FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 17.06.14 23:14
hydrocyclina se sečam iz mladosti, prodavao se u apotekama, samo da je bio u malim limenim tubicama, ne u loncima. Upotrebljavao se kao antibiotička mast pri manjim povredama kože.
Pero™: komentar modifikovan dana: 17.06.14 23:26; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 17.06.14 23:19
Vojno pakovanje.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 18.06.14 7:10
Stazio (citat):
ZAGORAC (citat):
... Za tu ne znam,ta koju sam upotrijebio bila je svjetložuta i jako gusta.
Opisao si hydrocyclin mast, bar se pod tim imenom danas prodaje u apotekama.
Kako se mast zvala stvarno se ne mogu sjetiti.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 18.06.14 15:39
Hydrocykin mast je proizvodila Galenika a Geokorton mast Pliva to su potpuno identične masti no koliko ja znam ni jedan se više ne proizvodi za Geokorton sam siguran!! Obje su žute i guste koegzistencije, one su i antibiotici, antihistaminici i još ponešto te su bile preskupe za tadašnju JNA vjerojatno nešto u zamjenu smjesa nekog panthenola slično dječjoj masti !!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 18.06.14 19:49
Gringo (citat):
Hydrocykin mast je proizvodila Galenika a Geokorton mast Pliva to su potpuno identične masti no koliko ja znam ni jedan se više ne proizvodi za Geokorton sam siguran!! Obje su žute i guste koegzistencije, one su i antibiotici, antihistaminici i još ponešto te su bile preskupe za tadašnju JNA vjerojatno nešto u zamjenu smjesa nekog panthenola slično dječjoj masti !!!
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 18.06.14 22:03
Gringo (citat):
Hydrocykin mast je proizvodila Galenika a Geokorton mast Pliva to su potpuno identične masti no koliko ja znam ni jedan se više ne proizvodi za Geokorton sam siguran!! Obje su žute i guste koegzistencije, one su i antibiotici, antihistaminici i još ponešto te su bile preskupe zatadašnju JNA vjerojatno nešto u zamjenu smjesa nekog panthenola slično dječjoj masti !!!
Možda nije bilo preskupo za "pravu ekipu"'Ipak mi nismo bili bilo tko i bilo gdje u onim vremenima.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 18.06.14 23:52
Možda je za nas smrtnike bilo skupo u takvim količinama, a i rok trajanja nije neograničen. Ali sumnjam da je bilo skupo za vojsku. Koliko cela armija potroši goriva, maziva, hrane, opreme, oružja, municije,...
30g tuba bepanthena (mislim da sadrži panthenol) košta kusur više od 6€
Na strani Galenike nešto piše o Hydrocyclinu, ali piše i da se izdaje samo na lekarski recept.
Šta je tačno bila ta mast nečemo saznati a i sad je sve jedno.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 19.06.14 0:32
Pero™ (citat):
Možda je za nas smrtnike bilo skupo u takvim količinama, a i rok trajanja nije neograničen. Ali sumnjam da je bilo skupo za vojsku. Koliko cela armija potroši goriva, maziva, hrane, opreme, oružja, municije,...
30g tuba bepanthena (mislim da sadrži panthenol) košta kusur više od 6€
Na strani Galenike nešto piše o Hydrocyclinu, ali piše i da se izdaje samo na lekarski recept.
Šta je tačno bila ta mast nečemo saznati a i sad je sve jedno.
Bila je to mast protiv smrzotina-ozeblina 99%!
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 19.06.14 1:05
Kod nas je bila krema protiv smrzotina crne boje. Kako je bilo drugde neznam.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 24.06.14 8:08
Da. Jednostavno pojma nemam kako su mi ispale lisice i gdje su mi ispale. Lisice smo nosili za opasačem. Bilo bi pametnije da smo ih držali u džepu. To nikada nisam ni prijavio komandiru karaule tako da zbog toga nisam ni odgovarao. Komandir karaule za to nije ni znao dok sam god ja bio u karauli. Da li je otkriven manjak jednog komada lisica nakon moga odlaska ne znam. Vjerojatno je, kada je bio popis opreme koji je na zaduženju karaule "Ceršak".
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 27.06.14 9:24
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Izgubiti lisice......
Da. Jednostavno pojma nemam kako su mi ispale lisice i gdje su mi ispale. Lisice smo nosili za opasačem. Bilo bi pametnije da smo ih držali u džepu. To nikada nisam ni prijavio komandiru karaule tako da zbog toga nisam ni odgovarao. Komandir karaule za to nije ni znao dok sam god ja bio u karauli. Da li je otkriven manjak jednog komada lisica nakon moga odlaska ne znam. Vjerojatno je, kada je bio popis opreme koji je na zaduženju karaule "Ceršak".
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 27.06.14 21:55
Zagorac,kad smo već kod lisica.....da li su vojne i policijske bile iste i u čemu je bila razlika ako nisu?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 27.06.14 23:19
dojran (citat):
Zagorac,kad smo već kod lisica.....da li su vojne i policijske bile iste i u čemu je bila razlika ako nisu?
Mi smo u JNA imali dve vrste lisica, takve što se odklučavaju sa klučem sa jednim zubom, i takvim sa dva. One sa jednim zubom možeš odključati iza leđa sa ''izbijačem'' od puške. One bolje je malo teže. Ključi su isti, tako da ako imaš varijantu 1 i 2 može svako da odključa, recimo, vojnik ga uklene, na karauli mogu da ga odklene.
Nisam 100% siguran, ali mislim da nema razlike među vojnim i policijskim lisicama.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 28.06.14 10:33
Pero™ (citat):
dojran (citat):
Mi smo u JNA imali dve vrste lisica, takve što se odklučavaju sa klučem sa jednim zubom, i takvim sa dva. One sa jednim zubom možeš odključati iza leđa sa ''izbijačem'' od puške. One bolje je malo teže. Ključi su isti, tako da ako imaš varijantu 1 i 2 može svako da odključa, recimo, vojnik ga uklene, na karauli mogu da ga odklene.
Nisam 100% siguran, ali mislim da nema razlike među vojnim i policijskim lisicama.
U ono vrijeme su policijske i naše bile iste(ključ sa dva zuba) Kad sam bio na redovnom imao sam priliku u to se uvjeriti.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 28.06.14 16:03
ZAGORAC (citat):
Pero™ (citat):
dojran (citat):
U ono vrijeme su policijske i naše bile iste(ključ sa dva zuba) Kad sam bio na redovnom imao sam priliku u to se uvjeriti.
Imao si ih na rukama, to jest U rukama?
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 28.06.14 16:23
Imam doma dva para, nisu iste. [You must be registered and logged in to see this image.]
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 28.06.14 21:57
Karike....karike su različite,odnosno broj.Uz min.razlike otključavanja vojne su imale 5 karika a policijske 3,tako da si vojne mogao otključati zakretanjem ruku što kod policijskih nije bilo moguće.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 30.06.14 7:19
SveJug (citat):
ZAGORAC (citat):
Pero™ (citat):
dojran (citat):
Imao si ih na rukama, to jest U rukama?
U rukama,događaj sa redovnog opisan u prvom dijelu teme. Policajac koji mi je omogućio usporedbu prezivao se Karakaš.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 02.07.14 8:15
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.07.14 1:54
Zagorac,vec te pitah,ali verovatno ili nisi obratio paznju,ili prevideo,ali negde na nekoj od tvojih tama sa i oko Debra pojavio se "NENADKARLO",momak koji bio na Bitusi,ali nesto ga nema u kasnijim radovima,Dali si u toku stase zbilo sa pomenutim momkom
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.07.14 6:25
ZAGORAC (citat):
Max Blitz (citat):
ZAGORAC (citat):
Gringo (citat):
Nisi je ništa pitao pokušao zapoočeti lijepi odgovor, od kaj si be, šo praviš..........pa koji si ti lik???
Kaj da je pitam? Bila je prekrasna, neki drugi svijet za vojnika sa planine. Malo sam "pasao" oči, upamtio sandale, haljinu kosu......
I i dobio bi čestitiku na lokalnom radiju Na svojata sakana kjerka poželuvamo ubavi deni za venčanite!! S pesmata...
ZAGORAC:Neprimjereni dio obrisan od strane moderatora.
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.07.14 7:16
ercov54 (citat):
Zagorac,vec te pitah,ali verovatno ili nisi obratio paznju,ili prevideo,ali negde na nekoj od tvojih tama sa i oko Debra pojavio se "NENADKARLO",momak koji bio na Bitusi,ali nesto ga nema u kasnijim radovima,Dali si u toku stase zbilo sa pomenutim momkom
Ne znam što je sa njim,posljednji put je nešto napisao na forumu 29.veljače 2012.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.07.14 21:38
Možda sam Splite pronašao i ja svog Mirana Cvirka,danas sam stupio u kontakt sa jednom osobom iz sela Modroć i saznao da se ona napuštena karaula zvala VETERNIK Smiješi mi se i veza sa pograničnom policijom,možda osvane slika E-25 u sadašnjem stanju.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.07.14 23:29
ZAGORAC (citat):
Možda sam Splite pronašao i ja svog Mirana Cvilka, danas sam stupio u kontakt sa jednom osobom iz sela Modroć i saznao da se ona napuštena karaula zvala VETERNIK Smiješi mi se i veza sa pograničnom policijom,možda osvane slika E-25 u sadašnjem stanju.
Čekam pažljivo što će biti od tih tvojih dopisnika iz sela Modrić. Mislim da je Miran Cvilak pokorio F.B.P.N. JNA sa svojim slikama i saznanjima. A još nismo došli do kraja.!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 16.07.14 7:53
Da se bar javi netko tko je tog dana bio do E-27. Možda bi se sjetio zašto i kuda je krenuo vojnik iza leđa desetara? Bilo bi interesantno i za kolege sa Lakavice.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 19.08.14 13:36
[You must be registered and logged in to see this image.] 1:granična linija kroz šumu 2:njihova patrolna staza 3:naša patrolna staza 4.točna granična linija na čistini
Vojnik Graničar Pukovnik
Zagorac. Zanima me ovaj puteljak kojeg sam označio sa ove 3 strelice. Jeste li i vi ovo koristili i utabali ove staze ili je ovo iz novijeg vremena.!? Jer gledam ovaj tvoj puteljak pod brojem 3 je očito zarastao ne vidi se da dolazi do šume.!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 20.08.14 7:26
Taj puteljak je patrolna staza,utabali su je oni prije mene,a vidim da ju koristi i pogranična policija. Vidi se staza kroz šumu,spušta se od E-26/8.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 20.08.14 8:26
ZAGORAC (citat):
Taj puteljak je patrolna staza,utabali su je oni prije mene,a vidim da ju koristi i pogranična policija. Vidi se staza kroz šumu,spušta se od E-26/8.
Tamo kde JNA čizma gazi, tamo trava ne raste više!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 20.08.14 9:29
Pero™ (citat):
Tamo kde JNA čizma gazi, tamo trava ne raste više!
Izraste trava brzo i grmlje zaraste staze. U kasnu jesen stazu je skrivalo opalo lišće. Tko nije probao ne zna kako je teško hodati po lišću.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 21.08.14 8:25
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 21.08.14 9:34
Vidiš da ne raste...
I sa satelita se vidi sličan puteljak kde smo mi išli. Naravno kad nas više neče biti ipak če sve zarasti, ali za to treba vremena. Zapravo zavisi i od klimatskih uslova, zemlje, itd... Kod nas je bila nikakva zemlja, i trava je jedva rasla.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 21.08.14 12:11
Pero™ (citat):
Vidiš da ne raste...
I sa satelita se vidi sličan puteljak kde smo mi išli. Naravno kad nas više neče biti ipak če sve zarasti, ali za to treba vremena. Zapravo zavisi i od klimatskih uslova, zemlje, itd... Kod nas je bila nikakva zemlja, i trava je jedva rasla.
Rasla bi ona,samo tud prolaze mještani sela Modrić na putu prema ruševinama karaule Veternik i dalje prema desetarovom grobu i Raduču. U ovo bi vrijeme sad dolje trebalo biti vrganja u šumi iznad karaule Veternik,lijevo prema E-26/4 i desno prema E-25/7.
Vojnik Graničar Pukovnik
Zbog toga što oni nemaju internet puno toga nećeš vidjeti i doznati.!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 25.08.14 7:56
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Moj "Miran Cvilak" mi se ne javlja, čim nešto saznam javim. Koliko sam ga shvatio, u Modriću nemaju pristup internetu.
Dogovoreno je da to ide "okolo",slikanje mobitelom i fotoaparatom pa onda na računalo u Strugi ili negdje drugdje. Nadam se da će se držati dogovora.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 25.08.14 21:53
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Moj "Miran Cvilak" mi se ne javlja, čim nešto saznam javim. Koliko sam ga shvatio, u Modriću nemaju pristup internetu.
Dogovoreno je da to ide "okolo",slikanje mobitelom i fotoaparatom pa onda na računalo u Strugi ili negdje drugdje. Nadam se da će se držati dogovora.
I u Bitusi jako los net,doduse ovaj momak malo komunicira sa mobitelom,i ja se nadam ,i ocekujem da nesto odradio,a da ga sad davim i pritiskam bude malo kvarno sa moje strane,ali kao sto rece Zagorac,nadam se da ispostuje dogovor,mada puno toga vec uradio do sada,tako da nesmem da davim vise
mornar71 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 202 ČLAN OD: : 2013-03-05 valjevo
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 25.08.14 22:46
Ercov primeni metode tvog desetara Rada,valjda te on necem obucio kako izvuci jos poneku informaciju.Mene interesuje kada je najlepse posetiti taj deo ubave Makedonije.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme)