FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 13:20
Da ti pričam kako smo bili smješteni pa da se ostali naljute? Ili da ti ispricam o grupi "Magazin" tada još neafirmisanoj koja nam je dolazila svirati pitomačkom klubu ili kako se već to zvalo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 13:22
DAAAA! Stazio, samo pikanterije! Što ućuti bojnik?
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 13:31
Stazio (citat):
Da ti pričam kako smo bili smješteni pa da se ostali naljute? Ili da ti ispricam o grupi "Magazin" tada još neafirmisanoj koja nam je dolazila svirati pitomačkom klubu ili kako se već to zvalo.
To nam pisi ...
nisam video period u kome si bio u JNA...je li tad vec Ljiljana pevala sa njima?
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 13:43
Za Kema To je prva postava, pjevala je Nikolovska "sve bi seke ljubile mornare" i sl.. Dolazili su više puta da nas zabavljaju, vjerovatno je njen tata (vojno lice) pomagao da dobiju "tezgu"
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 13:55
Dobri su oni iz tog perioda, imao si srece...
sta bi bilo da si sluzio u Kumboru...zabavljao bi vas Bajro ili Toni Pusic, posto je Georgiev tada tek ucio muziku
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 14:01
Ne znam ko je tada bio, ali malo prije toga u Kumboru je služio D. Tolja iz Denis&Denis, sa vojničkim bendom nam je svirao za matursko veče. Sjećaš se D&D "program tvog kompjutera" to je bila himna nas "spectrumovaca i komodorovaca".
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 14:06
Secam se toga...tih godina sam masovno dugo letovao u HN...secam se da sam jednom sa drustvom otisao u Zeleniku ili Kumbor (pre ce biti da je Kumbor) na terasu gde je svirao vojni orkestar na celu sa Toljom za klavijaturama...u mornarskim majicama...on, bas i bubanj...basista je uspesno glasom imitirao Marinu Perazic
nego, da ne odemo mnogo u Offtopic, pisi malo o danima obuke i staziranja...bivsim pripadnicima KoV bi bilo drago da procitaju memoare jednog mornarickog staze
Kemo Specijalac: komentar modifikovan dana: 27.11.12 14:11; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 14:10
U Kuboru je u jednoj velikoj bašti tih godina redovan bio Toma Zdravković. Marina je tada bila "avion" za nas geekove. (tad se to još nije tako zvalo nego napredna djeca). Toni je tada još bio muzičar u pokušaju ali je uspješno pravio zajebancije po gradu i dobro jedrio.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 14:12
Max, bojnik niste valjda zaspali.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 14:21
Stazio (citat):
Za Kema "sve bi seke ljubile mornare"
Na forum staviti video! Ovdje!..... moram van....
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 14:30
Za znatiželjne: Dijelili smo prostor sa MVA i srednjom školom RM, a to znači po troje u sobi, bez vojničkih kreveta i metalnih kaseta i sa toplom vodom u sobi. Hrana sa pitomcima (bolja tablica) iako nam to baš i nije pripadalo. Jednom se neko toga dosjetio i trebalo je da idemo u Loru na ishranu, morali smo štrajkovati po cijenu kazne jer se teško odreći stečenih privilegija. Vratili su nas uz pomoć tata nekih klasića i sve zataškali. Promjenili smo dva načelnika škole, jedan nas je ubijao malim fudbalom (lik je totalno bio zaluđen) a drugi nas je tjerao da veslamo u kuteru oko Marjana (to je bilo kao na mletačkim galijama. ) Ma kad vidim kako je bilo na drugim mjestima blam me je pričati.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 16:19
Poslijepodnevni odmor drugovi je prošao i evo mene da dam doprinos na kulturna zbivanja kod mene u Zadru. Što se tiće hrane bilo je OK, dijelili smo kuhinju zajedno sa polaznicima srednje vojne škole artiljerije, kantina je bila dobro opskrbljena svime i svaćim, imali smo dio gdje smo odlazili u miru popiti pivo i popušiti cigaretu iza kantine mali vodoskok prem stražarnici. Smještaj je bio odlićan bez gužve, drveni ormari, sav pribor za ućenje i nastavu bio je u ormarima učionice, postojala je baterijska sala za predvečerna druženja. U kino dvorani su se održavale kulturne manifestacije, kino predstave su bile u pravilu nedjeljom i puštali su se filmovi koji su tog vikenda bili i u zadarskim kinima, sjećam se da je prvi film koji sam gledao bio "Blade Runer" sa Harisonom Fordom. Izlaz u grad je bio svaki vikend, i nagradno mislim srijedom. Zadržavao sam se na živoj svirci zadarskog poznatog sastava Forum i visio u piceriji kod trga Tri bunara i na terasi Hotela Zagreb, kupali smo se na Kolovarama organizirano, a sportski objekti su bili u vojarni "Ante Banina" ili K4 i u to kvalitetni. Uglavnom je narod bio tolerantan kada vojska izađe u grad a posebice mi pitomci. Eto to su bili moji utisci, možda se netkome nije svidjelo u biti meni je bilo OK. A da se učilo učilo se, tražilo se puno, kako teorije tako i prakse na poligonu Bokanjac, bojevo gađanje smo imali u Benkovcu, a terene na Slunju. Prekomanda je nešto sasvim drugo, barem u mome slućaju, nisam se maknio dalje od kuće, mislim na maršalku u ZG.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 16:20
I da jednom nam je pjevala Zorica Kondža, bilo je super, a isto tako moram naglasiti da je bilo zanimljivo kada su dolazili bivši pitomci već rezervni oficiri na pojedine kurseve, brate mili što su ti znali popit, jedva smo stigli ugrabiti koju pivu u kantini.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 16:30
Stazio (citat):
Za znatiželjne: drugi nas je tjerao da veslamo u kuteru oko Marjana (to je bilo kao na mletačkim galijama.
I mi smo veslali u kuterima u Kumboru ponekad. Meni je to bilo baš super, e sad zavisi koliko dugo. Ne bih baš cijeli dan.
Druže bojniče, imam naredbu komande kojim se pri posjeti stranicama s morskim temama preimenuješ u 'kapetanakorvete'. Javi se u magacin i zaduži mornarsku uniformu! Pošto je zima dat će ti za sad samo zimske komplete.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 16:39
Ako mogu da dodam druže stariji vodniće ima da se cure ljepe na bijelu odoru, ali nekako mi je draža prikrivna pa zato odoh na kopnene stranice.
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 17:10
Spot stiže ,samo za mornare..... i ostale ljubitelje ... pozdrav
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:05
Bravo Missar, hvala! E, Missar je drugovi, moj poseban drug. Prvi me lijepo dočekao ne prijavnici kad sam došao u prekomandu u ovu kasarnu. A prvi dojmovi su najvažniji!
Btw, evo pričica u vezi spota. Ove dvije 'čokoladne' djevojke u spotu su kćeri od jedne školske kolegice od moje majke. Žena je rođena Splićanka i bila se udala za jednog 'nesvrstanog' mladića koji je došao na studij stomatologije u Split iz Angole. Oženili su se i mali su troje djece, još jednog sina, uz ove dvije. Imali su problema zbog toga, pogotovo u ono vrijeme, bilo je dosta neprihvaćanja okoline. (Sad je naravno, puno drugačije.) Pa su se onda svi skupa bili odselili u Angolu. Ali ni tamo nije bilo puno bolje. Tamo pak ne vole bijelce zbog kolonijalnog doba. A što je na kraju bilo, i gdje su...tko zna... Nadam se da su sretni i zadovoljni, ma gdje bili.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:26
Stazio (citat):
Ne znam ko je tada bio, ali malo prije toga u Kumboru je služio D. Tolja iz Denis&Denis
Zanimaju nas svi relevantni detalji..... molim nastavak... na 'Kumboru'. Druže Kemo, također i ti nastavi 'tamo'.... Ma nije bed, samo se ufuravam u dužnost, pa malo treniram... onako....
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:36
Kako nas postrojava danas ovaj Max, te mjenjaj uniformu, te čas u Loru čas u Kubmor, bojim se da nas ne povede na strojevu obuku prije povečerja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:42
Stazio (citat):
bojim se da nas ne povede na strojevu obuku prije povečerja.
To vam ne gine ovako i onako! Nevezano je za prethodne direktive......
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:45
To mogu prihvatiti ako je za zastavni vod (ako je za nove guštere) ali vidim da sam danas postao džomba pa više ne radim redarstva.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:51
ČESTITAM! Ali ja sam imao plan da na zakletvu idete strojevim korakom! Pa da vas vide žene, djeca, unuci, praunuci, čukun....., a ne to zadnje, ipak.... Da budu još više ponosniji na vas, nego što su sad...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 18:59
Ma daj, mene žena već čudno gleda zadnjih par dana. Ako joj još spomenem strojevi korak puknut će od smijeha. Sin ima svoju JNA (Counter Strike), trebao bih povesti njega i tu njegovu ekipu na jedno pravo logorovanje u bivcima od šatorskih krila i taktičkom obukom.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 19:22
Max, šta misliš za još jenu temu u okviru mornarice "brod Galeb - putovanje u prekomandu od Pule do Kumbora" tu je bilo doživljaja, pričali su mi prijatelji.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:01
Stazio (citat):
Ma daj, mene žena već čudno gleda zadnjih par dana. Ako joj još spomenem strojevi korak puknut će od smijeha. Sin ima svoju JNA (Counter Strike), trebao bih povesti njega i tu njegovu ekipu na jedno pravo logorovanje u bivcima od šatorskih krila i taktičkom obukom.
A.., da moraš uvježbavat strojevi korak do zakletve? . Ženi niti ne pokušavaj objasnit! Nakon par minuta će imat vrlo ozbiljno lice. Reci da imaš važnog posla na kompu i da te nitko ne ometa. Inače ćeš se nadežurat i nadžogirat prekoredno zaozbiljno. Ne možeš objasnit ni dečkima koji nisu bili u JNA, a pogotovo onima koji uopće nisu bili u vojsci. Mission impossible! Junioru polako, ne znam koliko je star (mlad), ali njega uputi u ovaj 'čarobni svijet'! Zaslužio je!
E, ja sam izbjegao putovanje u prekomandu s Galebom, bio je u tom periodu na remontu! JNA je iznajmila (ili dobila) od Jadrolinije tad dva trajekta, Liburniju i Slaviju, da obavi tu važnu zadaću. Mene je dopala Slavija... A zanimljivo je da sam i prije vojske (i poslije) dosta često putovao baš sa Slavijom, pa mi se činilo sve poznato, kao da i nisam u vojsci. Al' kad sam vidio zbunjena lica u modrim uniformama oko sebe, vratilo me u realnost. A bila guuužva do Šibenika brate, ali kad ih je pola tamo izašlo, do Kumbora je bilo kao na krstarenju.... Stigli smo usred noći i pokupio nas nasred Boke DJČ i iskrcao na obalu. Došao sam tamo snen i bunovan i to mi je ostalo u potpunoj izmaglici.......
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:21
Bio sam prisutan u Lori, t.j. čekao sam kada su moji klasići stigli iz Pule u Split Galebom, to je otprilike izgledalo kao prevoz robova iz Afrike. Pričali su mi da su ih sve nabili u prostorije i zaključali da neko nebi pao u more i da nije bilo mjesta ni da sjednu. Istu priču mi je pričalo dosta ljudi prije i poslije. Možda bi neko imao utiske "iz prve ruke".
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:29
Max Blitz Čestitke druže s.v.Ik.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:34
Stazio (citat):
Bio sam prisutan u Lori, t.j. čekao sam kada su moji klasići stigli iz Pule u Split Galebom, to je otprilike izgledalo kao prevoz robova iz Afrike. Pričali su mi da su ih sve nabili u prostorije i zaključali da neko nebi pao u more i da nije bilo mjesta ni da sjednu. Istu priču mi je pričalo dosta ljudi prije i poslije. Možda bi neko imao utiske "iz prve ruke".
Čuo sam za te patnje od mornara koji su kasnije stizali Galebom. To nije bilo lijepo od naše JRM. Jedan od rijetkih 'minusa'. Hvala na čestitkama druže Stazio! Samo naprijed!
Nadam se da će me netko vrlo skoro demantirat, al' mislim da smo od trenutno aktivnih forumaša ovdje samo ti i ja mornari.
A kako si ti išao u prekomandu? Taksijem na račun JRM? Ne bih se začudio, kako su vas tretirali...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:46
Bojim se da to nije samo sada. Možda su pošli "pendulavat" na lignje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:51
Max Blitz (citat):
A kako si ti išao u prekomandu? Taksijem na račun JRM? Ne bih se začudio, kako su vas tretirali...
Nemoj mi izbjeć ovo pitanje!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 22:53
Max Blitz (citat):
Nadam se da će me netko vrlo skoro demantirat, al' mislim da smo od trenutno aktivnih forumaša ovdje samo ti i ja mornari.
I drug kapetan korvete kad nam se privremeno pridruži!
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:06
Imao sam osjećaj da me je netko namjerno probudio
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:10
Nestade mi cijeli odgovor. Nažalost ni taxi ni Titova jahta. Dobili smo produženi vikend prije prekomande. Tada su iz Splita vozili ili "Tara" ili "Zadarski" vjerovatno ih se i ti sjećaš. Iz Dubrovnika sam imao "Libertasov" bus preko Pelješca za Korčulu a pošto sam ranije već bio tamo znao sam otprilike gdje idem.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:18
Da se pridružim temi o plaćanju prijevoza prekomande. Ja sam fino dobio novce za kartu vlakom, relacija Zadar-Benkovac-Knin-Zagreb, i to je to, jedino u Kninu vojna policija postavljala pitanja, no dečki su radili svoj posao bili fer i korektni.Došao u ZG smjestio se i otišao doma na par dana.
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:21
Dečki na spavanje prije negoli žene udare kompjutorski veto Laku noć!
_________________ Živjeti znači boriti se
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:28
bojnik (k.k. dok si u mornarici) Pričali smo o prevozu brodom Galeb, pogledaj predhodne postove. Ti si dobro prošao, pravo doma na stažiranje. Ja sam imao prvih dana nekakav neprijatan osjećaj, ono "gdje su me poslali", "kakvi su ovo likovi" i sl. Poslije sam se snašao. Komandant mi je bio Nojko Marinović (tada major) i veoma je vodio računa o meni i kako se snalazim.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:44
bojnik (citat):
Imao sam osjećaj da me je netko namjerno probudio
Druže kapetane korvete, što si rekao ženi da radiš na kompjuteru ovih dana? Baš me zanima? Mislio sam otvorit posebnu temu gdje bi vojnici opisali svoja objašnjenja i opravdanja. Bilo bi zanimljivo?
Boske, a ti?
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:48
Izgleda da su ti njih dvojica već u krevetu.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.11.12 23:55
Stazio (citat):
Pridružujem se čestitkama. Sad treba ozbiljnio razmisliti kako Max-a dalje voditi u službi do čina oficira: Redovno u akademiju, ili za zasluge vanredno unaprediti?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:02
East&West (citat):
Stazio (citat):
Pridružujem se čestitkama. Sad treba ozbiljnio razmisliti kako Max-a dalje voditi u službi do čina oficira: Redovno u akademiju, ili za zasluge vanredno unaprediti?
Dobro večer, drago mi vas je 'čut' na ovoj temi! I za vas izvanredan ukaz od komande. Na morskim temama ste 'kapetan bojnog broda'. A sad brzo trk u magacin po zaduženje mornarske uniforme. Bojnik je već tamo. Pridružite mu se, da magacioner može zaključat za večeras i ić u birti.., pardon, doma.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:06
Dobro došao među mornare. Mogli bi uvesti mornaričke činove za one koji hoće takvu "karijeru".
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:13
Sačuvao sam ja uniformu!!
East&West: komentar modifikovan dana: 28.11.12 1:40; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : Uklonio sliku)
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:16
Jeli ovo iz srednje škole, bijele su oznake na epoleti?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:16
Sinoć sam s E&W lijepo razgovarao na drugoj temi, ne znam jesi li vidio. 'Izumio' je novi čin - 'pukovnik bojnog broda'... To bi bio neki admiral, zar ne?
Druže KBB, vi se već zadužili i obukli, svaka čast na ekspeditivnosti!!!
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.11.12 2:12; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:20
Meni će žena dati čin "potpunopukaovnik" ako se probudi i vidi da sam još u "vojsci",
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:21
Stazio (citat):
Jeli ovo iz srednje škole, bijele su oznake na epoleti?
Nije, bio sam KoV i pomalo se bavio vojnim manekenstvom.
East&West: komentar modifikovan dana: 28.11.12 1:39; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : Uklonio sliku)
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:23
Stazio (citat):
Meni će žena dati čin "potpunopukaovnik" ako se probudi i vidi da sam još u "vojsci",
Prebaciti je u rezervni sastav i pozivati samo kad je frka.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:23
Mornarički tamnoplavi šinjel bi se i sada mogao "prošetati" dobro izgleda.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:27
Prebaciti je u rezervni sastav i pozivati samo kad je frka. Ako me pozove na raport ima da budem redar bar 7 dana.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 28.11.12 0:29
Stazio (citat):
Mornarički tamnoplavi šinjel bi se i sada mogao "prošetati" dobro izgleda.
Dolamica mornarička je bila pravi komad odeće, dok je recimo šinjel RV i PVO ubediljivo najbolji, barem meni.