FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.

Go down 
+29
mirko bratuš
humka83
Matrix
SveJug
Pero™
miran cvilak
Stazio
kaplar
Max Blitz
Boske
missar
nerona
warpaint
Profa
FOSIL
purger
dixi
šepa
Mateo Žižić
Kemo Specijalac
pera84
ZAGORAC
Nik
graničar šentilj
vladimir
Gringo
alexandar
jelen pivo
Vojnik Graničar
33 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 16 ... 20  Next
AutorPoruka
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime30.06.13 1:28

Graničaru,

sa ovim slikama vukova si mi dao nešto da mislim.

Koliko, ili bolje rečeno šta je bilo od divljih životinja kod vas????

Mislim na one malo veče. Ja sam sreo skoro sve osim medveda i orlova. Za gradsko dete nezaboravno iskustvo. Najviše su me impresionirali vukovi. Bili su plašljive životinje, daleko od neke zlobe što se prikazuje na filmovima. Medveda nisam video iako mnogi kažu da su bili tamo. Jeleni, srne, zečevi, lisice, svega je bilo... Zapravo nisam video ni divlje svinje...

Što se tiče košnje trave, u sred leta smo kosili travu, tada sam slučajno bio ja u patroli, pa ne mogu da se pohvalim da znam da radim sa kosom, ali sam bio kasnije na skupljanju sena. Nakupili smo ga toliko da je konj imao za celu zimu, što bi došla tek iza nas.

Nisam te ni dobro razumeo, odakle ste dobivali vodu, mi smo na karauli imali svoj izvor i vodovod, pa smo imali praktično negraničeno tuširanje, piče vode i tako dalje. To tuširanje, da možeš da se opereš kad hočeš mi je tada puno značilo. Onaj običan vojnički sistem grupnog tuširanja u određeno vreme mi nije odgovarao.

A imali smo i puno izvora na terenu, pili smo vodu kao kerovi, sada se mislim da smo još dobro prošli da se nije niko razboleo. Očigledno je bila besprekorno čista voda.

A i da se vratim, vukovi su stvarno fascinantne životinje, ako ima stvari za što moram da budem zahvalan JNA je da sam imao priliku u živo da sretnem vukove.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 443
ČLAN OD: : 2013-01-29
M(j)esto Šentilj

Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime30.06.13 9:15

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Sledeči puta kada idem na teren probat ču ti nači i uslikati to mesto tvog drugog rođenja.
Ispričaj priču!!!!!
Na upozorenje Mirana Cvilka da nisam postavio kartu područja gdje se taj izvor nalazi, zato ispravljam grešku i to radim sada.

Izvor se nalazi od zasjednog mjesta "Dol" kad kreneš puteljkom koji vodi prema zasjednom mjestu "Rupa", te na nekih (+-) 100-tinjak metara uz put sa desne strane se nalazio taj izvor.
Jednu stvar još nisam spomenuo a to je da bi iz tog malog bazenčića u kojem bi se skupljala voda mi graničari bi ga čistili tj. iz njega bi izbacili nakupljeno lišće koje bi palo sa stabala ili bi ga vjetar ubacio u njega.
Taj bazenčić nije napravljen od betona već od zemlje i kamenja.
Uglavnom on bi trebao biti tu ukoliko ga netko nije stušio a ako ga je netko i srušio vjerojatno će se vidjeti na zemlji trag vode koja izvire uz rub puteljka.
Taj izvor je jedino mjesto na području odgovornosti karaule "Ceršak" koje je imalo ime "Izvor" a da nije bilo zasjedno mjesto niti je bilo značajno za JNA.
Jedino je bilo značajno za nas žedne graničare.

A događaj kada sam jedne noći skoro poginuo od moga pomoćnika Albanca ću uskoro postaviti na stranice karaule "Ceršak".

Tražio sam juče taj izvor.Ali tamo je šumsko poduzeče sve uništilo traktorima,kod spremanja stabala.Pronašao sam na proširenom putu otšrilike tamo kde si nacrtao,malu baricu i kad sam je izpraznio za neko vreme opet se napunila.Tako da mislim da je to taj izvorčič.A sliku stavi ti ako misliš da je to to.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 19:37

miran cvilak (citat):

Dučan kao i sve ostalo u čeršaku zatvoreno.
Selo Ceršak sada nema nijedan dučan i ljudi moraju po robu u Šentilj.
To ti je EU u koju ulazite za par dana.
Čestitam vama i želim puno sreće !!!!

Moj prvi ulazak u krug  „Tovarnu Lepenke Ceršak“.

U karaulu „Ceršak“ sam došao dana 08.09.1988. godine četvrtak negdje oko 14:30 sati.
Moj prvi dolazak u „Tovarnu Lepenke Ceršak“ je bio nakon 3 dana tj. dana 10.09.1988. godine subota negdje oko 10:00 sati.
To jutro nakon što smo u karauli i oko karaule obavili sve što je bilo potrebno komandir karaule Spasković Radoje je nas nove graničare prvi put odveo u obilazak desnog rajona karaule „Ceršak“ koji je bio dug 3866 metara tj. sve do spoja sa rajonom odgovornosti karaule „Sladki Vrh“.
Nakon što nam je pokazao sve bitno na terenu kao i o pravilima postupanja krenuli smo prema karauli.
Na putu do karaule Spasković Radoje je nas nove graničare prvi put uveo u krug „Tovarnu Lepenke Ceršak“.
Razlog našega prvog ulaska u krug tvornice je bio da kupimo u trgovini stvari koje nam nedostaju u karauli kao što su pasta za zube, žilete, sapun…..
To j bio moj prvi doticaj sa tvornicom i trgovinom koja se nalazila o krugu tvornice.
Danas tvornica ne radi, ne radi ni trgovina, nema komandira karaule "Ceršak" Spasković Radoja, nema graničara, karaula zatvorena, zasjedna mjesta i "Bunker" napušteni od vojske....
Danas sve to obilazi jedino Miran Cvilak.
A ja jedini danas radim, he he he he
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 19:56

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Dučan kao i sve ostalo u čeršaku zatvoreno.
Selo Ceršak sada nema nijedan dučan i ljudi moraju po robu u Šentilj.
To ti je EU u koju ulazite za par dana.
Čestitam vama i želim puno sreće !!!!
Moj prvi ulazak u krug  „Tovarnu Lepenke Ceršak“.

U karaulu „Ceršak“ sam došao dana 08.09.1988. godine četvrtak negdje oko 14:30 sati.
Moj prvi dolazak u „Tovarnu Lepenke Ceršak“ je bio nakon 3 dana tj. dana 10.09.1988. godine subota negdje oko 10:00 sati.
To jutro nakon što smo u karauli i oko karaule obavili sve što je bilo potrebno komandir karaule Spasković Radoje je nas nove graničare prvi put odveo u obilazak desnog rajona karaule „Ceršak“ koji je bio dug 3866 metara tj. sve do spoja sa rajonom odgovornosti karaule „Sladki Vrh“.
Nakon što nam je pokazao sve bitno na terenu kao i o pravilima postupanja krenuli smo prema karauli.
Na putu do karaule Spasković Radoje je nas nove graničare prvi put uveo u krug „Tovarnu Lepenke Ceršak“.
Razlog našega prvog ulaska u krug tvornice je bio da kupimo u trgovini stvari koje nam nedostaju u karauli kao što su pasta za zube, žilete, sapun…..
To j bio moj prvi doticaj sa tvornicom i trgovinom koja se nalazila o krugu tvornice.
Danas tvornica ne radi, ne radi ni trgovina, nema komandira karaule "Ceršak" Spasković Radoja, nema graničara, karaula zatvorena, zasjedna mjesta i "Bunker" napušteni od vojske....
Danas sve to obilazi jedino Miran Cvilak.
A ja jedini danas radim, he he he he

Obilazim i radim to što onda ne bi smeo - SLIKAM-FOTOGRAFIŠEM!!

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:02

miran cvilak (citat):
Obilazim i radim to što onda ne bi smeo - SLIKAM-FOTOGRAFIŠEM!!

Eh da mi te je bilo sresti sam fotoaparatom 1988/1989 godine u 100 metarskom graničnom pojasu.
Znaš što bi ti uradio....!?
Natjerao bi te da me slikaš jer smo mi u karauli imali jedan jedini jako loš fotoaparat.!!
Tragedija do kraja života.
To neću nikada u životu prežaliti ne samo ja nego svi graničari mi iz karaule "Ceršak".

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:04

I ja bi voleo da te slikam na Rupi,ali danas SmileSmile!!!

miran cvilak: komentar modifikovan dana: 02.07.13 8:39; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:14

miran cvilak (citat):
I ja bi voleo da te slikam na Rupi, ali danas SmileSmile!!!

Ali kad bolje pogledaš situaciju u graničnom pojasu te 1988 / 1989 godine nije nigdje bilo znaka da je zabranjeno slikavanje fotoaparatom.
Znači što nije zakonom zabranjeno onda je dozvoljeno.!!!
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:16

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
I ja bi voleo da te slikam na Rupi, ali danas SmileSmile!!!
Ali kad bolje pogledaš situaciju u graničnom pojasu te 1988 / 1989 godine nije nigdje bilo znaka da je zabranjeno slikavanje fotoaparatom.
Znači što nije zakonom zabranjeno onda je dozvoljeno.!!!

Nije bilo,ali se podrazumevalo da se nesme.I sigurno bi me bacili u čuzu da ste me uhvatili,pa još bez dozvole.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:24

miran cvilak (citat):
Nije bilo, ali se podrazumevalo da se nesme.
I sigurno bi me bacili u čuzu da ste me uhvatili, pa još bez dozvole.

A što kad bi stao od granice na udaljenosti 101 metar, to je već izvan graničnog pojasa, opet nema znaka zabrane.
Gledajući zakonski nisi u graničnom pojasu, znaka zabrane nema, a nije bilo toga graničara koji se nebi volio tada slikati za uspomenu tako da od privođenja i zatvora nema ništa.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:27

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Nije bilo, ali se podrazumevalo da se nesme.
I sigurno bi me bacili u čuzu da ste me uhvatili, pa još bez dozvole.
A što kad bi stao od granice na udaljenosti 101 metar, to je već izvan graničnog pojasa, opet nema znaka zabrane.
Gledajući zakonski nisi u graničnom pojasu, znaka zabrane nema, a nije bilo toga graničara koji se nebi volio tada slikati za uspomenu tako da od privođenja i zatvora nema ništa.

A vi ste nosili metar sa sobom he he he ?

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:39

miran cvilak (citat):

To je i nama zadavalo problema.
Dokle je 100 metara graničnog pojasa.
Ljude koje bi hvatali u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice mogli smo ih uhvatiti i izvan 100 metarskog graničnog pojasa.
Komandir karaule i Milicija nisu nam postavljali pitanja da li je zatečen na 50 metara od granice ili 500 metara od granice.
Bitno je da ga dovedemo u karaulu.
Nema on šta švrljati uokolo.
Granični prijelaz je na Šentilju a ne u šumi.
I tu je bo kraj priće.

Sreća da su nas se ljudi iz Ceršaka bojali pa nisu dolazili ni blizu graničnog pojasa.!
Tako da sa ljudima iz Ceršaka nismo imali problema.
Osim sa jednom osobom....

Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 02.07.13 13:26; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:43

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
To je i nama zadavalo problema.
Dokle je 100 metara graničnog pojasa.
Ljude koje bi hvatali u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice mogli smo ih uhvatiti i izvan 100 metarskog graničnog pojasa.
Komandir karaule i Milicija nisu nam postavljali pitanja da li je zatečen na 50 metara od granice ili 500 metara od granice.
Bitno je da ga dovedemo u karaulu.
Nema on šta švrljati uokolo.
Granično prijelaz je na Šentilju a ne u šumi.
I tu je bo kraj priće.

Sreća da su nas se ljudi iz Ceršaka bojali pa nisu dolazili ni blizu graničnog pojasa.!
Tako da sa ljudima iz Ceršaka nismo imali problema.
Osim sa jednom osobom....

Ajde kaži kojom baš me interesira.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:54

miran cvilak (citat):

Toga čovjeka je komandir karaule "Ceršak" zastavnik I klase Spasković Radoje mrzio iz dna duše.
Nije ga mogao smisliti ni nacrtanoga.
Kada nas je Spasković Radoje vodio na obuku po graničnom pojasu onda bi nam za primjer naveo baš njega.
Nemojte mu dozvoliti da ulazi u granični pojas.
Privedite ga.
Ako treba i pucajte.
On šverca sa svim i svačim, zna prevoditi ljude preko granice, neradnik i prevarant, pijančina.....
Što misliš tko bi po ovome opisu mogao biti iz mjesta Ceršak.
Mislim da takvih u mjestu Ceršak nije bilo puno.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 20:57

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Toga čovjeka je komandir karaule "Ceršak" zastavnik I klase Spasković Radoje mrzio iz dna duše.
Nije ga mogao smisliti ni nacrtanoga.
Kada nas je Spasković Radoje vodio na obuku po graničnom pojasu onda bi nam za primjer naveo baš njega.
Nemojte mu dozvoliti da ulazi u granični pojas.
Privedite ga.
Ako treba i pucajte.
On šverca sa svim i svačim, zna prevoditi ljude preko granice, neradnik i prevarant, pijančina.....
Što misliš tko bi po ovome opisu mogao biti iz mjesta Ceršak.
Mislim da takvih u mjestu Ceršak nije bilo puno.

Hauc Rupert -Berta?

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 21:06

miran cvilak (citat):
Hauc Rupert -Berta?

Baš on.
Nitko drugi nego baš Hauc Rupert.
Spasković Radoje je svaku generaciju graničara huška na njega.
Nije ga mogao smisliti.
Mislim da je Hauc Rupert i u noćnom morama bio problem komandiru karaule.
Miran, samo me buni taj nadimak kojeg ti spominješ "Berta".
Ne znam da li je to ista osoba ali nama je komandir karaule govorio da mu je nadimak "Pertla".

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 21:13

rupert je nemačko ime i skračeno od rupert je Pertl-Perta.Dobro si zapamtio a grešku sma ja napravio.A sada Su Pertl i Spale zajedno tamo nekde i ganjaju se -veruvatno.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 21:19

miran cvilak (citat):
Rupert je nemačko ime i skračeno od rupert je Pertl-Perta.
Dobro si zapamtio a grešku sma ja napravio.
A sada Su Pertl i Spale zajedno tamo nekde i ganjaju se - verovatno.

Da zapamtio "Perta".
Koliko nam ga je puta Spasković Radoje spomenio pamtit ću ga do kraja života i još iza toga 50 godina.
A sada moram naći svijeću da je i njemu zapalim na stranicama karaule "Ceršak".

Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 01.07.13 21:22; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 21:21

Nije PERTLA,kao od cipele nego PERTA Smile Smile Smile ili PERTL.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime01.07.13 21:30

Zbogom Rupert - "Perta".!
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 13:52

miran cvilak (citat):
rupert je nemačko ime i skračeno od rupert je Pertl-Perta.Dobro si zapamtio a grešku sma ja napravio.A sada Su Pertl i Spale zajedno tamo nekde i ganjaju se -veruvatno.

miran, zašto je Spasković bio tako "alergičan" na Ruperta?
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 16:07

Imao je razlog ,jak razllog.Ispričao sam priču graničaru, i pošto sam lenčina za kucanje,molim da je on napiše.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 19:48

miran cvilak (citat):
Imao je razlog , jak razllog.
Ispričao sam priču graničaru i pošto sam lenčina za kucanje, molim da je on napiše.

HAUC RUPERT - PERTA - - Državni neprijatelj broj 1 iz mjesta Ceršak.

Pošto nigdje nema njegove slike evo postavio sam ovu sliku da me podsjeti na našega Hauca Ruperta - Perta, koji je tada u mjestu Ceršak za nas graničare a i za komandira karaule Spasković Radoja bio državni neprijatelj broj 1.
Miran, ispisao si i poslikao pola karaule "Ceršak".
Pa zar tu interesantnu informaciju o našem Hauc Rupert - Perta, nećeš da kažeš ljudima na FBPN JNA već to ostavljaš meni jadnom malom vojniku graničaru koji je u mjestu Ceršak živio od 8.9.1988 - 11.5.1989 godine tj. tu sam proveo 245 dana svoga života.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 19:55

Ali si njegovo ime i prezime u tih 245 čuo više puta nego ja u 30 godina he he he
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 20:44

miran cvilak (citat):
Ali si njegovo ime i prezime u tih 245 čuo više puta nego ja u 30 godina he he he

Komandir karaule Spasković Radoje nam je sa njim punio glave od prvoga do zadnjega dana vojske.
Kada te netko uvjerava čitavo vrijeme da je on opasan, loš, kriminalac, prevarant, pijanac....
Pa da je Hauc Rupert "Perta" bio naj bolji od svih naj bolji ljudi u Ceršaku ti ćeš i dalje misliti ono što ti je čitavo vrijeme govorio komandir karaule Spasković Radoje jer njemu više vjeruješ nego bilo kome drugome iz mjesta Ceršaka.
Jer komandir karaule ti je tada bio i otac i majka, on se brinuo za tebe, davao ti je neke savjete, gledajući ipak on je bio stariji, iskusniji, više je znao a i komanda graničnog odsjeka Maribor mu je dala povjerenje da nas on vodi.
I tako se postavljaš prema Haucu Rupertu "Perti" sa nekim oprezom.
Komandir karaule je Petru koristio kao neku vrstu mete na kojem mi graničari trebamo da vježbamo strogoću a mogu ti slobodno reći da je lov na njega bio otvoren tokom čitave godine.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 21:40

Miran.
Sjetih se još nečega da te pitam.
Pogledaj ovo.
Hauc Katarina
Hauc Rupert
Jeli Katarina Hauc (naša prva susjeda do karaule) bila obiteljski vezana sa Hauc Rupertom.
Ili je to neka slučajnost sa prezimenom Hauc.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime02.07.13 21:43

E tu si me našao,neznam,ali je prezime HAUC u čeršaku i okolini često,al ču se o tome raspitati pa ti javim.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime03.07.13 12:20

miran cvilak (citat):
E tu si me našao,neznam,ali je prezime HAUC u čeršaku i okolini često,al ču se o tome raspitati pa ti javim.

Nisu bili rod.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime03.07.13 18:26

Graničaru ,danas obišao granicu-zapadni deo-rupai prema graničnom prelazu.Javljam da je stanje na granici bez problema Smile Smile Slike slede.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime03.07.13 19:08

miran cvilak (citat):
Graničaru ,danas obišao granicu-zapadni deo-rupai prema graničnom prelazu.
Javljam da je stanje na granici bez problema Smile Smile Slike slede.

Nevjerojatno.!!!
Ovi ostali graničari će poluditi kad vide kakvog dopisnika imam iz karaule "Ceršak", he he he he
Jesi li baš bio na zasjednom mjestu "Rupa" ili si je okrznio.!?
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime03.07.13 20:03

Baš na rupi i na početku Šentiljskog rajona.Slike imaš na mailu pa stavi ti.Ima nekih koje verovatno nesmeš staviti,i ti znaš koje.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime03.07.13 21:53

Evo slike kanala rijeke Mure a u daljini na istoku se vidi most koji spaja kopno sa desne strane sa riječnim otokom koji je sa lijeve strane.
Most se nalazi sjeverno od karaule "Ceršak" oko 100-tinjak metara zračne linije.
Desno od mjesta otkuda je fotografija slikana nalazi se zasjedno mjesto "Dol".
Tu bi ja iz šume dovlačio stabla koja su pala na pod pa bi ih ubacivao u ovaj kanal i onda bih gledao kako ga rijeka nosi u smjeru istoka.
Meni je to bilo jako zanimljivo, jer ovdje gdje ja živim nema rijeke niti sam imao prilike vidjeti kako rijeka nosi stabla, debla i tako to...
Svakodnevno biti na zasjedama po 5-6 sati dosadi, još kad se ništa ne događa, onda se na nečemu moraš istrošiti a ja bi to napravio da bi u rijeku ubacivao stabla he he he he

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 9:58

ZAGORAC (citat):
miran cvilak (citat):

scratch  scratch  scratch 
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 10:48

ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
miran cvilak (citat):

scratch  scratch  scratch 

Pa kad smo bili deca (tamo nekde oko 1970-71) Svake smo godine iz Škole u Ceršaku za dan armije(mislim da je to 22 decemmbar) ili za dan Graničara (neznam datum) išli na karaulu kde smo imali program za vojnike. I posle programa i Senviča koji smo dobili a naravno i sok,vojnici su nam dali oružje (tada su graničari imali automate M-56) da se njime igramo.Pa smo trčali oko karaule i igrali se partizana i nemaca.Ali je tada nestao Rupert sa automatom.I počeli ga tražiti svi vojnici,a pošto ga nisu pronašli pozvali su i miliciju iz Šentilja. I kolko se šečam pronašli su ga nakon nekoliko sati sakrivenog u šumi. I mislim da je to bio dovoljan razlog da je ruperta tada mlad vodnik Spaskovič zamrzeo.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 10:54

Djeci dati automate,stvarno glupo od Spaskovića.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 10:59

Dali dali,bez okvira,ali posle toga više nikada,samo smo mogli gledati iz daleka Smile
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 11:23

miran cvilak (citat):
Dali dali,bez okvira,ali posle toga više nikada,samo smo mogli gledati iz daleka Smile

Moram napomenuti da su vojnici pazili na nas dok smo se igrali ,da ne bi ispalo kao dali su nam oružje pa boli ih briga,ali Rupert je več tada bio stručnjak i izmakao je kontroli i ukrao avtomat Smile
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 20:42

miran cvilak (citat):

Pa kad smo bili deca (tamo nekde oko 1970-71) Svake smo godine iz Škole u Ceršaku za dan armije(mislim da je to 22 decemmbar) ili za dan Graničara (neznam datum) išli na karaulu kde smo imali program za vojnike.
I posle programa i Senviča koji smo dobili a naravno i sok,vojnici su nam dali oružje (tada su graničari imali automate M-56) da se njime igramo.
Pa smo trčali oko karaule i igrali se partizana i nemaca.
Ali je tada nestao Rupert sa automatom.
I počeli ga tražiti svi vojnici,a pošto ga nisu pronašli pozvali su i miliciju iz Šentilja.
I kolko se šečam pronašli su ga nakon nekoliko sati sakrivenog u šumi.
I mislim da je to bio dovoljan razlog da je ruperta tada mlad vodnik Spaskovič zamrzeo.

Miran.
Kada je Rupert Hauc - Perta, ukrao graničaru automat i pobjegao sa njim u šumu, sjetih se da te pitam osim tih automata "M56", možeš li se sjetiti što su graničari još imali od oružja u karauli „Ceršak“ te 1970 / 1971 godine.!?

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 20:47

imali su jedan ili možda 2 PM M-53 .Ali nikad nisam video nijednog vojnika sa PM na terenu.Verovatno bi umro od muke noseći ga,
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 20:49

Miran.
Reci mi otprilike da li znaš kada je karaula "Ceršak" sagrađena.!?
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 20:53

neznam,ali razoitat ću se.ali mislim da pre 1960.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 20:58

miran cvilak (citat):
Ne znam, ali raspitati  ću se ali mislim da pre 1960.

Znaš što me još zanima.
Kad smo kod te 1960 godine u kojoj je vjerojatno izgrađena karaula "Ceršak".
Kad nije bilo ovog objekta karaule u mjestu Ceršak.
Da li možda znaš gdje su graničari tada bili smješteni.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 20:59

Između 50 i 60.a šta je interesantno da su graničari od 1945 pa do izgradnje bili u kuči kde je posle živela porodica Lupša a to je 40 -ak metara od čepeka desno ako ideš u pravcu karaula tvornica,na onoj slici kde je ona kučica sa klupom malo levo.

miran cvilak: komentar modifikovan dana: 04.07.13 21:25; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:08

miran cvilak (citat):
Između 50 i 60, a šta je interesantno da su graničari od 1845 pa do izgradnje bili u kuči kde je posle živela porodica Lupša a to je 40 -ak metara od čepeka desno ako ideš u pravcu karaula tvornica, na onoj slici kde je ona kučica sa klupom malo levo.

Znaš što me još zanima.
Da li možda znaš tko je gradio karaulu "Ceršak" da li je to radila vojska "inženjerija" ili neka tadašnja firma, privatnik ....
Jer gledajući slike karaula u graničnom odsjeku Maribor vidio sam da su neke karaule slične karauli "Ceršak".
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:11

Karaule su se verovatno(nove) gradile pa istom planu.A za ovu sigurno znam pošto onda nije bilo privat firmi da su je gradili građani sela Ceršak.Keko se onda reklo "dobrovoljna akcija"
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:19

miran cvilak (citat):
Karaule su se verovatno (nove) gradile pa istom planu.
A za ovu sigurno znam pošto onda nije bilo privat firmi da su je gradili građani sela Ceršak.
Kako se onda reklo "dobrovoljna akcija"

Nevjerojatno.
Karaulu su izgradili ljudi iz mjesta Ceršaka dobrovoljnim radom.
Onda je vjerojatno bila parola: "Ako nisi za JNA, onda si protiv JNA" he he he he ....
Zato svim ljudima koji su izgradili karaulu "Ceršak", posebno moju sobu koja se nalazila na 1 katu u sredini u ime Graničnog odsjeka Maribor dodjeljujem značku "Udarnika".

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:21

Ti ljudi verovatno nisu više među živima Smile Smile
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:26

miran cvilak (citat):
Ti ljudi verovatno nisu više među živima Smile Smile

Značka se daje predstavnicima mjesta Ceršak da je stave na počasno mjesto i da ih podsjeća na napore koje su njihovi roditelji dali da bi izgradili karaulu "Ceršak" i sobu u kojoj je spavao Vojnik Graničar 1988/1989 godine.
Jer da nije bilo njih gdje bi ja tada u Ceršaku spavao, možda kod Ruperta Hauca - Perte....

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:34

Tu je kuča kde stanuje Lupša i kde su bili stacionirani graničari od drugog rata pa do izgradnje nove karaule.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:46

miran cvilak (citat):
Dali dali, bez okvira, ali posle toga više nikada, samo smo mogli gledati iz daleka Smile
miran cvilak (citat):

Moram napomenuti da su vojnici pazili na nas dok smo se igrali , da ne bi ispalo kao dali su nam oružje pa boli ih briga, ali Rupert je već tada bio stručnjak i izmakao je kontroli i ukrao automat Smile

Miran.
Ovo sam te zaboravio pitati.
Da li možda znaš je li komandir karaule "Ceršak" Spasković Radoje imao zbog toga neke posljedice od strane komande graničnog odsjeka Maribor što je tada dječak Rupert Hauc - Petra, ukrao graničaru JNA  automata "M56" i sa njim pobjegao u šumu.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime04.07.13 21:53

E to neznam,samo nmisli da mladog vodnika nisu baš častili uz taj događaj.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 12 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
Na vrh 
Stranica 12/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 16 ... 20  Next
 Similar topics
-
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Karaula 'Vipolže' VP 2146
» Karaula 'Šentilj' januar 1990. - januar 1991.
» Karaula 'Sladki Vrh'