FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk

Go down 
+54
PORUCNIK
Sloba1
transporter
E77NN
East&West
sarentica
sarics
flexi
Jozo Trklja
BEOGRAD
mirko bratuš
dinosaurus
Vojnik vozač
M.No
miran cvilak
Maks1969
ТРЕЋЕПОЗИВАЦ
ZAGORAC
SveJug
Kemo Specijalac
Senka 2857
saban
Pero™
LupusREBEL
dpuric
Protupožarac
janeztrdi
lacoš
zastavnik
istrijan71
pukovnik
kapija
Slatky
miler
oficir s ruzom
bojnik
Boske
Max Blitz
Stazio
croato
missar
Vojnik Graničar
vladimir
mlinar
zagi
purger
mad-max
pera84
alexandar
jelen pivo
Matrix
BUNKERMAN
vojnik s
muza
58 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AutorPoruka
missar
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
missar

BROJ POSTOVA: : 735
ČLAN OD: : 2012-05-21
DOB : 71

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk    Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime26.04.13 0:22

Operativni centar (OC) 51bVOJIN unutar objekta "Klek".

[You must be registered and logged in to see this image.]
cheers
Na vrh Go down
missar
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
missar

BROJ POSTOVA: : 735
ČLAN OD: : 2012-05-21
DOB : 71

KomentarNaslov komentara: Re: aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk    Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime26.04.13 0:30

Očitavanje radrskog zaslona.

cheers

Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 2369
ČLAN OD: : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime27.04.13 15:55

Evo nešto interesantno  scratch

Poznate netočnosti:
1)
Aerodrom baš i nije bio pod mrtvom stražom, već naprotiv, bio je prilično slabo čuvan.
Straža se uglavnom bazirala na stražarskim mjestima (i punktovima VP) na ulazima u tunele te na vremenski nepravilnim
patrolama sa psima na potezu od ulaza 1 do 4 putem patrolne staze koja je išla do 80metara u visinu Plješevice.
Šire područje Plješevice su čuvali "slučajni lovci" tj. časnici za bezbjednost obučeni u civilnu odjeću.

2)
Električna pancirna vrata (3kom) su bila debljine ~0.6m, širine ~20m, a visine ~4m.
Hidraulička pancirna vrata (1kom) su bila debljine ~0.8m, širine ~20m, visine ~9m, težine vjerovatno >100tona i pokrivala su cijeli profil galerije 352.iae

3)
Brojka od 100 aviona je možda moguća ako bi se iskoristio svaki mogući dijelić prostora.
U praksi ih je bilo stacionirano do 60 aviona u 3 eskadrile.

4)
Visina sve 3 galerije je ~8m, širina ~16m.
Jedino spoj centralne galerije sa ostale dvije ima izdignut strop i do 15m.
Najviši strop je u protuatomskim komorama gdje ide i preko 15m.

6)
Vrlo je vjerovatno da su i 4 milijarde US$ za ovaj objekt pretjerana brojka.
Slična, ali veća baza na Tajvanu Chiashan
(http://tinyurl.com/3xtksk)  je koštala oko 1 milijardu US$.

7)
U mirnodopskim uvjetima ovdje je radilo oko 800 ljudi, a u slučaju rata (pune mobilizacije) ta brojka je bila oko 2000-2500.
Sama kuhinja nikako nije mogla primiti odjednom 2000 ljudi već je vjerovatno mogla pripremati obroke za 2000 ljudi.

8 )
Tankova za gorivo (kerozin) nije bilo 5 već 4.

Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime27.04.13 19:49

Stazio (citat):
Ovo kao da je scena iz starih epizoda "Dr Who". lol!

Ne zamaraj se Stazio,ovo su slike prvih uređaja  Wink Zadnje promjene su bile '89 godine a radari sa Plješevice su unatoč tmurnim vremenima ipak zadnji put remontirani '90.Prve zamjene uređaja koji su napočetku bili Sovjetske proizvodnje a mana im je bila grijanje i slabo pračenje ciljeva ispod 1 000 metara su se desile '55 kada je i radar na Plješevici ušao u sistem Vojin zajedno sa Kopaonikom i Jahorinom.'58 se tadašnji uređaji dodatno poboljšavaju i nadograđivaju.Najveća zamjena dolazi u toku Arapsko-Izraelskog sukoba '73 kada se ugrađuju sustavi Siemens,Marconi,Racal.Za odlazak sa kote do Željave korištene su motorne sanjke Johnson Skyhorse II.Ove sanjke su bile često na popravku u Korenici jer se vojska ili vojnici koji su bili na koti voljeli voziti do besvijesti  Laughing Kasnije još interesantnih podataka  Wink

janeztrdi
Vodnik I klase
Vodnik I klase
janeztrdi

BROJ POSTOVA: : 547
ČLAN OD: : 2012-12-29
DOB : 55
M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime27.04.13 20:48

čovjek uvijek sazna nešto novo,zahvaljujem na informacijama
Na vrh Go down
Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

BROJ POSTOVA: : 16
ČLAN OD: : 2013-05-05
DOB : 54

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime05.05.13 16:46

Pozdrav sudionicima ovog foruma. I ja sam služio vojni rok na aerodromu i to u objektu kao protupožarac. Na odsluženju sam bio od kraja 11.1989 kada sam stigao u prekomandu iz Sombora do sredine 08. 1990. Tj dana kada je dežurna para presrela dva helikoptera sa policajcima koji su uz prijetnju obaranjem bili vračeni u Lučko. Ja sam se ukrcao u bus za Bihač kada su poletjela dva aviona jedan naoružan samo topom, dok je drugi uz top imao i rakete zrak zrak. Mi protupožarci smo bili zaduženi za održavanje protupožarne opreme u objektu i 24 satno dežurstvo. Dežurstvo su obavljali po dva vojnika i to u galerijama 125-e i 352. Druga dvojica su odmarali u prostoriji protupožaraca koja je bila smještena do ubojnog skladišta. Ispred prostorije su bila parkirana crvena električna kolica sa prikolicom na kojoj je bila oprema za brzu intervencij. Smjenu je vodio civili na službi u jna a kad su oni bili spriječeni (godišnji, bolovanje,itd.) jer su bili stariji ljudi a oni su dežurali po 48 sati mjenao ih je naš desetar. Eto ukratko o meni i mojoj "službi" pa ako nekog nešto interesira možemo malo osvježiti pamćenje jer puno je godina prošlo.
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime05.05.13 23:12

Pozdrav Protupožarac cheers Nadam se da ćeš nam podijeliti još svojih događaja i saznanja dok si bio na Željavi.

Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime06.05.13 0:08

Dosta stvari ste već rekli a ja ću početi polako o svemu pa ako budem dosadan slobodno me upozorite. Kao što rekoh u Bihač smo stigli vlakom iz Sombora krajem 11.mj. Dočekao nas je zastavnik Surki (nadimak jer se ne sjećam imena) sa vatrogasnom 150kom. Inače on je bio zap. protupožarnog voda koji je osiguravao stajanke i poletno sletne piste. Bilo je kasno noću kad smo stigli tako da nismo ni znali točno di nas vozi. Tek ujutro sam vidio gdje smo stigli. Da bi van dočarao gdje smo bili smješteni počet ću od ulaza 1 tj jedinice koju je osiguravala pješadija i to jedan stražar. Na dvojci je bio "kiosk" u kojem je bio vojni policajac i kod njega su bile propusnice koje je davao pri ulasku u objekat i na izlasku su se vraćale ponovno njemu. Sve propusnice su bile sa slikom.Trojku je također osiguravala pješadija i u trojku se na rikverc uvlačila dežurna para. Prvo su se uvlačili avioni koji su bili naoružani sa po 4 rakete i topom a nakon njih avion koji je bio naoružan samo topom i koji bi prvi poletio nakon uzbune. Iz trojke su se izvlačili rano ujutro a naveče su se ponovno su se vraćali nazad u trojku.Istočno od trojke je na platou a paralelno sa putem koji je vodio prema (čini mi se ) Baljevcu prvo su bile garaže od vatrogasnih vozila a u produžetku su bile njihove spavaone i blagovaona. Nakon njih sa ljeve strane je bila kantina a sa desne prostorije dežurne pare gdje su bili smješteni u jednom djelu tehničari a u drugom piloti. U produžetku smo bili smješteni mi. Imali smo dvije sobe veliki sanitarni čvor i oružarnicu te dnevni boravak koji nam je bio i kuhinja. Hranu smo dobivali iz kasarne koju nam je sa Tamićem dovozio Ćufta. O posuđu nam se brinuo trpezarac koji je djelio hranu i prao posuđe i održavao trpezariju. Nekih 30 metara od naše zgrade nalazila se zgrada u kojoj su bili simulatori i prostorije za brifinge,te kancelarije nekih oficira npr obavještajca gdje je provodio "Razgovore" sa vojnicima. Iza te zgrade su bili meteorolozi a lijevo od tih zgrada je bila toplana koja je grijala nadzemne objekte i u kojoj je bio tokom cijele godine jedan vojnik kojeg smo zvali Ćumurko. Kod toplane ali ispod ceste nekih 50 metara ispod ceste imali smo improvizirano nogometno igralište na koje nismo išli kad je bilo toplo jer je bilo dosta poskoka a morali smo proći kroz dosta visoku paprat. Toliko za sad, nastavak slijedi. Sleep

Na vrh Go down
Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime06.05.13 18:52

Evo me sa još malo sjećanja.Do proljeća 1990 125-a je ulazila na jedinicu a izlazila na dvojku. Kad je počelo proširenje jedinice tj prolaza za vertikalne stabilizatore za Mig-29 kroz dvojku su ih uvodili na rikverc u galeriju 125-e. 124-tvrta je ulazila kroz dvojku a izlazila kroz trojku a tri pet druga je ulazila na četvorku a izlazila na trojku. Utrojci je bila i smještena dežurna para kao što sam već opisao. Po stajankama su avione vukli traktori IMT ako se ne varam a u objekat su ih uvlačili i vukli do parkinga električna kolica. Evo malo i o kolicima. Kolica je pokretao elektro motor koji je bio napajan iz akumulatora koji su sačinjavali veći dio kolica. Mjenjač je bio od tamića kojem su bili blokirana treća i četvrta. Brzina im je bila sa punim baterijama oko 40 km/h.Ročnicima je bilo zabranjeno voziti el. vozila jer je jedan vojnik zakačio krilo aviona pa je bilo strogo zabranjeno. O el kolicima su se brinuli civilni majstori sa dva vojnika koji su imali takođe 24 satno dežurstvo i samo ta dva vojnika su smjeli voziti kolica uz posebno odobrenje komandanta aerodroma. Punionica el kolica je bila u ulazu br.2 prije pancirnih vrata. Bez blokade kolica su išla i do 80 km/h a to smo skidali obično subotom kasno naveče i kad smo znali da dežurni oficir nije baš opasan i ne obilazi galerije. onda je bila trka od pancirnih vrata do radionice za popravak aviona i nazad. Ali točno se znalo koliko trka može trajati jer prekoračenje vremena je značilo i mogućnost pritvora (čitaj produženja roka) i trajno izbacivanje iz rupe i prekomanda u pješadiju što nitko nije želio. Inače pješadija je bila noćna mora jer su praktički od zakletve do kraja vojnog roka non stop držali stražu a još su imali zapovjednika KIK-a Butković Sakib koji je bio strah i trepet ne samo vojnicima nego i nižim oficirima. Nitko se nije htio sresti sa njim putem a nedaj bože da te zovne ili ti se obrati jer se nije nikom obraćao bez razloga. A to je onda značilo sr...! Nasravak sljedi. Ako je dosadno i nema veze sa temom slobodno me opomenite ili ako imate neko pitanje slobodno pitajte a ja ću sjećanje po sjećanje pa do kud stignemo. bom

Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime06.05.13 20:05

Samo nastavi,Price su zanimljive i, koliko vidim, i posle toliko godina secanja su ti sveza.
Na vrh Go down
Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime06.05.13 21:44

Da malo opišem našu jedinicu. Zapovjednik nam je bio SVIK "Bole" (neznam dali bi o prezimenima) iako su nam bili još direktno nadređeni 5 (Pet) oficira iako je nas bilo 24 po spisku. Desetar, 3 meteorologa, dvojica koji su radili na održavanju el.kolica, trpezarac a ostali su bili vatrogasci. Ustajanje je bilo u 6.30 (6.45) pa gužva u sanitarnom čvoru i u 7.00 postrojavanje i raport (prijavak) Boletu a zadnja dva mjeseca ZIK "Koletu" koji je zamjenio Boleta navodno zbog "zdravstvenih" razloga. Poslije raporta i čitanja dnevne zapovjesti imali smo doručak kojeg je samo trpezrac razdjelio po stolovima a kojeg je Ćufta dovezao oko 6.40. Nakon doručka svak je izvršavao svoje zadaće. Ko se vratio sa dežurstva mogao je na spavanje a ostali koji nisu imali dežurstva bili su raspoređeni na razne zadatke. Od zadataka koje smo imali uglavnom smo radili na održavanju i čišćenju. Čistili smo stajanke, kosili travu gdje nije mogao traktor i kosili smo oko lampi uz poletno sletne staze.Održavali smo i kućicu koja je bila na početku piste br 1. mislim da sam je na nekom videu vidio jer su nj koristili i meteorolozi koji su bili u njoj za vrijeme letenja. Svaki izlazak na pistu morao je biti javljen kontrolnom tornju tako da se nije moglo šetati bez razloga. Pošto nismo imali trgovine čiščenja stajanki smo koristili za odlazak u Izačić. Sa vatrogascima kamionom smo išli do stajanke između jedinice i dvojke. Dok su neki ko fol nešto radili na stajanci obično dvojica i to jedan vatrogasac iz "rupe" i vatrogasac sa stajanke su išli u Izačić u nabavu. Obično se se išlo po pivo ili nešto malo žešće kad Baba nije imala rakije (malo kasnije o babi). Kad bi se vratili još bi se kratko zadržali pa nazad kamionom do naših objekata. Između ostalog penjali smo se i u šumu iznad rupe i čistili usisnike zraka kojih je bilo nekoliko(nemogu se sjetit točno koliko) i koji su služili za dovod svježeg zraka u objekat. Vremenom bi se filteri napunili lišćem pa smo ih morali čistit. Usput smo kontrolirali senzore pokreta koji su bili postavljeni po šumi. T senzori su bili zabodeni u zamlju i povezani žicama ličili su na malo veću lizalicu čupa-čups i bili su plave boje. Mi smo imali jedan sektor iznad jedinice za održavanje tako da neznam od kud do kud je išlo i dali je to bilo u funkciji ali trebalo je sve redovno kontrolirati. Usput smo posjećivali i stražaru također na plješevici negdje otprilike između jedinice i dvojke. Posada stražare je sačinjavala šest vojnika i razvodnik te dva psa. Par mjeseci prije nego sam ja stigao u objekat imali su napad medvjeda koji je jednog psa doslovno prepolovio a drugi od straha nije više htio iz kućice pa su ga morali eutanizirati. Jedan stražar je ispalio 16 metaka prema medvjedu i to ga je odvratilo od daljnjeg napada. Poslije je taj stražar imao prblema jer nisu našli jednu čauru pa je uz sve još proveo i neko vrijeme u pritvoru. Ovo vam pričam po sjećanju koje mi je ispričao razvodnik koji je bio na stražari.Pa ako netko zna nešto više i mene bi zanimalo. Evo toliko od mene za danas. Bio je dug radni dan pa me već oči bole. Nastavak slijedi uskoro. Lijep pozdrav svima koji čitaju. lumpovanje

Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime07.05.13 11:13

Protupožarac nastavi sa pričom.Svaka je interesantna.Usput ti senzori pokreta su bili u funkciji.

Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime10.05.13 23:22

Hvala Matrix, to sam i pretpostavljao ali pošto smo ih znali nehotičnio nagazit (bilo nas je i smotanih) a senzori bili pod lišćem a niko nije reagirao (znalo se da smo u ophodnji) pa smo bili malo sumnjičavi u njihovu funkcionalnost. Inače trenutno sam malo zauzet pa nemam vremena za pisanje pa će nove priče za desetak dana. Do tad pozdrav svim forumašima. study
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime10.05.13 23:23

Očekujemo još tvojih priča,pozdrav.

LupusREBEL
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 43
ČLAN OD: : 2013-05-14
M(j)esto do Željeve i natrag...

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime16.05.13 17:28

purger: komentar modifikovan dana: 16.05.13 18:41; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : purger resize(obrati pažnju na veličinu slike max 800*600))
Na vrh Go down
http://www.zeljava-lybi.com
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime16.05.13 17:36

janeztrdi
Vodnik I klase
Vodnik I klase
janeztrdi

M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime16.05.13 19:46

Pozdravim,moram da kažem kad sam ovo čitao tek sad vidim šta sve neznam.Dosad nisam znao da smo u bivšoj JNA imali takvo što.Stvarno zahvaljujem svima vama na informacijama,možda i nekad uspijem doči posjetiti AERODROM ŽELJAVA.
Pozdrav od Janeza
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime16.05.13 22:24

janeztrdi (citat):
Pozdravim,moram da kažem kad sam ovo čitao tek sad vidim šta sve neznam.Dosad nisam znao da smo u bivšoj JNA imali takvo što.Stvarno zahvaljujem svima vama na informacijama,možda i nekad uspijem doči posjetiti AERODROM ŽELJAVA.
Pozdrav od Janeza

Pa tada svašta nismo znali. Bila to kao vojna tajna. JNA je imala još mnogo podzemnih objekata. I nije đabe bila proglašavana jednom od najjačih armija u Europi.

Ni oprema vojnika nije bila svugde ista. Za obuku mogu da se koriste i stare puške i stare čizme, pa onda neko misli da je bila loša vojska. Kod nas na granici je oprema bila takva da bi ju mogli zaviditi i USA specijalci.
Na vrh Go down
janeztrdi
Vodnik I klase
Vodnik I klase
janeztrdi

M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime17.05.13 8:14

Pero, imaš pravo! Stvarno je to bila jaka armija,da čovjek skoro ne može da povjeruje što joj se desilo.Šteta ,stvarno šteta.
Bar nam je ostao ovaj forum i uspomene
Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime18.05.13 12:18

Centar "Zvjede", danas...

Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime18.05.13 12:29

Ja imam oko 6 miliona slika Željave, no kad pokušam upisat url slike javi mi

Citat :
New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information.

Zato nemogu ispoštavat:

Citat :
(Reason for editing : purger resize(obrati pažnju na veličinu slike max 800*600)
neću postat...  No

Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime18.05.13 16:33

Stražara iznad aer Željava; Tu su se nalazili vojnici koji su obezbeđivali i čuvali ventilicione otvore-šahtove tkz betonske šatore, unutrašnji dio tj. podzemni dio Željave imao je 13 otvora prema površini.

purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Forumska Spomenica 2009 FS
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 59
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime18.05.13 19:25

LupusREBEL (citat):
Citat :
New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information.
Zato nemogu ispoštavat:
Citat :
(Reason for editing : purger resize(obrati pažnju na veličinu slike max 800*600)
neću postat... No
To apsolutno nema veze sa mojom opaskom.
Zbog bolje i ljepše preglednosti foruma inzistiramo na max veličini 800*600

Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime19.05.13 0:19

LupusREBEL (citat):
Citat :
Zato nemogu ispoštavat:
Citat :
neću postat... No

LupusREBEL il druže Vuče, nemoj očajavati, fali ti još koji dan, pa češ biti punopravni član. Za to vreme potraži neki besplatan program sa google: naslov - image resizer. Ima jih puno i nađi onog što ti odgovara. A neke internet strane dozvoljavaju i shranjivanje slika i da ti automatsko naprave malu sliku za predogled i linkom/vezom na originalnu sliku.

Ako imaš stvarno toliko slika ne stavljaj jih, stavi samo najzanimljivije (recimo nekoliko sto Very Happy )

Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 9:44

Ma sve pet, radi se os slikama koje imam u toj rezoluciji, znam kako kopstat i staviti ostale rezulucije slika.
...detalj KT-a:

LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 12:29

23-september-1968-satelit-aer Željava-CIA

Materijali koje je iskopao jedan naš kolega o Željavi, koji je čak i imao priliku biti na aerodromu zadnjih dana kada se civilstvo povlačilo...
Snimljeno s ovim satelitom:

Način snimanja:

LupusREBEL: komentar modifikovan dana: 20.05.13 12:52; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 12:36

LupusREBEL, zašto baš ovako male sličice?
Stvarno, kao da nisu, ništa se ne vidi... scratch
Velika većina nas ne zna puno o Željavi...
Nije ovaj forum pun eksperata za Željavu, probaj nam malo polakše približit cijelu priču.

P.S. Eto! Barem tako, kad si sad izmijenio prethodne slike. Very Happy

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 20.05.13 12:58; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 12:48

Hm, pa kad i ja nemam veću sliku, da približim Željavu, trebao bih pisat o njenog početka, zašto je građena, kako je građena, tko je bio na njoj i zađto je srušena, gledajući na tu stranu morao bih ispisat preko nekoliko postova, a to nema svrhe. Tamo gdje su veće slike mogu ubaciti url što sam i pokušao ali mi forum još neda postat url. Pa malo strpljenja i biti će i slike normalne veličine tj veze prema normalnim veličinama.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 12:55

LupusREBEL (citat):
Hm, pa kad i ja nemam veću sliku, da približim Željavu, trebao bih pisat o njenog početka, zašto je građena, kako je građena, tko je bio na njoj i zađto je srušena, gledajući na tu stranu morao bih ispisat preko nekoliko postova, a to nema svrhe. Tamo gdje su veće slike mogu ubaciti url što sam i pokušao ali mi forum još neda postat url. Pa malo strpljenja i biti će i slike normalne veličine tj veze prema normalnim veličinama.

Dobro, nisam mislio baš 'od stoljeća sedmog' i sve najsitnije detalje, nego neke zanimljivosti.
Skoknem nekad baš na onaj forum o Željavi, nije da baš ništa ne znam, mislio sam zbog drugih. Onda se radije još malo strpi sa slikama. Very Happy
Ili stavljaj preko ImageShaka, ja tako sve stavljam, ništa ne fali tome za ovaj forum, i idem max do 800x600.
Ima svaki komp valjda i ono povećalo dolje sa strane, može se i tako povećat još 50%.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 13:08

Anti-G odijelo pilota.
Mislim da su prema brojevima, avioni sa Željave. Very Happy

Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 13:17

Ne, ovo je aer Batajnica, 503, 504 i 506 aparati nisu bili na aer Željava, ovo su brojevi MiG 21 koji se pojavljuju na slikama a bili su na aer Željava:
703, 951, 707, 104, 177, 130, 206, 152, 451, 153, 133, 107, 229, 405, 713, 711,
213, 208, 210, 729, 226, 112, 205, 180, 235, 732, 167, 701, 708, 704, 702, 724,
505, 531, 520, 212, 166, 723, 726, 710, 157, 156, 179, 866, 865, 106, 207, 111,
712, 103, 108, 408, 201, 517, 524, 101, 128, 912, 907, 914, 908, 209, 203, 214,
211, 906, 528, 180, 719, 953, 126, 129, 706, 104, 539, 106;

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 13:24

LupusREBEL (citat):
Ne, ovo je aer Batajnica, 503, 504 i 506 aparati nisu bili na aer Željava, ovo su brojevi MiG 21 koji se pojavljuju na slikama a bili su na aer Željava:
703, 951, 707, 104, 177, 130, 206, 152, 451, 153, 133, 107, 229, 405, 713, 711,
213, 208, 210, 729, 226, 112, 205, 180, 235, 732, 167, 701, 708, 704, 702, 724,
505, 531, 520, 212, 166, 723, 726, 710, 157, 156, 179, 866, 865, 106, 207, 111,
712, 103, 108, 408, 201, 517, 524, 101, 128, 912, 907, 914, 908, 209, 203, 214,
211, 906, 528, 180, 719, 953, 126, 129, 706, 104, 539, 106;

Evo vidiš, ovo je jedna dobra informacija od tebe.
Ok, postavit ću onda ove slike i na Batajnicu. Very Happy

Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2090
ČLAN OD: : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 13:57

Od uvijek me intrigiralo od kud tako glupi naziv za avion. Aparat. Mo'š mislit. Aparati su za brijanje, kavu, slikanje........ Avion je avion kao što je tenk tenk a nikakav aparat.

Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 14:12

pukovnik (citat):
Od uvijek me intrigiralo od kud tako glupi naziv za avion. Aparat. Mo'š mislit. Aparati su za brijanje, kavu, slikanje........ Avion je avion kao što je tenk tenk a nikakav aparat.

To je međunacionalni naziv, jer i avijon, avion, zrakoplov itd nije uziman, no mehosi bi to mogli bolje objesniti jer su ih oni dužili a ne piloti.
Po mojem mišljenu to je opći naziv za bilo koju letjelicu opće prihvaćen od pilota i mehosa.
aparat (lat.). 1. tehn sprava ili uređaj za obavljanje neke radnje (telefonski, rendgenski, avionski a.). 2. Osoblje, sredstva i ukupni sustav koordinacije pri nekom pothvatu, u ustanovi ili organizaciji (sudski, državni, vojni a.). 3. anat organi koji zajednički obavljaju određenu funkciju, npr. dišni aparat.
Kao i sve motore karakteristično da se nazivaju agregat.
Osobno ne ulazim čemu značenje.
Tako za aer Željava se često govori "podzemni" aedrom, u podzemlju su bile smješteni samo zrakoplovi te dvije tehničke radionice (PARCA) a aerodrom je normalno bio vani, no ta se riječ uvela i ostala do daljnjeg.

Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 17:35

LupusREBEL (citat):

Pozdrav Lupus i kad ti prođu ovi dani za slike nadam se da ćemo moći dosta toga pobliže objasniti.Sve do sada su bila štura objašnjenja praktički nepopračena slikama.

Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 18:37

Evo i mene ponovno Idea na brzinu. Razveselilo me ovih par slika koje su u meni probudila stara sjećanja na objekat na kojem sam proveo lijepih i nezaboravnih devet mjeseci. Pošto je mene sve interesiralo vezano za avione, tehniku, održavanju, naoružanju itd, itd, a bili smo i u blizini pilota i tezničara, prozor do prozora sa pilotima dežurne pare, ja kao i svi upijali smo njihove priče i pažljivo slušali njihove razgovore. Htio di se osvrnuti malo na piste za one koji slabije poznaju raspored. Jedinica je bila sletna pista, i sa nje se dolazilo na trojku po kojoj su se avioni vraćali prema stajankama ispred objekta. Na početku jedinice nalazila se je kućica u kojoj je za vrijeme letenja bio dežurni meteorolog. Kad se skreme u trojku prema objektu sa lijeve strane je bilo jedno proširenje kao mini stajanka gdje je za vrijeme letenja dežuralo vatrogasno vozilo sa svojom posadom. Znalo se dogoditi da za vrijeme slijetanja u kampanjoli dođe i jedan pilot pa pri sljetanju "pomaže" ili navodi slijetanje. Znalo se dogodit da ako avion ne prilazi ispravno da ga vraća i po nekoliko puta na ponovni prilaz i slijetanje.Dvojka je bila poletna pista i na nju se je dolazilo sa trojke i išla je istočno od trojke dok je jedinica bila zapadno. Trojka je bila kao žila kucavica i na njoj se je događalo sve vezano za pripremu prije ili poslije letenja.Ona se je protezala od triangla koji se je nalazio ispred objekta pa prema sjeveru u već pomenutim stazama. Sa lijeve strane je bila stajanka na kojoj su se opremaliu avioni a sa desne parking za vozila koja su opremali avione. Malo sjevernije je bila natstrešnica gdje su se vojnici i tehničari sklanjali dok su čekali da se avioni vrate. Pored nadstrešnice za vrijeme letenja je bilo parkirano vatrogasno vozilo.Sa trojke su vrlo rijetko polijetali mig-ovi. Četvorka je bila smještena zapadno od trojke i bila je rezervirana za polijetanje dežurne pare. Petica se je protezala paralelno sa trojkom a počimala je sa ulaza br. 4 i spajala se okomito na dvojku. Za vrijeme mog boravka niti jedan avion na nju nije ni sletio ni poletio. Između četvorke i trojke se je nalazio "ispitni stol". Bila je to kružna asfaltirana površina na koju se je dovlačio avion poslije nekih radova na njegovom motoru vezali bi ga sailama, zapuštaliu u pogon te su tehničari ispitivali snagu i funkcije prije probnog leta. Jedinica, dvojka i trojka su imali osvjetljenje za noćno letenje. Nastavak slijedi.

Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 18:50

Podaci o pistama prema navedenom rasporedu:

Od pet pista, tri su bile namijenjene isključivo za polijetanje i to piste označene kao 3, 4 i 5.

Glavna pista je bila ona pod brojem 1 i služila je za polijetanje i slijetanje zrakoplova. Za noćno je slijetanje bila opremljena svjetlosnom signalizacijom za precizni prilaz kategorije 1* u smjeru 142 za koji su bili podešeni radio farovi Rakovica (305 kHz), Vaganac (420 kHz) i Izačić (320 kHz), dok su u smjeru 322 bili podešeni farovi Klokot (320 kHz) i Zverinjac (420 kHz). Staza 1 je uz to bila opremljena i GCA uređajem za navođenje. Pomoćna poletno sletna pista je bila pod brojem 2.

Dimenzije PSS:
Pista 1 - 2450 x 36,5 m
Pista 2 - 2400 x 24 m
Pista 3 - 2400 x 30 m
Pista 4 - 2600 x 15 m
Pista 5 - 2400 x 15 m

Nijedna od 5 pista nije potpuno vodoravna, a za piste 3, 4 i 5 su znakovita 2 vala u drugoj trećini piste. Baza pista je od sloja tucanika debljine oko 50 cm na kojem je asfaltna podloga piste debljine oko 15 cm.

Raspored objekata na aer Željava:

Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:00

Oznake pista bi označavale azimut pod kojim se prostire pista u odnosu na smjer prilaska.
Tako pista 1 iz smjera Rakovice ima oznaku 14L što bi značilo 140° Left (Lijevo).
L zato što postoji i paralelna pista 2 koja ima oznaku 14R, a prostorno gledano je paralelna sa 1 i smještena na desnoj strani iz toga smjera prilaska, znači 140° Right.
Ista stvar iz kontra smjera, ali 180° suprotno.
Pista 1 ima oznaku 32R (320° Right), a pista 2 32L (320° Left).
Ovo L i R ne treba ako ne postoje 2 ili više paralelnih pista.

Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:03

Piste sam razvrstao po nazivu kako su ih nazivali vatrogasci u vozilima koji su dežurali na pistama a vidio sam negdje i skicu gdje su staze tako numerirane. A prijava kontrolnom tornju koju su morali prijaviti izlazak na piste je glasila otprilike: PP vozilo od trijangla trojkom do stajanke ili od trijangla trojkom na jedinicu pa do kraja piste tražim dozvolu vojnik taj i taj.
Na vrh Go down
LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:11

Protupožarac (citat):
Piste sam razvrstao po nazivu kako su ih nazivali vatrogasci u vozilima koji su dežurali na pistama a vidio sam negdje i skicu gdje su staze tako numerirane. (...)
Tako su ostale u nazivu i dan danas...

Citat :
Na aerodromu u Bihaću bilo je raznih strojeva za obradu snijega. Tehnika i redoslijed čišćenja ovisio je o količini snijega.
Dakle imali su: ralice, rolbe, četke, grijače a "pješadija" je s ašovčićima (normalnim lopatama) kasnije uskakala u pomoć tamo gdje stroj ne može očistiti ( oko lampi i sl.).

Poletna staza br.4 uvijek je bila prioritet kao i poletno-sletna staza br.1. U to spada i čitav pojas oko triangla i aviona u pripravnosti.
Ralice su se poredale bočno i jedna malo iza druge, polovicom ili cijelom širinom staze( ovisno na kojoj) a vozilo se daleko brže od 15 na sat. Iza njih su četke rješavale ostatak.

Obzirom da urea nije previše efikasna ispod minus 6-7 stupnjeva a redovno letenje se odvijalo i na minus 15, tada su grijači stupali na scenu i otopili bi zaleđene površine. Odmah iza njih četke bi sve bacale u stranu tako da se površina mogla brzo sušiti.
Rolbe su išle tamo gdje je snijega bilo u debljim slojevima tj. tamo gdje su ga ralice nagurale na hrpe.
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:24

Najviše me mučilo u svim svojim odlascima na Željavu i okolinu a i u razgovorima sa domaćima i upućenijima gdje je odveženo kamenje i zemlja kad se kopalo.Ako uzmete logiku i ako ste ikad nešto kopali trebali bi znati da iskopana jamica od fi 50cm i dubine 50 cm kad je zatrpavate uvijek ostane viška a što ako je ne zatrpavate gdje s njim Question

LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:29

Čak je kamenja falilo, naime tamo ima gudara, jama, spilja s kojim se materijalom to zatrpavalo i izrađivale piste. Kad se krene od rupe 4 prema Bihaću nalazi se s desne strane kamenolom s svom aparaturom za drobljenje kamena (prije sela Baljevac). Ispod PARCA je bila spilja koja je neuspješno zatrpavana a navodno jedna spilja se otvorila od Zvijezde prema izlazu 4 koja je isto zatrpana materijalom. A otvora se spilja i prije ulaza kod lifta za KT, najvjerovatnije i ona je zatrpana ali pošto sad voda teče na sve strane polako se otvaraju bivše spilja.

Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:35

LupusREBEL (citat):
Čak je kamenja falilo, naime tamo ima gudara, jama, spilja s kojim se materijalom to zatrpavalo i izrađivale piste. Kad se krene od rupe 4 prema Bihaću nalazi se s desne strane kamenolom s svom aparaturom za drobljenje kamena (prije sela Baljevac). Ispod PARCA je bila spilja koja je neuspješno zatrpavana a navodno jedna spilja se otvorila od Zvijezde prema izlazu 4 koja je isto zatrpana materijalom.

Da,za ovo znam.Sam taj dio kao i dio sa HR strane preko Plješivice je pun ponora(negdje sam pisao o selu Ponor sa HR strane),gudura,i.t.d. ali dosta toga se ipak odvezlo.Naći ću podatak koji otprilike daje statistiku količine koja je iskopana i koja se mogla utrpati u jame,gudure,ponore i sl.

LupusREBEL
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 19:48

Pošto se godinama nije ni znalo da je G.P. "Tempo" gradilo taj velebni objekat, sve se u tajnosti radilo (ameri su je otkrili tek kad je izgrađena 4 pista, navodno) radnici nisu znali ni što grade i gdje grade, tako najvjerovatnije i sam dovoz i odvoz materijala je bio tajan.

Citat :
Najveći dio poslova je obavilo Građevinsko Preduzeće "PLANUM" - Beograd, koja je bila tada, a i sada je vojna građevinska firma. Skupa s njima su bili i njihovi kooperanti, kao što je Građevinsko Preduzeće "TEMPO" - Zagreb, a dio radova na bazi obavilo je Građevinsko Preduzeće "POMGRAD" - Split. Inače, oznaka Vojne Pošte na aerodromu Željava je bila 4868, što je označavalo, simbolično, početak prvih radova i puštanje u funkciju aerodroma.

Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 20:33

4868/4 je bila moja VP. ban
Na vrh Go down
Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 22:34

Na drugoj slici u desnom kutu se vidi staza koja vodi sa piste br.1 na pistu br.2 i stajanka koja je sad dijelom obrasla koju smo koristili za odlazak u Izačić. Pošto su piloti pričali o svemu i svačemu tako je bila i priča da jedan njihov kolega hoće poletjeti sa trojke ali prema objektu tj Plješevici. Ali komanda aerodroma mu navodno to nije htjela odobriti. Pilot je još živ pa bi se i istinitost tih priča dala i provjerit. A što se tiče poljetanja sa trojke jednom je sa nje poletio potpukovnik ili pukovnik nisam baš siguran Pejić kad je išao u neko snimanje mislim u Italiju a bilo je jako ružno vrijeme. I nakon jednog nesretnog slučaja Transportni avion AN sa kojim je izaslanstvo išlo na pogreb jednom vodniku koji je izgubio život nesretnim slučajem. Sve se ostalo odvijalo kao što rekoh:Poljetanje 2. Slijetanje 1. Dežurna para 4. A slijetali su na 1. te se trojkom vraćali na trijangl.
Na vrh Go down
Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 22:43

missar (citat):
Evo još jedne, izašli malo na sunce..... Laughing cheers

Mislim da je na ovoj slici dežurna para. Sa lijeve strane je pista br.4 a sa desne se vidi ulaz na pistu br 3. Avioni su naoružani i spojeni na kamion za pokretanje. Samo mi avioni nisu poznati jer u vrijeme dok sam bio na objektu nije bilo aviona koji su podizali poklopac kabine prema naprijed. Svima se je dizao poklopac sa ljieva na desno.

Protupožarac: komentar modifikovan dana: 20.05.13 22:54; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 22:48

missar (citat):
Kontrola ok......

Rulanje ....srećno

cheers cheers

Na donjoj slici di 212 rula pistom sa lijeve strane se vidi nadstrešnica o kojoj sam pisao a u pozadini se vide tri aviona dežurne pare koji su se nalazili na trijanglu.

Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 22:53

Protupožarac (citat):
Na donjoj slici di 212 rula pistom sa lijeve strane se vidi nadstrešnica o kojoj sam pisao a u pozadini se vide tri aviona dežurne pare koji su se nalazili na trijanglu.

Sad još samo pojasni one barake u pozadini..

Protupožarac
Gušter
Gušter
Protupožarac

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime20.05.13 23:01

Matrix (citat):
Protupožarac (citat):
Sad još samo pojasni one barake u pozadini..

To sam napisao u jednom od svojih postova ali evo ponovno. Nisu bili barake vjeruj mi. Bili su lijepi montažni objekti(većina) u kojima je bila kantina, u njima su bili smješteni protupožarci koji su dežurali na stajankama, piloti i tehničari dežurne pare, protupožarci iz objekta, prostorije sa učionicama i trenažnim kabinetima, meteorološka stanica itd.

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk   Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down

Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk
Na vrh 
Stranica 5/9Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Aerodrom Zeljava Nekad i sada
» JNA šifre - Željava
» Aerodrom Glamoč
» Aerodrom Lađevci
» Aerodrom Niš v.p.8927 83/84