FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 22 ČLAN OD: : 2013-02-13 DOB : 53 Slavonija
Naslov komentara: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 10:31
Kasarna Dugo Selo, bio sam septembarac 1990/1991, vozač tenka, 2.bataljon, četa kapetana Vukovića, komandiri voda potporučnik Milan Šušnjar, vodnik Musić Mustafa, zastavnik Pero (makedonac, zaboravio prezime). Došao sam u prosincu 1990. iz Zalužana i dezertirao sredinom kolovoza 1991. Jedno vrijeme sam svirao bas gitaru u orkestru sa gitaristom Alenom Lešinger iz Zenice, bubnjarem Perom Minev, Šahbazom...vodio nas je zastavnik Čiplić. Sjećam se da je komandant kasarne bio potpukovnik Josip Tomšić, od ostalih starješina se sjećam - bezbjednjak Adem Zizaku, kapetan Mirković, potuporučnik Glišović... Ima li koga???
Mirko Dobrnjac voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 11:17
Tenkic, (pisem iz Svedske i ovde nema ć) dobro nam dosao. Prosetaj se malo po forumu, nacices nesto ili nekoga sto ti pase i odgovara. Ima komentara i o Zalizanama. Svremenom ce se neko javiti. Evo meni naprimer je jedan drugar rodom iz Osijeka postavio snimak kasarne gde sam sluzio . Pozdrav
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8064 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 12:56
potpukovnik Josip Tomšić ? iz Bjelovara ?
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 13:08
Jeste, iz Bjelovara.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 14:31
Tenkić (citat):
Jeste, iz Bjelovara.
Neće nešto biti tako. Ppukovnik Josip Tomšić je u Bjelovaru bio k-dant 1.okb još 1988.godine a ja njegov zamjenik. Iz JNA je prebjegao u ZNG iz bjelovarske kasarne "Božidar Ađija" (poznatija kao Kasarna Vojnović) sredinom kolovoza 1991.godine zajedno sa ppukovnikom inžinjerije Gašparac Željkom (Načelnik inžinjerije II Operativne zone) i obnašao dužnost Načelnika OMP II Operativne zone. Kasnije je postao i zapovjednik te zone a potom umirovljen u činu brigadira. Trenutno živi u roditeljskoj kući u Josipdolu i čujem se sa njim barem jednom tjedno. U Bjelovaru mu živi sin Boris koji radi kao veterinar dok mu je kćer Anita udata u Josipdolu.
_________________ Semper Fidelis
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 15:56
Ha, nisam posve siguran kakav je bio ustroj tadašnje brigade. Mislim da su u Dugom Selu bili jedan okb i jedan mb koji su formacijski bili u sastavu 140 mbr (kasarna Maršal Tito u Novom Zagreb). Komandant brigade tada je bio pukovnik Radomir Tomić a komandant svojevrsne podređene formacije u Dugom Selu potpukovnik Josip Tomšić. Negdje u srpnju 1991., početkom ratnih sukoba Josipa Tomšića iz meni kao vojniku nepoznatih razloga zamjenjuje potpukovnik Mustafa Tuholjak. Tomšića se sjećam kao tihog, kulturnog i uglađenog gospodina, sitnije građe, prosijede kose, koji je dosta držao do čistoće i urednosti. E sada, ili govorimo o istoj osobi ili su bila dva potpukovnika Josipa Tomšića. Ako si već u telefonskom kontaktu, provjeri ove navode izravno pa ćemo otkloniti sve nedoumice.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 16:07
pukovnice poznavao si pukovnika Rajka Kovacevica?
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 16:36
Tenkić (citat):
Ha, nisam posve siguran kakav je bio ustroj tadašnje brigade. Mislim da su u Dugom Selu bili jedan okb i jedan mb koji su formacijski bili u sastavu 140 mbr (kasarna Maršal Tito u Novom Zagreb). Komandant brigade tada je bio pukovnik Radomir Tomić a komandant svojevrsne podređene formacije u Dugom Selu potpukovnik Josip Tomšić. Negdje u srpnju 1991., početkom ratnih sukoba Josipa Tomšića iz meni kao vojniku nepoznatih razloga zamjenjuje potpukovnik Mustafa Tuholjak. Tomšića se sjećam kao tihog, kulturnog i uglađenog gospodina, sitnije građe, prosijede kose, koji je dosta držao do čistoće i urednosti. E sada, ili govorimo o istoj osobi ili su bila dva potpukovnika Josipa Tomšića. Ako si već u telefonskom kontaktu, provjeri ove navode izravno pa ćemo otkloniti sve nedoumice.
Prvotno je brigadom zapovjedao ppukovnik Rade Tomić (kasnije unaprijeđen u pukovnika). Tih godina koje navodiš brigada se podijelila. Dio je otišao za Maršalku i tamo je bila i komanda brigade (sa Tomićem). Drugi dio brigade je ostao u Dugom Selu kako si i naveo sa jednim okb i jednim mb te nešto topništva.Tadašnji Načelnik veze u brigadi ppukovnik Stojmenov Stojmen postaje komandant garnizona. Ppukovnik Mujo Tuholjak (visok, crn, mršav, danas živi u Varaždinu) iz Bjelovara odlazi u Dugo Selo ali ne mijenja ppukovnika Tomšića jer je ovaj već u Bjelovaru. Načelnik tehničke službe je bio ppukovnik Zdravko Latković koji 90/91 odlazi za Varaždin a odatle u ZNG II Operativnu zonu na dužnost Načelnika tehničke službe (danas živi u Dugom Selu). Oćito ne pričamo o istoj osobi.
pukovnik: komentar modifikovan dana: 22.02.13 16:52; prepravljeno ukupno 1 puta
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 16:44
vladimir (citat):
pukovnice poznavao si pukovnika Rajka Kovacevica?
Rajko Kovačević je bio komandant brigade u Bjelovaru a kako sam i ja bio u toj brigadi naravno da sam ga poznavao. I ne samo njega već i njegovog Načelnika štaba ppukovnika Milana Čeleketića, pomoćnika za MPV ppukovnika Miljka Vasića, oficira bezbednosti kapetana I klase Dragišu Jovanovića, k-danta meh. bataljona majora Ramiza Drekovića (kasnije postao general u Armiji BiH), k-danta 2.okb majora Golića i još masu drugih oficira i podoficira.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 17:04
pukovnice sluzi te pamcenje.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 17:22
vladimir (citat):
pukovnice sluzi te pamcenje.
Dosta dobro, ali tu su kao pomoć i Radne bilježnice. Osim toga družio sam se sa tim ljudima neovisno o onom što se kasnije desilo na ovim prostorima.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 18:11
pukovnik (citat):
Tenkić (citat):
Prvotno je brigadom zapovjedao ppukovnik Rade Tomić (kasnije unaprijeđen u pukovnika). Tih godina koje navodiš brigada se podijelila. Dio je otišao za Maršalku i tamo je bila i komanda brigade (sa Tomićem). Drugi dio brigade je ostao u Dugom Selu kako si i naveo sa jednim okb i jednim mb te nešto topništva.Tadašnji Načelnik veze u brigadi ppukovnik Stojmenov Stojmen postaje komandant garnizona. Ppukovnik Mujo Tuholjak (visok, crn, mršav, danas živi u Varaždinu) iz Bjelovara odlazi u Dugo Selo ali ne mijenja ppukovnika Tomšića jer je ovaj već u Bjelovaru. Načelnik tehničke službe je bio ppukovnik Zdravko Latković koji 90/91 odlazi za Varaždin a odatle u ZNG II Operativnu zonu na dužnost Načelnika tehničke službe (danas živi u Dugom Selu). Oćito ne pričamo o istoj osobi.
Hvala druže pukovniče na iscrpnim podacima. Ne sjećam se nikakvog Stojmenov Stojmena u vrijeme kada sam bio tamo. Ali sjećam se jedne proslave u Maršalci 1990/91, mislim da je bio Dan armije, kada je tadašnji potpukovnik Radomir Tomić, pročitao odluku (valjda SSNO) kojom se, između ostalih, on unaprijeđuje u pukovnika i ponosno se nacerio. Nešto kasnije na vježbalištu u Dugom Selu, prilikom nekakvog komandantskog pregleda, prepotentno je pozvao potpukovnika Tomšića da dođe trčećim korakom. Nisam mogao vjerovati da dojučerašnji potpukovnik, pred vojnicima tako neukusno demonstrira silu nad također visokim časnikom i kolegom. Izgledalo mi je to vrlo neukusno. I taj događaj me čini prilično sigurnim da je tada komandant garnizona bio izvjesni potpukovnik Tomšić.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 18:20
Tenkić (citat):
Nešto kasnije na vježbalištu u Dugom Selu, prilikom nekakvog komandantskog pregleda, prepotentno jepozvao potpukovnika Tomšića da dođe trčećim korakom. Nisam mogao vjerovati da dojučerašnji potpukovnik, pred vojnicmatako neukusno demonstrira silu nad također visokim časnikom i kolegom. Izgledalo mi je to vrlo neukusno. I taj događaj me čini prilično sigurnim da je tada komandant garnizona bio izvjesni potpukovnik Tomšić.
Tenkić, pozdrav i dobro došao na forum!
Za ovakve ljude kakav si primjer naveo postoji jedan lijepi izraz - 'dno dna'!
To je između ostalog bio jedan od razloga zašto je ovo sve skupa i otišlo dovraga.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 18:34
Hvala Max na dobrodošlici. Novi sam na forumu i sa najnižim činom, pa još ne bih upotrebljavao "lijepe izraze".
Pukovniče, zaboravih, po opisu - to je taj Tuholjak. Još mi se čini da je pričao kroz nos i da nije bio baš previše elokventan.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 18:49
Max Blitz (citat):
Tenkić (citat):
Nešto kasnije na vježbalištu u Dugom Selu, prilikom nekakvog komandantskog pregleda, prepotentno jepozvao potpukovnika Tomšića da dođe trčećim korakom. Nisam mogao vjerovati da dojučerašnji potpukovnik, pred vojnicmatako neukusno demonstrira silu nad također visokim časnikom i kolegom. Izgledalo mi je to vrlo neukusno. I taj događaj me čini prilično sigurnim da je tada komandant garnizona bio izvjesni potpukovnik Tomšić.
To je između ostalog bio jedan od razloga zašto je ovo sve skupa i otišlo dovraga.
Ovo nije usamljeni slučaj. Sjećam se da sam ostao šokiran kada sam vidio na pisti kako se major nekontrolirano dere (ne obazirući se na prisutnost vojnika, podoficira i oficira) na kapetana I klase koji pred njim stoji u stavu "Mirno". Pitao sam kolegu oficira o ćemu se radi a on mi odgovori: Ludi Gašić opet demonstrira sillu i moć. Ovaj na kojeg se dere je Jovanović k-dir 1.tč u njegovom bataljonu.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 19:11
Tenkić (citat):
Hvala Max na dobrodošlici. Novi sam na forumu i sa najnižim činom, pa još ne bih upotrebljavao "lijepe izraze".
Pukovniče, zaboravih, po opisu - to je taj Tuholjak. Još mi se čini da je pričao kroz nos i da nije bio baš previše elokventan.
Kroz moj boravak u brigadi promjenio sam dosta k-danata bataljona: major Gašić, kasnije otišao u k-du brigade i unaprijeđen u ppukovnika, major Babić, preminuo, major Vasić, kasnije otišao u k-du brigade i unaprijeđen u ppukovnika, kapetan I klase Čujić, kapetan I klase Tuholjak, ppukovnik Tomšić. Poćeo sam kao komandir 1.voda meh.čete u 1.okb (zanimljivo je to što je k-dir čete bio poručnik Tomšić), potom zamjenik k-dira 1.tč, pa k-dir 3.tč (komplena rezervna zajedno sa tenkovima u RR-u), pa PkPo (Pomoćnik k-danta za Pozadinsko obezbeđenje) u k-di bataljona i na kraju zamjenik k-danta bataljona. Tako da i Muju jako dobro poznajem. Slažem se da nije bio previše elokventan ali je zato bio jako dobrog apetita. Sjećam se da je na terenu onu konzervu govedine od jedne kile (mi smo ju zvali 100mm) pojeoda se nisi ni snašao a posebno je obožavao janjeću glavu. Njegovo jelo je bilo strašno za gledati.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 19:28
Ha-ha, nisam imao prilike jesti sa Mustafom, ali jesam sa nekim drugim oficirima. U maršalci za Dan JNA smo kao članovi orkestra dobili bečke odreske veličine slonovog uha, što je bio apsolutni šok za vojnički želudac naviknut na "drnč" (tako smo zvali neki gulaš/paprikaš). Svirao sam i tzv. "drugarsko veče" u domu JNA u Dugom Selu, za starješine i njihove obitelji, pa se i tada dobro jelo, pilo i škicalo oficirske kćeri. A teren na Slunju je bio posebna priča. Tamo su se neki od starješina znali jako dobro usvinjiti.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 19:41
Tenkić (citat):
Ha-ha, nisam imao prilike jesti sa Mustafom, ali jesam sa nekim drugim oficirima. U maršalci za Dan JNA smo kao članovi orkestra dobili bečke odreske veličine slonovog uha, što je bio apsolutni šok za vojnički želudac naviknut na "drnč" (tako smo zvali neki gulaš/paprikaš). Svirao sam i tzv. "drugarsko veče" u domu JNA u Dugom Selu, za starješine i njihove obitelji, pa se i tada dobro jelo, pilo i škicalo oficirske kćeri. A teren na Slunju je bio posebna priča. Tamo su se neki od starješina znali jako dobro usvinjiti.
I ne samo oni. Za oficire je na Slunju bilo popularno pecanje pastrva na Mrežnici i lov/krivolov, te odlazak sa kampanjolom u grad Slunj na piće. I sam sam znao koristiti te privilegije (osim usvinjavanja)
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 19:47
U mrežnici smo se pokušali okupati ali smo se u trećoj sekundi svi odreda pokočili od hladnoće. Ja sam sa jednim mladim potporučnikom (zaboravio ime) išao pješice u Slunj, kupili ćevape i odmah pješice nazad jer se on uplašio "MUP-ovaca" u maskirnim uniformama u gradu. U povratku smo u nekakvom parku sa artiljerijskim i kojekakvim rashodovanim oruđima i eksponatima sjeli na nekakav PAT i pojeli te ćevape. Šteta što tada nije bilo mobitela/fotića, bilo bi lijepih slikovnih uspomena.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 20:56
Tenkić svaka cast na postovima.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 21:28
Pa što ćeš, stari se pa naviru sjećanja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 21:36
Tenkić (citat):
Pa što ćeš, stari se pa naviru sjećanja.
Odličan si, samo nastavi! Još kad se malo bolje upoznaš s forumom pa prijeđeš i na druge teme......
Dobiješ plus čim prođe ponoć, ispucao kvotu za danas.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 21:41
Ako tako kažu takve džombe, mogu samo reći hvala.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 21:57
Tenkić ovako te nebi docekali ni u pravoj JNA. u svakom slucaju dobrodosao.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 22:22
Ma kakvi, kad se sjetim dočeka...bio je vrlo, hm, životopisan, ha-ha!
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 22.02.13 22:49
pa jeste ,pise velikim slovima dobrodosli a sa druge strane table ovde ste najebali.
Guster 1991 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-05-24
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 24.05.13 21:27
Pozdrav OMJ 1991 godina Staresina Djordjevic Ljubisa a tadasnji komadant kasarne je bio Mustafa Tuholjak
Guster 1991: komentar modifikovan dana: 24.05.13 21:31; prepravljeno ukupno 1 puta
Guster 1991 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-05-24
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 24.05.13 21:28
Novi sam na forumu imali oko od Junske klase 1991 Oklopno mehanizovana jedinica odnosno BVP
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 25.05.13 10:00
Guster 1991 (citat):
Pozdrav OMJ 1991 godina Staresina Djordjevic Ljubisa a tadasnji komadant kasarne je bio Mustafa Tuholjak
Evo ti kako danas izgleda (treći sa desna). Živi u Varaždinu.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4606 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 25.05.13 13:43
pukovnik (citat):
Max Blitz (citat):
Tenkić (citat):
Ovo nije usamljeni slučaj. Sjećam se da sam ostao šokiran kada sam vidio na pisti kako se major nekontrolirano dere (ne obazirući se na prisutnost vojnika, podoficira i oficira) na kapetana I klase koji pred njim stoji u stavu "Mirno". Pitao sam kolegu oficira o ćemu se radi a on mi odgovori: Ludi Gašić opet demonstrira sillu i moć. Ovaj na kojeg se dere je Jovanović k-dir 1.tč u njegovom bataljonu.
Posle ovakvih postova jedino mi preostaje da stavim prst na celo,duboko se zamislim...........................
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.06.13 23:50
U veljači ove godine put me slučajno odveo u Dugo Selo, pa rekoh da se provozam do kasarne.
Zgrada nekadašnjeg Doma JNA, sada Glazbena škola Dugo Selo.
bgd Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-06-07 DOB : 52 bgd
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 15.07.13 17:19
Ovo budi lepa sećanja, ti si bio blizu stražarskog mesta br.1. Ja sam bio u žutoj zgradi prvi sprat četvrti prozor.Pokušaću da nađem slike sa zakletve,pa da ti ih pošaljem. Veliki pozdrav.
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 15.07.13 17:27
To bi bilo super, baš bih volio vidjeti kako je to izgledalo iznutra. Na jednoj zakletvi sam čak tukao strojak u onom počasnom vodu. Ja svoje slike iz objektivnih okolnosti nisam uspio ponijeti. Pozdrav i tebi!
bgd Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-06-07 DOB : 52 bgd
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 15.07.13 17:35
Ja sam tukao strojak u počasnom vodu u maršalci, a još smo imali zaduženje kao posmrtni vod nosiocima spomenice 1941 to je tek bilo smaranje. Mislim da su na tim slikama Kereta i Ferari .
Tenkić Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 15.07.13 18:44
E baš bih volio ponovno vidjeti tog lika Ferarija.
Srdjan Avramov Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 96 ČLAN OD: : 2009-10-10 DOB : 57 Novi Sad - Churug
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.11.13 22:05
Nisam bio na ovom forumu sto godina, ali, mojih jos nema, hahaha. Izumrli. Vidim da se vodila polemika o kdantu kasarne, da nije puk Tonkovic u pitanju? Imate moj topik o Dugom Selu, VP 8793, pogledajte spisak oficira, pa da prokomentarisemo, mozda neko nekog zna . . .
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 11.11.13 16:35
Srdjan Avramov (citat):
Nisam bio na ovom forumu sto godina, ali, mojih jos nema, hahaha. Izumrli. Vidim da se vodila polemika o kdantu kasarne, da nije puk Tonkovic u pitanju? Imate moj topik o Dugom Selu, VP 8793, pogledajte spisak oficira, pa da prokomentarisemo, mozda neko nekog zna . . .
Umirovljen u činu brigadira OS RH. Na žalost pokojni je. U Dugo Selo je došao iz Jastrebarskog. Jovanović i Branković su u Dugo Selo došli iz Bjelovara.
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 11.11.13 16:40
Brankovica sam sreo u Subotici 1993. kad sam bio u rezervi, bio je NS, kasnije otisao u Nis, mislim da je dobio cin generala. Voleo bih da znam gde je zavrsio Gnjidic a i Ribaric?
LiS55 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Bilogora 77 - Slunj 16.11.13 19:57
Pozdrav, u Dugom Selu, sam stigao 01.03. pa do kraja služenja 30.12., kao 2. vojnik, iz Sente, a godina je bila 1977. Služio sam u tehničkoj službi. Bio sam autoelektričar za točkaše, kod Pavlović Uroša (stari vodnik), super čovjek. Onda je komandir tehničke čete bio PORUČNIK Latković Zdravko. Ako se dobro sijećam Stoimenov je tada bio KAPETAN. Ime komandanta kasarne se ne sijećam, ali je po izgledu bio isti Führer.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 16.11.13 23:28
LiS55 (citat):
Pozdrav, u Dugom Selu, sam stigao 01.03. pa do kraja služenja 30.12., kao 2. vojnik, iz Sente, a godina je bila 1977. Služio sam u tehničkoj službi. Bio sam autoelektričar za točkaše, kod Pavlović Uroša (stari vodnik), super čovjek. Onda je komandir tehničke čete bio PORUČNIK Latković Zdravko. Ako se dobro sijećam Stoimenov je tada bio KAPETAN. Ime komandanta kasarne se ne sijećam, ali je po izgledu bio isti Führer.
Zdravko Latković je umirovljen kao Načelnik tehničke službe VI. Zbornog područja u činu pukovnika OS RH i živi u Varaždinu.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 17.11.13 1:39
pukovnik ili brigadir je isti cin, ili ja gresim ?
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 17.11.13 21:59
vladimir (citat):
Ako misliš na usporedne činove različitih oružanih snaga onda je. Recimo američki i njemački pukovnik je u OSRH brigadir, ali je u OSRH brigadir iznad pukovnika a ispod brigadnog generala.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 18.11.13 0:05
pukovnik (citat):
vladimir (citat):
Ako misliš na usporedne činove različitih oružanih snaga onda je. Recimo američki i njemački pukovnik je u OSRH brigadir, ali je u OSRH brigadir iznad pukovnika a ispod brigadnog generala.
Stvar je zapravo u tome da OSRH nemaju čin potpukovnika. Nakon bojnika (majora) ide odmah pukovnik, pa brigadir. Dakle, potpukovnik JNA bi bio pukovnik OSRH. Tako se to može tumačit malo ovako, malo onako, ovisi s kojim činovima (drugih vojski) se uspoređuje.
max1211 Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2013-12-10
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 1:19
Dugo selo 9 mjesec 89 na 90 godinu , Zapovjednik vojarne ppukovnik Rato Tomić , zap OM Bataljona major Josip Tomšić, 1MČ zap kap Mirković ,2MČ kap Gutić Mirsad 3MČ kap Đorđecić MB 120 mm kap Ljucović na kraju vojnog roka Tomić odlazi u Maršalku a Josip Tomšić preuzima zap kasarnom u Dugom selu i dobiva cin ppukovnika
max1211 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 1:27
Tomšić je u Dugo selo dosao iz Bjelovara sa činom majora a u Dugom selu je dobio cin ppukovnika i sa mjesta kom bataljona preuzeo komandu Kasarne kada je umisljeni Tomic presao u Marsalku , ali su se u tom periodu
max1211 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 1:29
Izdesavalo dosta stvari kada smo se skinuli u 9 mjesecu 1990 godine ocito je u vojarnu Dugo selo dosao novi zap kadar
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 20:58
Bila su dva Tomica, ali ovaj ppuk je valjda onaj sto je puk Tonkovicu bio Nacelnik staba ili Pomocnik kdanta za .... ne mogu da se setim za koju oblast. Secas li se ko je bio kdir izvidjackog voda? U moje vreme, cuj izjave, 85 - 86 je bio por Radanovic Milutin.
max1211 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 21:15
Da to je taj Tomić , a izviđačkog voda nesjecam se ,znam da je bezbjednjak bio Albanac neki jeben tip a bas u to vrijeme nekako na vjezbi u Slunju ili iz skladista kap Đoke je nestalo neko oružje par Škorpiona a tada maltretiranje od bezbednjaka
max1211 Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 21:19
Od podoficira se sjecam St vodnika Fuada Mrskovica , Vod.Ikl Rosuljas Srpka , Vod Ikl.Fikreta Bricića ....
Srdjan Avramov Gušter
Naslov komentara: Re: Kasarna Dugo Selo 10.12.13 21:25
Kapetan Djordjevic, veciti baksuz.... bio kdir moje prve cete, MC u 1 OKB posle kap 1 kl Gnjidica. jeste cepali strazu u sumi, straza br 2? Srpka se secam samo po imenu ,Meskovic mi je bio kdir voda kad sam dosao, ima ga na fejsu, ali nije bas aktivan , Bricica se secam takodje po imenu. Kele Rudolf, jel i on bio tada, trebalo bi da je vec porucnik?