FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.05.12 20:58
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!
Deder (rekao bi jedan od članova ovoga foruma)...!!!! he he he he Zagorac izvjesti me javno kad budeš imao vremena, koliko ste vi graničari sa karaule "DRENAK" nosili sa sobom metaka kad bi ste išli u obilazak granice. Pokušaj se sjetiti bar za sebe za ostale baš nije tako hitno.. Jer različita oružja su imala na raspolaganju različiti broj metaka...
-Snajperist:50 kom. 7,9mm -AP:150 kom. 7,62mm -PM:150 kom.+150 kom 7,62mm,ovih drugih 150kom.bilo je u zasebnom rap-u na šoškama povrh PM-a,a uzimali su se u slučaju uzbune i drugih ekstremnih situacija. Na rejon je svakodnevno nošeno propisanih 150 kom za AP i PM, te 50 kom. za snajper.
ja sam na reon nosio 150 komada 7,62 a u slucaju uzbune sam nosio + 450 komada (ukupno sam duzio 600 metaka)
dixi Gušter
BROJ POSTOVA: : 37 ČLAN OD: : 2012-04-25 DOB : 52
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.05.12 22:28
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC...!!! Nebitno je li Policija tada bila nadležna ili nenadležna. Mene je zanimalo šta kaže na takvu situaciju DIXI - VOJNI POLICAJAC...!!! Da vidim njegovo mišljenje kao Vojnog Policajca na takvu situaciju u kojoj si ti bio te 1982 godine.!!!
Saradnja izmedju policije i vojne policije je uvijek postojala. Vojnog obveznika policija moze da kontrolise i zadrzi ako ga zatekne u izvrsenju krivicnog djela te narusavanju javnog reda i mira. U slucaju ZAGORAC koji se desio 1982 (dvije godine poslje TITOVE smrti). Drugi scenario se i nije mogao desiti.
_________________ Imati srece, ne znaci da si sretan
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Provjeri još jedanput, bilježnicu i matematićku operaciju množenje!!!
Citat :
SHERIF MCLOUD...!!!
Ja sam na reon nosio 150 komada 7,62 a u slucaju uzbune sam nosio + 450 komada (ukupno sam duzio 600 metaka).
ZAGORAC...!!! DEDER, jesi li ono nešto meni bio rekao.!!! Daj to isto ponovi, ŠERIFU da vidim što će on tebi odgovoriti...!!! Traži od njega pojašnjenje...!!! Čitajući događanja iz kasarni i sa karaula na F.B.P.N. JNA ja sam utvrdio da JNA nije imala iste standarde kako u kasarnama tako i na karaulama. Tako da se ja više ničemu ne čudim.!!!
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.05.12 7:44
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Citat :
SHERIF MCLOUD...!!!
Ja sam na reon nosio 150 komada 7,62 a u slucaju uzbune sam nosio + 450 komada (ukupno sam duzio 600 metaka).
ZAGORAC...!!! DEDER, jesi li ono nešto meni bio rekao.!!! Daj to isto ponovi, ŠERIFU da vidim što će on tebi odgovoriti...!!! Traži od njega pojašnjenje...!!! Čitajući događanja iz kasarni i sa karaula na F.B.P.N. JNA ja sam utvrdio da JNA nije imala iste standarde kako u kasarnama tako i na karaulama. Tako da se ja više ničemu ne čudim.!!!
Pročitaj svoje komentare,vezane za nošenje streljiva na rejon,pa će ti biti jasno zašto sam spomenuo bilježnicu i množenje. Šerif je sve jasno rekao i netreba mi pojašnjenje.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 02.06.12 12:00
Ti si Splite rekao da si nosio 120 kom.na rejon,a u skladištu si dužio još 480 kom. Uz PM ide 5 ovira sa po 30 metaka,što znači 150 kom.! Otkud 120 kom.na rejon? (karaula Ceršak, 9. stranica)
Vojnik Graničar Pukovnik
Zagorac, nebi koristio neke tvoje izraze koje si ti koristio prema meni , ali ću ti ovako kazati, strpljen spašen.!!! Iznenadit ćeš se uskoro kada vidiš što sam doznao.!!!! Pa se onda nećeš više tako čuditi što sam to ja napisao ili što je to netko napisao.!!! Zato strpljen spašen.!!! Uskoro..
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 06.06.12 20:56
Citat :
Split ..... Uskoro..
....Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.06.12 19:09
aleksandar obradovic (citat):
Citat :
Split ..... Uskoro..
....Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu
Stvarno ima gene primjernog vojnika. (valjda se neće opet uvrijediti)
Vojnik Graničar Pukovnik
Split ..... Uskoro.. .... Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu
Ja i Zagorac vodimo karaulski rat kakvoga JNA nikada nije imala na ovim prostorima.!!! Generale u pitanju su detalji, sitnice, ali i sa tim trebamo izići na vidjelo...!!! Jer i mene to zanima, danas bi to trebalo izići na vidjelo i onda se više ni ja a ni Zagorac nemamo čemu čuditi.!!! Iz Zenice bi trebao stići odgovor...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 08.06.12 18:21
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
GENERAL POTPUKOVNIK ALEKSANDAR OBRADOVIĆ...!!!
Split ..... Uskoro.. .... Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu
Ja i Zagorac vodimo karaulski rat kakvoga JNA nikada nije imala na ovim prostorima.!!! Generale u pitanju su :arrow:detalji, :arrow:sitnice, ali i sa tim trebamo izići na vidjelo...!!! Jer i mene to zanima, danas bi to trebalo izići na vidjelo i onda se više ni ja a ni Zagorac nemamo čemu čuditi.!!! Iz :arrow:Zenice bi trebao stići odgovor...
Kako ćeš voditi rat sa praznim okvirima? Naručio si streljivo iz Zenice?
Vojnik Graničar Pukovnik
Zagorac, D E D E R, skokni na karaulu "ŠPIČNIK" pa pitaj isto i graničara "ŠEPU", da možda i on nije falio napisati broj metaka, ili smo mi poludili ili netko misli da je bogom dan...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.06.12 8:56
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
:arrow:Zagorac, :arrow:D E D E R, skokni na karaulu "ŠPIČNIK" pa pitaj isto i graničara "ŠEPU", da možda i on nije falio napisati broj metaka, ili smo mi poludili ili netko misli da je bogom dan...
Ja ne mislim da je itko lud. Čudno je samo to što ste na granici bili sa manjkavim borbenim kompletom streljiva. Snajperist nosi 100%, strijelac 40%, a puškomitraljezac 80% borbenog kompleta kod tebe, a kod "šepe" puškomitraljezac 40 %. Bogom dan sam najmanje ja.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.06.12 14:23
Citat :
Ja ne mislim da je itko lud. Čudno je samo to što ste na granici bili sa manjkavim borbenim kompletom streljiva. Snajperist nosi 100%, strijelac 40%, a puškomitraljezac 80% borbenog kompleta kod tebe, a kod "šepe" puškomitraljezac 40 %. Bogom dan sam najmanje ja.
ZAGORAC...!!! Kad sam ja došao na F.B.P.N. JNA sam mislio da je JNA imala isti standard za sve karaule. Čitajući komentare sa nekih karaula utvrdio sam da svaka ima svoja pravila.!!! Meni više nije ništa čudno.!!! Sada me samo zanima kakva su pravila na drugim karaulama da saznam nešto novo što na mojoj karauli nije bilo.!!! Ako si vidio kako "ŠEPA" piše da su na njegovoj karauli "ŠPIČNIK" vojnici isto nosili gumene čizme kao Albanski graničari...!!! A mi smo se čudili Albancima i zato im se rugali i smijali a JNA je isto to koristila....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.06.12 18:13
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
:arrow:ZAGORAC...!!! Kad sam ja došao na F.B.P.N. JNA sam mislio da je JNA imala isti standard za sve karaule. Čitajući komentare sa nekih karaula utvrdio sam da svaka ima svoja pravila.!!! Meni više nije ništa čudno.!!! Sada me samo zanima kakva su pravila na drugim karaulama da saznam nešto novo što na mojoj karauli nije bilo.!!! Ako si vidio kako "ŠEPA" piše da su na njegovoj karauli "ŠPIČNIK" vojnici isto nosili gumene čizme kao Albanski graničari...!!! A mi smo se čudili Albancima i zato im se rugali i smijali a JNA je isto to koristila....
Meni ipak nije jasna ta "šema" sa streljivom, koga vraga je značio taj jedan prazan okvir u tvom slučaju? Prilikom davanja straže na Javorskom putu svi smo imali borbeni komplet,kamoli ne na granici. Možda sam ja "trknut",ali tu logiku ne razumijem!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.06.12 14:35
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Zagorac, D E D E R, skokni na karaulu "ŠPIČNIK" pa pitaj isto i graničara "ŠEPU", da možda i on nije falio napisati broj metaka, ili smo mi poludili ili netko misli da je bogom dan...
Nisam bio lijen,pa sam posjetio "Ceršak" i "Špićnik",ali postotci nošenja streljiva na rejon mi i dalje nisu jasni. Zašto snajperist nosi cijeli borbeni komplet,a ostali ne? Jedan prazan okvir zbog "sigurnosti" mogu razumjeti, ali 3 prazna???? A i ta "sigurnost" mi baš ne drži vodu. Prije vježbi se okvir može isprazniti, tim više jer se vježbe obavljaju sa manevarskim streljivom. "Kruna" obuke 82"na Krivolaku bila je: odjeljenje,vod i četa u napadu sa BOJEVIM streljivom, to znaju svi pripadnici 2. voda,2.mtč,1.mt bataljona. Zar se je "gore" granica čuvala reda-radi? Mi "dolje" i oni "gore", kao nebo i zemlja,pa se pitam što smo mi "dolje" bogu skrivili?
Vojnik Graničar Pukovnik
Nisam bio lijen,pa sam posjetio "Ceršak" i "Špićnik",ali postotci nošenja streljiva na rejon mi i dalje nisu jasni. Zašto snajperist nosi cijeli borbeni komplet,a ostali ne? Jedan prazan okvir zbog "sigurnosti" mogu razumjeti, ali 3 prazna???? A i ta "sigurnost" mi baš ne drži vodu. Prije vježbi se okvir može isprazniti, tim više jer se vježbe obavljaju sa manevarskim streljivom. "Kruna" obuke 82"na Krivolaku bila je: odjeljenje,vod i četa u napadu sa BOJEVIM streljivom, to znaju svi pripadnici 2. voda,2.mtč,1.mt bataljona. Zar se je "gore" granica čuvala reda-radi? Mi "dolje" i oni "gore", kao nebo i zemlja,pa se pitam što smo mi "dolje" bogu skrivili?
Zagorac...!!! Ne znam šta da kažem.!!! Pitam se i ja da li su komandiri karaula imali kako li se u narodu kaže "odrješene ruke" da donose samostalno neka pravila i odluke u JNA tj. na karaulama. To me je baš sada interesira, samo da naiđe na forum neki komandir karaule pa da ga izrešetamo sa pitanjima....!!! Eeee ovo sam želio napomenuti... Ja sam ti rekao koliko je na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, puškomitraljezac nosio sa sobom metaka. Ali ti nisam ništa rekao koliko su ostali nosili metaka.!!! Snajperista je nosio sa sobom 40 metaka + jedan okvir prazan. Eeee sad je problem za automatsku pušku nisam siguran da li su nosili 90 metaka ili 120 metaka... To sam zaboravio... Bilo bi dobro postaviti pitanje na karaulu "VIČ" da vidimo kako je kod njih bilo pravilo...!!!! A što se tiče čuvanja granice reda radi.!? I tako se Jugoslavija raspala sa nama i bez nas, pukla je iznutra, od svoje vojske i svoga naroda, kao balon na napuhavanje... Sada nitko ne čuva te granice, sada se može živjeti bez toga čuvanja i sve štima i život ide dalje...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 19.06.12 9:50
Posjetio sam i karaulu "Vić",kod vas gore stvarno je bilo "šareno".
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983 20.06.12 8:49
Citat :
:arrow:Posjetio sam i karaulu "Vić",kod vas gore stvarno je bilo "šareno".
Dobro došao u Sloveniju Zagorac...!!! Nego da li si prilikom posjete Karaule "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina, sa sobom imao dozvolu za izlazak van kruga karaule - kasarne.!? Koliko si ti puta sa ovakvom dozvolom izišao sa karaule "Drenak" vani ili iz kasarne u kojoj si bio.!!!???
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 20.06.12 9:07
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Posjetio sam i karaulu "Vić",kod vas gore stvarno je bilo "šareno".
:arrow:Dobro došao u Sloveniju Zagorac...!!! :arrow:Nego da li si prilikom posjete Karaule "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina, sa sobom imao dozvolu za izlazak van kruga karaule - kasarne.!? Koliko si ti puta sa ovakvom dozvolom izišao sa karaule "Drenak" vani ili iz kasarne u kojoj si bio.!!!???
Sa ovakvom dozvolom izlazio sam u Velesu, ne sječam se koliko puta. Sa Drenka samo jedanput,kad sam išao na redovno i u Debru dobio potvrdu od kada i do kada sam na redovnom. Kad smo kao kuriri išli u Debar,nije nam trebala nikakva dozvola,išlo se prema rasporedu i vračali smo se autobusom u 17,00 Debar-Ohrid. Tko je htio,vratio se i ranije, ili onim busom u 19,15. Ako netko nije želio u Debar,bez problema je umjesto njega mogao ići netko drugi. U pravilu raspored smo slagali prema tome tko je imao "love", a tko ne.
Vojnik Graničar Pukovnik
Sa ovakvom dozvolom izlazio sam u Velesu, ne sječam se koliko puta. Sa Drenka samo jedanput,kad sam išao na redovno i u Debru dobio potvrdu od kada i do kada sam na redovnom. Kad smo kao kuriri išli u Debar,nije nam trebala nikakva dozvola,išlo se prema rasporedu i vračali smo se autobusom u 17,00 Debar-Ohrid. Tko je htio,vratio se i ranije, ili onim busom u 19,15. Ako netko nije želio u Debar,bez problema je umjesto njega mogao ići netko drugi. U pravilu raspored smo slagali prema tome tko je imao "love", a tko ne.
ZAGORAC...!!!
Znači kod vas je za pravljenje rasporeda i odlazak u grad bilo pravilo tko ima novac.!!! Tko je imao novaca mogao je ići, tko nije uzme konja "Brnju" pa ga odvede na ispašu ili je mogao ići u obilazak granice.!!!??? To bi bilo kao ona izreka u narodu: "Sirotinjo i Bogu si teška" , he he he he he.!!!! Kada bolje pogledaš a šta bi po čitavi dan radio u gradi bez prebijenog dinara..!!??
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.06.12 13:54
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC...!!!
Znači kod vas je za pravljenje rasporeda i odlazak u grad bilo pravilo tko ima novac.!!! Tko je imao novaca mogao je ići, tko nije uzme konja "Brnju" pa ga odvede na ispašu ili je mogao ići u obilazak granice.!!!??? To bi bilo kao ona izreka u narodu: "Sirotinjo i Bogu si teška" , he he he he he.!!!! Kada bolje pogledaš a šta bi po čitavi dan radio u gradi bez prebijenog dinara..!!??
Pravilo je bilo da svi idemo u Debar po rasporedu, ali ako sam ja bio na redu za ići, a nisam imao love, išao je umjesto mene tko je htio ići. Onda dok sam ja služio, primali smo plaču, u Velesu je iznosila 30 dinara, a na Drenku 60! To je bila naknada prvenstveno za kremu za ćizme,te za žilete i pasatu za brijanje.
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.06.12 0:16
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC...!!!
Pravilo je bilo da svi idemo u Drbar po rasporedu, ali ako sam ja bio na redu za ići, a nisam imao love, išao je umjesto mene tko je htio ići. Onda dok sam ja služio, primali smo plaču, u Velesu je iznosila 30 dinara, a na Drenku 60! To je bila naknada prvenstveno za kremu za ćizme,te za žilete i pasatu za brijanje.
Ako se ne varam moglo se za plaću kupiti 5 piva.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.06.12 8:19
Baš me zanima,jesu li i "oni gore" primali plaču i koliko,ako jesu?
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.06.12 18:45
ZAGORAC (citat):
Evo aktivni vodnik kao naj niži djelatni čin je imao plaću oko dvije hiljadarke DM malo manje .Znam jer sam imal poznanika u Zaprešiću prije rata pa smo im mi to pretvarali u devize,a ovi visoki činov su imali bitno više!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.06.12 7:14
nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
Evo aktivni vodnik kao naj niži djelatni čin je imao plaću oko dvije hiljadarke DM malo manje .Znam jer sam imal poznanika u Zaprešiću prije rata pa smo im mi to pretvarali u devize,a ovi visoki činov su imali bitno više!
Mislio sam na Šepu,Nika i Vojnika granićara. Znam da mi je plača na Drenku bila duplo veća nego u Velesu.
Vojnik Graničar Pukovnik
Pravilo je bilo da svi idemo u Drbar po rasporedu, ali ako sam ja bio na redu za ići, a nisam imao love, išao je umjesto mene tko je htio ići. Onda dok sam ja služio, primali smo plaču, u Velesu je iznosila 30 dinara, a na Drenku 60! To je bila naknada prvenstveno za kremu za ćizme,te za žilete i pasatu za brijanje.
ZAGORAC...!!! Nikako mi nije jasno da ste vi od svoje plače za sebe kupovali kremu za čizme.!!!??? Pa zar vas sa tim nije JNA opskrbljivala. Nama su iz Maribora na Karaulu "Ceršak" donosili kreme za čizme u vreći, onoj mrežastoj u kojoj se prodaju krompiri.!!!! Mi na Karauli "Ceršak" ni jednoga dinara nismo izdvajali za kreme za čiščenje čizama i cipela.!!!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.06.12 2:27
Ko je jos u vojsci kupovao kremu za obucu?????
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.06.12 14:29
Nije stvar samo u kremi,jedan period u Velesu,imali smo blokove za hranu u sistemu bonova: doručak,marenda,ručak i večera!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.06.12 15:02
jel to znaci da nije bilo repete?
Vojnik Graničar Pukovnik
Nije stvar samo u kremi, jedan period u Velesu, imali smo blokove za hranu u sistemu bonova: doručak, marenda, ručak i večera!
ZAGORAC.!!! Daj nam malo ovo pojasni.!!??? Doručak, marenda.!!!??? Ja nikada u JNA nisam imao tokom jutra dva puta kako ti kažeš doručak i marendu.!!! Bilo je samo jedno (možeš ga nazvati kako hoćeš doručak ili marenda), za drugi put ići jesti tokom jutra nije bilo ni vremena ni mogučnosti.!!! JNA bi po tome više potrošila vremena na djeljenje hrane i odlaske u trpezariju nego na ono zašto je postojala.!!!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.06.12 17:09
dijelilla se marenda u 10:00. barem kad sam ja sluzio.
bilo je raznih kombinacija: eurokrem i sok, marmelada i puter (djecija radost), sardine... obicno bi desetari to ponijeli u transportnoj vreci i podijelili na terenu, poligonu, ucionici...zavisno gdje se izvodila nastava. nije se islo u trpezariju.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.07.12 17:10
Upravo tako Perice. Što se doručka tiće,svi smo bili "napaljeni" na burek i jogurt.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.07.12 23:35
ZAGORAC (citat):
Upravo tako Perice. Što se doručka tiće,svi smo bili "napaljeni" na burek i jogurt.
Onako topal burek!! Uh tad bi mogao pojesti i tri da ih je bilo!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 02.07.12 17:38
nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
Onako topal burek!! Uh tad bi mogao pojesti i tri da ih je bilo!
U Velesu ga nikad nije bilo dovoljno,nisu imali sreče oni koji su među posljednjima išli na doručak. Dobili bi nešto drugo. Uskoro ću izvršiti dio"dugovanja" prema generalu Obradoviču i granićaru iz Splita.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 03.07.12 0:11
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Nije stvar samo u kremi, jedan period u Velesu, imali smo blokove za hranu u sistemu bonova: doručak, marenda, ručak i večera!
ZAGORAC.!!! Daj nam malo ovo pojasni.!!??? Doručak, marenda.!!!??? Ja nikada u JNA nisam imao tokom jutra dva puta kako ti kažeš doručak i marendu.!!! Bilo je samo jedno (možeš ga nazvati kako hoćeš doručak ili marenda), za drugi put ići jesti tokom jutra nije bilo ni vremena ni mogučnosti.!!! JNA bi po tome više potrošila vremena na djeljenje hrane i odlaske u trpezariju nego na ono zašto je postojala.!!!
Mi smo morali već prije rućka dva puta jesti...prvo doručak oko pol sedam pa onda marenda u pol jedanest upravo onak kako je izvjestil kolega Purger!! Zakaj marenda i doručak?? Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima!! Vi kaj ste JNA služili po Sloveniji ili negdje drugdje na zapadu...vi ste se mislili od prilike ...ma ko ga hebe ak zapuca begam ja u Austriju,Njemačku,Italiju bit će mi lepše neg ovde..kupit ću si kola,kazić sa TDK kazetama imati posel i tak to!! A mi smo morali braniti vlastite i državne tekovine jer iredenta je bila na obje strane!!! Hebeno skroz i zato su nas iz među ostalog bolje češće i obilnije hranili!!
Vojnik Graničar Pukovnik
Mi smo morali već prije rućka dva puta jesti...prvo doručak oko pol sedam pa onda marenda u pol jedanest upravo onak kako je izvjestil kolega Purger!! Zakaj marenda i doručak?? Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima!! Vi kaj ste JNA služili po Sloveniji ili negdje drugdje na zapadu...vi ste se mislili od prilike ...ma ko ga hebe ak zapuca begam ja u Austriju,Njemačku,Italiju bit će mi lepše neg ovde..kupit ću si kola,kazić sa TDK kazetama imati posel i tak to!! A mi smo morali braniti vlastite i državne tekovine jer iredenta je bila na obje strane!!! Hebeno skroz i zato su nas iz među ostalog bolje češće i obilnije hranili!!
Citat :
Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku, nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa.
Citat :
NERONA...!!!
Search in: KANTINA Naslov komentara: Debar 1983g. Tue Nov 29, 2011 1:05 am
Nije bilo nikakve frke na granici. Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima. Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama. Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija. Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim) prolazila je albanska magistralna cesta (obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan. Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus (valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka. Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati (to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje. Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.
Citat :
NERONA...!!!
Debar 1983g. Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!! Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti? Bil sam granični vod u Debru..1983g. kod Gosp. majora Milana Jezdića!!
Citat :
NERONA...!!!
U Bitoli smo imali dobar pasulj sa ćuftom ili kobasicom a poslije prekomande u Debar pasulj smo zaboravili. Jeli smo roštilj,bečku šniclu i druge specijalitete po želji. Naravno bil nas je malo i birali smo si sami jelovnik. Juha i desert su bili obvezni,a nedjeljom i praznikom se prošvercalo i nekaj ljutega za skriveni aperitiv.
Citat :
NERONA...!!!
Debar i ljeto 1983g.na planini Stogovo u blizini Debra kopali smo jedan kanal do TV odašiljača koji se trebao graditi na vrhu(negdje oko 2500m.n.v.). Radili smo samo nekoliko sati, a ostatak dana imali slobodne aktivnosti,kao što su odlazak u selo ispod planine po pivo ili mastiku, i onda kirvaj do kasno u noći. Zapovjednik nam je bio gorši od nas.Zastavnik Đerković Nikola je stalno bil spreman za tulum,i kaj se tiče vojničke discipline dal nam je voljno tih mjesec dana. To je jedini starješina od svih kaj sam ih upoznal koji nije skrivio da je čovjek od krvi i mesa. Taj radni mjesec nam je bio u pravom smislu riječi godišnji odmor.
Citat :
NERONA...!!!
Hvala. Iz Debra pamtim potporučnika Gocev Predraga i pukovnika Milorada Jezdića. Sjećam se i njemačkog ovčara psa Kolta. Bio je neki izvor ispod vojarne ak se ne varam i puno tovarnih konja kaj su služili za udaljene karaule. Imali smo pajceke kaj smo ih klali i pekli,a ponekad smo ubili i gujdu za bolji obrok.
NERONA...!!! Ovo je ono što sam našao dok sam brzinski prelistavao.!!! Više mi se nije dalo.!!! Ovo je ono što ti kažeš: " Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima.!! "... Toliko o tome koliko si se brinio za državu kao i ja i moji na Slovenskoj granici.!!! Pitaj Zagorca je li on ovako dobro prošao kao i ti u Debar 1983 godine...!!! Jugoslavija je pukla na Slovenskim karaulama tamo gdje su ljudi vidjeli da u toj Jugoslovenskoj državi nešto ne valja i da više ne žele u takvom društvu biti.!!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 04.07.12 14:11
Vojnik Graničar (citat):
nerona (citat):
Imali smo pajceke kaj smo ih klali i pekli,a ponekad smo ubili i gujdu za bolji obrok.
NERONA...!!! Ovo je ono što sam našao dok sam brzinski prelistavao.!!! Više mi se nije dalo.!!! Ovo je ono što ti kažeš: " Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima.!! "... Toliko o tome koliko si se brinio za državu kao i ja i moji na Slovenskoj granici.!!! Pitaj Zagorca je li on ovako dobro prošao kao i ti u Debar 1983 godine...!!! Jugoslavija je pukla na Slovenskim karaulama tamo gdje su ljudi vidjeli da u toj Jugoslovenskoj državi nešto ne valja i da više ne žele u takvom društvu biti.!!
Sram te bilo kak me provjeravaš ko bezbednjak nekada!!
To je se bilo tak kak sam nabrojal a i trebala nam je relaksacija u toj vukojebini zvanoj Debar! Naravno ne samo nama nego i našim starješinama!!
Jeli ti poznat osjećaj patrole duž državne granice a na drugoj strani iz bunkera vidiš cijev koja ta prati duž graničnog pojasa do granice sljedećeg bunkera? E nije naravno!! A meni i Zagorcu jeste!! Doduše ja sam bil granični vod pa sam to doživel sam par puta ali njega i njegove te ove na drugim karaulama je to pratilo stalno! Ozbiljno govorim tam je uvijek bilo stanovite opasnosti veće neg bilo gdje drugdje na granici bivše države!
Za hranu sam sve napisal kak je bilo! I u Bitoli smo imali marendu između doručka i ručka,nije se išlo u trpezariju neg se jelo na obuci u 15-ak minuta voljno!! Bil je to burek sa jogurtom ili čokoladni kolač sa sokom dvojnim C,kak se zvao ili eurocrem kocka sa mlijekom u tetrapakui...!
Eto...
Vojnik Graničar Pukovnik
Sram te bilo kak me provjeravaš ko bezbednjak nekada!! To je se bilo tak kak sam nabrojal a i trebala nam je relaksacija u toj vukojebini zvanoj Debar! Naravno ne samo nama nego i našim starješinama!! Jeli ti poznat osjećaj patrole duž državne granice a na drugoj strani iz bunkera vidiš cijev koja ta prati duž graničnog pojasa do granice sljedećeg bunkera? E nije naravno!! A meni i Zagorcu jeste!! Doduše ja sam bil granični vod pa sam to doživel sam par puta ali njega i njegove te ove na drugim karaulama je to pratilo stalno! Ozbiljno govorim tam je uvijek bilo stanovite opasnosti veće neg bilo gdje drugdje na granici bivše države! Za hranu sam sve napisal kak je bilo! I u Bitoli smo imali marendu između doručka i ručka,nije se išlo u trpezariju neg se jelo na obuci u 15-ak minuta voljno!! Bil je to burek sa jogurtom ili čokoladni kolač sa sokom dvojnim C,kak se zvao ili eurocrem kocka sa mlijekom u tetrapakui...! Eto...
Citat :
VOJNIK GRANIČAR - KARAULA "CERŠAK"...!!!
Graničar Zagorac.!!!!
Znaš što me zanima.!? Kad si ti bio dolje na granici sa Albanijom, je li na području tvoje karaule bilo bunkera sa Albanske strane granice i koliko. Jesu li se ti bunkeri tada koristili od strane njihove vojske ili su bili zapušteni. Jesmo li mi na strani Jugoslavije imali bunkere kao neka vrsta potumjere.
Citat :
Bilo ih je puno, iskreno nisam brojao. Bili su u dubini 4-5 km. Mi na našoj strani nismo imali bunkere. Što se tiče inžinjera koji je preživio pogodak tenkovske granate u bunker što je navedeno u citatu, to su priče za one koji neznaju što je izravni pogodak iz tenka.
NERONA..!!! Pročitaj dobro što je napisao Zagorac i to dobro zapamti.!!! Viditi cijev puške kako viri iz bunkera na 5 kilometara.!!!!! hm hm hm hm Očito ste tokom obilaska granice umjesto vode nosili kako kažeš "Konjak Skender Beg" pa ste svašta vidili..!!!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 05.07.12 0:10
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
NERONA...!!!
Sram te bilo kak me provjeravaš ko bezbednjak nekada!! To je se bilo tak kak sam nabrojal a i trebala nam je relaksacija u toj vukojebini zvanoj Debar! Naravno ne samo nama nego i našim starješinama!! Jeli ti poznat osjećaj patrole duž državne granice a na drugoj strani iz bunkera vidiš cijev koja ta prati duž graničnog pojasa do granice sljedećeg bunkera? E nije naravno!! A meni i Zagorcu jeste!! Doduše ja sam bil granični vod pa sam to doživel sam par puta ali njega i njegove te ove na drugim karaulama je to pratilo stalno! Ozbiljno govorim tam je uvijek bilo stanovite opasnosti veće neg bilo gdje drugdje na granici bivše države! Za hranu sam sve napisal kak je bilo! I u Bitoli smo imali marendu između doručka i ručka,nije se išlo u trpezariju neg se jelo na obuci u 15-ak minuta voljno!! Bil je to burek sa jogurtom ili čokoladni kolač sa sokom dvojnim C,kak se zvao ili eurocrem kocka sa mlijekom u tetrapakui...! Eto...
Citat :
VOJNIK GRANIČAR - KARAULA "CERŠAK"...!!!
Graničar Zagorac.!!!!
Znaš što me zanima.!? Kad si ti bio dolje na granici sa Albanijom, je li na području tvoje karaule bilo bunkera sa Albanske strane granice i koliko. Jesu li se ti bunkeri tada koristili od strane njihove vojske ili su bili zapušteni. Jesmo li mi na strani Jugoslavije imali bunkere kao neka vrsta potumjere.
Citat :
Bilo ih je puno, iskreno nisam brojao. Bili su u dubini 4-5 km. Mi na našoj strani nismo imali bunkere. Što se tiče inžinjera koji je preživio pogodak tenkovske granate u bunker što je navedeno u citatu, to su priče za one koji neznaju što je izravni pogodak iz tenka.
NERONA..!!! Pročitaj dobro što je napisao Zagorac i to dobro zapamti.!!! Viditi cijev puške kako viri iz bunkera na 5 kilometara.!!!!! hm hm hm hm Očito ste tokom obilaska granice umjesto vode nosili kako kažeš "Konjak Skender Beg" pa ste svašta vidili..!!!
A joj je ti to neki argument!! Drenak kaj priča Zagorec je jedna priča,Žirovnica je neka druga a ja sam govoril o graničnom pojasu uz rijeku Crni Drim gdje sam povremeno bil u patroli i naravno bunkerima kaj smo tamo vidjeli! Ponavljam da je granica bila zamišljenom sredinom rijeke a Albanski bunkeri jako blizu tako da se moglo primijetiti ono kaj sam opisal! Mislim da su Albanski bunkeri bili razmješteni na različitoj udaljenosti od granice a to je vjerovatno imalo neke veze sa konfiguracijom terena ili blizinom naseljenog mjesta a Debar je u slučaju o kojem govorim bio jako blizu(max 3-4 km)! O razmjeni konjaka i cigareta pričali su nam vojnici sa udaljenih karaula a ja sam samo jen put imal priliku i isprobati taj konjak jer ga je netko od njih donesel u gradsku kasarnu i tada sam čul tu priču !
Znaš kaj graničar sa zapada! Nebuš nikdar saznati kak nam je bilo hebeno jer ste vi u isto to vrijeme jodlali i bili drugovi-gospoda!! Eto!! Biti graničar na Albanskoj granici u kulturnom i društvenom ozračju potpuno različitom od onoga kaj smo navikli nije bilo ni male lako a nebi bilo ni danas!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 05.07.12 10:17
Znali smo gdje im je osmatračko mjesto,pa smo onda od karaule prema E-23 išli dubinskom stazom,a u povratku linijskom i nebrojeno puta ih "zaskoćili". Tu taktiku smo mijenjali tako da nikad nisu znali otkud dolazimo. Kad smo vidjeli sve što nam treba za izvještaj,dali bi im do znanja da smo prisutni.
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.07.12 0:06
Evo mene na čuvenoj karauli Drenak.Ako sam imao snage da pročitam 23 strane postova o ovoj karauli ,red je da je posetim. Lepa karaula ,priznajem. Mada nema nikog od graničara.Mora da su u patroli ili možda skoknuli u Debar,poslom. Konstatujem da Brnje nema, mora da je opet otišao na ispašu u inostranstvo.Ukoliko se graničari ne vrate u dogledno vreme, kategorično odbijam da preuzmem Brnju u gaćama i bos. To sebi ne mogu dozvoliti. Ja sam vezista. Rex i Bin su tu u debeloj ladovini, koliko vidim spavaju, ni repom da mrdnu. Pa ništa, sačekaću još neko vreme, ukoliko se duže zadrže u obilasku, odoh ja nazad u svoju kasarnu. Pozdrav za najbolju karaulu Drenak.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.07.12 0:55
Lijepa je!
Sjećam se da sam jen put bil tamo i kao razvodnik se potukel sa jednim svojim vojnikom. Ma nisam se baš potukel samo sam ga malo isprašil nogom u tur jer je htio da ostanemo sjediti u hladovini umjesto češljanja rejona kaj smo morali učiniti i prijavak podastrijeti vodniku. To da ga malo pijanog osvijestim bil je prijedlog nas sviju jer se nije dal potjerati! On je to odmah zaboravio a mi mu nismo rekli i tak je sve dobro prošlo!
Vojnik Graničar javi se!
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.07.12 2:15
Granica sa Albanijom duž Makedonije,Kosova i C.Gore je bila je neosporno opasna za vojnike JNA koji su tu služili (karaule i pogranične kasarne ). Podatak o broju poginulih vojnika se krio od javnosti ali da je bilo poginulih ,to jeste. E, sad kako u životu nema pravde, nekom se zalomi albanska granica ,a nekome granica sa Austrijom (čista nagrada ,normalno preko veze ). ..
SherifMCloud Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2012-03-05
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.07.12 18:36
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
NERONA...!!!
Citat :
Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku, nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa.
Citat :
NERONA...!!!
Search in: KANTINA Naslov komentara: Debar 1983g. Tue Nov 29, 2011 1:05 am
Nije bilo nikakve frke na granici. Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima. Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama. Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija. Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim) prolazila je albanska magistralna cesta (obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan. Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus (valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka. Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati (to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje. Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.
Citat :
NERONA...!!!
Debar 1983g. Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!! Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti? Bil sam granični vod u Debru..1983g. kod Gosp. majora Milana Jezdića!!
Citat :
NERONA...!!!
U Bitoli smo imali dobar pasulj sa ćuftom ili kobasicom a poslije prekomande u Debar pasulj smo zaboravili. Jeli smo roštilj,bečku šniclu i druge specijalitete po želji. Naravno bil nas je malo i birali smo si sami jelovnik. Juha i desert su bili obvezni,a nedjeljom i praznikom se prošvercalo i nekaj ljutega za skriveni aperitiv.
Citat :
NERONA...!!!
Debar i ljeto 1983g.na planini Stogovo u blizini Debra kopali smo jedan kanal do TV odašiljača koji se trebao graditi na vrhu(negdje oko 2500m.n.v.). Radili smo samo nekoliko sati, a ostatak dana imali slobodne aktivnosti,kao što su odlazak u selo ispod planine po pivo ili mastiku, i onda kirvaj do kasno u noći. Zapovjednik nam je bio gorši od nas.Zastavnik Đerković Nikola je stalno bil spreman za tulum,i kaj se tiče vojničke discipline dal nam je voljno tih mjesec dana. To je jedini starješina od svih kaj sam ih upoznal koji nije skrivio da je čovjek od krvi i mesa. Taj radni mjesec nam je bio u pravom smislu riječi godišnji odmor.
Citat :
NERONA...!!!
Hvala. Iz Debra pamtim potporučnika Gocev Predraga i pukovnika Milorada Jezdića. Sjećam se i njemačkog ovčara psa Kolta. Bio je neki izvor ispod vojarne ak se ne varam i puno tovarnih konja kaj su služili za udaljene karaule. Imali smo pajceke kaj smo ih klali i pekli,a ponekad smo ubili i gujdu za bolji obrok.
Ja sam jednom video oklopno vozilo na tom putu (oklopni transporter ali sa tockovima-rekli su mi da je kineske proizvodnje). Morao sam da ga nacrtam i crtez posaljem u komandu u Debar. Pozdrav karauli Drenok
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Ja sam jednom video oklopno vozilo na tom putu (oklopni transporter ali sa tockovima-rekli su mi da je kineske proizvodnje). Morao sam da ga nacrtam i crtez posaljem u komandu u Debar. Pozdrav karauli Drenok Yesterday at 6:36 pm
ŠERIFE...!!! Pišeš komentare na krivome mjestu..!!! To gdje ti pišeš komentare tu se piše naslov teksta.!!! Komentar možeš napisati u podnožju ovoga teksta kojeg si želio komentirati.!!!! Samo znanja radi i ništa više.!!!! A kad si već spomenio to oklopno vozilo, mogao si ga i nama nacrtati da vidimo kako to izgleda...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.07.12 12:20
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
SHERIF MCLOUD...!!!
Naslov komentara: Ja sam jednom video oklopno vozilo na tom putu (oklopni transporter ali sa tockovima-rekli su mi da je kineske proizvodnje). Morao sam da ga nacrtam i crtez posaljem u komandu u Debar. Pozdrav karauli Drenok Yesterday at 6:36 pm
ŠERIFE...!!! Pišeš komentare na krivome mjestu..!!! To gdje ti pišeš komentare tu se piše naslov teksta.!!! Komentar možeš napisati u podnožju ovoga teksta kojeg si želio komentirati.!!!! Samo znanja radi i ništa više.!!!! A kad si već spomenio to oklopno vozilo, mogao si ga i nama nacrtati da vidimo kako to izgleda...
SHERIFE,na ovom putu sa slike,sigurno nisi vidio taj transporter. Ovo je put(asfaltiran)koji vodi od karaule Drenak prema istoimenom selu,te dalje prema selu Modrić i prometnici Debar-Struga-Ohrid. Spomenuti transporter mogao si vidjeti na makadamskom putu koji vodi od zaseoka sela Trebište(nasuprot stupa E-25),pa prema samom Trebištu i dalje prema Elbasanu. Koliko me sječanje služi,ti su transporteri imali dosta vojnićki rečeno,visoku siluetu.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 14.07.12 9:06; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.07.12 14:25
pera84 (citat):
jel to znaci da nije bilo repete?
Da Perice, nije bilo "repete"!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.07.12 9:03
Evo mene na čuvenoj karauli Drenak.Ako sam imao snage da pročitam 23 strane postova o ovoj karauli ,red je da je posetim. Lepa karaula ,priznajem. Mada nema nikog od graničara.Mora da su u patroli ili možda skoknuli u Debar,poslom. Konstatujem da Brnje nema, mora da je opet otišao na ispašu u inostranstvo.Ukoliko se graničari ne vrate u dogledno vreme, kategorično odbijam da preuzmem Brnju u gaćama i bos. To sebi ne mogu dozvoliti. Ja sam vezista. Rex i Bin su tu u debeloj ladovini, koliko vidim spavaju, ni repom da mrdnu. Pa ništa, sačekaću još neko vreme, ukoliko se duže zadrže u obilasku, odoh ja nazad u svoju kasarnu. Pozdrav za najbolju karaulu Drenak.
Tu su oni,samo ih ti još ne vidiš. Brnjo je sigurno kod susjeda,a što se tiće Rexa i Bina, Bin je veča ljenčina i spavalica,ali je zato oštriji. Nebih ti preporučio da mu se previše približavaš.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 17.07.12 13:09
VOJNIK GRANIĆAR!!!!!!
Što se tiće rova za bacanje bojeve bombe, na kraju spomenute strmine bila je "rupa" 30x30x30 cm u koju bi se bomba otkotrljala, ako bi slučajno ispala.
Sa lijeve i desne strane mjesta otkud se bomba bacala bile su ubetonirane željezne ploče 10x10cm.
To si zaboravio ili kod tebe nije bilo tako?
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)