik koji je bacao bojevnu ručnu bombu M75. Strelica 2: Tu je bila jedna strmina vjerujem da joj je svrha bila da ako vojniku slučajno ispadne iz ruke ručna bojevna bomba M75 da će je poručnik brzinski ubaciti u tu strminu ili da će vojnika gurnuti da upadne u tu strminu da bi ga zaštitio od eksplozije. Strelica 3: U tome smjeru se je bacala ročna bojevna bomba M75. Strelica 4: Ta površina nije bila betonirana već je bila sama zemlja.
ZAGORAC...!!! Ne mogu se sjetiti da je na kraju spomenute strmine ( strelica 2) bila "rupa" dimenzija 30 cm x 30 cm x 30 cm. Ali znam da nisam vidio kako kažeš "ubetonirane željezne ploče" dimenzija 10 cm x 10 cm. Znam da na kraju te strmine nije bilo betona već samo zemlja ( strelica 4) vjerojatno da usljed eksplozije geleri se ne odbijaju već da se zabiju u zemlju.!!!
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 20.07.12 9:19
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!
VOJNIK GRANIĆAR!!!!!! Što se tiće rova za bacanje bojeve bombe, na kraju spomenute strmine bila je "rupa" 30x30x30 cm u koju bi se bomba otkotrljala, ako bi slučajno ispala. Sa lijeve i desne strane mjesta otkud se bomba bacala bile su ubetonirane željezne ploče 10x10cm. To si zaboravio ili kod tebe nije bilo tako?
Strelica 1: Tu se je ulazilo u rov u kojem me je čekao poručnik Marijan Šokec. Veliko skovo P: To je pozicija na kojoj je stajao poručnik Marijan Šokec. Veliko slovo V: To je pozicija na kojoj je stajao vojnik koji je bacao bojevnu ručnu bombu M75. Strelica 2: Tu je bila jedna strmina vjerujem da joj je svrha bila da ako vojniku slučajno ispadne iz ruke ručna bojevna bomba M75 da će je poručnik brzinski ubaciti u tu strminu ili da će vojnika gurnuti da upadne u tu strminu da bi ga zaštitio od eksplozije. Strelica 3: U tome smjeru se je bacala ročna bojevna bomba M75. Strelica 4: Ta površina nije bila betonirana već je bila sama zemlja.
ZAGORAC...!!! Ne mogu se sjetiti da je na kraju spomenute strmine ( strelica 2) bila "rupa" dimenzija 30 cm x 30 cm x 30 cm. Ali znam da nisam vidio kako kažeš "ubetonirane željezne ploče" dimenzija 10 cm x 10 cm. Znam da na kraju te strmine nije bilo betona već samo zemlja ( strelica 4) vjerojatno da usljed eksplozije geleri se ne odbijaju već da se zabiju u zemlju.!!!
Spomenute željezne ploče bile su ubetonirane iz razloga što smo mi bacali bombe koje nisu bile "kašikare"! Mi smo bacali neke prastare,maslinaste boje,glatkog kučišta. Koji su bile model, nemam pojma ,zaboravio sam. Prije bacanja,odvio si poklopac upaljača,mali prst na ruci je prilikom udarca o željeznu ploču morao biti postavljen po sredini "dna"bombe,tako da prilikom udarca o željeznu ploču bomba ne isklizne iz šake. Rov je bio kompletno betoniran,sa strminom i rupom koju sam spomenuo. točno takav,kakvog si nacrtao. Smjer bacanja je bio kontra od tvojega.Sa lijeve strane je bio vojnik,u dijelu "kraka"gdje je bila strmina i rupa.Ploče su bile na lijevoj i desnoj strani betonskog zida iz razloga jer nimo svi bili "dešnjaci"! Vampola je bio u desnom "kraku"i nadgledao.Svakog je vojnika upozorio da u slučaju ispadanja bombe pobjegne u njegov "krak". Bio je pripreman i povući vojnika u slučaju panike,što je i morao,na sreču samo jedamput i bez posljedica.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 22.07.12 19:00
kuda kopirati forum code kada želimo staviti sliku?
Patrick GENERAL PUKOVNIK u rezervnom sastavu
BROJ POSTOVA: : 564 ČLAN OD: : 2010-04-11 DOB : 53
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 23.07.12 9:10
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 26.07.12 9:16; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.07.12 18:27
purger (citat):
Molim cjeli tekst one parole lijevo? Nikako dokučit
"VIŠE ZNOJA U MIRU, MANJE KRVI U RATU"!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 24.07.12 21:31
Puno lepe slike generacijo.... Zasluzeni plus.... Jedino mozda 800x600....
Citat :
ZAGORAC E-27, probajte dokučiti zašto onaj štap lijevo od njega?
A odgovor na ovo pitanje mislim da si sam dao...Stap je sluzio za poruke verovatno!
Citat :
ZAGORAC Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku,nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa.
(16.5.2015.-18.str.u ovoj temi)
aleksandar obradovic: komentar modifikovan dana: 24.07.12 22:23; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : ....dodao 'quote'..)
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 24.07.12 22:16
Zagorac, za fotke + ,svaka čast. Nego ,zanima me ko je onaj vojnik sa činovima ? Mislim ,prilično je ozbiljan (reko bi, pomalo strog ). Podseća me na nekog koga poznajem.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.07.12 9:09
missar (citat):
Zagorac ,za fotke + ,svaka čast. Nego ,zanima me ko je onaj vojnik sa činovima ? Mislim ,prilično je ozbiljan (reko bi, pomalo strog ).Podseća me na nekog koga poznajem.
Tko je na slici,o tome neču,tko se prepozna neka se javi ako želi. O tome odlučuju oni,to je njihova privatnost!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
ZAGORAC...!!! Hajdemo redom.!!! Strelica 1 - Ovaj vojnik kojeg sam označio sa strelicom 1, on ima ako se ne varam snajpersku pušku, mada ne znam koji je to model ali znam da nije M76.!! Strelica 2 - Ali sam primjetio da taj vojnik nosi nož za opasačem koji duži automatska puška M70.!?? Strelica 3 - Vidio sam da ovaj nacrtani grafit na zidu ima vojnika koji je obučen u maskirnu uniformu, jeste li i vi imali i nosili maskirnu uniformu na karauli "DRENAK". Strelica 4 - Ako se ne varam ovo si ti , ali me zanima ovaj opasač, kako je ovako pocrnio za razliku od ostalih i naj kasnije gdje su oprtači nestali.!? Strelica 5 - Ovaj grafit je nacrtan na štali gdje ste držali konja "BRNJU".!!! Nevjerojatno..!!!!!!! Možda je površina tog zida bila pogodna za nacrtati taj grafit i možda je bio na dobrom vidnom mjestu za ljude koji bi došli na karaulu "DRENAK"...!!! Ali ne znam kome je palo napamet u to vrijeme teškog komunizma da stavi ovakav grafit koje veliča Jugoslaviju, JNA, obilježja te države na štalu u kojoj je konj "BRNJO", koja je smrdljiva od konjskih govana..!!! Svaka čast na trudu onome ko je ovo nacrtao. Ali našao je pravo mjesto gdje će staviti takav grafit, možda je želio tim potezom nekako prekriveno reći što misli o toj državi i toj JNA..!!! Ne znam..... Dalje me zanima ovo, vidim da je grafit jako star jer ima dosta oštečenja.!! Mene zanima da li ga je netko od vas možda obnavljao ili ste to prepustili zubu vremena.!!!???? Jeste li uopće na karauli imali piture za takvu vrstu rposla...!!?? I za kraj Zagorac od mene za ovu sliku imaš jedan + i reputaciju ti dižem sa 12 na 13.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.07.12 11:04
SPLITE!!!
-Koji je model snajpera,to se ne sječam.Bila je porodice "mauser" i bolja od M-76! Zašto bi snajperist bio bez noža na rejonu? -Nosili smo maskirne uniforme istog tipa kao i izviđači. -Tko je na slici,o tome neću. -Nismo imali svi sve novo,pa tako ni opasače. -Površina zida nije bila pogodna za grafite,zato su i brzo nastala oštečenja,uzrokovana vremenskim uvjetima. Grafit je crtan obićnom bojom za zidove,"pitura" nismo imali. -Sa desne strane,odma iza čoška su vrata od skladišta hrane sa zamrzivačima,a do njh vrata od skladišta naoružanja.Prostorija štale je bila posljednja u nizu,te se u nju ulazilo sa lijeve strane. -Golubicu iznad,sa maslinovom granćicom si zaboravio komentirati?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.07.12 13:31
aleksandar obradovic (citat):
Puno lepe slike generacijo.... Zasluzeni plus.... Jedino mozda 800x600....
Citat :
ZAGORAC E-27, probajte dokučiti zašto onaj štap lijevo od njega?
A odgovor na ovo pitanje mislim da si sam dao...Stap je sluzio za poruke verovatno!
Citat :
ZAGORAC Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku,nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa.
(16.5.2015.-18.str.u ovoj temi)
Točno tako,za poruke!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.07.12 20:10
Sad smo na početku rejona karaule Lakavica,ovaj dolje mi je previše zašao u 32. granićni odsjek.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 26.07.12 9:22; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.07.12 22:13
Podešavane su rezolucuje slika jer sam "rastegnuo"forum, iz tog su razloga obrisane i ponovno postavljene. Slijedom toga,vaši komentari(ne svi)nalaze se ispred a ne iza komentirane slike. Moje isprike!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
-Koji je model snajpera,to se ne sječam.Bila je porodice "mauser" i bolja od M-76! Zašto bi snajperist bio bez noža na rejonu? -Nosili smo maskirne uniforme istog tipa kao i izviđači. -Tko je na slici,o tome neću. -Nismo imali svi sve novo,pa tako ni opasače. -Površina zida nije bila pogodna za grafite,zato su i brzo nastala oštečenja,uzrokovana vremenskim uvjetima. Grafit je crtan obićnom bojom za zidove,"pitura" nismo imali. -Sa desne strane,odma iza čoška su vrata od skladišta hrane sa zamrzivačima,a do njh vrata od skladišta naoružanja.Prostorija štale je bila posljednja u nizu,te se u nju ulazilo sa lijeve strane. -Golubicu iznad,sa maslinovom granćicom si zaboravio komentirati?
ZAGORAC...!!! Je zaboravio sam komentirati golubicu.!!! Pa kada sam bolje pogledao vidio sam u čemu je problem.!!! Golubica koja leti i u kljunu nosi maslinovu grančicu.
Sjetio sam se onoga moga komentara kojeg sam postavio na na stranicama Karaule "Drenak" ovdje: [You must be registered and logged in to see this link.] a govori o događanjima na Albanskoj granici i glasi ovako:
Citat :
U periodu od 1948. do 1958. godine organizovano je 649 pograničnih incidenata ili drugih diverzantskih i subverzivnih akcija protiv Jugoslavije. Intenzitet je bio najjači 1949, 1950. i 1951. godine. Na jugoslovensko-albanskoj granici su u periodu između 1948. i 1954. godine ubijena 12 i ranjena 22 jugoslovenska graničara. U 1960. godini izdata su čak 21 zvanična saopštenja u kojima se napada Jugoslavija. Na radiju ili u štampi 1959. i 1960. godine objavljeno je 486 članaka, komentara, predavanja sa antijugoslovenskim sadržajem.
Zato vas je toliko dolje na granici sa Albanojom poubijalo.!!! Baš zbog te golubice koja leti sa maslinovom grančicom u kljunu..!!! Pustili ste je da tako leti uokolo gdje je bilo opasno. A pogledaj kako amerikanci to rade. Oni svoju pticu ne puštaju da leti uokolo bezbrižno. Oni su joj dali sve što joj je potrebno, jer ne žele riskirati.!!! A u blizini američke ptice je maslinova grančica pa tko želi može birati što mu je draže.
ZAGORAC...!!! Je kako ti kažeš "Mi smo bili fini dečki".. Zato i imate na području svoje karaule "DRENAK" uspomenu za čitav život na te mirne i fine dečke.!!!
Karaula Drenak,gledano sa albanske strane.Vidi se Rex,stražarska kućica,nekorištena drva i zastava na jarbolu. Ono malo stabalce,lijevo na čistini,vidljivo vojnićkom oku,tu je moj rov u slučaju uzbune. Nakon 30 godina,to je sad lijepo stablo hrasta.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.07.12 17:51
Eto,pronašao sam i ovu. SPLITE!!!! Tako su izgledali granićari koji nisu spavali u živici. Čak i remen od puške stoji po PS-u!
Juan Gušter
BROJ POSTOVA: : 68 ČLAN OD: : 2011-11-06
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.07.12 20:26
Pa nekad si bil zgodan dejčeć, sad si se malo pohabal.....to ti je od zuba,..... vremena!!!!!!!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8062 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.07.12 20:49
Sa navodnicima i bez navodnika albanci su vam poubijali golubove sa maslinovim grančicama.!!! drugo nisu ni mogli ni smeli kad Zagorac cuva granicu.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.07.12 8:09
Juan (citat):
Pa nekad si bil zgodan dejčeć, sad si se malo pohabal.....to ti je od zuba,..... vremena!!!!!!!
Fulal si,znam tko je na slici,ali kao što sam već spomenuo,ak hoče nek se javi sam. Bilo bi nekorektno od mene da velim njihova imena,možda oni to nebi htjeli.
Juan Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.07.12 9:44
A tebe nigdje nema......??? to ti postavljaš nečije druge slike.... i ne čitaš pm kaj ne??
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.07.12 12:10
Juan (citat):
A tebe nigdje nema......??? to ti postavljaš nečije druge slike.... i ne čitaš pm kaj ne??
Ja sam "tu negdje",slike su moje vlasništvo. Rekao sam več da neću nikoga imenovati. Neka se jave sami,njihov izbor. Pm sam previdio,popravit ću se!
Juan Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.07.12 19:42
I vrijeme ti je jer slijedi prekoredno......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.07.12 21:10
Eto,pronašao sam i ovu. SPLITE!!!! Tako su izgledali granićari koji nisu spavali u živici. Čak i remen od puške stoji po PS-u!
Citat :
JUAN...!!!
Juane, nije ovo na slici Zagorac. Zagorac ima čin desetara.
Ovakvu sam sliku čekao da vidim.!!! Vojnik graničar sa punom opremom kao što smo je imali i mi na karauli "Ceršak" - Granični odsjek Maribor..!!! Ovaj ima svu opremu koju je morao dužiti u JNA, pušku M70B1 , nož, rap, lisice, radio stanicu.!! Jedino ne znam gdje mu je dvogled.!?? Možda u kolege, jer ne možeš opet sve nabacati na jednoga da to vuče kilometrima sa sobom po planinama.!!! ZAGORAC, od mene za ovu sliku imaš jedan + i reputaciju ti podižem sa 13 na 14.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.07.12 8:11
Ovako je izgledao vođa patrole,dalekozor je nosio prvi pratilac.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.07.12 8:20
Evo vidim da je graničar ponio i dalekozor u obilazag Jugoslavensko - Albanske granice.!!! Pade mi na pamet da je JNA imala dalekozore i na mojoj karauli "Ceršak", ali mogu ti reći da nisu bili nešto kvalitetni.!!! Znaš da bi me oči bolile nakon gledanja kroz dalekozor.!!!?? Mi smo imali i jedan "IC" dalekozor. Pokušao sam preko interneta pronači sliku nečega što je bilo njemu slično ali nisam uspio. Ova slika nekako dočarava kako je taj IC dvogled izgledao.
Na njemu si gledao proz ona dva otvora ali je na drigoj strani bio samo jedan otvor.!! Međitim nisu nam ga dali nikada nositi, navodno da ga je netko pokvario od prijašnjih generacija.!? Mada ja mislim da JNA nije imala novaca da kupuje za njega baterije koje su se u njega stavljale da bi mogao raditi.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.07.12 9:11