FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)

Go down 
+31
gigi63
humka83
Matrix
milutins
dojran
Max Blitz
Stazio
Pero™
Boske
SekiCet
ćato2
duci64
šepa
FOSIL
Patrick
Gringo
Juan
missar
pera84
dixi
pelister1
Kemo Specijalac
tose
SherifMCloud
vladimir
Kaplar M
nerona
alexandar
purger
Vojnik Graničar
ZAGORAC
35 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 6, 7, 8 ... 13 ... 20  Next
AutorPoruka
SherifMCloud
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 9
ČLAN OD: : 2012-03-05

Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime28.05.12 20:58

ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!

Arrow Deder (rekao bi jedan od članova ovoga foruma)...!!!! he he he he Rolling Eyes Wink  Very Happy  Smile  Laughing
Arrow Zagorac izvjesti me javno kad budeš imao vremena, koliko ste vi graničari sa karaule  Arrow "DRENAK" nosili sa sobom metaka kad bi ste išli u obilazak granice. Shocked Rolling Eyes  Suspect
Arrow Pokušaj se sjetiti bar za sebe za ostale baš nije tako hitno.. Suspect Embarassed
Arrow Jer različita oružja su imala na raspolaganju različiti broj metaka... Twisted Evil Very Happy  Smile  Laughing

-Snajperist:50 kom. 7,9mm
-AP:150 kom. 7,62mm
-PM:150 kom.+150 kom 7,62mm,ovih drugih 150kom.bilo je u zasebnom rap-u na šoškama povrh PM-a,a uzimali su se u slučaju uzbune i drugih ekstremnih situacija.
Na rejon je svakodnevno nošeno propisanih 150 kom za AP i PM, te 50 kom. za snajper.

ja sam na reon nosio 150 komada 7,62 a u slucaju uzbune sam nosio + 450 komada (ukupno sam duzio 600 metaka)

Na vrh Go down
dixi
Gušter
Gušter
dixi

BROJ POSTOVA: : 37
ČLAN OD: : 2012-04-25
DOB : 52

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime28.05.12 22:28

Vojnik Graničar (citat):
Arrow ZAGORAC...!!! Very Happy Smile  Laughing
Arrow Nebitno je li Policija tada bila nadležna ili nenadležna. Evil or Very Mad
Arrow Mene je zanimalo šta kaže na takvu situaciju Arrow DIXI - VOJNI POLICAJAC...!!! Very Happy Smile  Laughing
Arrow Da vidim njegovo mišljenje kao Vojnog Policajca na takvu situaciju u kojoj si ti bio te 1982 godine.!!! Rolling Eyes Shocked  Rolling Eyes  Shocked  Suspect  Suspect

Saradnja izmedju policije i vojne policije je uvijek postojala. Vojnog obveznika policija moze da kontrolise i zadrzi ako ga zatekne u izvrsenju krivicnog djela te narusavanju javnog reda i mira. U slucaju ZAGORAC koji se desio 1982 (dvije godine poslje TITOVE smrti). Drugi scenario se i nije mogao desiti.

Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime29.05.12 11:56

Citat :
Arrow Arrow Arrow ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!! sunny bounce

Arrow Arrow Arrow Provjeri još jedanput, bilježnicu i matematićku operaciju množenje!!! Suspect No

Citat :
Arrow Arrow Arrow SHERIF MCLOUD...!!! sunny bounce

Arrow Ja sam na reon nosio 150 komada 7,62 a u slucaju uzbune sam nosio + 450 komada (ukupno sam duzio 600 metaka). Suspect No

Arrow ZAGORAC...!!! Exclamation Very Happy Smile Laughing
Arrow DEDER, jesi li ono nešto meni bio rekao.!!! Exclamation Question Suspect
Arrow Daj to isto ponovi, Arrow ŠERIFU da vidim što će on tebi odgovoriti...!!! Very Happy Smile Laughing Exclamation
Arrow Traži od njega pojašnjenje...!!! Exclamation Rolling Eyes Shocked Suspect
Arrow Čitajući događanja iz kasarni i sa karaula na Arrow Arrow Arrow F.B.P.N. JNA ja sam utvrdio da JNA nije imala iste standarde kako u kasarnama tako i na karaulama. Shocked No Suspect Embarassed
Arrow Tako da se ja više ničemu ne čudim.!!! Evil or Very Mad Embarassed Rolling Eyes Suspect Shocked Exclamation
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.05.12 7:44

Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Arrow  Arrow  Arrow ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!! sunny bounce

Arrow Arrow  Arrow Provjeri još jedanput, bilježnicu i matematićku operaciju množenje!!!  Suspect  No    

Citat :
Arrow Arrow  Arrow SHERIF MCLOUD...!!! sunny bounce

Arrow Ja sam na reon nosio 150 komada 7,62 a u slucaju uzbune sam nosio + 450 komada (ukupno sam duzio 600 metaka). Suspect No

Arrow ZAGORAC...!!! Exclamation Very Happy  Smile  Laughing
Arrow DEDER, jesi li ono nešto meni bio rekao.!!! Exclamation Question  Suspect
Arrow Daj to isto ponovi, ArrowŠERIFU da vidim što će on tebi odgovoriti...!!! Very Happy Smile  Laughing  Exclamation
Arrow Traži od njega pojašnjenje...!!! Exclamation Rolling Eyes  Shocked  Suspect
Arrow Čitajući događanja iz kasarni i sa karaula na Arrow Arrow  Arrow F.B.P.N. JNA ja sam utvrdio da JNA nije imala iste standarde kako u kasarnama tako i na karaulama. Shocked No  Suspect  Embarassed
Arrow Tako da se ja više ničemu ne čudim.!!! Evil or Very Mad Embarassed  Rolling Eyes  Suspect  Shocked  Exclamation

Pročitaj svoje komentare,vezane za nošenje streljiva na rejon,pa će ti biti jasno zašto sam spomenuo bilježnicu i množenje.
Šerif je sve jasno rekao i netreba mi pojašnjenje.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime02.06.12 12:00

Ti si Splite rekao da si nosio 120 kom.na rejon,a u skladištu si dužio još 480 kom. Question Question Question Question
Uz PM ide 5 ovira sa po 30 metaka,što znači 150 kom.! cheers
Otkud 120 kom.na rejon? No No No (karaula Ceršak, 9. stranica)
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime06.06.12 8:57

Citat :

Što je sa 120kom.na rejonu? confused confused confused

Arrow Zagorac, nebi koristio neke tvoje izraze koje si ti koristio prema meni Twisted Evil Suspect No , ali ću ti ovako kazati, strpljen spašen.!!! Suspect
Arrow Iznenadit ćeš se uskoro kada vidiš što sam doznao.!!!! No pale Embarassed
Arrow Pa se onda nećeš više tako čuditi što sam to ja napisao ili što je to netko napisao.!!! Shocked Embarassed No Suspect pale
Arrow Zato strpljen spašen.!!! Twisted Evil scratch
Arrow Uskoro.. scratch geek
Na vrh Go down
alexandar
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 4561
ČLAN OD: : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime06.06.12 20:56

Citat :
Split
..... Uskoro.. scratch geek
....Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu Wink
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime07.06.12 19:09

aleksandar obradovic (citat):
Citat :
Split
....Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu Wink

Stvarno ima gene primjernog vojnika. geek geek geek (valjda se neće opet uvrijediti)
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime08.06.12 9:29

Citat :
Arrow Arrow Arrow GENERAL POTPUKOVNIK ALEKSANDAR OBRADOVIĆ...!!! sunny bounce

Split
.... Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu
Wink

Arrow Ja i Zagorac vodimo karaulski rat kakvoga JNA nikada nije imala na ovim prostorima.!!! Evil or Very Mad Embarassed No pale Suspect
Arrow Generale u pitanju su Arrow detalji, Arrow sitnice, ali i sa tim trebamo izići na vidjelo...!!! Twisted Evil Shocked Suspect
Arrow Jer i mene to zanima, danas bi to trebalo izići na vidjelo i onda se više ni ja a ni Zagorac nemamo čemu čuditi.!!! scratch Suspect No
Arrow Iz Arrow Zenice bi trebao stići odgovor... Very Happy Smile Laughing
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime08.06.12 18:21

Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Arrow  Arrow  Arrow GENERAL POTPUKOVNIK ALEKSANDAR OBRADOVIĆ...!!! sunny bounce

Split
..... Uskoro..   scratch geek
.... Sherlock Holmes ........gostuje na Forumu
 Wink

Arrow Ja i Zagorac vodimo karaulski rat kakvoga JNA nikada nije imala na ovim prostorima.!!! Evil or Very Mad Embarassed  No  pale  Suspect
Arrow Generale u pitanju su :arrow:detalji, :arrow:sitnice, ali i sa tim trebamo izići na vidjelo...!!! Twisted Evil Shocked  Suspect
Arrow Jer i mene to zanima, danas bi to trebalo izići na vidjelo i onda se više ni ja a ni Zagorac nemamo čemu čuditi.!!! scratch Suspect  No
Arrow Iz :arrow:Zenice bi trebao stići odgovor... Very Happy Smile  Laughing

Kako ćeš voditi rat sa praznim okvirima?  confused  confused
Naručio si streljivo iz Zenice? geek Razz

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime09.06.12 7:51

Citat :

Arrow Arrow Arrow Provjeri još jedanput, bilježnicu i matematićku operaciju množenje!!! Suspect No

Arrow Zagorac, Arrow D E D E R, skokni na karaulu Arrow "ŠPIČNIK" pa pitaj isto i graničara Arrow "ŠEPU", da možda i on nije falio napisati broj metaka, ili smo mi poludili ili netko misli da je bogom dan... Very Happy Smile Laughing
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime13.06.12 8:56

Vojnik Graničar (citat):
Citat :

Arrow Arrow  Arrow Provjeri još jedanput, bilježnicu i matematićku operaciju množenje!!!  Suspect  No    

:arrow:Zagorac, :arrow:D E D E R, skokni na karaulu  Arrow "ŠPIČNIK" pa pitaj isto i graničara  Arrow "ŠEPU", da možda i on nije falio napisati broj metaka, ili smo mi poludili ili netko misli da je bogom dan... Very Happy Smile  Laughing

Ja ne mislim da je itko lud. Čudno je samo to što ste na granici bili sa manjkavim borbenim kompletom streljiva. Snajperist nosi 100%, strijelac 40%, a puškomitraljezac 80% borbenog kompleta kod tebe, a kod "šepe" puškomitraljezac 40 %.
Bogom dan sam najmanje ja.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime13.06.12 14:23

Citat :

Ja ne mislim da je itko lud. Very Happy Smile Laughing
Čudno je samo to što ste na granici bili sa manjkavim borbenim kompletom streljiva. Very Happy Smile Laughing
Snajperist nosi 100%, strijelac 40%, a puškomitraljezac
80% borbenog kompleta kod tebe, a kod "šepe" puškomitraljezac 40 %.
Bogom dan sam najmanje ja. scratch Suspect No

Arrow ZAGORAC...!!!
Arrow Kad sam ja došao na F.B.P.N. JNA sam mislio da je JNA imala isti standard za sve karaule.
Arrow Čitajući komentare sa nekih karaula utvrdio sam da svaka ima svoja pravila.!!!
Arrow Meni više nije ništa čudno.!!!
Arrow Sada me samo zanima kakva su pravila na drugim karaulama da saznam nešto novo što na mojoj karauli nije bilo.!!!
Arrow Ako si vidio kako "ŠEPA" piše da su na njegovoj karauli "ŠPIČNIK" vojnici isto nosili gumene čizme kao Albanski graničari...!!!
Arrow A mi smo se čudili Albancima i zato im se rugali i smijali a JNA je isto to koristila....
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime13.06.12 18:13

Vojnik Graničar (citat):
Citat :

Ja ne mislim da je itko lud. Very Happy Smile  Laughing
Čudno je samo to što ste na granici bili sa manjkavim borbenim kompletom streljiva. Very Happy Smile  Laughing
Snajperist nosi 100%, strijelac 40%, a puškomitraljezac
80% borbenog kompleta kod tebe, a kod "šepe" puškomitraljezac 40 %.
Bogom dan sam najmanje ja.  scratch  Suspect  No

:arrow:ZAGORAC...!!!
Arrow Kad sam ja došao na F.B.P.N. JNA sam mislio da je JNA imala isti standard za sve karaule.
Arrow Čitajući komentare sa nekih karaula utvrdio sam da svaka ima svoja pravila.!!!
Arrow Meni više nije ništa čudno.!!!
Arrow Sada me samo zanima kakva su pravila na drugim karaulama da saznam nešto novo što na mojoj karauli nije bilo.!!!
Arrow Ako si vidio kako "ŠEPA" piše da su na njegovoj karauli "ŠPIČNIK" vojnici isto nosili gumene čizme kao Albanski graničari...!!!
Arrow A mi smo se čudili Albancima i zato im se rugali i smijali a JNA je isto to koristila....

Meni ipak nije jasna ta "šema" sa streljivom, koga vraga je značio taj jedan prazan okvir u tvom slučaju?
Prilikom davanja straže na Javorskom putu svi smo imali borbeni komplet,kamoli ne na granici.
Možda sam ja "trknut",ali tu logiku ne razumijem!

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime16.06.12 14:35

ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :

Arrow Zagorac, Arrow D E D E R, skokni na karaulu  Arrow "ŠPIČNIK" pa pitaj isto i graničara  Arrow "ŠEPU", da možda i on nije falio napisati broj metaka, ili smo mi poludili ili netko misli da je bogom dan... Very Happy Smile  Laughing

Ja ne mislim da je itko lud. Čudno je samo to što ste na granici bili sa manjkavim borbenim kompletom streljiva. Snajperist nosi 100%, strijelac 40%, a puškomitraljezac 80% borbenog kompleta kod tebe, a kod "šepe" puškomitraljezac 40 %.
Bogom dan sam najmanje ja.

Nisam bio lijen,pa sam posjetio "Ceršak" i "Špićnik",ali postotci nošenja streljiva na rejon mi i dalje nisu jasni.
Zašto snajperist nosi cijeli borbeni komplet,a ostali ne?
Jedan prazan okvir zbog "sigurnosti" mogu razumjeti, ali 3 prazna????
A i ta "sigurnost" mi baš ne drži vodu. Prije vježbi se okvir može isprazniti, tim više jer se vježbe obavljaju sa manevarskim streljivom.
"Kruna" obuke 82"na Krivolaku bila je: odjeljenje,vod i četa u napadu sa BOJEVIM streljivom, to znaju svi pripadnici 2. voda,2.mtč,1.mt bataljona.
Zar se je "gore" granica čuvala reda-radi?
Mi "dolje" i oni "gore", kao nebo i zemlja,pa se pitam što smo mi "dolje" bogu skrivili?

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime18.06.12 8:18

Citat :

Nisam bio lijen,pa sam posjetio "Ceršak" i "Špićnik",ali postotci nošenja streljiva na rejon mi i dalje nisu jasni.
Zašto snajperist nosi cijeli borbeni komplet,a ostali ne?
Jedan prazan okvir zbog "sigurnosti" mogu razumjeti, ali 3 prazna????
A i ta "sigurnost" mi baš ne drži vodu. Prije vježbi se okvir može isprazniti, tim više jer se vježbe obavljaju sa manevarskim streljivom.
"Kruna" obuke 82"na Krivolaku bila je: odjeljenje,vod i četa u napadu sa BOJEVIM streljivom, to znaju svi pripadnici 2. voda,2.mtč,1.mt bataljona.
Arrow Zar se je "gore" granica čuvala reda-radi? Very Happy Smile  Laughing
Mi "dolje" i oni "gore", kao nebo i zemlja,pa se pitam što smo mi "dolje" bogu skrivili?

Arrow Zagorac...!!!
Ne znam šta da kažem.!!!
Pitam se i ja da li su komandiri karaula imali kako li se u narodu kaže "odrješene ruke" da donose samostalno neka pravila i odluke u JNA tj. na karaulama.
To me je baš sada interesira, samo da naiđe na forum neki komandir karaule pa da ga izrešetamo sa pitanjima....!!!
Eeee ovo sam želio napomenuti...
Ja sam ti rekao koliko je na Arrow Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, puškomitraljezac nosio sa sobom metaka.
Ali ti nisam ništa rekao koliko su ostali nosili metaka.!!!
Arrow Snajperista je nosio sa sobom 40 metaka + jedan okvir prazan.
Arrow Eeee sad je problem za Arrow automatsku pušku nisam siguran da li su nosili 90 metaka ili 120 metaka...
To sam zaboravio...
Bilo bi dobro postaviti pitanje na karaulu  Arrow "VIČ" da vidimo kako je kod njih bilo pravilo...!!!!
A što se tiče čuvanja granice reda radi.!?
I tako se Jugoslavija raspala sa nama i bez nas, pukla je iznutra, od svoje vojske i svoga naroda, kao balon na napuhavanje...
Sada nitko ne čuva te granice, sada se može živjeti bez toga čuvanja i sve štima i život ide dalje...

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime19.06.12 9:50

Posjetio sam i karaulu "Vić",kod vas gore stvarno je bilo "šareno". geek
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime20.06.12 8:49

Citat :

:arrow:Posjetio sam i karaulu "Vić",kod vas gore stvarno je bilo "šareno". geek bounce

Arrow Dobro došao u Sloveniju Zagorac...!!! Very Happy Smile  bounce
Arrow Nego da li si prilikom posjete Arrow Arrow  Arrow Karaule "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina, sa sobom imao dozvolu za izlazak van kruga karaule - kasarne.!? Suspect No  pale  Embarassed
Arrow Koliko si ti puta sa ovakvom dozvolom izišao sa karaule "Drenak" vani ili iz kasarne u kojoj si bio.!!!???  Rolling Eyes  Shocked  No  Suspect  pale  Embarassed

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime20.06.12 9:07

Vojnik Graničar (citat):
Citat :

Arrow Posjetio sam i karaulu "Vić",kod vas gore stvarno je bilo "šareno". geek bounce

:arrow:Dobro došao u Sloveniju Zagorac...!!! Very Happy Smile  bounce
:arrow:Nego da li si prilikom posjete Arrow Arrow  Arrow Karaule "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina, sa sobom imao dozvolu za izlazak van kruga karaule - kasarne.!? Suspect No  pale  Embarassed
Arrow Koliko si ti puta sa ovakvom dozvolom izišao sa karaule "Drenak" vani ili iz kasarne u kojoj si bio.!!!???  Rolling Eyes  Shocked  No  Suspect  pale  Embarassed

Sa ovakvom dozvolom izlazio sam u Velesu, ne sječam se koliko puta.
Sa Drenka samo jedanput,kad sam išao na redovno i u Debru dobio potvrdu od kada i do kada sam na redovnom.
Kad smo kao kuriri išli u Debar,nije nam trebala nikakva dozvola,išlo se prema rasporedu i vračali smo se autobusom u 17,00 Debar-Ohrid. Tko je htio,vratio se i ranije,
ili onim busom u 19,15.
Ako netko nije želio u Debar,bez problema je umjesto njega mogao ići netko drugi.
U pravilu raspored smo slagali prema tome tko je imao "love", a tko ne.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime22.06.12 8:49

Citat :

Sa Drenka samo jedanput,kad sam išao na redovno i u Debru dobio potvrdu od kada i do kada sam na redovnom.
Kad smo kao kuriri išli u Debar,nije nam trebala nikakva dozvola,išlo se prema rasporedu i vračali smo se autobusom u 17,00 Debar-Ohrid. Tko je htio,vratio se i ranije,
ili onim busom u 19,15.
Ako netko nije želio u Debar,bez problema je umjesto njega mogao ići netko drugi.
Arrow U pravilu raspored smo slagali prema tome tko je imao "love", a tko ne. scratch Embarassed pale No Suspect

Arrow ZAGORAC...!!! sunny bounce

Arrow Znači kod vas je za pravljenje rasporeda i odlazak u grad bilo pravilo tko ima novac.!!! Very Happy Smile
Arrow Tko je imao novaca mogao je ići, tko nije uzme konja "Brnju" pa ga odvede na ispašu ili je mogao ići u obilazak granice.!!!??? Very Happy Smile
Arrow To bi bilo kao ona izreka u narodu: Arrow Arrow Arrow "Sirotinjo i Bogu si teška" Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad , he he he he he.!!!! Exclamation
Arrow Kada bolje pogledaš a šta bi po čitavi dan radio u gradi bez prebijenog dinara..!!?? Suspect No
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime25.06.12 13:54

Vojnik Graničar (citat):
Citat :

ili onim busom u 19,15.
Arrow U pravilu raspored smo slagali prema tome tko je imao "love", a tko ne. scratch Embarassed  pale  No  Suspect

Arrow ZAGORAC...!!! sunny bounce

Arrow Znači kod vas je za pravljenje rasporeda i odlazak u grad bilo pravilo tko ima novac.!!! Very Happy Smile
Arrow Tko je imao novaca mogao je ići, tko nije uzme konja "Brnju" pa ga odvede na ispašu ili je mogao ići u obilazak granice.!!!??? Very Happy Smile
Arrow To bi bilo kao ona izreka u narodu:  Arrow  Arrow  Arrow "Sirotinjo i Bogu si teška" Crying or Very sad Crying or Very sad  Crying or Very sad , he he he he he.!!!! Exclamation
Arrow Kada bolje pogledaš a šta bi po čitavi dan radio u gradi bez prebijenog dinara..!!??  Suspect  No

Pravilo je bilo da svi idemo  u Debar po rasporedu, ali ako sam ja bio na redu za ići, a nisam imao love, išao je umjesto mene tko je htio ići.
Onda dok sam ja služio, primali smo plaču, u Velesu je iznosila 30 dinara, a na Drenku 60!
To je bila naknada prvenstveno za kremu za ćizme,te za žilete i pasatu za brijanje.

Na vrh Go down
The author of this message was banned from the forum - See the message
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime26.06.12 8:19

Baš me zanima,jesu li i "oni gore" primali plaču i koliko,ako jesu?
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime27.06.12 7:14

nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
Baš me zanima,jesu li i "oni gore" primali plaču i koliko,ako jesu?

Evo aktivni vodnik kao naj niži djelatni čin je imao plaću oko dvije hiljadarke DM malo manje .Znam jer sam imal poznanika u Zaprešiću prije rata pa smo im mi to pretvarali u devize,a ovi visoki činov su imali bitno više!

Mislio sam na Šepu,Nika i Vojnika granićara.
Znam da mi je plača na Drenku bila duplo veća nego u Velesu.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.06.12 1:34

Citat :

Pravilo je bilo da svi idemo u Drbar po rasporedu, ali ako sam ja bio na redu za ići, a nisam imao love, išao je umjesto mene tko je htio ići.
Onda dok sam ja služio, primali smo plaču, u Velesu je iznosila 30 dinara, a na Drenku 60!
Arrow To je bila naknada prvenstveno za kremu za ćizme,te za žilete i pasatu za brijanje. No Suspect pale Embarassed

Arrow ZAGORAC...!!! sunny bounce
Arrow Nikako mi nije jasno da ste vi od svoje plače za sebe kupovali kremu za čizme.!!!??? No Suspect pale Embarassed
Arrow Pa zar vas sa tim nije JNA opskrbljivala. Rolling Eyes Shocked bounce
Arrow Nama su iz Maribora na Karaulu Arrow "Ceršak" donosili kreme za čizme u vreći, onoj mrežastoj u kojoj se prodaju krompiri.!!!!
Arrow Mi na Karauli "Ceršak" ni jednoga dinara nismo izdvajali za kreme za čiščenje čizama i cipela.!!! Smile Smile Smile
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.06.12 2:27

Shocked Shocked Shocked

Ko je jos u vojsci kupovao kremu za obucu?????
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.06.12 14:29

Nije stvar samo u kremi,jedan period u Velesu,imali smo blokove za hranu u sistemu bonova: doručak,marenda,ručak i večera!
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.06.12 15:02

jel to znaci da nije bilo repete? Sad
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983    Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.06.12 15:27

Citat :

Arrow Nije stvar samo u kremi, jedan period u Velesu, imali smo blokove za hranu u sistemu bonova: Arrow doručak, Arrow marenda, ručak i večera! No Suspect Rolling Eyes Shocked

Arrow ZAGORAC.!!! sunny bounce
Arrow Daj nam malo ovo pojasni.!!??? Exclamation Question
Arrow Doručak, marenda.!!!??? No Suspect Rolling Eyes Shocked Embarassed
Arrow Ja nikada u JNA nisam imao tokom jutra dva puta kako ti kažeš doručak i marendu.!!! Evil or Very Mad
Arrow Bilo je samo jedno (možeš ga nazvati kako hoćeš doručak ili marenda), za drugi put ići jesti tokom jutra nije bilo ni vremena ni mogučnosti.!!! Evil or Very Mad
Arrow JNA bi po tome više potrošila vremena na djeljenje hrane i odlaske u trpezariju nego na ono zašto je postojala.!!! Smile Very Happy Wink
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime30.06.12 17:09

dijelilla se marenda u 10:00. barem kad sam ja sluzio.

bilo je raznih kombinacija: eurokrem i sok, marmelada i puter (djecija radost), sardine...
obicno bi desetari to ponijeli u transportnoj vreci i podijelili na terenu, poligonu, ucionici...zavisno gdje se izvodila nastava. nije se islo u trpezariju.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime01.07.12 17:10

Upravo tako Perice. Što se doručka tiće,svi smo bili "napaljeni" na burek i jogurt.
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime02.07.12 17:38

nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
Upravo tako Perice. Što se doručka tiće,svi smo bili "napaljeni" na burek i jogurt.

Onako topal burek!!
Uh tad bi mogao pojesti i tri da ih je bilo!

U Velesu ga nikad nije bilo dovoljno,nisu imali sreče oni koji su među posljednjima išli na doručak. Dobili bi nešto drugo.
Uskoro ću izvršiti dio"dugovanja" prema generalu Obradoviču i granićaru iz Splita.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime04.07.12 13:08

Citat :
Arrow  Arrow  Arrow NERONA...!!! sunny bounce

Mi smo morali već prije rućka dva puta jesti...prvo doručak oko pol sedam pa onda marenda u pol jedanest upravo onak
kako je izvjestil kolega Purger!!
Zakaj marenda i doručak??
Arrow Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima!!  Shocked  Smile  Suspect  Rolling Eyes  Exclamation
Vi kaj ste JNA služili po Sloveniji ili negdje drugdje na zapadu...vi ste se mislili od prilike ...ma ko ga hebe ak zapuca begam ja u Austriju,Njemačku,Italiju bit će mi lepše neg ovde..kupit ću si kola,kazić sa TDK kazetama imati posel i tak to!!
Arrow A mi smo morali braniti vlastite i državne tekovine jer iredenta je bila na obje strane!!!
Hebeno skroz i zato su nas iz među ostalog bolje češće i obilnije hranili!!

Citat :

Arrow Arrow  Arrow Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku, nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Suspect No  Shocked  Smile No
Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Crying or Very sad
Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa. No  Sad

Citat :

Search in: KANTINA    Naslov komentara: Debar 1983g.    Tue Nov 29, 2011 1:05 am

Arrow Nije bilo nikakve frke na granici.  Smile
Arrow Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima. Smile
Arrow Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama. Smile
Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija.
Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim) prolazila je albanska magistralna cesta (obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan.
Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus (valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka.
Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati (to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje.
Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.

Citat :

Debar 1983g.
Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!!
Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti?
Arrow  Arrow Bil sam granični vod u Debru..1983g.  Suspect  Embarassed kod Gosp. majora Milana Jezdića!!

Citat :

Arrow U Bitoli smo imali dobar pasulj sa ćuftom ili kobasicom a poslije prekomande u Debar pasulj smo zaboravili.
Arrow Jeli smo roštilj,bečku šniclu i druge specijalitete po želji.
Arrow Naravno bil nas je malo i birali smo si sami jelovnik.
Arrow Juha i desert su bili obvezni,a nedjeljom i praznikom se prošvercalo i nekaj ljutega za skriveni aperitiv. Smile

Citat :

Debar i ljeto 1983g.na planini Stogovo u blizini Debra kopali smo jedan kanal do TV odašiljača koji se trebao graditi na vrhu(negdje oko 2500m.n.v.).
Arrow Radili smo samo nekoliko sati, a ostatak dana imali slobodne aktivnosti,kao što su odlazak u selo ispod planine po pivo ili mastiku, i onda kirvaj do kasno u noći. drunken No  Rolling Eyes  Suspect  Shocked  Embarassed
Zapovjednik nam je bio gorši od nas.Zastavnik Đerković Nikola je stalno bil spreman za tulum,i kaj se tiče vojničke discipline dal nam je voljno tih mjesec dana.
To je jedini starješina od svih kaj sam ih upoznal koji nije skrivio da je čovjek od krvi i mesa.
Taj radni mjesec nam je bio u pravom smislu riječi godišnji odmor.

Citat :

Hvala.
Iz Debra pamtim potporučnika Gocev Predraga i pukovnika Milorada Jezdića.
Sjećam se i njemačkog ovčara psa Kolta.
Bio je neki izvor ispod vojarne ak se ne varam i puno tovarnih konja kaj su služili za udaljene karaule.
Arrow  Arrow  Arrow Imali smo pajceke kaj smo ih klali i pekli,a ponekad smo ubili i gujdu za bolji obrok. Smile bounce  Basketball

Arrow NERONA...!!! sunny bounce
Arrow Ovo je ono što sam našao dok sam brzinski prelistavao.!!! Smile No
Arrow Više mi se nije dalo.!!! Evil or Very Mad
Arrow Ovo je ono što ti kažeš: " Arrow Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima.!! Suspect Embarassed "...
Arrow Toliko o tome koliko si se brinio za državu kao i ja i moji na Slovenskoj granici.!!!
Arrow Pitaj Zagorca je li on ovako dobro prošao kao i ti u Debar 1983 godine...!!! Embarassed
Arrow Jugoslavija je pukla na Slovenskim karaulama tamo gdje su ljudi vidjeli da u toj Jugoslovenskoj državi nešto ne valja i da više ne žele u takvom društvu biti.!! Twisted Evil Basketball

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime04.07.12 18:54

Citat :
 Arrow  Arrow  Arrow NERONA...!!!  sunny  bounce

Sram te bilo kak me provjeravaš ko bezbednjak nekada!! cheers cheers
To je se bilo tak kak sam nabrojal a i trebala nam je relaksacija u toj vukojebini zvanoj Debar!
Naravno ne samo nama nego i našim starješinama!!
Arrow  Arrow  Arrow Jeli ti poznat osjećaj patrole duž državne granice a na drugoj strani iz bunkera vidiš cijev koja ta prati duž graničnog pojasa do granice sljedećeg bunkera?
Arrow E nije naravno!! Shocked
Arrow A meni i Zagorcu jeste!! Shocked Rolling Eyes  No  Suspect  pale  Embarassed
Doduše ja sam bil granični vod pa sam to doživel sam par puta ali njega i njegove te ove na drugim karaulama  je to pratilo stalno! Suspect Embarassed  Rolling Eyes  Shocked  No  pale

Ozbiljno govorim tam je uvijek bilo stanovite opasnosti veće neg bilo gdje drugdje na granici bivše države!
Za hranu sam sve napisal kak je bilo!
I u Bitoli smo imali marendu između doručka i ručka,nije se išlo u trpezariju neg se jelo na obuci u 15-ak minuta voljno!!
Bil je to burek sa jogurtom ili čokoladni kolač sa sokom dvojnim C,kak se zvao ili eurocrem kocka sa mlijekom u tetrapakui...!
Eto... Basketball Basketball  Basketball  Basketball  Basketball  Basketball

Citat :
Arrow  Arrow  Arrow VOJNIK GRANIČAR - KARAULA "CERŠAK"...!!! sunny bounce

Arrow Graničar Zagorac.!!!! sunny bounce  

Arrow Znaš što me zanima.!? Question
Arrow Kad si ti bio dolje na granici sa Albanijom, je li na području tvoje karaule bilo bunkera sa Albanske strane granice i koliko. Rolling Eyes Question
Arrow Jesu li se ti bunkeri tada koristili od strane njihove vojske ili su bili zapušteni. Rolling Eyes No
Arrow Jesmo li mi na strani Jugoslavije imali bunkere kao neka vrsta potumjere. Rolling Eyes No  Question
Citat :

Arrow Bilo ih je puno, iskreno nisam brojao. Smile Smile  Smile
Arrow Arrow  Arrow Bili su u dubini 4-5 km. Smile Smile  Smile  Shocked  Rolling Eyes  No  Suspect  Embarassed  pale
Arrow Mi na našoj strani nismo imali bunkere. Cool

Što se tiče inžinjera koji je preživio pogodak tenkovske granate u bunker što je navedeno u citatu, to su priče za one koji neznaju što je izravni pogodak iz tenka.

Arrow NERONA..!!! sunny bounce
Arrow Pročitaj dobro što je napisao Zagorac i to dobro zapamti.!!! Smile Shocked  Smile  Shocked  scratch  Twisted Evil
Arrow Viditi cijev puške kako viri iz bunkera na 5 kilometara.!!!!! hm hm hm hm  Shocked  Suspect  No  pale  Embarassed
Arrow Očito ste tokom obilaska granice umjesto vode nosili kako kažeš  Arrow  Arrow  Arrow "Konjak Skender Beg" pa ste svašta vidili..!!!  Embarassed  pale  No  drunken

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime05.07.12 10:17

Znali smo gdje im je osmatračko mjesto,pa smo onda od karaule prema E-23 išli dubinskom stazom,a u povratku linijskom i nebrojeno puta ih "zaskoćili".
Tu taktiku smo mijenjali tako da nikad nisu znali otkud dolazimo.
Kad smo vidjeli sve što nam treba za izvještaj,dali bi im do znanja da smo prisutni.
Na vrh Go down
missar
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
missar

BROJ POSTOVA: : 735
ČLAN OD: : 2012-05-21
DOB : 71

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime11.07.12 0:06

Evo mene na čuvenoj karauli Drenak.Ako sam imao snage da pročitam 23 strane postova o ovoj karauli ,red je da je posetim. Lepa karaula ,priznajem.
Mada nema nikog od graničara.Mora da su u patroli ili možda skoknuli u Debar,poslom. Konstatujem da Brnje nema, mora da je opet otišao
na ispašu u inostranstvo.Ukoliko se graničari ne vrate u dogledno vreme, kategorično odbijam da preuzmem Brnju u gaćama i bos. To sebi ne
mogu dozvoliti. Ja sam vezista. Rex i Bin su tu u debeloj ladovini, koliko vidim spavaju, ni repom da mrdnu. Pa ništa, sačekaću još neko vreme,
ukoliko se duže zadrže u obilasku, odoh ja nazad u svoju kasarnu. Pozdrav za najbolju karaulu Drenak.

Na vrh Go down
missar
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
missar

BROJ POSTOVA: : 735
ČLAN OD: : 2012-05-21
DOB : 71

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime11.07.12 2:15

Granica sa Albanijom duž Makedonije,Kosova i C.Gore je bila je neosporno opasna za vojnike JNA koji su tu služili (karaule i pogranične kasarne ).
Podatak o broju poginulih vojnika se krio od javnosti ali da je bilo poginulih ,to jeste. E, sad kako u životu nema pravde, nekom se zalomi
albanska granica ,a nekome granica sa Austrijom (čista nagrada ,normalno preko veze ). Shocked .. Shocked
Na vrh Go down
SherifMCloud
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 9
ČLAN OD: : 2012-03-05

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime12.07.12 18:36

Vojnik Graničar (citat):
Citat :

Mi smo morali već prije rućka dva puta jesti...prvo doručak oko pol sedam pa onda marenda u pol jedanest upravo onak
kako je izvjestil kolega Purger!!
Zakaj marenda i doručak??
Arrow Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima!!  Shocked  Smile  Suspect  Rolling Eyes  Exclamation
Vi kaj ste JNA služili po Sloveniji ili negdje drugdje na zapadu...vi ste se mislili od prilike ...ma ko ga hebe ak zapuca begam ja u Austriju,Njemačku,Italiju bit će mi lepše neg ovde..kupit ću si kola,kazić sa TDK kazetama imati posel i tak to!!
Arrow A mi smo morali braniti vlastite i državne tekovine jer iredenta je bila na obje strane!!!
Hebeno skroz i zato su nas iz među ostalog bolje češće i obilnije hranili!!

Citat :

Arrow Arrow  Arrow Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku, nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Suspect No  Shocked  Smile No
Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Crying or Very sad
Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa. No  Sad

Citat :
Arrow Arrow  Arrow NERONA...!!! sunny bounce

Search in: KANTINA    Naslov komentara: Debar 1983g.    Tue Nov 29, 2011 1:05 am

Arrow Nije bilo nikakve frke na granici.  Smile
Arrow Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima. Smile
Arrow Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama. Smile
Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija.
Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim) prolazila je albanska magistralna cesta (obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan.
Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus (valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka.
Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati (to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje.
Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.

Citat :

Debar 1983g.
Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!!
Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti?
Arrow  Arrow Bil sam granični vod u Debru..1983g.  Suspect  Embarassed kod Gosp. majora Milana Jezdića!!

Citat :

Arrow U Bitoli smo imali dobar pasulj sa ćuftom ili kobasicom a poslije prekomande u Debar pasulj smo zaboravili.
Arrow Jeli smo roštilj,bečku šniclu i druge specijalitete po želji.
Arrow Naravno bil nas je malo i birali smo si sami jelovnik.
Arrow Juha i desert su bili obvezni,a nedjeljom i praznikom se prošvercalo i nekaj ljutega za skriveni aperitiv. Smile

Citat :
Arrow Arrow  Arrow NERONA...!!! sunny bounce

Debar i ljeto 1983g.na planini Stogovo u blizini Debra kopali smo jedan kanal do TV odašiljača koji se trebao graditi na vrhu(negdje oko 2500m.n.v.).
Arrow Radili smo samo nekoliko sati, a ostatak dana imali slobodne aktivnosti,kao što su odlazak u selo ispod planine po pivo ili mastiku, i onda kirvaj do kasno u noći. drunken No  Rolling Eyes  Suspect  Shocked  Embarassed
Zapovjednik nam je bio gorši od nas.Zastavnik Đerković Nikola je stalno bil spreman za tulum,i kaj se tiče vojničke discipline dal nam je voljno tih mjesec dana.
To je jedini starješina od svih kaj sam ih upoznal koji nije skrivio da je čovjek od krvi i mesa.
Taj radni mjesec nam je bio u pravom smislu riječi godišnji odmor.

Citat :

Hvala.
Iz Debra pamtim potporučnika Gocev Predraga i pukovnika Milorada Jezdića.
Sjećam se i njemačkog ovčara psa Kolta.
Bio je neki izvor ispod vojarne ak se ne varam i puno tovarnih konja kaj su služili za udaljene karaule.
Arrow  Arrow  Arrow Imali smo pajceke kaj smo ih klali i pekli,a ponekad smo ubili i gujdu za bolji obrok. Smile bounce  Basketball

ArrowNERONA...!!! sunny bounce
Arrow Ovo je ono što sam našao dok sam brzinski prelistavao.!!! Smile No
Arrow Više mi se nije dalo.!!! Evil or Very Mad
Arrow Ovo je ono što ti kažeš: " Arrow Pa zato drugovi jer je društveno politička situacija na Albanskoj granici uvjek bila napeta i složena a takva situacija zahtjeva spremna i sposobna vojnika za odgovoriti teškim zadacima.!! Suspect Embarassed "...
Arrow Toliko o tome koliko si se brinio za državu kao i ja i moji na Slovenskoj granici.!!!
Arrow Pitaj Zagorca je li on ovako dobro prošao kao i ti u Debar 1983 godine...!!! Embarassed
Arrow Jugoslavija je pukla na Slovenskim karaulama tamo gdje su ljudi vidjeli da u toj Jugoslovenskoj državi nešto ne valja i da više ne žele u takvom društvu biti.!! Twisted Evil Basketball

Ja sam jednom video oklopno vozilo na tom putu (oklopni transporter ali sa tockovima-rekli su mi da je kineske proizvodnje). Morao sam da ga nacrtam i crtez posaljem u komandu u Debar. Pozdrav karauli Drenok

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime13.07.12 8:03

Citat :

Naslov komentara: Ja sam jednom video oklopno vozilo na tom putu (oklopni transporter ali sa tockovima-rekli su mi da je kineske proizvodnje).
Morao sam da ga nacrtam i crtez posaljem u komandu u Debar. Pozdrav karauli Drenok Yesterday at 6:36 pm

Arrow ŠERIFE...!!! Smile Very Happy bounce
Arrow Pišeš komentare na krivome mjestu..!!! No Embarassed Suspect pale
Arrow To gdje ti pišeš komentare tu se piše naslov teksta.!!! Smile Very Happy Twisted Evil Shocked Rolling Eyes
Arrow Komentar možeš napisati u podnožju ovoga teksta kojeg si želio komentirati.!!!! Twisted Evil Very Happy Smile bounce
Arrow Samo znanja radi i ništa više.!!!! Smile Very Happy bounce
Arrow A kad si već spomenio to oklopno vozilo, mogao si ga i nama nacrtati da vidimo kako to izgleda... Shocked Rolling Eyes Shocked Rolling Eyes
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime13.07.12 12:20

Vojnik Graničar (citat):
Citat :

Naslov komentara: Ja sam jednom video oklopno vozilo na tom putu (oklopni transporter ali sa tockovima-rekli su mi da je kineske proizvodnje).
Morao sam da ga nacrtam i crtez posaljem u komandu u Debar. Pozdrav karauli Drenok Yesterday at 6:36 pm

Arrow ŠERIFE...!!! Smile Very Happy bounce
Arrow Pišeš komentare na krivome mjestu..!!! No Embarassed Suspect pale
Arrow To gdje ti pišeš komentare tu se piše naslov teksta.!!! Smile Very Happy Twisted Evil Shocked Rolling Eyes
Arrow Komentar možeš napisati u podnožju ovoga teksta kojeg si želio komentirati.!!!! Twisted Evil Very Happy Smile bounce
Arrow Samo znanja radi i ništa više.!!!! Smile Very Happy bounce
Arrow A kad si već spomenio to oklopno vozilo, mogao si ga i nama nacrtati da vidimo kako to izgleda... Shocked Rolling Eyes Shocked Rolling Eyes

SHERIFE,na ovom putu sa slike,sigurno nisi vidio taj transporter.
Ovo je put(asfaltiran)koji vodi od karaule Drenak prema istoimenom selu,te dalje prema selu Modrić i prometnici Debar-Struga-Ohrid.
Spomenuti transporter mogao si vidjeti na makadamskom putu koji vodi od zaseoka sela Trebište(nasuprot stupa E-25),pa prema samom Trebištu i dalje
prema Elbasanu.
Koliko me sječanje služi,ti su transporteri imali dosta vojnićki rečeno,visoku siluetu.

ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 14.07.12 9:06; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime13.07.12 14:25

pera84 (citat):
jel to znaci da nije bilo repete? Sad

Da Perice, nije bilo "repete"!
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime14.07.12 9:03

missar (citat):

Evo mene na čuvenoj karauli Drenak.Ako sam imao snage da pročitam 23 strane postova o ovoj karauli ,red je da je posetim. Lepa karaula ,priznajem.
Mada nema nikog od graničara.Mora da su u patroli ili možda skoknuli u Debar,poslom. Konstatujem da Brnje nema, mora da je opet otišao
na ispašu u inostranstvo.Ukoliko se graničari ne vrate u dogledno vreme, kategorično odbijam da preuzmem Brnju u gaćama i bos. To sebi ne
mogu dozvoliti. Ja sam vezista. Rex i Bin su tu u debeloj ladovini, koliko vidim spavaju, ni repom da mrdnu. Pa ništa, sačekaću još neko vreme,
ukoliko se duže zadrže u obilasku, odoh ja nazad u svoju kasarnu. Pozdrav za najbolju karaulu Drenak.

Tu su oni,samo ih ti još ne vidiš. Brnjo je sigurno kod susjeda,a što se tiće Rexa i Bina, Bin je veča ljenčina i spavalica,ali je zato oštriji.
Nebih ti preporučio da mu se previše približavaš.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime16.07.12 10:45

Arrow JNA karaula Arrow Arrow Arrow "DRENAK" bounce se nalazi na Jugoslavensko-Albanskoj granici (sada Makedonija)...!!! Smile Very Happy

Arrow Ako nekoga interesira gdje se točno nalazi karaula Arrow "DRENAK" to možete vidjeti ovdje na satelitskoj snimci.! Smile

[You must be registered and logged in to see this link.]
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime17.07.12 13:09

VOJNIK GRANIĆAR!!!!!!

Što se tiće rova za bacanje bojeve bombe, na kraju spomenute strmine bila je "rupa" 30x30x30 cm u koju bi se bomba otkotrljala,
ako bi slučajno ispala.

Sa lijeve i desne strane mjesta otkud se bomba bacala bile su ubetonirane željezne ploče 10x10cm.

To si zaboravio ili kod tebe nije bilo tako?
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)   Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) - Page 7 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)
Na vrh 
Stranica 7/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 6, 7, 8 ... 13 ... 20  Next
 Similar topics
-
» Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)
» Karaula Drenak 82/83 (treći dio teme)
» Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme)
» SVAŠTARA
» Priroda u mome kraju (prvi dio teme)