FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Rečna flotila

Go down 
+33
PORUCNIK
Ica Nina
paketije
darko006
laniko
zastavnik
alex 68
semsudin
LUPE44
mornar71
013gonzo
vladimir
Braco
Minolovac
COKZ
mura
tomerc
Mikula 67
Denis Jovičić
SveJug
Max Blitz
Stazio
Georg540505
ZAGORAC
HogarViking
Rodic Zeljko
Matrix
vlade021
Gringo
mgalic2
alexandar
purger
Kaplar M
37 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
AutorPoruka
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

Rečna flotila - Page 12 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime26.01.19 10:39

Beograd 1945.
Autor sovjetski fotograf Evgenij Ananjevič Haldej, njegovo najpoznatije djelo je fotografija ruskog vojnika koji postavlja sovjetsku zastavu na Reichstag u Berlinu.
(U početku je u RRF traka na kapama bila na ćirilici.)

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime27.01.19 13:28

Stari, drveni brod RSRB (Rečna stanica za razmagnetisanje brodova), 1984. je izgrađen novi RSRB-36 'Šabac'.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime11.02.19 14:22

Riječni monitor 'Sava', bivši austrougarski SMS 'Bodrog', nakon nedavne rekonstrukcije u Apatinu.
Obnovljen je kao muzejski izložak, brodski sustavi i pogon nisu u (punoj) funkciji.

Neki podaci o tom brodu kao podsjetnik:
Riječni monitor SMS 'Bodrog' ('Sava'), klase Temes
Tehnički podaci:
- istisnina/deplasman: 442 t (puna 470 t)
- najveća dužina: 57.7 m
- najveća širina: 9.5 m
- bočna visina: 2.2 m
- gaz: 1.2 m
- motor: 2 parna stroja VTE, snaga motora 2x700 KS
- brzina: 13 čvorova, posada: 86
- doplov: 500 NM pri 9.5 čv
- naoružanje: 2x1 - 120/35 Krupp, 1x1 - 120/10 Krupp, 1x1 - 66/50 Škoda, 5x1 - 8.3/66
- oklop: 40 mm, paluba 25 mm, strojarnica 75 mm

Kratka povijest:
1904. napravljen u Budimpešti, ušao u službu
28.07.1914. - zajedno s monitorima 'Szamos' i 'Temes' otvorio vatru na Beograd i označio početak 1. svjetskog rata; 1914-18 sudjeluje u ratu
1918. - dio crnomorske flote
31.10.1918. vraćajući se u Mađarsku nasukao se po gustoj magli pa je napušten
1920. - ulazi u službu mornarice Kraljevine SHS pod imenom 'Sava'
12.04.1941. - potopila ga je vlastita posada kod Zemuna
1942.-44. izvađen iz rijeke i u službi mornarice NDH
8./9. rujna 1944. - potopila ga vlastita posada i otišla u partizane
oko 1951. izvađen iz Save, prerađen, do 1956. služio u riječnoj ratnoj flotili, rashodovan 1962.
do 1966. - koristi se kao brod za poljoprivrede poslove, kasnije se nalazio u privatnom vlasništvu, kao dio flote poduzeća 'Dunav grupa agregati' iz Novog Sada, i koristio se kao pristan (vrsta doka-pristaništa za prelazak na drugi plovni objekt) za druge brodove iz ovog poduzeća.
Rješenjem Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, broj 234/1 od 2006. godine, uvršten je u kulturno dobro Republike Srbije.

I tekst: Brod koji je počeo Prvi svjetski rat - posljednja dunavska "plovna tvrđava"
[You must be registered and logged in to see this link.]

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime17.02.19 16:13

Patrolni čamac PČ-306 na Prespanskom jezeru. Po uniformama se čini da je slika iz perioda nakon SFRJ, ali više ne plovi kao vojni brod. Bilo je ranije vijesti da je preuređen u turistički.
Na drugoj slici od nedavno je jedan isti takav, PČ-304, još u aktivnoj službi u Ohridu.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime30.03.19 19:50

Uništena rečna mina nađena kod Novog Sada

Rečna mina koja je pronađena u Dunavu u Novom Sadu uništena je juče u podne na kopnu uz sve potrebne mere bezbednosti, rečeno je za 'Politiku' u birou za informisanje MUP-a Srbije. Na pitanja o vrsti, poreklu i lokaciji mine odgovore nismo dobili.
Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, rečna plovna mina dugačka oko metra, prečnika pola metra, teška 275 kg, imala je 50 kg eksploziva u sebi. Služila je za preprečavanje plovnih puteva. Pronađena je u ponedeljak kod naselja Šangaj, a nalazila se u reci, između broda-barže i betonskog pristana.
Na obalu je izvađena prekjuče u akciji Uprave za vanredne situacije MUP-a. Dan kasnije je preneta i položena u rupu u zemlji. Lokacija na kojoj je pronađena mina tri dana je bila pod nadzorom policije.
Lokalni mediji preneli su da je reč o mini R-1 starije serije, proizvedene između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Minolovci RRF; iz knjige B.Antić, D.Spasojević: 'Rečna flotila 1915-2015'

Na vrh Go down
Petar Ilic
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 5
ČLAN OD: : 2022-10-21

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 11:00

Max Blitz (citat):
Stariji tip riječnog minolovca RML-323, izgrađen u Mačvanskoj Mitrovici 50-tih, i isti brod kako je kasnije završio...

Pozdrav svima,
Moj otac (Miodrag Ilic Ilke) je bio zastavnik I klase i proveo je na ovom brodu od '73-'90. ako se dobro secam. 
Znam da ima dosta fotografija, jer se i sam bavio amaterski fotografijom, da li vas interesuje da ih postavim?

Meni zbog visine nisu dozvolili da sluzim vojsku u RRF-u pa sam isao u granicare Smile

SveJug and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 11:37

Petar Ilic (citat):
Max Blitz (citat):
Stariji tip riječnog minolovca RML-323, izgrađen u Mačvanskoj Mitrovici 50-tih, i isti brod kako je kasnije završio...

Pozdrav svima,
Moj otac (Miodrag Ilic Ilke) je bio zastavnik I klase i proveo je na ovom brodu od '73-'90. ako se dobro secam. 
Znam da ima dosta fotografija, jer se i sam bavio amaterski fotografijom, da li vas interesuje da ih postavim?

Meni zbog visine nisu dozvolili da sluzim vojsku u RRF-u pa sam isao u granicare Smile

Pozdrav i dobro dosao na forum! 

Svaki doprinos je dobro dosao. Pogotove slike na kojima ce se mozda neki i prepoznati. 

Jedino mozda ces morati sacekati par dana dok nedobijes odobrenja za postavljanje slike.

Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 58
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 13:03

Pozdrav Petre, 
da ne prepisujem kolegu SveJug-a, potpisujem njegov post. 
Naravno da s nestrpljenjem očekujemo slike, a možda i poneku anegdotu. 
Slobodno se, već prema svom interesu priključi i na drugim temama. 
salutiranje

Petar Ilic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 16:25

Zao mi je sto za ocevog zivota nisam naisao na ovaj forum, bilo bimanegdota sigurno. Ja bih mogao samo da parafraziram. Secam se da smo na putu za more iz Novog Sada do Makarske uvek svracali bar kod jednog ocevog bivseg vojnika u posetu, da li u Livnu, Duvnu, Kupresu...ali tada sam bio mali pa se ne secam detalja. 
Cim mi vreme dozvoli pregledacu fotografije i skenirati. Da li dolazi u obzir da ih sve spakujem i okacim na Dropbox ili da saljem ovde polako?
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 16:59

Drago mi je da si nas našao, pa makar i sa zakašnjenjem. 
Svaka slika će ovdje dobro doći, jer će prije ili kasnije naići neki bivši "mornar" i možda će se prepoznati, ili će barem prepoznati plovilo. 
Predlažem da ovdje polako postavljaš fotografije i sigurno će biti više pregledavane nego da su na Dropbox-u. 
Inače, slijedit ću i ja tvoju ideju, pa ću malo prekopati po starim slikama. Moj otac je svojevremno službovao u garnizonu Raška, pa ću tamo okačiti ponešto slika. Sumnjam da će se netko baš prepoznati na slikama starijim od 50 godina, ali nikad se ne zna.

SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 19:45

Petar Ilic (citat):
Zao mi je sto za ocevog zivota nisam naisao na ovaj forum, bilo bimanegdota sigurno. Ja bih mogao samo da parafraziram. Secam se da smo na putu za more iz Novog Sada do Makarske uvek svracali bar kod jednog ocevog bivseg vojnika u posetu, da li u Livnu, Duvnu, Kupresu...ali tada sam bio mali pa se ne secam detalja. 
Cim mi vreme dozvoli pregledacu fotografije i skenirati. Da li dolazi u obzir da ih sve spakujem i okacim na Dropbox ili da saljem ovde polako?

Petre, dali ti ime Istvan Kovac poznat?

Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 19:46

goran9030 (citat):
Svaka slika će ovdje dobro doći, jer će prije ili kasnije naići neki bivši "mornar" i možda će se prepoznati, ili će barem prepoznati plovilo. 
Predlažem da ovdje polako postavljaš fotografije i sigurno će biti više pregledavane nego da su na Dropbox-u. 
Inače, slijedit ću i ja tvoju ideju, pa ću malo prekopati po starim slikama. Moj otac je svojevremno službovao u garnizonu Raška, pa ću tamo okačiti ponešto slika. Sumnjam da će se netko baš prepoznati na slikama starijim od 50 godina, ali nikad se ne zna.
1982-god sam bio u poseti toj kasarni.  cheers

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 19:56

Samo kratki off-topic - ja sam bio stanovnik Raške do svoje pete godine Smile
Mislim da je bila ulica Nemanjina, a adresa Vojni paviljon 2/1
Dalju raspravu možemo nastaviti na odgovarajućoj temi Smile

SveJug voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr/shop/
Petar Ilic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 20:19

SveJug (citat):
Petar Ilic (citat):

Ne bas, imao sam 15-tak godina kada je otac otisao u penziju. Upoznao sam mu mnogo kolega ali se ne secam imena.
Na vrh Go down
Petar Ilic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 20:22

goran9030 (citat):
Inače, slijedit ću i ja tvoju ideju, pa ću malo prekopati po starim slikama. Moj otac je svojevremno službovao u garnizonu Raška, pa ću tamo okačiti ponešto slika. Sumnjam da će se netko baš prepoznati na slikama starijim od 50 godina, ali nikad se ne zna
Istina Smile
Onda lalinski polagacko

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 20:25

Petar Ilic (citat):
SveJug (citat):
Petar Ilic (citat):

Ne bas, imao sam 15-tak godina kada je otac otisao u penziju. Upoznao sam mu mnogo kolega ali se ne secam imena.

verovatno jedan od njegovih kolega ovde: 

Sad navigira po nekim rajskim okeanima, morima, jezerima i rijekama. Bog mu dao duši lako! (Reci naseg kolege Porucnika). 

goran9030 and Petar Ilic vole ovaj upis

Na vrh Go down
Petar Ilic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime21.10.22 20:33

Miodrag je desno.

SveJug and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Rečna flotila   Rečna flotila - Page 12 Icon_minitime

Na vrh Go down

Rečna flotila
Na vrh 
Stranica 12/12Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
 Similar topics
-
» Riječna ratna flotila USA na rijeci Mekong u Vijetnamu