FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Go down 
+17
vladimir
strela
puc(f)lek
Brkakougar
mirko bratuš
Zayron
paradajz
Sloba1
NebojsaB
pera84
PORUCNIK
semsudin
Gorica 660
milutins
alexandar
gerard ford
Max Blitz
21 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 20  Next
AutorPoruka
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime15.06.17 15:12

Kad bismo samo malo više mogli biti kao On, svijet bi se promijenio. Kad gledam na Kristov križ, tada na njemu vidim svo svoje i tuđe smeće. Onda postavljam pitanje koje su već mnogi drugi postavili: Tko je taj Čovjek? I da li je On bio onaj koji je tvrdio da jest ili je bio samo vjerski čudak? I o tome se radi, to je pitanje. Bono
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime15.06.17 17:20

Danas je katolički blagdan Tijelovo (Feast of Corpus Christi), punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove.
Obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva (deveti četvrtak nakon Uskrsa). Svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije (pričesti) na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak, pojavljuje se u 13. stoljeću, a na zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Šalje se poruka da Crkva živi od euharistije jer je Isus, koji je nekoć hodao zemljom, sada prisutan u sakramentalnim prilikama i to tijelom, krvlju, dušom i božanstvom. Običaj je da se nakon tijelovske mise ide u svečanu procesiju.
Neradni je dan u nekim zemljama: Austriji, Hrvatskoj, dijelu Njemačke, Poljskoj, Portugalu, dijelu Španjolske, dijelu Švicarske, Lihtenštajnu, Monaku i San Marinu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Tijelovska procesija

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime18.06.17 13:55

U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame

Seyran Ates, advokatica, spisateljica i aktivistkinja za prava žena, otvorila je u petak u Berlinu džamiju koja propovijeda vjerske slobode i jednakosti. To je njen odgovor, kako tvrdi, na povećanje fundamentalizma.
"Liberalna" džamija, u kojoj rame uz rame molitvu mogu obavljati muškarci i žene, zvanično je otvorena u Berlinu, u četvrti Moabitu na trećem spratu evangeličke Johannis crkve. Zvaničan naziv joj je "Ibn-Ruschd-Goethe". Seyran Ates je za njemački magazin Der Spiegel rekla da je džamija otvorena za sve, osim za one koji nose burku ili nikab. Ona vjeruje da prekrivenost cijelog tijela nema ništa s religijom...
U džamiji, koja je inače 88. po redu u njemačkoj prestonici dobrodošli su svi mulimani, suniti šiiti, alaviti i sufisti, navodi francuska novinska agencija...

[You must be registered and logged in to see this link.]

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime24.06.17 22:41

U Zagrebu je 50-tak ljudi javnim krštenjem postalo Jehovinim svjedocima...

Aplaudiralo im je preko pet tisuća vjernika zajednice čiji su i službeno postali članovi. Pred svima njima kršteni su kao Isus u Jordanu, nisu poškropljeni kao u većini kršćanskih zajednica, nego duboko uronjeni da ni jedan djelić tijela ne ostane nekršten.
"Ne krstimo bebe i malu djecu. Svatko mora sam za sebe donijeti tu odluku i biti spreman postati Jehovinim svjedokom", kaže Tomislav Šamoci koji je na ovotjednom zagrebačkom kongresu Jehovinih svjedoka bio zadužen za medije.
Njihovim kongresima jako se vesele hotelijeri. Još uvijek pamte onaj od prije dvije godine kada je sve zagrebačke hotele ispunilo 15 tisuća vjernika. Usred kolovoza, kada nikome pametnome ne pada na pamet zalaziti na asfalt glavnoga grada. Laka zarada od pristojnih gostiju... Svake godine u Hrvatskoj četiristotinjak osoba postanu Jehovini svjedoci...

Pročitao sam negdje i da po brojnosti članstva Jehovini svjedoci, kao registrirana vjerska zajednica, imaju pravo na sredstva iz državnog proračuna RH ali ih ne žele uzeti.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15049
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 0:17

Max Blitz (citat):
U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame

Seyran Ates, advokatica, spisateljica i aktivistkinja za prava žena, otvorila je u petak u Berlinu džamiju koja propovijeda vjerske slobode i jednakosti. To je njen odgovor, kako tvrdi, na povećanje fundamentalizma.
"Liberalna" džamija, u kojoj rame uz rame molitvu mogu obavljati muškarci i žene, zvanično je otvorena u Berlinu, u četvrti Moabitu na trećem spratu evangeličke Johannis crkve. Zvaničan naziv joj je "Ibn-Ruschd-Goethe". Seyran Ates je za njemački magazin Der Spiegel rekla da je džamija otvorena za sve, osim za one koji nose burku ili nikab. Ona vjeruje da prekrivenost cijelog tijela nema ništa s religijom...
U džamiji, koja je inače 88. po redu u njemačkoj prestonici dobrodošli su svi mulimani, suniti šiiti, alaviti i sufisti, navodi francuska novinska agencija...

Seyran Ates je ok osoba, ona prednjači medju liberalnim muslimanskim intelektualcima u Njemačkoj.
Pa eto neka bude i ta liberalna džamija, zašto ne?

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 0:21

Max Blitz (citat):

Pred svima njima kršteni su kao Isus u Jordanu, nisu poškropljeni kao u većini kršćanskih zajednica, nego duboko uronjeni da ni jedan djelić tijela ne ostane nekršten."Ne krstimo bebe i malu djecu. Svatko mora sam za sebe donijeti tu odluku...

Sve je to fino, i lijepo i biblijski. No, izostavili su reći da ne krste po Ocu i Sinu i duhu, čime je to krštenje nebiblijsko, nekršćansko i nevaljalo.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 0:27

VBČ (citat):
Max Blitz (citat):

Sve je to fino, i lijepo...

Fascinira, a možda i zastrašuje da nakon ovakvih skupova iza njih ne ostane ni jedan papirić bačen na pod, a kamoli opušak ili žvakaća guma.
Može se i od njih barem nešto naučiti.

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 26.06.17 0:37; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 0:37

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):

Sve je to fino, i lijepo...

Fascinira, a možda i zastrašuje da nakon ovakvih skupova iza njih ne ostane ni jedan papirić bačen na pod, a kamoli opušak.
Može se i od njih barem nešto naučiti.

Mene to ne fascinira ni najmanje. Kažu da u Pjong Jangu nema ni jedne kante za smeće, ipak nema smeća po ulicama.
Ne bih želio živjeti tamo niti unutar vjerske ili bilo koje zajednice koja ima vojni ustroj, s kontrolom, gdje svatko svakog nadzire i špijunira.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 1:08

VBČ (citat):
Mene to ne fascinira ni najmanje. Kažu da u Pjong Jangu nema ni jedne kante za smeće, ipak nema smeća po ulicama.
Ne bih želio živjeti tamo niti unutar vjerske ili bilo koje zajednice koja ima vojni ustroj, s kontrolom, gdje svatko svakog nadzire i špijunira.

Važno je da je na dobrovoljnoj bazi svjesnom slobodnom voljom.
Objektivno, što oni mogu napraviti loše pojedincu koji bi ih napustio, u demokratskoj uređenoj državi, a navodno i oni sami dosta izbacuju nepodobne, tj. koji se takvima pokažu.
Dosta običnih ljudi voli red na svim nivoima, tako da se ne čudim onima koji im pristupaju.
Pranja mozga sigurno ima, a u kojoj religiji nema?

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4602
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 1:30

Ipak se mora imati u vidu jedna bitna stvar kada su u pitanju Jehovini svjedoci-to je sekta. 
Kao i sve sekte moto im je manipulacija ljudima.
S obzirom da su vjerska sekta i bibliju koriste u tom smislu-proucavaju i tumace kako njima odgovara.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 13:51

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):

Važno je da je na dobrovoljnoj bazi svjesnom slobodnom voljom.
Objektivno, što oni mogu napraviti loše pojedincu koji bi ih napustio, u demokratskoj uređenoj državi, a navodno i oni sami dosta izbacuju nepodobne, tj. koji se takvima pokažu.
Dosta običnih ljudi voli red na svim nivoima, tako da se ne čudim onima koji im pristupaju.
Pranja mozga sigurno ima, a u kojoj religiji nema?

Ono što mogu napraviti, a to i čine je to da svi članovi obvezno moraju izbjegavati i ignorirati "otpadnike" od vjere, čak i kad se radi o članovima obitelji poput roditelja,
djece, braće i sestara. Ovo vodi do teških trauma unutar obitelji, nisu rijetka ni samoubojstva. 

Drugi aspekt je "dogma" o zabrani transfuzije krvi, što je mnoge koštalo života.

Treći aspekt je interno zakonodavstvo koje ima prednost nad zakonodavstvom dotične države.
Tako se neki delikti poput pedofilije, silovanja "gone" pred "pravnim komitetima" (defacto sudovima) ove zajednice, a ne prijavljuju državnim organima gonjenja.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 14:13

Mislim da je sve to ublaženo u današnje vrijeme, barem kod nas, nema nikakve konkretne afere s nijma s konkretnim imenima, novinari bi jedva dočekali, ne vjerujem da bi mogli zataškati baš sve pred općom javnosti.

Čini mi se da su druge religije možda ljubomorne na njih i njihovu organizaciju, a ako ćemo pošteno, ako si član neke organizacije, drži se pravila.
A ne kao kod većinske vjere gdje može sve ovako i onako, kako god, nije bitno. Samo da su velike brojke u statističkim rubrikama.

Prije, a ima sad već od tad i više od desetak godina jer je u međuvremenu umro, je moj otac u penzionerskoj dokolici primao Jehovine svjedoke na razgovor. Very Happy
Inače sam nije bio ni u kakvoj vjeri osim nominalne po inerciji, a volio je filozofirati, tako da vjerujem da su oni odustali od njega, a na njemu nisam primijetio u to vrijeme nikave čudne promjene.
Inače mi je Dvorana Jehovinih svjedoka tu u Zagrebu na par sto metara od kuće, tko zna možda se odlučim iz prve ruke vidjet o čemu se radi, samo ja pušim i pijem pivo, ako im to neće smetati. Very Happy

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 15:55

Max Blitz (citat):
Mislim da je sve to ublaženo u današnje vrijeme, barem kod nas, nema nikakve konkretne afere s nijma  s konkretnim imenima, novinari bi jedva dočekali, ne vjerujem da bi mogli zataškati baš sve pred općom javnosti.

Čini mi se da su druge religije možda ljubomorne na njih i njihovu organizaciju, a ako ćemo pošteno, ako si član neke organizacije, drži se pravila.
A ne kao kod većinske vjere gdje može sve ovako i onako, kako god, nije bitno. Samo da su velike brojke u statističkim rubrikama.

Prije, a ima sad već od tad i više od desetak godina jer je u međuvremenu umro, je moj otac u penzionerskoj dokolici primao Jehovine svjedoke na razgovor. Very Happy
Inače sam nije bio ni u kakvoj vjeri osim nominalne po inerciji, a volio je filozofirati, tako da vjerujem da su oni odustali od njega, a na njemu nisam primijetio u to vrijeme nikave čudne promjene.
Inače mi je Dvorana Jehovinih svjedoka tu u Zagrebu na par sto metara od kuće, tko zna možda se odlučim iz prve ruke vidjet o čemu se radi, samo ja pušim i pijem pivo, ako im to neće smetati. Very Happy

Koliko sam ja skonto ti si manje vise ateista. Probaj sa budizmom, Buda nije Bog nego neko savrseno bice. Ja cesto razgovaram o religioznim temama sa jednim od njih. Njihov stav je otprilike u najkracim crtama ovakav-koristim njegove rijeci, on je vrlo obrazovan budista, zapadnjackih manira "Vi hriscani i muslimani, u vasoj religiji je da posle grijeha mora biti pokajanje. Mi tezimo ka savrsenstvu, tj da ne cinimo grijeha.
Kraj citala.
Sa tog aspekta gledano u pravu je. Moramo priznati da je danas najvise nasilja izmedju muslimana i hriscana,zatim medjusobna nasilja hriscana. 
Najmanje je nasilja medju budistima ili pak nasilja koja su oni izazvali. 
Ponavljam, neznam puno o budizmu.
Nesto kontam da su narodi i narodnosti ex yu bili budisti nebi se desile nesretne devedesete.U tom smislu EU bi trebala deklamativno uspostaviti budizam na Balkanu radi sprecavanja eventualnih novih sukoba.  

milutins: komentar modifikovan dana: 26.06.17 16:03; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime26.06.17 15:59

milutins (citat):
Koliko sam ja skonto ti si manje vise ateista.

Ne, više agnostik koji očekuje od znanosti objašnjenja o Silama za koje se za sad 'tvrdi' da su nadnaravne.

Volio bih znati neka znanstvena dostignuća koja će biti ne za 50, nego za 500, 5000 ili 50.000 godina, a to je nemoguće. Sad
Volim pročitati svašta nešto, ali mi nije potrebna duhovnost kao značajan oslonac, rame za plakanje i sl.

No, shvaćam i položaj religija u društvu kao dijela obilježja opće kulture, narodnih običaja, folklora, prepoznatiljvosti naroda, identiteta grupe i pojedinca... itd.
U tom smislu, i da se ne bi tko uzrujao  Smile , upisat ću se na popisu stanovništva u za to odgovarajuću rubriku kao - katolik, ne košta me puno, a ako zajednici treba jedan više iz nekih razloga, eto im ga.
Inače sam protivnik upisivanja na tom popisu gluposti tipa Zemljanin, Svemirac, konj, pingvin, Klingonac, vitez Jedi... itd.
Popis stanovništva je ozbiljna stvar, a u birtiji na piću trabunjaj što god ti padne na pamet na tu temu, kog' briga.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime27.06.17 12:24

milutins (citat):

Budistima nasilje nije strano. Višedesetljetni rat u Šri Lanci kojeg su vodili većinski budisti protiv manjinskih hindusa je dobra ilustracija.
Takodjer u Butanu manjinski hinduisti su izloženi brojnim pritiscima i diskriminaciji od strane brojnijih budista. 

Ustvari svaka religijska skupina je dobra i fina dok je u osjetnoj manjini. Kad se dočepaju vlasti ljudi su posvuda isti, pa tako i vjerske zajednice.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime27.06.17 14:16

VBČ (citat):
milutins (citat):

Budistima nasilje nije strano. Višedesetljetni rat u Šri Lanci kojeg su vodili većinski budisti protiv manjinskih hindusa je dobra ilustracija.
Takodjer u Butanu manjinski hinduisti su izloženi brojnim pritiscima i diskriminaciji od strane brojnijih budista. 

Ustvari svaka religijska skupina je dobra i fina dok je u osjetnoj manjini. Kad se dočepaju vlasti ljudi su posvuda isti, pa tako i vjerske zajednice.
Ne znam brojnost Krišninih sljedbenika. Čini mi se da su i oni dosta mirni i ne koriste životinjsko meso i kožu.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime27.06.17 15:26

Mislim da je prilog za ovdje:

Egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser 1958. godine odbija na šaljiv način, (dok se ostali zastupnici smiju), prijedlog Muslimanske braće o uvođenju zakona po kojem bi sve žene obavezno trebale nosit hidžab.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime02.07.17 16:14

Današnje svečano bogoslužje povodom 500-godišnjice reformacije, u Tordincima, općini u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najbliži gradovi su Vinkovci i Vukovar. Bio je prijenos uživo na HTV1 od 10 h.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime03.07.17 19:16

Bar dijele pričest u obje prilike.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime03.07.17 20:13

Nedavno (18. lipnja) je bio i prijenos grkokatoličke arhijerejske liturgije iz gornjogradske konkatedralne i župne crkve sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu povodom proslave 240. g. Križevačke eparhije...

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime04.07.17 14:39

Sjedenje na dvije stolice.
Istočne Crkve ne poznaju slikovne prikaze Oca.  No

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime08.07.17 0:52

Pokrivene židovke:

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime08.07.17 1:11

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime08.07.17 20:20

Kaldejci su nastali raskolom od matične Asirske Crkve i prihvatanjem unije s Rimskom Crkvom.
S vana naizgled nema mnogo razlike. Teološki da. Unija je za kaldejce značila preinaku bitnih kristoloških dogmi, iako to obični ljudi vjernici ne primjećuju. Liturgijski ipak ima razlika. Asircima je oltar uvijek naprijed i svećenik je u liturgiji ledjima okrenut narodu a licem Bogu. Asirske žene nikad neće gologlave sudjelovati liturgiji, kod kaldejaca ima mladjih "emancipiranih" po uzoru na europljanke. Kadkad ovo nepokrivanje bude i razlogom raskola, pa i prelaskom kaldejaca u Asirsku Crkvu čemu sam osobno svjedočio. 

Kod mene na širem području ih ima oko 6000 i jednih i drugih zajedno, najvećim dijelom izbjeglice. Kaldejce podržava Katolička Crkva i dobili su jednu crkvu za sebe, dok asirce podržava Evangelička Crkva, i oni su dobili jednu evangeličku crkvu na korištenje u mome susjedstvu.

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime08.07.17 21:51

Tradicionalna Latinska Misa, koja se slavila u Rimokatoličkoj Crkvi do Drugog Vatikanskoga Kocila. 

mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3737
ČLAN OD: : 2012-04-15
DOB : 77

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime08.07.17 22:30

[You must be registered and logged in to see this link.],se čudim tvojemu znanju glede vere.Zanimivo branje.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime09.07.17 8:50

mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.],se čudim tvojemu znanju glede vere.Zanimivo branje.

sektas Smile salutiranje

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8060
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime09.07.17 16:12

kakve su vere ovi Svedi neznam ali crkva je Sveti Nikola. hteo sam da udjem u crkvu , bila je nedelja i bila je sluzba u crkvi pa sam odustao.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime09.07.17 16:18

Svedjani su većinom Evangelisti Luterani, kao i pola Nijemaca. 
Udji slobodno!

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime09.07.17 21:49

milutins (citat):
mirko bratuš (citat):

sektas Smile salutiranje

Po čemu sektaš?

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime09.07.17 22:21

Ma zezam se,u stvari neznam kojoj religiji pripadas,nije to mnogo bitno,razlike u religijama su manje vise obredne,da li se neko krsti sa tri prsta,celom rukom ili klanja je apsolutno nebitno.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 14:10

milutins (citat):
Ma zezam se,u stvari neznam kojoj religiji pripadas

Pripadam nestorijanskome vjerovanju koje se 431 godine nakon Efeškoga Sabora odvojilo od Crkve Rimskoga Carstva. 
Ta godina prestavlja institucionalno odvajanje nestorijanaca, no samo vjerovanje je stoljećima starije od toga datuma. 
Tri su Crkve proizašle iz ovoga vjerovanja:

Drevna Asirska Crkva Istoka, Asirska Crkva Istoka i Kaldejska Crkva.

Budući da je Kaldejska ušla u Uniju s Rimskom Crkvom, preinačili su i uskladili vjerovanja s ovom, pa više nisu nestorijanci.

Asirska Crkva Istoka je 1994 je zbog ekumenizma s Rimskom Crkvom potpisala nekakvu izjavu o tobožnjem zajedničkom vjerovanju,
gdje poglavari ovih Crkava radosno izjavljuju kako su nakon 1500 godina primjetili da oni u biti vjeruju u jedno te isto.
Dakle ne radi se o tome da je Asirska Crkva preinačila išta od vjerovanja, niti je Rimska Crkva preinačila išta od svoga.
Sve je ostalo isto, samo što se tvrdi da razlika nikad nije ni postojala. Naravno ovo je neistina.  

Samo Drevna Asirska Crkva Istoka je u potpunosti zadržala staro vjerovanje.

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8060
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 14:25

VBČ (citat):
Svedjani su većinom Evangelisti Luterani, kao i pola Nijemaca. 
Udji slobodno!

da nije bilo sluzbe u crkvi usao bih ali nisam hteo da smetam. ja sam pravoslavac i slavim Svetog Nikolu  a i crkva u Orebru nosi njegovo ime. sad kaqkva je razlika u veri neznam Sveti Nikola je i meni i svedi[You must be registered and logged in to see this image.]ma svetac.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 14:31

Radi se o Evangeličko-Luteranskoj Švedskoj crkvi

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 14:52

VBČ (citat):
milutins (citat):

Pripadam nestorijanskome vjerovanju koje se 431 godine nakon Efeškoga Sabora odvojilo od Crkve Rimskoga Carstva. 
Ta godina prestavlja institucionalno odvajanje nestorijanaca, no samo vjerovanje je stoljećima starije od toga datuma. 

Budući da je Kaldejska ušla u Uniju s Rimskom Crkvom, preinačili su i uskladili vjerovanja s ovom, pa više nisu nestorijanci.

Asirska Crkva Istoka je 1994 je zbog ekumenizma s Rimskom Crkvom potpisala nekakvu izjavu o tobožnjem zajedničkom vjerovanju,
gdje poglavari ovih Crkava radosno izjavljuju kako su nakon 1500 godina primjetili da oni u biti vjeruju u jedno te isto.
Dakle ne radi se o tome da je Asirska Crkva preinačila išta od vjerovanja, niti je Rimska Crkva preinačila išta od svoga.
Sve je ostalo isto, samo što se tvrdi da razlika nikad nije ni postojala. Naravno ovo je neistina.  

Samo Drevna Asirska Crkva Istoka je u potpunosti zadržala staro vjerovanje.
Asirska Crkva Istoka?
Ovo "Istoka"na sta se odnosi,cisto geografski pojam ili pak se misli na Vizantiju.Ako se odnosi na Vizantiju da li to znaci da ne priznaje Svetu Stolicu ?U kom je stepenu samostalnosti,ko je na celu hijerarhije ?
U samom vjerskom objektu ima li ikona,ikonostasa ? Ako ga ima da li je okrenut ka istoku ili zapadu ?

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 14:53

Vladimire ogromna je razlika.

Kod njih Svetac znači da je bio izrazito pobožan i uzor svim kršćanima.
Tako i Sveti Nikola kao takav nema nikakve nebeske moći. Ne može mu se moliti niti tražiti zagovor od njega.
Nikog ne može on zaštititi od bilo čega. Ne postoje njegove ikone, a kamo li kipovi kojima se oni obraćaju.

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:05

milutins (citat):
Asirska Crkva Istoka?
Ovo "Istoka"na sta se odnosi,cisto geografski pojam ili pak se misli na Vizantiju.Ako se odnosi na Vizantiju da li to znaci da ne priznaje Svetu Stolicu ?U kom je stepenu samostalnosti,ko je na celu hijerarhije ?
U samom vjerskom objektu ima li ikona,ikonostasa ? Ako ga ima da li je okrenut ka istoku ili zapadu ?

Misli se na još istočnije od Bizanta. 
Ne, ne priznaje Svetu Stolicu. 
Stupanj samostalnosti - najviši. Potpuno neovisna Crkva. 
Nema ikona u crkvama, pa nema ni ikostasa. Ima samo paravan kojim je oltarski prostor odijeljen od ostatka Crkve.
Oltar je tradicionalno na istoku.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:12

VBČ (citat):
Asirska Crkva Istoka?

Moram usput i guglat, ali mi fali znanja da sve povežem.
Nadovezujući se na drugu temu, i ovdje se dobrim dijelom radi o nečem fiktivnom, patrijarh se naziva patrijarhom Babilona (?!), a sjedište mu je u Chicagu.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:15

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Asirska Crkva Istoka?

Moram usput i guglat, ali mi fali znanja da sve povežem.
Nadovezujući se na drugu temu, i ovdje se dobrim dijelom radi o nečem fiktivnom, patrijarh se naziva patrijarhom Babilona (?!), a sjedište mu je u Chicagu.

Da poglavar Asirske Crkve je u Chicagu. Ali poglavar Drevne Asirske Crkve je u Bagdadu.

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:17

Steta sto ovu temu nismo dotakli par dana ranije. U petak posle arhijerejske liturgije u crkvi kojoj pripadam sedeo sam 2-3 sata sa jednim relativno mladjim doktorom teologije.Radi kao professor na Bogoslovskom Fakultetu Sv Sava u Chicagu ,predaje Dogmatiku.U toku razgovora dotakli smo se nekih tema u vezi Velikog Raskola,iskreno receno za raskol u Efesu nisam ni znao.
 I jos jedno pitanje za tebe.
Kakva je situacija sa svestenstvom u vezi celibata,preciznije receno kod svestenstva mirskog reda ?

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:24

milutins (citat):
Steta sto ovu temu nismo dotakli par dana ranije. U petak posle arhijerejske liturgije u crkvi kojoj pripadam sedeo sam 2-3 sata sa jednim relativno mladjim doktorom teologije.Radi kao professor na Bogoslovskom Fakultetu Sv Sava u Chicagu ,predaje Dogmatiku.U toku razgovora dotakli smo se nekih tema u vezi Velikog Raskola,iskreno receno za raskol u Efesu nisam ni znao.
 I jos jedno pitanje za tebe.
Kakva je situacija sa svestenstvom u vezi celibata,preciznije receno kod svestenstva mirskog reda ?

Svećenici se žene, čak i nakon primanja svećeničkoga čina. Dakle djakoni i brezbiteri.
Jedino se od Biskupa traži celibat.

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:35

Ako sam dobro shvatio kod vas se moze dobiti svestenicki cin pre zenidbe ? Tu vidim razliku u odnosu na Pravoslavlje.
Koja bi bila glavna razlika u vjerovanju-bolje receno razlika koja je dovela do Efesa,tj raskola ?
Mislim na dogmatsku razliku ne na obrednu.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:35

VBČ (citat):
milutins (citat):

Je li to od relativno nedavno?
Ostalo mi je da si negdje komentirao da ćeš možda početi ići u asirsku crkvu zbog neke žene... što ne mislim da ne bi trebao biti dobar razlog. Smile I ako smijem ovako komentirati, možda sam i krivo shvatio.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 15:55

Max Blitz (citat):

Je li to od relativno nedavno?
Ostalo mi je da si negdje komentirao da ćeš možda početi ići u asirsku crkvu zbog neke žene... što ne mislim da ne bi trebao biti dobar razlog.  Smile  I ako smijem ovako komentirati, možda sam i krivo shvatio.

Nije novo, već dvadeset godina.

Da, malo si krivo shvatio. Kad je Milutin rekao da se vjera najčešće mijenja zbog suknje, dao sam mu djelomično za pravo,
jer je i moja bivša supruga Kaldejka, ali nije me prevela na kaldejstvo već me zainteresirala za suparničko Asirsko vjerovanje. 
A i nije se radilo o promjeni vjere, jer sam i prije bio nestorijanac, a to nije pripadnost nekoj Crkvi već skupni termin za sve one koji
kristološki ne priznaju Efeški sabor.

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 16:04

milutins (citat):
Ako sam dobro shvatio kod vas se moze dobiti svestenicki cin pre zenidbe ? Tu vidim razliku u odnosu na Pravoslavlje.
Koja bi bila glavna razlika u vjerovanju-bolje receno razlika koja je dovela do Efesa,tj raskola ?
Mislim na dogmatsku razliku ne na obrednu.

Razlika naizgled nije velika, ali iz nje proizilaze ogromne razlike.

Radi se kristološkoj nauci o prirodi Krista.

Katolici i pravoslavci vjeruju u dvije prirode Krista, božansku i ljudsku.
Kopti i druge orijentalne Crkve vjeruju i naglašavaju božanski prirodu Krista.
Asirci takodjer vjeruju u dvije prirode, samo je razlika što kod Asiraca su ove prirode odvojene jedna od druge,
Krist je Bog i čovjek. Kod katolika i pravoslavaca nisu odvojene pa je on Bogočovjek.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 16:13

VBČ (citat):
Asirci takodjer vjeruju u dvije prirode, samo je razlika što kod Asiraca su ove prirode odvojene jedna od druge,
Krist je Bog i čovjek. Kod katolika i pravoslavaca nisu odvojene pa je on Bogočovjek.

Ovo ni meni nije nikako sasvim jasno, a uzrok je i brojnim drugim podjelama unutar kršćanstva. Laičko (vječno) pitanje je ako već postoji Bog kako je i Krist isto Bog.
Jehovini svjedoci npr. to prosto odbacuju kao dvoboštvo, a neki drugi stvar rješavaju preko Trojedinog Boga.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 16:14

A samo Hristovo rodjenje ?Kakav je stav prema Bogomajki,djevici Mariji ? Ovo mislim po pitanju greha gdje je jedna od kljucnih dogmatskih razlika izmedju istocnog i zapadnog krila Hriscanstva .

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 16:24

VBČ (citat):
A i nije se radilo o promjeni vjere, jer sam i prije bio nestorijanac, a to nije pripadnost nekoj Crkvi već skupni termin za sve one koji

A imaš li crkvu (građevinu) u koju ideš i koja odgovara tom vjerovanju?

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 16:25

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):

Ovo ni meni nije nikako sasvim jasno, a uzrok je i brojnim drugim podjelama unutar kršćanstva. Laičko (vječno) pitanje je ako već postoji Bog kako je i Krist isto Bog.
Jehovini svjedoci npr. to prosto odbacuju kao dvoboštvo, a neki drugi stvar rješavaju preko Trojedinog Boga.

Ovo je već malo obimnija gradja i mnogima nije jasno. Možda da na posebnoj temi to tematiziramo?

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime10.07.17 16:34

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):

A imaš li crkvu (građevinu) u koju ideš i koja odgovara tom vjerovanju?

Da, idem u Asirsku Crkvu koju imam u gradu, ali nisam član.  
Službeno sam za njih katekumen.

Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 14 Icon_minitime

Na vrh Go down

VJERA I VJERSKE LITURGIJE
Na vrh 
Stranica 14/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 20  Next
 Similar topics
-
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE
» Vjera i JNA
» Vjera i financije
» Vjerske usluge
» Primjer vjerske tolerancije