FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 39 ČLAN OD: : 2012-01-21 DOB : 59 Šarbane
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 10.01.13 0:52
Da taj kao ili sličan kao iz konzerve. U Postojni smo dobijali SDO i u paketu je bio neki ovciji mesni narezak. Ako neko zna kako se radi u domaćoj varijanti treba mi recept!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 10.01.13 0:58
Miroslav Jovanović (citat):
Da taj kao ili sličan kao iz konzerve. U Postojni smo dobijali SDO i u paketu je bio neki ovciji mesninarezak. Ako neko zna kako se radi u domaćoj varijanti treba mi recept!
Uh, dragi, onaj iz JNA je najčešće vojska mijenjala s muslimanima za nešto drugo, bilo što. Imao je jak miris, mora se priznati, ili je stvar navike, ne znam.
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 10.01.13 8:10
Reči jednog majstora sa Baščarije: "Đe s' bolan vid'o dobri ćevapa bez krmet'ne."
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 10.01.13 8:51
Da taj kao ili sličan kao iz konzerve. U Postojni smo dobijali SDO i u paketu je bio neki ovciji mesni narezak. Ako neko zna kako se radi u domaćoj varijanti treba mi recept!
Nisam ga mogao jesti, zbog mirisa a i djelovao mi je kao da je nekuvano meso, nekako nedovršen. Bilo je dosta neke želatine u njemu (ili iz mesa ili dodata).
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 12.01.13 21:32
Malo statistike: "Jedan Nijemac prosječno u svom životu pojede 1.094 životinje: 945 kokoši, 46 purica, 46 svinja, 37 pataka, 12 gusaka, 4 goveda, 4 janjca; izbrojili su im tamošnji vegetarijanci. U Europskoj uniji po glavi stanovnika prosječno se potroši 93 kilograma mesa godišnje, dok si u najsiromašnijim zemljama ljudi ne mogu priuštiti ni 10 kilograma mesa godišnje." deutsche welle Šta bi na ovo rekao bojnik?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 12.01.13 21:49
Stazio (citat):
Malo statistike: "Jedan Nijemac prosječno u svom životu pojede 1.094 životinje: 945 kokoši, 46 purica, 46 svinja, 37 pataka, 12 gusaka, 4 goveda, 4 janjca; izbrojili su im tamošnji vegetarijanci. U Europskoj uniji po glavi stanovnika prosječno se potroši 93 kilograma mesa godišnje, dok si u najsiromašnijim zemljama ljudi ne mogu priuštiti ni 10 kilograma mesa godišnje." deutsche welle Šta bi na ovo rekao bojnik?
Bojnik bi rekao da pojedu užasno puno kokoši, purica, pataka i gusaka. A svinja, goveda i janjaca jako malo!
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 12.01.13 22:58
Bečki odrezak je tanki, panirani odrezak od teletine. To je jedan od najpoznatijih specijaliteta bečke kuhinje. Izraz "bečki odrezak" se afirmirao tek krajem 19. stoljeća. Postoje pretpostavke da je odrezak koji se priprema na ovaj način stigao iz Italije ali to nije nikada dokazano. Inače je to u Austriji najomiljenije glavno jelo. U današnje vrijeme je međutim svinjsko i pureće meso potpuno potislo teletinu jer je teletina vrlo skupa. Bečki odrezak se tradicionalno servira sa kriškom limuna, zelenom salatom ili salatom od krumpira a može i salata od krastavaca. U novije vrijeme su se, kao prilozi, etablirali pomfrit i riža. Sličan bečkom odresku je i Cordon bleu. To su u principu dva vrlo tanka odreska između kojih se stavlja topljivi sir.
... dobio sam ovaj link od uglednog forumaša, pa ga moram podijeliti s vama!
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.01.13 19:52
Evo recepta za dobar ćevap. Ovcije meso od vrata, plećke i paufleka. Iseći na kockice i posoliti sa 2,2% soli u odnosu na meso. Ostaviti u frižider 24h. Zatim samleti na krupnu rešetku izmesiti dobro i opet 24h u friz. Sad samleti na sitnu rešetku dobro izmesiti i da odleži u frižideru još 24h. Može i u kombinaciji sa govedinom al ovčiji ćevap je najbolji naročito u varijanti ssm. Probajte. PS. Zna li neko recept za mesni narezak. Ima neka fora sa patent teglom i kuvanjem u pari al to sam samo načuo.
Ovcje cevape sam jednom jeo u Pristini. Neuporedibo bolji od ovih *domacih* (posto su kod mene cevapi svinjsko-govedji 50/50%).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.01.13 20:40
dpuric (citat):
Ovcje cevape sam jednom jeo u Pristini. Neuporedibo bolji od ovih *domacih* (posto su kod mene cevapi svinjsko-govedji 50/50%)
Ovčje ili janjeće? Možda ovdje miješamo termine, ovisno od kraja od kuda smo. Kod nas u Dalmaciji, a i Zagrebu se točno zna što je janjetina, a što ovčetina. Janjetina je naravno, mlado meso koje nema još onako intenzivan specifičan miris kao starija ovca (ili ovan). I to zaista mlado janje. Mislim da se stariji ovan ne može uopće jest zbog mirisa. Slično je i kozjim mesom, ali to meso ipak nema takav intenzivan specifičan okus kao ovčje. Postoji 'kaštradina', suho kozje meso (neki tako nazivaju i ovčje), to je nešto drugačije...
Što se mene tiče - janjeće meso: Naprijed!, ovčje: Stoj!
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 23.01.13 23:42
Konačno se osušilo! Malo je potrajalo ali sada ga rezuckam skoro svaku večer
Jao Boske opet si ga promašio, Hrvatski plavac je sasvim nešto drugo od onog što mi u Sloveniji zovemo modra frankinja, ili austrijanci Blaufraenkischer
This vine is known in many parts of Europe - it is grown in France as Franconier Noir, in Germany as Lemberger, and in Austria as Blaufraenkischer; Blue Franconian is the most frequently used English term...
Ovo sa istom etiketom se dobije i u ljubljanskom Hofferu, košta 2 i kusur Eura. Nije baš nešto od vina, za te pare se ovde dobije 2x bolje vino poreklom iz Slovenije. Ali ako se tebi sviđa, onda nazdravlje. Sto ljudi sto čudi, sto ukusa, da o sto žena i ne pričamo...
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 0:30
East&West (citat):
Stazio (citat):
Boske, navika je čudo.
Čuo sam od jednog boema:" Hrana je navika, piće drži čoveka."
A ono Bosketovo smo u Sloveniji zvali "Modra Frankinja" to mu dođe na isto?
Zdravo E&W, da, ovo mi zovemo modra frankinja, ali to je kod nas relativno redka vrsta. Da naravno dobije se u večim trgovinama, a ova etiketa iz Austrije može da se nađe u Hofferu (trgovina austrijskog porekla, imaju i poneku stvar iz Slovenije, mislim da nije forum namenjen samo hrani, pa ako te zanima možemo na PP).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 0:32
Vranac vino je dobro bez obzira na zemlju porijekla, zanimljivo! Sorta je dobra!
Stazio, na ''preporuku'' nekog sa drugog foruma sam probao crnogorskog vranca, ista etiketa kao kod tebe , jedino da je za godište pisalo 2009. Nije bio loš, ali ni naročito dobar. Barem za moj ukus. Znam, sada sam več 2 puta napisao negativne komentare, ali zašto da ne, tako se osečam. Cena je bila 4 i nešto Eura za bocu 0,7 lit.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 0:38
Kad sam ga prvi put potražio u Mercatoru, bio je samo iz Crne Gore, kad sam ga kupio u Intersparu, imali su i makedonske i iz imotskog kraja.
Kad je industrijski, onda nema puno razlika među godištima, kad je maloserijski onda ima razlike iako je vrsta grožđa ista, od zemlje, godišta, sunca, perade...itd.
Ali opet stvar ukusa, kako se kome sviđa.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 0:47
Pero™ (citat):
Stazio, na ''preporuku'' nekog sa drugog foruma sam probao crnogorskog vranca, ista etiketa kao kod tebe , jedino da je za godište pisalo 2009. Nije bio loš, ali ni naročito dobar. Barem za moj ukus. Znam, sada sam več 2 puta napisao negativne komentare, ali zašto da ne, tako se osečam. Cena je bila 4 i nešto Eura za bocu 0,7 lit.
Po toj cijeni si pio "obični" vranac, ovaj je nešto skuplji. Što se tiče ukusa, volim tamna i jaka vina. Kući, sa ocem, takođe pravim vranac za domaću upotrebu.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 0:49
Pero™ (citat):
Pero prijatelju, pa gde baš da naletiš na 2009. godište. Najlošiji rod u istoriji CG vinarstva, morali su uvoziti grožđe iz MKD. Inače nije loš taj Vranac Pro korde, ali nije ni do kolena domaćem Crmničkom crnom. Crmnica je region u CG.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 0:54
Stazio (citat):
Pero™ (citat):
Po toj cijeni si pio "obični" vranac, ovaj je nešto skuplji. Što se tiče ukusa, volim tamna i jaka vina. Kući, sa ocem, takođe pravim vranac za domaću upotrebu.
Možda, neznam, ali bio je sa istom nalepnicom kao na tvojoj slici.
U mercatoru su se dobile 3 vrste, jedan za tri i kusur Eura, jedan za četri i nešto i jedan za jedanaest. Nisam hteo da probam ni najjeftinijeg ni najskupljeg.
Inače uveče popijem koji špricer sa belim vinima iz Goriških Brda. (brda nije prevod, stvarno se tako zovu krajevi). Iako je ''industrijski '' da moram da donesem svoju embalažu, za 1,6 eura je za moj ukus puno bolji.
Ali nema veze, ukusi su različiti.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 24.01.13 0:55
Evo kratko citat...........govori sve
U slavu Vranca - "ISPIJENU ČAŠU CRNOGORSKOG VRANCA TEŠKO JE OBJASNITI REČNIKOM. NAJBOLJE JE DA SAGOVORNIKA PONUDITE ISTIM VINOM. I TADA, JEDNIM RITUALNIM GESTOM, NEKIM IZUZETNIM POGLEDOM, BLAŽENIM IZRAZOM NA LICU, MOŽDA NEKIM POKRETOM RUKE, UZDAHOM ILI OSMEHOM, SAGOVORNIK ĆE VAM BEZ REČI PRENETI SVOJ DOŽIVLJAJ O ISPIJENOJ ČAŠI" (R. DELETIĆ, 1981)
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 1:04
East&West (citat):
Inače nije loš taj Vranac Pro korde, ali nije ni do kolena domaćem Crmničkom crnom. Crmnica je region u CG.
Ovaj (na predhodnoj slici) flašira vinarija plantaža "13 jul" a vinogradi su im nešto sjevernije od Crmnice, od Skadarskog jezera prema Podgorici. Crmnička vina su stvarno odlična.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 1:10
East&West (citat):
Pero™ (citat):
Pero prijatelju, pa gde baš da naletiš na 2009. godište. Najlošiji rod u istoriji CG vinarstva, morali su uvoziti grožđe iz MKD. Inače nije loš taj Vranac Pro korde, ali nije ni do kolena domaćem Crmničkom crnom. Crmnica je region u CG.
E&W, nisam ja stručnjak za vino, niti znam statistiku. Znam jedino šta mi se sviđa ili ne.
Potražiču u trgovinama ako se nađe Vranac iz Crmniškog okruga. Ajde da mu damo još jednu priliku, ako ga svi hvalite.
A ako smo o slovenačkim firmama, metliška črnina nije loša za jeftino stolno vino, Moja omiljena slovenačka vina su iz Goriških brda i iz Radgonskih gorica. Probajte, ne treba da vam se sviđa, ali čete brem znati o čemu govorimo. Nisu toliko loša kao najjeftinija vina iz Italije i Španije.
Još jedna lična stvar za tebe E&W, ako si služio u Sloveniji. Cviček se u poslednjih 20 godina puno promenio. Nekad je bio krš od vina, ali sada je več nešto što može da se pije. Naravno ostala je kiselost, pa još uvek treba neka hrana uz njega, ali sad izgleda dosta kulturnije kao pre 20 i nešto godina. Probaj (ako več nisi).
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 1:13
aleksandar obradovic (citat):
Evo kratko citat...........govori sve
U slavu Vranca - "ISPIJENU ČAŠU CRNOGORSKOG VRANCA TEŠKO JE OBJASNITI REČNIKOM. NAJBOLJE JE DA SAGOVORNIKA PONUDITE ISTIM VINOM. I TADA, JEDNIM RITUALNIM GESTOM, NEKIM IZUZETNIM POGLEDOM, BLAŽENIM IZRAZOM NA LICU, MOŽDA NEKIM POKRETOM RUKE, UZDAHOM ILI OSMEHOM, SAGOVORNIK ĆE VAM BEZ REČI PRENETI SVOJ DOŽIVLJAJ O ISPIJENOJ ČAŠI" (R. DELETIĆ, 1981)
Jaooo sad ste me baš napalili da potražim i neki bolji Vranac u LJ trgovinama.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 5:34
Jao Boske opet si ga promašio, Hrvatski plavac je sasvim nešto drugo od onog što mi u Sloveniji zovemo modra frankinja, ili austrijanci Blaufraenkischer
This vine is known in many parts of Europe - it is grown in France as Franconier Noir, in Germany as Lemberger, and in Austria as Blaufraenkischer; Blue Franconian is the most frequently used English term...
Ovo sa istom etiketom se dobije i u ljubljanskom Hofferu, košta 2 i kusur Eura. Nije baš nešto od vina, za te pare se ovde dobije 2x bolje vino poreklom iz Slovenije. Ali ako se tebi sviđa, onda nazdravlje. Sto ljudi sto čudi, sto ukusa, da o sto žena i ne pričamo...
Ne treba da likuješ Pero, dobro znam što je Plavac mali ako si na njega pod Hrvatskim plavcem mislio. Inače ovaj što se kod vas zove Modra frankinja u HR se zove Plava frankinja ali ja ih sve zovem plavcima Vidim da si se počeo poznavanjem cijena i trgovina razbacivati pa evo da ti baš onda nađem pravu sliku vina koje je iz Hoffera i koje je naravno kvalitetnije i skuplje od onog sa prve moje slike na koju sam najprije naletio na netu. Ovo naravno pijem u izuzetnijim prilikama:
Boske: komentar modifikovan dana: 24.01.13 20:32; prepravljeno ukupno 2 puta
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 7:08
Max Blitz (citat):
Gdje je sad SveJug sa paprikama i kajmakom sa karaule Nikolić?
Kao prilogom, jasno.......................
Na poslu sam pa cu pokusati veceras da doprinesem komentarima nesto iz Svedske.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 11:28
Zdravo Boske,
Kako si se snašao u Austriji, koliko zarađuješ, šta radiš me i ne zanima, to su tvoji lični podatci.
Ja sam malo škrtica pa pogledam na račun da ne plačam previše.
Ja u Hoffer odlazim obično ako tražim neke specifične hrane. Imaju i puno hrane poreklom iz Slovenije. Mnoge stvari su boljeg kvaliteta i niže cene nego u Intersparu ili Mercatoru kde obično kupujem.
Ono prvo vino znam jer ga moj otac voli. Ali meni se baš ne sviđa. Ovo drugo ču pogledati i kupiti (ako se dobije) iduči put kad odem u Hoffer. Inače grožđe modra/plava frankinja je dosta popularno po celom svetu, a u Sloveniji je najpopularnije na Štajerskom i Prekmurju (severoistok Slovenije).
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 18:23
Svedska nema bas neku kulturu stose tice hrane. Ona je bila dosta siromasna zemlja do drugog svetskog rata (krajem 1800-te i pocetkom 1900-te god iz Svedske se izselilo oko 1,3 mil stanovnika). Posto su puno zemlje sirom sveta bile razorene a Svedska industrija ostala citava zbog njene neutralnosti, imali su veliku prednost pa su to izkoristili. Sredinom 1960 god pocelo naglo doseljavanje radne snage i tako se Svedska kuhinja obogatila sa raznom vrstom jela sirom Evrope. Tipican Svedski specijalitet su: Köttbullar i falukorv.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 18:31
Svedska je opkoljena sa ca 2400 km vodom i jede se dosta ribe ( u more i puno jezera je dozvoljeno bezplatnom pecanje za amatere/privatne osobe) na primer:
Torsk (Gadus morhua) [You must be registered and logged in to see this link.] Sill (Clupea harengus) [You must be registered and logged in to see this link.] Losos (Salmoniformes) [You must be registered and logged in to see this link.]
Posto Balticko more nema veliki sastojak soli u sebe ima i Štuke i Grgeč. Zvuci mozda cudnovato ali je tako. Grgec (Perca fluviatilis) [You must be registered and logged in to see this link.] Stuka (Esox lucius) [You must be registered and logged in to see this link.]
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 18:38
SveJug, zamolio bih te da o ribi na temu ribe. I na to sam ti bio ukazao, pa si se skoro naljutio! Ne ribu na temu mesa! Please! Zamolit ćemo moderatora da prebaci ovaj tvoj post, pusti ga sad da stoji, a ovaj moj komentar izbriše.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 18:39
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 19:09
Samo da skrenem pažnju na ratnu rezervu gore na slici.Vodi računa da vino koje nije flaširano tako da može duže stajat a obično se kupuje u trgovinama može jako iznenadit vlasnika i goste kod kušanja(negativno).
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 20:27
SveJug:
Citat :
Svedska nema bas neku kulturu stose tice hrane. Ona je bila dosta siromasna zemlja do drugog svetskog rata (krajem 1800-te i pocetkom 1900-te god iz Svedske se izselilo oko 1,3 mil stanovnika). Posto su puno zemlje sirom sveta bile razorene a Svedska industrija ostala citava zbog njene neutralnosti, imali su veliku prednost pa su to izkoristili. Sredinom 1960 god pocelo naglo doseljavanje radne snage i tako se Svedska kuhinja obogatila sa raznom vrstom jela sirom Evrope. Tipican Svedski specijalitet su: Köttbullar i falukorv.
Bilo bi interesantno da nam malo pojasniš pojam "švedski stol", kako je nastao, kako Šveđani gledaju na to i smataraju li to dijelom svoje kulinarske tradicije i kulture?
_________________ Živjeti znači boriti se
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 24.01.13 20:48
Boske (citat):
Bilo bi interesantno da nam malo pojasniš pojam "švedski stol", kako je nastao, kako Šveđani gledaju na to i smataraju li to dijelom svoje kulinarske tradicije i kulture?
Pojam Svedski sto nije deo kulinarstva vec deo kulture. Kao sto sam i napisao ranije Svedska je bila jako siromasna i narod je cak umirao od gladi. Ono malo hrane sto je bilo, pretezno se sparalo kao na primer za Bozic. Za Bozicne praznike se postilo po tradiciji i za badnje vece se pokupilo sve sta se imalo i sve to se postavilo na sto i svako je uzimao sta je hteo. Ta kultura se posle prenela na svakodnevno serviranje iz prakticnih razloga. Evo par slika kako je servirano za badnje vece, tu se postavljalo i slano, slatko, kiselo, ljuto, riba, meso, peceno, kuvano, dimljeno. Postavis sve sta imas i svako uzima sta hoce.