FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 04.01.13 0:56
Boske (citat):
Zaheban položaj igrališta! Malo jače izbiješ loptu i eto je u moru
Nije to baš tako blizu, da loptu nabiješ u more. E, zato je nogometno igralište u Trogiru sasvim blizu mora, tamo svako malo lopta odleti u more. Nešto su podizali ogradu, ali svejedno. Pogledaj na nekoj slici Trogira, sve će ti biti jasno.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 04.01.13 10:04
Max Blitz (citat):
Stazio, za što ste vi koristili ovo igralište? I u kumborskoj kasarni je bilo veliko nogometno igralište, sa atletskom stazom i tribinom.
Koristili smo ga često i za fudbal i za trčanje po atletskoj stazi, tu su u blizini i sprave za vježbanje (pješadijski poligon). Okolina je prijatna pa bi nekada popodne tamo išli prošetati. Bilo bi dobro da ga neki klub dobije na korištenje jer je, koliko se sjećam, bila dosta kvalitetna podloga. Kumborski teren još postoji, dolazili smi i mi nekada kao djeca da igramo (obično mali fudbal na tartanskom terenu pored). Novim vlasnicima neće trebati pa će ga najvjerovatnije ukloniti.
sea972 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-01-22 DOB : 52 Koper
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 11:14
Pozdrav svima, koliko vas ima.
Sa zanimanjem citam forum i prisjecam se lijepih dana.
I ja sam sluzio kao pitomac u SRO JRM u Lori – zadnja generacija (90/91). Od cca 50 pitomaca bilo nas je samo dvojica/trojica tamo »bez veze«. Tek sam tada shvatio, da sam imao vise srece nego dobiti na lutriji.
Bilo je svega gore napisanog: hotelski smjestaj, nastava, kuteri, izlazi (nasa generacija u civilu), utakmice Hajduka preko puta i sampijonske Jugoplastike (POP84) sa Kukocem, pizza u »Galiji«, cevapi u »Eru«, foto sekcija u domu JNA, atletsko prvenstvo garnizona(?), mali nogomet, VHS-i kasno uvecer, plivanje u bazenu,...
Isto sam i dodjeljen obalnoj artiljeriji, pa smo i mi dane proveli na obuki (M46 - 130mm) na malom rtu na kraju Lore. Uz to sam imenovan za pomocnika komandira voda a u isto vreme za pomocnika komandira cete (jer smo artiljerci bili 1.vod). Nikad nisam znao cemu ta cast..
Bili smo na jednom generalnom logorovanju na Jadrtovacu blizu Primostena a jednom smo samo »artiljerci« otisli na tjedan dana u Rogoznicu/Zecevo na bojno gadjanje sa 88mm topovima. Krasni dani.
U Maju 91 smo dozivjeli prve demostracije u Spitu. Krajem Juna 91 otisli smo u prekomandu/staziranje. Mene su slali u Barbarigu kraj Pule odakle smo kasnije zajedno sa jos dvojicom Slovenca »napustili« JNA, kad su pocele pi*darije u Dezeli.
Imam jos puno prijatelja iz tih dana a u Split se vracam kako-kad. Ponekad idem na Poljud pogledat Hajduka a cesto samo prolazim do trajektne luke prema otocima.
Lijepi pozdrav
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 12:19
sea972 (citat):
Pozdrav svima, koliko vas ima.
Sa zanimanjem citam forum i prisjecam se lijepih dana.
I ja sam sluzio kao pitomac u SRO JRM u Lori – zadnja generacija (90/91). Od cca 50 pitomaca bilo nas je samo dvojica/trojica tamo »bez veze«. Tek sam tada shvatio, da sam imao vise srece nego dobiti na lutriji.
Bilo je svega gore napisanog: hotelski smjestaj, nastava, kuteri, izlazi (nasa generacija u civilu), utakmice Hajduka preko puta i sampijonske Jugoplastike (POP84) sa Kukocem, pizza u »Galiji«, cevapi u »Eru«, foto sekcija u domu JNA, atletsko prvenstvo garnizona(?), mali nogomet, VHS-i kasno uvecer, plivanje u bazenu,...
Isto sam i dodjeljen obalnoj artiljeriji, pa smo i mi dane proveli na obuki (M46 - 130mm) na malom rtu na kraju Lore. Uz to sam imenovan za pomocnika komandira voda a u isto vreme za pomocnika komandira cete (jer smo artiljerci bili 1.vod). Nikad nisam znao cemu ta cast..
Bili smo na jednom generalnom logorovanju na Jadrtovacu blizu Primostena a jednom smo samo »artiljerci« otisli na tjedan dana u Rogoznicu/Zecevo na bojno gadjanje sa 88mm topovima. Krasni dani.
U Maju 91 smo dozivjeli prve demostracije u Spitu. Krajem Juna 91 otisli smo u prekomandu/staziranje. Mene su slali u Barbarigu kraj Pule odakle smo kasnije zajedno sa jos dvojicom Slovenca »napustili« JNA, kad su pocele pi*darije u Dezeli.
Imam jos puno prijatelja iz tih dana a u Split se vracam kako-kad. Ponekad idem na Poljud pogledat Hajduka a cesto samo prolazim do trajektne luke prema otocima.
Lijepi pozdrav
Pozdrav kolega, eto od svih generacija ŠRO RM najzad se još neko javio. Drago mi je da je još neko ispričao istu priču, a i mene si podsjetio na neke stvari koje su polako "izblijedile". Dobro došao na forum.
sea972 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 12:24
Hvala
Imam i jednu sliku sa Zeceva ali izgleda, da moram kao guster pricekat tjedan dana na objavu.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 12:38
sea972 (citat):
Hvala
Imam i jednu sliku sa Zeceva ali izgleda, da moram kao guster pricekat tjedan dana na objavu :/
To je super, i mi smo tamo bili dva puta, jednom sedam dana sa gađanjem i jednom kraće (mislim da smo tada gađali iz umetnute cijevi). Na žalost, niko od nas nije imao aparat pa nemam slika. Svaku veče se išlo u Primošten po kafanama a ujutro na predavanjima nemaš pojma šta ti pričaju.
sea972 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 12:50
Nama je to drugo gađanje otpalo zbog "situacije" u ono vrijeme. Lora je gotovo od 5.-6. Maja 1991 bila defacto pod blokadom. Jedino su nam puštali struju i hranu a do prekomande (ukupno cca 50 dana) proveli smo u potpunoj bojnoj otpremi. Mislim, da nismo ni gaće mjenjali
Imali smo sreće, da je komandant baze u ono vrjeme bio viceadmiral (ili kontra ?) Dragoljub Bocinov. Pametan, smiren covjek, koji je dobro pregovarao sa MUP-om RH, tako da nije bilo vecih gluposti.
Nama se sve cinilo kao neka surealna igra. Ebiga, klinci od 18-19 godina sa avtomatskom puskom i bojnim streljivom na krovu zgrade a sa druge strane demonstranti.
Meni je najteze bilo zbog cimra iz Splita. On je imao na drugoj strani rodbinu..
Sve u svemu, u jednoj godini vise iskustva nego u sljedecih 20..
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 12:58
sea972 (citat):
Nama je to drugo gađanje otpalo zbog "situacije" u ono vrijeme. Lora je gotovo od 5.-6. Maja 1991 bila defacto pod blokadom. Jedino su nam puštali struju i hranu a do prekomande (ukupno cca 50 dana) proveli smo u potpunoj bojnoj otpremi. Mislim, da nismo ni gaće mjenjali
Imali smo sreće, da je komandant baze u ono vrjeme bio viceadmiral (ili kontra ?) Dragoljub Bocinov. Pametan, smiren covjek, koji je dobro pregovarao sa MUP-om RH, tako da nije bilo vecih gluposti.
Nama se sve cinilo kao neka surealna igra. Ebiga, klinci od 18-19 godina sa avtomatskom puskom i bojnim streljivom na krovu zgrade a sa druge strane demonstranti.
Meni je najteze bilo zbog cimra iz Splita. On je imao na drugoj strani rodbinu..
Sve u svemu, u jednoj godini vise iskustva nego u sljedecih 20..
Da, bili smo u potpuno drugačijim okolnostima. 5 - 6 godina prije sve nam je bilo neuporedivo bolje, od uslova, zezanja do izlazaka po Splitu i okolini.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 13:27
sea972 (citat):
Zdravo 'sea972' i dobro došao na forum! Pozdrav od mornara i za sad jedinog aktivnog člana foruma koji je bio na brodu. Taj sam. Bio sam u Kumboru '87. Ako te zanima nešto o tome, kad ćeš imati vremena, malo pogledaj temu:
Tu smo već puno toga naspisali, a drug Stazio je tamo na domaćem terenu. Naime, živi vrlo blizu. Daj nam neko bolje ime za oslovljavanje u postovima, ovaj nick ti je malo neprikladan. Ili ćemo te zvat samo Sea, tj. Sii? More? O hotelskom smještaju koji ste imali u Lori nas je vrlo detaljno informirao Stazio već, samo o tome piše. Rado bismo pročitali i neke druge zanimljivosti iz pera mornaričkog stažiste. Moj dobar prijatelj je bio u ŠRO RM '86., naravno, preko veze.
aleš 69 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: 9879kt7 22.01.13 21:15
Stazio (citat):
Hvala svima na dobrodošlici. Mi u Splitu smo stvarno bili više po učionicama nego na terenu, još tada su nam mnogi "zavidjeli" (pogotovo Bilećani) na uslovima. Ipak su nas dosta naučili i većina je to i pokazala poslije u jedinicama ili na brodovima. Bilo nas je svega 50-tak u klasi i ekipa je bila više nego dobra.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 22.01.13 21:18
aleš 69 (citat):
Stazio (citat):
Hvala svima na dobrodošlici. Mi u Splitu smo stvarno bili više po učionicama nego na terenu, još tada su nam mnogi "zavidjeli" (pogotovo Bilećani) na uslovima. Ipak su nas dosta naučili i većina je to i pokazala poslije u jedinicama ili na brodovima. Bilo nas je svega 50-tak u klasi i ekipa je bila više nego dobra.
Aleš, ja sam se šalio, ako možda nisi primijetio (možda i jesi). Stazio je ispisao do sada preko tisuću postova i samo u jednom ili dva se 'hvalio' sa uvjetima smještaja u ŠRO RM Split!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 27.01.13 23:23
Pogled na MŠC Lora Split, slika je iz onog vremena:
Obalski Daljinomjer OD M-70 služio je za praćenje ciljeva na moru, određivanje daljine do cilja i prenos komandi signalnim lampicama, podaci (azimut, daljina i popravke) su se elektromehanički direktno prenosili na topove. Ovim sistemom su bile opremljene sve stacionarne i pokretne baterije OA, u sistem se još uključivao i radar po potrebi.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Ovaj Josip je stvarno izgledo frajer ali ovi oko njega bili su baš obični kreteni
bugmenot2013 Gušter
BROJ POSTOVA: : 59 ČLAN OD: : 2013-08-14 Split
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 14.08.13 9:51
Stazio, pozdrav. Ti si očigledno artiljerac, prema tome dobar matematičar. Pomozi mi pronaći X iz ovoga izraza:
85/86 OA = Adžić+Drača+Grbac+Jejina+Jug+ X +Petković+Petrović+Strugar+Vulić
Tebi će to biti jednostavno. Ne trebaš napisati koliki je X, samo reci znaš li ga odrediti
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 16.08.13 0:30
bugmenot2013, napokon da se neko iz naše klase javio, dobro došao. Rješenje "matematičkog" zadatka imaš na p.p.
bugmenot2013 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 16.08.13 9:57
Uglavnom ovako: mi stižemo na Zečevo na prvi teren od 5 dana. 11 mj. (studeni-novembar, već kako volite)-oblačno, slaba kiša, večer. Mjesto kao iz Nazorove pjesme "Bura"-nigdje nikoga, kamene kućice, pustinja. Nema ničega. Stazio kaže: "Ovdje ćemo se sigurno dobro zabaviti, očito se momci i cure navečer okupljaju oko trafostanice ..." To mi je ostalo nezaboravno.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 16.08.13 14:06
Kakva memorija , ja se sjećam dosta detalja sa Zečeva i zezanja po Primoštenu ali ovo sam bio skoro zaboravio.
bugmenot2013 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 16.08.13 20:43
Obojica smo bili tada razvodnici (zapravo svi u klasi), a sad Stazio general pukovnik, a ja opet obični gušter (frrrrrr), pa makar i na forumu
Sjećam se dana kad smo svi unaprijeđeni u razvodnike. Pozdravljali jedan drugoga po ŠRO: "Zdravo druže razvodniče".
A tek likovi sa Zečeva. Por. korvete, Splićanin, mi priča: "Ja sam ti, stažo, jedini ovdje po vezi-ostali su po kazni. Komandiru (por. fregate) se ubio mornar pištoljem iz njegovoga sefa dok je bio u prethodnoj jedinici, Senf (vod. I kl.) je totalno opaljen pa nisu znali što će s njim. Buda (st. vod.) je pronevjerio neke novce, itd. ...". Neobična galerija likova-ne treba se čuditi"uspjesima" kasnije tranzicije na ovim našim prostorima-sigurno su se dobro uklopili.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 16.08.13 23:31
Ha ha, stvarno ludnica od jedinice a i mi smo se dobro uklopili u ambijent, nije nam mnogo trebalo da se "prilagodimo".
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 02.09.13 22:17
Stazio i Bugmenot, je li vam što predavao u ŠRO potpukovnik Macut?
On je otac od mog dobrog prijatelja iz srednje škole u Splitu, s kojim sam još u povremenom kontaktu. Bio je predavač na MVA, ali se ne mogu sjetit čega...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 02.09.13 22:29
Ne mogu se sjetiti tog prezimena ali moj klasić ima bolju memoriju. Do sada me je podsjetio na dosta stvari koje sam skoro zaboravio.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.05.14 12:46; prepravljeno ukupno 3 puta
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.12.13 0:35
Pozdrav svima. Nadam se da ću sresti nekog od klasića koji služili sa mnom u Splitu ŠRO 87/88, bili smo opitna generacija sa 9 meseci obuke.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.12.13 2:27
Pozdrav Mikula 67, tvoj sam kolega dvije godine prije.
Napiši još koji detalj o vašoj generaciji ŠRO.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.12.13 18:11
Bili smo 49 klasa ŠRO RM sa produženom obukom od 9 meseci pa smo na stažiranje išli sa činovima vodnika.Specijalnosti su nam bile: Minska (u kojoj sam bio ja), obalska artiljerija, OSOJ i mornaričko-tehnička.Bili smo smešteni iznad Gadafijeve Yamahirie preko puta Admiraliteta po troje u sobama čime sam bio veoma prijatno iznenađen (mada nam je kasnije sve to preselo ). Pešadijsku obuku u trajanju od 25 dana smo odrađivali na Jadrtovcu kraj Šibenika (sam kamen raste), mornarička na DTK-ašima i Minolovcima kao i na Jadranu uz obavezno jutarnje "galiotisanje" kako smo popularno zvali veslanje.Mada ruku na srce lepše je i to bilo nego predavanja po učionicama. Da ne dužim moglo bi se pisati satima.Idemo polagano. Evo šta su rekli o našoj klasi (imena sam precrtao):
Juna 88 god. smo krenuli u prekomande.Ja sam dobio Rečnu ratnu flotilu Novi Sad.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.12.13 19:17
Koliko sam uspio pročitati ovaj tekst iz novina (još uvijek bez naočara ) isti nam je bio načelnik škole, po ovome što si napisao bilo je dosta promjena u odnosu na nas ranije. Ipak jedna stvar je ostala ista - "rekreativno" veslanje , omiljeni sport našeg načelnika.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.12.13 19:26
Da a ja baksuz još sam bio izabran i za takmičenje u veslanju... verovatno ste ga i Vi imali. Posle takmičenja nisam mogao sedeti nedelju dana.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.12.13 22:41
Srećom nije bilo takmičenja, subotom ujutro veslanje oko Marjana ako je lijepo vrijeme.
Citat :
Bili smo smešteni iznad Gadafijeve Yamahirie preko puta Admiraliteta...
Ne mogu definisati da li mislimo na isti objekat, mi smo bili u onom prvom do restorana (i kantine) na spratu iznad 4. godine SVŠ.
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 24.12.13 22:45
E ovo nisam video dvadeset i kusur godina . Hvala za sliku i podsećanje.
Bili smo smešteni u ovoj zgradi koja je prva sa leve strane pri ulasku u školu odmah do bazena, a Vi ste bili desno od nas pored kantine, u prizemlju su bili Gadafijevi a mi I i II sprat, sa terase na kraju hodnika gledali smo u bazen i stadion, možda ti je sad malo jasnije
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 24.12.13 23:04
Ha, ha, negdje ranije na ovoj temi sam napisao da nam je ovo što si obilježio strelicom bila prečica (kada nema kontrole) a zvanično je trebalo trčati stazom ispred ove dugačke zgrade (u kojoj je bila većina kabineta i učionica za stručnu nastavu). Mi sa smjera OA smo često boravili i na onom malom poligonu sa topovima (iza fudbalskog igrališta). Zanimljivo mi je to da vam je pješadijska obuka u odnosu na našu bila mnogo duža, mi smo tu obuku imali u Planom kod Trogira a na Jadrtovcu imali samo jednodnevno gađanje minobacačem 82mm. Interesuju me i neki predavači koji su nam mogli biti zajednički ali o tome na p.p.
Pregledaj cijelu temu pa možemo uporediti razlike.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 24.12.13 23:25
Stazio (citat):
Mi sa smjera OA smo često boravili i na onom malom poligonu sa topovima (iza fudbalskog igrališta).
Dok ste Vi uzimali čist vazduh pored igrališta mi smo gušili u kako si rekao "dugačkoj zgradi" i jahali po podmorskim minama
Stazio (citat):
Zanimljivo mi je to da vam je pješadijska obuka u odnosu na našu bila mnogo duža, mi smo tu obuku imali u Planom kod Trogira a na Jadrtovcu imali samo jednodnevno gađanje minobacačem 82mm.
Predpostavljam da Vam je obuka bila 6 meseci dok nama 9, tako da smo 25 dana bili na Jadrtovcu (napad, odbrana, gađanje...) spavali smo u divnom kampu u šatorima od šatorskih krila "kao sardine"
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 24.12.13 23:35
Bivak od 6 šatorskih krila, "apartman" za 6 osoba (sardina). Srećom, bili smo samo nekih 7 - 8 dana ugodnog septembra i bez kiše.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 21:11
Stazio, Predpostavljam da ste i Vi imali obuku na bazenu pa ste zadužili divne plave kupaće gaće par brojeva veće kao i plavu kapicu koju su generacije razgazile. Pišem ovo zato što se setih jednog dana obuke na bazenu gde smo vežbali plivanje sa "gumenom" papovkom a na isti bazen su dolazili i civili tad baš studentkinje ne sećam se koji faks bio u pitanju. Uglavnom kako su opazili nas guštere u sehi gaćicama odmah su se skupile da gledaju "kršne momke". Krenuli ti mi sa izvođenjem vežbe možeš zamisliti kako to izgleda još sa gore navedenom publikom . Zaletim ti se ja muški (da se ne obrukam pred devojkama) kako sam uleteo u vodu tako mi se kapa nabila kao šlem ništa nevidim, još veće bede gaće spale a papovka se poprečila. Muke moje ne znam šta ću pre, da navlačim gaće ili da svlačim kapu od koje ne vidim ništa a pušku ne smem da ispustim treba nastaviti plivanje a kroz glavu mi prolazi slika desetina pogleda devojačkih .Sva sreća te je sve bilo pod vodom pa neizgubih obraz ali ostade lepa anegdota.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 21:38
Pošto smo mi bili zadnja avgustovska klasa, plivanje smo vježbali u moru. Šteta da nismo imali priliku da se i mi pokažemo pred studentkinjama. Kasnije sam često išao u sportski centar jer mi je drug iz škole (klasić iz Pule) tamo dobio prekomandu.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 22:13
Taj sportski centar je bio pravo osveženje, mogli smo ga koristi uvek u slobodno vreme mada je toga bilo malo a i kad ga ima iskoristi se za dremku .
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 22:25
Mikula 67 (citat):
Taj sportski centar je bio pravo osveženje, mogli smo ga koristi uvek u slobodno vreme mada je toga bilo malo a i kad ga ima iskoristi se za dremku .
Ili za odlazak u grad.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 22:27
Stazio (citat):
Mikula 67 (citat):
Ili za odlazak u grad.
Da bila je tu divna kapijica uvek otvorena za nas turiste .
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 23:44
Stazio, moram da te pitam dok si bio na obuci jesi li u slobodnim aktivnostima pravio brodiće ili se pevao u horu? Kod nas bile te dve opcije.