FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
jedino što se sećam da su se kupovale na meru, u belim kesicama kao i Kiki , i u metalnim kutijama elipsastog oblika!
Otvorio kesicu slikao i probao... Na žalost "crte" nisu na svakoj bomboni i ako jesu nisu u sredini kao što su bile. Ukus je mislim kakav je i bio kiselkasto sladak.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
013gonzo: komentar modifikovan dana: 11.02.15 21:30; prepravljeno ukupno 1 puta
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.02.15 22:22
I ja sam se vratio u djetinstvo 70'te i 80'te godine. Kod Rafe smo često u nedelju išli na odlično janjetinu a ja sam se igrao sa njegovim sinom koji je imao tad automobil na nožni pogon - nešto neobičajno.
Ali nemogu da idem danas na janjetinu - nema više janjetine kod Rafe ni gostione.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.02.15 22:31
Ovo je značka uspješne firme iz Jugoslavije, koja je jedna redkih i još je danas uspješna. U nekim modelima Rolls Roysa je danas ugrađeno vetrobransko staklo te firme.
Zagorci bi morali znati o koji se firmi radi. Možda nije tako čudno da je uspješna, kako za nju u stvari ne postoji granica između dve nekadašnje republike.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.02.15 23:08
Ajde da se vratimo još malo u prošlost i u ex Jugoslaviju - onu staru.
Po tom katalogu od tri knjiga moj je deda kupovao mnogo stvari - za rad na imanju i u kuči. Nema šta nema i ja sam danas zadivljen nad preglednošču kataloga. Još danas pamtim štednjac obložen pečnjacima koji je bio sasvim isti ko jedan iz kataloga. Nažalost danas nema više kuhinje i dedovo kuču sasvim je rasturio i "obnovio" sin od bratiča. Napravio je štetu. Tad je to bila arhitekturno jako bogata kuča i bila bi još danas, da je nije dirao.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.02.15 23:30
Znali ste kako se klasificiraju motike? I da nebi mislili kako nije bilo ponude. Bilo, bilo. Ima 3 strane u katalogu ja stavljam samu jednu. Ima od Bjelovarske do Štajerske motike.
Moj deda je nabavljao Hrvatske i Zagorske. Znam sigurno, jer jih imam još sad i u upotrebui su. No, sve ređe i ređe. Ali su bar lepo složene u mojoj zidnici i garaži. A ima jih ima - to su samo one štu su bile vezne za vinograd.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.02.15 7:29
Četni evidentičar (citat):
Ovo je značka uspješne firme iz Jugoslavije, koja je jedna redkih i još je danas uspješna. U nekim modelima Rolls Roysa je danas ugrađeno vetrobransko staklo te firme.
Zagorci bi morali znati o koji se firmi radi. Možda nije tako čudno da je uspješna, kako za nju u stvari ne postoji granica između dve nekadašnje republike.
Nekad se zvala tvornica stakla i staklene ambalaže "STRAŽA"
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.02.15 9:29
Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu, otvoreno 8. februara 1984,
Dan uoči muškog spusta na Bjelašnici palo je metar novog snijega, koji je upropastio već pripremljenu stazu. Organizatori su, međutim, i za to imali rješenje - angažovano je hiljade vojnika.
Cijelu noć naša vojska je radila i sa organizatorima pripremila stazu.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.02.15 11:32
ZAGORAC (citat):
Nekad se zvala tvornica stakla i staklene ambalaže "STRAŽA"
U stvari se i danas tako zove. No i pridodato je - Vetropack Straža tvornica stakla d.d..
Kako bilo firma za uzor i primer, kako se može ako se hoče i da nije sve što je bilo uspješno u prošloj državi loše i veštačko stvoreno, kako bi neki radi vatreno prikazali.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.02.15 11:42
SveJug (citat):
Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu, otvoreno 8. februara 1984,
Dan uoči muškog spusta na Bjelašnici palo je metar novog snijega, koji je upropastio već pripremljenu stazu. Organizatori su, međutim, i za to imali rješenje - angažovano je hiljade vojnika.
Cijelu noć naša vojska je radila i sa organizatorima pripremila stazu.
Prvo kolajnu na zimskim olimpijskim igrama je tad dobila Jugoslavija, zahvaljujuči Jureku, što se ga volilo više od bureka.
Tražim razglednicu, da ju stavim, koju su tad iz Sarejeva slali drug Franko Matija i sin Jure mom ocu.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.02.15 22:39
U stavri tražeči razglednico komercialnog direktora Kurivo prodaje iz Nove gorice naiđem i na razglednicu radnika iz rudnika koji je otišao na odsluženje vojnog roka.
Da su oca Četnog evidentičar voljeli svi ljudi, negdje sam več naglasio (ne vezano na nacionalnost i na obrazovanje). Imao je i Četni prijatelje Šiptare, pa je imao i njegov oče. U stvari Ali Dreshaj je dan danas i moj prijatelj. Ispričao mi je Ali več davno, da je osječao do mog oca, kad je došao u Sloveniju i kasnije, kao da mu je otac. Evo, tu ču mu razglednicu u priliki pokloniti, da se prisjeti svojih dana u Brčkom i moga oca. Da, mogla bi ova razglednica i među temu pisma iz JNA ali neka stoji tu među slikama ex Yu -više ju je tu mesto - na uspomenu na dva prijatelja. Siguran sam, da je dobio Ali neki dinar od mog oca u Brčko. Reči če mi to Ali kad se sretnemo...
Veljik uspeha pri delu Koliko sam mogao dešifrirati iz poštanskog štambilja bilo je to 1980 godine.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.02.15 23:31
U svakom slučaju i ova slika ima na žalost mesto među slikama iz ex YU. Da je bilo u ex YU barem 40 % ljudi na rukovodečim i odlučujučim pozicijama u privredi i politiki samo malo nalik na oca Četnog evidentičara, onda danas nebi bilo govora o ex YU, več o YU kao svetskoj privrednoj velsili...
Ta slika je tamo iz 80 godina. Neki događaj i slavje u sejni sobi Rudnika Kanižarica (iznad table predpostavljam da je slika druga Tita i možda druga Moše Pijade). Stavljam jo kako je prikladna za forum JNA, ali da se nebi pogrešno shvatilo, kako je prodaja ugljena zavisila u velikoj meri od JNA - ipak to nikako, jer je glavni kupac bila firma Simo Dimić iz Plaškog, pa TE -TO Ljubljana.... A otac je Četnog evidentičara u svojoj karieri prodao otprilike 3 mio tona mrkog ugljena. Da nije bilo njega več bi odavno prije zatvorili ta rudnik.
Predpostavljam, da su na sliki lokalni šerifi iz kasarne, pa bi mogao biti tu negdje i bata Đole, a ako več nije sigurno zna ko su prisutne starešine uz mog oca. Čini mi se, da preko mize direkt ispred mog oca sedi K-dant kasarne u Črnomlju.
A na stolu kisla voda - radenska tri srca i brinjevac Kartuzije Pleterje proizveden u tvornici Fructal tozd Alko.
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 12.02.15 0:40
Predpostavljam, da su na sliki lokalni šerifi iz kasarne, pa bi mogao biti tu negdje i bata Đole, a ako več nije sigurno zna ko su prisutne starešine uz mog oca. Čini mi se, da preko mize direkt ispred mog oca sedi K-dant kasarne u Črnomlju.
Slika je iz 83. možda 84. godine. Starešine uz tvog oca su iz Zagreba i Karlovca, prepoznao sam potpukovnika Kramara. Ostale ne poznajem. Črnomaljci su preko puta, imaš pravo na suprot mog prijatelja sedi komadant kasarne u Črnomlju. On je sada starček i živi u Beogradu. Ono nešto crno do njega to je moja kosa. Ovaj levo do njega bio je pomoćnik za pozadinu.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 12.02.15 1:31
East&West (citat):
Slika je iz 83. možda 84. godine. Starešine uz tvog oca su iz Zagreba i Karlovca, prepoznao sam potpukovnika Kramara. Ostale ne poznajem. Črnomaljci su preko puta, imaš pravo na suprot mog prijatelja sedi komadant kasarne u Črnomlju. On je sada starček i živi u Beogradu. Ono nešto crno do njega to je moja kosa. Ovaj levo do njega bio je pomoćnik za pozadinu.
Hvala ti na pojasnenju. Predpostavljao sam, da se radi o tim godinama. Ali sam mislio, da ste tu svi lokalci. Da znao sam da si i ti tu ngdje.
U tom slučaju mogao bi biti pored mog oca Kap. I. Klase Bogović iz Karlovca? Zaboravio sam mu lice ali jako smo bili veliki prijatelji on i ja. Znao je doči kot kuče samo zbog mene i donjeti mi značke, kako je znao da jih skupljam. Jednom smo otišli svi troje u kuglanu, pa sam imao jake bolove u nogama još tri dana kako sam bacio najmanje 50 kugla. Koji je PP Kramar?
Mnogo tražim seriju lepih slika gde je otac sa K-dantom Črnomaljske kasarne a uvjeren sam da si tamo i ti. (BTW načuo sam pre neki dan od zeta, da si kasnije vodio kasarnu u stvari ti i ako nije to bilo zvanično). Ne nađem! Ima očeve arhive za celi muzej. A kad još svoju stavim koja je čak obsežnija (ako oče nije ništa bacao, ja još manje, a u tom pogledu moj najmlađi je rekorder - taj smera sačuvati ama baš sve...).
Lepo si me podsetio na ove pistolje...ko god je od nas klinaca drzao do sebe, morao ga je imati. Nekada smo sa njima u naselju vodili prave bitke, tako da je i milicija intervenisala da nas razjuri; koga su dohvatili, taj nije dobro prosao od druga Brke
Negde su ih zvali EMGEjac (po firmi EMGE), negde Flober, negde samo plasljivac.
Imao sam crni model na burence, 8 metaka; i nastavak koji se stavljao na cev poput prigusivaca, rekli su nam da sluzi za ispaljivanje raketa...
Oni kojima je bilo dosadno, stavljali su u cev potrosenu kapislu, koja bi pri opaljenju izletela iz cevi, i uspeli da na metar pogode casu od jogurta
Drugi, skloni delikvenciji, pokusavali su da razbuse cev i burence (isturpijaju jedan zub na kraju cevi), sa idejom da stave malokalibarski metak...uspeh ne znam
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 16:34
Kemo Specijalac (citat):
Lepo si me podsetio na ove pistolje...ko god je od nas klinaca drzao do sebe, morao ga je imati.
Naravno!
I sve ostalo što si naveo...
sarics Džomba
BROJ POSTOVA: : 186 ČLAN OD: : 2013-11-11 DOB : 57 Zagreb
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 16:43
[You must be registered and logged in to see this image.] Evo originala starog 35 godina i još u upotrebi.Njemački rohm RG-3 sa kutijom i uputama,nedostaje samo četkica za čišćenje
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 17:05
Kemo Specijalac (citat):
Max Blitz (citat):
Imao oba modela...
Lepo si me podsetio na ove pistolje...ko god je od nas klinaca drzao do sebe, morao ga je imati. Nekada smo sa njima u naselju vodili prave bitke, tako da je i milicija intervenisala da nas razjuri; koga su dohvatili, taj nije dobro prosao od druga Brke
Negde su ih zvali EMGEjac (po firmi EMGE), negde Flober, negde samo plasljivac.
Imao sam crni model na burence, 8 metaka; i nastavak koji se stavljao na cev poput prigusivaca, rekli su nam da sluzi za ispaljivanje raketa...
Oni kojima je bilo dosadno, stavljali su u cev potrosenu kapislu, koja bi pri opaljenju izletela iz cevi, i uspeli da na metar pogode casu od jogurta
Drugi, skloni delikvenciji, pokusavali su da razbuse cev i burence (isturpijaju jedan zub na kraju cevi), sa idejom da stave malokalibarski metak...uspeh ne znam
Zavisi koga si imao da ti "preradi" gvozdjuriju. Obicno (u mom slucaju) kakav rodjak, masinbravar, sklon alkoholu (a uvijek svorc) bi to odradio za litru "Badela". Nije bio Smith & Wesson kvalitet al'je funkcionisalo.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 17:33
sarics (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Evo originala starog 35 godina i još u upotrebi.Njemački rohm RG-3 sa kutijom i uputama,nedostaje samo četkica za čišćenje
a što su letele signalne rakete iz ovog dodatka, od Nebojšine kule su preletale preko Save na Veliko ratno ostrvo.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
sarics Džomba
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 17:50
Svake godine pred božić skoknem do Austrije i nakupuj se kutije i kutije svih vrsta raketa,od onih što vrište do nekoliko vrsta svjetlećih pa opleti na silvestrovo.Zadnjih godina ima ih i kod nas kupiti i sve su jeftinije.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 18:49
sarics (citat):
Svake godine pred božić skoknem do Austrije i nakupuj se kutije i kutije svih vrsta raketa,od onih što vrište do nekoliko vrsta svjetlećih pa opleti na silvestrovo.Zadnjih godina ima ih i kod nas kupiti i sve su jeftinije.
zaboravlješ da sam ja ispaljivao iz ovog dodatka krajem 60'tih godina kada kineska pirotehnika nije postojala, a zvanična nije nigde mogla da se kupi. Pa i ove rakete su se kupovale na ličnu kartu u prodavnicama "Lovac", bar je tako bilo u bgd-u.
sarics Džomba
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.02.15 19:15
Nikad kinesko,uvijek umarex,geco i perfecta.Većinom umarex.