FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
pozdrav sa istocne obale atlantika za kolegu "down under"u daleki jugoistok australije
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4625 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.05.13 5:31
Mozda bi bilo interesantno cuti kako i zasto smo otisli u inostranstvo.Ja sam daleke 1986-e otisao iz zezanja,imao iseljenicke papire u dzepu"rekoh da vidim malo USA". Imao dobar posao,sluzbeni auto(fico),ozenjen na frishko. Kada sam drugarima rekao da idem preko crte svi su se cudili. Drugi put o tome opsirnije,odoh u krpe.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.05.13 11:54
milutins (citat):
Mozda bi bilo interesantno cuti kako i zasto smo otisli u inostranstvo.Ja sam daleke 1986-e otisao iz zezanja,imao iseljenicke papire u dzepu"rekoh da vidim malo USA". Imao dobar posao,sluzbeni auto(fico),ozenjen na frishko. Kada sam drugarima rekao da idem preko crte svi su se cudili. Drugi put o tome opsirnije,odoh u krpe.
Jedva čekam a ti u krpe
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Ne znam kako vi, al' ljudi moji, ja kad vidim ovakve slicice ja bi ratov'o i sa Svedskom i Ukrainom i Libijom i ponovo zapoceo gradjanski rat u Americi......
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.05.13 16:02
Jesi razmišljao možda da ti ne ulazi u krevet gola sa štiklama nego gola sa vojničkim čizmama Pa te koji puta opere kundakom.... Možda imaš mali problem
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.05.13 21:52
Hebiga, Purger, neko bi u krevet cizmu, neko "hummera".....
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.05.13 11:56
Hm...nije baš tako Ja bi onu iz Hammera
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.05.13 15:24
Ja kad sam pisao o ratovanju ja sam mislio na rusenje "totalitarnih rezima", "uvodjenje demokratije" i oslobadjanje pripadnica njeznijeg pola od obaveza da sluze vojsku. A o kakvom ti "kundacenju" pricas ja pojma nemam.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.05.13 16:55
Citat :
A o kakvom ti "kundacenju" pricas ja pojma nemam.
Pa učinilo mi se da Max voli onako "žestoko" a ono znaš igrice bič(kanđija),lisice,lance....pa sam tako spomenuo i kundak
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.05.13 16:59
purger (citat):
Citat :
A o kakvom ti "kundacenju" pricas ja pojma nemam.
Pa učinilo mi se da Max voli onako "žestoko" a ono znaš igrice bič(kanđija),lisice,lance....pa sam tako spomenuo i kundak
Naravno da volim žestoko, a usput primjećujem da zajedno nekako kvarimo lijepu temu 'Iseljenici', pa ne bi bilo loše sado-mazo maštarije nastavit na 'Svaštari', usput premjestivši tamo dio zadnjih postova.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.05.13 17:04
Pa Max ti si postavio fotografiju one Svedjanke. Od nje je sve pocelo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.05.13 17:13
dpuric (citat):
I tu si u pravu! Moram opreznije. Htio sam se našalit sa SveJugom, ali ode to onda u druge vode za čas..
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Iseljenici 31.05.13 7:43
Max Blitz (citat):
dpuric (citat):
I tu si u pravu! Moram opreznije. Htio sam se našalit sa SveJugom, ali ode to onda u druge vode za čas..
Ovu reakciju cekam vec poodavno
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4625 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Evo jedne fine iseljenicke price,potvrda da iseljenici cine sve da zadrze lanac sa maticom Dogadjaj se zbio u parohiji kojoj pripadam. Decak na slici iza paroha je moj unuk-"ljuti krajisnik". Nadam se da se nece pogresno shvatiti izvor-blic
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
I mi Vojvodjani smo mornari, bez ladje, po Balasevicu
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 11:04
SveJug, imaš ti dovoljno staža na moru i u CG.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 11:13
Svejug,mislim da su naše crnke bolje od Švedskih plavuša,pa još ako je Mađarica,uh.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 11:37
Stazio (citat):
SveJug, imaš ti dovoljno staža na moru i u CG.
U pravu si!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 11:38
lacoš (citat):
pa još ako je Mađarica,uh.
Nije lacos, poreklom odakle i Stazio .
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 11:41
Mediteraneo!
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 11:43
A,sad mi je jasno zašto ljetuješ u CG,Najbolje je kod punice.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 12:37
lacoš (citat):
A,sad mi je jasno zašto ljetuješ u CG,Najbolje je kod punice.
E pa bogami, u ovom slucaju nije punica bas puno doprinela. Ali joj svaka cast za sve ostalo.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 12:47
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.06.13 21:59
SveJug (citat):
pera84 (citat):
Ili, nedaj Boze, glumica.
Ova je vama vise/bolje poznata nego nama. Svedjani se bas NE ponose sa njom.
Ne znam za Svede, al' Viki ovde puno bolje prolazi od SAAB-a
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 13.06.13 7:02
pera84 (citat):
SveJug (citat):
pera84 (citat):
Ili, nedaj Boze, glumica.
Ova je vama vise/bolje poznata nego nama. Svedjani se bas NE ponose sa njom.
Ne znam za Svede, al' Viki ovde puno bolje prolazi od SAAB-a
A SAAB je GM upropastio. (malo izvan teme)
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.06.13 14:16
Midsommar [You must be registered and logged in to see this link.] je praznik koji se slavi u Skandinaviji i nekim delovima Baltika i Nemacke.
Za Svedjane je mozda, ovaj praznik i veci i slave mozda vise nego Bozic ili uskrs. Ovaj praznik potice jos iz davnina i u vreme jos dok hriscanstvo nije stiglo na ove krajeve. Narod slavi najduzi dan u godini (na severu uopste sunce ne zalazi pa je dan 24 sati) i na neki nacin povezivalo se sa plodnoscu. Tradicija je da mlade cure/zenske uberi 7 vrsta cveca koje stave pod svoj jastuk da bi sanjele momka skim ce provesti resto od zivota.
Proslava pocinje sa time da se okiti Midsommarstång posle koje se igraju razne vste igre
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.06.13 15:21
Ova proslava lepa, nešto slično kao kod nas Đurđevdan, Ederlezi, Zeleni Jure..............
I spoj tradicija je pažnje vredan.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.06.13 18:31
Sve Jug: vešto slično Midsommar imamo i u Sloveniji, zapravo na dva načina.
Ne predveče prvog maja se postavljaju mlaj-evi. Visoke smereke, kde su posečene niže grane, neki put i okičene. Sad se to kombinira sa prvim majem praznikom rada, kad se pale kresovi (jeli to pravi izraz na SH?). Inače mlaj je prastara tradicija.
A imamo i Jurjevo (slično kao đurđevdan na jugu). Ali to se več gubi kao tradicija.
I pokažite tim sveđanima šta je prava hrana, i da je najbolja riba - svinjska ribica.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.06.13 19:27
Što bi rekli oni što sjede na klupi i slušaju priče o ribi : Hebeš ribu koju ....c nije napravio
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 14:09
Na temi namenjenoj tome, a ne na temi o VES-sti JNA.
Ispovest našeg čoveka, pozajmljeno sa drugog foruma:
"Tacno je da Kanada trazi vojnu knjizicu na uvid da bi odobrila nekome vizu (ne govorim o turistickoj vec o svim ostalim vrstama viza), ali ne krsi Kanada nase zakone vec onaj ko tu knjizicu i dostavi njihovim organima na uvid. Ja zivim u Kanadi vec dugi niz godina i kada sam bio u procesu dobijanja vize, na njihovu molbu za vojnom knjizicom na uvid sam jednostavno popunio formular gde sam rekao da se Vojna Knjizica tretira kao vojna tajna i kao takvu ne mogu im je dostaviti. Ako to ucinim prekrsicu zakon svoje maticne drzave, a ako to ucinim svojoj drzavi, t.j. izdam je, sta oni mogu da ocekuju onda od mene da cu da uradim sa njihovom drzavom. Oni su moj stav potpuno uvazili i nikada posle toga mi nisu trazili tako nesto da im dostavim, cak ni u procesu dobijanja kanadskog drzavljnstva."
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 14:22
Kao sto sam i ranije napisao, govorim o tome sta znam i sto mi je poznato. U periodu 90-ih, kada je u najvecem buktao rat na prostoru SFRJ, radio sam kao tumac/prevodioc kako pri policiji tako u pravosudju i znam da pri izpitivanju ibeglice koji su trazili azil u Svedsku, postavljalo se usmeno pitanje dali je osoba u pitanju odsluzio vojni rok ali ne specifiku kao takvu. Niti se trazila vojna knjizica.
Kako je u Americi i Kanadi, neznam.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 14:37
Evo što piše jedna žena iz BiH
Vojna knjižica iz Bosne, potrebna zbog dobijanja kanadske iseljeničke vize
Pokusala sam da pronadjem medju ovim temama odgovor na moj problem, ali ga nisam našla. Već sam postavila pitanje na jednoj temi ali niko nije imao odgovor, pa se nadam da će ovako više ljudi pročitati i možda će neko imati rešenje.
Moj rođeni brat živi u Kanadi kao državljanin. Podneo je aplikaciju za sponzorstvo mene, i naših roditelja. Aplikacija za sponzorstvo je odobrena, a 11.decembra 2009. smo poslali aplikaciju za iseljeničku vizu u Beč. Međutim, 20.01. sam dobila pismo iz kanadske ambasade u Beogradu, u kome nas obaveštavaju da se naš predmet ne nalazi više u Beču već u Beogradu i traže nam dopunu dokumenata.
Između ostalog, traže nam tatinu vojnu knjižicu. Problem je u sledećem, mi smo iz Bosne, tata je 1949.godište i vojni rok je odslužio u bivšoj SFRJ. Kada smo odlazili iz Bosne 1992.knjižicu nije poneo i došli smo u Beograd. On nikada nije učestvovao u ratu na prostoru bivše SFRJ, niti je kasnije bio u nekoj vojnoj evidenciji (nije se prijavio ni u jedan vojni odsek od početka rata u Bosni).
Da li neko ima ideju kako doći do neke potvrde i gde je tražiti?
Pokušala sam u Beogradu i oni mogu samo da daju potvrdu da nije sada, niti je bio u njihovoj evidenciji, ali bojim se da to nije dovoljno. Raspitivali smo se u Bosni ali niko ne zna da nam kaže gde da tražimo.
Da li je neko imao neko slični iskustvo i šta ste uradili?
Svaka pomoć je dobrodošla.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 15:45
Kao neko ko je prosao kroz tu birokratsku dzunglu i gungulu znam da Amerika ne trazi vojnu knjizicu! Mene je americki sluzbenik u Beogradu pitao sledece: Da li ste ucestvovali u ratu? Jesam. Da li ste imali oruzje? Gospodine, mi Balkanci bez oruzja ne idemo ni u svatove a kamol' u rat. Jeste li direktno ucestvovali u borbama i da li ste nekog ubili? Ucestvovao jesam, a dal' sam nekog ubio, ne znam. Bilo je cupavo i nije mi padalo na pamet da idem na drugu stranu i provjeravam. Malo se osmjehnuo, sarnuo nesto u papirima i to je bilo to.
Ljudi koji podnose zahtjeve za iseljenicke vize imaju pogresno ubjedjenje da necije ucesceu ratu automatski povlaci odbijanje zahtjeva. Ali LAGANJE NA ZAHTJEVU, (ako se otkrije, naravno) je ono zbog cega i dan danas ljudi bivaju hapseni i deportovani iz USA. Skoro je bio slucaj covjeka iz Bosne kome su pronasli da je ucestvovao u masakriranju civila. Javni tuzilac je podnio tuzbu zbog "davanja netacnih izjava u procesu useljenja". Mogao je pobit' pola Bosne, zakon to ne interesuje. Moj savjet svima koji pokusavaju useljenje u ovaj dio svijeta: nemojte lagati! Bill Clinton je za malo izgubio fotelju, ne zbog toga sto se kurvao nego sto je pod zakletvom rekao da nije.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8095 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 16:56
St Louis zasto su bosance smestili bas u ovaj grad?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 18:19
Kad se planski naseljava /useljava jedna veca grupa, onda se vodi racuna da tamo gdje idu ima dovoljno posla, stambenog prostora, da je "potrosacka korpa" pristupacna. Ne kosta isto vekna hljeba, galon benzina i stanarina u New Yorku, San Francisku i St Louisu...Dok ne stanes malo na svoje noge. Posle toga, siroko ti polje. To je ono sta je dobro za imigrante. Sad dolazimo do pitanja, a koja je korist za drzavu koja ih prima (jer niko nista ne radi bez razloga). Krajem osamdesetih, grad je poceo lagano da se osipa, zivnuo je kriminal a poceo da umire biznis. Destine hiljada novih gradjana je bila infuzija koja je okrenula stvari u novom pravcu. Sav taj narod treba negdje da radi (i trosi zaradjeno), stanuje, jede, pije, vozi auta, dere obucu i odjecu, djeca idu u skolu....da ne nabrajam vise. St Louis je grad sa najvise bosanaca, ali nije i jedini. Ima jos jedna stvar, a to je cista matematika. Sto je vise jedne populacije u jednom gradu, sve se brze i povecava. Prvo, prirodnim putem; drugo, sledece generacije iseljenika obicno idu tamo gdje vec imaju nekoga od rodbine ili prijatelja.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.11.13 19:24
A u Svedsku je pak suprotno. Kada se izbeglice prime i smeste, pretezno se razporede po celoj zemlji da bi se sto pre i lakse asimilirali. Medjutim cim prodje period da nisu vise pod troskom drzave vec treba da budu samostalni ohmah pocinje grupisanje po nacionalnoj osnovi. Pretezno izbeglice iz arabskih drzava su u Malmö a pak Albanci su u Göteborg. Ostali narodnosti sa prostora SFRJ nisu na neki specifican nacin grupisani. Normalno da ima toga da su neki otisli gde zive njihovi najblizi.