FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 05.07.13 0:07
Ne mogu da saznam sta je sa ova dva "Dojc" motora.! Inace , prica se da ce zaista to biti jako dobra rekonstrukcija, i da nisu samo propagandna i novinarska preuvelicavanja!
Denis Jovičić Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2013-07-21
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.07.13 23:08
Pozdrav svim signalistima sa Kozare od signaliste 69. klase (decembar 82-septembar 83). Ove godine mi je 30. godišnjica služenja na Kozari. U moje vreme bila je stacionirana u Novom Sadu ali sada vidim da je prebačena u Beograd. Na nju sam došao dok je bila na suvom doku, u hali u Apatinu, na remontu. Remont je trajao do 27. marta kada smo krenuli za Novi Sad. Tu plovidbu pamtim jer sam bio jedini signalista, pa sam ceo put proveo na signalnom mostu po kiši i vetru i temperaturi koja je bila oko 5-6 stepeni.
Denis Jovičić Gušter
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.07.13 23:12
Zaboravih da kažem, sada čitam da će se brodom upravljati direktno, džojstikom! U moje vreme na Kozari je bio telegraf kojim je komandant broda (PBB Nikolić Miodrag) ili zamenik komandanta (poručnik korvete Nastov Kiro), davao znak mašincima, koji su upravljali motorima, sa koliko snage da idu i kada da okreću u rikverc pri pristajanju.
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re 21.07.13 23:17
Dobrodosao Denise! Verujem da ces imati da dodas dosta toga iz prve ruke , na ovu temu Pozdrav!!!
Denis Jovičić Gušter
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.07.13 23:30
Da ima toliko toga što čoveku vraća sećanja iz tog vremena. Te 83. godine smo došli u Beograd i u brodogradilištu Brodotehnika prisustvovali porinuću tada nove demagnetske stanice. Inače tada je u sastavu Kozare bio i rečni patrolni čamac RPČ (broj sam zaboravio) i čamac ČM 56. Grupa minolovaca klase Neštin (tzv. veliki minolovci) je bila u punom tadašnjem sastavu (331-336). RTK brodovi (tzv. ertekaši) su za mene u ono vreme bili pojam sporih ali zato neverovatno bučnih brodova. Malih minolovaca ne znam koliko je bilo.
HogarViking Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2012-06-24
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 24.08.13 10:54
Denise, malih minolovaca je bilo ukupno 12. Bili su podeljeni po sest u drugi i treci odred recnih minolovaca (ORML).
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 23.12.13 18:42
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Naslov komentara: Re 24.12.13 22:59
Dobrodosao na Forum Mikula 67
Mikula (citat):
Ovo je minolovac na kome sam ja služio u NS 88 g....
.............."VUCEDOL" ?
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 24.12.13 23:09
Bolje Vas našao
To je taj, te godine smo proglašeni za nabolji čak smo i snimani u "Dozvolite da se obratimo".
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Naslov komentara: Re 24.12.13 23:12
Svaka cast "zemo" Imamo jednog clana bio je staresina na "Motajici" , polako cete se skupiti RML
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 11:25
Mikula dobrodošao Koliko se sjećam ti si prvi član ove teme koji je služio u riječnoj flotili ako se ne varam. Siguran sam da češ nam puno toga otkrit a ja se sa nestrpljenjem vračam na ovu temu!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:01
Purgeru, hvala na dobrodošlici. Evo malo da počnem da proširujem temu. Posle obuke u ŠRO u Splitu ja i nas još nekoliko minske specijalnosti dobili smo da stažiramo u Novom Sadu, neki na minolovcima neki na DTK-ašima.Meni je pripao RML 331 (sva sreća) to sam ukapirao kad sam video RML 307, ipak je moj lađa .
Kada opadne voda u zimovniku onda smo izlazili i sidrili se preko puta Petrovaradinske tvrđave na keju, što nije bilo loše jer smo mogli da posmatramo grad a i dvogledom da gledamo kupačice na Petrovaradinskoj plaži .Mada su nam sa Kozare malo malo bacali pojas u vodu (što je značilo čovek u vodi) što je opet za nas značilo uzbunu tj. vadi čamac, kači pentu, spašavaj "pojas".Jednom prilikom nismo obratili pažnju (ode pojas ka Crnom moru) ne smem ni da pričam šta su nam posle radili .
Takozvani desetarski sa četiri kreveta (komfor) zbog širine prostorije jedva stade u minimalan zoom aparata, levo je bila spavaona za mornare koja je duža cirka dva metra a u njoj 12 mornara, na sredini soške a na poprečnim zidovima po šest kutijica ( kasete za opremu), e to je komfor . Toliko za početak, a ako bude interesovanja nastavak sledi...
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:08
Zimovnik???Nisam najbolje shvatio što je to?
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:20
Tako su zvali deo kasarne gde smo bili usidreni kad nismo na zadatku i kad je Dunav dovoljno dubok u pitanju je jedan zaliv koji je u stvari bio naša ratna luka.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:23
purger (citat):
Zimovnik???Nisam najbolje shvatio što je to?
Kada mornari na rijeci ne mogu više da vežu brod za glavicu kupusa onda odvezu brod u zimovnik.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:26
Stazio (citat):
Kada mornari na rijeci ne mogu više da vežu brod za glavicu kupusa onda odvezu brod u zimovnik.
Hahahahahaha ovo ni ja ne bih bolje obrazložio. Hvala Stazio !!!
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:26
To su bili neki ekstremno niski vodostaji kad niste mogli van?
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:36
purger (citat):
To su bili neki ekstremno niski vodostaji kad niste mogli van?
Dešavalo se to svremena na vreme, čim se dobiju informacije o vodostaju Dunava da opada morali smo da bežimo iz Zimovnika i tad se sidrili kao što sam već rekao na keju preko puta Petrovaradinske tvrđave gde smo imali pripremljeno sidrište sa strujom i svom propratnom opremom. Kad smo u Zimovniku tj. u kasarni to u prevodu znači da smo na obali, hranimo se u restoranu i kopno nam je dostupno, čim izađemo iz Zimovnika kopna više nema hrana se priprema na brodu i sva događanja su na samom brodu, nema izlazaka na obalu. Možda je sad malo jasnije.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 22:39
Tek sad sam shvatio!Ja sam mislio obratno da ste u zimovniku bili baš za vrijeme niskog vodostaja.
Naslov komentara: Re 25.12.13 22:46
Brodovi na reci su kao i recna riba.! Zimovnici su puni ribe koju je lako uloviti ako nadjes zimovnik , a brodovi su uzimljeni dok se ne steknu uslovi za normalnu plovidbu (posebno trgovacka mornarica ....),
Naslov komentara: Re 25.12.13 22:54
Mikula ti rece sada da si bio na RML331 , to je onda "NESTIN" a ne VUCEDOL ...?
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 23:11
Ne, moja greška, bio sam na Vučedolu 335, nego kad sam pisao u predhodnom postu mislio sam na tip minolovca veći sa oznakama na 33 a pošto je Neštin prvi (331) po njemu se meri i zovu ih minolovci tipa Neštin a manji su na 30 zaboravio sam im nazive. Koliko znam u upotrebi su trenutno 332 Motajica, 335 Vučedol, 336 Đerdap i 341 Novi Sad.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 23:14
Po čemu ime Motajica, nije mi poznat pojam?
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 25.12.13 23:17
Stazio (citat):
Po čemu ime Motajica, nije mi poznat pojam?
Predpostavljam da kad su davali imena u pitanju je geografski pojam a Motajica je planina u Bosni.
Mikula 67 Podporučnik
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 0:06
Pozdrav svima! Trazeci nesto po internetu naidjoh i na ovaj forum, a na njemu i ovu temu. Izmedju ostalog, bio sam i dio RRF pa cu da ubacim cega se sjecam (ipak je to bilo dosta davno), a neke sam stvari i zaboravio (mada sam se nekih i podsjetio gledajuci slike)
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Koliko se sjecam ovo je oficirska oznaka JRM, a pripadnici RRF nisu imali posebnu oznaku, vec su kao pripadnici JRM koristili sve isto
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 0:21
alexandar (citat):
Evo gotovo slucajno naidjoh na podatak, vrlo zanimljiv, ima veze sa Recnom flotilom, a radi se o verovali ili ne RECNIM RONIOCIMA JNA. Obuka ronilaca je vrsena u 82.pomorskom centru koji je bio u Splitu pa u Kumboru,i to je prakticno bila specijalna jedinica za posebne namene(vrlo cenjena dok je postojala), a odatle su recni ronioci isli u 93.recni centar u Novom Sadu gde su nastavljali obuku i prilagodjavali se recnom ronjenju.Kazu da je obuka bila vrlo teska, malo ljudi je prolazilo,i samo psihofizicka pripremljenost i volja su doprinosili da ljudi postanu recni ronioci.Recna struja , neprozirnost vode,i jos neke stvari su cinile ronjenje mnogo tezim nego na osnovnoj obuci u moru. Prvi zaron recnih ronilaca JNA registrovan u ronilackom dnevniku, izveden je 01.06.1972. u organizaciji 93. Recnog centra Recne ratne flotile. neka se nadje i ovaj podatak.....
Obuka za ronioce za citavu JRM je bila u Divuljama kod Splita, a nakon toga su isle prekomande prema potrebama, izmedju ostalog i u 93. RC u Novom Sadu. Nisam cuo za obuku u Kumboru, vec Kumbor kao redovnu prekomandu. Kao zanimljivost: pored ronioca u 93. RC-u su bili i diverzanti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 0:48
tomerc (citat):
purger (citat):
Eto ovo bi trebao biti znak riječne mornarice JNA
Koliko se sjecam ovo je oficirska oznaka JRM, a pripadnici RRF nisu imali posebnu oznaku, vec su kao pripadnici JRM koristili sve isto
Ne, ovo je oznaka za šapku 'oficira' JRB - Jugoslovenskog rečnog brodarstva. To je bila civilna tvrtka, a i danas postoji pod istim imenom. I znak je vrlo sličan ondašnjem, sada je na amblemu zastava RS.
RRF je bila sastavni dio JRM i nisu se nosile posebne oznake na šapkama.
Usput rečeno, u trgovačkoj mornarici (brodarstvu) klasičnih činova nema. Postoje oznake zvanja prema dužnosti koju se obavlja. Ministarstvo pomorstva također svojim pravilnikom određuje izgled oznaka koje nose službenici lučkih kapetanija.
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 8:15
Max Blitz (citat):
Ne, ovo je oznaka za šapku 'oficira' JRB - Jugoslovenskog rečnog brodarstva. To je bila civilna tvrtka, a i danas postoji pod istim imenom. I znak je vrlo sličan ondašnjem, sada je na amblemu zastava RS.
RRF je bila sastavni dio JRM i nisu se nosile posebne oznake na šapkama.
Usput rečeno, u trgovačkoj mornarici (brodarstvu) klasičnih činova nema. Postoje oznake zvanja prema dužnosti koju se obavlja. Ministarstvo pomorstva također svojim pravilnikom određuje izgled oznaka koje nose službenici lučkih kapetanija.
U pravu si JRM nije imala zastavu
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 13:56
tomerc (citat):
JRM nije imala zastavu
Jesi li nešto pomiješao?
JRM je imala zastavu, kao i ostali vidovi JNA. Imaš ovdje o tome, a od str. 3 ti je povijesni razvoj zastava JRM:
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 14:36
Trgovačka mornarica takođe ima slične oznake kao i ratna ali je izgled oznaka najčešće definisan od samih kompanija, nema posebne unifikacije ni po državama.
Puna recenica je: JRM nije imala zastavu na oznaci za sapku Nazalost zbog pravila foruma se ne vidi slika, jer ja ne mogu da postavim sliku pa nisi shvatio o cemu pricam, a ne mogu ni da postavim link do oznaka gdje se vide oznake JRM
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 18:01
tomerc (citat):
Puna recenica je: JRM nije imala zastavu na oznaci za sapku. Nazalost zbog pravila foruma se ne vidi slika, jer ja ne mogu da postavim sliku pa nisi shvatio o cemu pricam, a ne mogu ni da postavim link do oznaka gdje se vide oznake JRM
Ok, nisam te do kraja razumio.
Ovdje, u drugom postu su neki amblemi JRM, a stavljali smo ih već na razne teme ratne mornarice.
Mene zanima zašto je JRB kao sasvim civilna firma uzela amblem sličan onom iz JRM, i koji poslovi i na koji način su im se preklapali, jer je neke suradnje moralo biti.
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 10.01.14 23:19
Max Blitz (citat):
Mene zanima zašto je JRB kao sasvim civilna firma uzela amblem sličan onom iz JRM, i koji poslovi i na koji način su im se preklapali, jer je neke suradnje moralo biti.
Na tvoje pitanje, moj odgovor je: pojma nemam Ja sam bio mornar koji je prosao Pulu, Divulje i zavrsio u Novom Sadu Moje znanje je licno i o njemu mogu da pricam
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 11.01.14 4:51
tomerc (citat):
Izmedju ostalog, bio sam i dio RRF pa cu da ubacim cega se sjecam (ipak je to bilo dosta davno), a neke sam stvari i zaboravio (mada sam se nekih i podsjetio gledajuci slike)
I gdje si služio u RRF? Nisi još ništa o tome rekao. Spominjao si obuku u Divuljama, jesi bio ronilac?
U Divuljama sam prosao obuku i dobio prekomandu u Novi Sad u 93.RC. Poslije sam bio i na tenkonoscu i prvom odredu
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 11.01.14 23:49
alexandar (citat):
Pa eto vidis ,ali nema ga da se javi... A listajuci po NET-u,skoro sam naisao na izjavu jednog momka iz Hrvatske,koji je sluzio u NS u RRF JNA,i koji kaze da je 50-60%ljudi koji su sluzili u RRF bilo sa mora..... Kaze i da je bilo tesko ali je bilo i uzivanja u tom smislu da kad odu oficiri onda nastaje SLOBODA
Kad sam ja bio, bilo ih je tek nekoliko sa mora. Uglavnom su beogradjani trazili vezu da dodju u Novi Sad jer su za sat bili kuci.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 12.01.14 10:03
tomerc (citat):
alexandar (citat):
Pa eto vidis ,ali nema ga da se javi... A listajuci po NET-u,skoro sam naisao na izjavu jednog momka iz Hrvatske,koji je sluzio u NS u RRF JNA,i koji kaze da je 50-60%ljudi koji su sluzili u RRF bilo sa mora..... :!:Kaze i da je bilo tesko ali je bilo i uzivanja u tom smislu da kad odu oficiri onda nastaje SLOBODA
Kad sam ja bio, bilo ih je tek nekoliko sa mora. Uglavnom su beogradjani trazili vezu da dodju u Novi Sad jer su za sat bili kuci
Boga mi, na mom brodu od nas 12 osmorica su bila sa mora, na brodu je uvek ostajao jedan dežurni oficir kao dežurni broda ali pošto sam ja bio staža uvek su meni uvaljivali dežurstvo a oni išli kući što i nije bilo loše za sve nas
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 20:02
Mikula 67 (citat):
Boga mi, na mom brodu od nas 12 osmorica su bila sa mora, na brodu je uvek ostajao jedan dežurni oficir kao dežurni broda ali pošto sam ja bio staža uvek su meni uvaljivali dežurstvo a oni išli kući što i nije bilo loše za sve nas
Kod mene nije bilo tako. Na RTK-asu nisam sve ni popamtio (sjecam se da je bio jedan zemunac, a desetar je bio iz Jakova), a na prvom odredu je bio jedan slovenac, jedan sa mora, i ostatak - kopno U RC-u koliko se sjecan niti jedan nije bio sa mora. Ali je zato bio jedan iz NS i dva iz Zrenjanina
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 21:54
tomerc (citat):
Mikula 67 (citat):
Kod mene nije bilo tako. Na RTK-asu nisam sve ni popamtio (sjecam se da je bio jedan zemunac, a desetar je bio iz Jakova), a na prvom odredu je bio jedan slovenac, jedan sa mora, i ostatak - kopno U RC-u koliko se sjecan niti jedan nije bio sa mora. Ali je zato bio jedan iz NS i dva iz Zrenjanina
Da, generalno i nije bilo puno sa mora (kod mene se tako potrefilo), što je u neku ruku i bilo normalno za RRF i njen rezervni sastav.
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 22:43
Bez obzira na sastav bilo je bolje nego abehajcima i amfibijcima
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 22:46
tomerc (citat):
Bez obzira na sastav bilo je bolje nego abehajcima i amfibijcima
To u svakom slučaju , pogotovo kad izađemo na kej...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 22:49
Nekoliko mojih poznanika je bilo u RRF, niko od njih nije rekao da mu je bilo loše ili posebno teško.
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 22:53
U RRF je bilo super Nego, u kasarni su pored mornarice bile i dve cete SMB - jedna ceta amfibijaca i jedna abehajaca. E sad zamisli kako je bilo njima kad imaju obuku pod maskama, a mornarima na brodovima se cita dnevna zapovjest: Poslijepodnevne aktivnosti: tusiranje i suncanje
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.01.14 22:58
Stazio (citat):
Nekoliko mojih poznanika je bilo u RRF, niko od njih nije rekao da mu je bilo loše ili posebno teško.
Što bi im bilo loše, mornarica je posebna, po brodovima su u pitanju manji kolektivi koji zbog toga odlično funkcionišu, ljudi se više vežu a tek je posebna priča kada se isplovi....
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.01.14 22:35
Mikula 67 (citat):
Što bi im bilo loše, mornarica je posebna, po brodovima su u pitanju manji kolektivi koji zbog toga odlično funkcionišu, ljudi se više vežu a tek je posebna priča kada se isplovi....
Kad sam ja bio nije se mnogo plovilo Isli smo doduse na ciklonizaciju par dan sa spavanjem u satorima Jeste i vi isli?
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.01.14 23:26
tomerc (citat):
Kad sam ja bio nije se mnogo plovilo Isli smo doduse na ciklonizaciju par dan sa spavanjem u satorima Jeste i vi isli?
Jašta smo nego išli, nesećam se da sam u životu bio više izujedan od komaraca nego tada. Sa minolovcima smo često išli na plovidbe, gađanja, uvežbavanja sa minolovkama itd.
tomerc Razvodnik
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.01.14 23:55
Mikula 67 (citat):
Jašta smo nego išli, nesećam se da sam u životu bio više izujedan od komaraca nego tada. Sa minolovcima smo često išli na plovidbe, gađanja, uvežbavanja sa minolovkama itd.
Karlovacki vinogradi?