FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

JNA šifre - Željava

Go down 
3 posters
AutorPoruka
sabola
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2016-04-18

JNA šifre - Željava Empty
KomentarNaslov komentara: JNA šifre - Željava   JNA šifre - Željava Icon_minitime18.04.16 10:37

Pozdrav,

pronašao sam knjigu kodova sa zanimljivim datumima pa ako mi netko može pomoći u identifikaciji. Ne poznajem građu pa ne mogu prepoznati radi li se o provjeri veze i je li je ona rađena unutar objekta, objekt s radio čvorištem na Plješivici ili kontrola sa zrakoplovima...
ako netko ima iskustva u radu s takvim šiframa, molim za pomoć!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Hvala unaprijed!
Na vrh Go down
balango
Gušter
Gušter
balango

BROJ POSTOVA: : 5
ČLAN OD: : 2013-08-09
DOB : 62
M(j)esto Vrbas Vojvodina

KomentarNaslov komentara: Re: JNA šifre - Željava   JNA šifre - Željava Icon_minitime24.04.16 21:06

Radi se o rtg (radiotelegrafskom ) dnevniku veze sa upravog rtg centra ( radio stanice ) . Imena tj nazivi stanice kao sto su foca , kosovo i sl su tajni nazivi ucesnika u radio mrezi prilikom javljanja fonijom ( glasom ) a dok su knp7 , fun3 , be56 i sl.rtg sifre radio stanica . Skracenica "de" oznacava "ovde" a skracenica "qrk" oznaku cujnosti ili pitanje o cujnosti veze ukoliko iza sebe ima upitnik  . Ovako je makar bilo pocetkom osamdesetih za vreme moje sluzbe u JNA kao veziste sa polozenom II klasom radiotelegrafije . Dosta slicnih , odnosno veliku vecinu skracenica su imali i ameterski radiotelegrafisti prilikom uspostave veze . pozdrav
Na vrh Go down
sabola
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2016-04-18

KomentarNaslov komentara: Re: JNA šifre - Željava   JNA šifre - Željava Icon_minitime30.04.16 21:25

Hvala puno na odgovoru. Tko je sve uključen u ovakav oblik provjere s obzirom na to da su kodirane? Je li je to bila provjera unutar objekta ili recimo između komande i logističke baze, radio-relejnog čvorišta sa zapovjednim tornjem, tornja sa zrakoplovima ili je to standardna procedura provjere veza u radiostanicama? Pitam zbog toga što je recimo u vrijeme preleta Rudolfa Perešina kratko zatišje i neredovito javljanje s rupom od 2 sara za razliku od ostalih javljanja u tom razdoblju koja su bila svakih sat ili češće...
Na vrh Go down
balango
Gušter
Gušter
balango

BROJ POSTOVA: : 5
ČLAN OD: : 2013-08-09
DOB : 62
M(j)esto Vrbas Vojvodina

KomentarNaslov komentara: Re: JNA šifre - Željava   JNA šifre - Željava Icon_minitime01.05.16 21:12

Koliko vidim radi se standardnoj proveri veze izmedju radio stanica unutar mreze ( koje i o kakvim se ucesnicima radi neznam ) ali s obzirom da sam se sa ovom materijom sretao pre vise od 30 godina nisam 100% siguran . Skracenice dosta dobro pamtim ali za ostalo bas i nisam siguran ali koliko me secanje sluzi radi se o dnevniku veze upravne radio stanice ali o ostalim ucesnicima nemogu nista vise reci jer me pomalo izdaje secanje a i samo na osnovu ovih podataka koje vidim to je ipak malo teze , bar za mene . Ovakve rtg provere veze smo u moje vreme radili na svaka 3 sata ali je to zavisilo od vrste mreze , znacaja i podrucja rada ( veza pri avijaciji , mornarici , komandnim mestima itd ) .  Toliko pozdrav
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: JNA šifre - Željava   JNA šifre - Željava Icon_minitime20.08.20 10:12

Vezano za šifre, htio bih dodati da sam tijekom redovitog služenja vojnog roka 1987/88 u JNA u Gospiću ( a bio sam radio-telegrafista II klase), to su bile standardne šifre iz dnevnika centra veze. Bio sam i sam na CV jedno vrijeme za posredničkim stolom i jedno vrijeme na 400-tki, gdje smo radili provjeru i uspostavu veze svaka 3 sata. Prošlo je dosta vremena ali slažem se u potpunosti sa kolegama da se prilikom glasovnog pozivanja koristili tajni nazivi pojedinih mjesta, komandi, centara, baza i sl. ( npr. Gospić je bio Smolensk, Herceg je bio Karlovac i sl.,a radio telegrafski saobraćaj je imao kratice ugl. od nekoliko slova slova ili brojčanih oznaka).
Toliko koliko se sjećam.
Pozdrav
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: JNA šifre - Željava   JNA šifre - Željava Icon_minitime

Na vrh Go down

JNA šifre - Željava
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Proljeće - Željava
» Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk
» Aerodrom Zeljava Nekad i sada