FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.06.18 8:26
A sta ima lose u tome? Ako neko uzme motku u ruke i opici me po glavi, zar bi trebalo da ga castim baklavom? Iskreno...verovatno nebi, pod uslovom da ostanem ziv.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.06.18 14:58
Brkakougar (citat):
A sta ima lose u tome? Ako neko uzme motku u ruke i opici me po glavi, zar bi trebalo da ga castim baklavom? Iskreno...verovatno nebi, pod uslovom da ostanem ziv.
Teško je, ali ko vjeruje - slađi je oprost od osvete
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.06.18 12:26
U katedralnom hramu sv. Dimitrija SPC u Dalju, općina Erdut u Osječko-baranjskoj županiji, RH, danas 10. lipnja, svečano je ustoličen novoizabrani episkop osječkopoljski i baranjski g. Heruvim (Đermanović). Najmlađi je eparh na ovim prostorima, rođen 1987. u Vukovaru. Nakon čina hirotonije (rukopoloženje) slijedila je liturgija tijekom koje je g. Heruvim ustoličen za episkopa osječkopoljskog i baranjskog. Crkvene obrede predvodio je patrijarh srpski g. Irinej s episkopima SPC-a među kojima je bio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije. Na kraju bogosluženja prigodnu riječ prvi put je uputio i g. Heruvim. Na svečanosti su pored oko 2000 vjernika sudjelovali uzvanici i gosti, predstavnici državnih i lokalnih vlasti Republike Hrvatske i susjednih država, a direktan prijenos je bio na HTV4.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.07.18 1:28
Dogodi se ponekad da pojedini svećenik inzistira na pravilima (ako su u ovom slučaju takva), no uz malo strpljenja na koncu svi budu u pravu i zadovoljeni. (Prvi svećenik nije prisiljavan krstiti izvanbračnu djecu, a drugome to nije bilo zabranjeno.) Slični slučajevi da "može i ne može" nisu tako rijetki. Ovaj par nije morao za krštenje čekati novog župnika, mogli su ići u neku drugu crkvu/župu, a u manjim mjestima to sve skupa možda ide malo sporije.
Željko i Katarina Franjić iz Turnašice, naselja na području općine Pitomača, ukupno imaju petero djece, no kako žive u izvanbračnoj zajednici, župnik nije želio krstiti njihove dvije djevojčice i dječaka. Kako bi napokon primili i taj sakrament, morali su pričekati novog župnika.
"Sa suprugom Katarinom živim u izvanbračnoj zajednici. Kako nismo bili vjenčani, bivši župnik nije htio krstiti našu djecu."
Novi župnik pristao je krstiti djecu, što je, kako kaže tata Željko, ispalo super jer su o jednom trošku obavili tri fešte. Njihovo starije dvoje djece, sina Karla i kćer Karlu, ranije su krstili bez ikakvih problema.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.08.18 19:42
6.500 Jehovinih svjedoka prisustvovalo na trodnevnom kongresu u Zagrebu
Na Kongresu Jehovinih svjedoka međunarodnog karaktera održanom proteklog vikenda (24.-26.08.) u Zagrebačkoj areni okupili su se Jehovini svjedoci iz BiH, Hrvatske ali i iz drugih susjednih zemalja. Kroz tri dana programa bilo je više od 40 govora i skoro svaki je bio propraćen prikazivanjem kratkih filmova na četiri velika ekrana. U subotu je bilo priređeno krštenje u bazenu za 56 novih članova. Također se mogao primjetiti odjeljak za oko 50 gluhonijemih osoba koje su na znakovnom jeziku pratili program i pjevali na znakovnom jeziku. Mnogi su nakon kongresa bili pod velikim dojmom a Zagrepčani nisu mogli a da ne primjete lijepo obučene delegate koji su imali značke na grudima. Moto ovogodišnjeg kongresa je bio "Budi hrabar". Kongres je bio otvoren za sve, a ne samo za Jehovine svjedoke.
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.08.18 11:26
Vjerska sljedba plitke teologije i iskrivljenih biblijskih tumačenja, s vojnim ustrojem, gdje svatko svakoga špijunira i nadgleda. Neodoljivo podsjeća na sustav u Sjevernoj Koreji.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.08.18 14:10
VBČ (citat):
Vjerska sljedba plitke teologije i iskrivljenih biblijskih tumačenja, s vojnim ustrojem, gdje svatko svakoga špijunira i nadgleda. Neodoljivo podsjeća na sustav u Sjevernoj Koreji.
Hotelijeri ih jako vole, iznajme veće kapacitete, sve uredno plaćaju, bez i jednog incidenta, prigovora, šteta, prljavštine iza sebe i sl. U Zg su, čini mi se, i više od jednom godišnje na većim kongresima. Ovdašnja Dvorana kraljevstva Jehovinih svjedoka mi je blizu, često prođem pored, vidim sređene ljude koji tamo ulaze, kao npr. za kazalište, odnosno kako je to više nekoć bilo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.08.18 14:51
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Hotelijeri ih jako vole, iznajme veće kapacitete, sve uredno plaćaju, bez i jednog incidenta, prigovora, šteta, prljavštine iza sebe i sl. U Zg su, čini mi se, i više od jednom godišnje na većim kongresima. Ovdašnja Dvorana kraljevstva Jehovinih svjedoka mi je blizu, često prođem pored, vidim sređene ljude koji tamo ulaze, kao npr. za kazalište, odnosno kako je to više nekoć bilo.
Kako će i bit išta kad su organizirani kao vojna organizacija.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.03.19 18:04
VBČ (citat):
Bahai post
Jučer su i Bahaije zapostili. Njihov post traje 19 dana od 02.03 do 20.03. 21.03 je Newroz, veliki perzijski i kurdski blagdan kad i Bahije slave završetak posta.
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.03.19 21:24
Недавно сам прочитао да историја од 45 па до 80-те године још увек није истражена јер то је било доба Тита и комуниста. Сада у верском смислу испливавају подаци да је Тито био у Ватикану и шуровао са њима. То пише у контексту да су злочинци лако напустили Југославију тада јер је Тито био благонаклон и да је био под утицајем Ватикана, те у том смислу, партизани нису ништа радили да заштите народ у Јасеновцу на пример, те пустили злочинце да "раде радњу" до краја и сатиру народ.
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.03.19 21:39
Druze Slobo....da li si ti to jos uvek komunisticki rukovodilac ili se druzis samo sa mladim komunistima, naseg predsednika nemoj racunati jer mislim da ce i on za godinu dve odustati od ponasanja ambicionog komuniste.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.03.19 22:01
Brkakougar (citat):
Druze Slobo....da li si ti to jos uvek komunisticki rukovodilac ili se druzis samo sa mladim komunistima, naseg predsednika nemoj racunati jer mislim da ce i on za godinu dve odustati od ponasanja ambicionog komuniste.
Нисам те баш добро разумео. Био сам члан партије као један од оних 1.7 милиона у Југославији. Само сам рекао да тај део историје није још истражен због тврдог социјализма па сада испливавају нове појединости и ко зна шта ће све још испливати.
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.03.19 22:15
Druze Slobo mi smo jos uvek u komunizmu, ako ocekujes da odredjene podatke cujes od istoricara da javno saopste na televiziji e to ces se nacekas, nasi istoricari i politicki analiticari su u sluzbi vlasti, mislim da se razumemo. Ako hoces nesto da saznas moraces to sam da istrazis.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.03.19 22:28
Brkakougar (citat):
Druze Slobo mi smo jos uvek u komunizmu, ako ocekujes da odredjene podatke cujes od istoricara da javno saopste na televiziji e to ces se nacekas, nasi istoricari i politicki analiticari su u sluzbi vlasti, mislim da se razumemo. Ako hoces nesto da saznas moraces to sam da istrazis.
Аха... да, разумем те сада. Још ће доста воде протећи да се неке ствари открију.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.03.19 0:51
Odobrenje SUP-a za održavanje obreda klanjanja teravih-namaza u stambenoj zgradi (kući), u nedostatku džamije u mjestu Grđevac, općina Visoko, 1966.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.03.19 11:50
VBČ (citat):
VBČ (citat):
Bahai post
Jučer su i Bahaije zapostili. Njihov post traje 19 dana od 02.03 do 20.03. 21.03 je Newroz, veliki perzijski i kurdski blagdan kad i Bahije slave završetak posta.
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.04.19 17:18
[You must be registered and logged in to see this image.] Vesele Velikonočne praznike.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.05.19 15:18
Kaldejci, naziv za Asirce koji su se odcijepili od Svete Katoličke i Apostolske Crkve Istoka, i pristupili uniji s Rimokatoličkom Crkvom. No, unija je značila i preinake u vjeri: uvodjenje slika i ikona, pa čak i kipova, Marijanske pobožnosti, nevaljalo pričešće, oltar naopako okrenut, žene nepokrivene u crkvi i sve druge hereze sa Zapada...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.05.19 13:39
U Protestantskoj reformiranoj župi Tordinci u subotu 18. svibnja 2019. godine održano je svečano bogoslužje povodom 20. obljetnice početka materijalne i duhovne obnove ove župe. Svečano bogoslužje predvodio je biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve RH, dr. sc. Jasmin Milić zajedno sa svećenicima i đakonima, a prigodnu propovijed uputio je predsjedavajući biskup Reformirane episkopalne crkve iz SAD, dr. sc. Ray R. Sutton. Bogoslužju su nazočili i gosti, predstavnici vjerskih zajednica: predstavnik nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, mons. Tadija Pranjić, predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća i Saveza baptističkih crkava, pastor Tomo Magda, predsjednik Europske evanđeoske alijanse gospodin Thomas Bucher, nadglednik Crkve Božje u Hrvatskoj Matej Lazar Kovačević, predstavnici Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, vlč. Đuro Varga i vlč. Attila Kettos, starokatolički župnik iz Šaptinovaca, Stjepan Topolski, grkokatolički župnik iz Rajevog sela, Oleg Zakaljuk i pravoslavni paroh iz Vinkovaca, protojerej Predrag Azap. Nakon bogoslužja podijeljene su diplome diplomantima Protestantskog teološkog učilišta “Mihael Starin” iz Osijeka. Vijest o tome možete pročitati i fotografije pogledati na sljedećem linku:
Tom prigodom obavljeno je i đakonsko ređenje Damira Sitara iz Osijeka te je biskup Ray R. Sutton održao nadahnutu propovijed o obnovi koju možete pogledati u priloženom videu:
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 19:50
semsudin (citat):
Gorica 660 (citat):
milutins : "[size=37]Ja sam 100 % ubijedjen da je Gunja u BiH.Mislim okolina Bijeljine ili Brckog?[/size] [size=37]Veliko selo naseljeno pretezno sa pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.Osim ako nema dvije Gunje."[/size] [size=37]...........[/size]
[size=37]Na desnoj obali rijeke Save je Brčko (BiH) a na lijevoj strani je Gunja (RH), dva mjesta povezana mostom naravno a Gunja je inače bila vezana po svakom pogledu za Brčko za vrijeme SFRJ, stanovništvo dolazilo kupovati, išli u školu itd. jer je Županja kojoj administrativno je Gunja pripadala udaljena nekih 20-25 km dok je Brčko odmah tu čim pređeš most.[/size] [size=37]Dosta muslimana ima ali ne znam omjer odnosno koga ima više s obzirom da ima naravno i dosta katolika u Gunji.[/size] [size=37]...............[/size]
Prva poslijeratna džamija u Hrvatskoj je 1969 godine napravljena u Gunji.Izbjeglice iz istočne Bosne su u drugom svjetskom ratu doselile se u to mjesto i ostali do današnjih dana.Doduše ima tamo građana koji su porijeklom iz Velike Kladuše i stigli su tamo u 60-im godinama vjerovatno u potrazi za poslom(ima ih na obje strane rijeke Save tj.Gunja i Brčko).
To je točno. Gunja je blizu Vinkovaca gdje živim..a kako sam godinama radio u Županji,to znam dobro mjesne prilike. Ovo tim više jer u Gunji žive i muslimani,i pravoslavni i katolici. Često sam kroz svoj posao mogao upoznati pripadnike svih vjera ali i bezvjerce,a srazmjerno često sam surađivao sa tamošnjim hodžom i zajedno smo ljudima rješavali probleme. Ne znam je li tamo jos uvijek jer ja os 2010.ne radim u Županji. Nikada nisam primjetio da je on imao problema sto sam ja Hrvat katolik,niti sam ja imao problema što je on Bošnjak musliman. Tako bi sve trebalo funkcionirati..tolerantno i sa razumijevanjem i ljubavlju prema bližnjemu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 20:06
Doktor Živago (citat):
Tako bi sve trebalo funkcionirati..tolerantno i sa razumijevanjem i ljubavlju prema bližnjemu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 21:19
Pa da..kako drukčije. Ovaj Forum to i dokazuje. Ja sam oprostio jer je to krščanski a nastojim i zaborabiti jer je to zdravo i ljekovito. Bit ce to sve opet dobro. Dat ce Bog jer sam ovdje upoznao puno divnih ljudi odsvuda Pera 84,Goran 9030,Vojnik Graničar,Poručnik,VBČ, Sloba1,Max Blitz i drugi. Svaka čast
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 21:23
Doktor Živago (citat):
Pa da..kako drukčije. Ovaj Forum to i dokazuje. Ja sam oprostio jer je to krščanski a nastojim i zaborabiti jer je to zdravo i ljekovito. Bit ce to sve opet dobro. Dat ce Bog jer sam ovdje upoznao puno divnih ljudi odsvuda Pera 84,Goran 9030,Vojnik Graničar,Poručnik,VBČ, Sloba1,Max Blitz i drugi. Svaka čast
Kako si mogao upoznat Maxa Blitza, kad si registriran tek od srpnja ove godine, a on još duže nije na Forumu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 22:33
Upoznao sam njegove postove i komentare. Isto vrijedi i za neponovljivog Stanka1, kao i za finog čovjeka,Slobu. Iskreno mi je žao što ih više nema. Možda zasićenje ili ne daj Bože bolest. Njihovi komentari i postovi su jedinstveni,bas kao i tvoji. Fantastični postovi..stvarno su oplemenjivali Forum. Javjos ni pola nisam pregledao a već sam oduševljen. Ukratko..drago mi je da sam član. Dao Bog da se vrate. Jednostavno pišu o zanimljivim temama. Stoga sam se i pitao što si po zanimanju. Imas širok spektar interesa poput mene ali ja ipak nemam toliko veliko opce znanje..eto npr. Bahaije.ma nemoguće
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 23:14
Doktor Živago (citat):
Stoga sam se i pitao što si po zanimanju.
To konkretno pitanje koliko znam nisam vidio. Sve u svemu moje zanimanje je krajne tehničke naravi, konstrukcija strojeva.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 23:27
Uh..teško zanimanje..sa moje točke gledišta. Ja sam pravnik..pronaći ćeš ti već moje pitanje. To zanimanje je sigurno traženo i u Njemačkoj dobro plaćeno. U svakom slučaju imaju najbolju demokraciju u Europi,sve je propisano zakonom,po meni su najjača industrijska sila u Europi i široke su ruke prema socijalno ugroženim skupinama pa tako i ovim nesretnim ljudima izbjeglicama. Oni barem ne zatvaraju oči pred gorućim problemom svijeta,ne damo Europe.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.20 23:41
Zanimanje jeste teško, traženo i dobro plaćeno. Ali, ja sam "tehničar" samo dok sam na poslu, kad izadjem iz ureda ja sam sve samo ne tehničar. A dakako da je Njemačka prava zemlja za tu vrst posla. Nedavno sam odbio ponudu da rukovodim planiranom ispostavom za proizvodnju u Hrvatskoj. Ja ne mogu radit u pravno nesredjenoj sredini.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.10.20 7:55
Slažem se u cijelosti. Država se gradi godinama, po nekim procjenama najmanje 50 godina. A s obzirom da smo izašli iz socijalizma, i Hrvatska mora urediti svoje zakone po pravnoj stečevini Europske unije, a da ne govorimo o korupciji od koje nije imuna niti jedna država u kojoj je vladao komunizam. Ne znam odakle si došao u Njemačkoj ( jer sigurno tamo nisi rođen ) i tamo gdje si bio je otprilike kao i u Hrvatskoj. Zato što tamo nisi mogao raditi svoj posao si otišao u Njemačku koja je po meni vrh, zemlja neslućenih mogućnosti. Ima i ona kao svaka država mana, međutim, one su svedene na najmanju moguću mjeru i Nijemci sve čine da ih promijene ili učine boljima. Moj ujak ( daidža) koji je još uvijek živ, radio je i u Americi i u Njemačkoj, i za njega je Njemačka ideal. Eto, par crtica za jutro.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.10.20 11:37
Znate li koliki je bio Jeruzalemski hram? Tada se se ubrajao u sedam čuda svijeta. Bio je dugačak 500 metara a širok 300 metara, a to područje iznosi oko 150.000 m2. Danas Zid plača, koji je za Židove svetinja, nije zid od hrama, nego samo od hramskog predvorja. Možemo zamisliti kako bi tek štovali zid samoga hrama kad ovako štuju zid hramskog predvorja. Sam hram je građen 7 godina. Na tom mjestu danas stoje dvije džamije Omarova i Al-Aksa. Hram je uništen 587.g.pr. Krista od strane Babilonaca
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.10.20 20:06
Uh, ti si ovdje pomiješao različite hramove. Hram koji je uništen od strane Babilonaca je bio prvi, ili Solomonov hram. Bio je mnogo skromnijih dimenzija. Zid Plača je ostatak od platoa drugog ili Herodovog hrama koji su Rimnjani srušili sedamdesetih godina nakon Krista.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.10.20 22:36
Da..točno..dobro si to primjetio. Problem je sto nisam konzultirao litetaturu..nego po sjećanju
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.10.20 13:21
Max Blitz (citat):
Max Blitz (citat):
RH iz državnog proračuna daje vrlo značajna sredstva za RKC u Hrvatskoj prema ugovoru sa Svetom Stolicom, ali financira isto iz proračuna i druge priznate/registrirane vjerske zajednice.
Članci su iz 2014., ali to je otprilike to...
Katoličkoj crkvi u posljednjih 10 godina iz državnog proračuna isplaćeno je šest milijardi kuna. Sve ostale vjerske zajednice poput srpske pravoslavne, židovske i islamske, adventističke,... dobile su ukupno 202.8 milijuna kuna u 10 godina.
Ovo je podatak koji je prvi put dostupan javnosti nakon što je Vlada odgovorila na zastupničko pitanje u Saboru. Vlada je detaljno i transparentno odgovorila koliko je od 2003. do kraja 2013. sredstava izdvojeno za sve vjerske zajednice, posebice za Katoličku crkvu, sa svih stavki proračuna.
Upravo danas čitam da su se sastali hrvatski premijer Plenković, i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Bozanić, koji je prepoznavši trenutnu krizu u Hrvatskoj izazvanu prije svega corona virusom, odrekao se 10% novca koji je katolička crkva dobila za svoje potrebe od države za 2020. godinu. Znajući da je Crkva dobila oko 300 milijuna kuna, to je onda Bozanić vratio u Državni proračun RH iznos od oko 30 milijuna kuna. Hvale vrijedan potez!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.10.20 23:46
Crkva ili vjerske zajednice ne trebaju od države ništa dobijat. Nek gledaju kako će preživjet kao isvi drugi.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.20 8:11
VBČ (citat):
Crkva ili vjerske zajednice ne trebaju od države ništa dobijat. Nek gledaju kako će preživjet kao isvi drugi.
Apsolutno se s tobom slažem. No, u Hrvatskoj gdje je Crkva stoljećima povezana sa državom je to drukčije regulirano ( iz više razloga ), no nisam stručan za taj dio, nego sam samo naveo kao zanimljivost poznavajuči činjenicu da Crkva ogromna sredstva dobiva od države.