FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
-brojno stanje sa obrazloženjem -stanje u skladištu BTS -stanje u skladištu namirnica -rashodi -raspored u skladu sa vatrenom moči -šifranik -službeni psi -raspored za redovno -knjiga dnevnih zapovjedi i raspored dežurstva -raspored održavanje nastave gađanja Kompletni prijavak sa kasnije pisanim obrazloženjem druže desetaru!
Vojnik Graničar (citat):
Zagorac. I moj komandir karaule "Ceršak" bi se namučio da bi odgovorio na sva ova tvoja pitanja. Mislim da će Nik za odgovoriti na ovo morati uzeti godišnji odmor.
ZAGORAC (citat):
To je inače bila Gavrina "pjesmica" kad se vratio sa sedmodnevnog godišnjeg u srpnju 1982".
Zagorac.! Je li Gavro ovu vašu "pjesmicu" pitao samo desetare ili svakoga graničara iz karaule "Drenok".!?
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 13.04.14 13:00
Desetare i dežurnog.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
ZAGORAC (citat): 1-brojno stanje sa obrazloženjem 2-stanje u skladištu BTS 3-stanje u skladištu namirnica 4-rashodi 5-raspored u skladu sa vatrenom moči 6-šifranik 7-službeni psi 8-raspored za redovno 9-knjiga dnevnih zapovjedi i raspored dežurstva 10-raspored održavanje nastave gađanja Kompletni prijavak sa kasnije pisanim obrazloženjem druže desetaru!
1. Brojno stanje sa obrazloženjem. Njega je zanimalo da mu dežurni karaule raportira koliko graničara ima na terenu, gdje su raspoređeni i od kada do kada. To je trebao znati i stražar kod karaule. Iako je komandir karaule to znao jer je sam pisao raspored.
2. Stanje u skladištu BTS. Nikada nikoga to nije pitao, to je jedino on znao.
3. Stanje u skladištu namirnica. To je znao samo skladištara, a o tome desetari i dežurni karaule nisu trebali znati ništa.
4. Rashodi. Nikoga o tome nije pitao.
5. Raspored u skladu sa vatrenom moči. To su trebali svi znati.
6. Šifrarnik. To je znao samo komandir karaule. Mi bi dobijali šifrirane poruke putem telefona iz graničnog odsjeka. (Imam neke sačuvane u dnevniku)
7. Službeni psi. To je pitao samo kerovođe.
8. Raspored za redovno. To je on pisao i odobravao.
9. Knjiga dnevnih zapovjedi i raspored dežurstva. To je on pisao. Svaki plan komandira karaule o zasjedama i patrolama je skladištar morao da prepiše u posebnu JNA knjigu koja se vodila u karauli.
10. Raspored održavanje nastave gađanja. Nikada nikoga o tome nije pitao, on nas je vodio na gađanje i pravio plan gađanja.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 13.04.14 15:10
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat): 1-brojno stanje sa obrazloženjem 2-stanje u skladištu BTS 3-stanje u skladištu namirnica 4-rashodi 5-raspored u skladu sa vatrenom moči 6-šifranik 7-službeni psi 8-raspored za redovno 9-knjiga dnevnih zapovjedi i raspored dežurstva 10-raspored održavanje nastave gađanja Kompletni prijavak sa kasnije pisanim obrazloženjem druže desetaru!
1. Brojno stanje sa obrazloženjem. Njega je zanimalo da mu dežurni karaule raportira koliko graničara ima na terenu, gdje su raspoređeni i od kada do kada. To je trebao znati i stražar kod karaule. Iako je komandir karaule to znao jer je sam pisao raspored.
2. Stanje u skladištu BTS. Nikada nikoga to nije pitao, to je jedino on znao.
3. Stanje u skladištu namirnica. To je znao samo skladištara, a o tome desetari i dežurni karaule nisu trebali znati ništa.
4. Rashodi. Nikoga o tome nije pitao.
5. Raspored u skladu sa vatrenom moči. To su trebali svi znati.
6. Šifrarnik. To je znao samo komandir karaule. Mi bi dobijali šifrirane poruke putem telefona iz graničnog odsjeka. (Imam neke sačuvane u dnevniku)
7. Službeni psi. To je pitao samo kerovođe.
8. Raspored za redovno. To je on pisao i odobravao.
9. Knjiga dnevnih zapovjedi i raspored dežurstva. To je on pisao. Svaki plan komandira karaule o zasjedama i patrolama je skladištar morao da prepiše u posebnu JNA knjigu koja se vodila u karauli.
10. Raspored održavanje nastave gađanja. Nikada nikoga o tome nije pitao, on nas je vodio na gađanje i pravio plan gađanja.
DRENAK
1:Raspored je pisao dežurni karaule(danas za sutra) 2:Desetari i dežurni su u svakom trenutku morali znati kakvo je stanje sa BTS (imali su tome pristup) 3:Kuhar je bio dužan svakodnevno izvjestiti dežurnog o stanju zaliha 4:Dežurni i desetari su morali znati što je od opreme rashodovano(potrgano i nije za uporabu),pokvareno osobito se to odnosilo na sredstva veze i baterije. 5:Dežurni je morao znati koliko ljudstva i u kojem sastavu mu je bilo na rejonu i karauli,koliko AP,PM,snajpera i streljiva sa kojim je ljudstvo raspolagalo 6:Svi na rejonu su morali imati šifranik i kontakt između karaule(dežurnog) i rejona odvijao se sredstvima veze i šiframa 7:Dežurni je morao znati što je sa psima 8:Dežurni i desetari su morali znati tko je na redovnom i kad se vrača,tko ide sljedeći kad. 9:U knjizi dnevnih zapovjedi je bio kompletan raspored i u istu se po povratku sa rejona upisivalo stanje na terenu.Upisao se sastav,vrijeme dužnosti,plan dužnosti i onda se ostavilo pola stranice da po povratku vođa upiše događanja. 10:Nastava gađanja nije gađanje nego upoznavanje sa opremom,BTS,i naoružanjem kojeg je svatko dužio.U ovom slučaju radilo se o ponavljanju sa osnovne obuke.(barem se to onda tako zvalo)
Vojnik Graničar Pukovnik
1:Raspored je pisao dežurni karaule (danas za sutra) 2:Desetari i dežurni su u svakom trenutku morali znati kakvo je stanje sa BTS (imali su tome pristup) 3:Kuhar je bio dužan svakodnevno izvjestiti dežurnog o stanju zaliha 4:Dežurni i desetari su morali znati što je od opreme rashodovano (potrgano i nije za uporabu), pokvareno osobito se to odnosilo na sredstva veze i baterije. 5:Dežurni je morao znati koliko ljudstva i u kojem sastavu mu je bilo na rejonu i karauli,koliko AP,PM,snajpera i streljiva sa kojim je ljudstvo raspolagalo 6:Svi na rejonu su morali imati šifranik i kontakt između karaule (dežurnog) i rejona odvijao se sredstvima veze i šiframa 7:Dežurni je morao znati što je sa psima 8:Dežurni i desetari su morali znati tko je na redovnom i kad se vrača,tko ide sljedeći kad. 9:U knjizi dnevnih zapovjedi je bio kompletan raspored i u istu se po povratku sa rejona upisivalo stanje na terenu. Upisao se sastav,vrijeme dužnosti,plan dužnosti i onda se ostavilo pola stranice da po povratku vođa upiše događanja. 10:Nastava gađanja nije gađanje nego upoznavanje sa opremom,BTS,i naoružanjem kojeg je svatko dužio. U ovom slučaju radilo se o ponavljanju sa osnovne obuke. (barem se to onda tako zvalo)
1. Isto je komandir radio i kod mene, dansa za sutra, osim ako je trebao negdje ići pa je za nekoliko dana unaprijed to sredio.
2. Nismo imali pristup BTS, mogli smo jedino da komandir karaule nije u karauli a u tom trenutku nas netko napadne, tada uzimamo ključ, razvaljivamo žig sa vrata i ulazimo i uzimamo što nam je potrebno.
3. Kuhar nikada nije izvještavao dežurnog karaule. Jer sam i sam bio dežurni karaule tako da to sigurno znam.
4. Ovo bi dopunio - ispravio, i ja kao dežurni karaule sam trebao izvjestiti komandira karaule o tome što je oštečeno, što se više ne može upotrijebiti....
5. Mene kao dežurnog karaule nitko nikada nije pitao koliko pušaka imamo, puškomitraljeza, snajpera... Trebalo je znati koliko graničara imamo na terenu ali ne i koliko ih imamo u karauli, gdje se nalaze na terenu, od kada do kada su na terenu, koja je lozinka.... Znam da dok bi ja bio dežurni karaule, u karauli bi dolazili podoficiri i oficiri tj. od zastavnika, kapetana, potpukovnika (ili pukovnika nisam sada siguran) i nikada nitko nije pitao koliko imamo graničara u karauli sve je zanimalo koliko imamo graničara na terenu. Što se tiče metaka koliko imamo, tu je bio problem, pucalo se često tako da ni sam komandir karaule kada bi nam davao popunu bi bitao koliko ti treba metaka.
6. Radio stanicu sam na teren nosio nekoliko puta ali kad smo vidjeli da ne rade više ih nismo nosili. Kad bi sa terena zvao dežurnog karaule zvao bi ga po imenu i rekao bi mu u čemu je problem, ako ga je bilo. Nismo za to koristili nikakve šifre.
7. Dežurni je morao znati da su psi (na broju) kod karaule ili na terenu i ništa više.
8. Ja kao dežurni karaule nisam znao tko je na redovnom. Znao sam jedino ako se raspitao. A kada se netko vrača sa redovnog i za to sam se morao raspitati ali opet od toga raspitivanja nikakve koristi jer to nikoga od podoficira i oficira nije zanimalo, pa usput i mene.
9. I kod mene je ista procerura bila, sjećam se da je ta knjiga koju je vodio skladištar karaule imala po svojim stranicama iscrtane crte u koje su se upisivali svi ti podaci. Jedino nikada vođa patrole nije pisao u tu knjigu svoja zapažanja. To je usmeno rekao dežurnom karaule a dežurni karaule je putem telefona o tome izvjestio komandu graničnog odsjeka. Ne mogu se sjetiti da li je to isto skladištar upisivao u tu "svoju" knjigu koju je vodio.
10. Obuka sa osobnim naoružanjem je u karauli bila samo dok je trajala graničarska obuka. Kasnje se sve svodilo na održavanje naoružanja i nije bilo obuke sa nikakvim BTS (bojno tehničkim sredstvima) ako sam dobro razumio ovu kraticu.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 13.04.14 20:36
Dosta različito.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 13.04.14 20:43
ZAGORAC (citat):
Dosta različito.
Čudni su puti gospodnji.!
ZAGORAC Kapetan