FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Maskiranje / Kamuflaža, što sam ih 70'tih i 80'tih učio i primenjivao u JNA i rezervi. Koliko je to svrsishodno uzevši u obzir i tadašnje a i sadašnja sredstva osmatranja, kojima ni zemljano / betonske prepreke ne predstavljaju problem.
A posebno što smo stavljali granje koje bi se u roku od sat vremena razlikovalo i toplinski i vizuelno od okoline.
Dakle čemu to kada je sve vidljivo ?, osim ako nije ono: učimo i radimo da vojnici ne misle o drugim stvarima ...
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.03.15 11:09
Imam pitanje u vezi rijeke Dunav.Da li je Dunav vlasništvo onih zemalja kroz koje ona protiče ili je ta rijeka međunarodnog karaktera.Recimo Dunav prolazi kroz nekoliko država od izvora do ušća i svaka država je suverena na svom području kao što je i trgovački promet normalna stvar za sve te velike rijeke.No jedan događaj mi nije jasan a to je u vrijeme zategnutosti između SFRJ I SSSR da je ratna mornarica SSSR prošla vodama Dunava iz pravca Rumunije kroz Jugoslaviju u Mađarsku.Da li je to bila povreda suvereniteta ili je sredina rijeke Dunav ipak neutralna zona i plovna za sve mornarice .Moja pretpostavka je da je to bila provokacija od strane Rusa a ne međunarodno pravo.
alex 68 Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2015-03-06 DOB : 56 Zrenjanin
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.03.15 13:19
Od marta do septembra 1988. sluzio sam vojni rok u RRF kao radiotelegrafist/teleprinterist,a krace vreme sam bio rasporedjen na RLM 336.To je za to vreme bilo sofisticirano plovilo,izgradjeno od magnezijumske legure sa za tadasnje uslove naprednom "nulom magnetizma",dobro naoruzano,manevarski dobro upravljivo,sa gazom koji je omogucavao plovidbu i pristajanje na najrzlicitijim terenima.Posada je imala dobre uslove boravka na njemu,a uvezbanost se postizala prilicno brzo.Veoma mi je drago da je i danas u operativnom,dobrom stanju.Pozdrav zastavi!Prvi na mostu!Pozdrav svima!
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.03.15 17:26
alex 68 pozdrav i dobro nam došao Služili smo u isto vreme, ja sam bio staža na RML 335, skinuo se krajem avgusta 1988.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.03.15 19:06
semsudin (citat):
Imam pitanje u vezi rijeke Dunav.Da li je Dunav vlasništvo onih zemalja kroz koje ona protiče ili je ta rijeka međunarodnog karaktera.Recimo Dunav prolazi kroz nekoliko država od izvora do ušća i svaka država je suverena na svom području kao što je i trgovački promet normalna stvar za sve te velike rijeke.No jedan događaj mi nije jasan a to je u vrijeme zategnutosti između SFRJ I SSSR da je ratna mornarica SSSR prošla vodama Dunava iz pravca Rumunije kroz Jugoslaviju u Mađarsku.Da li je to bila povreda suvereniteta ili je sredina rijeke Dunav ipak neutralna zona i plovna za sve mornarice .Moja pretpostavka je da je to bila provokacija od strane Rusa a ne međunarodno pravo.
Ovo je dobro pitanje semsudine..... Pitanje koje postavljas je otvoreno i reseno opstim ili dvostranim ugovorima , oslanjajuci se na donete Rezolucije i Konvencije ( 1947. i 1948.)i Dunavsku komisiju.... Da ne bih isao mnogo siroko , upucujem te na linkove i na pretragu REZIMA PLOVIDBE DUNAVOM...
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.03.15 21:07
alexandar (citat):
semsudin (citat):
Ovo je dobro pitanje semsudine..... Pitanje koje postavljas je otvoreno i reseno opstim ili dvostranim ugovorima , oslanjajuci se na donete Rezolucije i Konvencije ( 1947. i 1948.)i Dunavsku komisiju.... Da ne bih isao mnogo siroko , upucujem te na linkove i na pretragu REZIMA PLOVIDBE DUNAVOM...
Polazeći od potrebe jačanja ekonomskih i kulturnih veza između država, konvencija u čl. 1. proklamuje načelo slobode za državljane, trgovačke brodove i robu svih država »na bazi ravnopravnosti, u pogledu lučkih i plovidbenih taksi, kao i u pogledu uslova trgovičke plovidbe«. S druge strane, vodeći računa o interesima pribrežnih zemalja i njenim suverenim pravima, Konvencija zabranjuje plovidbu ratnih brodova nepribrežnih zemalja. Što se tiče plovidbe ratnih brodova podunavskih zemalja, oni mogu ploviti samo u svojim teritorijalnim vodama, a u tuđe vode mogu uploviti samo uz prethodnu saglasnost odnosne države. Na taj način načelo slobode plovidbe, u čijem osnovu leži ideja o sveopštem ekonomskom interesu, dovedena je u sklad sa potrebama bezbednosti pribrežnih država.
Strani brodovi koji plove Dunavom imaju pravo ulaska u luke, istovara i utovara robe, ukrcavanja i iskrcavanja putnika, samo na osnovu propisa odnosne pribrežne zemlje. Sanitarnu, carinsku i policijsku službu na Dunavu vrše podunavske zemlje.
alex 68 Gušter
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.03.15 23:34
Mikula 67,hvala bolje vas nasao!Ja sam se u odredu recnih minolovaca kratko zadrzao jer sam prebacen u centar veze pri stabu Recne flotile (objekat kod kapije na putu za Ribarac-preko puta su bile amfibije),staresina zastavnik I cl Cankovic Slobodan,komandant kap.fregate Mithat Causevic,nacelnik staba RRF.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 07.04.15 10:29
Max Blitz (citat):
RPČ-111 ovih dana.... (RF VS ima nove jednobojne modre uniforme.)
Posle više od 20 godina napokon dobiše marinsko plavu boju...
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 08.04.15 20:20
Pre nekog vremena sam video jedan od brodova RF VS... Toliko su glasni motori da se mogu cuti na kilometar. Nisam mogao da verujem, pretpostavljao sam da su bar malo tisi.
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 09.04.15 15:03
alex 68 (citat):
Mikula 67,hvala bolje vas nasao!Ja sam se u odredu recnih minolovaca kratko zadrzao jer sam prebacen u centar veze pri stabu Recne flotile (objekat kod kapije na putu za Ribarac-preko puta su bile amfibije),staresina zastavnik I cl Cankovic Slobodan,komandant kap.fregate Mithat Causevic,nacelnik staba RRF.
Koje je to godine bilo? Čanković je u vreme kad sam ga sreo bio major. Znam da je vanredno završio pravni fakultet, a pre toga SVŠ KoV.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 30.04.15 18:03
Sastavne jedinice Rečne flotile (RF) su: komanda, komandna četa, logistička četa, 1. rečni odred, 2. rečni odred, 1. pontonirski bataljon i 2. pontonirski bataljon.
Novi Sad, kasarna 'Aleksandar Berić', baza RF: - komanda - komandna četa - logistička četa - 2. pontonirski bataljon - 1. rečni odred (osim brodova u njegovom sastavu su i ronioci – 93. RČ)
Obilježene su tehnika pontonirskog bataljona i rečnog odreda
U Beogradu je 2. rečni odred, a u Šapcu 1. pontonirski bataljon. Razmještaj brodova: U Novom Sadu su minolovci RML klase Neštin (332, 335, 336, 341), desantno jurišni čamci DJČ (411-414), RSRB-36 Šabac i riječni naftonosac, a u Beogradu komandni brod Kozara i riječni patrolni čamci RPČ (111, 213, 214, 216).
Planirano je izmještanje Rečne flotile u Novom Sadu na drugu lokaciju, a urbanističkim planom je ovdje predviđen Sportsko rekreativni centar 'Novi Sad na vodi'.
alex 68 Gušter
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.05.15 3:18
Zastavnik Cankovic Slobodan mi je bio komandir (odeljenja veze) od marta do septembra 1988.Njegovo dalje napredovanje mi nije poznato.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 04.05.15 3:41
Max Blitz (citat):
Podaci Jane's Fighting Ships iz 2004/05 o HRM koji se tiču Riječne bojne:
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 04.05.15 15:01
Kaplar M (citat):
HogarViking (citat):
Pozdrav Mornari i ostali pripadnici foruma! 73:a klasa (oktobar 1983) MNC u Puli, na Muzilu, u RRF-u od dec 1983 do dec 1984, 3. odred recnih minolovaca, RML 314. Drago mi je dasam vas nasao dok sam vrsljao po netu trazeci jednog starog drugara. Pozz HogarViking
E, Hogare, dobrodosao... Mi ovde otvorili temu o RRF, pa udarili po teoriji s obzirom da smo u ovoj temi izuzev Vlade021, svi pripadnici drugih rodova. Ti ces kao pripadnik ove jedinice sigurno imati zanimljivije price. Jos jednom, dobro nam dosao.
Pozdrav Hogare i ostali sa foruma . 70. klasa , januarac , do sredine marta na Muzilu , brodski artiljerac , a od marta do 05 . 12 . 1983. u trecem odredu RRF-a . Od dolaska u 3. odred do septembra sluzio na 314 -na BOFORS-u , a do kraja vojnog roka prerasporedjen na 308.
HogarViking Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2012-06-24
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 13.05.15 13:15
Pozdrav i tebi laniko,
ja sam stigao u 3.ORM na Bozic 24.12.1983, znaci samo par nedelja posle tvog skidanja. Od tebe sam preuzeo Bofors na 314 Ako me pamcenje ne vara u 3.ORM nije bilo 72:e klase vec su aprilci, 71:a, bili najstariji tako da smo mi oktobarci iz 73:e ubrzo bili najstariji. To isto znaci da smo oboje sluzili zajedno sa 71:om kao i pod komandantom Srbom sa njegovom ekipom.
laniko Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-05-03
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 14.05.15 11:43
Potpuno si u pravu , u Odredu je ostao , posle mog odlaska kući i jedan stariji Novobeograđan iz 71.klase , samo se više ne sećam njegovog imena . Što se tiče legende RRF-a , PBB Srboljuba Markovića i njegove zaljubljenosti u šah , često se dešavalo da ceo odred čeka da on uavrši partiju protiv jednog našeg klasića , pa da tek tada svi izađemo u grad ! Sećam se da je za mašiniste bio zadužen zastavnik Marko , a imena ostale troice podoficira se više ne sećam . POZDRAV !
HogarViking Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2012-06-24
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 14.05.15 19:20
Zast. Marko Papric, Zast. Ivan Geric, Zast. Djokic i St.vod. I kl. Silja / Seki.
laniko Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-05-03
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 14.05.15 23:24
HogarViking (citat):
Zast. Marko Papric, Zast. Ivan Geric, Zast. Djokic i St.vod. I kl. Silja / Seki.
Šilja je bio zadužen za nas , artiljerce , a Zast. Đokić je bio zamenik komandanta . U julu se zapušio lavabo na 314. pa nam je to stvaralo velike probleme u zimovniku , a i kasnije na isplovljavanju za Titel ! Treba napomenuti da su brodovi 3. odreda RRF-a , JEDINI bili naoružani BOFORSIMA ! Voleo bih da saznam šta je bilo sa tim brodovima i gde su završili ? Pozdrav svima na forumu .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Rečna flotila 14.05.15 23:46
laniko (citat):
Treba napomenuti da su brodovi 3. odreda RRF-a, JEDINI bili naoružani BOFORSIMA ! Voleo bih da saznam šta je bilo sa tim brodovima i gde su završili ?
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 26.05.15 3:29
013gonzo (citat):
...novinari su pratili vežbu sa komandnog broda "Kozara", koji je nedavno remontovan i modernizovan.
'Krimhilda' - brod sagrađen 1939. u brodogradilištu u Regensburgu za potrebe Wehrmachta i bilo je predviđeno da bude čistač mina. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je u sastavu njemačke Dunavske flote, a poslije postaje riječni pomoćni brod baza RPB-30 'Kozara'. Danas je komandni brod RF VS.
. . . Sada se krenulo u realizaciju projekta "Beograd na vodi", uređuje se ovaj deo savskog priobalja a uz samu obalu zidaju poslovno stambeni kompleksi. Ko zna na kraju gde će ova stara lepotica da završi. Možda u nekom brodogradilištu... Da se iseče u staro gvožđe.
A bilo bi šteta. Brod ima dugu tradiciju i zanimljiv put kojim je prošao.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 14.06.15 14:46
Max Blitz (citat):
Još jedan članak o parobrodu 'Dragor', kasnije 'Krajina'. Koristio ga je i J.B.Tito...
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.06.15 18:46
Nešto sam razmišljao da kada padne vodostaj Save, Dunava, Drave, Tise... Kako se onda pristupalo režimu plovidbe, s obzirom (bar tako pretpostavljam) da su i plovni putevi drugačiji. Da li su postojale i neke karte sa niskim vodostajem ili se oslanjalo na iskustva zapovednika brodova?!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.06.15 13:22
laniko (citat):
Treba napomenuti da su brodovi 3. odreda RRF-a, JEDINI bili naoružani BOFORSIMA ! Voleo bih da saznam šta je bilo sa tim brodovima i gde su završili ?
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.06.15 13:45
Max Blitz (citat):
RML-324...
1990. je počelo eksperimentiranje s maskirnim bojama, što je vidi na ovom snimku iz te godine, 3 maskirno obojena minolovca (319, 320 i 324) i standardni (310).
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.06.15 14:28
Riječni oklopni čamci tipa 1124 i 1125 u sastavu Rečne flotile kod nas poznati kao ROČ-200 i ROČ-201 na kojima su bile montirane dvije kupole s tenka T 34 poslije remonta. Planirana je gradnja diviziona s 18 raketnih oklopnih čamaca, a planovi nikada nisu ostvareni iako su trebali biti završeni do 1963. Povučeni su 1964. poslije procjene da neće nikada imati priliku iskazati se u borbama. ROČ-200 uveden je u flotilu oko 1952., a nešto kasnije i ROČ-201. ROČ-203 i ROČ-204 su uvedeni 1958. dok su starija dva oklopna čamca u međuvremenu preimenovana, pa je ROČ-200 postao ROČ-201, a ROČ-201 je postao ROČ-202. ROČ-201 i ROČ-202 su bivši sovjetski (BK-338 pr. 1124/II i BK-321 pr. 1125); preostala dva su sagrađena kod nas i bila su naoružana s jednim topom 85 mm. Općenito su oko ovih podataka izvori nedostatni i nepouzdani.
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.06.15 23:53
Kaplar M (citat):
Nešto sam razmišljao da kada padne vodostaj Save, Dunava, Drave, Tise... Kako se onda pristupalo režimu plovidbe, s obzirom (bar tako pretpostavljam) da su i plovni putevi drugačiji. Da li su postojale i neke karte sa niskim vodostajem ili se oslanjalo na iskustva zapovednika brodova?!
Lucke kapetanije daju uputstva o stanju i bezbednosti plovnih puteva.......sve informacije. Na Dunavu navigacioni period traje od 1.3.- 25.12. iako je plovidba moguca i zimi , ali nije ekonomicna zbog kratke obdanice. Ovo govorim za teretni i putnicki saobracaj Najbitnija stvar je pracenje vodostaja , njegove tendencije i uz saradnju sa Kapetanijama obavlja se plovidba.
Osnovne odredbe o plovidbi na Dunavu i sve ostale odredbe Dunavske komisije su Sveto pismo , jer definisu uputstva , preporuke , zabrane , obaveze , sigurnost i beznednost plovidbe i slicno....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL