FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Pa kad ti netko kaže bio sam u JNA, he he he he... Pogledajte sliku junaci. Pa ti sada hajde u patrolu i zasjedu.!!! Ovo je ravno onome "Igmanskom maršu".!!! Hajde ti ovdje naloži vatru, hajde se ugrij.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 28.12.13 20:15
Pa druze kapetane,ti sam znas da su u vojsku isli samo sposobni za sve izazove,sto bi rekao stih iz neke stare skolske pesme-kadar stici i uteci,i na strasnom mestu postojati-
dražen Gušter
BROJ POSTOVA: : 49 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 28.12.13 22:00
duci64 (citat):
sa malim zakašnjenjem sretan bozić i nova godina svim pripadnicima nekadašnje jna
I Tebi gospodine duci64
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 30.12.13 12:31
I kod nas je bilo sličnih staza, ali su bile širine za jednog Pinza. A sneg je bio isti....
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 30.12.13 23:02
Pero™ (citat):
I kod nas je bilo sličnih staza, ali su bile širine za jednog Pinza. A sneg je bio isti....
Sama sreca sto na Bituse za vreme velikog snega nije bilo patrola na reonu,a i kako jer teren jako nepristupacan,samo kozjim stazama se izlazilo
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 30.12.13 23:23
Mi smo išli i po snegu i po magli. Jedinostaza je bila malo šira, ali ionako zimi nije mogao ni pinz do karaule i dalje prema terenu. Imali smo još jedan put prema terenu, ali tamo ni pinz nije mogao da prođe (mislim za leto). Zapravo, zimi smo bili odsečeni od sveta, jedino pešice smo mogli u selo.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 31.12.13 0:54
Pero™ (citat):
Mi smo išli i po snegu i po magli. Jedinostaza je bila malo šira, ali ionako zimi nije mogao ni pinz do karaule i dalje prema terenu. Imali smo još jedan put prema terenu, ali tamo ni pinz nije mogao da prođe (mislim za leto). Zapravo, zimi smo bili odsečeni od sveta, jedino pešice smo mogli u selo.
Koja razlika u vremenu i standardu,vi koristili motorna vozila,a kod mene jedino prevozna i tovarna usluga bila je kobila "Drina",a odlazak na reon,normalno peske.mislim da je bilo nekih 8km do reona!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 31.12.13 1:45
Nisi me dobro razumeo. Mi u patrolu nikad nismo išli pincem, uvek peške. Zimi nije bilo ni prohodno za bilo kakvo vozilo. Teoretski je bio naš teren ''tenkovski neprehodan''. Sve zalihe što smo morali zimi da dopunjavamo, prenosili smo jih na leđima.
Hteo sam da kažem, da je jedan od puteva sličio ovome, ali bio je malo širi. Jedno 2-3 puta leti smo dobili na posetu pinza, Pokupili smo neka drva za kolce, pa smo jih stavljali uz put, koji je išao uz granicu. Još se sečam koliko ''batina'' sam dobio od grana uz put (prema granici).
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 01.01.14 21:29
Uz cestitku za srecu u Novoj godini,pozdrav za sve sa DRENKA!
dražen Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 01.01.14 23:03
duci64 (citat):
drazene u naše vreme nije bilo gospode ipak hvala ti
Naravno da je bilo,samo se ne sjećam da sam to vidio u pravilu službe.Svejedno sretna Tebi i Nova godina.
dražen Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 01.01.14 23:05
ercov54 (citat):
Evo proćitah o tom vašem Drenku,ispada kao da vas je tamo bilo tristo koliko o njemu pišete,a još ne shvatih gdje i šta je to.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 01.01.14 23:11
ercov54 (citat):
Pridružujem se čestitki, (iako nisam bo na drenoku) voleo bi ju da je razširim i na sve prpadnike JNA, a narovno i pripadnice što suslužile ili radile u JNA.
Inače ne, mi nismo imali sreče da se vozimo pinzem. I po terenu je bilo isuviše snega, a od sela bo karaule je bilo na ekim mestima i do dva metra snega.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 01.01.14 23:27
dražen (citat):
Evo proćitah o tom vašem Drenku,ispada kao da vas je tamo bilo tristo koliko o njemu pišete,a još ne shvatih gdje i šta je to.
Zdravo, ja sam bio na bugarskoj granici. Imao sam oficire što jih nebi pomenuo imenom. Da se ovako preko interneta sretnemo, opsovao bih. Možda ču jed jednog dana da spomenem kde sam bio, za sad znaju samo prijatelji. Zato i jeste puno doprinosa za karaulu drenok i ceršak. Volim da delim iskutva, ali ni preko intereta ne želim, da nađem meke lkude. Ali moram da kažem da su i zagorac i graničar dali veliki doprinos u očuvanju istorije JNA.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 01.01.14 23:58
Pero™ (citat):
Pridružujem se čestitki, (iako nisam bo na drenoku) voleo bi ju da je razširim i na sve prpadnike JNA, a narovno i pripadnice što suslužile ili radile u JNA.
Inače ne, mi nismo imali sreče da se vozimo pinzem. I po terenu je bilo isuviše snega, a od sela bo karaule je bilo na ekim mestima i do dva metra snega.
Nisam ni ja bio na Drenku,ali dosta se "druzim"sa njima,a vec sam svim bivsim iz JNA u nekom drugom naslovu iliti vec,pozeleo srecu za Novu.Sam sam,nema nikog od "mojih"tako da lutam po ovim temama!
dražen Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 02.01.14 0:06
Pero™ (citat):
Zdravo, ja sam bio na bugarskoj granici. Imao sam oficire što jih nebi pomenuo imenom. Da se ovako preko interneta sretnemo, opsovao bih. Možda ču jed jednog dana da spomenem kde sam bio, za sad znaju samo prijatelji. Zato i jeste puno doprinosa za karaulu drenok i ceršak. Volim da delim iskutva, ali ni preko intereta ne želim, da nađem meke lkude. Ali moram da kažem da su i zagorac i graničar dali veliki doprinos u očuvanju istorije JNA.
Da se razumjemo ja sam bio u Kičevu auto jedinica i vozao sam se širom Makedonije.Sad vidim da je Drenik negdje u okolici Debra,pa da kažem da sam bio i tamo.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 02.01.14 1:32
Ercov, ni ja nemam kontka sa drugovima iz moje generacije. Svi su bili sa seđenom sredjom školom i imali pretenzije za fakultet. Neznam šta jim se desilo u ratu. u vreme raspada SFRJ. Tad smobili brača po oružju.. Žalostno bi mi bilo, da su morali da pucaju na nekadašnje druge.
Dražen, mi smo samo leti videl pinza. Bio je jedan vozač iz Crne gore. Dobar dečko, radio je u luki bar. Sečam se kad smo jednom išlli pincem sa podignutim stranskim ''pogradama'' izlupale su nas grane 100 na čas. Onaj drugi put prema granici, nije bio absolutrno prolazan za nikakvo vozilo.
Inače, naravno da neznam za svako selo po jugi.
li ovde smo da podelimo iskustvo i da naučimo nešto novo.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 02.01.14 7:23
dražen (citat):
Kreni od prve stranice (IMA IH 67) teme koja je zaključana: karaula Drenak 82/83 i sve će ti biti jasno.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 02.01.14 20:53
dražen (citat):
K'o da ja znam gdje je,a i nije bitno za nas,znaju oni koji su tamo bili a mi smo samo podrška a i malo razmjenimo iskustva.Ne znaš ti ni gdje je karaula Nikolić,pa što,zabava,zabava.......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 03.01.14 7:37
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 06.01.14 21:14
Molba za kap ZAGORAC.Jeli izvodljivo da uradis iliti vec,ovakav snimak za Bituse.Ulazio sam ja u ovu tematiku,ali nije sramota reci da ja to neumem da skinem i postavim,nekazem da necu nauciti,ali sada neznam
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 06.01.14 21:20
Nisam znao ni ja,pomogao kapetan lacoš kojemu se kako čujem "ni hčistilo" Riješiti ćemo i tvoje Bituše i Rostuše. Zapravo mene muči program google earth.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 06.01.14 21:29
Sta reci posle ovakvog odgovora,samo puno hvala,a vise me odusevljava razumevanje i zelja za pomoci,doduse i ja cu petljati po kompu,mozda i ubodem pravi redosled poteza
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 06.01.14 21:43
To je u zoni odgovornosti karaule Lakavica,barem sam ja sa svojom patrolom često "zalutao" u 31. granični odsjek Ohrid. Njih sa Lakavice nikad nisam vidio tu.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 10.01.14 14:48
Ako bude pri volji,trebao bi se uključiti jedan "moj" iz Slovenije,klasa travanj,došao iz Bitole.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 10.01.14 14:51
Volio bih da se registrira pod imenom Marica,on zna zašto.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 10.01.14 16:40
ZAGORAC (citat):
Volio bih da se registrira pod imenom Marica,on zna zašto.
Nije valjda.......
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 10.01.14 16:41
ercov54 (citat):
Sta reci posle ovakvog odgovora,samo puno hvala,a vise me odusevljava razumevanje i zelja za pomoci,doduse i ja cu petljati po kompu,mozda i ubodem pravi redosled poteza
Moj ne želi to radit'
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 10.01.14 20:47
dojran (citat):
ercov54 (citat):
Moj ne želi to radit'
Malo sam zatecen,ali sve ce se razjasni,nema razloga za hitnost i brigu
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 10.01.14 21:07
ZAGORAC (citat):
Ako bude pri volji,trebao bi se uključiti jedan "moj" iz Slovenije,klasa travanj,došao iz Bitole.
Da vidimo dali se taj tvoj pojavi,pa da i ja koristim tvoj nacin da se privoli registrovati,jer i ja imam isti slucaj,znam da desetar tadasnji sa Bituse,prati forum,ali neznam iz kojih razloga nece da uzme ucesce.Pokusavam da ga isprovociram,i da ga naljutim da bi se bar tad oglasio bar da me psuje,znam da to umeo jako dobro,doduse ako posle ovolikog vremenskog perioda nije zaboravio
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.01.14 17:47
Nema pa nema "Marice".
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 15.01.14 22:39
ZAGORAC (citat):
Nema pa nema "Marice".
Cekam i ja tu tvoju "Maricu"da vidim nacin kako si je privoleo da se registruje,da bi i ja na taj nacin priveo desetara na informativni razgovor ,a znam da prati forum.Nebih rekao da je nepismen da se snadje u ovome,ali ko zna kako vreme uticalo na njega
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 16.01.14 14:41
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 08.03.14 4:11; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : resize)
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 16.01.14 22:22
E ovo su bila vremena iskrenog drugarstva,nasmejana lica,iako nimalo nije bilo lako biti granicar ,a za psa,to je posebna prica.Svi smo bili svedoci kad kerovodac ode kuci,bar kod nas kerovi su danima zavijali odbijali hranu od drugih vojnika,ocekivali da se njihov prijatelj odnekud pojavi
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 16.01.14 22:32
Ercov, morao bi neko drugi da ga hrani uz prisustvo kerovođe več nekoliko nedelja ranije. Slično je bilo kad smo dobili i drugog, buduči kerovođa je otišao nekoliko nedelja na drugu karaulu po njega pre nego je došao natrag. Pošto je to bilo malo pre mog skidanja, nisam puno radio sa njim, samo sam malo pomagao kerovođi sa savetima.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 16.01.14 22:49
Pero™ (citat):
Ercov, morao bi neko drugi da ga hrani uz prisustvo kerovođe več nekoliko nedelja ranije. Slično je bilo kad smo dobili i drugog, buduči kerovođa je otišao nekoliko nedelja na drugu karaulu po njega pre nego je došao natrag. Pošto je to bilo malo pre mog skidanja, nisam puno radio sa njim, samo sam malo pomagao kerovođi sa savetima.
U pravu si Pero,samo sto kod nas bio slucaj da jedan pas nikako nije hteo prihvatiti drugog vojnika osim svog kerovodje,a kerovodja bese slovenac,nije bilo vojnika kome nisu potekle suze prilikom rastanka njih dvojice.Pas zavija a vojnik zagrlio psa i place!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 23.01.14 10:42
ercov54 (citat):
U pravu si Pero,samo sto kod nas bio slucaj da jedan pas nikako nije hteo prihvatiti drugog vojnika osim svog kerovodje, a kerovodja bese slovenac,nije bilo vojnika kome nisu potekle suze prilikom rastanka njih dvojice.Pas zavija a vojnik zagrlio psa i place!
Kad sam došao 25.lipnja 82" u popodnevnim satima na karaulu Drenak,dočekao nas je "Gavro",postrojio ispred karaule,zaželio dobrodošlicu i upoznao sa nekim stvarima. Između ostalog,upozorio nas je da se ne približavamo psu koji je iznad grudobrana a to je bio Bin. Raspoređeni smo po spavaonama i negdje oko 17 sati smo zadužili naoružanje i streljivo. Iza 19 sati,poslije večere,jedan po jedan išli smo kod "Gavre" ispitivao nas je sve i svašta. Valjda je htio usporediti naše priče sa "papirima" koji su došli sa nama. Sljedećih 7 dana smo imali doobuku u vidu postupanja na granici i imali samo dužnosti stražara kod karaule.Za sve to vrijeme samo je kuhar prilazio Binu kad mu je nosio hranu i vodu,nitko drugi. Kad god bi patrola išla na rejon 1 i 2 i vodila Rexa,Bin bi digao glavu i uši,ispratio ih pogledom,legao i glavu položio na prednje noge. Nakon doručka a prije moje prve patrole(rejon2),uzeo sam šnitu prepečene tirolke i uputio sam se prema Binu.....
ostalo slijedi.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 23.01.14 12:25
ZAGORAC (citat):
Kad sam došao 25.lipnja 82" u popodnevnim satima na karaulu Drenak,dočekao nas je "Gavro",postrojio ispred karaule,zaželio dobrodošlicu i upoznao sa nekim stvarima. Između ostalog,upozorio nas je da se ne približavamo psu koji je iznad grudobrana a to je bio Bin. Raspoređeni smo po spavaonama i negdje oko 17 sati smo zadužili naoružanje i streljivo. Iza 19 sati,poslije večere,jedan po jedan išli smo kod "Gavre" ispitivao nas je sve i svašta. Valjda je htio usporediti naše priče sa "papirima" koji su došli sa nama. Sljedećih 7 dana smo imali doobuku u vidu postupanja na granici i imali samo dužnosti stražara kod karaule.Za sve to vrijeme samo je kuhar prilazio Binu kad mu je nosio hranu i vodu,nitko drugi. Kad god bi patrola išla na rejon 1 i 2 i vodila Rexa,Bin bi digao glavu i uši,ispratio ih pogledom,legao i glavu položio na prednje noge. Nakon doručka a prije moje prve patrole (rejon2), uzeo sam šnitu prepečene tirolke i uputio sam se prema Binu.....
ostalo slijedi.
Zagorac to si izveo kao u pravom akcijskom filmu. Sačekajte pa će te vidjeti ishod susreta.!!!
oficir s ruzom Džomba
BROJ POSTOVA: : 106 ČLAN OD: : 2012-12-16
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 23.01.14 18:37
gadan je to bio posao momci
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 23.01.14 20:28
Cekam nastavak ZAGORAC
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 24.01.14 9:07
Kad sam došao malo iznad grudobrana Bin je počeo režati,ali nije "iskezio" zube.Približio sam se, čučnuo i ispružio ruku sa tirolskom. Na moje iznenađenje nije šnitu grubo uzeo(bojao sam se za prste),nego onako lagano,gospodski. Sljedečih nekoliko dana sam mu tako povremeno nosio sitnice i mijenjao vodu koja bi bila topla ako ju nije popio. Svi su mi govorili da sam blesav,osobito jedan vojnik iz Zadra,imena se ne sječam,ubrzo se skinuo, zvali smo ga "Barba". To je tako trajalo nekih tjedan dana i kad sam se jedno jutro vratio sa rejona 1,uzeo sam remen i odveo Bina na poligon gdje je na preprekama on vodio mene a ne ja njega. Jednostavno,on je znao redosljed vježbi a ja ne. Ostali su samo čekali kada će me ugristi("Barba",Deari,Todorovski). Nakon par dana trebao sam ići u Debar kao kurir.Todorovski(desetar starije klase) dao mi je brnjicu i rekao da vodim usput i Bina veterinaru.Brnjica je bila šivana od kožnog remenja. "Barba" mi je objasnio gdje trebam čekati autobus iz Struge,savjetovao mi je da Bin(ako će slušati), bude sakriven ispod mostića.Rekao je da se znalo desiti da vozač nije želio stati ako je sa vojnikom bio i pas.Autobus smo čekali na mjestu gdje nije bila redovna stanica. Sljedeće smo jutro u 5,00 ja i Bin krenuli prema Debru.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 24.01.14 19:29
ZAGORAC (citat):
Nakon par dana trebao sam ići u Debar kao kurir. Todorovski (desetar starije klase) dao mi je brnjicu i rekao da vodim usput i Bina veterinaru. Brnjica je bila šivana od kožnog remenja. "Barba" mi je objasnio gdje trebam čekati autobus iz Struge, savjetovao mi je da Bin (ako će slušati), bude sakriven ispod mostića. Rekao je da se znalo desiti da vozač nije želio stati ako je sa vojnikom bio i pas. Autobus smo čekali na mjestu gdje nije bila redovna stanica. Sljedeće smo jutro u 5,00 ja i Bin krenuli prema Debru.
Zagorac. Ovo je zanimjivo. JNA pas u javnom međugradskom autobusu.! Čakam pažljivo ishog putovanja za Debar.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 24.01.14 20:17
Sad se kupuju karte..... ....online..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 24.01.14 22:12
dojran (citat):
Pocinjem da te kapiram,tj tvoj smisao za humor,mogu reci,sjajansi a rasplet putovanja cekam i ja
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) 25.01.14 11:31
ercov54 (citat):
dojran (citat):
Pocinjem da te kapiram,tj tvoj smisao za humor,mogu reci,sjajansi a rasplet putovanja cekam i ja
Zagorac se ne ljuti osim što nas bu sve tužil a i pokušavam ga isprovocirati za nastavak,sorry but yebiga
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme)