FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 25.12.13 23:56
Džogirao na sportskom terenu i "nabijao kondiciju" na onom poligonu kod igrališta, tada sam bio u toj "fazi". Uglavnom smo išli u pitomački dom da "ubijemo" vrijeme (filmovi, koncerti, na roštilj, piće, ...), ako se nije moglo u grad. Grupa Magazin je tada počinjala, održali su nam nekoliko živih svirki, "Sve bi seke ljubile mornare".
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 14.01.14 20:01
Trenutno je u generalnom remontu. Zamjena elektrike, glavnog motora, drvenih dijelova snasti (sošnjaci, nastavci, križevi i još puno toga. Ova fotka je s foruma Paluba, stavljam link koga zanima, napominjem da fotke mogu vidjeti samo registrirani, reg je besplatna i jednostavna.
Bravo koleg Minolovac svaka obavijest i poneka novost u vezi ovog ljepotana dobro je došla. Može tako i dalje kad bude nešto novo.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 17.01.14 0:43
Stazio (citat):
Džogirao na sportskom terenu i "nabijao kondiciju" na onom poligonu kod igrališta, tada sam bio u toj "fazi".
Je li bilo džogiranja za vreme mobilizacijske uzbune na Marjan...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Minolovac Desetar
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 17.01.14 7:46
Bilo je zaje... sa kompletnim naoružanjem, punom vrećom u 4 ujutro trčati na Marjan. Kasnije smo skužili da je priča o deteemcu koji nas vozi na ratnu lokaciju škole samo priča, pa su u vreći završavali jastuci. Em je lakše, a na Marjanu ima vremena i za otćoriti. Doduše jedamput je bila smotra poslije uzbune, Đuro Milačić (klasni) je poludio, bilo je zabrane izlaza i svačega...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 17.01.14 10:16
Ha ha, znači svi smo trčali po noći do Marjana sa punom opremom. Neko je "provalio" što se sprema veče prije pa smo već imali sve spakovano i spremno, da nije tako bilo ...
Minolovac Desetar
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 17.01.14 10:22
Ako ste bili u onoj zgradi do menze, u njoj su u naše vrijeme bili i Libijci. Rano ujutro uzbuna, Ljibosima se neda ustajati, traže da im se uzbuna najavi ranije. Balog Ištvan (Pištabaći) koji je prije bio naš klasni, a od 1977 libijcima popizdio, digao krevet skupa s nekim libijcem i dreknuo "Mamu vam j.... zato vas izraelci tabaju, oćete da vam se najavi uzbuna!"
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 17.01.14 21:17
Minolovac (citat):
Bilo je zaje... sa kompletnim naoružanjem, punom vrećom u 4 ujutro trčati na Marjan. Kasnije smo skužili da je priča o deteemcu koji nas vozi na ratnu lokaciju škole samo priča, pa su u vreći završavali jastuci. Em je lakše, a na Marjanu ima vremena i za otćoriti. Doduše jedamput je bila smotra poslije uzbune, Đuro Milačić (klasni) je poludio, bilo je zabrane izlaza i svačega...
Ja sam bio jedan od takvih sa jastukom i baksuz izabran za smotru, pored jastuka sam imao džemper, kapu i još malo sitnih stvari zaglavio sam sa ribanjem mokrog čvora 7 dana. Svaka škola se plaća... Sledeća mobilizacijska uzbuna je bila sa komplet opremom plus kutija municije za M-53
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 19.01.14 22:37
Stazio (citat):
Bio sam prisutan u Lori, t.j. čekao sam kada su moji klasići stigli iz Pule u Split Galebom, to je otprilike izgledalo kao prevoz robova iz Afrike. Pričali su mi da su ih sve nabili u prostorije i zaključali da neko nebi pao u more i da nije bilo mjesta ni da sjednu. Istu priču mi je pričalo dosta ljudi prije i poslije. Možda bi neko imao utiske "iz prve ruke".
Kasnom malo sa odgovorom, ali je iz prve ruke
Ja sam u prekomandu isao Galebom. To sto su ti pricali je istina. Ispred broda nas je docekao starjesina (ne sjecam se oficir ili podoficir) i sproveo kroz brod do neke prostorije. Usli smo u tu prostoriju koja je bila potpuno ispraznjena, stali u redove jedan do drugoga dodirujuci se ramenima, stavili uspravno transportne torbe ispred sebe i tako su nas redjali red za redom dok se kompletna prostorija nije napunila. Ostao je samo jedan kvadratni metar ispred vrata. Onda nam je taj starjesina rekao: Raskomotite se Pa smo se i raskomotili Tako sto smo se spustili na pod, a da bi legli, morali smo da isprepletemo ruke i noge i da se naslonimo na nekoga jer je svaki od nas imao otprilike cetvrt kvadratnog metra. Ako si trebao da se poceses imao si problem da pogodis koja je tvoja noga Na sta je to putovanje licilo mozda cete moci da shvatite ako vam kazem da sam se dobrovoljno javio (i to ne ja jedini) da perem wc kiselinom samo da izadjem iz te prostorije, a wc ispunjen kiselinom je bio bolje mjesto za boravak od kabine u kojoj smo bili smjesteni. I tako do Splita
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 20.01.14 6:44
Kad si već postavio guglmapsanu Loru, označio sam objekte kako su bili 1979. kad sam završio školu. (zvjezdarnica je završena kasnije, 81 ili 82). U dva smještajna objekta bliže ulazu su se smještali stranci, ŠRO, pa i naši pitomci ako nije bilo mjesta u osnovnom zgradama. U Lučici (ne vidi se na slici je sagrađena još jedna zgrada i kasnije Dom)
Minolovac Desetar
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.01.14 14:00
Mikula, samo mala ispravka. Na slici je 153, možda se broj i ne vidi najbolje, ali ime je u komadi, Blitvenica. 151 je bio Vukov klanac. A o kuterima baš i ne bih...
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.01.14 14:15
Minolovac (citat):
Mikula, samo mala ispravka. Na slici je 153, možda se broj i ne vidi najbolje, ali ime je u komadi, Blitvenica. 151 je bio Vukov klanac.
Minolovac, potpuno si u pravu, ali kad sam pisao brojeve brodova mislio sam na samu klasu broda a ne koji brod konkretno, nažalost ne sećam se na kojem smo imali obuku
Minolovac (citat):
A o kuterima baš i ne bih...
Hahahahahaha, znači nisu samo meni i Staziu ostali u sećanju...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 23.01.14 21:37
Mikula 67 (citat):
Minolovac (citat):
A o kuterima baš i ne bih...
Hahahahahaha, znači nisu samo meni i Staziu ostali u sećanju...
Ma i nije bilo tako strašno, malo se "điravalo" oko Marjana. Za jačanje gornje grupe mišića.
Navigaciju i "manovru" smo praktično radili na onom remorkeru iz odreda školskih brodova, zaboravio sam mu oznaku. Dozvolu za upravljanje plovnim objektima sam već imao iz civilstva ali se ne mogu sjetiti da su je kolege sticale na obuci u ŠRO, to je možda počelo sa vama koji ste tu bili 9 mjeseci.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 03.02.14 16:37
Stazio (citat):
Mikula, izgleda da je između naših klasa izašlo novije izdanje.
Ovo je "moja zadužbina".
Moj je izdanje 1987. izgleda pripremljen za moju klasu...
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 12.02.14 20:48
E, sad kad sam ispratio ženu u komšiluk da se opet malo raspišem, nemogu više da joj u pogledu vidim "opet ta vojska"
Po dolasku u vojsku sam manje-više znao šta me čeka ali je to više bilo vezano za KOV dok o RM sam mnogo malo znao. Krenusmo da zadužimo opremu, majko mila šta je toga bilo te bela izlazna uniforma, pa radna kaki, bermude, zimska uniforma, rolka...a ja gledam "samo" jedna transportna vreća kako to sve odneti pa, normalno sav ostatak u šatorsko krilo i vozi... E tada sam naučio kako se koristi "pomoćno vojno sredstvo" zvano pegla, u životu se nisam više napeglao a i naprao... pantalone na ivicu, bluza na ivicu, maramu da glumi talase... Samo kad se setim kape i navlake malte ne svaki dan pranje i nameštanje, ospice da dobiješ a na smotri se ona prva gleda (mornari znaju-"kapu skini"). Ali mimo svega, najlepša uniforma sa obeležjima tradicije ( crna traka-flor-žal za svim nastradalim mornarima, marama sa tri bele pruge koje označavaju tri najveće pomorske bitke itd.)
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 13.02.14 0:00
Ha ha, bravo Mikula. Sa peglom se nikada nisam "zbližio" ali me peglanje bijelog odijela i marame koštalo dosta pića u kantini. Sjećaš li se one žice koja je kapi davala oblik, koja se morala vaditi prilikom zamjene navlake i koja je muka kada se ona iskrivi da kapu vratiš u normalni oblik. Imaš + za ovo simpatično sjećanje.
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 13.02.14 21:31
Mikula 67 (citat):
E, sad kad sam ispratio ženu u komšiluk da se opet malo raspišem, nemogu više da joj u pogledu vidim "opet ta vojska"
Po dolasku u vojsku sam manje-više znao šta me čeka ali je to više bilo vezano za KOV dok o RM sam mnogo malo znao. Krenusmo da zadužimo opremu, majko mila šta je toga bilo te bela izlazna uniforma, pa radna kaki, bermude, zimska uniforma, rolka...a ja gledam "samo" jedna transportna vreća kako to sve odneti pa, normalno sav ostatak u šatorsko krilo i vozi... E tada sam naučio kako se koristi "pomoćno vojno sredstvo" zvano pegla, u životu se nisam više napeglao a i naprao... pantalone na ivicu, bluza na ivicu, maramu da glumi talase... Samo kad se setim kape i navlake malte ne svaki dan pranje i nameštanje, ospice da dobiješ a na smotri se ona prva gleda (mornari znaju-"kapu skini"). Ali mimo svega, najlepša uniforma sa obeležjima tradicije ( crna traka-flor-žal za svim nastradalim mornarima, marama sa tri bele pruge koje označavaju tri najveće pomorske bitke itd.)
Hmmm, 15 crta, koliko se sjecam, trebalo je da se ispegla za izlaz
P.S. Zar tri crte na marami nisu bile tri Nelsonove pobjede?
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 13.02.14 22:22
Stazio (citat):
Ha ha, bravo Mikula. Sa peglom se nikada nisam "zbližio" ali me peglanje bijelog odijela i marame koštalo dosta pića u kantini. Sjećaš li se one žice koja je kapi davala oblik, koja se morala vaditi prilikom zamjene navlake i koja je muka kada se ona iskrivi da kapu vratiš u normalni oblik.
ta žica je bila svima muka pogotovo u delu gde se spajala. Kad se setim kakvih je oblika kapa sve bilo zbog nje... čuda je bilo, čuda...
tomerc (citat):
Hmmm, 15 crta, koliko se sjecam, trebalo je da se ispegla za izlaz
P.S. Zar tri crte na marami nisu bile tri Nelsonove pobjede?
Tu priču je neko gurao zbog tri zvezdice na marama američkih mornara ali mislim da nisu njegove bitke u pitanju, kao što je bila priča da je traka (flor) žal za njegovom pogibijom. Koliko ja znam nije tako ali možda neko ima više podataka pa dobijemo pravu informaciju.
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 11:51
Imam pitanje za bivše pripadnike ŠRO-a ako znaju.Sjetio sam se da sam prilikom boravka na obuci u Karlo Rojc imao vodnika "stažu"koji je nosio SMB uniformu pa mi nije ni danas jasno otkud se on stvorio u mornaričkoj kasarni pored ŠRO-a u Splitu.Sječam mu se i danas prezimena Tubić,bio je iz Kikinde i nije nam baš ostao u lijepom sječanju.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 13:09
Najvjerovatnije da vam je stažista došao iz Bileće (pješadinac) jer smo se mi uglavnom obučavali za određene specijalnosti u RM (minsku, vezu, pomorstvo, obalsku ariljeriju, mornaričko-tehničku,...) a za osnovnu obuku kakva se obavljala u Puli pješadinci su bili mnogo korisniji.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 13:35
Hvala na odgovoru.Nismo ga to ni stigli ni mogli pitati jer je tip po cijele dane uglavnom samo galamio na nas.S obzirom da je obuka za telegrafiste trajala malo duže prava je sreća što se brzo i skinuo.Ah da ne zaboravim galamio je on i na naše desetare.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 16:48
more6 (citat):
Hvala na odgovoru.Nismo ga to ni stigli ni mogli pitati jer je tip po cijele dane uglavnom samo galamio na nas. S obzirom da je obuka za telegrafiste trajala malo duže prava je sreća što se brzo i skinuo. Ah da ne zaboravim galamio je on i na naše desetare.
Također sam imao u Puli (Fizela) na obuci stažu iz Bileće i sve mogu o njemu ponovit što je more6 rekao. Ostavio mi je vrlo neugodan dojam. U stvari je bio komandir trećem vodu, a ja sam bio prvi, tako da mi ipak nije baš najdirektnije komandirao. Taj je znao ponekad obući i mornaričku uniformu, na koju je dodao činove i obilježja staže, a ne znam po kojem je to principu išlo, a mislim da je bilo 'onako'. Čak mi se čini da je tako bilo kad bi ostao 'sam' u jedinici, bez ostalih aktivnih oficira. Mi nismo postavljali nikakva pitanja u vezi toga. Nije galamio na desetare, ali su mu (čini mi se) pridavali smišljeno veći značaj nego ga je imao i neko usiljeno pretjerano poštovanje pred nama na obuci. Iako su se neformalno slobodnije družili. Bila je dosta značajna podjela 'mi' i 'oni'.
Uf, jedva sam se čekao maknut iz te Pule.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 17:31
Max Blitz (citat):
Također sam imao u Puli (Fizela) na obuci stažu iz Bileće i sve mogu o njemu ponovit što je more6 rekao. Ostavio mi je vrlo neugodan dojam. U stvari je bio komandir trećem vodu, a ja sam bio prvi, tako da mi ipak nije baš najdirektnije komandirao. Taj je znao ponekad obući i mornaričku uniformu, na koju je dodao činove i obilježja staže, a ne znam po kojem je to principu išlo, a mislim da je bilo 'onako'. Čak mi se čini da je tako bilo kad bi ostao 'sam' u jedinici, bez ostalih aktivnih oficira. Mi nismo postavljali nikakva pitanja u vezi toga. Nije galamio na desetare, ali su mu (čini mi se) pridavali smišljeno veći značaj nego ga je imao i neko usiljeno pretjerano poštovanje pred nama na obuci. Iako su se neformalno slobodnije družili. Bila je dosta značajna podjela 'mi' i 'oni'.
Uf, jedva sam se čekao maknut iz te Pule.
Zanimljiva stvar desila se nešto kasnije u vrijeme kad se taj "stažo"već skinuo bio sam skupa sa dvojicom svojih klasića evo spomenut ću im prezimena(Kresoja,Fodor)koji su bili iz Kikinde i koji su bili njegovi prijatelji,pa kad sam im ispričao događaje sa tim Tubićem nisu mi vjerovali.Rekli su da je to nemoguće jer tip je privatno odličan čovjek,prijazan i relativno tih i miran.Čak su se u međuvremenu i dopisavali s njim pa su mu i pričali moje impresije o njemu.Jednom su mi dali da mu nešto napišem u pismu koje su mu slali.Eto kako je svijet jedno veliko selo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 17:41
Ponavljalo se gotovo svakodnevno kako je on stažo iz Bileće kao da je preplivao ocean bez stajanja i usput skoknuo na Mount Everest (pa i više od toga), do granica kad priča izgubi smisao, pa postane neslušljiva i bezveze. Dođe ti da kažeš - dobro, najveći si frajer u povijesti ikada, ali dosta više s tim.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 17:57
Ma kao da gledamo istu osobu,atek one fore sa zatezanjem kreveta i bacanjem novčića koji je kao trebao odskočiti ili tako nekako.Jednom prilikom smo ja i kolega imali tzv. "rola WC"naravno dobili smo ostav,vika,galama,ovo je svijnac itd.Dobili smo 5 minuta da popravimo stanje.Ja sam uzeo šlauf i samo vodom polio pod i sve okolo.Dođe stažo i kaže "e ovo je već nešto,ovo može proći" i eto tako je to bilo iz dana u dan.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 18:01
Da, priča se vrtila samo oko takvih stvari i dernjave.
Ne znam zašto i nas nije naučio nečemu korisnom (i vojnom) iz te Bileće.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 18:08
Kad malo usporediš postove na temi ŠRO Bileća i ove naše "staže" možda se elitna obuka sastojala u tome tj. u toj dernjavi da se neprijatelj uplaši.(Ovo je šela neka netko tko je bio u Bileći ne shvati ovo baš najozbiljnije)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 18:12
Nemam previše iskustva s tim bilećancima, a neke druge staže poslije nisam imao.
Slažem se da treba neki dojam na guštere ostavit, al' ipak...
Da, i kad smo išli pješke na streljanu jedno 10-tak km tamo i nazad, frajer ide kamionom, a zastavnik od 50-tak god. sa nama na čelu kolone. Bez pompe i busanja u prsa. I držao je lijepi ritam, mogu ti reć.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 08.03.14 18:16
Nama je par mjeseci prije skidanja došao stažo iz Splita,ali bio je toliko neprimjetan da i nismo obračali pažnju na njega.Ja osobno i nisam imao puno veze sa njim jer smo imali svoje obaveze ,smjene i to je bilo to.
stanislavk Džomba
BROJ POSTOVA: : 100 ČLAN OD: : 2013-04-29 DOB : 57 Pula
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 09.03.14 9:07
"Daj čovjeku vlast pa da vidiš kakav je" - odnosi se na sve staže , desetare i sl. koji su u vojsci pokazali pravo lice - dobro ili loše ...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ŠRO RM Split 09.03.14 10:34
stanislavk (citat):
"Daj čovjeku vlast pa da vidiš kakav je" - odnosi se na sve staže , desetare i sl. koji su u vojsci pokazali pravo lice - dobro ili loše ...
U pravu si, mada je na neke ljude i okruženje imalo dosta uticaja.