FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
AutorPoruka
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24247
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-29

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeMon Jul 18, 2016 1:04 pm

@Sloba1 (citat):
Sve u svemu ostaće kako sada jeste. Max, koji je izvršio miniranje objekata. Jel to JNA uradila kako bi ga onesposobila ili je miniranje uradila Hrvatska vojska ili vojska federacije BiH.... koliko je taj aerodrom bio dugačak pod zemljom i koji je kapacitet aviona mogao unutar stati i izletati van njega...

Kompleks je miniran 16.5.1992., od strane formalno još nekoliko dana JNA, a de facto VRS pri povlačenju jer više nije mogla držati to područje. (Tad su se već počeli raditi dogovori i sporazumi gdje tko ide.)
Sam radarski položaj na Plješivici nije uništen, prepušten je VRSK, pa je bio u funkciji još neko vrijeme.

Ukupna dužina tunela je preko 3.5 km, a stalo je 60-tak aviona.

Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2747
REPUTACIJA : 91
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 57
M(j)esto Petrovaradin

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeMon Jul 18, 2016 2:10 pm

Mislim da su mirovne trupe UN stigle na područje tada ili neki mesec ranije na tlo Hrvatske i razmestile se. Dosta je bio dugačak, trebalo je to napraviti tj. projektovati i izgraditi.
Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
PORUCNIK

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 9314
REPUTACIJA : 136
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 58
M(j)esto Bijelo Polje

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeSat Jul 08, 2017 7:06 pm

Dio piste.

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Aa0110


Tamo više nema aviona...

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Z0310
 

Tek ovi ostaci napolju.

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Aa0210

Fotke preuzete sa profila kolege Matrixa, sa drugog sajta.

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24247
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-29

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeSat Oct 13, 2018 2:29 pm

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Jna_ze13

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1420
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeMon Mar 25, 2019 10:46 pm

NAJDRAŽJI PROJEKT V JUGOSLAVIJI

Najdražji projekt v Jugoslaviji, za katerega skoraj nihče ni vedel

Leta 1956 so pri hrvaški vasici Željava začeli brneti gradbeni stroji. Vodstvo nekdanje Jugoslavije se je namreč odločilo, da bodo v popolni tajnosti pod goro Plješevica zgradili najnaprednejše podzemno letališče v tem delu sveta.

Gradnja je trajala 12 let, projekt pa je stal približno toliko, kot bi stala štiripasovna avtocesta skozi vse države bivše federacije.

Na meji med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino je bil tako leta 1968 dokončan simbol jugoslovanske vojaške moči. To je bila skrivna trdnjava, ki je sovražnikom pognala strah v kosti. Na radarju je ni bilo mogoče zaznati. Iz zraka se je ni dalo uničiti. In tudi če bi sovražniki proti Jugoslovanom uporabil najstrašnejše orožje, kar so ga tisti čas poznali, to ne bi bilo dovolj.

OBJEKT 505, KLEK, ŽELJAVA

Podzemni del letališča Željava, znan tudi kot Klek, Objekt 505 ali pa kar “Rupa”, je bil eno največjih podzemnih letališč v Evropi. Njegov obstoj je bila skrbno varovana skrivnost. O njem pa se je po bivši državi le občasno šušljalo.

Objekt 505 je bila zgrajen v času, ko so velike sile v Evropi merile svoje moči. Jugoslavija se je takrat znašla med kladivom in nakovalom, suverenost države pa je bila na prvem mestu. Letališče je bilo zato zgrajeno na geostrateškem položaju, ki je omogočil direkten nadzor nad severnimi mejami države, in je služilo predvsem za varovanje jugoslovanskega zračnega prostora.
Na vrhu gore Plješevica je bil izredno natančen radar, ki je zaznal vsakršne premike znotraj in celo zunaj državnih meja. Skrivnostni Objekt 505 v radarski senci pod goro pa je bil v stalni pripravljenosti, da sovražnika v zraku prestreže, še preden ta doseže svoj končni cilj.

NAJMODERNEJŠA VOJAŠKA BAZA V JUGOSLAVIJI

Vojaški kompleks Željava je bil zelo obsežen, tehnološko izredno dovršen, predvsem pa pregrešno drag. Njegova cena je bila takrat nekje med šestimi in osmimi milijardami dolarjev, kar bi v današnjih dneh znašalo okoli 50 oziroma 70 milijard dolarjev (približno 40 oziroma 60 milijard evrov), s tem pa je bil to tudi daleč najdražji objekt v nekdanji državi.

V Željavi se je zunaj gore razprostiralo več vzletno-pristajalnih stez ter kasarna s 34 objekti. V goro so vodila štiri stotonska vrata iz armiranega betona. V gori pa se je skrivalo kar 3.500 metrov predorov in povezovalnih jaškov.

Pod zemljo je bilo pravo malo mesto, kjer niso manjkale niti delavnice, učilnice, skladišča, ambulanta, bivalni prostori, kuhinja, jedilnica in celo manjša kinodvorana.

V kompleksu so bile na varnem lahko skrite tri letalske eskadrilje, v garažnih galerijah pa je bilo prostora za največ 58 letal tipa MIG-21. Letala so na površje pripeljali s posebnimi električnimi vlačilci, na stezi pa je bil v toplejšem delu leta vedno pripravljen dežurni par lovcev, ki je bil za vzlet nared v dveh minutah.

V Željavi je bilo več sto zaposlenih. Vojaki so prebivali v kasarnah na letališču. Velika večina tehničnih kadrov in pilotov pa je bila nastanjenih v mestu Bihać, kjer jim je vojska zgradila stanovanja. 
Dostop do kompleksa je bil dovoljen le osebam z dovolilnico, gibanje po podzemnem objektu pa je bilo omogočeno le osebam, ki so bile za delovanje objekta nepogrešljive. Okolica je bila močno zastražena, večji del območja miniran, zaradi tajnosti pa zaposleni o objektu z nikomer niso smeli govoriti.

USODA IN UNIČENJE ŽELJAVE

Letališče Željava je bilo aktivno 24 let. Na letališču so bili 24 ur na dan v pripravljenosti eni najboljših pilotov v državi. V teh letih so letala iz Željave vzletala večinoma na izvidniške naloge.

To se je spremenilo z začetkom jugoslovanske vojne, ko je letališče dobilo novo vlogo, letala pa so vzletala predvsem za napade na razpadajočo državo.
Tako je bilo vse do 17. maja 1992, ko so enote JLA ob umiku razstrelile pristajalne steze in podzemni bunker. Oprema objekta je bila uničena, vendar pa struktura podzemnega bunkerja kljub 52 tonam razstreliva stoji še danes.

SPOMENIK LJUDSKI GENIALNOSTI IN NEUMNOSTI

Zgodbe najdražjega letališča v SFRJ morda le ni še konec. Skupina zanesenjakov Željava Lybi team si je za cilj zastavila ponovno obuditev tega megalomanskega objekta. V njem namreč vidijo edinstveno priložnost, da iz razvaline naredijo turistično atrakcijo. 

Navsezadnje je Željava le nekaj kilometrov oddaljena od Plitviških jezer, ki na leto privabijo več kot milijon obiskovalcev z vsega sveta.
Dela je veliko, a prizadevanja, da Objekt 505 postane nekaj več kot le ruševina, že privabljajo pozornost ljubiteljev zgodovine. Park vojaške zgodovine Pivka se je zato povezal s kolegi iz Hrvaške, skupaj pa so organizirali prvi večji vodeni ogled te, sicer nedostopne atrakcije.

Bili smo med srečneži, ki smo si rove lahko ogledali v družbi pilotov, inženirjev in vojakov, ki so v Željavi službovali še pred vojno. Pripovedi ljudi, ki so v podzemnem letališču preživeli tudi po več let svojega življenja, so močan kontrast temu, kar tam dejansko vidimo.

Črni in uničeni hodniki, tema, vlaga in zakrivljena kovina. Ne duha ne sluha o mogočni zgradbi, kot jo številni pomnijo. 

Za tiste, ki so bili v objektu nazadnje pred njegovim zatonom, je bila vrnitev med ruševine precej melanholična. Za preostale, ki smo pod Plješevico postopali prvič, pa so neskončni predori tudi svojevrstno, čeprav malce moreče doživetje.

Objekt 505 je veliko več kot le skrivna baza, kjer so razvijali “jugoslovanski vesoljski program”. Je del naše polpretekle zgodovine, ki se je vsaj v Sloveniji marsikdaj premalo zavedamo.

Objekt 505 je simbol moči naše bivše države, ruševine pa so jasen pokazatelj uničujoče sile ljudi, ki je pred manj kot tremi desetletji prizadela ta, nam ne tako oddaljen del sveta.
https://siol.net/novice/najdrazji-projekt-v-jugoslaviji-za-katerega-skoraj-nihce-ni-vedel-foto-video-493534
https://www.youtube.com/watch?v=7mPDECLLxzU

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 220px-11
                                                                         Željava najmodernejša radarska soba

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 220px-12
                                                                 MIG 21 v Željavi

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Zeljav10
                                                                                          Objekt 505
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1420
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeSun Aug 04, 2019 7:28 pm

ŽELJAVA & OBJEKT 505

Bunker Titove SFRJ je stal osem milijard dolarjev, prenesel bi celo jedrski napad - in kakšen je danes?

17. maja 1992, trinajst minut pred 8. uro zjutraj, je bosansko mesto Bihać stresla grozovita eksplozija. To je bil konec impresivne vojaške baze skrivnostnega imena "Objekt 505", ki je skozi desetletja burila domišljijo ne le meščanov iz okoliških vasi, temveč vseh, ki so v njej videli jugoslovansko različico ameriškega "Območja 51".

Osem milijard dolarjev vredno vojaško letališče nekdanje JLA je bilo trajno uničeno s 56 tonami eksploziva.

To je klavrna zgodba o Željavi, najdražji vojaški investiciji v SFRJ, ki je bila največja podzemna letalska vojaška baza ne le v Jugoslaviji, ampak na Balkanu. Nahajala se je na mejnem območju med Hrvaško in Bosno pod vznožjem planine Plješevice in globoko vkopana vanjo, v bližini Bihaća.

Projekt velike letalske podzemne baze z delovnim imenom "Objekt 505" je bil zasnovan že v začetku 50-ih let 20. stoletja, oporišče pa so začeli graditi leta 1955. Po vdoru sil varšavskega pakta v Madžarsko se je v strogi tajnosti začelo z intenzivnimi gradbenimi deli pri vasici Željava. Glavni razlog, da se je vojaški vrh oziroma sam vrhovni komandant Josip Broz Tito odločil, da se bazo zgradi prav tam, je zelo ugodna geološka sestava tal in lokacija pod planino, ki je omogočala vzletanje letal izza radarske sence planine.

Cena oporišča danes bi bila vrtoglavih 57 milijard ameriških dolarjev.

Gradnja je potekala v popolni tajnosti celih dvanajst let. Cena izgradnje vojaške baze naj bi po nekaterih podatkih presegla 4 milijarde ameriških dolarjev, po drugih pa celo 8,5 milijard ameriških dolarjev.
Če upoštevamo inflacijo od otvoritve oporišča leta 1968 pa do danes, bi zdaj to naneslo na znesek vrtoglavih 57 milijard ameriških dolarjev. Torej več, kot znaša slovenski letni bruto družbeni proizvod, ki je lani presegel 43 milijard evrov.
V Plješevici so se nahajale tri garažne galerije, široke prek 15 metrov, med seboj povezane v obliki črke M, v katerih je bilo prostora za 58 letal. Ostali podzemni hodniki so bili široki od tri do dvanajst metrov. Skupna dolžina vseh hodnikov v osrčju planine je znašala skoraj 4 kilometre.

V notranjosti planine je delovala samostojna dizel-električna centrala za oskrbo baze z energijo. V galerijo je bil iz skladišča Pokoj pri Bihaću speljan tudi desetkilometrski posebni cevovod, ki je letala v bazi oskrboval s kerozinom. Celotno poslopje je bilo zasnovano tako, da je bilo ob lastnih virih elektrike in vode ter zalogi goriv, popolnoma samozadostno za celotno posadko letališča do 30 dni, če bi bila ta zaradi vojnih razmer odrezana od zunanjega sveta.

Baza je bila projektirana tako, da je lahko prenesla celo direkten udar z jedrskim orožjem.

Iz vsake galerije so bile iz planine speljane tri vzletne steze, ob katerih sta bili nameščeni še dve vzletno-pristajalni stezi. Skupaj: pet letalskih stez, kar je bil že sam po sebi bil graditeljski podvig.
V bazi je bil nameščen 117. lovsko-letalski polk z dvema eskadriljama JLA (124. in 125.), ki sta razpolagali z okoli 50 vojaškimi letali MiG-21, v podzemne galerije oporišča pa bi se lahko zateklo celo do 120 MiG-ov skupaj z vojaškimi posadkami in maksimalnim arzenalom orožja. Da je bilo letališče zgrajeno "po meri" prav za MiG-21, pa kažejo tudi vhodi, ki imajo profil navpičnega stabilizatorja omenjenega letala.
Sam Tito je obiskal oporišče večkrat. Tuji mediji so v Željavi videli Titovo "orlovsko gnezdo", ker je ta imela tudi posebne prostore, udobno opremljene za Brozove obiske.

V bližnji vojašnici v bližini vasi Ličko Petrovo Selo se je nahajala logistična baza.
Na vrhu planine Plješevica (1650 m) se je nahajal mogočen radar v obliki kupole (žoge), ki je spominjal na satje čebel, z dometom 400 kilometrov. Danes je ostal le še goli vrh planine, vse ostalo je bilo uničeno tekom vojn v 90-ih letih. Zaradi svojega položaja in pomembne vloge v obrambi takratne Jugoslavije, so omenjeni radar poimenovali "oči JLA" torej protizračne obrambe takratne jugoslovanske armade.
Posadka je s tedaj najsodobnejšim radarjem lahko nadzirala tudi velik del Italije, Avstrije in Madžarske. Sama lega oporišča je omogočala taktično presenečenje, ker so letala lahko varno poletela iz radarske sence planine, neopazna iz pričakovanih smeri nadzora tako z zahoda, tako tudi iz severa. Taka lega je onemogočala nepričakovani napad na "Objekt 505" iz severne in severovzhodne smeri.
Vse skupaj je bilo še bolj primerno, ker je prostrana Panonska nižina onemogočala kakršnokoli prikrito približevanje ali napad na objekt.

Pri gradnji te impresivne zgradbe so bili pozorni na vsako podrobnost. Letala so dobesedno iz osrčja zemlje zelo hitro prešla v borbeni položaj.

Danes na nekdanjo bazo Željavo spominjata le še letali F-84 Thunderjet in Douglas C-47 Skytrain, ki se nahajata ob njenem nekdanjem vhodu. Novinarji HRT so v reportaži o Plješevici trdili, da zaradi rdečih zvezd na trupu letala gre za del partizanske eskadrilje iz časa druge svetovne vojne, čeprav gre dejansko za letala, ki jih je Federativna ljudska republika Jugoslavija konec 40-ih let prejšnjega stoletja prejela kot vojaško pomoč z Zahoda.

Leta 1991 pa so prav letala iz Željave, trdijo hrvaški viri, borbeno delovala ob intervenciji v Sloveniji in v raketiranju Banskih dvorov, sedežu hrvaškega predsednika leta 1992. Ko se je maja leta 1992 JLA umikala iz BiH, je s 56 tonami eksploziva popolnoma uničila letališče in poslala bazo Željava rakom žvižgat, piše Blic.
Redki radovedneži, ki so si ogledali notranjost Željave pravijo, da je kljub grozovitemu uničenju še danes videti kolosalno, in da si lahko le zamišljajo, kako je bilo, ko v dvoranah v osrčju planine ni bilo niti sledu prahu in je bilo vse skupaj osvetljeno in urejeno.

Zadnja desetletja so ostanki mogočnega betonskega objekta zgolj bivališče kač, njegova zunanjost pa velja za eno z minami najbolj pogosto posejanih in zato najbolj nevarnih območij na Hrvaškem in v Bosni.

https://insajder.com/svet/bunker-titove-sfrj-je-stal-osem-milijard-dolarjev-prenesel-bi-celo-jedrski-napad-kaksen-je
https://www.youtube.com/watch?v=2g2X-v-8aG8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=wKvUQ1qxyTo

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Broz_i10
                                                                            Josip Broz Tito in piloti JLA

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Nacrt10
                                                                          Selo Željava in Objekt 505

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 V_obli10
                                                                                    Načrt Objekta 505

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Podzem10
                                                            Redno servisiranje najmodernejših vojaških letal      

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Vhoda10
                                                                          Dvojni vhod v objekt

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Narava10
                                                                      Zelenje počasi prekriva vhod

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Steza10
                                                                      Mogočna vojaška letala MIG

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Simbol10
                                                                      Kar je dandanes ostalo od njih

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Le_rde10
                                                                      Na krilu je še vedno letalska oznaka JLA

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Ostale10
                                                                    Še dandanes se vidijo mogočne letališke steze

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Ruglo10
                                                                      Notranjost Objekta 505 je uničena

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Tu_je_10
                                                                      Na vrhu je bil mogočen radar Marconi

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Radars10
                                                                             Radarske kupole leta 1990

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Opozor10
                                                         Še dandanes je to zelo nevarno področje posejano z minami
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1435
REPUTACIJA : 92
ČLAN OD: : 2013-03-11
DOB : 53
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeTue Feb 04, 2020 4:08 pm


Impresivni snimci polijetanja i slijetanja  mig 21 kao i radni zadatci vojnika na opsluživanju aviona.
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2747
REPUTACIJA : 91
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 57
M(j)esto Petrovaradin

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitimeSun Jul 18, 2021 7:06 pm

Podzemni aerodrom 'Željava' sve do 1992. godine bio je najmoćnija vojna baza u tadašnjoj Jugoslaviji, sigurno i na celom evropskom kontinentu, a možda i šire. Takve tipove podzemnih objekata imalo je vrlo malo zemalja, a najpoznatiji po izradi su Šveđani.


Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Ef2xhs10

šole voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content
Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 9 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk
Na vrh 
Stranica 9/9Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: RZ i PZO / RV i PVO-
Idi na: