FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 12:54
lacoš (citat):
Nekad davno jeo sam na Kosovu u jednom Crnogorsko selu skorub.Puno puta prije jeo sam kajmak i nije to za mene ista stvar(možda se varam-prošlo je puno vremena).Taj skorub iz tog sela ,mislim da se zvalo Mušotište,bio je strašno slan i potpuno krući-gušči od kajmaka npr.iz Zlatibora.
Za ista jela, često su u dva sela različita imena. To što si jeo je otprilike nešto između slanijeg poluosušenog kajmaka i masnog sira. Takvih varijacija u CG ima dosta, pogotovo na sjeveru gdje imaju veoma kvalitetno mljieko. Treba ljeti zaći po planinskim katunima i probati domaće proizvode.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:07
Da li Njegoševu šniclu pune sa kajmakom.Jeo sam lani u BG, bila je punjena pršutom i sa kajmakom ili nečim slično.Pršut je bio slan pa neznam što je bilo drugo punjenje,kajmak ili nešto slično.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:14
dpuric (citat):
Taj skorup se kod nas zove KAJMAK .
Znam što je kajmak. Jedem ga nekad uz ćevape ili drugi roštilj. Ovaj skorup o kojem pričam se stvori sam na prokuhanom i ohlađenom pravom mlijeku, bude pola prsta debelo. Nikakvu daljnju obradu nisam predvidio za njega, već staviti na dvopek i pojesti odmah. I taj skorup uopće nije slan, čak je slatkast.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:18
lacoš (citat):
Da li Njegoševu šniclu pune sa kajmakom.Jeo sam lani u BG, bila je punjena pršutom i sa kajmakom ili nečim slično.Pršut je bio slan pa neznam što je bilo drugo punjenje,kajmak ili nešto slično.
U većini slučajeva "njeguška šnicla" se pravi samo sa pršutom, bez dodavanja sira ili kajmaka. Nemam ništa protiv ni kada se dodaju.
Evo ti jedan recept: (Bože dragi, počeo sam djeliti recepte ) Potrebno: 800 g telećeg mesa, 50 g pršuta, brašno, ulje, 1dl supe, so Priprema: Meso oprati, osušiti salvetom i iseći na tanke šnicle. Izlupati ih čekićem za meso i ostaviti da malo odstoje. Na svaku polovinu staviti tanko isečeni pršut, presaviti na pola, pa krajeve izlupati tučkom da se spoje. Svaku šniclu posoliti, ovlaš pokvasiti vodom, pa uvaljati u brašno. Pržiti na vrelom ulju dok malo ne porumene, pa doliti malo supe i na laganoj vatri ostaviti da se krčkaju. Služi se sa kuvanim povrćem.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:25
Neznam jesi li jeo kajmak u njegovoj domovini" jer to što služe u Zgb (Čingač,kod srbina itd.)nema veze sa pravim kajmakom.Skorub što sam ga ja jeo na kosovu bio je puno tvrđi i ekstremno slan.Sječam da smo ga vadili iz posude onim hotelskim nožem a mazati ga na kruh nemoguča misija.Kad smo nas trojica pojeli čašu skoruba bez muke smo popili gajbu Pečkoga piva.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:31
lacoš 1. Da to nije bio ovčiji sir u grudvama, (nekad ga drže i u kozjoj ili ovčijoj mješini pa se zove još i "sir iz mijeha")? 2. Da nisi u BGD jeo "Karađorđevu" šniclu ili sablju?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:33
lacoš (citat):
Neznam jesi li jeo kajmak u njegovoj domovini" jer to što služe u Zgb (Čingač,kod srbina itd.)nema veze sa pravim kajmakom.Skorub što sam ga ja jeo na kosovu bio je puno tvrđi i ekstremno slan.Sječam da smo ga vadili iz posude onim hotelskim nožem a mazati ga na kruh nemoguča misija.Kad smo nas trojica pojeli čašu skoruba bez muke smo popili gajbu Pečkoga piva.
Nisam stručnjak za kajmak, naravno, ali znam da se ne može samo tako mazati na kruh. Na tu temu je i naslov filma 'Kajmak i marmelada' Branka Đurića, pa se zezaju ide li zajedno kajmak i marmelada (tj. Bosanac i Slovenka). Kajmak je zrnat i slan, lomi se, nije 'mazljiv', jedem ga žlicom inače. Bilo je u Zagrebu kupiti srpskog kajmaka (industrijskog, u plastičnoj posudici, mislim Kragujevac ili Kraljevo, nisam siguran), možda ima još, znam da je bio dosta skup.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:37
Max Blitz (citat):
lacoš (citat):
Nisam stručnjak za kajmak, naravno, ali znam da se ne može samo tako mazati na kruh. Na tu temu je i naslov filma 'Kajmak i marmelada' Branka Đurića, pa se zezaju ide li zajedno kajmak i marmelada (tj. Bosanac i Slovenka). Kajmak je zrnat i slan, lomi se, nije 'mazljiv', jedem ga žlicom inače. Bilo je u Zagrebu kupiti srpskog kajmaka (industrijskog, u plastičnoj posudici, mislim Kragujevac ili Kraljevo, nisam siguran), možda ima još, znam da je bio dosta skup.
Kajmaka ima više vrsta, lično sam mnogo puta degustirao na Zlatiboru.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:42
Gledaj, to što je donio čovjek rekao je da se zove skorub,i da je to od kravljeg mlijeka.Do ta ja to nisam probao a ni poslije. A to što sam jeo u BG zvalo se Njegoševa šnicla.Reko mi je kolega iz BG skojim sam bio da je to Crnogorska karađorđeva i da se tako zove jer je restoran Crnogorski.Zaboravio sam ime inače je na Slaviji blizu kružnog toka.Za aperitiv služe pravu Crnogorsku lozu-Manastirku.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:49
lacoš (citat):
Neznam jesi li jeo kajmak u njegovoj domovini" jer to što služe u Zgb (Čingač,kod srbina itd.)
U 'Čingač' ne idem, pokvario se, a i ćevapi su preogromni, tu nešto mora biti sumnjivo. 'Kod Srbina' mi je puno bolje, a i kajmak, a puno sam češći 'kod Idrizija', u sitne sate, poslije 'Jabuke', oko 5 ujutro je sve ukusno.....
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 13:51
lacoš (citat):
Gledaj, to što je donio čovjek rekao je da se zove skorub,i da je to od kravljeg mlijeka.Do ta ja to nisam probao a ni poslije. A to što sam jeo u BG zvalo se Njegoševa šnicla.Reko mi je kolega iz BG skojim sam bio da je to Crnogorska karađorđeva i da se tako zove jer je restoran Crnogorski.Zaboravio sam ime inače je na Slaviji blizu kružnog toka.Za aperitiv služe pravu Crnogorsku lozu-Manastirku.
Druže, dalje ti ne mogu pomoći, ne znam ni sam, svaki restoran ima neke "svoje" specijalitete, baš kao i svako selo "svoje" sireve.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 14:05
Bio sam prošli tjedan u Magazinskoj kleti.Kuhar je iz Leskovca ,mogu reči da je roštilj bolji od srbinovog.Jeo sam punjenu vešalicu i šopsku i bilo je ok.Ima sve na netu pa koga interesira -na google Magazinska klet ima meni sa cjenama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 14:16
lacoš (citat):
Bio sam prošli tjedan u Magazinskoj kleti.Kuhar je iz Leskovca ,mogu reči da je roštilj bolji od srbinovog.Jeo sam punjenu vešalicu i šopsku i bilo je ok.Ima sve na netu pa koga interesira -na google Magazinska klet ima meni sa cjenama.
Ok, hvala na preporuci, probat ćemo....
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 14:17
Da pređemo na neku drugu vrstu hrane, naš drug bojnik svaki spomen roštilja (ćevapa, vješalica i dr..) smatra "provokacijom".
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 15:27
Kad smo kod kajmaka (i sira) Zlatibor je nadaleko poznat i naveliko navikan. Ne kazem da je los, al ima bolji malo juznije. Ko im a prilike da prodje preko Zlatara i kroz Novu Varos nek proba njihov sir i kajmak a narocito paprike punjene kajmakom. Sto bi rek'o Cabarabdic: mrtva bi ga usta jela.
Prije nekoliko godina, svajcarski institut za ishranu je priznao zlatarski sir kao autentican proizvod i za sad je jedini takav sa prostora bivse YU.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 16:21
Mleko u serpi se skuva da se podigne pena. Zatim se serpa skloni sa vatre i pozeljno je da se poklopi vlaznom kuhinjskom krpom. Kada se ohladi na povrsini se nakupi kajmak (i do prst debeo) koji se skine stavi u posudu i posoli. To je kajmak. moze se jesti odmah (kao mlad) i tada se moze mazati na hleb. Zreo kajmak se moze jesti ali ima pikantniji ukus i obicno se koristi za spremanje karadjordjeve snicle ili popare (skuva se bajat hleb u vodi i zacini kajmakom).
Ovo sto pera 84 kaze da je jeo na Zlataru verovatno se radi o pavlaci kojom se puni paprika. Paprika treba da bude blago ljuta.
Bogart Vodnik
BROJ POSTOVA: : 435 ČLAN OD: : 2012-06-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 16:25
A svi znamo po cemu je karadjordjeva snicla dobila ime, je li...
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 16:27
He he... Ovde se zove i devojacki san
Bogart Vodnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 16:29
Znaci znamo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 16:38
dpuric (citat):
Mleko u serpi se skuva da se podigne pena. Zatim se serpa skloni sa vatre i pozeljno je da se poklopi vlaznom kuhinjskom krpom. Kada se ohladi na povrsini se nakupi kajmak (i do prst debeo) koji se skine stavi u posudu i posoli. To je kajmak. moze se jesti odmah (kao mlad) i tada se moze mazati na hleb.
Bolji je s onim tankim hrskavim dvopekom (ne sa onim tvrdim debelim), probaj. I ne treba soliti ako se odmah jede, kako tko voli.
Bogart Vodnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 16:43
Moj otac je rodom sa Zlatibora, imam tamo neku rodbinu i mogu vam reci da ni oni ne koriste u ishrani mlecne proizvode kao nekada kad im je to bila osnovna hrana, koja se iznosila na trpezu za svaki obrok. Ne gaje ljudi stoku u onoj meri kao nekada, niko nece da se bakce s necim sto nije isplativo.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 19.12.12 20:07
Bogart (citat):
Moj otac je rodom sa Zlatibora, imam tamo neku rodbinu i mogu vam reci da ni oni ne koriste u ishrani mlecne proizvode kao nekada kad im je to bila osnovna hrana, koja se iznosila na trpezu za svaki obrok. Ne gaje ljudi stoku u onoj meri kao nekada, niko nece da se bakce s necim sto nije isplativo.
Pozdrav za Bogarta. Pa ljudi se bave turizmom, više se isplati, ali na Zlatiboru uvijek možeš naći odlične domaće proizvode.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 20.12.12 1:06
Max Blitz (citat):
Stvarno, što bi bilo s njim da se žalio, da je podnio neke zahtjeve za posebnom prehranom pretpostavljnima ili tako nešto. Bi li ga pozvali na odgovornost i kaznili? Netko bi mogao njegovu prehranu protumačiti kao podrivanje borbene spremnosti vojnika i neku vrst štrajka, čak i sabotaže.....
Eh da sam pre 30 godina znao da ću gostovati na ovakvom forumu bolje bih pamtio ili bi barem zapisivao događaje. Konkretnog iskustva nemam. Mmislim da ga ne bi pozivali na odgovornost niti kaznili, ali mu ne bi ispunjavali želje. Sistem uzmi ili ostavi. Mada, član Marduk je čini mi se pisao kako se zbog posebnog načina ishrane rešio služenja JNA. Sećam se da je lekarska komisija mogla prepisati pojedinicima pojačanu ishranu ili dijetalnu ishranu (posle neke bolesti, sportistima itd).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 20.12.12 1:16
East&West (citat):
Max Blitz (citat):
Stvarno, što bi bilo s njim da se žalio, da je podnio neke zahtjeve za posebnom prehranom pretpostavljnima ili tako nešto. Bi li ga pozvali na odgovornost i kaznili? Netko bi mogao njegovu prehranu protumačiti kao podrivanje borbene spremnosti vojnika i neku vrst štrajka, čak i sabotaže.....
Eh da sam pre 30 godina znao da ću gostovati na ovakvom forumu bolje bih pamtio ili bi barem zapisivao događaje. Konkretnog iskustva nemam. Mmislim da ga ne bi pozivali na odgovornost niti kaznili, ali mu ne bi ispunjavali želje. Sistem uzmi ili ostavi. Mada, član Marduk je čini mi se pisao kako se zbog posebnog načina ishrane rešio služenja JNA. Sećam se da je lekarska komisija mogla prepisati pojedinicima pojačanu ishranu ili dijetalnu ishranu (posle neke bolesti, sportistima itd).
Drug kapetan East&West je odgovorio na moje pitanje postavljeno na jednoj od prethodnih stranica o vegetarijancima u JNA. Sa mnom u jedinici je bio jedan takav. Uvijek je svoj komad mesa i sve mesno davao drugima, mi smo se čudili što on jede uopće. Nikada se nije nikome žalio na to, pa se ja pitam što bi se dogodilo da je to onda bila masovnija pojava kao što je danas. Kakvu su uopće prehranu mogli vegetarijanci očekivati u JNA? Otvorio bi se i čitav niz drugih pitanja. Bi li oni mogli izdržati sve napore obuke i svakodnevnih zadataka, i takve stvari....
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 20.12.12 7:37
Neko spomenu papriku punjenu kajmakom.Svaki put kad me posao donese u Sarajevo obavezno na tržnici u Iliđi kupim punjenu papriku.Super paše sa roštiljem.Iako moram priznat da prema pravoj domačoj koju mi je poklonio jedan prijatelj iz Sarajeva, koji je porijeklom sa Sanđaka,ova sa pijace nije joj ni sluga.Nešto slično nema nigdje na ovim prostorima.
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 21.12.12 21:39
"Turbo" pile na ražnju
_________________ Živjeti znači boriti se
Bogart Vodnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 11:26
Stazio (citat):
Bogart (citat):
Pozdrav za Bogarta. Pa ljudi se bave turizmom, više se isplati, ali na Zlatiboru uvijek možeš naći odlične domaće proizvode.
Pozdrav mornaru, i svim ostalim forumskim drugarima. U pravu si, moze se naci kvalitetnih namirnica, ali treba se potruditi, prodaje se sve i svasta, cak su neki preradjivaci mesa pravili cuvene zlatiborske suhomesnate specijalitete od uvoznog argentinskog mesa, prevaranata koliko volis. Spominju ljudi papriku sa kajmakom, u Srbiji se to moze kupiti u supermarketima i megamarketima nekih vecih trgovinskih lanaca, upakovano u kanticama ili u rinfuzu (na merenje). Cak i moji Zlatiborci to pazare u Maksiju, mrzi ih da sami prave.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 12:27
Bogart (citat):
U pravu si, moze se naci kvalitetnih namirnica, ali treba se potruditi, prodaje se sve i svasta, cak su neki preradjivaci mesa pravili cuvene zlatiborske suhomesnate specijalitete od uvoznog argentinskog mesa, prevaranata koliko volis.
U HR se s pravom postavljaju pitanja jesu li suhomesnati proizvodi napravljeni od uvezenog mesa mađarskih svinja, korištenjem tuniske soli, izvorni slavonski ili dalmatinski proizvod? Iako se rade po izvornoj recepturi.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 13:34
Bogart (citat):
Stazio (citat):
Bogart (citat):
Pozdrav mornaru, i svim ostalim forumskim drugarima. U pravu si, moze se naci kvalitetnih namirnica, ali treba se potruditi, prodaje se sve i svasta, cak su neki preradjivaci mesa pravili cuvene zlatiborske suhomesnate specijalitete od uvoznog argentinskog mesa, prevaranata koliko volis. Spominju ljudi papriku sa kajmakom, u Srbiji se to moze kupiti u supermarketima i megamarketima nekih vecih trgovinskih lanaca, upakovano u kanticama ili u rinfuzu (na merenje). Cak i moji Zlatiborci to pazare u Maksiju, mrzi ih da sami prave.
Sada ćeš me "ubiti u pojam", stalno kupujem "Zlatiborac" proizvode (slanina, goveđa i svinjska pečenica).
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 13:38
Max Blitz (citat):
Bogart (citat):
U pravu si, moze se naci kvalitetnih namirnica, ali treba se potruditi, prodaje se sve i svasta, cak su neki preradjivaci mesa pravili cuvene zlatiborske suhomesnate specijalitete od uvoznog argentinskog mesa, prevaranata koliko volis.
U HR se s pravom postavljaju pitanja jesu li suhomesnati proizvodi napravljeni od uvezenog mesa mađarskih svinja, korištenjem tuniske soli, izvorni slavonski ili dalmatinski proizvod? Iako se rade po izvornoj recepturi.
Od suvomesnatih proizvoda iz HR kupujem isključivo PIK Vrbovec, sad im ti nađi manu pa da i to prestanem kupovati (a taman sam se "navuko" ).
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 20:59
PIK Vrbovec ti je Todoričeva kompanija.On je glavni uvoznik hrane u Hr.Nešto i sam proizvodi ali to je sitniš.Tako su pikove kranjske vjerovatno iz Argentinske govedine i Danske svinjetine.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 21:12
Koga god pomenem ne valja, šta da kupujem. Nekad se znalo karnex, Gavrilović, 29 novembar ....
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 21:19
Da neka sve što si kupio bilo je domaće,mislim od domačih sirovina.I sad reklamiraju domače samo sirovine su iz uvoza.I to bi bilo OK da ta sirovina ,meso nije staro ko zna koliko mjeseci a ko zna koliko je puta smrznuto pa odmrznut.Praktički sve službe koje bi trebale štititi nas potrošače štite naše tajkune.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 21:25
A ako kreneš sam uzgajati stoku uvaliti će ti GMO kukuruz.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 21:38
Ma več su nam ga uvalili samo što mi toga nismo svjesni ili se pravimo ludi.Najiteresantnija je soja koju uvozimo iz SADa,a koristimo ju gotovo u svim mesnim prerađevinama.Poznato je da ameri proizvode isključivo GMO soju,pa eto ti.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 21:51
Nije samo GMO problem, veći su problem razni aditivi u hrani koju kupujemo počevši od hleba i mlijeka.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:02
Bila je nedugo jedna emisija na TVu o tim stvarima.Napravili su pokus tako da su uzeli neki hamburger ili nešto slično iz jednog lanca brze hrane ijedan komad mesa onako sveže od domaće svinje.Oba komada mesa ostavili su na istim uvjetima.Ovaj domaći počeo se kvarit več treči dan dok ovaj iz lanca brze hrane valjd stoji isti još i sad.To ide tako daleko da su patolozi rekli da se ljudski organizam raspada puno sporije kod ludi koji se hrane tom hranom.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:05
Obogaćeno formalinom da bude vječno svježe.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:16
Bolje da više ne gadimo ljudima hranu, u Hr su počele pripreme za Božić pa da ljudi ne bojkotiraju Todorića i Co pa da jadnik propadne.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:35
Sve je super, jedino mi se jelka čini umjetna.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:47
lacoš (citat):
Da neka sve što si kupio bilo je domaće,mislim od domačih sirovina.I sad reklamiraju domače samo sirovine su iz uvoza.I to bi bilo OK da ta sirovina ,meso nije staro ko zna koliko mjeseci a ko zna koliko je puta smrznuto pa odmrznut.Praktički sve službe koje bi trebale štititi nas potrošače štite naše tajkune.
Mesne prerađevine su opasne, teško je utvrditi podrijetlo sirovina ali svježe meso se mislim već i u Hrvatskoj deklarira s imenom proizvođača i drugim podacima. U Austriji je to već 20-tak godina praksa a i mesne prerađevine su dosta dobro deklarirane, pitanje je samo koliko su kontrole stroge. Inače trend u Austriji ide u pravcu BIO hrane i tu su među vodećim zemljama u svijetu. Mislim da im je udio seljaka koji hranu proizvode na taj način već preko 20%.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:55
lacoš (citat):
Pored ove hrane na stolu, teško je primjetiti da jelke uopšte ima. Kod nas je običaj bio kićenja lovorike (lovora) za NG i Božić ali sada smo ekološki svjesni pa koristimo samo plastiku.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:58
Boske (citat):
lacoš (citat):
Mesne prerađevine su opasne, teško je utvrditi podrijetlo sirovina ali svježe meso se mislim već i u Hrvatskoj deklarira s imenom proizvođača i drugim podacima. U Austriji je to već 20-tak godina praksa a i mesne prerađevine su dosta dobro deklarirane, pitanje je samo koliko su kontrole stroge. Inače trend u Austriji ide u pravcu BIO hrane i tu su među vodećim zemljama u svijetu. Mislim da im je udio seljaka koji hranu proizvode na taj način već preko 20%.
Svi su prihvatili te standarde obilježavanja ali ta hrana je skuplja a narod uglavnom nema para ni za najjeftinije.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 22:58
Da pravilo, odnosno zakon postoji na papiru ali koliko je to zaživjelo pod velikim je pitanjem.U Austriji samo jedanput možeš prevariti i to če ti biti prvi i zadnji puta.Kod nas se uvijek čita zakon između redaka tj kako odgovara jačemu,onome kojim više ima.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 23:03
Stazio (citat):
lacoš (citat):
Pored ove hrane na stolu, teško je primjetiti da jelke uopšte ima. Kod nas je običaj bio kićenja lovorike (lovora) za NG i Božić ali sada smo ekološki svjesni pa koristimo samo plastiku.
Kad je čovjek sit počne gledati i pod stol.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 23:07
U mome djetinjstvu nije bilo takvih problema. Moji roditelji (a i ostali susjedi) su držali stoku, obrađivali zemlju i preko 90% onoga što se jelo bilo je iz vlastite proizvodnje. Danas svi gospoda, zemlja zarasta a narod se radije truje uvezenim smećem. Sjećam se da su stari ljudi to otprilike i predviđali. Ako za ičim žalim u životu, onda je to činjenica da sam sebi ne mogu proizvoditi hranu. Ipak sam u svemu imao i malo sreće jer sam došao u zemlju koja ima prilično visoke standarde što se prehrambene industrije tiče.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 22.12.12 23:23
Boske (citat):
U mome djetinjstvu nije bilo takvih problema. Moji roditelji (a i ostali susjedi) su držali stoku, obrađivali zemlju i preko 90% onoga što se jelo bilo je iz vlastite proizvodnje. Danas svi gospoda, zemlja zarasta a narod se radije truje uvezenim smećem. Sjećam se da su stari ljudi to otprilike i predviđali. Ako za ičim žalim u životu, onda je to činjenica da sam sebi ne mogu proizvoditi hranu. Ipak sam u svemu imao i malo sreće jer sam došao u zemlju koja ima prilično visoke standarde što se prehrambene industrije tiče.
Trgovački lanci i monopolski uvoznici uništavaju i ono malo proizvodnje što je ostalo, bez pomoći države ti ljudi ne mogu biti konkurentni i prodati robu. U siromaštvu ljudi kupuju najjeftiniju hranu pa taman bila "smeće" i nezdrava.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 23.12.12 16:34
Pura (žganci, polenta, kačamak):
Naš stari, domaći način
Najbolja pura je, svakako, domaća od domaćega kukuruza. Danas je uistinu rijetka, ali ako vam se posreći, onda radite ovako: - litra vode neka ključa, - na ovu litru vode ide 30 g soli, - 30 g margarina, a može ga zamijeniti i žlica ulja - 200 dkg purina domaćega brašna, - tri komada bijeloga kruha (potpomaže miješanje i kasnije probavljanje). Na svaki novi litru vode povećaju se i ostale mjere. Pura se stavlja u kipuću vodu i neprestano miješa i pazi da ne zagori. Miješa se uvijek puračem ili drvenom kašikom odozdo sa dna prema gore. Kuhanje mora trajati najmanje od šesdeset do sedamdeset i pet minuta. Za kuhanje domaće pure poželjan je bakrač ili gusani lonac.Ovakva pura je jednako dobra za lučnicu ili kao prilog gulašima ili divljači,kao i brudetima ili fiš paprikašima. Instant ili brza pura je već jedanput prokuhano brašno pa vrućoj pari. Izgubilo je puno od svojih izvornih sastojaka okusa i nutritivnih vrijednosti. Zato se i brzo kuha što se nema što u njoj skuhati. Otpirilo je već s onom vrućom parom.