FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 7:38
Evo prošlo je 100 godina od početka 1 sv.rata.Posljedice toga rata vidljive su i aktualne i dan danas. Naši očevi(malo rijeđe)i djedovi bili su učesnici toga događaja.Neki na jednoj neki na drugoj strani. Na obje strane umrlo je cca 20 miljuna ljudi,vojnika i civila a sveukupno od ratnih dejstava i posljedica rata, računa se 40 miljuna ljudi. Od 1914-1918 bilo je mobilizirano 60 miljuna Evropskih vojnika. Po prvi put uvedene su neke od tehničkih novina u ratovanje.Tako je u rat uključen oklop(tenk),avijacija i bojni otrovi. Moj je djeda bio učesnik na strani AU i borio se na Soškom frontu i na sreću preživio.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 7:58
Moj Djed bio ja AU vojnik i zarobljenik u Ruskom u logoru vratio se 1920 kući pješke iz luke na Crnom moru !!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 8:04
Gringo zanimljivo je, pošto živimo relativno blizu, a djedovi nam otišli bojevat na različite strane svijeta. Jel znaš gdje je služio i njegov ratni put?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 8:54
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 10:51
Znam da je bio na istočnom frontu tvz Ruskom Mjesto je bilo nekakva Austrijska ili Pruska Galicija a to je bilo negdje blizu Rumunjske granice!! Ili tu negdje, ni on sam nije nikada znao gdje je točno! Što je i razumljivo jer oficiri im nikada nisu govorili gdje su, bojeći se dezertiranja!!! Znam da je bila teška fronta i da su rusi bezglavo jurišali na njihove rovove bezbroj puta i da je to trajalo skoro 2 godine i onda je negdje 1917 u jednoj presudnoj bitci njihov položaj -dio formacije,ostao bez municije i tako su se predali Rusima!! Rusi su za vrijeme predaje samo hvatali cijev vojnika i ako je bila vruča odmah su klali bez milosti, njega je spasila slučajnost jer je bio na mitraljezu i uzeo je jednu pušku iz rova, na sreču hladnu! Dok su provođeni opet je bilo klanja bez razloga jer je bilo luđaka koji su to činili bez veze pitao za prezime i ako je bilo Njemačko ili slično kolji!! Rusi su jako mrzili Njemce Mada mu je bajoneta već probila džep bluze spasio ga mali molitvenik koji je skoro svaki katolik nosio kod srca!!! Kasnije su dovedeni negdej oko rijeke Don i tu su služili kao radnici u ispomoči seljacima u obavljanju svih teških fizičkih radova! skoro dvije godine Jeli su samo kuhanu repu!!! Tu je kroz 2 godine doživio i tvz kokošje sljepilo zbog nedostatka vitamina i tako je 1919 prebačen u Odesu u neku poljsku bolnicu i tamo se je kroz nekoliko mjeseci ponovo opravio i tada su amnestirani, sasvim slučajno opet zahvaljujuči prezimenu koje je rusima zvučalo dovoljno Srpski!!
I Tako je 1919 iz Odese s grupom kolega zarobljenika s objavom da se pušteni krenuo pješke prema kući, naravno da je to bio dugi marš s kojeg mnogi nisu stigli!!! Nije volio pričati o tome, vjerujem zato što su tijekom toga puta morali krasti namirnice kako bi preživjeli, a mnoge su u toj krađi i ubili!!! Stigao je kući krajem 1920!! i nije bio jedini koji je tako prošao!! A ima tu i niz anegdota u kojima je pričao kako su austrougarski oficiri bili loši i kako su fizički kažnjavali vojnike i to su bile vrlo sramne situacija, a strijeljanja su bila svakodnevna, zato su ljudi dezertirali ili čak prelazili dobrovoljno na Rusku stranu, uglavnom su to bili Hrvati!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 13:30
Austrijski su generali jako vodili računa na koje bojište šalju koju jedinicu,odnosno koji je nacionalni sastav te jedinice.Naročito nakon prve godine rata i predaje cijelih jedinica neprijatelju. Poznavanje terena bio je veliki problem vojnika.Bilo je slučajeva da su na Sošku frontu poslali jedinice iz Mađarske koji se apsolutno nisu snalazili na planinskom području.Zamisli čovjeka koji u životu nije vidio brdo više od 100m a sad ga poslalo na 2000m visine da se bori.Teren sasvim drugačiji,djelovanje artiljerije po takvom tlu drugačije a i sama oprema tih vojnika nije bila adekvatna. Inače smatra se da je u 1sv.ratu poginolo od 120 000-190 000 stanovnika Hrvatske svih nacionalnosti. Podataka točnih nema jer u Hrvatskoj ne postoji nikakva arhiva o tim događajima.Sva arhiva nalazi se u Austriji i tek su sad neki zavodi počeli istraživati nešto o tom vremenu.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 14:16
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 16:35
lacoš (citat):
Svetozar Borojević von Bojna, feldmaršal AU vojske, Hrvat,rođen u Kostajnici Nadimak Lav sa Soče
I o ovome ima nesuglasica jer je bio pravoslavne vjere.
Bio je jako odan AU monarhiji i caru, imao je i nadimak Žuto-crni general (Schwarzgelb General).
Na kraju rata se našao u 'nebranom grožđu' i nigdje.
S dužnosti je odstupio u prosincu 1918, nakon čega je podnio zahtjev za državljanstvom u novostvorenoj državi, Kraljevstvu SHS. No, kao visoki austrougarski časnik bio je nepoželjan u toj južnoslavenskoj državi, te mu je zahtjev odbijen i povratak zabranjen a zbog njegovog podnošenja ostao je i bez austrijske vojne mirovine. Jedini izvor prihoda ostala mu je naknada koju su dobivali nositelji odličja Vojničkog reda Marije Terezije, tako da je posljednje godine života proveo živeći vrlo skromno.
Talijanima se odupirao vrlo odllučno i žestoko i mnogi će reći da bi razgraničenje između Italije i Kraljevine SHS vjerojatno bilo znatno nepovoljnije da je talijanska vojska ranije uspjela prodrijeti na hrvatsku obalu.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 17:09
Če ne bi Borojević postavil fronte na Sočo,namesto,kar so mu predlagali,na Savo,bi bilo marsikaj drugače.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 17:32
Feldmaršal Borojević, citat:
"Kad bih imao moć, cijelom čovječanstvu bih nametnuo disciplinu i prisilio ga na zajednički rad. Vidjeli bi uspjehe koji bi morali biti stotinu puta veći od sadašnjih. Samo autoritet i disciplina mogu vezati vojnike uz njihove boje, uz njihovu dužnost. Jednako je i što se tiče čovječanstva općenito."
Prava vojničina, nema šta. Al' ne bih mu bio žena i djeca, takvi se i po doma malo izgube u ponašanju.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 29.07.14 21:17
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 30.07.14 7:52
Da puno je ljudi izgubilo život, što na fronti što od posljedica ratnih djelovanja. Ratna je tehnika dosta napredovala i doprinjela tome.Prvi su put na ratištima korišteni bojni otrovi u večim razmjerima.Usavršila se upotreba bojnih otrova.Po prvi se pute otrov izbacivao bacačima i haubicama na neprijatelja. Na slici se vide neki od tipova projektila koji su ispaljivani pomoću haubica i bacača.Desno na slici vidi se improvizirani bacać koji je koristila AU vojska.
Kurirček Jovica Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2014-07-31 Slovenija
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 31.07.14 21:02
Evo, posetio sam danas sa ocem i sinom izložbu "Take vojne si nismo predstavljali ...", posvećenu 1. Svetskom ratu, u Muzeju novejše zgodovine u Ljubljani.
Preporučujem svakom, ko ima priliku. Zanimljiva izložba, pogotovo imajući u vidu, da se u tom ratu kao K.u.K. vojnik u Galiciji i na Soškom frontu borio i moj djed, očev otac. Očev stric na Soškom frontu je i pao.
Otkrio sam danas i jedan spomenik žrtvama 1. Svjetskog rata u gradu mog djetinstva, gdje sam preživio više od 30 godina, a nisam ni znao, da postoji. A interesuju me ovakve teme. Samo dokaz više, barem za mene, koliko se o tom ratu u Sloveniji za vreme SFRJ ćutalo.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 8:38
Kurirček Jovica (citat):
Evo, posetio sam danas sa ocem i sinom izložbu "Take vojne si nismo predstavljali ...", posvećenu 1. Svetskom ratu, u Muzeju novejše zgodovine u Ljubljani.
Preporučujem svakom, ko ima priliku. Zanimljiva izložba, pogotovo imajući u vidu, da se u tom ratu kao K.u.K. vojnik u Galiciji i na Soškom frontu borio i moj djed, očev otac. Očev stric na Soškom frontu je i pao.
Otkrio sam danas i jedan spomenik žrtvama 1. Svjetskog rata u gradu mog djetinstva, gdje sam preživio više od 30 godina, a nisam ni znao, da postoji. A interesuju me ovakve teme. Samo dokaz više, barem za mene, koliko se o tom ratu u Sloveniji za vreme SFRJ ćutalo.
Kolega i kod mene u HR o tome se gotovo ništa nije govorilo i pisalo.U školi se to spomenulo samo onako,usput,bilo i prošlo. I kod mene u Varaždinu postavljena je izložba o 1.svj.ratu,nisam još bio pogledati,ali valjda bude vremena. Kolega samo naprijed,piši o sječanjima djeda.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 13:22
lacoš (citat):
Kolega i kod mene u HR o tome se gotovo ništa nije govorilo i pisalo.U školi se to spomenulo samo onako,usput,bilo i prošlo.
Kad si dijete i kad je to dio školskog gradiva onda paše da je svega manje.
Kao i za svaki predmet ovisilo je o nastavniku/profesoru koliko je što uspio približito djeci.
Imao sam sreću s nekim predmetima za koje sam imao odlične predavače, pa tako i za povijest, koju sam zavolio velikim dijelom i zbog nastavnika. S druge strane, iz istog, ali obrnutog razloga, mrzio sam npr. kemiju.
Prvi svjetski rat?
Obrađivao se, ništa posebno, istina. Naglasak je bio da su pala velika europska carstva kao dio političkog i civilizacijskog napretka. (Gavrilo Princip je bio nekako neutralan, napravio je to i to, i zato i zato se nešto dogodilo, nije se prikazivao ni kao heroj ni kao zločinac.) Na tom primjeru nam je profesior dobro objasnio što je povod, a što uzrok.
Znate već kao je išao napredak čovječanstva, bila je shema u udžbeniku: Prvobitna zajednica - robovlasništvo - feudalizam - kapitalizam - socijalizam iz kojeg težimo ka komunizmu kao idealnom društvu.
Budite malo realni, ne znam što bi vi da se u SFRJ govorilo o I svj. ratu.
Kurirček Jovica Gušter
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 15:45
Max Blitz (citat):
lacoš (citat):
Kolega i kod mene u HR o tome se gotovo ništa nije govorilo i pisalo.U školi se to spomenulo samo onako,usput,bilo i prošlo.
Budite malo realni, ne znam što bi vi da se u SFRJ govorilo o I svj. ratu.
Max,
Kad razmišljam o AU i o tome, kako su nas učili o tome, da je to bila "tamnica naroda" ne mogu pa da ne pomislim i na činjenicu, da je moj djed u toj tamnici naroda mogao da položi zakletvu na svom maternjem (slovenskom) jeziku, u kojem mu je i komandovano.
Moj otac i ja služili smo u JNA. Jezik zakletve kao i komandni jezik nije nam bio naš maternji jezik.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 16:04
Kurirček Jovica (citat):
Moj otac i ja služili smo u JNA. Jezik zakletve kao i komandni jezik nije nam bio naš maternji jezik.
Tako je, govorilo se da je AU tamnica naroda, i u čemu je tu problem? Koliko je samo naroda i narodnosti živjelo u toj monarhiji, bilo je nemoguće svima udovoljiti.
(Btw, u AU je postojalo i hrvatsko domobranstvo s komandama na hrvatskom jeziku.)
Kume, ti si u JNA imao vojnu knjižicu na svom jeziku, a ja nisam. I službeni jezik u JNA također nije bio moj materinji, i što ćemo sad?
Samo o tome napravit poseban forum, pa udri raspravljaj do beskraja?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 16:14
Vidi grb AU monarhije na što je to sličilo, mogao bi ga skoro sad koristit UN.
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 17:27
Max Blitz (citat):
Kurirček Jovica (citat):
Tako je, govorilo se da je AU tamnica naroda, i u čemu je tu problem? Koliko je samo naroda i narodnosti živjelo u toj monarhiji, bilo je nemoguće svima udovoljiti.
(Btw, u AU je postojalo i hrvatsko domobranstvo s komandama na hrvatskom jeziku.)
Kume, ti si u JNA imao vojnu knjižicu na svom jeziku, a ja nisam. I službeni jezik u JNA također nije bio moj materinji, i što ćemo sad?
Samo o tome napravit poseban forum, pa udri raspravljaj do beskraja?
Druže admirale,
Uopšte nema problema ... Stanje redovno ...
Ono što sam želeo da pokažem mojim primjerom je činjenica, koliko smo bili izloženi ideološkom pogledu na prošlost i koliko je ono, što smo kao deca učili u školi zapravo indoktrinacija, koji se vukla kroz mnoge predmete ...
U spekulacije tipa "What if ..." o opstanku AU monarhije i preživljavanju Ferdinanda neću da ulazim, iako bi bilo veoma zanimljivo ...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 17:34
Kurirček Jovica (citat):
Ono što sam želeo da pokažem mojim primjerom je činjenica, koliko smo bili izloženi ideološkom pogledu na prošlost i koliko je ono, što smo kao deca učili u školi zapravo indoktrinacija, koji se vukla kroz mnoge predmete ...
Bravo, otkrio si toplu vodu. Živjeli smo u jednom socijalističkom društvenom okruženju, malo labavijem nego okolo, nije ni moglo bit drugačije.
Kurirček Jovica (citat):
U spekulacije tipa "What if ..." o opstanku AU monarhije i preživljavanju Ferdinanda neću da ulazim, iako bi bilo veoma zanimljivo ...
Bolje bi bilo reći da ovaj forum nije namijenjen za takve rasprave, ni otkrivanje konačnih istina o mnogo čemu. Uvjerit u suprotno, za puno stvari neće nitko nikoga, i toga se najbolje kanit, a ovdje opušteno i zabavno.
Kurirček Jovica Gušter
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 19:10
Max Blitz (citat):
Kurirček Jovica (citat):
Bravo, otkrio si toplu vodu. Živjeli smo u jednom socijalističkom društvenom okruženju, malo labavijem nego okolo, nije ni moglo bit drugačije.
LOL!
Ne znam kako je s tobom (niti me mnogo ne zanima ) ali mene osobno uvjek iznova iznenadi, kojim smo sve manipulacijama bili u ime komunističke ideologije izloženi.
Budi mi dobro!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 19:21
Kurirček Jovica (citat):
Ne znam kako je s tobom (niti me mnogo ne zanima ) ali mene osobno uvjek iznova iznenadi, kojim smo sve manipulacijama bili u ime komunističke ideologije izloženi.
Smatram da je to sve bilo normalno i u skladu s vremenom i proklamiranim državnim uređenjem. Marx nije (jadan) ništa kriv za to. On je iz svoje londonske fotelje naprezao mozak da smisli nešto dobro, a kako se to praktično manifestiralo kojekuda je druga stvar.
Meni smeta kad se stvari prikazuju kao da su ovdje bili Crveni Kmeri ili još gore od toga.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 19:30
Svatko ima pravo na mišljenje! Molim da politička razmišljanja riješite preko privatnih poruka ili nekako drugačije.
Unaprijed hvala na razumijevanju.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 19:45
Nastave li tako ljetovanje u Banovcima ne gine, ima još uvijek zimmer frei, ja bio u zimskom periodu, kažu da je i ljeti tako. Pobjednik uvijek piše povijest, bila ona iskrivljena ili prava, na kraju se svaka istina sazna, kao i u svezi Kenedija, otkrilo se da mu je pozlilo od kikirikija, ljudi nisu bili na mjesecu već su ga fulali i spustili se kod Špičkovine, a Nessi je velika patka koja plaši pijane škote. kamenje iz Stonehenđa su poredali stari briti u najeri da osmisle neku novu igru mješavinu nogometa i kamena sa ramena, ima prijatelju takvih istina koliko hočeš.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 22:07
lacoš (citat):
...puno je ljudi izgubilo život, što na fronti što od posljedica ratnih djelovanja. Ratna je tehnika dosta napredovala i doprinjela tome...
Da, Prvi svjetski rat je obilježila pojava novog i usavršenog oružja.
Pojavio se u upotrebi pred sam kraj I. svj. rata i bio je prvi tenk kojim je mogao upravljati samo jedan čovjek. Za četiri ranija tenka 'Mark' je trebalo četvero ljudi kako bi se njime upravljalo. 1918. je proizvedeno po 200 'ženskih' i 'muških' modela. 'Ženski' su bili naoružani samo strojnicama, dok su oni s topovima bili 'muški' modeli. Na 'krovu' je imao i sustav za samoizvlačenje. Britanci su ubrzano usavršavali tenkove tijekom 1916., a 'Mark I' je bio prvi britanski tenk i prvo borbeno oklopno vozilo na gusjenicama koje je ušlo u serijsku proizvodnju.
Britanski 'Mark I' (muški) tijekom bitke na rijeci Somi, u rujnu 1916.
Prvi tenk uopće je bio 'Little Willie' konstuiran u Velikoj Britaniji tijekom kolovoza i rujna 1915. Nakon tog prvog prototipa je uslijedio prototip nazvan 'Mother' koji je kasnijim prilagodbama postao prvi serijski tenk Mark I.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 01.08.14 22:24
Vickers koji je bio poznat po tome da moze da puca satima.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: 100 godina od početka 1.svjetskog rata 02.08.14 8:56
Prvi svjetski rat je karakterističan po tome da su poražene centralne sile kapitulirale a da pobjedničke vojske nisu ni ušle u njihove glavne gradove.Za Austro-ugarsku se kaže iz vikipedije izvor da se je raspala iznutra tj.vojska napustila masovno sve frontove i otišla kući.
croato Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 194 ČLAN OD: : 2012-12-08
Naslov komentara: Sacrario Militare di Redipuglia 02.08.14 16:13
Posjetio pocetkom godine, ovaj puta se zaustavio s porodicom . . . S druge strane ceste ima i manji muzej, ali nisam slikao, mozda neki drugi puta 23 stepenika punih imane poginulih . . . natpisi na rubu svakog stepenika " PRESENTE" znace : PRISUTAN. Ovdje su ostaci cca 100.00 talijanskih vojnika ( samo 30.000 zna im se ime ) s cijelog ovog fronta, mogu samo zamisliti cjelokupan broj