FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Aha to znam, ali ona u mornaričkoj uniformi nije A. Merkel. Anegal M. rođena u Hamburgu a onda familija odlučila i preselila se u DDR, zamisli. Nekima se činilo bolje u DDR nego u BRD
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 11:01
ianmarkk (citat):
Aha to znam, ali ona u mornaričkoj uniformi nije A. Merkel. Anegal M. rođena u Hamburgu a onda familija odlučila i preselila se u DDR, zamisli. Nekima se činilo bolje u DDR nego u BRD
Koja je u mornaričkoj uniformi?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 11:03
ianmarkk (citat):
Nekima se činilo bolje u DDR nego u BRD
Puno njih tako misle i danas.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 11:15
Jedan film posle razpada DDR-a.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 11:18
To i ti kolega žališ što se anšlusirali . Sigurno se dobro jelo i pilo na proputovanju,a za male pare
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ianmarkk Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 508 ČLAN OD: : 2014-07-07 DOB : 61 Ljubljana
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 12:30
SveJug (citat):
Jedan film posle razpada DDR-a.
Odličan, evo baš ga sad gledam, zaboravio kako se zvao i.......super ti si ga pronašao
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 12:58
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 13:22
ianmarkk (citat):
A kako se zvala? Ne mogu pronači......
Mislio sam da je toliko očito da je na slici s punkerima Angela Merkel, da nisam naglašavao.
A na velikoj slici iz mornarice DDR na prethodnoj stranici je neka časnica xy, ne znam joj ime, nije važno koja je.
ianmarkk Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 508 ČLAN OD: : 2014-07-07 DOB : 61 Ljubljana
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 17:40
Max Blitz (citat):
Mislio sam da je toliko očito da je na slici s punkerima Angela Merkel, da nisam naglašavao.
A na velikoj slici iz mornarice DDR na prethodnoj stranici je neka časnica xy, ne znam joj ime, nije važno koja je.
Pa znam za Angelu ali mene zanimala ona časnica sa broda .
Zvala se "Genossin Meister" a imena ne znam, našao podatke na forumu DDR vojnika.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 17:43
lacoš (citat):
Sigurno se dobro jelo i pilo na proputovanju, a za male pare
Meni se sve čini da je ovo glavni, a možda i jedini razlog za nostalgiju naših iseljenika za bivšim.
Fino dođe tu na odmor ko' car, nema što si ne može priuštit i platit. A onda natrag na arbajt do sljedećeg odmora.
Eee, ponuda je sad još bogatija, samo su i cijene europske.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15049 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 27.10.14 19:27
ianmarkk (citat):
Otac Angele je kao evangelički pastor htio raditi, propovjedati i svjedočiti kršćanstvo pod težim uvjetima, te se stoga s obitelji preselio u DRNJ.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.11.14 16:50
Vlasti NjDR objavile su 9.11.1989. da će ukinuti ograničenja putovanja svojih građana u SR Njemačku. Istu večer stotine ljudi su pohrlile u Zapadni Berlin pored zbunjenih graničara koji nisu imali jasne upute kako postupiti. Ovog vikenda je u Berlinu postavljeno 8000 bijelih svijetlećih balona koji ocrtavaju nekadašnji zid, a baloni-svjetiljke će u nedjelju navečer poletjeti k nebu čime se simbolično briše nekadašnja granica Istočnog i Zapadnog Berlina.
Imama ovakav sa srebrnom kopčom i od kože, odličan sistem za zatezanje kajiša.
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 03.01.15 23:37
Mene se dojmio onaj film koji je sniman dug niz godina a prikazuje jedan razred u DDR-u ili jednu generaciju snimanu od kretanja u prvi razred,pa sve do njihovog odrastanja.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 05.01.15 14:19
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 21.02.15 17:04
Max Blitz (citat):
Izgradnja berlinskog zida 1962.
Primer srece. Trebalo je podici zid da bi se sacuvali sopstveni gradjani.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 21.02.15 17:14
BEOGRAD (citat):
Primer srece. Trebalo je podici zid da bi se sacuvali sopstveni gradjani.
Poznato je da ljudi sami ne znaju što je za njih dobro!!
Mora netko drugi odlučivat, ne može bit da svatko radi što bi htio, di to vodi???
Nije ti ovdja ta tvoja Amerika.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 21.02.15 19:17
Max Blitz (citat):
Nije ti ovdja ta tvoja Amerika.
U cemerici Joe Arpaio ima kamp naselje za takve, a meni je strogo vegetarijanski. Vodi racuna covek da mu gosti ne zarade holesterol.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 21.02.15 19:39
Malo sam iznenadjen da ova tema nije zatvorena od strane AT.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 21.02.15 19:42
Kuhar-Debar. (citat):
a što bi bila zatvorena, ovde smo iznosili samo svoja sećanja, mišljenja (bez velikih pjenjenja), i svoje / tudje slikice. Mislim da se teme zatvore samo kada rasprave prerastu u pjenjenja, i vređanja zbog različitih mišljenja.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 21.02.15 19:44
013gonzo (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
a što bi bila zatvorena, ovde smo iznosili samo svoja sećanja, mišljenja (bez velikih pjenjenja), i svoje / tudje slikice. Mislim da se teme zatvore samo kada rasprave prerastu u pjenjenja, i vređanja zbog različitih mišljenja.
Ma mislim nemam ja protiv teme nista ali kod AT nikad se nezna.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 23.02.15 14:43
Angela Merkel iz vremena FDJ(Frei Deutsce Jugend)omladinska organizacija nešto kao kod nas SSOJ.
miro81 Džomba
BROJ POSTOVA: : 136 ČLAN OD: : 2015-01-08 DOB : 63 Ljubljana
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 20:47
semsudin (citat):
Fenomen DDR se može reći da su to bili sport u kojem su bili skoro pa neprkosnoveni u svijetu.Na olimpijadama su bili rame uz rame po broju osvojenih medalja sa USA,SSSR a takođe su bili poznati po nudizmu i plažama koje su imali na svom dijelu mora što je za mene pomalo nemoralno da komplet porodica ide na te plaže.
Zasto bi bio nudizam(zapravo naturizam)nemoralan? Lp.
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 21:13
BEOGRAD (citat):
SveJug (citat):
Klasicna slika auto puta gde pretezno brzina (njihovih) automobila bila oko 80 km/h.
Sto i nije lose za dvotaktne motore. Uz to bezbednu voznju resavali su i problem komaraca.
Ha,ha..! I moj otac(mi)imao je par godina Wartburg,i vozio ko raketa-do 145 km.! Avto bio je"super"a vise puta~citaj stalno~bio je u kvaru,tako,da smo jedva placivali servis i na kraju dve radnicki plati mojih staraca bile su premale! Prodali ga,bili par godina bez avta,a zatim sam si ja kupio starog ficu!
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 21:18
ianmarkk (citat):
Pa to je gore nego istočni Berlin....barem neki imaju balkon
Pa da. A stanovi su bar bili! Sad u "novim casovima"nema bas svako te mogucnosti!
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 21:23
ianmarkk (citat):
Max Blitz (citat):
Moj stav ti je malo rekli bismo romantičarski. Kad imaš 18-19 godina, ne treba ti ništa. Najbolje sam se zabavio u parku s curom ili društvom skoro bez dinara u džepu i to se poslije ničim ne da nadomjestit.
Jbg, ne možeš tako s 40-50, čak i da hoćeš.
Možeš se i ta sa 50 i ja to radim, imam mali stan ali mi dogovara, brijem se sa zamisli DDR brijačem, još mi služi i Brinell kremom a after shave je Ralon....
E pa dobro si kazao! Imas + jednu "reputacio"od mene
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 21:33
Nakon koncerta u Kölnu 1974., nisu je pustili natrag u DDR. Kasnije je ipak nastupala i vamo i tamo. Nije bilo rijetko da nepodobne umjetnike DDR deportira na Zapad.
Neke su nasilno (sa silom) deportirali,a neki su morali preko zice i neki i ginuli zato!
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 21:45
ianmarkk (citat):
DDR-Kfz-Kennzeichen- Znakovi po Bezirku na registrskim tablicama automobila u DDR-u, tablice bile bele a oznake i brojevi crne.
Kennzeichen
I
Berlin, Hauptstadt der DDR
A
Bezirk Rostock
B
Bezirk Schwerin
C
Bezirk Neubrandenburg
D oder P
Bezirk Potsdam
E
Bezirk Frankfurt (Oder)
Z
Bezirk Cottbus
H oder M
Bezirk Magdeburg
K oder V
Bezirk Halle
L oder F
Bezirk Erfurt
N
Bezirk Gera
O
Bezirk Suhl
R oder Y
Bezirk Dresden
S oder U
Bezirk Leipzig
T oder X
Bezirk Karl-Marx-Stadt
VA
Fahrzeuge der Nationalen Volksarmee, vozila NVA
GT
Fahrzeuge der Grenztruppen der DDR, vozila graničnih trupa
VP
Fahrzeuge derDeutschen Volkspolizei, vozila ljudske policije
Zanimljivo jeste, da je glavni grad Berlin imao oznaku "I" zašto? Pojma nemam, očekivao bi "B" za Berlin
A za koji grad je oznaka VK?
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 22:04
ianmarkk (citat):
vladimir (citat):
nisam bio u DDR ali sam imao kontakt sa njima na Crnom Moru u Bugarskoj. omiljena hrana svakog nemca je PIVO.mozes misliti mnogo piva I velika vrucina.
I imalo su dosta različitih vrsta piva, odlične i dobre kvalitete ali najviše su voljeli žestoko, Schnaps
Voljeli schnaps,ko Rusi vodku!
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 22:19
BEOGRAD (citat):
Znaci ti na Istoku si bili puni para kao arapski sejci.
Puni para-samo tecaj mjenjenja nije bilo pravi. Ja sam u Bugarskoj na jednom stanku vozom(~1978) u zel.restavraciji najeo i napio se i na kraju platio sa onim nasim crvenim konjem za 100 dinara platio to i dobio nazad kusur od cca 99 dinara. Kad sam to v Ljubljani htio zamjenit u dinare,samo su smijali se i kazali"gde si dobio tamo i mjenjaj!" I tako sam posle par godina,kad sam znao,da vise ne idem u Bugarsku to bacio u smece!
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 22:29
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
Jeste bilo je predobro, da bi večito trajalo.....
Naravno da nije moglo trajat, to je bilo umjetno i neprirodno u stvari.
"Dobro" je ispalo za nekoga tko se švercao za vrijeme radnog vijeka u socijalizmu, pa danas ima nešto. A onaj tko je pošteno radio nije puno bolje prošao, tj. nerijetko i gore.
Imao ja prije Markovica plate oko 200 DM,i nisam mogao,da idem u posjetu prijateljima u Munchen. A zatim dosao na vlast "moj prijatelj"drug Markovic i meni "privremeno"poskocila plata na 1000DM. Odmah se bolje zivjelo-a nije bilo dugog vijeka!
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 09.03.15 22:35
ianmarkk (citat):
Super, probao sam Stern spezial i Zwickauer Gold, vidi se i cjena 0,72 marke, znači 72 pfeniga, đabe