FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 508 ČLAN OD: : 2014-07-07 DOB : 61 Ljubljana
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 10.07.14 22:41
Iz knjige NVA baš danas čitao što su vojnici naviše pili, ni pivo ni vino nego rakiju (Schnaps-šnops) jedan od njih čak više od 70%. Najviše su voljeli rakiju sa limunom, onaj šprit kojeg su mješali, konjak, kavni i metin liker. Napili su se ga do nezavesti.
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 11.07.14 1:22
trabant I varburg zastitni znak DDR. IFA kamioni, prvi put sam ih video u naoruzanju Madjarske vojske.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 11.07.14 7:59
vladimir (citat):
trabant I varburg zastitni znak DDR. IFA kamioni, prvi put sam ih video u naoruzanju Madjarske vojske.
a oni sa više para Moskvich
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 11.07.14 8:08
Uniforme za graničnu policiju u početku stare i slabe kvalitete do godine 1952, posle več bolje a one prave i dobre su od 1961 godine do razpada DDR-a.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 11.07.14 10:51
Činovi ljudske policije: redom levo zelen + srebrni nižji činovi, zeleni rub sa zlatnim zvjezdama viši činovi, karjno dole levo najviši. Desno gore sa oznakom "S" početnici u policiji. Vrpca na kapi zelena nižji činovi, srebrna viši, zlatna "mudonje" . Pločice levo od vrpca za na kapu su bile na reversima.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 12.07.14 13:38
Koliko znamo ujedinjenjem dvije Njemačke vojska bivšeg DDR-a se je utopila u Bundeswer i svi oficiri su ostali na radnim mjestima do ranga pukovnik dok generali nisu primljeni ali su sigurno obeštetiti ili umirovljeni ali mene interesuje šta je bilo sa STASI koj je bio brojan tj.da li je tek tako rasformiran ili je i on utopit u BND kao i vojska do određenog čina.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 12.07.14 13:56
semsudin (citat):
Koliko znamo ujedinjenjem dvije Njemačke vojska bivšeg DDR-a se je utopila u Bundeswer i svi oficiri su ostali na radnim mjestima do ranga pukovnik dok generali nisu primljeni ali su sigurno obeštetiti ili umirovljeni ali mene interesuje šta je bilo sa STASI koj je bio brojan tj.da li je tek tako rasformiran ili je i on utopit u BND kao i vojska do određenog čina.
težko ti odgovorim jer sam se samo bavio običnim ljudima i njihovom armijom, za špijune nisam imao interesa. A ako nešto nađem staviču na formu, jasno.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 12.07.14 14:04
Ovako po ocjenama radilo je za Stasi oko 100.000 ljudi, več krajem godine 1989 počeli su sa uništavanjem dokumenta kako su radili, šta su kontrolirali. Ništa strašno se suradnicima nije dogodilo, zaposlila jih policija, Bundeswehr i razni drugi uradi, opštine i to. Dosta žalostno ali bili su važni za Nemačku jer su znali dosta tajni kako se radilo, ko i gde. Uvek je tako pa i Amerikanci nudili bivšim nacistima i inženjerima posao jer su jim bili korisni.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: DDR (NDR) država i armija 12.07.14 14:50
semsudin (citat):
STASI koj je bio brojan tj.da li je tek tako rasformiran ili je i on utopit u BND kao i vojska do određenog čina.
STASI je rasformiran i 1990., je prestao postojati. Međutim, brojni ljudi su nastavili raditi u drugim službama ujedinjene Njemačke. Također i u brojnim privatnim firmama.
Što je zanimljivo, nije postojala neka zajednička strategija na državnom nivou o odnosu prema bivšim članovima STASI-ja, nego su pokrajine to 'rješavale' svaka posebno, 'tvrđe' ili 'pomirljivije'.
1992. je javnosti bio omogućen uvid u tajne arhive STASI-ja.
Početkom 90-tih su osnivane komisije za ispitivanje podobnosti parlamentaraca u novoj Njemačkoj i na kraju su samo dva zastupnika morala dati ostavku zbog svoje povezanosti sa STASI-jem.
Pretpostavlja se da u njemačkim javnim službama još radi preko 17.000 nekadašnjih doušnika, znači ne formalnih članova i zaposlenika.
U dokumentu kojim je reguliran čin ujedinjenja (Einigungsgesetz) teoretski je stajalo da se svi zaposlenici javnih službi u istočnoj Njemačkoj moraju 'provjeriti', odnosno da njihova prošlost mora biti istražena kako bi se spriječilo da doušnici koji su radili za STASI rade u organima vlasti nove Njemačke. U istom dokumentu je formulirano i da osobe koje su 'hranile' tajnu policiju DDR-a informacijama kao službeni ili neslužbeni suradnici (Inofizielle Mitarbeiter, IM) ako im se takva aktivnost dokaže, mogu biti smijenjene s dužnosti koje obnašaju, odnosno da mogu biti otpušteni. Tako je stajalo na papiru, ali nije puno toga provedeno u praksi.
Bivši ministri DDR-a, STASI službenici i DDR granični vojnici osnovali su 1993. udrugu 'Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitären Unterstützung' GRH (Društvo za pravnu i humanitarnu podršku), kako bi se lakše 'obranili' od kažnjavanja njihovih djelovanja tijekom DDR režima.
Sve u svemu - nije se dogodilo ništa tako dramatično, ljudi i dalje žive i rade.
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 12.07.14 23:41
DDR je imao dosta dobru mašinsku industriju. Ono što se je dobilo kod nas bilo je i stvarno jeftino.
Ovo je vojna verzija MZ250-TS, kod nas su se dobivali civilni modeli. Jeftini i pouzdani. Koliko znam, JNA nije koristila MZ.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 1:52
vladimir (citat):
trabant I varburg zastitni znak DDR.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 1:59
Ovaj prvi video mi je odličan, dobru glazbu su ukomponirali uz kadrove, baš paše:
Nije loš ni ovaj:
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 3:46
Zadnja vojna parada 1989., na 40-godišnjicu osnutka DDR-a:
Već sljedeće godine, DDR-a više nije bilo.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 4:10
ianmarkk (citat):
Skoro jednako bilo sa SS oficirima, osudili neke ali one koji su im trebali, svi zaveznici dali im vizume i zaposlili ih
Pa i kod nas je tako bilo sa DB-ovcima. Pokazali su se kao neizostavni faktor u novim drzavama. Da nije Nemaca, gotovo svi bi se izvukli bez kazne.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 7:45
Bravo Max, ja na žalost ne mogu još pisati ili stavljati linkove, još sam premalo veremena sa vama. Ako možeš stavi još onu menjavu straže u Berlinu, onu koja ima najviše ogleda, daleko najbolja i ja sam je video, odlično!
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 7:57
Ova parada za 40 godišnjicu, po mom mišljenu jedna od najboljih što sam video. Slike sa manevara isto su vrlo dobre, razturili bi oni onaj Bundeswehr, ko dete zvečku!
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 7:59
Trabi i to armijski coool. Pa i onaj OMZ to su bile ko što si rekao Pero dobre mašine. Zašto naši nisu koristili ništa od DDR-a? Jel se neko seča dal smo u JNA imali išta iz NDR? Ja ne mogu, da nađem bilo šta.....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 13:51
ianmarkk (citat):
Bravo Max, ja na žalost ne mogu još pisati ili stavljati linkove, još sam premalo veremena sa vama. Ako možeš stavi još onu menjavu straže u Berlinu, onu koja ima najviše ogleda, daleko najbolja i ja sam je video, odlično!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 13:56
ianmarkk (citat):
Zašto naši nisu koristili ništa od DDR-a? Jel se neko seča dal smo u JNA imali išta iz NDR? Ja ne mogu, da nađem bilo šta.....
Moguće Carl Zeiss Jena optika...
Odnosno ono s čim su sudjelovali u proizvodnji sovjetskog oružja, pa je došlo k nama...
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 17:48
Max Blitz (citat):
Moguće Carl Zeiss Jena optika...
Odnosno ono s čim su sudjelovali u proizvodnji sovjetskog oružja, pa je došlo k nama...
Možda si u pravu, optika im je bila odlična.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 17:53
Hvala ti puno za onu menjanje straže u Berlinu. ja sam je lično video, stvarno super, šteta što je mnogo dobrih stvari propalo ili nestalo
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: DDR (NDR) država i armija 13.07.14 22:07
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 14.07.14 13:58
Bravo lacoš imaš pravo, dogovorio bi se sa muzejem i još nekim ljubiteljima vojničkih stvari i to je to
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 14.07.14 14:06
ianmarkk (citat):
Bravo lacoš imaš pravo, dogovorio bi se sa muzejem i još nekim ljubiteljima vojničkih stvari i to je to
Dizalica ima ugrađenu vagu.Pročitaš na displeju koliko kila,pogledaš koja je cijena aluminija,odeš na blagajnu i platiš.Daš račun šoferu i voziš doma.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 14.07.14 15:38
lacoš (citat):
Dizalica ima ugrađenu vagu.Pročitaš na displeju koliko kila,pogledaš koja je cijena aluminija,odeš na blagajnu i platiš.Daš račun šoferu i voziš doma.
Zar nije lakse ponijeti kanister-dva kerozina, uvrnes kljuc, svezes se (zbog policije), prva-druga-treca...Dok prebacis u cetvrtu eto te u kuci (necijoj )
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 14.07.14 16:32
pera84 (citat):
Zar nije lakse ponijeti kanister-dva kerozina, uvrnes kljuc, svezes se (zbog policije), prva-druga-treca...Dok prebacis u cetvrtu eto te u kuci (necijoj )
Prava ideja
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 15.07.14 22:52
ianmarkk (citat):
naravno bez znakova (-) ili praznih mesta. Možeš i da klikneš ikonu youtube kad pišeš pa tamo staviš link + insert.
Ako nisi siguran kako če izgledati, idi prvo na ''Previev'' pa ako ne ispadne popravljaj pre slanja.
Meni se više sviđa ova sa malo manje ogleda ali u pricipu su iste
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 15.07.14 23:21
ianmarkk (citat):
Trabi i to armijski coool. Pa i onaj OMZ to su bile ko što si rekao Pero dobre mašine. Zašto naši nisu koristili ništa od DDR-a? Jel se neko seča dal smo u JNA imali išta iz NDR? Ja ne mogu, da nađem bilo šta.....
Za motore nisam čuo da bi jih imali. Po meni je MZ, mnogo primerniji nego MG Nuovo Falcone. Možda se im žurilo da promene stare NSU. Po mojim podatcima su jih imali pre MG (Moto Guzzi). Iako je i MZ imao one kamermanske i sa military opremom več pre nego su počeli raditi MG. MG je imao zakomliciraniji i skuplji motor za održavanje, nije bio skoro ništa brži, ali puno teži, preko 200kg. To može predstavljati problem kod vožnje na terenu a i po ravnom za neiskusne vozače.
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 16.07.14 9:49
Pero™ (citat):
Za motore nisam čuo da bi jih imali. Po meni je MZ, mnogo primerniji nego MG Nuovo Falcone. Možda se im žurilo da promene stare NSU. Po mojim podatcima su jih imali pre MG (Moto Guzzi). Iako je i MZ imao one kamermanske i sa military opremom več pre nego su počeli raditi MG. MG je imao zakomliciraniji i skuplji motor za održavanje, nije bio skoro ništa brži, ali puno teži, preko 200kg. To može predstavljati problem kod vožnje na terenu a i po ravnom za neiskusne vozače.
2ookg je dosta i previše, ko zna ko je tada odlučivao a lično mislim, da bi OMZ bio jeftiniji i bolji nego MG...
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 16.07.14 9:50
naravno bez znakova (-) ili praznih mesta. Možeš i da klikneš ikonu youtube kad pišeš pa tamo staviš link + insert.
Ako nisi siguran kako če izgledati, idi prvo na ''Previev'' pa ako ne ispadne popravljaj pre slanja.
Sad mogu a nisam tada kad sam to napisao.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 16.07.14 22:46
Ovako je izgledala vojnička knjižica (vojaška knjižica) sive boje i izgleda, da su dobili i metalnu pločicu za identifikaciju. Mi je nismo dobili ili ipak neki? Ja se ne sečam... [You must be registered and logged in to see this image.] Metalnu pločicu su zvali "pseča pločica"
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 16.07.14 23:18
Eeeeee nisam pogledao kad si registriran, neki forumi imaju po vremenu, neki po prilozima.
Ove pločice u JNA ja nisam video, niti čuo pa ne mogu da kažem ništa.
MZ ima več pripremljeno da se na njega priključi prikolica. To uvečava mogučnost prevoza manjih stvari i zaliha, ali umanjuje terenske sposobnosti. Ipak nije to Ural pa da ima pogon i na točku od prikolice.
A što se tiče prednjeg vešanja, to je još uvek jedno boljih rešenja... al' ružno je
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 17.07.14 13:10
Pero™ (citat):
Eeeeee nisam pogledao kad si registriran, neki forumi imaju po vremenu, neki po prilozima.
Ove pločice u JNA ja nisam video, niti čuo pa ne mogu da kažem ništa.
MZ ima več pripremljeno da se na njega priključi prikolica. To uvečava mogučnost prevoza manjih stvari i zaliha, ali umanjuje terenske sposobnosti. Ipak nije to Ural pa da ima pogon i na točku od prikolice.
A što se tiče prednjeg vešanja, to je još uvek jedno boljih rešenja... al' ružno je
ne brini ali dok nisi 7 dana na forumu skoro ništa ne možeš ni stavljati i ne citirati. I ja nisam ni video ni čuo o pločicama, možda samo u vreme rata, da jih na brzinu izrade?? Ko zna. Jeste MZ svakako vrlo dobra mašina. Koji je taj Ural, neki ruski, sovjetski?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: DDR (NDR) država i armija 18.07.14 0:37
Ural je Sovjetski, sada Ruski. Ima jih puno polovnih i na avto.net
Na nekoliko mesta videa dobro se vidi kod ubrzanja na prašnom terenu spotklizavaju oba točka, poslednji od motora i onaj od prikolice