FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 04.10.16 18:31
OK, izgleda da je bilo premestanja i i osnivanje drugacije formacije nekih jedinica.
Srdjan Avramov Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 96 ČLAN OD: : 2009-10-10 DOB : 57 Novi Sad - Churug
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 04.10.16 18:34
To nije nikakva novost, nego čitajući ovo naše pisanije, vidim da smo služili blisko u vremenu. Kada si ti bio i kod koga, možda čak imamo i neke zajedničke poznanike?
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 04.10.16 19:30
April '84 kraj maja '85, M-ceta drugi okb, kdir cete Justin Ivan pa Popovic Nenad, kdir voda Vukovic, posle prijavnica na glavnoj kapiji, prvi predpostavljeni major Jaksic pa kIkl. Ribaric.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 04.10.16 22:55
Taaman da se ne sretnemo . . . sećam se Popa, a sa Ribarićem sam kao kerovodja dobro saradjivao, obzirom da se nisam micao sa straže u šumi 11 meseci. Bilo je ono - pripazi malo, svašta vidiš, ne tražim da drukaš za kapu umesto šlema na stražarskom mestu i slično, nego ako vidiš nešto ozbiljno . . klasična bezbednjačka priča . . . i Vuković je posle prešao kod Manića u prvi Okb, bio komandir voda u M-četi. Jesu li kod tebe bili Hurak i Pantelinac, poručnici?
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 05.10.16 8:22
Ribaric je bio klasican policajac, u Dugo Selo je dosao iz vojne policije, u kasarnu je dosao avgusta a pocetkom novembra otisao na obuku i polaganje za cin majora. Ja sam krajem maja otisao a on se nije bio vratio, cuo sam da se kasnije vratio. Ne, Huraka se ne secam, mislim da nije bio za moje vreme u kasarni,Pantelinac je bio potporucnik i bio je u prvom okb-u kod Manica, inace bili smo dobri, malo je trenirao strogocu verovatno zbog karijere i napredovanja e sad dokle je dogurao ne znam. Ovde na Forumu dobio sam informaciju da je Pop preminuo cini mi se '90, inace bio je dobar covek.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 05.10.16 21:57
Kako su njih šaltali tih godina, zlo i naopako . . . Odakle li je Hurak iskočio onda . . . Moj kolega kerovodja je maj 85 i on mu je bio komandir voda kod Popa u četi a već u julu je otišao u Bgd u prekomandu, ja kad sam došao u avgustu Pantelinac je već bio poručnik i mislim da je već bio kdir jedne m-čete u drugom Okb. Do mog skidanja Ribarić nije stavio majorske zvezde. Sećaš li se kdira izvidjačkog voda, poručnika Radanovića? Postao je general do kraja karijere, a činove nije nikada stavio, obaveštajac na kraju postao, bio i vojni ataše u Češkoj.
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 06.10.16 8:41
Ja sam otisao 17 maja, Vukovic je bio komandir prvog voda, do tada Hurak nije bio, a ne mogu da se setim da li je u opste bio u kasarni za moje vreme jer sam poznavao sve staresine, e sad vec posle ovoliko vremena nekih se tesko setiti, sobzirom da sam bio kod Popa i Vukovica i ostao sam u toj ceti formalno, i spavaonu nisam menjao a Huraka bi tesko zaboravio jer bi se sretali svaki dan. U drugom okb-u je bila samo jedna m-ceta i kdir je bio Pop, Vukovic nije bio karijerista i hteo je da odradi 8-godina zakonske obaveze prema vojsci i da se demobilise, medjutim '90 je bila kriza i verovatno je na insistiranje visih da prodje kriza sada ne moze. Verovatno je zato i slabo napredovao, neki su dobijali cin kIkl, kad je on dobio kap a klasici, zato je i setan iz cete u cetu, dok Pantelinac je karijerista. Radanovic Milutin veoma sposoban oficir, tesno smo saradjivali posto je izvidjacki vod davao patrolu u Selu, inace koga on proceni da moze biti izvidjac taj moze a koga on izvede iz stroja taj ide u kuhinju jer nije za izvidjaca. I Ribaric se nije nesto proslavio u napredovanju, voleo covek zene, a ovo odradjivao tek da ispuni normu.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 07.10.16 20:57
Po sećanju, tačna je tvoja formacija drugog Okb, mada meni igra u glavi kapetan Bljakčori kao komandir treće m-čete u drugom bataljonu . . . Imali su spavaone u zgradi u kojoj je bio tenkovski kabinet i razglas . . . Sto dovodi do toga da je dtugi Okb postao Mehanizovani bataljon. Tada nisam obracao paznju na to.... a mozda i gresim....
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 12:20
U drugom bataljonu tada je postojala samo jedna m-ceta, kdir Pop, porucnik Agim Bljakcori bio je cini mi se kdir druge tenkovske cete kasnije tjest 22 dec. '84 dobio cin kapetana, prve tenkovske cete kdir bio je kap. Ceda Brankovic. I prve i druge t-cete spavaone su bile na spratu zajedno sa m-cetom, kasnije to je verovatno doslo do promene. Jedan vodnik Makedonac cesto je bio komandir straze u sumi, visina oko 180, sitnije gradje tj mrsav ne mogu da mu se setim imena i prezimena, bio je lik nevidjen za sulude ideje, cak se penjao na drvece da kontrolise strazare. da li je 5-ica i u tvoje vreme bila problematicna?
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 14:08
Agim Bljakčori je sigurno bio k-dir jedne m-čete u drugom bataljonu, više ne znam da li je Okb ili Mehanizovani, jer je u njegovu četu došlo vojske iz Bjelovara negde pred novu 86, davali su stražu za samu Novu godinu. Ne sećam se nikakvog vodnika Makedonca, verovatno nije ni bio više tu. Komandiri straže su u 90 posto slučajeva bili stažisti, razvodnici desetari. Stražu su davali 1.Okb, jednom ili dva puta bio SHAD, nekoliko puta pešadija iz drugog bataljona. Ostali su davali stražu br 1, kasarnsku. Jednom bili i vezisti kapetana Keča Djordja, sad sam se setio. Stražarska mesta su bila 4, plus noćni dodatak kao SM ali ne uvek, samo kad je naredjena povišena bg. Sećam se toga po broju stražarskih mesta za pse - 4, a vodio sam jednog i na stražarsko mesto kod vodotornja, skroz gore na vrhu vežbališta, a pripadalo je straži br. 1. Nismo imali nekih problematičnih sm a ni nekih dogadjaja, sem ako ne računam budalu koji je sam sebi skinuo kapu sa glave metkom, zaigrao se na straži, mislim da je bio na sm 3, osmatračnica. Em nije nosio šlem, em pucao, ne znam šta je bilo sa njim jer sam se to jutro skinuo. Da, imali smo i nevidjenu frku povodom nestanka municije iz kase komandira straže. Znaš kako ide primopredaja, sve u redu, jeste, ajmo . . . E posle par takvih primopredaja, nadje se čovek da uradi po PS, znači i brojanje municije u kasi, kad djavola, sanduk otpečaćen, limeni poklopac pokidsan, fali nekoliko kutija metaka. Na limu trag krvi, otisak... došla VP iz Zg, kratka istraga, najebao staža iz moje stare čete . . . par smena pre ove koja je otkrila. Na sudu dobio 7 godina, žalio se pa dobio 12 godina. Znam podatke jer su moji išli kao svedoci, razvodnici straže. Jbg, moja stara četa, gentusi sve. Nije mu to trebalo nikako
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 19:20
Srdjane da li se secas sta je bilo u sumi od objekata, kakav je ulaz bio, koliko je strazarskih mesta bilo, i kako je bila ogradjena i da li je bila ogradjena?
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 20:21
Poprilično dobro se sećam. Udaljena od kasarne oko 2 km, asfaltni put vodi od KPS, pored tenkodroma, onda ima jedno skretanje desno i u tom slepom crevu je bilo minijaturno strelište za tenkiste a put pravo nastavlja do straže br.2 i kapije na ulazu u šumu. Preko puta stražare, a pre kapije, bio je navoz za pranje bv, levo dole pored stražare je bila ekonomija - farma svinja. U šumi su bili rezervoari goriva i maziva, hangari sa MES i kompletna RR brigade. Pričalo se da je ispod šume mnogo veći magacin od ovih hangara koji su spolja vidljivi, ali ja nisam našao nigde ni traga, a proveo sam tamo 11 meseci i često po danu puštao pse da trče i van poligona za njihov trening. Šuma je bila kompletno ogradjena dvostrukom bodljikavom žicom, sa oko metar prostora izmedju dve žice, možda i manje, ne sećam se tačno. Bila su 4 stražarska mesta, s tim što je četvorka imala i osmatračnicu, ako dobro pamtim. Jedinica je bila odmah desno kada se udje u šumu, kod rezervoara goriva i imala je pogled na stražaru, tu smo stavljali najplašljivije. Dvojka i trojka duboko u šumi a ćetvorka je opet zatvarala krug sa druge strane i bila relativno blizu stražari. Izmedju sm bili su vezovi za pse.
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 21:07
Bas tako sve sto si napisao, samo neverovatno koliko se stvari promenilo za par meseci razlike naseg boravka u kasarni. U moje vreme bilo je 6 strazarskih mesta 1-kapija, 2- iznad rezervora za gorivo, 3- je bila malo udaljenija i na njoj je bio uvek prisutan pas (naravno strazar nije imao pristup psu), 4-je bila kod dva naj veca hangara, 5-blizu manjeg magacina sa ABHAO sredstvima i na njoj je bio uvek prisutan pas, inace to je jedino strazarsko mesto gde je bilo pokusaja ulaska u krug kroz zicu, ponekad je bilo dolaska posetioca koji su u toku dana dolazili do zice i strazar ih udaljavao, tu noc to strazarsko mesto obavezno je imalo dva strazara, 6-na kraju je bila blizu glavne kapije. Uvek je aktivni staresina bio komandir (vodnik, v-prve kl, st-vodnik) radi pristupa u magacine kada se uzimao materijal. Sto se tice Bljakcorija mozda je Pop otisao pa su njega postavili za kdira m-cete, jer formacijski sastav brigade i njeni bataljoni bili su takvi da bataljon ima samo jednu m-cetu a dve ili tri tenkovske cete.
Saša0101 voli ovaj upis
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 21:30
Tu negde posle tvog odlaska a pre našeg - avgust 85- dolaska valjda je rešeno da se garnizon konačno popuni do punog broja. Nas je došlo jako mnogo, po nekim pričama skoro 700 guštera, i to, bez lažne skromnosti, vrlo kvalitetnog sastava. 90 procenata je završilo srednju školu, većina upisala fakultet, od onih deset posto ostalih dosta ih je završilo fakultet a ostali osnovnu. Nije bilo problematičnih ljudi, sem nešto sitnih disciplinskih prekršaja. Veći problem su bili desetari februarci, koji nama nisu u većini mogli da pariraju ničim sem time što su dve klase stariji. U takvoj situaciji nije ni čudo što je došlo do redukovanja broja sm u šumi, što je kdir straže sada bio pitomac ŠRO, jednostavno smo mogli da odgovorimo na sve što se tražilo od nas. Još jedna stvar je malo remetila, skoro polovina guštera su bili Albanci ali dobar deo njih se dobro uklopio, ni jezička barijera nije dugo trajala. Malopre sam u jednoj drugoj grupi proverio sa čovekom koji je bio staža kod Bljakčorija u to vreme i to jeste bila 3. m četa u Radjenovićevom bataljonu. Pop je do mog skidanja bio kdir prve m čete u tom bataljonu. Desetari februarci iz tvoje čete su došli kod nas da nas vode, Vasa Paraljov iz Kovina i Veskov iz Novog Bečeja, još jedan Albanac, setiću se imena . . .
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 21:42
Bas su bile drasticne promene, mada u brigadi je 45% bilo albanaca i u moje vreme, mada nebi se slozio da je bilo manje skolovanih vojnika, to bi bila sad diskutabilna analiza.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 21:53
Verovatno sam ja subjektivan, ali nisi ti video maj 85, stvarno se divim ljudima koji su izvodili obuku sa njima . . . Kod nas nije bilo više od dva ponavljanja skoro nijedne radnje ili teme . . . A nisi video ni iživljavanje desetara februaraca nad gušterima tenkistima u prvom Okb, baš maltretman pod maskama sa hiljadu ostava i to sve, gle čuda, popodne . . . Pa kad se na kraju klasa skupila i birala da li da ih umlate ili da obaveste prertpostavljene . . . Dok je priča došla do Manića, pa kako je izribao komandire četa . . . nikad više ih nisu gazili a obuka je tekla kao po loju. Malo veselija crtica - prva noć u kasarni, iz jedne tenkovske spavaone tuče Šemsa i Južni vetar a iz sledeće Springstin i Born in USA . . . kakav šok!
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 22:08
Iskreno uvek ima po neki izdvojeni dogadjaj, mada sve u svemu desetari i ostali stariji prema nama mladjima bili su ok, i bili smo slozni kao vojnici bez obzira na nacionalnost, nije bilo klipova a ni cinkarenja a ni sukoba. 600 do 700 vojnika je dolazilo svake druge generacije tako da je toliko otprilike i odlazilo. Bila je naj jaca pesma 72-dana, i pustana je na razglas posle rucka, ako se dobro secam, a slusali smo sve.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 08.10.16 22:26
Mi kao gušteri smo stvarno dobro dočekani, stara vojska su bili novembar 84, nešto vozača januar 85, staža Mustafa Salihović je bio avgust 84, kao i moj prvi desetar Skender Djonbaljaj, prava vojničina i dobar čovek ali zapravo. mene je sa zaduženja u četu doveo vojnik Vlatko Vukićević iz Zenice, poznat pod nadimkom lenjivac.... čovek je i na uzbunu izlazio sa četkicom za zube prvo u umivaovik . . . to su nam pričali njegovi. Imali smo i par ljudi od 27 godina, došli da dosluže ona 3 meseca iz zakona 12 + 3, možeš misliti kako je bilo njima . . . govorim o staroj vojsci. I najlepši detalj, gomila ljudstva je bila u Vrbovecu, na izgradnji tenkovskog strelišta. Prve nedelje kad smo došli, staje Dajc na pistu, ispadaju neki kosijaneri, neobrijani, pantalone isečene kao šertsevi, košulje bez rukava, kao Ameri u Vijetnamu, hahaha. Išao Gnjidić u neku nenajavljenu posetu u Vrbovec i umalo nije umro kad ih je video, pa ih doterao na sredjivanje . Čuvena m četa /14. Posle je kapetan Djordjević Ljubiša imao još bolju zgodu. Poslali su neku grupu vojnika ko zna kojim poslom u otkomandu u Bihać, a on otišao na operaciju grla u VBZ. Taman da ga uzmu u proceduru kad mu javljaju iz Bihaća da njegovi još nisu stigli iako su otišli još pre 4-5 dana. Jedan iz grupe ih odveo kod svojih, usput, u medjuvremenu pao sneg i oni ostali zavejani kod tog iz grupe. Tražili ih, potera, frka a oni kao na vikendu. Djika ih je skoro golim rukama udavio kad su dovedeni. Sjebali mu operaciju, hahaha. Naravno, i on je tada bio kdir m čete umesto Gnjidića, samo je VP bila /31
mkostic Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-10-23
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 23.10.16 21:18
Jun '87/'88, Prva ceta, Prvi MB,kom čete KPK Djoka, zamjenik kč bio poručnik (brko, omiljena psovka mu bila "da Vam j... tetku u čarapu). Četa imala samo 2 voda, nakon obuke i povratka sa poligona Slunj/Plaski sve desetari.
J.Markovic Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-11-23
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 23.11.16 11:28
1988-1989 (citat):
Sluzio sam u kasarni Dugo Selo septembar 88-89 kod kap. I kl. Mirkovic Ilija.Komandir voda mi je bio stv. I kl. Kostic Miroslav.Cetni staresina je bio Zastavnik Mihic Vladimir.U aprilu 89 deo jedinice je otisao na Kosovo i bili smo tamo do septembra 89.Pozdrav svima koji su bili u toj kasarni.
Bio sam u istoj ceti u isto vrijeme ,operater nisandjija,ista sudbina posle poligona na slunju otkomanda na kosovo "samo privremeno" u mom slucaju do skidanja u sept. 89,ali svejedno kao i vecina rado se sjetim tih vremena.poz za sve iz cete kap.Mirkovica.
Saša0101 voli ovaj upis
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 26.11.16 0:27
Za brata Brkakougar sveža informacija - naleteh malopre na ćatu majora Radjenovića, moj gene, avgust 85 i kaže čovek da je drugi bataljon tada bio mehanizovani bataljon sa tri m čete i mb baterijom, plus još neke jedinice. NIJEDNE TENKOVSKE ČETE ! A samo 6 meseci od tvog skidanja . . . Ilija Mirković, Pop i Bljakčori su bili komandiri četa.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 26.11.16 16:29
[You must be registered and logged in to see this image.] Moj gene raz Bosko Vujanov iz Futoga, izvidjac, pas Vufa i ja, 013 da kraja
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 26.11.16 19:21
Hvala drug za informaciju, drasticna promena u kratkom roku, na onu recenicu "nista nas ne sme iznenaditi" treba dodati "osim nas samih u odredjenom vremenu".
tuzlak01 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-12-30 DOB : 54 Beograd
Naslov komentara: dugo selo 88/89 31.12.16 12:11
služio kod kap Gutića vod Bričića na bvp ima li koga 88/89
Saša0101 voli ovaj upis
tuzlak01 Gušter
Naslov komentara: dugo selo 88/89 31.12.16 12:30
Saša 7464 (citat):
IMA LI NEKO VP 7464 klasa septembar 1988/89 godine?
ja sam bio kod brice trece odelenje bvp strelac 2
Saša0101 voli ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 01.01.17 16:23
Tuzlak dobro dosao na forum, ko je bio u tvoje vreme nacelnik staba brigade?
tuzlak01 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 02.01.17 11:51
Ne secam se visih cinova mozda major Stevanovic nisam siguran
mkostic Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-10-23
Naslov komentara: dec 87/Mart 88 12.01.17 2:54
tuzlak01 (citat):
služio kod kap Gutića vod Bričića na bvp ima li koga 88/89
Saša0101 voli ovaj upis
zwrkan Gušter
BROJ POSTOVA: : 57 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Perši Nenad 17.01.17 17:46
Caka (citat):
Nisam znao , steta , tesko je bilo ... Znas li sta bi sa Persi Nenadom I Krpanicem
nenad je doktorirao elektrotehniku i več je godinama redovni profesor u varaždinu na fakultetu informatike i organizacije
zlatokosi Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-01-30
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 30.01.17 20:24
Pozdrav svima ...bio sam VP 7464, septembarac 88/89....vezista u MBB 120 mm, kod kapetana Ljucovića
Vanja Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-03-10
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.03.17 13:59
Pozdrav svima. Zovem se Vanja Dodig iz Beograda sam i sluzio sam u Dugom Selu u četi tehničkog odrzavanja-ČTO 85/86. Bio sam ćata nadimak mi je bio "Čkalja". Takodje sam radio u radionici kao "puškar" majstor s kojim sam radio bio je Hlebec Josip - ljudina od čoveka ne znam da li je bio bolji majstor ili čovek malo je takvih. Komandant ČTO je bio Baranović Boris koji baš i nije volio nas gradske momke. Sećam se i zastavnika Face kao i Dmitar Grubora kojeg sm zvali Gruber po seriji Alo Alo koja je tad pocela da se prikazuje...i jer se stalno javljao da bude dežurni kad vojska ide na kupanje...Sećam se i zapovjednik tehničke radionice poručnika Nešić Dejana s koim smo prvi put povezali spektrum na jedan TV kako bi igrali Stratego. Samnom su služili Reljić Željko, Plazonić Ivica, Kompara Dušan, Čmrlec Živko i još mnogi nek izvinu svi kojih se nisam setio...
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.03.17 21:30
Vanja , koja si klasa bio?
Vanja Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.03.17 21:43
Avgust 85 u Dugo Selo sam došao iz Niša u novembru 85 skinuo se u avgustu 86 (u Nišu završio obuku u kasarni Filip Kljajić)
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.03.17 21:50
hahahaha, gene. Ja bio kerovodja. Stari cata vam je bio februarac, mali, bucmasti iz Backog Gradista. Ja sam u septembru 85 bio u COP Nis na obuci. Garant si se skinuo 29?
Vanja Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.03.17 21:55
Tu negde zaboravilo se. Sećam se nekih kerovodja kao i jednog psa mislim da je bio vucjak koji se folirao da je bolestan kako bi ga provodali van kruga kasarne.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.03.17 22:24
Nije nemacki ovcar a nije ni folirao. Jedan sarplaninac je dobio osip oko vrata pa sam ga vodio u vet. ambulantu u Dugom Selu. Posto je imao ojeden vrat, nisam mu stedao kais pa me je zeznuo, ukopao se i izvukao glavu, pa trkom nazad u kasarnu i sumu. Mislio sam da cu ga udaviti kad ga uhvatim, ali je duzina trke uticala da se ohladim, tacnije - crkao sam. Zamisli scenu kako tele od 75 kg jurca ulicama mesta i trazi kasarnu. Kapija otvorena, vracala se vojska sa Slunja, vozila se prevoze vucnim vozovima, ma ludnica ....
Tuzlak 81/82 Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2017-03-25
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 25.03.17 23:33
I ovdje sve gusteri
Pozdrav svima od dzombe septembarska 1981-august 1982.god. Mi smo sluzili manje od godinu dana. Vecina upisala fakultet i automatski smanjenje 1 mjesec pa se nije koristilo redovno nego par vikenda tako da je izlazilo 10,5 mjeseci. Milina ali i neobicno za to vrijeme.
ARJ PVO Komandni vod. Porucnik(Makedonac) komandir voda i vodnik(stariji iz Srbije). Nisu bili losi ali posto smo samo dosli u kasarnu pa na obuku u Jasku, slabo smo imali kontakta. Poslije povratka iz Jaske kao stari vojnici davali smo dezurstvo na kapiji(soba pored dezurnog oficira). Imali smo specijalne propusnice pa bi prvi na klopu, kada si slobodan u grad. Tu nam je bilo Amerika. Niko te ne dira, spavanje iz nocne kada je spavaona cista i prazna. Iz nocne ides pravo pred restoran. Za nas nije vazilo postrojavanje, vjezbanje, stojanje u redu(ako si bio na dezuri).To je bila milina jedna.
Vrlo malo oficira a i vojnika se sjecam. Steta. Valjda jer nismo imali puno kontakta. Samo smo se znali izmedju sebe koji smo isli na obuku pa se vratili.
Svi koji poznaju kap. Gutica samo da vam kazem da je jako bolestan. Valjda ga mozdani odradio. Jedva sam ga poznao prije par godina.
Svako dobro i lijep pozdrav
Tuzlak
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 27.03.17 21:03
Moj Tuzlak, drži se ti nas guštera, vidiš da te u Jaski cenzurišu . . . Žao mi je što čujem za Gutića, on je bio poručnik kada sam ja služio.
Hdamir Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2015-03-19 Tuzla
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 13.04.17 15:40
Gutić je 1988 kada sam ja sluzio bio kapetan.Prije nekoliko godina imao je tešku saobračajnu nesrecu.Jednom sam bio sa njim na kratko u društvu pa sam mu spomenuo Dugo Selo da sam ga vidjao.
Saša0101 voli ovaj upis
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 24.04.17 22:21
Nedavno sam dobio neki video o jedinici koja je danas u nasoj kasarni, HV verzija Niskog COP. Snimano taman tako da nista ne vidis od kasarne, ali mi je drago da su obuku pasa bas tu stavili, jbg, jednom kerovodja . . . .
ZLAYA_67 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2017-04-29
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 29.04.17 3:29
Tuzlak 81/82 (citat):
I ovdje sve gusteri
Pozdrav svima od dzombe septembarska 1981-august 1982.god. Mi smo sluzili manje od godinu dana. Vecina upisala fakultet i automatski smanjenje 1 mjesec pa se nije koristilo redovno nego par vikenda tako da je izlazilo 10,5 mjeseci. Milina ali i neobicno za to vrijeme.
ARJ PVO Komandni vod. Porucnik(Makedonac) komandir voda i vodnik(stariji iz Srbije). Nisu bili losi ali posto smo samo dosli u kasarnu pa na obuku u Jasku, slabo smo imali kontakta. Poslije povratka iz Jaske kao stari vojnici davali smo dezurstvo na kapiji(soba pored dezurnog oficira). Imali smo specijalne propusnice pa bi prvi na klopu, kada si slobodan u grad. Tu nam je bilo Amerika. Niko te ne dira, spavanje iz nocne kada je spavaona cista i prazna. Iz nocne ides pravo pred restoran. Za nas nije vazilo postrojavanje, vjezbanje, stojanje u redu(ako si bio na dezuri).To je bila milina jedna.
Vrlo malo oficira a i vojnika se sjecam. Steta. Valjda jer nismo imali puno kontakta. Samo smo se znali izmedju sebe koji smo isli na obuku pa se vratili.
Svi koji poznaju kap. Gutica samo da vam kazem da je jako bolestan. Valjda ga mozdani odradio. Jedva sam ga poznao prije par godina.
Svako dobro i lijep pozdrav
Tuzlak
Ja sam u komandnom vodu bio od dec. '86-dec.'87.god. Komandir voda je bio zastavnik Pesevski Stojan , komadant diviziona major Ambrinac, a zemjenik mu major Kriskovic Albert. Ti si davao dezurstvo na CVOJ-u, kao i mi . Komadant kasarne je tad bio pukovnik Milan Stevanovic .
Dragoslav Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-05-08
Naslov komentara: Zaluzani-dugo selo bvp 81-82 god 08.05.17 22:52
EVO I JA DA SE PRIDRUZIM FORUMU .PANCEVAC ZALUZANI 81 god. Pa prekomanda dugo selo,vozač bvp- m80 ,sećanja blede ali EVO malo podataka: kom.bataljona kik rađenović( ubi se čovek da položi za majora ali nikako dok sam bio tamo)zmija od čoveka,komandir cete kap.nenad popovic -ljudina( rekao mi kap.gnjidic koga sam sreo u pančevu u domu armije da je umro- srce ),bezbednjak jakšić,star.vodnik tudja ivica iz dugog sela - strog starešina i pravi titov vojnik, i bio je neki vodnik arsic- valjda iz v.policije došao kod nas,teren slunj februar-mart 82 god.za sad toliko....
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 11.05.17 19:35
Radjenovic 5 godina bio komandant bataljona , jbt . . . Tudja je bio kod Gnjidica komandir treceg voda, slabo ga se secam sem po imenu. Znas li bilo sta o Gnjidicu, da li je ziv uopste?
Dragoslav Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-05-08
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 13.05.17 21:54
Tudja ivica, krupan ,jak, bio kod popovica komandir voda dok sam ja bio tamo, 3.6.82 god.se skinuo,,neznam ništa za gnjidica,samo znam da su nam branili da idemo u kafanu na zelj.stanicu i da je bilo ok u dugom selu......
Aprilac64 Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2017-04-16
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 16.05.17 14:05
Pozdrav svima koji su sluzili vojsku u Dugo selo,presvega aprilce 84.Tamo sam sluzio od 9 aprila do 16 maja.Bio sam kód kap.popovic,komandir voda je bio zast.Reform Ramadanovic.
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 16.05.17 21:16
Aprilac, da li mislis zastavnik Redzo Ramadanovic? Slucajno se upucao iz pistolja 6,35 izpod pazuha, pa ste dobili drugog komandira voda, mislim da je vodnik Music bio?
Aprilac64 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 17.05.17 2:08
Da,da,pogresno sam ukucao,Redzo je bio komandir voda,stalno nam pricao da je ön univerzalan covek,do septembra mi je bio k- dir,onda sam dobio otkomandu u m.cet. brigada.K-dir je bio por.Hurak Vlatko,a secam se i na zast.Trailovic Djordja,por.Pantelinac Ilinka i verovatno st.vod.Arsenijevic(mozda ne pamtim mu dobro íme) Na Musica ne secam
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 17.05.17 22:09
Totalno sam zaboravio da su neki vojnici presli iz drugog okb-a u m-cetu brigade kod Mirkovica. Dok si bio u trecem vodu da li je bio staza Omer u istom? Huraka se malo secam, Trailovica takodje, stvodnik Stankovic Dragan crn brka mislim da je i on bio u m-ceti, Arsenijevic je bio vodnik Ikl otisao u maju '85 na skolovanje i vratio se sa cinom pporucnika, Pantelinac je bio pporucnik i krajem '85 otisao u prekomandu.
Aprilac64 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 18.05.17 0:41
Bio sam do kraja,zadnjji mesec sam proveo u Vrbovec na izgradnju novog strelista,nekoliko dana pre skidanja sam vracao u kasarnu.Stza Omera i st.vod.Stankovica slabo znam ali moguce da su bili kód nas.Trailovic je bio nizak,cas zastavnik cas st.vod.l k.Zbog pijjanstva,puk.Tonkovic ga kaznio oduzimanjom cina.Jednom smo cistili snega ispred Hotel Parka,a Trailovic jedva mogao stajati na nogu,pa smo odveli kuci.Nisam citao unazad sva strana,mozda sí vec pisao,ja se izvinjavam,u kojoj jedinicu sí ti sluzio?
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 18.05.17 10:23
kod Popovica, prvi vod kod Vukovica. prilicno vremena proslo, mnoge stvari izblede iz secanja tako i to da su iz nase cete isli vojnici u druge cete na iste zadatke osim par njih sto su radili u trpezariji i par vozaca je premesteno u izvidjacki vod, mozda i u cetu veze ne secam se, Trailovica se secam sad malo bolje,