FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 508 ČLAN OD: : 2014-07-07 DOB : 61 Ljubljana
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 7:18
Pero™ (citat):
Ural je Sovjetski, sada Ruski. Ima jih puno polovnih i na avto.net
Na nekoliko mesta videa dobro se vidi kod ubrzanja na prašnom terenu spotklizavaju oba točka, poslednji od motora i onaj od prikolice
Voleo bih ovakav bicikl ali mu je verovatno ili sigurno potrošnja velika i brzina mu nije strašna, vojaško vozilo
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 7:58
Svi se sečamo SDO- a i koji su bili bolji i neki lošiji. Imala je NVA vojska DDR-a takve pakete. Kod ovih paketa u kompletu je bio i mali plamenik (gorilnik) sa priloženim tabletama za lakše paljenje vatre, na sliki označeno sa strelicom; vrlo praktično recimo u vlažnom ili kišovitom vremenu . Dosta praktična stvar za kuvanje ili grejanje suvog dnevnog obroka, metalna kutijica se postavila sa razklapanjem i stavio bi tabletu, zapalio i pogreo. Video sam i SDO drugih armija (američkih) ali ovog plamenika nisam primetio. Kao što se sečam mi u JNA smo napravili vatru pa uzeli štap i okačili konzervu i tako je pogreli na vatri. No to uvjek i nije bilo moguče (vlaga, kiša, žurba itd.) pa smo pojeli neke konzerve hladne.
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 10:57
Pa JNA je imala Agor za podgrijavanje konzervi.
_________________ Semper Fidelis
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 11:47
pukovnik (citat):
Pa JNA je imala Agor za podgrijavanje konzervi.
Agor? prvi put čujem. nisam ga ni video, nikad ga nismo dobili, stavi sliku ako imaš
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 12:40
ianmarkk (citat):
Kapa mornara AU dosta liči na kasnije kapu mornara JRM, pogledo sam malo na netu pa i DDR imala sličnu kapu i ruska mornarica; a one što imaju američki mornari, nekako mi deluju neobično i za moj ukus ružne...
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 14:30
ianmarkk (citat):
... pa i DDR imala sličnu kapu i ruska mornarica; a one što imaju američki mornari, nekako mi deluju neobično i za moj ukus ružne...
Američke se u žargonu zovu 'popaj', a ove što su ti sve slične 'palačinka'.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 15:39
ianmarkk (citat):
Video sam i SDO drugih armija (američkih) ali ovog plamenika nisam primetio. Kao što se sečam mi u JNA smo napravili vatru pa uzeli štap i okačili konzervu i tako je pogreli na vatri.
Eh Nemci su to. Imaju i Svajcarci slicnu stvar, a zadnjih godina je jako popularna kod kampera, kao i onih koji se spremaju za zobi apokalipsu.
Hvala, zanimivo ali ja prvi put vidim i čujem, da je to postojalo u JNA. Nikad ga nisam ni video, ni ga je ko pomenu, ni posle na manevrima u rezervi
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 17:14
BEOGRAD (citat):
ianmarkk (citat):
Video sam i SDO drugih armija (američkih) ali ovog plamenika nisam primetio. Kao što se sečam mi u JNA smo napravili vatru pa uzeli štap i okačili konzervu i tako je pogreli na vatri.
Eh Nemci su to. Imaju i Svajcarci slicnu stvar, a zadnjih godina je jako popularna kod kampera, kao i onih koji se spremaju za zobi apokalipsu.
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 17:19
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
... pa i DDR imala sličnu kapu i ruska mornarica; a one što imaju američki mornari, nekako mi deluju neobično i za moj ukus ružne...
Američke se u žargonu zovu 'popaj', a ove što su ti sve slične 'palačinka'.
Američke su stvarno "Popaj" baš su ružne i mislim, da dosta neprikladne. Znači i u JRM su jih zvali "palačinka", kao što sam video imali ste i onakvu beš boje, pa jedni bjele a drugi plave; U čemu je razlika?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 17:33
ianmarkk (citat):
Američke su stvarno "Popaj" baš su ružne i mislim, da dosta neprikladne. Znači i u JRM su jih zvali "palačinka", kao što sam video imali ste i onakvu beš boje, pa jedni bjele a drugi plave; U čemu je razlika?
Nismo na temi JRM, ali ću ti ipak odgovoriti:
Imali smo bijele kape, zatim te što zoveš bež, a pravilan naziv im je svijetlo-drap boje (SDB) i tamno-plave (TPB) beretke. Plave 'palačinka' kape su postojale davno, ne znam kad su izbačene iz upotrebe, u moje vrijeme ih nije bilo.
Ili si vidio stare slike ili pod plavim kapama misliš na beretke. Zavisilo je koja kapa ide uz koju uniformu i nose li se ljetne ili zimske uniforme.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 18:13
Max Blitz (citat):
Imali smo bijele kape, zatim te što zoveš bež, a pravilan naziv im je svijetlo-drap boje (SDB) i tamno-plave (TPB) beretke. Plave 'palačinka' kape su postojale davno, ne znam kad su izbačene iz upotrebe, u moje vrijeme ih nije bilo.
Ili si vidio stare slike ili pod plavim kapama misliš na beretke. Zavisilo je koja kapa ide uz koju uniformu i nose li se ljetne ili zimske uniforme.
Sad znam više, hvala
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 19.07.14 18:25
1. 2 x supe sa svinjskim mesom, jednom grašak + boranja 2. 4 x različiti namazi, jednom mortadela + paštete 3. Čaj u prahu 4. Sol 5. Tablete za dezinfekciju vode, šibice + tablete za pravljenje vatre 6. Čokolada sa vitaminima 7. Kruh u konzervi (naranđasta konzerva "Brot") dosta neobično
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 6:45
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 7:00
ianmarkk (citat):
SDO NDR
Stavljaj Ianmarkk više ovakvih i sličnih stvari, zastave i činovi su lako dostupni na netu...
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 7:05
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
SDO NDR
Stavljaj Ianmarkk više ovakvih i sličnih stvari, zastave i činovi su lako dostupni na netu...
Može i napisat ču po nešto
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 7:12
Volksmarine i njihovi brodovi:
Zadača Volksmarine je u glavnom bila omogučiti plovidbu sovjetskim brodovima u Baltskom moru, akcije protiv državama Nato-a i jasno sprečavanje begstva državljana DDR na zapad. Dosta važno mesto je bio grad Penemünde.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 10:38
U JNA sam bio i u samohodki pa i ponekad u tenku T-55. Najsavremeniji tenk u DDR je bio sovjetski T-72. Posle razpada DDR-a tenkovi su bili prodati a ostali u železare. Jer je tenk več dobro opisan i razrađen na drugoj temi, neču ponavljati stvari. Podatak koliko su tenkova imali u DDR-u nisam našao:
tenk u akciji u Siriji:
I kako izgleda tenk iznutra:
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 15:08
Iz zbirke Jacquesa Littlefielda, koja je prerasla u Military Vehicle Technology Foundation i nalazi se u Portola Valleyu u Kaliforniji. Na zbirci bi pozavidjeli i mnogi nacionalni muzeji.
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 18:02
Ne samo muzeji i države, i pojedinci, stvarno impozantna zbirka.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 21:21
Panzer T-72 NVA DDR
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 20.07.14 21:29
Škola vožnje za podoficire na tenku T-55
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 24.07.14 21:27
Najpopularniji auto u DDR-u, Trabant 601, proizvedeno više od 3 miliona, prosečno se čekalo i do 15 godina, ali to u početku kada je bila proizvodnja mala, kasnije se čekalo manje od 5-7 godina. Za avto recimo marke Wartburg ili Lada sve je išlo brže; ali ova dva bila dosta skuplja za prosječnog istočnog Nemca
ianmarkk: komentar modifikovan dana: 25.07.14 16:48; prepravljeno ukupno 1 puta
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 24.07.14 21:32
A Wartburg je bio za one sa malo više para, Wartburg 1000:
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 24.07.14 21:38
I još Mercedes u DDR; Lada koštala oko 23.000 Maraka:
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 24.07.14 23:02
ianmarkk (citat):
Najpopularniji auto u DDR-u, Trabant 601, proizvedeno više od 3 miliona, prosečno se čekalo 15 godina...
Ovo je pretjerana cifra.
Čekao se je, i svašta sam pročitao, ali bih rekao 5-6.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 24.07.14 23:58
U vreme nastnka Trabija i Wartburga nisu ni bili loše zamišljeni automobili. A Imao je Wartburg dobre ideje Wartburg 313 (57-60)
Inače u vreme nastanka niko nije ni mislio na neku ekologiju. I zapadno nemački auti su smrdeli.
Predviđeno je bilo da se spoljašni delovi auta prave od plastike, 2taktni motor ima manje delova da se kvare, održavanje nije skupo, porformanse su bile na nivoju zapadnih automobila onih vremena.
Još dva detalja oko Trabanta, rezervoar ima iznad motora pa mu ne treba pumpa za benzin, Odlaz toplog vazduha oko motora je pod haubom, pa posredno služi i grejanju prednjeg stakla.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 0:45
Ja kada vidim danasnja kola, koja su vecinom od plastike, uvek se setim Trabanta. Bio je kod mene u kraju jedan i neko ga je udario sa prednje strane. Onda je moglo da se vidi da nije bio od plastike, vec neke vrste presovane piljevine, dok je samo povrsina bila plastificirana. Posle izvesnog vremena su pocele da ga cerupaju ptice.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 0:49
BEOGRAD (citat):
Posle izvesnog vremena su pocele da ga cerupaju ptice.
Pa kud ćeš bolje reciklaže, a ne kad olupina trune u prirodi 100 godina.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 7:14
BEOGRAD (citat):
Ja kada vidim danasnja kola, koja su vecinom od plastike, uvek se setim Trabanta. Bio je kod mene u kraju jedan i neko ga je udario sa prednje strane. Onda je moglo da se vidi da nije bio od plastike, vec neke vrste presovane piljevine, dok je samo povrsina bila plastificirana. Posle izvesnog vremena su pocele da ga cerupaju ptice.
Izrađen je od stisnutog pamuka i neke vrste smole.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 7:19
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
Najpopularniji auto u DDR-u, Trabant 601, proizvedeno više od 3 miliona, prosečno se čekalo 15 godina...
Ovo je pretjerana cifra.
Čekao se je, i svašta sam pročitao, ali bih rekao 5-6.
Max ovdje je još jedan duži video o produkciji Trabija, kod 35:10 minuta kaže komemtator: Prosečni građanin je čekao i do 15 godina (fünfzehn Jahre) i ja sam se čudio a tako kažu, pogledaj. nisam stavio prije jer je malo duži ali vrlo interesantan:
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 7:24
Pero™ (citat):
U vreme nastnka Trabija i Wartburga nisu ni bili loše zamišljeni automobili. A Imao je Wartburg dobre ideje Wartburg 313 (57-60)
Inače u vreme nastanka niko nije ni mislio na neku ekologiju. I zapadno nemački auti su smrdeli.
Predviđeno je bilo da se spoljašni delovi auta prave od plastike, 2taktni motor ima manje delova da se kvare, održavanje nije skupo, porformanse su bile na nivoju zapadnih automobila onih vremena.
Još dva detalja oko Trabanta, rezervoar ima iznad motora pa mu ne treba pumpa za benzin, Odlaz toplog vazduha oko motora je pod haubom, pa posredno služi i grejanju prednjeg stakla.
Ovaj wartburg je prava limuzina. sve što si još dodao jeste tačno; stavio sam još jedan vieo sa YT malo dulji o početku fabrike avtomobila u Zwickau i proizvodnji Trabija. Auto je bio simpl pa je i vožnja sa njim ličila na vožnju ko sa mojim "spačkom" ali Ami 8 što sam imao, nizbrdo 110 km/h
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 14:48
ianmarkk (citat):
Prosečni građanin je čekao i do 15 godina (fünfzehn Jahre) i ja sam se čudio a tako kažu, pogledaj...
Pročitao sam takve podatke i ranije, ali, eto ne vjerujem da su auto čekali 15 godina.
Nisu ga toliko ni Rumunji čekali.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 15:16
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
Prosečni građanin je čekao i do 15 godina (fünfzehn Jahre) i ja sam se čudio a tako kažu, pogledaj...
Pročitao sam takve podatke i ranije, ali, eto ne vjerujem da su auto čekali 15 godina.
In der Mangelwirtschaft der DDR wurde der Trabant stets in zu kleinen Stückzahlen gebaut; Wartezeiten von zwölf Jahren zwischen Bestellung und Lieferung wurden normal. I ja sm se čudio, a lepo piše, da je bilo sasvim normalno, da se čekalo 12 godina od dana kad su ga naručili......
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 15:23
Max Blitz (citat):
Kod Bugara se cekalo za stvari tipa tepih, kao da je leteci. Da ne govorim o tome da su nase cipele imale statusni simbol.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 15:24
BEOGRAD (citat):
Max Blitz (citat):
Kod Bugara se cekalo za stvari tipa tepih, kao da je leteci. Da ne govorim o tome da su nase cipele imale statusni simbol.
Stvarno, tepih svašta. A kakve su bile njihove cipele onda?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 15:31
ianmarkk (citat):
In der Mangelwirtschaft der DDR wurde der Trabant stets in zu kleinen Stückzahlen gebaut; Wartezeiten von zwölf Jahren zwischen Bestellung und Lieferung wurden normal. I ja sm se čudio, a lepo piše, da je bilo sasvim normalno, da se čekalo 12 godina od dana kad su ga naručili......
Nek piše. Kao što je postojala istočna propaganda, postoji i zapadna.
Evo npr., ja ne vjerujem barem u pola stvari što se pišu o Sjevernoj Koreji.
12-15 godina? Halooo? Nijemci su Nijemci, makar bili i istočni.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 25.07.14 16:45
Max Blitz (citat):
Kao što je postojala istočna propaganda, postoji i zapadna.
Evo npr., ja ne vjerujem barem u pola stvari što se pišu o Sjevernoj Koreji.
12-15 godina? Halooo? Nijemci su Nijemci, makar bili i istočni.
Ovako to je bilo prosječno u početku dosta dugo ali recimo u Berlinu brže je išlo nekoliko godina, dobro je bilo ako si bio važnija osoba ili si nekog poznavao. Problema sa Ladama i Wartburgom nije bilo, čekalo so dosta manje ali su oba avta bil vrlo skupa za prosečnog istočnog Nemca
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 26.07.14 14:57
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug: komentar modifikovan dana: 14.08.14 15:23; prepravljeno ukupno 1 puta
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 14.08.14 15:05
Zar ti nisi išao SveJug preko Danske za Švedsku ili si želio da preko DDR ideš i drugim putem koji je možda bio i jeftiniji.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 14.08.14 15:13
semsudin (citat):
Zar ti nisi išao SveJug preko Danske za Švedsku ili si želio da preko DDR ideš i drugim putem koji je možda bio i jeftiniji.
Vozio sam se svim pravcima (ulazio u YU na potkoren, Sentilj, Backi breg, Subotica).Ovo je sa vozom Beograd-Malmö, kako je Stanko1 rekao, Meridian expres.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 15.08.14 10:02
SveJug (citat):
Pecac u mom pasosu iz 1980 god.
Gornji pecat u Sassnitz pre ulaza u trajekt za Svedsku a donji u Zinnwald, na ulaz u DDR.
U DDR-u su imali višebojne štampiljke, menjali su jih ne znam na koliko vremena, da se ih nije moglo falsikovati. A nisu imali istog tjedna svi granični prelazi jedanku kombinaciju boja. Slično se sečam imala i mađarska, naši su bili na žalost crni obični.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 16.09.14 4:59
Prigodna kovanica od 5 maraka za dvadesetgodišnjicu DDR-a...
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 17.09.14 18:20
Ka već pričate, pardon pišete, o DDR automobilima, ja sam imao wartburg 353 poslednji model 2takt motora, od 1987, do 95 (saobraćajka ali za drugu priču). Prešao preko 100.000 km sa generalkom na 70.000. Uveče se vratio iz vikend kupovine Minhen, ujutro sipao benzin a zaboravio ulje i na pola puta do posla BUM motor stao. Bio sam PREZADOVOLJAN, imao je za to vreme futurističku instr.tablu sa LED instrumentima, merač potrošnje / protoka benzina, paljenje leve ili desne pozicije prilikom parkiranja, svetlo u vratima kada se otvore da te noću zapaze. Sa porodicom troje dece supruga i ja, bez gepeka na krovu, a sa čamcem na vesla na naduvavanje i svim stvarima za 3 nedelje mora ZATVORIO gepek i odvezao se u Grčku. Poluautomatski menjač znači kvačilo samo za prvu ili rikverc, a ostale brzine pustiš gas i promeniš brzinu, tri cilindra svaki sa svojom bobinom i platinom. Crkla mi jedna svečica na sred Gazele, i do majstora sam uz slabiju vuću dovezao automobil, on zamenio svećicu (ja još nisam znao ništa oko njega) i rekao VOZI. Bio je jeftiniji od stojadina a mnogo udobniji, prostraniji i lakši za održavanje.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 17.09.14 18:36
Ma da ne povjeruješ!!!!! i sve to u Warburgu zweztagu???
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!