FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Iseljenici

Go down 
+29
tomerc
013gonzo
Četni evidentičar
Gringo
Marduk
zokika
Delboy
semsudin
dinosaurus
Matrix
Pero™
lacoš
Stazio
BEOGRAD
Kemo Specijalac
pera84
dojran
purger
East&West
Gligor
ZAGORAC
bojnik
SveJug
Max Blitz
vladimir
VBČ
pukovnik
dpuric
milutins
33 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20
AutorPoruka
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8095
ČLAN OD: : 2011-01-25

Iseljenici - Page 20 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 8:17

to da ce neko da te pomogne novcano,za smestaj I posao odmah zaboravi. od toga nema nista. nasi ljudi gledaju da te iskoriste maximalno. verovali ili ne   500eur plata  Svedskoj. to nasi biznismeni obecavaju nasim ljudima  a cesto im ni to nedaju  jer nisu zadovoljni uradjenim poslom pa se jos zale  da nemogu da nadju radnike.od 27.nov.2015  sam ovde, niko od tih nasih  me ne ponudi ni jedno pivo  ni jednu cigaru. a bilo ih je dosta
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4622
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 8:37

To sto je Pera naveo u vezi smjestaja i posla(narocito posla)kod nasih ljudi ovdje je apsolutno tacno.Kod mene ovdje u sjevernom New jersey je oko 5000 ljudi sa prostora ex yu,barem 80 % radi kod nasih ljudi.Najcesce u prehrambenoj industriji(mesnica)i gradjevinskoj industriji.
Tih 20 % koji ne rade za zemljake su visoki profesionalci,ljekari,advokati,profesori u skolama i fakultetima,policajci,bankari,mnogi rade na berzi.
Ja nikada ovdje nisam cuo da neko nije platio zemljaka,niti da im daju mizerne plate
Smjestaj?Oko 50% zive u vlastitim kucama,nerijetko i rentaju stanove od zemljaka.
Medjunacionalni odnosi izmedju nasih ljudi sa prostora SFRJ su izuzetno dobri,daleko bolji nego tamo,ljudi se medjusobno druze bez obzira na vjeru i nacionalnost-rat niko ne spominje

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 8:57

tacno  zato sto je to USA a ne Evropa. zato sto nasi ljudi u USA  su usli legalno I legalno rade I borave tamo. posto  ja radim na crno, znaci nelegalno a takvih je nasih zemljaka ovde mnogo ponasaju se prema nama kao prema latinosima u USA.
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 8:58

Vladimire, ja sam ovdje osamnaest godina. Pricam svoja iskustva i ono sto sam vidio. 
A znam i za te nazovi biznismene po Evropi koji zavrcu nase ljude. Razlika je u tome sto ovdje ljudi dolaze (velika vecina) da ostane pa se tako i ponasaju. Kako gazde, tako i radnici. Evropa je puna onih koji bi da na brzinu ubiju neku paru i smugnu nazad. Neko malo vise, neko malo manje. Princip je isti.
Jebiga, ti radis na crno, znaci krsis zakon, (i zavrces drzavu)."Biznismen" kod koga radis to vrlo dobro zna (jer i on radi isto) samo sto on zavrce drzavu i tebe. Jer zna da ne mozes da se zalis (iz istog razloga sto diler droge ne moze prijavi policiji kad mu ukradu robu).

A samo da dodam, iznenadio bi se koliko vise prava ilegalni Latinosi ovdje imaju nego ti u Svedskoj.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 9:07

vise od godinu dana sam bez posla zar zaista mislite da mi je neko ponudio pomoc  ili me pitao dali imam leba da jedem.NE brate mili I zato hvala ovom pakistancu I irancu ,moje gaze  sto su mi dali I ovo. krov nad glavom I 700eur mesecno. pomogli su me ljudi koji I neznaju gde se Srbija na geografskoj karti nalazi. a koliko sam nasih ljudi okrenuo tel zbog posla neznam ni sam. samo mi je milutins ponudio novcanu pomoc prosle godine kad sam trazio posao u Canadi i ja mu se zahvaljujem  kao I da  mi je dao  million dolara.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 9:19

Ja znam da ovdje nase firme kubure za kvalitetnim mehanicarima,ne za automobile-prevashodno za radne masine i teske kamione.Radna dozvola jeste problem,tesko da ce te ozbiljna firma uzeti na posao.Jednostavno nema nacina da te placa a i ogroman je rizik u slucaju povrede na poslu,nemogu te osigurati ukoliko nisi legalan.Na dosta mjesta se moze raditi na crno ali to nije rjesenje,ne tece radni staz,nema osiguranja i ostalih povlastica
Smjestaj?Problem je sto nema dovoljno malih stanova/garsonjera i samci su prinudjeni da zive obicno po dvojica-trojica.Cijena stanova je dosta visoka,najvise zavisi od lokacije.
Sadasnjim generacijama emigranata koji dolaze daleko je lakse nego pre 30-ak godina,upravo iz razloga sto se mogu snaci kod zemljaka za pocetak-prevashodno posao i smjestaj.
Kupuj ti kartu,obezbedi vizu i begaj preko bare/sto su govorili nasi stari-preko vode do slobode.

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 9:19

za katolicki bozic pakistanac je dosao po mene I odveo me u  market da kupim hranu I cigare. racun je bio 414 kr  svedskih kruna ili 41.4eur  nije dozvolio da platim I rekao  je da je to poklon meni za bozic.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 9:26

Burazeru ako zapne slobodno zovi

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 9:26

pre dva tri dana pitam komsiju rumuni su drze servis do nas ako ide do centra  da mi kupi cigare I dajem mu pare. rumun mi daje kljuceve od svojih kola I kaze idi sam. nisam mogao da verujem sta covek govori , pa ja ne znam ni kako se on zove ,znamo se iz vidjenja I on zna da sam prvi komsija I da sam iz Srbije.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 12:28

pera84 (citat):
Max,

zaboravljas da to isto postoji i u emigraciji. I ne znaci da je svaki emigrant automatski fizikalac ili kako danas zovete one u Zapadnoj Evropi, "baustelac". Dosta nasih ljudi vani su uspjesni privrednici, ljekari, advokati, naucnici, priznati i poznati.

Nadovezao si se kako sam i htio reć, tj. mislim.
Klasične gastarbajtere (one "njemačke" iz 70-tih) ne poznajem više ovdje da bih mogao reći neka iskustva s njima kad navrate za Božić i sl.
Mog starog su posjećivali neki takvi (njegovi prijatelji iz djetinjstva), ali sam tad bio dijete, pa mi je u magli.....

Poznam neke ljude koju su 'malo simo malo tamo' ili su bili na doškolovanju vani (mr., dr.), ali rade sad tu......
Također znam za barem 20 mladih ljudi koji su u Kini na godinu dvije... (to je sad neki 'trend'), ali se oni svi vrate....
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 17:04

pera84 (citat):

Dosta nasih ljudi vani su uspjesni privrednici, ljekari, advokati, naucnici, priznati i poznati. 

A vama u "matici", mnogo je draze cuti da se neko vratio ili prop'o, nego da je uspio. Kad novi "emigrant" dodje ovdje, zemljaci se trude da mu pomognu, traze posao, smjestaj, pomazu savjetima i novcano, dok ne stane na noge. A kad se neko vrati u maticu, vi se druzite s njim dok placa pice u kafani, cim to prestane, prestaje i ljubav.
Pero, da te nešto pitam. Razumijem, da dođe u tvoju novu zemlju lekar, naučnik pa nastavi sa poslom dalje. Lično pa me interesuje kako možeš u SAD postati advokat. Moraš ponovno na pravni fakultet ili ti priznaju pravni fakultet koji si završio u  svoji zemlji. 

Ovaj drugi dio tvog posta pa je gotova istina, kad se vratiš u svoju zemlju največi si  frajer dok plačaš piče, poslije pa te niko više ne poznaje.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 22:56

Mada si postavio pitanje Peri da ti dam odgovor u najkracim crtama.USA jeste federalni sistem ali se Washington ne bakce sa obrazovanjem i priznavanjem(nostrification)stranih diploma.To je u nadleznosti svake drzave posebno.Znaci gdje hoces da radis posaljes diplomu Pravnog fakulteta,oni ti odrede koliko imas kredita,odradis nostrifikaciju i imas diplomu o zavrsenom Bachelor.Posle toga ides u Law School tri godine i po zavrsetku studija izlazis na drzavni advokatski ispit i to bi bilo to.
Da bude jos bolje objasnjeno-ako ste polozili i postali clan advokatske komore npr u drzavi New Jersey mozete imati advokatsku praksu samo u toj drzavi.Naravno da bolji advokati imaju polozen advokatski ispit u vise drzava.
Moj mali New Jersey ima oko 76 000 registrovanih advokata-pretpostavljam vise nego EU??

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime03.01.16 23:21

milutins (citat):
Moj mali New Jersey ima oko 76 000 registrovanih advokata-pretpostavljam vise nego EU??

Vijeće odvjetničkih komora Europe (CCBE) predstavlja oko milijun odvjetnika.

U Hrvatskoj ih ima oko 4600.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 4:30

Nevjerovatna statistika.U EU na svakih 500 stanovnika advokat,kod vas u RH otprilike 1:1000.

Poručnik
Poručnik
pukovnik

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2090
ČLAN OD: : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 10:38

milutins (citat):
Nevjerovatna statistika.U EU na svakih 500 stanovnika advokat,kod vas u RH otprilike 1:1000.

I to je previše.  Very Happy

Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 15:41

milutins (citat):
Mada si postavio pitanje Peri da ti dam odgovor u najkracim crtama.USA jeste federalni sistem ali se Washington ne bakce sa obrazovanjem i priznavanjem(nostrification)stranih diploma.To je u nadleznosti svake drzave posebno.Znaci gdje hoces da radis posaljes diplomu Pravnog fakulteta,oni ti odrede koliko imas kredita,odradis nostrifikaciju i imas diplomu o zavrsenom Bachelor.Posle toga ides u Law School tri godine i po zavrsetku studija izlazis na drzavni advokatski ispit i to bi bilo to.
Da bude jos bolje objasnjeno-ako ste polozili i postali clan advokatske komore npr u drzavi New Jersey mozete imati advokatsku praksu samo u toj drzavi.Naravno da bolji advokati imaju polozen advokatski ispit u vise drzava.
Hvala Milutins!
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6775
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 20:15

Bez pasoška i pasoška... Ova prva je odlazak na "crno" u smislu kad se neko prokrijumčari a druga je legalna ako dobro rezonujem. Neko je pomenuo da neće diskutovati jer možemo ući u elemente politike i rata te postoji mogućnost da odemo u širine i daljine. Zaista ima logike ova tvrdnja jer recimo kako objasniti odlazak 45 g.... Odmah je pomisao, na Titov režim i neslaganje kao odlazak elemenata monarhistički nastrojenih. Zatim period 60-80 isto ima primese politike, dogovor Tito-Brant i odlazak našeg naroda u Nemačku...Zatim odlasci posle 90 i tu oko 2000 g.... Za ove 90 tih čim je počelo zveckanje oružjem i ko nije hteo da se odazove pozivu na mobilizaciju, pobegao je a kasnije je amnestiran a Mi koji smo se uredno odazvali pozivu, ispali budale i sva sreća što smo došli živi i bez invalidnosti a šta je sa onim koji su glavu izgubili ili deo tela. Kad je došlo bombardovanje, gomila je isto pobegla i nakon toga posle 2000-2001 g. čekali su papire da idu u strane zemlje. Kad vidim onu sliku kako su ležali na betonu da što pre pobegnu iz "demokratske" Srbije muka me spopadne, jer tiranin je pao, o Oni opet odoše van zemlje da rade i zarade.
Ipak su datumi oko iseljavanja, tako poređani da imaju veze sa političkim zbivanjima i ratovima, pa nek se ljuti ko hoće, ali to je zaključak. Ako sam u krivom mišljenju onda mi ne zamerite. Pišem onako kako sam shvatio temu, direktno kako je osećam.
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 20:27

Ne znam hoce li ti neko sta zamjeriti (ja necu), al' imam utisak da ti zamjeras nekima.  Laughing
Svako ide za svojom pameti. Oni koji su mislili da je bolje da odu, otisli su (ili pokusavaju), oni koji misle da treba da ostanu, ostali su. I to je to.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 20:49

Nije da zameram, samo govorim o tome da treba razdvojiti ekonomski odlazak od onog dela kada su došla zla vremena i ta situacija da nismo svi bili u istom položaju, tj. nisu svi razmišljali u smislu kad je zagustilo. I takođe me nerviraju oni koji su učestvovali u prevratu u Srbiji, pučisti i nepune dve godine kasnije, valjda se razočarali tako brzo i ležali na betonu ambasada u Bg, po celu noć kako bi pobegli iz te zemlje gde su svojim delom doprineli nekim drugim da vladaju. Znači ako si nekom pomogao da sruši nekog i izborio se za bolje, zašto si onda otišao iz tog boljeg ?
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 21:09

Svi mi koji smo otisli, imamo svoje razloge. 
Jedan vrlo mali dio je otisao iz "neekonomskih". Sve ostalo je pitanje egzistencije. Samo, (to sam negdje vec napisao na ovoj temi) mnogo lakse je bilo dobiti vizu kad kazes da bjezis iz politickih razloga nego kad kazes da nisi primio platu dvije godine. Jer Zapad se pali na price o "ugrozavanju ljudskih prava". Sirotinje i fukare, imaju dovoljno svoje, ne treba im da uvoze.
A i sam si rekao, mi koji smo sve radili po PS-u na kraju ispali budale. Tacno, Jer rat jeste budalastina (osim za mali broj onih koji profitiraju) Samo to neko uvidi prije, a neko kad se sve zavrsi.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 21:29

prica o bolje sutra je prica  za malu decu. 150-300 eur plata u srbiji I to je jos dobro ko je ima. najvecim delom razlozi su ekonomski  a ono malo je vezano za politiku posle drugog rata. nism ni ja hteo da idem nigde nadajuci se bice bolje. ovi magarci na vlasti uvek izmisle neko opravdanje tranzicija.privatizacija,ekonomska kriza I tako gomila budalastina. jednostavno nije bilo druge morao sam deci da obezbedim parce hleba. more drugih ljudi iz razlicitih drzava su dosli u Svedsku od Cilea.litvanije ,irana.spanije,rumunije.bugarske  da ne nabrajam dalje samo sa jednim ciljem ,da OBEZBEDE EGZISTENCIJU ZA SEBE I SVOJU PORODICU.sve ostalo su neke bez veze price I razlozi
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 22:24

Da, to si u pravu, znam neke od njih koji su otišli pod "firmom ugroženih prava" i takvi su lako došli do papira i recimo Norveške, Kanade... Jasno je meni da je ekonomski razlog najupečatljiviji i naravno da to razumem... Ja sam isto razmišljao otići negde baš iz tih razloga, ali imam 52 godine, sad uđoh u 53-reću ali bez logistike, i rodbine koja bi dala garancije, nema leba. Rodbina više nije ono što je bila, sve se to otuđilo i nestalo u prošlim vremenima. Ima, gde se slažu i ispomažu ali nažalost nije svagde tako.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime04.01.16 22:26

Vladimire, baš tako, priče i samo priče dok cilj nisu ostvarili a posle te "trkače" su odbacili i kad svi nešto bolje očekujemo, onda te rešavamo greške bivših, te izgovori za strpljenje, te biće bolje a vreme i dani teku li teku....
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime05.01.16 1:55

Sloba1 (citat):
Bez pasoška i pasoška... Ova prva je odlazak na "crno" u smislu kad se neko prokrijumčari a druga je legalna ako dobro rezonujem. Neko je pomenuo da neće diskutovati jer možemo ući u elemente politike i rata te postoji mogućnost da odemo u širine i daljine. Zaista ima logike ova tvrdnja jer recimo kako objasniti odlazak 45 g.... Odmah je pomisao, na Titov režim i neslaganje kao odlazak elemenata monarhistički nastrojenih. Zatim period 60-80 isto ima primese politike, dogovor Tito-Brant i odlazak našeg naroda u Nemačku...Zatim odlasci posle 90 i tu oko 2000 g.... Za ove 90 tih čim je počelo zveckanje oružjem i ko nije hteo da se odazove pozivu na mobilizaciju, pobegao je a kasnije je amnestiran a Mi koji smo se uredno odazvali pozivu, ispali budale i sva sreća što smo došli živi i bez invalidnosti a šta je sa onim koji su glavu izgubili ili deo tela. Kad je došlo bombardovanje, gomila je isto pobegla i nakon toga posle 2000-2001 g. čekali su papire da idu u strane zemlje. Kad vidim onu sliku kako su ležali na betonu da što pre pobegnu iz "demokratske" Srbije muka me spopadne, jer tiranin je pao, o Oni opet odoše van zemlje da rade i zarade.
Ipak su datumi oko iseljavanja, tako poređani da imaju veze sa političkim zbivanjima i ratovima, pa nek se ljuti ko hoće, ali to je zaključak. Ako sam u krivom mišljenju onda mi ne zamerite. Pišem onako kako sam shvatio temu, direktno kako je osećam.

Nisi dobro rezonovao.Pogotovo nisi shvatio "bezpasosku"emigraciju i odlazak(kako si ti naveo 45 g).

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime05.01.16 7:57

Sloba1 (citat):
Da, to si u pravu, znam neke od njih koji su otišli pod "firmom ugroženih prava" i takvi su lako došli do papira i recimo Norveške, Kanade... Jasno je meni da je ekonomski razlog najupečatljiviji i naravno da to razumem... Ja sam isto razmišljao otići negde baš iz tih razloga, ali imam 52 godine, sad uđoh u 53-reću ali bez logistike, i rodbine koja bi dala garancije, nema leba. Rodbina više nije ono što je bila, sve se to otuđilo i nestalo u prošlim vremenima. Ima, gde se slažu i ispomažu ali nažalost nije svagde tako.

na rodbinu zaboravi I lazne prijatelje. ja sam bio uporan .okrenuo sam  veliki broj telefona  zbog posla I najzad dobio posao. rodbina I prijatelji su imali  samo tri pitanja za mene. 1 gde si, 2 kako si , 3 kolika ti plata.. godine  jesu prepreka. svi bi da zaposle mladje ,brze I sposobnije  ali nadje se nesto I za nas starije.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime05.01.16 22:17

Da, od rodbine nema ništa Vladimire i digao sam ruke, kao da se nikad nismo znali a bili smo dobri u ono socijalističko vreme, kad smo bili mlađi a sada sve se zaboravilo i to je jako tužno i razočaravajuće...Milutins, šta si mislio pod pojmom bezpasoška emigracija, obzirom da smatraš da nisam dobro rezonovao ?
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime05.01.16 22:20

Dosta puta sam čuo i ima primera: posle 2. svet. rata a to znači posle 45 g, emigrirao je u Ameriku i slično... Kako su emigrirali i zašto... Nemojte reći da to nema veze sa prethodnim uređenjem zemlje tj. politikom.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime06.01.16 0:32

danas  odnesem neke gume kod prvih komsija rumuna. gazda me ponudi pice I kaze ziveli. nudi me I da jedem. cudim se otkud ovaj zna  za ziveli kad je iz Rumunije,Bukuresta. on mi objasni da je 1987 preplivao dunav I prebegao u Yugoslaviju I bio 6 meseci u Beogradu na kosutnjaku. posle je  dosao u Svedsku. pobegao od Causeskua  I komunizma.  vidim u kancelariji upaljene svece  kao da nesto slavi. tek kasnije ukapiram da su  rumuni pravoslavci kao I mi pa je poceo da slavi bozic malo ranije. eto sta ti je zivot.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime06.01.16 1:21

Vidim, vladimire da susreces dobre, dusevne ljude. Bice da si to i zasluzio, a dacebog, sve ce biti kako treba i za tebe i za tvoje!

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime06.01.16 5:09

hvala porucnice I tebi svima sa foruma na podrsci.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime06.01.16 20:42

vladimir (citat):
hvala porucnice I tebi svima sa foruma na podrsci.

Verovatno  nasem "mladom"emigrantu (znam iz svog licnog iskustva)najteze pada praznik daleko od kuce.

Ne zaboravi
Tamo mirisu pogace
I tece Dunav i Sava izmedju busena

Ne tuguj prijatelju
Ljubi severno nebo.
I ono nekoga
Sa detinjstvom spaja

I kada pomislis
Da tvoja zvezda pada
Zazeli Badnju noc
U kuci zavicaja

Tamo gde topole trepere
I sheve pevaju
Vazduh je cist
Kao pogled majke

Ne zaboravi
Detinjstvo i bajke
Devojacke struke
Kotlic i verige

Njih u sjevernom domu
Dok sanjaju ochi
Pronosi dusha
Od uva do uva

Tamo daleko
Sada se Shumadijski chaj tochi
A Vladimira neka Bog sachuva

ps:ljubi severno nebo i ono nekoga sa detinjstvom spaja-otkuda to-evo kratko objasnjenje.Jutros me unuk,u februaru puni 6 godina(ljuti krajisnik)nazvao i rekao mi "Deda ja cu ti doneti badnjak",sa ocem je ishao po badnjak.Naravno da sam ga nagradio onako kako dolikuje.Baba mu reche"deda bi volio da je jutros osekao badnjak na svojoj Trebavi".On joj odgovori "onda ja sada nebi bio sa dedom"Znachi i iseljenicko nebo nekoga sa detinjstvom spaja-nije sve tako crno

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime06.01.16 21:19

Sretno badnje vece svima koji rodjenje Hristovo slave po Juliju,svima vama od Triglava pa nanize kao i iseljenicima ma gdje bili

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime06.01.16 22:02

Sloba1 (citat):
...Milutins, šta si mislio pod pojmom bezpasoška emigracija ?

Samo ime govori-znaci svi oni koji su napustili svoju zemlju bez pasosa,bez obzira kada.Naravno da je pogresno trpati ih sve u isti kosh u smislu "porazene snage",protivnici rezima JBT i sl.
Ovdje vlada misljenje da su ti ljudi bili najpametniji,hajhrabriji i najvece patriote.Ko je koga izdao?Oni domovinu ili domovina njih je pod velikim upitnikom.
Mozda bi bilo ispravno reci da su oni bili vizionari,da nisu vjerovali u bajke

Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime07.01.16 10:59

Ne trpam u isti koš, samo sam rekao da je prva pomisao da su to "oni" elementi. Prva pomisao u krajnjem epilogu ne mora biti tačna. Ako izuzmemo te, koji su imali pedigre monarhističkog stava i time se rukovodili da je bolje da odu u Argentinu, recimo,  nego da ih komunisti šikaniraju, onda svi ostali su gledali dalje u napred i smatrali su da je to neodrživ sistem i otišli su u druge zemlje kako bi radili i imali za pristojan život.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime09.01.16 6:57

Sloba1 to je davno zaboravljena prica gurnuta pod tepih istorije. nemoj o takvima uopste da razmisljas  jer I oni nerazmisljaju o tebi.  ako hoces nesto da promenis u svom zivotu samo budi uporan u toj nameri.ovde u Svedskoj  ima naroda sa cele zemaljske kugle.razne  vere,razne nacije,kulture,obicaji  ali  svi postuju zakon I red ove drzave. I svi su pred zakonom isti.popijes jedno pivo I nema sedanja za volan automobila  ili ogranicenje brzine 70km  a svi voze 60.kazne su ovde za takve stvari za nase pojmove drasticne. trenutno je -15c,narod se istrosio za praznike pa slabo ko dolazi u servis .  ali bice I musterija  I novih poznanstava I novih prica.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime12.01.16 22:19

vratili se litvanci sa novogodisnjeg odmora. boze mili koliko ti ljudi mogu da popiju a flasa votke 20eur.a kad zafali votke tu sam ja. imam vozacku I nisam pio nista ceo dan. mora neko da ih vozi da kupe jos votke. uslov je da nista nije pio ceo dan I ima vozacku.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime13.01.16 20:23

vladimir (citat):
vratili se litvanci sa novogodisnjeg odmora. boze mili koliko ti ljudi mogu da popiju a flasa votke 20eur.a kad zafali votke tu sam ja. imam vozacku I nisam pio nista ceo dan. mora neko da ih vozi da kupe jos votke. uslov je da nista nije pio ceo dan I ima vozacku.
Dodatni posao na crno - 'divlje' taksiranje...
Salim se Very Happy

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime14.01.16 0:04

prvi put u zivotu me bilo sramota sto sam srbin I sto sam iz Srbije. ovaj mamlaz sto je radio samnom I 22.decembra.2015 otisao kuci  je pokrao ove ljude.dali su mu krov nad glavom, hranu. pare I boga oca na poklon. samo u decembru su mu dali 2000eur. tek sad mi gazda kaze da je primetio da neko iskljucuje kameru za nadzor nocu ali da nije znao ko to od nas dvojice radi. od 22.12. do danas kamera nikad vise nije bila iskljucena.  ni ja nisam imao pojima da se tako nesto dogadjalo. za sve ove godine nikad nisam nista ukrao niti je ikad pala sumnja na mene za tako nesto. zaista mi je bilo neprijatno I samo sam mogao da kazem da mi je veoma zao.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
BROJ POSTOVA: : 15079
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime14.01.16 0:06

vladimir (citat):
prvi put u zivotu me bilo sramota sto sam srbin I sto sam iz Srbije. ovaj mamlaz sto je radio samnom I 22.decembra.2015 otisao kuci  je pokrao ove ljude.dali su mu krov nad glavom, hranu. pare I boga oca na poklon. samo u decembru su mu dali 2000eur. tek sad mi gazda kaze da je primetio da neko iskljucuje kameru za nadzor nocu ali da nije znao ko to od nas dvojice radi. od 22.12. do danas kamera nikad vise nije bila iskljucena.  ni ja nisam imao pojima da se tako nesto dogadjalo. za sve ove godine nikad nisam nista ukrao niti je ikad pala sumnja na mene za tako nesto. zaista mi je bilo neprijatno I samo sam mogao da kazem da mi je veoma zao.

Šta i koliko je ukrao?

Ako je radio na crno, ne smiju ga prijavit jer bi sebe krivično opteretili.

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime14.01.16 0:20

radio aprate iz kola I auto delove. sta jos  to se nezna jer ovde ima I alata I delova  na tone. sad kad premotam film unazad jasno mi je zasto sam I ja trebao da idem kuci u decembru.  verovatno su te stvari pocele da se dogadjaju kad sam ja dosao ovde I da je sumnja pala na mene  jer je ovaj mamlaz bio ovde 5 meseci pre mene. I  stekao njihovo poverenje. lepo decko tu noc napunio pun auto I zapalio u Srbiju.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime14.01.16 0:39

vladimir (citat):
Vjerujem da ljudi shvataju da taj njegov postupak nema veze ni sa tobom, ni sa Srbijom.
Covjek je covjek ili nije.
Oteto je prokleto!

-------

[You must be registered and logged in to see this link.]

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 20 Icon_minitime

Na vrh Go down

Iseljenici
Na vrh