FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Ovo mi izgleda kao moj Koritnik, dobio si plus koji sam ti obećao za fotografije sela Krstac
mureZE Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 375 ČLAN OD: : 2015-05-22 DOB : 53 zenica
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 13.07.15 20:51
druze slavonski, vidim da si vozao Pinca na sve moguće terene, posjećivao karaule itd. Pa daj me obraduj i reci da si dolazio i na moju karaulu na "25 Maj" Krstac.
Nešto mi nije poznato da li je u našoj kasarni bila jedinica inžinjerije, jer su neki tokom ljeta 90 bili na karauli i spavali u šatorima u našem dvorištu i mislim da su gradili nekakav put do i od karaule prema planini
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 13.07.15 20:57
Hvala kolega Mure najviše kilometara u JNA prešao u ovome vozilu
slavonski brod Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1119 ČLAN OD: : 2014-08-31 DOB : 57 Slavonski Brod
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 14.07.15 19:25
mureZE (citat):
druze slavonski, vidim da si vozao Pinca na sve moguće terene, posjećivao karaule itd. Pa daj me obraduj i reci da si dolazio i na moju karaulu na "25 Maj" Krstac.
Nešto mi nije poznato da li je u našoj kasarni bila jedinica inžinjerije, jer su neki tokom ljeta 90 bili na karauli i spavali u šatorima u našem dvorištu i mislim da su gradili nekakav put do i od karaule prema planini
Kolega koliko me sjećanje služi sve karaule na području naše VP sam posjetio i to sa dežurnim oficirima s kojima sam išao u obilazak a u vrijeme moje koliko mi se čini nije bilo inženjerije / nisam vidio pontonske mostove, velike metalne čamce / znam da sam u krugu kasarne vidio jedan buldožer i bager.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 14.07.15 19:29
Slika za pohvalu poznato mi je da su za vodiče službenih pasa išli na seminar u Niš jer iz obučnog centra dobio sam davnih osamdesetih godina na poklon psa kao ovaj tvoj na slici samo potpuno crne boje.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 14.07.15 19:36
Slika za pohvalu poznato mi je da su za vodiče službenih pasa išli na seminar u Niš jer iz obučnog centra dobio sam davnih osamdesetih godina na poklon psa kao ovaj tvoj na slici samo potpuno crne boje.
Ej moj druze,moja obuka za kerovođu trajala je čitavih 5 minuta, odnosno samo onoliko koliko je trebalo da zapamtim osnovne glasovne naredbe i određene naredbe tijelom, te način, količina i vrsta hrane koju mogu da dajem psu. mogu da kažem da je mnogo veći problem bio sa hranjenjem psa.
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 14.07.15 23:08
Nakon nekoliko dana pošto smo se upoznali sa određenim stvarima na karauli, dođe vrijeme da vidimo šta znaju i naši psi, kojih smo uzgred na karauli imali četvoricu (Fedor, Blaf, Devil i još jedan ali mu se ne mogu sjetiti imena). Fedor , Blaf i ovaj pas kojem ne znam ime su bili formacijski raspoređeni na karaulu, a Devil je bio pas koji je već trebao da ide u zasluženu penziju, što ja u tom trenutku nisam znao. Nakon što su nam demonstrirali šta psi znaju, stariji kerovodci su izabrali po jednog mladog vojnika tj. nas koji su ih u dogledno vrijeme trebali zamijeniti na tom mjestu, a do tada mlada vojska treba da se brine o ishrani i higijeni zaduženih pasa. U pokaznoj vježbi su učestvovala tri psa koja su nakon toga dobila nove skrbnike u vidu mladih vojnika, dok jedini Devil nije učestvovao u tim prezentacijama, ali do tada smo već znali da njega duži ZKK (koji je inače moj sugrađanin), pa nam to nije bilo ni čudno.
Nakon završene obuke kod pasa, moji klasići, koji su zadužili psa, su se šepurili sa svojim novim ljubimcima i uvježbavali novonaučene komande. Negdje poslije podne možda u vrijeme ručka iz karaule izlazi ZKK i poziva mene i govori mi o tradiciji koju ima pas Devil. Tradicija se ogledala u tome da je u zadnjih nekoliko godina ovog psa uvijek dužio neko iz Zenice, a pošto sam ja jedini Zeničanin moram da nastavim tu tradiciju. Uporedo s tim mi je objasnio da se radi o najboljem i najpouzdanijem psu na karauli i da ću prije nego što ja ručam, morati nahraniti svog psa. Tu njegovu "molbu" nisam mogao odbiti i tada sam zvanično postao ne zamjenik kerovođe, već kerovođa koji je imao vlastitog psa (graničari znaju šta znači biti kerovođa u patroli).
U svom nekom zanosu, nisam ni primjetio da je stražar bio više usredotečen na mene nego na obezbjeđenje karaule, a da stara vojska visi na prozorima, te da posmatraju moju avanturu.
Kao što sam rekao prva lekcija je bila hranjenje Devila, ZKK (Hajdarević Samir) je otvorio konzervu sa psećom hranom istresao u posudu i stavio pred psa kojem je prije toga naredbom "sjedi" i pokretom ruke pokazao gdje da sjedne. Pas je sjedio i gledao je u ZKK ne obraćajući pažnju na hranu, našto mi je ZKK rekao da pravi pas neće pokušati ništa da pojede dok mu to on odnosno njegov "gazda" ne kaže. Nakon toga izdaje naredbu "jedi" i pas počinje da jede, da bi on ubrzo rekao "fuj to" i pas se vratio u prvobitni položaj, a on se sageo i izmakao hranu. Poslije toga meni daje posudu sa hranom i govori da ja učinim isto. Sav važan a nastojeći da ponovim sve što sam vidio uzimam posudu i prilazim betonskom podestu gdje je ostavljam u neposrednoj blizini psa. Pas stoji i gleda u mene i ne obraća pažnju na hranu. Okuražen izdajem naredbu "jedi", pas se ni ne počeše da me posluša i dalje gleda u mene ili ZKK jer ja stojim pored njega, istu naredbu ponavljam više puta ali ništa. ZKK me ohrabruje da nastavim jer je vidio da me počinje bivati stid, a vidim da se i on kao malo smješka. Predlaže mi da on izda naredbu, a da ja mu kažem "fuj to" i da odmah uzmem posudu. Nemajući kud dalje prikupljam ono malo samopouzdanja što mi je ostalo i pristajem, a ZKK izdaje naredbu i pas počinje jesti. Poslije par psećih zalogaja, nastaje najveličanstveniji trenutak moje obuke za kerovođu, jer izdajem naredbu "fuj to" i saginjem se da uzmem posudu sa hranom. Sljedeće što osjećam su moj pad, komadići hrane koji padaju po mom licu, zatim nešto ljepljivo (kasnije konstatovano pseća slina), vidim okrugle oči i nečije zube i režanje i zadnje primjećujem da mi je otežano disanje jer me nešto pritišće u grudima. Za mene je to bio početak sukoba sa nekom neprijateljskom vojskom a ja sam ranjen, a krv mi je razlivena po licu. To je onaj osjećaj kada sekunda itraje vječnost.
Polako postajem svjestan da ležim na leđima, sa psom na svojim grudima i da mi Devil pokazuje dva reda svojih besprijekornih zuba, a negdje kao kroz san čujem i nekakav smijeh. Ustajem ili pužem (nije važno) i vidim da mi se svi smiju, a ja demonstrativno saopštavam ZKK da nikada neću biti kerovođa, Naravno poslije mi je ZKK objasnio da je to inicijacija koju prolaze oni koji duze tog psa i poslije kratkog "ubjeđivanja" ja sam "dobrovoljno" pristao da sa obukom nastavimo sutra. Tu noć sam bio predmet dobronamjerne zajebancije, a ja kao stari flegman sve to iskulirao i jedva čekao da odem na noćno bdijenje- spavanje.
Ipak na kraju sam bio kerovođa i dužio sam tog psa- kako sam to uspio e........ to je druga priča.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 15.07.15 16:09
MureZE ova iskrena priča zaslužuje + i naravno čekamo nastavak priče Uz vaš grad mjesto služenja,ime kasarne nazvane po narodnom heroju prikladna je i ova pjesma koju ste sigurno slušali preko razglasa povodom kakvih svečanosti.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 15.07.15 18:35
mureZE (citat):
Nakon nekoliko dana pošto smo se upoznali sa određenim stvarima na karauli, dođe vrijeme da vidimo šta znaju i naši psi, kojih smo uzgred na karauli imali četvoricu (Fedor, Blaf, Devil i još jedan ali mu se ne mogu sjetiti imena). Fedor , Blaf i ovaj pas kojem ne znam ime su bili formacijski raspoređeni na karaulu, a Devil je bio pas koji je već trebao da ide u zasluženu penziju, što ja u tom trenutku nisam znao. Nakon što su nam demonstrirali šta psi znaju, stariji kerovodci su izabrali po jednog mladog vojnika tj. nas koji su ih u dogledno vrijeme trebali zamijeniti na tom mjestu, a do tada mlada vojska treba da se brine o ishrani i higijeni zaduženih pasa. U pokaznoj vježbi su učestvovala tri psa koja su nakon toga dobila nove skrbnike u vidu mladih vojnika, dok jedini Devil nije učestvovao u tim prezentacijama, ali do tada smo već znali da njega duži ZKK (koji je inače moj sugrađanin), pa nam to nije bilo ni čudno.
Nakon završene obuke kod pasa, moji klasići, koji su zadužili psa, su se šepurili sa svojim novim ljubimcima i uvježbavali novonaučene komande. Negdje poslije podne možda u vrijeme ručka iz karaule izlazi ZKK i poziva mene i govori mi o tradiciji koju ima pas Devil. Tradicija se ogledala u tome da je u zadnjih nekoliko godina ovog psa uvijek dužio neko iz Zenice, a pošto sam ja jedini Zeničanin moram da nastavim tu tradiciju. Uporedo s tim mi je objasnio da se radi o najboljem i najpouzdanijem psu na karauli i da ću prije nego što ja ručam, morati nahraniti svog psa. Tu njegovu "molbu" nisam mogao odbiti i tada sam zvanično postao ne zamjenik kerovođe, već kerovođa koji je imao vlastitog psa (graničari znaju šta znači biti kerovođa u patroli).
U svom nekom zanosu, nisam ni primjetio da je stražar bio više usredotečen na mene nego na obezbjeđenje karaule, a da stara vojska visi na prozorima, te da posmatraju moju avanturu.
Kao što sam rekao prva lekcija je bila hranjenje Devila, ZKK (Hajdarević Samir) je otvorio konzervu sa psećom hranom istresao u posudu i stavio pred psa kojem je prije toga naredbom "sjedi" i pokretom ruke pokazao gdje da sjedne. Pas je sjedio i gledao je u ZKK ne obraćajući pažnju na hranu, našto mi je ZKK rekao da pravi pas neće pokušati ništa da pojede dok mu to on odnosno njegov "gazda" ne kaže. Nakon toga izdaje naredbu "jedi" i pas počinje da jede, da bi on ubrzo rekao "fuj to" i pas se vratio u prvobitni položaj, a on se sageo i izmakao hranu. Poslije toga meni daje posudu sa hranom i govori da ja učinim isto. Sav važan a nastojeći da ponovim sve što sam vidio uzimam posudu i prilazim betonskom podestu gdje je ostavljam u neposrednoj blizini psa. Pas stoji i gleda u mene i ne obraća pažnju na hranu. Okuražen izdajem naredbu "jedi", pas se ni ne počeše da me posluša i dalje gleda u mene ili ZKK jer ja stojim pored njega, istu naredbu ponavljam više puta ali ništa. ZKK me ohrabruje da nastavim jer je vidio da me počinje bivati stid, a vidim da se i on kao malo smješka. Predlaže mi da on izda naredbu, a da ja mu kažem "fuj to" i da odmah uzmem posudu. Nemajući kud dalje prikupljam ono malo samopouzdanja što mi je ostalo i pristajem, a ZKK izdaje naredbu i pas počinje jesti. Poslije par psećih zalogaja, nastaje najveličanstveniji trenutak moje obuke za kerovođu, jer izdajem naredbu "fuj to" i saginjem se da uzmem posudu sa hranom. Sljedeće što osjećam su moj pad, komadići hrane koji padaju po mom licu, zatim nešto ljepljivo (kasnije konstatovano pseća slina), vidim okrugle oči i nečije zube i režanje i zadnje primjećujem da mi je otežano disanje jer me nešto pritišće u grudima. Za mene je to bio početak sukoba sa nekom neprijateljskom vojskom a ja sam ranjen, a krv mi je razlivena po licu. To je onaj osjećaj kada sekunda itraje vječnost.
Polako postajem svjestan da ležim na leđima, sa psom na svojim grudima i da mi Devil pokazuje dva reda svojih besprijekornih zuba, a negdje kao kroz san čujem i nekakav smijeh. Ustajem ili pužem (nije važno) i vidim da mi se svi smiju, a ja demonstrativno saopštavam ZKK da nikada neću biti kerovođa, Naravno poslije mi je ZKK objasnio da je to inicijacija koju prolaze oni koji duze tog psa i poslije kratkog "ubjeđivanja" ja sam "dobrovoljno" pristao da sa obukom nastavimo sutra. Tu noć sam bio predmet dobronamjerne zajebancije, a ja kao stari flegman sve to iskulirao i jedva čekao da odem na noćno bdijenje- spavanje.
Ipak na kraju sam bio kerovođa i dužio sam tog psa- kako sam to uspio e........ to je druga priča.
Kolega odlično si opisao svoj kurs za vodiča službenih pasa a jednom riječju tko je volio životinje taj je volio i ljude jer si dijelio dobro i zlo s tim psom do kraja svoga vojnog roka. Ti si čuvao, mazio, pazio, timario njega a on je tebi uzvraćao svu tvoju poklonjenju ljubav u radnim zadacima bez obzira koje je bilo doba dana ili noći i bez obzira na vremenske prilike ili neprilike.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 15.07.15 18:38
To sam namjerno stavio da vidim hoće li naš vodič prepoznati svoj dio rejona čuvanja državne granice , vidim te preko Google karta upravo si na zadatku. Veliki pozdrav kolega ti bi mogao podsjetiti svog bivšeg starješinu Saleta nije velika udaljenost između vas dvojice
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 18.07.15 23:57
ja upalio svjetlo
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 19.07.15 17:18
Mure,plus za onaj sjajan tekst kao i za paljene svetla u KASARNI.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 19.07.15 18:46
mureZE (citat):
ja upalio svjetlo
Bilo je i vrijeme da netko upali svjetlo kolega samo da nisi upalio svjetlo za uzbunu / požarno / na zasluženom odmoru smo
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 20.07.15 12:16
Kakav odmor druže slavonski nisam vidio izlaznicu
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 20.07.15 18:11
mureZE (citat):
Kakav odmor druže slavonski nisam vidio izlaznicu
Ovu dozvolu što imam druže Mure ne smijem objaviti nije za ovu temu
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 25.07.15 22:47
[You must be registered and logged in to see this image.] Prizrenci,mučna slika.....šta da kažem
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 26.07.15 20:23
Mučna nego šta Djida.
Koliko sam puta sa ove piste trčao do graničnog odsjeka zbog brijanja, a bilo je bogami brijanja i na suho.
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 26.07.15 20:37
Ovih dana vas nesto nije bilo, sretan povratak Djida. Vidite kako sam ja provodio vrijeme.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 26.07.15 22:02
Opasne slike imaš Druže Mure,pravo su blago,čini mi se da su iste kao vino što starije više vrede. Gledajući ovu tvoju sliku i nameće mi se konstatacija da si pored ovog kera bio siguran sasvim u svoju bezbednost.Voleo bih da opišeš taj osećaj. Što se tiče piste i vraćanja-trčanja na brijanje dešavalo se i meni,opisao sam to u nekom ranijem postu.
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 27.07.15 19:48
Djida, bilo je mnogo dogodovština sa psima, ali ako kažem da sam znao na granicu otići sam sa psom, bez oružja onda možeš pretpostaviti koliko sam imao povjerenja u svog psa kojeg sam duzio. Inače u jednom ranijem postu sam opisao svoj prvi susret s Devilom ali i naveo sam da je Devil bio pas pred "penziju". Negdje u maju Devila su odveli s karaule kod nekog oficira bezbjednjaka u K.Mitrovicu gdje je trebao da čuva njegovo imanje i "porodicu".
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 27.07.15 19:58
Kad kažem da sam išao na granicu sam bez oružja, samo sa psom, to se dešavalo u situacijama kada sam Devila izvodio da se istrči a jednom sam izgubio kapu pa sam se vratio iz karaule prema granici u društvu sa Devilom.
Volio bih kada bi se neko javio ko je bio na mojoj karauli u to vrijeme pa da on kaže kakav je bio Devil, ja sam možda malo i subjektivan, pa se sjećam samo finih stvari.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 27.07.15 21:17
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 27.07.15 22:24
mureZE (citat):
Kad kažem da sam išao na granicu sam bez oružja, samo sa psom, to se dešavalo u situacijama kada sam Devila izvodio da se istrči a jednom sam izgubio kapu pa sam se vratio iz karaule prema granici u društvu sa Devilom.
Volio bih kada bi se neko javio ko je bio na mojoj karauli u to vrijeme pa da on kaže kakav je bio Devil, ja sam možda malo i subjektivan, pa se sjećam samo finih stvari.
Vidise da jako volis psa,a kod nas vazi misljenje da covek koji voli zivotinje,nikako nemoze biti los covek,a to se ocitava i u tvom primeru
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 11:51
ercov54 (citat):
mureZE (citat):
Vidise da jako volis psa,a kod nas vazi misljenje da covek koji voli zivotinje,nikako nemoze biti los covek,a to se ocitava i u tvom primeru
Prijatelji moji malo da se nadovežem na temu o psima kod mene se kaže " Tko ne voli životinje ne voli niti ljude " a u to sam se i osobno uvjerio, jer sam vlasnik kućnog ljubimca carskog pekinezera starog trinaest godina, tko ih nije imao ne zna što je radost i sreća kad vas ugledaju pogotovo s vojnim psima koji su toliko vjerni bez obzira na vremenske uvjete i doba dana ili noći
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 11:55
Brate ovo je novo selo Orčuša jer sam pretraživao na google maps i primjetio sam da još ima onakvih kuća koje su bile u našem vremenu / limeni krovovi /
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 12:04
Izgradilo se brate,puno je godina prošlo... Uskoro dobijam slike Orčuše iz prve ruke,a tražio sam i da mi se donese kamen sa razrušene karaule,nadam se da će obećanje biti održano...
mureZE Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 12:53
Dosta se toga promijenilo u tamošnjim selima. Neke dijelove sela Krstac mogu prepoznati samo po konfiguraciji terena i ako su vidljivi ostaci starih građevina. Evo jedne fotografije koja prikazuje izlaz iz sela Krstac prema karauli "25.Maj". Ovako kako sada izgleda taj dio nikako ne bih mogao da kažem da se radi o tom selu. Sada su putevi dosta širi i lijepo uređeni za razliku od onog vremena. Negdje oko gornjeg vozila a ispod puta trebalo bi se nalaziti betonsko korito s vodom, koje je u moje vrijeme bilo zaraslo i do istog se teško dolazilo, a sa obe strane puta bile su nadvijene grane, tako da nije bilo jednostavno proći u po dana, a danas je to sve lijepo uređeno.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 13:09
[You must be registered and logged in to see this image.] Kolega Mure pronašao sliku svoga nekadašnjeg psa
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 13:12
dinosaurus (citat):
Izgradilo se brate,puno je godina prošlo... Uskoro dobijam slike Orčuše iz prve ruke,a tražio sam i da mi se donese kamen sa razrušene karaule,nadam se da će obećanje biti održano...
Brate čuvaj kamen valjda ću i ja dobiti neki dio!
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (četvrti dio teme) 28.07.15 13:47
mureZE (citat):
Dosta se toga promijenilo u tamošnjim selima. Neke dijelove sela Krstac mogu prepoznati samo po konfiguraciji terena i ako su vidljivi ostaci starih građevina. Evo jedne fotografije koja prikazuje izlaz iz sela Krstac prema karauli "25.Maj". Ovako kako sada izgleda taj dio nikako ne bih mogao da kažem da se radi o tom selu. Sada su putevi dosta širi i lijepo uređeni za razliku od onog vremena. Negdje oko gornjeg vozila a ispod puta trebalo bi se nalaziti betonsko korito s vodom, koje je u moje vrijeme bilo zaraslo i do istog se teško dolazilo, a sa obe strane puta bile su nadvijene grane, tako da nije bilo jednostavno proći u po dana, a danas je to sve lijepo uređeno.