FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.02.14 11:55
vladimir (citat):
ulice Marsala TITA,Crvene Armije,bulevar JNA,Marsala Tolbuhina kao I mnoge druge u BGD promenile su nazive I dobile nove nekih NN likova I marginalnih licnosti.
Svaka vlast koja kod nas dodje,ima ''svoje'' vidjenje znamenitih ličnosti...medjutim nekim istorijskim ličnostima su na ''insistiranja'' morali vratittu privilegiju..
Zbog stranačkih podela i novi most u Beogradu nosi naziv ''Most preko Ade''???
Čudi me da se i aerodrom u Beogradu ne zove ''Pista za Sletanje''!!!
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.02.14 12:02
dinosaurus (citat):
he-he-he, držiš se teme. Sva sreća da se zove po našem najpoznatijem iseljeniku, tako da će teško kome pasti na pamet da mu menja ime.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.02.14 12:05
East&West (citat):
dinosaurus (citat):
he-he-he, držiš se teme. Sva sreća da se zove po našem najpoznatijem iseljeniku, tako da će teško kome pasti na pamet da mu menja ime.
Hvala Bogu da su se složili
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4625 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 4:39
.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:42; prepravljeno ukupno 1 puta
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:13
Utakmica od pre sest godina i ti si je tek sada otkrio?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:13
milutins (citat):
Evo malog zagrijavanja pred utakmicu odigranu za prestiz izmedju najbolje srpske ekipe na sjevernoamerickom kontinentu I najbolje hrvatske ekipe-najzapadniji Hrvati iz Vancouvera-British Columbia. Utakmica je odigrana u mirnoj atmosferi podrsce sa tribina nije nedostajalo...
Ne vidi se ništa posebno... ali ovo je staro?
Tko je pobijedio?
Ne igraju u istoj ligi? Je li zajednička američko-kanadska liga u nogometu?
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4625 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:23
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:38; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:33
milutins (citat):
Mislio sam ubaciti video sa utakmice iz sept,oktobra 2013. ovo je iz juna 2013
Ipak piše da je liga, i to kanadska.
Smiješno mi je vidjet na nogometu ove izrazite oznake za američki nogomet.
A vidim i da jedni i drugi ne mogu proć bez african-american drugara.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:37
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:39; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:39
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:41; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.02.14 5:44
milutins (citat):
pa rekao sam da u Canadi igraju u istoj ligi, ekipe nisu cisto nacionalne, nose nacionalna imena ali igraju I stranci.
Kako stranci? Nema stranaca tamo, svi su domaći.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 5:07
Gotovo svaki drugi Amerikanac ne vjeruje u evoluciju... Čak 74% Amerikanaca vjeruje kako se Zemlja okreće oko Sunca...
Do nas često dopiru ovakve tvrdnje o Amerikancima.
Je li stvarno tako??? Što bi rekli naši iseljenici?
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 5:20
Max Blitz (citat):
Gotovo svaki drugi Amerikanac ne vjeruje u evoluciju... Čak 74% Amerikanaca vjeruje kako se Zemlja okreće oko Sunca...
Do nas često dopiru ovakve tvrdnje o Amerikancima.
Je li stvarno tako??? Što bi rekli naši iseljenici?
Cekaj Max kako stoje stvari u domovini? Da li katolicka ili pravoslavna crkva priznaje darvinovu teoriju?
Sada ako bas iskreno pitas tako je. U Americi je vecina religiozna.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 5:37
BEOGRAD (citat):
Cekaj Max kako stoje stvari u domovini? Da li katolicka ili pravoslavna crkva priznaje darvinovu teoriju?
Sada ako bas iskreno pitas tako je. U Americi je vecina religiozna.
Kod nas nije riječ o tome.
Ovdje ne vjeruje u evoluciju mali broj pripadnika sekti.
Osim toga, nauk Katoličke crkve se već dugo ne kosi s teorijom evolucije, te znanstvenim spoznajama iz astronomije. Katolička crkva se, bolje rečeno ne petlja u to, jer bi ispali smiješni i bili bi predmetom poruge.
Rekao bih da ovdje najmanje 90% ljudi vjeruje u ono što se uči u školama po tim pitanjima. Obrazovni program propisuje država, bile škole državne ili privatne. Ne može djecu podučavati kako se tko sjeti.
BTW, 2010. je u Krapini otvoren lijep Muzej krapinskih neandertalaca [You must be registered and logged in to see this link.]
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 18:01
BEOGRAD (citat):
Eeeeee.....kad bi se njih pitalo,mi bi lijegali sa ženama uz prisustvo svećenika i špijunke da ne bi slučajno....
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 18:51
Imam iskustvo (kroz djecije skolovanje) sa razlicitim pristupima.
Katolicke skole izucavaju podjednako i Darwina i religijsko objasnjenje. Pa ko sta voli.
Baptisti, (i sve ostale, hriscanske, ne-katolicke skole) i ne pominju da postoji bilo kakva druga teorija osim "Bog dao, Bog uzeo".
Drzavne skole, religija je odvojena i izucava se Darwin.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 19:02
pera84 (citat):
Katolicke skole izucavaju podjednako i Darwina i religijsko objasnjenje. Pa ko sta voli.
Znam i za to što se službenog obrazovanja u Americi tiče, ali kod nas ne može tako.
Ostala učenja se mogu i smiju predavati samo kroz neformalne oblike tečajeva, kurseva, vjerskih, svjetovnih, ovih, onih...
Tko će imati kakva osobna uvjerenja stvar je slobodnog izbora pojedinca, ali ponavljam, mali broj ljudi kod nas stvarno ne vjeruje u evoluciju.
Evolucija i biblijska priča o tome kako je Bog stvarao svijet šest dana (a sedmi se odmarao), se zapravo poklapa ako biblijske priče doživimo na figurativnoj razini. Veliki i nerješivi problemi nastaju ako se biblijski dan doslovno shvaća kao dan od 24h.
Vjeronauk jest u školama (kao izborni predmet), ali se ni tu Biblija ne prezentira djeci doslovno. Odnosno, ne protura se kreacionistička teorija, čak ni 'na mala vrata'.
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 20:21
Ipak su mali sivi umešali prste
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 21:17
Sedmi dan mi je najjači
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 22:15
pera84 (citat):
Baptisti, (i sve ostale, hriscanske, ne-katolicke skole) i ne pominju da postoji bilo kakva druga teorija osim...
Naslov komentara: Re: Iseljenici 18.02.14 23:22
[You must be registered and logged in to see this image.] Šta Vam nije jasno....
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.02.14 5:20
Max Blitz (citat):
Ovdje ne vjeruje u evoluciju mali broj pripadnika sekti.
Naravno Max jer je 40 godina komunizma ucinilo svoje. Koliko je meni barem poznato, nijedna hriscanska crkva ne prihvata Darvinovu teoriju. Da li na tome insistiraju ili ne je sasvim druga prica.Znaci li to da veliki broj vernika nije upoznat sa zvanicnim stavom crkve? U Americi su retki oni koji su se krstili sa 30 ili 40 godina, ali ih u nasim krajevima ima jako puno. Nije li ovaj forum ogledalo suprotnosti? Imas likove koji se navodno strogo pridrzavaju postu, a svojevremeno su se zakleli na lojalnost SFRJ.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.02.14 6:02
BEOGRAD (citat):
Koliko je meni barem poznato, nijedna hriscanska crkva ne prihvata Darvinovu teoriju. Da li na tome insistiraju ili ne je sasvim druga prica. Znaci li to da veliki broj vernika nije upoznat sa zvanicnim stavom crkve?
Upoznat je, ali stav crkve nije krut.
Naglasak je i na službenom obrazovnom sustavu u kojem je obavezno učenje o Darwinovoj teoriji. Sve drugo se smatra u najmanju ruku neozbiljnim.
Biblija se zaista ne mora suprostavljati Darwinu ako je je doslovno ne tumači, a crkva kod nas je ne tumači doslovno.
U Bibliji piše i da je zmija rekla, pa pripadnici nekih sekti smatraju da je zaista životinja zmija i govorila ljudskim jezikom. Pametnome dosta.
Poanta priče je da su u Americi dominantne protestantske zajednice ovdje malobrojne, a to čini veliku razliku u vjerskom životu.
Nema to veze sa prijašnjim životom u socijalizmu.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8095 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.02.14 6:27
gde je nas najpopularniji iseljenik milutins?
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8095 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.02.14 8:15
Zalosno. sta je sad napravio?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.02.14 17:26
U ovu temu vala ste nabacavili svega,od kornjaca,preko vjeronauke do primjedbi-sugestija. Morala bi se precistiti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.02.14 17:39
milutins (citat):
U ovu temu vala ste nabacavili svega,od kornjaca,preko vjeronauke do primjedbi-sugestija. Morala bi se precistiti.
Mislim da je samo naizgled tako.
Bilo mi je zanimljivo kako iseljenici gledaju na vjeru i duhovnost.
Kod nas se u dobrom dijelu populacije te stvari reflektiraju na jest i pit oko Božića i Uskrsa, a ostalo...
Počevši od onoga 'no sex until marriage' pa nadalje...
Marduk Mladji Vodnik
Spomenica Prvoborca FS BROJ POSTOVA: : 311 ČLAN OD: : 2009-05-01 Njemacka
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.02.14 18:27
Max Blitz (citat):
Kod nas se u dobrom dijelu populacije te stvari reflektiraju na jest i pit oko Božića i Uskrsa, a ostalo...
Nažalost je tako.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.02.14 19:24
[You must be registered and logged in to see this link.] Max,čini mi se da baš i nije tako....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.02.14 19:32
dojran (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] Max,čini mi se da baš i nije tako....
Dojran, miješaju se statistike i ono što je na papiru sa realnim životom. Teorija i praksa se razmimoilaze.
Sve što napišem na ovu temu je iz mog iskustva i života u gradu Zagrebu. Što sve ima gdje i kojekuda ne znam.
Znam samo da ono čega ima malo ili rijetko se u Americi ipak broji u desecima tisuća, a čega ima puno u stotinama milijuna. Ovdje malo znači stvarno malo, a puno tek nekoliko stotina tisuća ili koji milijunčić. To je velika razlika. Kod nas su protestantske sekte ili sljedbe koje se drže Biblije kao pijan plota rijetke s malobrojnim članovima. To je bit cijele ove priče.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 22.02.14 20:03; prepravljeno ukupno 1 puta
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.02.14 20:03
Max Blitz (citat):
dojran (citat):
Dojran, miješaju se statistike i ono što je na papiru sa realnim životom. Teorija i praksa se razmimoilaze.
Sve što napišem na ovu temu je iz mog iskustva i života u gradu Zagrebu. Što sve ima gdje i kojekuda ne znam.
Znam samo da ono čega ima malo ili rijetko se u Americi ipak broji u desecima tisuća, a čega ima puno u stotinama milijuna. Kod nas malo znači stvarno malo, a puno tek nekoliko stotina tisuća ili koji milijunčić. To je velika razlika. Kod nas su protestantske sekte ili sljedbe koje se drže Biblije kao pijan plota rijetke s malobrojnim članovima. To je bit cijele ove priče.
Moram priznati da me te stvari praktično uopće ne privlače,pobornik sam parole"tko voli nek' izvoli" ali volim pročitati nešto da mogu biti kvalitetan sugovornik.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.03.14 17:39
milutinsJ#bte BEOGRAD moram da te ucim geografiji .Taj naziv Polinezija mu dodje isto kao i naziv Karibi za sva ta ostrvo-Kuba,Dominikana,Jamaica......... Polineziju predstavljaju stotine ostrva,najpoznatije i najvece je ostrvo Havaji,cesto se taj izraz koristi za sva ostrva sto je pogresno.
Amerika zemlja velika i nista drugo.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.03.14 18:19
milutins (citat):
Sav taj kompleks ostrva spade u naziv Polinezija. Pod Havai se smatra veliko ostrvo Havai gdje je Honolulu...
Ne, Honolulu je nalazi na otoku Oahu. Hawaii je najveći otok istoimenog otočja Havaji koji se sastoji od 137 otoka, a većih osam su (od zapada prema istoku) Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui i Hawaii kao najveći.
Polinezija je mnogo širi geografski pojam i obuhvaća čitavo mnoštvo otoka i otočja na Tihom oceanu.
Među ostalim zanimljivostima, Havaji su jedina američka savezna država koja (još uvijek) ima britanski Union Jack na zastavi.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.06.14 0:48
Stotine napuštenih brodova u San Franciscu 1850. Njima su došli ljudi iz svih dijelova svijeta zbog zlatne groznice koja je tada vladala u Kaliforniji. Većina brodova je reciklirana i od njih su napravljene uske kuće koje su bile karakteristične za stari dio San Francisca.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 16:20
SveJug (citat):
Da smo se tako tretirali onda ne bi ni podlegali tim zakonima. Niko nas nebi ni gledao. Odselio se pa tacka. Nego oni nas (pa donekle i dan danas ) tretirali kao na PRIVREMENI RAD.
Pa zar nije to?
Ne pripremaš se unuke dočekivati ovdje i ići im povremeno u posjetu tamo gdje si zaslužio penziju?
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 19:13
Max Blitz (citat):
SveJug (citat):
Da smo se tako tretirali onda ne bi ni podlegali tim zakonima. Niko nas nebi ni gledao. Odselio se pa tacka. Nego oni nas (pa donekle i dan danas ) tretirali kao na PRIVREMENI RAD.
Pa zar nije to?
Ne pripremaš se unuke dočekivati ovdje i ići im povremeno u posjetu tamo gdje si zaslužio penziju?
To su želje u mladim danima. Kada starost (čitaj penzija) stigne i unučade docekaš onda najrađe budeš tu sa njima. Lepo ih je ugostiti ali tu gde ti je najprakticnije. Gde je njihov dom.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 19:22
SveJug (citat):
To su želje u mladim danima. Kada starost (čitaj penzija) stigne i unučade docekaš onda najrađe budeš tu sa njima. Lepo ih je ugostiti ali tu gde ti je najprakticnije. Gde je njihov dom.
Dobro je. Još si mlad.
Nije te sasvim oprala nostalgija. Jedan dan ćeš se probudit, reć ženi idemo, pokupit stvari i otić. Nazvat ćeš djecu, reć gdje si i da nema smisla raspravljat.
Mnogi se tako vrate!!
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Iseljenici 15.08.14 19:32
A dom je tamo gdje ti je dobro, gdje nalaziš smisao života i postojanja, ali ne apriorno tamo gdje si se rodio!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 20:03
Gringo (citat):
A dom je tamo gdje ti je dobro, gdje nalaziš smisao života i postojanja, ali ne apriorno tamo gdje si se rodio!!!!
Individualno je. A mnogi ljudi i kriju u sebi, neće reć ili priznat da ih ne uzme sasvim.
Nije rodna gruda tek tako opjevan pojam.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 20:12
Za rodnom grudom najvise pate oni koji su su "samo otisli da zarade". Ja uvek volim da ih pitam zasto su im onda pare vaznije od rodne grude za kojom toliko pate.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 20:29
BEOGRAD (citat):
Za rodnom grudom najvise pate oni koji su su "samo otisli da zarade". Ja uvek volim da ih pitam zasto su im onda pare vaznije od rodne grude za kojom toliko pate.
Ima tu dosta penzića koji se vrate, u paru, znači muž i žena u godinama.
Djeca, unuci, ...ostali na drugom kraju svijeta.
Nerijetko im vremenom ovdje nije ostala nikakva vlastita nekretnina, pa kupe neku kućicu, često na moru, grickaju penziju i uživaju.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 20:36
Max Blitz (citat):
Nerijetko im vremenom ovdje nije ostala nikakva vlastita nekretnina, pa kupe neku kućicu, često na moru, grickaju penziju i uživaju.
Max, ne bih da te razocaram ali u velikom broju tih slucajeva opet para igra bitnu ulogu. Nije isto 1500 eura penzije u Nemackoj ili u Hrvatskoj i Srbiji. Sa vremenom ce ta razlika postajati sve manja, tako da ce biti i manje onih koji se vracaju da tu provedu penziju. Puno se Ceha i Poljaka vracalo u zavicaj 90tih. Danas retko ko jer su troskovi zivota u Pragu visi nego na Floridi.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 15.08.14 20:46
BEOGRAD (citat):
Max, ne bih da te razocaram ali u velikom broju tih slucajeva opet para igra bitnu ulogu. Nije isto 1500 eura penzije u Nemackoj ili u Hrvatskoj i Srbiji. Sa vremenom ce ta razlika postajati sve manja, tako da ce biti i manje onih koji se vracaju da tu provedu penziju. Puno se Ceha i Poljaka vracalo u zavicaj 90tih. Danas retko ko jer su troskovi zivota u Pragu visi nego na Floridi.
Nemaš me što razočarat, jer sam rekao činjenično, bez nekog svog stava, ali mogu razumjeti te stare ljude. Visina penzije sigurno ima ulogu. Bilo je razgovora s takvim ljudima po dokumentarcima, a poznajem i jedan par. Motiv im je mir i život bez stresa, pored nostalgije. Ne znam, ispada da ga nema tamo daleko.
Moj osobni stav je nešto drugačiji, ja ne bih iz svoje zemlje, za sad bih mogao gdje god bit po njoj iako volim Zagreb, a moguće da mi ovdje isto dosadi i poželim mir još dosadnijeg malog dalmatinskog mjesta. Izgledan scenarij.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Iseljenici 16.08.14 7:14
Max Blitz (citat):
Naprotiv, Max, znam dosta ovdasnjih penzionera koji su ostali ovdje bas zbog djece i unuka. Rodjendani, svadbe, godisnjice, diplomiranja, praznici.....i radosni a i zalosni slucajevi, ne mogu ti stari da zapucaju na put svako malo.
Kao sto rece BG, i razlike u troskovima zivota se sve vise smanjuju. Kilogram piletine u ZG i St. Louisu kosta isto ( nemoj samo da kazes kako je tu sve prirodno a kod mene GMF ) Razlika je za koliko vremena ga jedan prosjecan gradjanin zaradi tu i ovdje.
Jos jedan bitan razlog zbog cega ljudi ostaju ovdje, a niko to ne pominje, je i kvalitet zdravstvenih usluga. (A ko ih najvise koristi....penzioneri.) Evo i jedan primjer iz prve ruke: Prije dvije godine, u Tuzli je u 64-oj godini umro moj zet, srcani bolesnik. Jer je taj dan kad je njemu pozlilo bio praznik pa su svi doktori bili odsutni. A dublji razlog je bio sto je cekao sest mjeseci da neko u socijalnom pregleda njegove nalaze i da uputnicu za operaciju. Moja kcerki je prije osam godina pozlilo i odvezao sam je u hitnu.To je bila nedjelja. Ustanovljena je urodjena srcana mana sto je sledeci dan (ponedjeljak) potvrdio i specijalista. Na kraju pregleda i kad nam je i sluzbeno saopstio dijagnozu i predlozio operaciju, doktor je upitao: " jel vam odgovara srijeda u sedam ujutro, ili bi da razmislite koji dan"?
A za one koje bi da zive u nekom malom gradicu bez trke i guzve, ili bi da uziva u prirodi i tisini, ima toga svagdje, ne mora bazati po balkanskim vukojebinama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 16.08.14 13:34
Sve stoji što ste rekli, ali penzići se ne vraćaju u Zagreb, već u mirnija mjesta.
Ima jaaako dobrostojećih.
Uzimaju u obzir svoje zdravstveno stanje prije takvog koraka.
Jedan par živi na Čiovu, (koji znam), kad žena malo hoće na pretrage, sjedne na avion pa u Švedsku, gdje je prije bila. Ako trebaju toplice, isto nekad tamo, nekad i tu. Nikavih problema. A platit se može i ovdje, nema čekanja kod privatnika. Primjer njene migracije: Dalmatinska zagora - Split - Švedska - otok Čiovo. Ne čekaju povratnici u redovima s ostalima. Imaju neke svoje kombinacije.
Obratno od onog što kažete, ne znam za primjere gdje su se vratili isključivo zbog jeftinijeg života pa prevrću svaki dolar ili euro, ovima o kojima pričam novac nije prva briga u životu, ali nisu ni bogataši, već dobrostojeći.
pera84 (citat):
A za one koje bi da zive u nekom malom gradicu bez trke i guzve, ili bi da uziva u prirodi i tisini, ima toga svagdje, ne mora bazati po balkanskim vukojebinama.
Bome, cijela Istra, obala i otoci se ne bi mogli tako nazvati.