FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Kratke priče

Go down 
+19
semsudin
VBČ
mirko bratuš
milutins
Lazo30/2
PORUCNIK
Sloba1
Vojnik Graničar
hercog
vlade021
mgalic2
mad-max
nerona
jelen pivo
Slaviša Makso
pera84
purger
alexandar
Kaplar M
23 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AutorPoruka
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

Kratke priče - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime21.10.21 10:52

Tog dana u selu je zavladala panika. Upravo su čuli da se ne tako daleko nalazi neprijateljska vojska poznata po svojoj surovosti, i da se kreće u njihovom pravcu.
Vrlo brzo, svi stanovnici napustiše selo u strahu, osim jednog starca koji nije htio otići.

Kada su neprijateljski vojnici stigli u selo počeše da pale i pljačkaju napuštene kuće, kada u dvorištu jedne od njih spaziše starca koji je sasvim mirno sjedio na klupi ispred kuće.
Bili su vrlo iznenađeni što su ikoga zatekli u selu.
Vrlo brzo, potom, stigao je i ozloglašeni komandant i obratio se starcu: " Ti starče, mora da si lud kad nisi pobjegao. Da li si svjestan da mogu u jednom trenutku da te ubijem ovom sabljom, a da ni ne trepnem"?

- " Pa šta, ja mogu u svakom trenutku umrijeti, a da i ne trepnem"- odgovori mirno starac.
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime21.10.21 10:58

Jedna meni smiješna, ali istovremeno i poučna priča koju sam davno čuo, ali mi je autor ostao nepoznat.

Bogata udovica koja je izgubila sve svoje bogatstvo nakon jednog lošeg poslovnog poteza, upita svog ljubavnika: "Dragi, da li ćeš nastaviti da me voliš unatoč činjenici da nisam više bogata"?

" Naravno draga", odgovori on, " da hoću. Uvijek ću te voljeti, iako te nikada više neću vidjeti".

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime28.10.21 10:39

Jednog dana šetajući pored rijeke sa svojim prijateljem, Zen učitelj reče:
- Pogledaj ribe, tako su mirne i zadovoljne, one znaju tajnu sreće...

- Ti ne možeš znati šta ribe znaju - primijeti njegov prijatelj - jer ti nikada
nisi bio riba...

- A kako ti možeš znati što ja znam, kad ti nisi nikada bio ja - odgovori
Zen učitelj.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime12.11.21 23:01

Vinston Čerčil je 1942. godine prilikom posete Moskvi pokušavao da pronađe zajednički jezik sa Staljinom, ali pregovori su išli dosta teško. Konačno, petog ili šestog dana posete, upriličen je banket, na kome se Staljin prilično nalio, što je ponukalo Vinstona, koji je bio takođe pod gasom, da svom saradniku Idnu kaže kako je došlo vreme da se obrlati seljak Staljin.
Kada mu je Idn skrenuo pažnju da su Rusi sve ozvučili, da ih prisluškuju, Čerčil je odgovorio, doslovce: „Ja sam čuo da Rusi zapravo i nisu ljudi, već da su nešto između šimpanze i orangutana“, da bi odmah zatim dodao: „Neka ovo snime, đubrad komunistička“…
[You must be registered and logged in to see this image.]

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime13.11.21 15:25

PORUCNIK, Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime14.11.21 9:14

Izgradnja cesti u Krupskom srezu...
Sve do 1878 u srezu nije bilo dobrih cesta ni kolskih puteva, što se osetilo i na promet. Austrija je izgradila ceste ali gotovo bez troška, jer su pravljene kulukom. Svaki muškarac preko 16 godina, dužan je bio da kuluči nedelju dana u godini. Bilo je slučajeva da se iz jedne kuće odredjivala osoba koja je radila za sve one koji su imali tu obavezu. U tom slučaju, pojedinci su i po dva meseca kulučili a iz kuće im je neko donosio hranu i odeću jer se radilo potpuno besplatno. Ko nije hteo da ide na kuluk, mogao je da plati drugom, da odradi za njega. To nije bilo problem jer bilo je dosta siromašnog sveta. Plaćalo se oko 2 forinte za celu nedelju.
Na ovaj kuluk način, u Krupskom srezu 1918 g. zatekle su se dobre ceste.
Kuluku, porezu i vojnoj dužnosti se nije moglo izbeći u vreme Austrije.

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime20.11.21 9:08

Novac
Da je u Krupi bilo naselje i grad još u rimsko doba, moglo se suditi po velikom nalazu starog rimskog novca. Jedan dječak, je čuvao ovce nedaleko od svoje kuće u Podvranu i čeprkajući zemlju pod ljeskom iz dosade, naidje na dosta starog novca. Stavio je novce u kapu i sav radostan otišao kući da ih pokaže roditeljima. Njegova mati uze motiku i sa dječakom dodje na to mjesto. Kopajući nadje toliko novca da ga nije odjednom mogla odnijeti. Bilo je toga starog novca oko 50 kilograma. Novac je bio sitniji i krupniji nego ikoji današnji novac. Najviše novca imalo je na jednoj strani glavu čovjeka a na drugoj strani, konja koji se propinje.Kad je to vlast doznala, pošalje činovnika iz Sarajevskog muzeja i on sav novac oduzme i odnese. Posle je rečeno da je to bio kartagenski novac. Ili su kartagenski trgovci i u Krupu dospjeli ili je poslije propasti Kartagene, taj novac prenesen, kao plijen za Rimsku državu, nije poznato.

PORUCNIK, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime21.11.21 18:19

Isečak iz istorijsko-etnološke beleška - Krupska nahija

Med mu došao glave..
Muslimani su naročito mnogo voljeli med..Ali, jednom je to došlo glave, a zbilo se ovako :
Priča se da je jednog dana, pred kuću Lonića u Velikom Radiću, došao čauš od kajmekana iz Krupe i rekao : "Naredio kajmekan da spremiš za sutra, poranije, dobar ručak. Prolazi "pašajlija" i ide paši u Bihać. Domaćin podeli zadatke, i dozva sina koji je znao oko pčela raditi, da vrca med. Dok je vrcao med, čauš je, kao opčinjen, sjedio i očima gutao zlatno saće. Odjednom važno naredi: "Dajde mi, vlaše, toga meda"! Domaćin mu prinese jednu od zdjela sa medom i dobar komad hljeba. Čauš se nakloni i gotovo isprazni zdjelu ali se ubrzo poče previjati od bolova. Kako se noć primicala, njemu sve gore, a domaćin se uplaši da njega ne optuže da ga je otrovao. Naredi nekom sinovcu da "leti" u Krupu i javi kajmekanu sve i kako je bilo. Turska vlast obično spora, ovde je hitno reagovala.Oko ponoći došao je kajmekanov izaslanik i zatekao čauša na samrti. Strogo je pozvao čauša da kaže od čega je stradao. Čauš sa velikom mukom izusti :"Prejeo sam se meda pa eto.." i utom umre.
U zoru izaslanik je odneo dve poruke : Da vlah nije otrovao čauša i da treba poslati ljude da čaušev leš odnesu u Krupu.
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 58
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime29.11.21 22:29

Prevrnut kaput
Napisao: Dušan Genc

„Biće mu hladno u jakni”, rekla je mama zabrinuto. Nije znala da slušam, „odnećemo tvoj kaput kod šnajdera da ga prevrne i prekroji. Topao je, treba dete cele zime da putuje”. Ćale nije rekao ništa. Te zime se grčio u mantilu od balon svile.
Dan prvi
„Dobar ti je kaput”, rekla je kad sam seo pored nje.
Već dugo je gledam. Šinobus je uvek pun, radnika, studenata, đaka. Sad mi se ukazala prilika, mesto do nje je bilo slobodno i nisam oklevao. I ona kao da je jedva čekala da joj priđem.
„Iz Trsta je”, slagah.
Krojač je uradio dobar posao. Malo ga je suzio i na moje insistiranje stavio crvenu postavu. Maksi kaputi su bili u modi. Čavrljali smo o svačemu tih sat vremena koliko je trajao put. Išla je u medicinsku školu. Završna godina. Prošle godine je oborio profesor koji joj se nabacivao. Namerno je srušio jer nije htela da pristane da se viđa s njim. Ponovo je četvrti razred. Sad je ostavio na miru. Njena braća od tetke su ga izbubecala. Starija je od mene trinaest dana i zbog toga traži da joj persiram. Nisam pristao. Ja sam brucoš, a ona srednjoškolka. Ne dolazi u obzir. Smejali smo se.
Dan drugi
Čuvala mi je mesto. Imala je kratku plavu kosu. Baš kratku. I krupne plave oči. I pegice po nosu. Bila je lepa kad se smeje, zbog pravilnih zuba i rupica na obrazima. To mi se sviđalo i trudio sam se da je što češće nasmejem.
„Lepa si kad se smeješ”, šapnuo sam joj. Ona me je nagradila najlepšim osmehom do tad.
„Ti si lep kad si ozbiljan. Pravi student. E, da i imaš lep kaput. Iz Trsta.”
„Vodim te na ručak!”, uskliknuh.
„Ne mogu. Moram na praksu.”
„Ih, baš šteta…”
„Znaš šta, pitaću doktorku da me pusti. Dobra je žena. Gde da se nađemo?”
„U dvanaest kod Konja.”
Nije došla.
Dan treći
Opet mi je čuvala mesto.
„Ne ljutiš se? Nisam nikako mogla da izostanem. Evo, danas neću ići na nastavu. Smuvala sam doktorku da mi da opravdanje”.
„Ne ljutim se. Hajde nasmeši se. To je dovoljno da se iskupiš”.
Studentska menza je bila poluprazna. Propustio sam je ispred sebe. Nije bila mnogo visoka, ali skladno građena. I šake su joj bile male, sitne kao u deteta. Gurala je plastični poslužavnik i osmehivala mi se. Izabrala je grašak sa bečkom. Ja obožavam pasulj. Ovog puta je bio gust sa kobasicom, preliven crvenkastim sokom u kome je kobasica pržena. I salata od cvekle.
Kasirka uze bonove.
„A gde je još jedan žeton za escajg?”
„Pa, znate drugarice, koleginica je zaboravila da ga ponese”, pokušah ja da izvrdam.
„Ma, pusti tu priču. Odnesete pribor u studenjak, a mi se posle slikamo. Ajde kavaljeru, isprsi se. Daj pare za žeton”.
Šta sam mogao? Platio sam žeton i sad imam dva.
„Vodim te na piće”, rekoh kad završismo sa jelom.
„Gde, u Mažestik?”, opet onaj njen osmeh koji me je očarao.
Praćutah odgovor. Ušli smo u jednu samouslugu u Čika Ljubinoj.
Obgrlio sam je oko struka kad smo stigli na Kališ. Ona se privila uz mene. Seli smo na klupu i iz flaše pili vino. Poljubio sam je.
Dan četvrti
Čuvala mi je mesto.
„Danas ja tebe vodim na večeru”, reče mi čim raskopčah kaput. Postava se zacrveni kao proleterska zastava. „Imaš lep kaput”. Zubi joj zablistaše, a jamice na obrazima mi opet oduzeše dah.
„Iz Trsta…”, rekoh i poljubih je u pegavi nos, „gde me vodiš?”
„Vodim te kući. Keva je otišla kod tetke. Prazan je stan”.
Večerali smo jaja na oko i viršle sa senfom. Ispustila je jedno jaje na pod kad sam je iznenada poljubio u zatiljak. Smejali smo se.
„Odlična si kuvarica”, to sam joj rekao kad smo goli legli u krevet. Onda sam uronio u sklisku mekotu…
Glava joj je bila na mom ramenu.
„Znaš, slagala sam te. Nisam starija od tebe. I nisam ponavljala razred… I ono za profesora sam slagala”, gledala je negde u plafon.
„Znaš i ja sam tebe slagao. Kaput nije iz Trsta”, dim od niške Morave, one bez filtera iz zelene kartonske kutije, dunuo sam kroz nos.
„Jel nećemo više da lažemo jedno drugo?”, podigla je glavu i pogledala me u oči.
„Nećemo”.
Dan deset hiljada peti
„Da li si me ikad slagao?”
„Jesam. Za kaput iz Trsta”.
„Ma znam za to, ali kasnije”.
Na trenutak se zamislih. Odlučio sam se za diplomatski odgovor.
„Pa, valjda nisam”.
Nasmejala se. U njenom pogledu i osmehu naslutih notu razumevanja. Verovatno i ona ima neke svoje male tajne.
Crepaja, 23. novembar 2021. g.

pera84, šole and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr/shop/
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime02.12.21 14:15

Beglučenje...
Žene su takodje morale beglučiti..Jednom, na beglučenju, bila je baka moga djede, žena popa Ninka. Ime joj je bilo Ružica, iz porodice Stojakovića. Bila je stasita i ljepa žena. Odredjena je bila da pomogne u kuhinji na čardaku koji je spahija imao na selu. Dok je popadija Ružica razvijala "jufke"i pekla ih na vrućem saču, bila je napadnuta od jednog silnika. Da bi izbjegla sramotu i nesreću, skočila je kroz prozor. Od tog skoka se povrjedila i patila cjelog života. Tužiti se nije imala kome. Ljudi su imali samo dva načina odbrane : hajduci ili vatra. Čim hajduci čuju za neko zvjerstvo, silnik je plaćao glavom. Drigi način...Kad bezobrazan spahija ujesen napuni žitnice, posadjeva seno, slamu i nadje se tamna, burna vjetrovita noć, onaj, u dno uvrjedjeni očajnik, ide sa čakmakom, kremenom i trudom, i pali sve....

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime08.12.21 14:37

Mujo Hrnjica
Mujo Hrnjica je rođen na pocetku 17 veka, oko 1600 godine.Po predavanju, išao je na sastanak sa Bosanskim Valijom u Banja Luku. No, u Podzvidu, su harali neki banditi, i sve su ubijali. Tako je Mujo prošao kroz klanac, i sve je razbojnike pobio. Kada je paša čuo i video Muju u Banja Luci, odluči da ode u Kladušu, vidi kuću tog heroja. Kako Mujo nije imao nešto zemlje, Paša mu reče, koliko koraka napraviš, tvoja će zemlja biti.Tako i Mujo uradi. Paša, mu dade pare, a Mujo obeća, da ce štititi Krajinu od nevernika. Zajedno sa Taletom Ličaninom, otpevani su u junaštvu i među hrišćanima.Mujo Hrnjica je ubijen od istog jednog pakostog heroja Muje Katarice, u zasedi. Naime Mujo je imao bezbroj rana od oružja, ali nikad nije pogledao. Sam je rekao, mene jedino zlatni metak može da ubije. Tako, ga je Katarica ubio, zlatnim metkom...
Mujo Hrnjica i njegova zemlja su danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.Njegovi dvori na Pašinim vodama, je danas stara Tvrđava Muje, koja je i danas u dobrom stanju Kladuše.

semsudin, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime12.12.21 18:43

Zločini za sobom..
Austro-ugarski vojnici, bežeći kroz Mačvu, Jadar, Radjevinu i Podrinje ostavili su tragove brojnih zločina. Srpske trupe za njima zatiču hiljade mrtvih civila u Lešnici, Prnjavoru, Petkovici, Lipolistu. Lipničkom šoru, Dobriću... Čokešini... Beživotna tela i dalje su visila obešena po šljivama, razbacana po jendecima, a preživeli ima li su dosta svedočanstava, pa evo nekih:
Prnjavor : Nikoli Pejiću, imao je 17 godina, vezali ruke, okačili konopac o vrat, prikačili ga o dva konja i vukli kolometrima. U kući Pavla Čarkića, vezali sedmoricu meštana za krevete, sobe polili zapaljivom tečnošću i zapalili je. Sestru Mladena Miloševića, nejaku devojčicu vezali iza vajata sa još jednom devojčicom, te oko njih nagurali drvenu gradju i zapalili... Mladenu su do kraja ostali urezani krici devojaka dok im je vatra pržila kožu i gasila život. U prnjavorskoj školi bilo je jezivo, majke su iz zapaljene zgrade izbacivale decu kako bih ih spasli ali kod prozora odmah su ih dočekali bajoneti zverskih trupa. U Čokešini su Pavla Blažića nabili na ražanj i ispekli...
Lešnica: Više od sto ljudi su vezali bodljikavom žicom na jednu gomilu, pored iskopane rake i posle ispaljenog plotuna, počeli su da zakopavaju tela a da niko nije proverio da li je neko i živ... Pošto su svi bili na jednoj gomili, sigurno ima dosta koji su preživeli i tako su živi sahranjeni. Čitava Mačva pregažena je neprijateljskim hordama, a sa lica zemlje zbrisano je oko 50 setak sela.
Ovo je podsećanje kako je bilo na jedno doba i da se ne zaboravi uprkos današnjici, gde se razvijaju neka "novokomponovana" prijateljstva sadašnjih nosioca najviših državnih funkcija.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime19.12.21 9:47

Miladin Bojić... Borac bez mane i straha... Tokom 1911. godine otišao je na odsluženje redovnog vojnog roka u Drugu bateriju Moravskog haubičkog puka, gde su ga kao vojnika zatekli balkanski ratovi. U tom svojstvu učestvovao je, ne samo u balkanskim, već i u Prvom svetskom ratu, pa je u vojsci neprekidno proveo osam godina. Posebno se istakao u bitkama oko Šapca nakon Cerske bitke.
Prilikom potiskivanja austrouagrske vojske posle ove slavne bitke, jedan naš puk trpeo je velike gubitke od neprijateljskog mitraljeza koji je pucao sa šabačke crkve i sejao smrt. Na zahtev pretpostavljenih starešina kao rezervni kaplar Druge baterije Moravskog haubičkog diviziona izašao je na položaj, osmotrio situaciju i rekao im da ima na raspolaganju samo dve i to neodgovarajuće granate ali da će učiniti sve što može. Predveče, Miladin je privukao top na zgodno mesto, zauzeo potrebne elemente, nanišanio i opalio. Već sa prvom granatom pogodio je crkveni toranj i neutralisao mitraljesko gnezdo. Ubrzo potom, izvršen je brz i snažan protivnapad i Austrijanci su proterani iz Šapca. Za uspešno uništenje opasnog mitraljeskog gnezda u Šapcu, 15. juna 1915. godine, odlikovan je Zlatnim vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima.
Učestvovao je i u više drugih borbi i sličnih akcija i često služio drugima za primer. Na položaju, u predelu kote 1050 (takođe kod Šapca), na dan 29. oktobra 1916. godine, bio je ranjen u levu nogu, ali ni to ga nije odvojilo od ratnih drugova..

šole, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime20.12.21 15:32

Реч-две о Косову Пољу...
Ка географски појам, обухвата шире подручје данашње АП Косова и Метохије, али најчешће наш народ под тим појмом подразумева парче равнице између Лаба и Ситнице на коме су српска и турска војска поделиле мегдан.Тај бој постао је стожер националног идентитета нашег народа. Према причи на месту где су погубљени Кнез Лазар и Милош Обилић постојале су две гомиле наслаганог камења. Отуда се појавио обичај међу Србима Косовцима да слажу гомиле камења на месту где је неко погинуо.
На Косову расте и божур, цвет тамноцрвене боје, који је никао из проливене крви косовских јунака. Сам Газиместан налази се на територији општине Обилић а села око њега зову се: Девет Југовића, Крушевац, Лазарево, Милошево...Ово све указује да је Косово поље постало средишно место наше историје и наше свести..Шта ово место Србима значи наш Јован Цвијић најбоље је осликао: "Бранећи своју државу на Косову је масама гинуо српски народ и изгинуло све боље српско племство. На Косову дат је највећи отпор турцима при њиховом завојевању Балкана..."
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime09.01.22 12:52

Kopirao s FB

Nakon dugog nagovaranja, muž je odveo ženu na prvu partiju golfa u njenom životu i, kao sto je bilo očekivano, njen prvi udarac je završio u prozoru predivne kuće u blizini golf igralista. Muž je poludeo:
-"Upozorio sam te da budeš oprezna, sad ćemo morati otići tamo, izviniti
se i platiti štetu na prozoru."
I tako je par otišao do kuće i pokucao na vrata. Iznutra se začuo ugodan glas.
- "Udjite."
Kad su ušli, imali su šta videti; ne samo da je prozor bio razbijen i staklo posvuda po podu, nego se razbila i predivna antička vazna. Na naslonjacu je ležao mladji muškarac..
- "Da li ste vi par koji je razbio prozor?"
- "Da, gospodine, strašno nam je žao."
- "Oh, nije se potrebno izvinjavati, zapravo, ja sam vam vrlo zahvalan. Vidite, ja sam duh i bio sam zarobljen u toj vazni više od 1000 godina. Sad kad ste me oslobodili, mogu vam ispuniti tri želje. Ako vam ne smeta, svakome bih ispunio po jednu želju, a zadnju bih ostavio za sebe.
-"Oh, to je odlično, kaže muž. "
Razmislio je na trenutak i rekao:
-"Želim milion dolara svake godine do kraja moga života."
-"Nema problema, rekao je duh, to je najmanje što mogu učiniti, uz to vam garantujem dug i zdrav život. A sad vi gospodjo, šta vi želite?"
- "Želim ogromnu kuću sa slugama u svakoj državi na svetu, kaže ona."
- "Računajte da je sredjeno, kaže duh. I ne samo to, vaš dom će uvek biti siguran od požara, provalnika i drugih prirodnih katastrofa."
- "A sada, kažu muž i žena zajedno, koja je tvoja želja?"
- "Pa dobro, kako sam bio zarobljen više od hiljadu godina, moja želja je seks sa Vašom ženom."
Muž pogleda ženu i kaže:
- "Pa draga, znaš da smo oboje bogati, imamo sve te kuće, šta kažeš?"
Ona je razmišljala trenutak i rekla:
- "Znaš, nije mi svejedno, ali s obzirom na sve, mogla bih to podneti, ali šta je s tobom dragi?"
- "Draga, znaš da te volim." kaže suprug.
I tako duh i žena odoše uz stepenice, gde su proveli ostatak dana uživajući jedno u drugom. Duh je bio nezasit. Nakon neka tri sata non-stop seksa, duh se okrene i pogleda ženu direktno u oči.
- "Koliko godina imate ti i tvoj muz?"upita.
- "Pa, oboje imamo po 35 godina." odgovori žena.
- "Bez zajebancije, 35 godina i jos oboje verujete u duhove??

SveJug, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime15.01.22 9:36

Motor velikog broda pokvario se i nitko ga nije mogao popraviti. Vlasnik je gubio svaki tren ogromne svote novca.
Pozvan je inženjer strojarstva s preko 30 godina iskustva.
Vrlo pažljivo je pregledao motor i iz torbe izvadio mali čekić.
Tada je mali dio motora udarao čekićem. Ubrzo se motor pokrenuo. Kraj neuspjeha!
Nakon 7 dana, inženjer je rekao da je cijena popravka 20.000 dolara.
- Što?! - viknuo je vlasnik. - Jedva da si išta učinio! Dajte nam detaljan račun za popravak.
Inženjerov odgovor bio je jednostavan:
Udaranje čekićem: 2 dolara. Znati gdje i kako udarati čekićem -
19.998 dolara."
Važno je cijeniti vlastito znanje i iskustvo... Jer ono je rezultat dugogodišnje borbe, briga, pa i suza.
Ako neki specijalizirani posao obavim za 30 minuta, to je zato što sam proveo 20 godina učeći kako to učiniti za 30 minuta. Cijena rada uključuje godine, a ne minute.
Kad god je moguće, nikada ne prodajte svoj rad jeftino.
Uostalom, vaš jedan radni dan je jedan dan vašeg života...
(Nepoznat autor)

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime19.04.22 22:47

pera84 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime20.04.22 0:19

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime21.04.22 22:12

Kažu da je ova anegdota istinita. 
Bila ona to ili ne, isplati se pročitati Smile 

Šestogodišnja devojčica Helga Hiltunen iz Finske napisala je pismo Bogu pre Božića. U pismu je zatražila 100 maraka.
U to vreme u Finskoj pisma s netačnom adresom mogao je da otvori samo predsednik republike.

Tako je pismo upućeno "Bogu" pročitao Urho Kaleva Kekonen, koji je uspešno upravljao zemljom od 1956. do 1982. godine.
Kekonen je odlučio da udovolji ovom zahtevu, ali je smatrao da će joj biti dovoljno i 50 maraka. Naredio je da mu dovezu automobil i odlučio je da joj donese novac lično kao i odgovor "od Boga".
Ubrzo je nakon toga, stiglo novo Helgino pismo u predsednički ured. Napisala je da je cela ulica buljila u automobil gospodina predsednika koji se zaustavio u blizini njene kuće. U nastavku pisma devojčica je zamolila "Boga" da preko predsednika više nikada ne šalje novac, jer je on ukrao tačno polovinu!

Na fotografiji devojčica Helga Hiltunen.
Preuzeto

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime24.04.22 15:50

Bili smo odjeveni i spremni za pokret na proslavu godišnjice braka.
Upalili smo noćno svjetlo, uključili automatsku sekretaricu, pokrili kavez sa kanarincem, izbacili mačku na dvorište.
Naručili smo taxi, koji je ubrzo stigao pred ulazna vrata.

Kada smo izlazili iz kuće, mačka, koju smo izbacili na dvorište, skliznula nam je ispod naših nogu natrag u kuću. Nismo je željeli ostaviti u kući, jer kada je u kući sama, uporno pokušava pojesti kanarinca.
Supruga je otišla sjesti u taksi, a ja sam se vratio u kuću da bi mačku ponovo izbacio u dvorište. Međutim, mačka je pobjegla na kat.

Za to vrijeme, supruga, koji je još uvijek čekala u taksiju nije željela da taksist zna kako će kuća biti prazna cijelu noć. Zato mu je objasnila kako sam se vratio u kuću samo poželjeti laku noć njezinoj mami (mojoj punici).
Nakon nekoliko minuta sam došao i sjeo u taksi pokraj svoje supruge.

"Žao mi je što mi je trebalo toliko dugo", rekao sam kad smo krenuli.
"Ona ku*va se skrila ispod kreveta. Morao sam je bosti u dupe vješalicom da ispuže van! Onda mi je pokušala pobjeći, pa sam je uhvatio za vrat.Onda sam je još morao zamotati u deku kako me ta svinja ne bi ogrebla.
Ali - uspjelo mi je! Na kraju sam je odvukao niz stepenice i bacio u dvorište! Nadam se da se neće opet posrati pred vrata!"

Taksist me samo pogledao pun divljenja...

pera84 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime28.04.22 10:39

"Jednom sam se vozio u staklenom hotelskom liftu. Zajedno sa mnom u liftu su bili dečak i njegova majka. Bio sam im okrenut leđima i gledao na grad obasjan raznim svetiljkama.

Odjednom dečak kaže:

“Ovaj lift izgleda poput kaveza Hanibala Lektora..."

Od iznenađenja sam se naglo okrenuo. Žena je panično vrisnula, a dečak se užasno prestrašio. Nadam se da mu nisam naneo psihološku traumu za ceo život."

- Entoni Hopkins

SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime30.05.22 14:09

Mnogi bi ovaj dijalog smjestili u kutak za viceve. I ja sam to skoro napravio, ali kad malo razmislim - ovo baš i nije vic. Prije bi mogla biti naša svakondevica. 
Pa eto, uživajte u dijalogu i njegovoj pouci;

NA MEDICINI RADA
- Ime i prezime?
- Horvat Marko.
- Godina koliko imate?
- 67 za dva mjeseca.
- Pa šta ste došli k nama?
- Poslali me iz firme, izašao mi liječnički a ne mogu još u penziju dva mjeseca, pa moram...
- Dobro, obavim o to na brzinu. Čujete li dobro?
- Molim?
- Čujete li dobro?
- Ne čujem vas...
- Čujete li inače dobro!?
- Ah, to. Na jedno uho slabo, na drugo gotovo ništa.
- Dobro, napisat ćemo da je sluh u granicama normale. Metnite si ove slušalice, ja ću vam puštati zvukove, a vi dignite ruku kad nešto čujete, može?
- Može.
- Čovječe, pa zar ništa niste čuli, sedam puta sam vam puštao zvuk!?
- Molim?
- Čujete li uopće u glavi kakve zvukove!?
- Ne, samo glasove.
- Kakve glasove!?
- Ponekad čujem glasove.
- Kada ?
- Uglavnom kada ne popijem lijekove.
- Kakve lijekove?
- Od kojih ne čujem glasove.
- A ti Isusa! A da li vidite dobro?
- Koga da li vidim?
- Kakav vam je vid?
- Kako-tako. S naočalama vidim bolje.
- A gdje su vam sada naočale?
- Negdje sam ih zagubio.
- Pa šta ih niste tražili?
- Tražio sam ih, ali bez njih slabije vidim pa ih nisam mogao naći...
- Čitajte ova slova u ovom osvijetljenom staklu.
- Kakva slova, ja tu ne vidim nikakva slova, vidim samo ovu žutu mačku koja drži žlicu u ustima...
- Gledajte u ovo staklo, a ne kroz prozor!! I to vani što vidite kroz prozor nije mačka sa žlicom nego bager!
- Ovdje tu ne vidim ništa...
- Dobro, napisat ću vam da vam je vid u granicama normale.
Riješite sad ovaj psiho test.
- Evo izvolite.
- Šta je ovo. pobogu!? Šta ste ovo ovdje napravili? Vidite što piše ispod slike?
- Da.
- Piše precrtaj ono što se ne uklapa.
- Da.
- Na slikama su mačka, pas, krava i ventilator i vi ste precrtali mačku!
- Da.
- Zašto, zaboga!?
- Pa zato jer se ne uklapa.
- Kako se mačka tu ne uklapa!??
- Pa lijepo. Pas i krava su si donijeli ventilator da se ohlade, a mačka ih smeta.
- Kakve sve lijekove vi pijete?
- Imam svakakvih...
- kakve najčešće pijete?
- Obično žute, zelene i plave...
- Pijete tablete prema bojama!?
- Uglavnom da, jer često zagubim naočale pa ne vidim pročitati natpise na kutijama...
- Oh, Bože! Dajte da vam krv izvadim. A što vam je to na ruci?
- Narukvica.
- Kakva?
- S imenom, prezimenom i adresom.
- Što će vam to?
- Ponekad zaboravim kako se zovem i gdje stanujem, pa da me onda znaju kući vratiti...
- As ti Isusa! A za što vi uopće obavljate pregled?
- Za vozača.
- Kakvog vozača!?!?!?!
- Vozača autobusa.
- Vi vozite autobus!?!?!?
- Da. Gradski.
- Čekaj, malo.... Da niste vi onaj koji je prošli mjesec odvezao autobus pun putnika na gradsko smetlište i tamo ih istjerao van?
- Taj sam.
- Pa zašto ste to napravili?
- Nisam bio sto posto siguran vozim li za gradske autobuse ili za gradsku čistoću, jer ujutro nisam popio sve tablete...
- Pa koja budala vas tjera da još vozite autobus pun ljudi!?!?!
- Tjeraju me ministri i premijer svojim zakonom da radim do 67. godine. A zašto mislite da su oni budale?
- Vi mislite da nisu!?
- Mislim da nisu.
- na temelju čega to mislite?
- Oni i njihova djeca se ne voze javnim prijevozom.

šole and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime30.05.22 23:01

MUŠKA I ŽENSKA VERZIJA ISTOG ZBIVANJA :
Na poslu razgovaraju uz kavu dvije kolegice:
-Kakav seks si imala jučer?
Katastrofa...
Muž je došao sa posla u 3 minute je pojeo ručak, poslije toga 4 minute seksa i poslije dvije minute je zaspao… A kod tebe?
-Kod mene fantazija. Muž došao kući, poveo me na preukusnu romantičnu večeru, poslije smo se šetajući sat vremena vraćali kući,
 poslije svijeće i sat vremena extra predigre, poslije sat fantastičnog seksa a na kraju zamisli da smo sat vremena razgovarali. Jednom riječju bajka!
U to isto vrijeme razgovaraju dvojica kolega:
-Kakav seks si imao jučer?
Super! Dolazim kući, ručak na stolu, pojeo sam, poseksao se i zaspao.
A kod tebe?
-Kod mene katastrofa… Dolazim kući a nema struje jer sam zaboravio platiti račun za struju pa sam moju izveo negdje na večeru.
Klopa bez veze a bilo je tako skupo da nisam imao novaca da se vratimo taksijem pa sam morao ići kući pješke!
Dolazimo kući a tu naravno nema struje pa sam opet morao upaliti te proklete svijeće !
Bio sam tako bijesan da sam trebao sat vremena dok mi se nije digao a poslije nisam mogao sat vremena svršiti i na to sve skupa sam toliko popizdio,
da joś sat vremena nisam mogao zaspati pa sam sa ženom lupetao kojekave gluposti !!

PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime05.06.22 23:28

Pročulo se po šumi da se zec učlanio u HDZ i da piše doktorat na temu:
" Zec kao krvoločna životinja "
Kada je to čula lisica, dotrči u pratnji jazavca pred zekin grm pa ga zove da izađe, da mu ona pokaže tko je a tko nije krvoločna životinja.
- Dođi ti ovamo, iza grma ako imaš hrabrosti - oglasi se zec.
Zatrči se ljutito lisica u grm, ali u tren izleti iz grma samo njena koža. Zaprepašteni jazavac pojurio po šumi i oglasio što se dogodilo. Kada je to čuo vuk, sazvao sve životinje da dođu pred zekin grm pa da vide kako će mu on pokazati tko je u šumi krvoločna životinja a tko nije. Kada su se sve životinje okupile, poziva vuk zeca da izađe ali zec opet odgovori:
- Dođi ovamo iza grma, ako imaš hrabrosti !
Zaleti se vuk u grm i nakon kraćeg komešanja izleti i vukova koža napolje.
Vidjevši to medo nije mogao otrpjeti pa se i on zaleti u grm. Započela iza grma žestoka borba, pršti lišće i granje na sve strane, no uskoro ispada iz grma medo sav ranjav, na izdisaju i uspije još samo izgovoriti:
- Ma je*eš zeca i njegov doktorat kada mu je lav mentor !

Pouka: Nije važno uhljebima da li su završili osnovnu školu - nego tko im je mentor !

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime05.06.22 23:36

Stara kineska mudrost:
Ako te zasvrbe jaja - počeši se !
Ako napipaš tri umjesto dva - medicinski si fenomen !
Ako napipaš četiri umjesto dva - znaj da ti je neprijatelj duboko u pozadini !

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime14.06.22 16:26

Plašim se tata. Ostavi uključeno svjetlo - kaže mi sinčić dok se na prstima iskradam iz sobe.
- Zašto sine?
- Zato. !
- Pa nije valjda da se toliki momak plaši mraka?
- Tata !!!
- Molim?
- A je l’ se ti plašiš nečega?
- Tko, ja? Tata se ničega ne plaši, dušo.… Osim da ćeš mi porasti prije nego stignem da te dobro izgrlim i izljubim i da ćeš mi iskliznuti iz ruku dok trepnem okom.
Plašim se da se nećeš sjećati dana koje smo proveli zajedno i da će ove naše godinice izblijediti kao odbačeni stari papir.
Plašim se da će te sutra neki strašni pubertet uzeti pod svoje i da će te biti teško voljeti, da ću zagledati to lice, tražeći nekakav trag onog malog ždrjebeta što je jurcalo kroz kuću, skakalo po krevetu, smijalo se, nekada davno.
Plašim se da ćeš mi prebaciti jednog dana sve one stvari koje djeca inače prebacuju očevima nezadovoljna svojim likom u ogledalu, nesretan zbog svih onih nesreća koje nekako idu u paketu kad imaš petnaest, šesnaest godina. Da ćeš mrziti svoj nos i kriviti mene zbog toga jer su tvoj nos i moj nos isto.
Plašim se da ćeš bježati od mene kao od kuge, da ćeš me se stidjeti, da više nećemo pričati ni grliti se kao sada, da nećeš utrčati u kuću, baciti ranac na pod i sav zadihan mi reći tata volim te ili znaš šta se danas desilo u školi?
Plašim se da ćeš se skrivati od mene, da ćeš me lagati, zatvarati se u sebe, da više neću biti dragi gost u tvom svijetu, ni u tvojoj sobi. Treskat ćeš vratima, govoriti jezikom koji ne razumijem, tražiti svoja prava, odlaziti bez pozdrava, prkositi bez razloga. Strah me je da ćeš se promijeniti, da ćeš gurati svoje stvari pod krevet, moje srce pod tepih, ostavljati nered posvuda za sobom , prosute mrve, šalicu sa jogurtom, omote od žvaka.
Plašim se da ćeš se povući u sebe i da više neću uspjeti da te nađem. Da ćeš prekidati vezu svaki put kad uđem u sobu pod izgovorom da nešto tražim. Tražit ću tebe, a ti ćeš biti sve dalji.od mene i majke Onako kako sam ja svojoj majci bivao, a ona svojoj i tako redom. Strah me je da ću pričati, a da me nećeš čuti. Da ćeš, meni u inat, raditi protiv sebe i da ćeš me sve više ismijavati .
Plašim se da će te nešto boljeti, a da nećeš smjeti mi reći.
Plašim se da ćeš jednog dana ležati sam, u nekom tuđem mraku i da neće biti nikoga da upali svjetlo.
Plašim se da ću, jedne sparne ljetne večeri u 24:00, gledati u sat i pitati se zašto te još nema. Da će mi glavom proći sve one strašne slutnje na koje smo, mi, roditelji pretplaceni.
Plašim se da ću te pozvati, tek koliko da znam da si dobro i da će mi uljudan ženski glas s druge strane reći da “birani korisnik trenutno nije dostupan”.
Plašim se da neću biti uz tebe kada ti bude najteže. Da me neće biti ni kada ti bude najljepše.
Plašim se da ću ti, kako život bude odmicao, sve manje biti potreban i da ćeš me zguliti sa sebe kao staru, osušenu kožu. Bojim se da će proći godine prije nego me ponovo pogledaš i u meni prepoznaš sebe. Prije nego što, listajući albume, primjetiš kako, gle čuda, na isti način sklanjamo kosu sa čela, na isti način se smiiemo, podižemo obrve, mrštimo kad nam nešto nije po volji i da će proći ledeno, kameno, brončano doba prije nego što shvatiš da smo sličniji nego što možeš i želiš vjerovati
Plašim se da ćeš sličiti na mene. Da ćeš nositi ovu istu tvrdoglavu crtu i da će te po tome poznati i govoriti ti kako si “isti otac”.
Plašim se da ćeš zbog toga neke škole skupo platiti a lekcije učiti po više puta.
Plašim se i da nećeš sličiti na mene. Da nećeš znati grliti onako kako ja grlim. Da se raduješ životu onako kako se ja radujem. Da ćeš u želji da što dalje pobjegneš od mene, dosadnog i napornog oca, pobjeći i od sebe i da neću stići da ti kažem koliko te volim dijete moje.
Eto, toga se tata plaši …i ničega više.

pera84, PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime22.10.22 18:11

Ova fotografija je napravljena u Damasku u Siriji 1889. godine. Čovjek koji nosi Samira, čovjeka patuljastog rasta, zove se Muhamed. Samir ne može hodati. Kršćanin je. Muhamed je slijep. Bio je musliman. Muhamed se oslanjao na Samira koji mu je govorio gdje da ide, a Samir je koristio leđa svog prijatelja da se kreće gradskim ulicama. Oboje su bili siročad i živjeli su u istoj prostoriji. Samir je bio hakawati (pripovjedač), imao je dar pripovijedanja i pričao je priče o hiljadu i jednoj noći mušterijama jednog kafića u Damasku, Muhamed je ispred istog kafića prodavao bolbole i volio je slušati priče svog prijatelja.

Jednog dana, kada je došao u svoju sobu, Muhamed je pronašao svog saputnika mrtvog. Plakao je i oplakivao svog prijatelja sedam dana zaredom. Na pitanje kako su se tako dobro slagali, budući da su različite vjere, rekao je samo ovo:

"Ovdje smo bili isti", pokazujući rukom na srce.

Muhamed je izgubio svoju drugu polovicu i kao rezultat toga, umro je od tuge nakon sedam dana od Samirove smrti.

pera84 and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime05.02.23 8:56

Za uspomenu i dugo sećanje
Ovaj buket lepih i jedrih devojaka snimljen je u hotelu "Arlington" u Albuquerqueu neposredno pre izbora 'Miss SAD'.
To su bili poslednji trenuci potajnog nadanja u osobni uspeh. Nažalost, samo je jedno mesto bilo slobodno.
Izvor - Arena - Zagreb

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime05.02.23 8:58

Hrvatski ilustrovani tjednik 'Arena' pre 36 godina zabeležio je sledeću zanimljivost.
Nije bilo dosta što se morao roditi po vrlo hladnom vremenu, nego ga je i mama napustila. Srećom, našle su se dobre duše u zoološkom vrtu Marwell u Hampshireu, sažalile se na napuštenog leopardića i pomogle mu da preživi.
Sad je na toplom, hrane ga, paze i čak su mu kupili igračke da mu ne bude dosadno...

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime13.02.23 21:36

Priča o leptiru:

Jedan čovjek pronašao je čahuru leptira. Kada se jednog dana na čahuri pojavio mali otvor, čovjek sjede i poče posmatrati leptira nekoliko sati kako se bori da progura svoje sićušno tijelo kroz tanani otvor.

Iznenada leptir se umiri i prestade napredovati, izgledalo je kao da je zapeo. Čovjek odluči pomoći leptiru. Uzeo je škare i odrezao preostali dio čahure. Leptir je tada lako izašao. Međutim, tijelo leptira bilo je nabreklo, dok su mu krila bila malena i smežurana.

Čovjek je nastavio da posmatra leptira, čekajući da se krila rašire kako bi mogla poduprijeti let. Ali to se nije dogodilo. Leptir je proveo ostatak svog kratkog života nesposoban za let, puzeći okolo sa sićušnim, smežuranim krilima i nabreklim tijelom.

Unatoč dobroti i želji da pomogne, čovjek nije razumio da su ograničavajuća čahura i borba leptira da se provuče kroz mali otvor bili nužni kako bi se višak tečnosti istisnuo iz tijela u krila leptira i kako bi se leptir pripremio za let nakon što izađe iz čahure.

Pouka priče:

Boreći se kroz život snažimo i jačamo. Bez borbe ne možemo rasti, razvijati se i jačati, stoga je važno da se sa izazovima pokušamo nositi sami, ne oslanjajući se na nepotrebnu pomoć drugih.
Autor: nepoznat

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime13.02.23 21:56

Evo jedne univerzalne priče, ovaj puta prilagođene sutrašnjem Valentinovu. 
Uz male prepravke, priča se može prilagoditi za sve prigode. Tako sam prije godinu i nešto imao objavu o djedovima sa porukom: Sjetite se tko vam je djed čak i onda kada se on ne bude mogao sjetiti tko ste vi. 
Tada nisam objavio priču, već samo sliku. Sada to upotpunjavam;

Uobičajeni radni dan u ordinaciji, oko 08:30, kada je stariji gospodin, oko 80 godina, ušao u čekaonicu.
Imao je ranu na palcu koju je trebalo pregledati.
Odmah je rekao da je u žurbi jer ima sastanak u 9 sati.
Zamolio sam ga da sjedne i pričeka znajući da će proći možda i više od sat vremena prije nego što će ga netko pregledati.
Stalno je pogledavao na sat.
Odlučio sam ga pregledati s obzirom na to da nisam imao drugih pacijenata. Pregledao sam ranu.
Rana je bila dobro pa sam razgovarao s drugim liječnikom i dobio potreban materijal za uklanjanje šavova i saniranje rane.
Kada sam skrbio oko njegove rane, upitao sam ga zašto se tako žuri. Bilo je čudno jer stari ljudi imaju dosta vremena za ono što žele. Gospodin mi je rekao da se žuri u starački dom na doručak sa suprugom.
Raspitivao sam se kako je njezino zdravlje.
Rekao mi je da je ona tamo već duže vrijeme i da ima Alzheimerovu bolest. U razgovoru sam ga upitao hoće li se njegova žena ljutiti ako malo zakasni.
Odgovorio je da ona više ne zna tko je on i da ga već 5 godina ne prepoznaje. Bio sam iznenađen i upitao ga:
„A vi i dalje idete svakog jutra k njoj iako ona ne zna tko ste?“
Nasmijao se, potapšao me po ruci i rekao: Ona mene ne zna, ali ja nju znam..."
Tijelom su mi prošli trnci.
Jedva sam suzdržavao suze. Kada je napustio ordinaciju rekao sam sebi:
“To je ljubav kakvu si želim u svom životu.“
Istinska ljubav nije ni fizička, ni romantična.
Istinska ljubav je prihvaćanje svega što je bilo, što je, što će biti, i što neće biti.
Najsretniji ljudi ne moraju imati najbolje, oni će od svega napraviti najbolje što imaju!

pera84, arcibald01 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime02.03.23 17:05

Jelisaveta Načić - Prva žena arhitekta
1878-1955
Jelisaveta Načić je prva žena arhitekta u našoj zemlji koja je projektovala mnoga kapitalna zdanja u Beogradu. U vreme kada je samo sedam odsto žena u Srbiji bilo pismeno, ova hrabra i talentovana Beograđanka je završila fakultet u prvoj generaciji sprskih arhitekata.
Posle položenog državnog ispita, 1902. postaje prva žena gradski arhitekta.
Prvi svetski rat je provela u logoru Nežider u Mađarskoj.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime06.03.23 16:33

Draga Ljočić - prva srpska lekarka
1855-1926
Na čitavom evropskom kontinentu samo su tri žene pre nje imale diplomu doktora medicine.
Počasnom krugu tih velikih ženskih umova, Draga Ljočić iz malene Kneževine Srbije se pridružila 1878.

Šapčanka koja je u Srbiji bila prva i dugo jedina univerzitetski obrazovana lekarka, u udžbenike sećanja upisala se i kao prva Srpkinja oficir, sa činom poručnika.
Prva predsednica Društva beogradskih žena lekara.

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime06.03.23 17:36

Zanimiva tema, mogoče bi jo malo dopolnil.

Draga Ljočić Milošević je bila prva Srbkinja, ki je bila sprejeta na Univerzo v Zurichu v Švici.

Med vojno med Srbijo in Otomanskim cesarstvom je delala kot zdravniška pomočnica v vojski, takrat je prejela tudi oficirski čin, sanitetne poročnice. Kot zdravnica je sodelovala tudi v balkanskih vojnah. Diplomirala je leta 1879 in postala prva srbska zdravnica medicine. Prakso je smela opravljati v Srbiji od leta 1881 dalje. Mogoče še to, imela je 5 otrok.

Ko že omenjamo ženske zdravnice je potrebno omeniti še Gabrijele Possanner. Bila je prva ženska, ki je doktorirala iz medicine na dunajski medicinski fakulteti. In zakaj jo omenjam? Kot zdravnica je delala tudi v Bosni in Hercegovini, ker so muslimanske ženske zavračale preglede moških zdravnikov. Zanimivo je mogoče še to, da je bila v AO monarhiji edina zdravnica vse do leta 1903.

Ko že omenjamo znane zdravnice iz zgodovine ne moremo mimo Klare Kukovec, tudi kaja tudi Lea Kukovec (1883 - 1979). Tudi ona je študirala medicino v Švici. Rojena pa je bila v judovski družini v carski Rusiji na območju sedanje Ukrajine.

V času po Napoleonovih vojnah se je uradno nezaupanje do Judov v carski Rusiji še povečalo. Prepovedano jim je bilo prebivati po utrjenih mestih, Nikolaj I. je celo uvedel ukrepe, ki bi naj Jude spreobrnili. Izdal je ukaz o splošnem naboru Judov, ki so se mu lahko do takrat, proti plačilu, izognili.

Pa da se vrnem nazaj h Klari Kukovec. Zgoraj opisano stanje je bil vzrok, da je šla Klara študirat v tujino. Da skrajšam, bila je prva zdravnica v Trstu in pozneje, med prvo vojno v vojaški bolnišnici v Melju (Maribor). Hotela je odpreti zasebno ordinacijo v Gradcu (Avstrija) vendar tam ženskim zdravnicam niso bili naklonjeni. Ordinacijo je potem imela, če se prav spominjam v Mariboru (ambulanto za ženske in otroške bolezni), kjer je tudi umrla.

V zvezi z Klaro je zanimivo še nekaj. Klara je imela sestro v Moskvi, ki je bila pravnica. Veliko bi se dalo pisati kako je Klara čakala na potni list več kot eno leto in kako jo je spremljala (bilo je leta 1956) obveščevalna služba (verjetno kar obe, Jugoslovanska in Sovjetska). Ko se je Klara vrnila domov iz Moskve je morala podrobno službi opisati kakšno je življenje v Moskvi. 

pa naj bo dovolj. Mogoče kdaj drugič v kakšni drugi temi kaj več o tem.

Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime06.03.23 17:59

Hvala na dopuni objave.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime09.03.23 17:16

Marija Maga Magazinović - novinarka, filozofkinja, koreografkinja
1882-1968
Marija Maga Magazinović je bila prva bibliotekarka i prva žena koja je pisala za "Politiku". Bila je prva moderna srpska plesačica i teoretičarka plesa, koja je donela novi evropski duh i savremeni pristup umetnosti, čime je doprinela i modernizaciji srpskog patrijarhalnog društva uopšte.
Prvi uspeh i prvi korak u borbama za žensku ravnopravnost i modernizaciju Srbije desio se 1904. kada je uspela da se izbori za prava žena na ravnopravno univerzitetsko obrazovanje. Osnovala je "Klub studentkinja" koje su aktivno prevodile filozofske tekstove.

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime15.03.23 12:57

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime28.03.23 15:42

Ova priča je univerzalna i može se primijeniti u svakodnevnom životu.

SveJug, šole and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime12.04.23 15:57

Prva žena pilot Kraljevine Jugoslavije. Ona je svoje godine posvećivala čitanju knjiga o avionima. Učila je zanat od najboljeg pilota tog vremena, svog supruga.
Zahvaljujući ovoj dami vazduhoplovstvo je prestalo da bude muška profesija. Na proslavi 15. godišnjice Aerodroma Beograd, 1928. godine, Danica je privukla pažnju prestoničkih novinara kada je letela na visini od 2500 metara.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime15.04.23 9:00

Nadežda Stanojević, prva žena pedijatar u Srbiji, autor više knjiga iz ove oblasti i profesor babičke škole u Beogradu. Medicinu je studirala u Petrogradu, a u Parizu je specijalizovala pedijatriju.
U Beogradu je osnovala savetovalište za majke i dispanzer za odojčad. Bila je učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata.
Odlikovana je Ordenom Svetog Save.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime15.04.23 9:09

RIBA KOLOS
Moruna je prava grdosija među slatkovodnim ribama, iako nije isključivo slatkovodna, jer veći deo života provodi u moru, na dubini od 40-60 metara. U slatke vode moruna zalazi s proleća ili ujesen, da bi tu, u rekama, na pogodnim mestima ostavila potomstvo.
Čim završi ovaj značajan posao, vraća se u more. Tako čini odrasla riba.
U literaturi se navodi da moruna može dostići dužinu od 9 metara i biti teška i 2 hiljade kilograma. Dakle, zaista postoji prava grdosija, prema kojoj je naša najveća rečna riba, som - mališa.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime20.04.23 16:39

Milan Grol, književnik, dramaturg, političar, rođ. 1876, Beograd. Studirao u Beogradu i Parizu. Bio upravnik Narodnog pozorišta, ministar prosvete, potpredsednik vlade FNRJ. Napisao 6 knjiga i desetine eseja. Preminuo 1952. u Beogradu.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime20.04.23 17:56

Genijalno, nema šta!

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime23.04.23 8:46

"Aberdarova" ulica u Beogradu posvećena je akademiku, filosofu i pesniku Milanu Kujundžiću-Aberdaru /1842-1893/, Beograđaninu danas potpuno zaboravljenom, ne samo kod Beograđana nego i u savremenim književnim publikacijama.
Rođen u Beogradu, od oca Jovana Kujundžića-Valjevca i majke Anastasije-Naste, rođene Ranković. Otac mu se bavio trgovinom, te je otvorio i kafanu koju je nazvao "Kod dva bela goluba", gde kasnije i jedna ulica nosi taj naziv.
Zanimljivo je da je Milan "u četvrtoj godini svojoj počeo u oca čitati i pisati. Posle nekoliko meseca /u jesen 1846/ pošao je u osnovnu školu kod Saborne crkve beogradske"...
Inače, u studentskim danima razvijao je u sebi osećanje rodoljublja. Ljubav prema otadžbini Srbiji iskazao je učešćem u svim ratovima za oslobođenje koje je Srbija tada vodila.
Pored rada na književnosti imao je i veliki broj društvenih zaduženja i aktivnosti patriotskog, političkog i naučnog karaktera - član Uprave Ujedinjene omladine srpske 1866-1875, konzul u Rimu, ministar prosvete i crkvenih poslova, potom aktivnosti vezane za Srpsku kraljevsku akademiju, kao sekretar i njen punopravni član.
Književni rad započeo je pisanjem pesama, da bi ga završio studijama i knjigama iz filosofije.
Poslednjih godina svog života napravio je spisak svih svojih pesama /oko 317/ koji je sačuvan u njegovoj zaostavštini. Na poslednjem mestu stoji i poslednja pesma
- Labudova pesma...
Labud se kupa u reci maloj
Spustio glavu na bele grudi.
Kroz meko granje, kroz gusti hladak
Rečicom plovi, rečicom bludi.
O plovi, plovi, labude mali,
Kud te nose srebrni vali!
Moja se ljubav, olujna ljubav,
Na tvoja bela spustila krila,
Sa tobom bludi, sa tobom luta,
U kril'ma tvojim oči sakrila...
O plovi, plovi, labude mali,
Kuda te nose srebrni vali.
U svetskoj pa i srpskoj poeziji pesnici su pred kraj života pisali svoju poslednju pesmu. Poput labuda, koji, po predanju, pred smrt peva svoju poslednju pesmu, koja mu je najlepša. Tako je i Branko Radičević ispevao svoju poslednju, labudovu pesmu, "Kad mlidija umreti", njegov prijatelj Laza Kostić ispevao je svoju čuvenu "Santa Maria de la salute", pa se i Aberdar oprostio svojim labuđim pevom "Labud se kupa", koji odista stoji na poslednjoj stranici njegove poslednje zbirke pesama 'Aberdar, drugi jek...

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime26.04.23 17:42

Pećina Gradac, datirana 25000g.pne(Paleolit), Gradac,Batočina. Musterijerska kultura u pećini, ispod Jerininog brda, sa oko 15 članova zajednice koji su se bavili lovom i sakupljanjem plodova.Pronađeni su od kosti ili kremena šiljci i strugači,dva ognjišta. Više puta naseljavana.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime30.03.24 9:28

Smoki je pufnasta grickalica od kukuruza koju je na tržište doneo Soko Štark 1972.god. kao prvu te vrste u jugoistočnoj Evropi. Napravljen je od kukuruznog brašna i začinjen kikirikijem i solju.
Njegova popularnost (posebno u celoj bivšoj Jugoslaviji) je tolika da je ime Smoki postalo sinonim za bilo koju grickalicu sličnog izgleda i ukusa.

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Kratke priče - Page 7 Icon_minitime

Na vrh Go down

Kratke priče
Na vrh 
Stranica 7/7Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 Similar topics
-
» Lov i lovačke priče