FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 01.07.15 20:19
[You must be registered and logged in to see this image.] Pred tremi leti je bila Idrija vključena v seznam svetovne kulturne in naravne dediščine pod UNESCO-m.
Stanko1 Podporučnik
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 02.07.15 8:13
Nekoliko sličica iz moje šetnje u podsljemenskoj zoni, uz potok Bliznec.
Za neupućene - podsljemenska zona je područje ispod planine Medvednice ili Zagrebačke gore, koja se uobičajeno zove i Sljeme (iako je Sljeme zapravo vrh planine na visini 1.033 m/nm). Medvednica ima status javno zaštićenog dobra kao park prirode.
Crvene rode su svile gnezdo na vrhu silosa za obradu metala Kvarc, a njegov vlasnik, 63-godišnji Josip Kovač, ispričao je da se odrasla roda prošlog vikenda umazala crvenim prahom koji je bio u kanti u dvorištu radionice, prenosi Tanjug. Reč je o praškastoj biorazgradivoj boji za bojenje reka koju hidrolozi koriste kad prate tok izvora ponornica, objasnio je Kovač za portal 24.sata.hr.
Pretpostavlja da se roda našla u prahu tražeći hranu, a kada se umazala odletela je svojim mladuncima na koje je automatski prenela boju.
Rode su pregledali veterinari i Inspekcija za zaštitu okoline i zaključili da su ptice u dobrom stanju, a prašak kojim su se zaprašile bezopasan.
Da boja nije opasna, potvrdili su i u Hrvatskom geološkom institutu.
„Mi ga koristimo u malim količinama kad istražujemo izvore i tokove. Stručno se zove natrijum-fluorescen, nije toksičan i otapa se u vodi“, rekli su u Institutu.
Poreklo Novosti.rs, Tanjug.rs, 24sata.hr...
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.07.15 8:23
Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je
rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.
"Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio niti strahujem za posledice jer su crkveni
velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio", rekao je Jovčić.
Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od građana ne želi da dođe da ga vidi.
Prema navodima agencije Beta, građevinsko preduzeće je angažovalo radnike firme iz Beograda da poseku hrast.
Hrast - verski "zapis" na trasi autoputa Beograd - Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine,
posečen je "na nedostojanstven način", rekao je predsedni Mesne zajednice Miliša Nikolić,
a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.
- Ako je hrabrost trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je
to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze -
rekao je Nikolić agenciji Beta. On je dodao da je svestan da je hrast osušio, ali da je njegova seča učinjena na "nedostojanstven način". On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.
Seču hrasta najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović,
a meštani su joj poručili da dođe i sama to uradi.
Izvor: Blic.rs
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
013gonzo: komentar modifikovan dana: 24.07.15 7:06; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : dodao sliku panja navodno trulog ???)
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.15 2:51
lacoš (citat):
Nije sunce štetno samo za ljude,polako prži i uništava moj Rajnski rizling
Kolega da li si cuo za navodnjavanje?Evo kod mene u sred pustinje gaje ruze. Ti bi slobodno mogao bi da se sa vinogradarstva prebacis na citrus. Temperature su vam vise nego povoljne za uzgoj istog. [You must be registered and logged in to see this image.]
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.15 10:03
BEOGRAD (citat):
lacoš (citat):
Kolega da li si cuo za navodnjavanje?Evo kod mene u sred pustinje gaje ruze. Ti bi slobodno mogao bi da se sa vinogradarstva prebacis na citrus. Temperature su vam vise nego povoljne za uzgoj istog.
Kolega ne radi se o panjkanju vode,problem su UV zrake tj sunce. Što se tiće agruma,problem nije ljeto već zima.Zna kod mene stisnut i više od -20 a to je pogubno za to bilje. Ali kao što kažeš,polako smo počeli saditi Mediteransko voće,smokve nam rode bolje neg u Dalmaciji
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.15 10:48
[You must be registered and logged in to see this image.] Carolina reaper mi cveti. Vabljeni na pokušino(probu) ko dozori.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.15 13:56
lacoš (citat):
BEOGRAD (citat):
lacoš (citat):
Kolega da li si cuo za navodnjavanje?Evo kod mene u sred pustinje gaje ruze. Ti bi slobodno mogao bi da se sa vinogradarstva prebacis na citrus. Temperature su vam vise nego povoljne za uzgoj istog.
Kolega ne radi se o panjkanju vode,problem su UV zrake tj sunce. Što se tiće agruma,problem nije ljeto već zima.Zna kod mene stisnut i više od -20 a to je pogubno za to bilje. Ali kao što kažeš,polako smo počeli saditi Mediteransko voće,smokve nam rode bolje neg u Dalmaciji
Za ne poverovati u bgd se poslednjih par godina masovno sadi lavanda !!! ? ? ? Da dobro ste pročitali lavanda i koja cveta kao usred Splitske rive i miriše. Ničim ne pokrivaju preko zime, ostane nezaštićena i preživljava. Kad me put nanese ispred Jubmes banke (Novi bgd) snimam i kačim.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.15 19:41
[You must be registered and logged in to see this image.] Moj "pitomi" rodni kraj!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.15 20:26
Nije ni čudo što vam se ljudi bune i prave nerede po gradovima.Ljudi bi radili, a vi im otežavate posao vezujuči ih lancima . Ali svaka čast,vidi se da su to lanci za izlazak u grad,nema trunke korozije na njima
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.15 16:16
lacoš (citat):
Citat :
Nije ni čudo što vam se ljudi bune i prave nerede po gradovima.Ljudi bi radili, a vi im otežavate posao vezujuči ih lancima . Ali svaka čast,vidi se da su to lanci za izlazak u grad,nema trunke korozije na njima
Sta ces, tradicionalno buntovnicki mentalitet, za razliku od onog podanickog gde se sve trpi. Nego vidim da se lepi obicaji prenose i preko bare.
Rade kod nas zatvorenici van zatvora odavno, samo su ovdje ova prugasta odijela i lanci nezamislivi, to bi bila genaralna frka s borcima za ljudska prava... U lancima i lisicama (vrlo rijetko) dođeš na sud, ali je to više onako malo predstava, ako je djelo zaista ozbiljno (ubojstvo).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.07.15 0:35
Trogir, stara slika s razglednice... Jedrilice su klasa 'kadet'... Primijetio sam ovu s brojem 4818 - bila je kasnije moja, tj. nije moja nego klupska, ali sam u njoj jedrio, tim sam se natjecateljski bavio u mladosti... sjajan sport.