FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Bogami je tada bio život katastrofa. Obiteljska knjižica za kavu, šećer, prašak i ulje, bonovi za gorivo (40 litara na mjesec), registracije par - nepar......
_________________ Semper Fidelis
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 4:35 pm
Pomesali ste period. Nije to bilo pocetkom 70tih vec 80tih. Zapravo nestasice su se pojavile vec negde 79te a onda je taj period trajao sve do negde 84te.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 7:24 pm
pukovnik (citat):
SveJug (citat):
Secam se da je pokojni otac, pocetkom 70-ih na granici SFRJ kupovao ovakve bonove.
Bogami je tada bio život katastrofa. Obiteljska knjižica za kavu, šećer, prašak i ulje, bonovi za gorivo (40 litara na mjesec), registracije par - nepar......
Par nepar
Sobzirom da nam je kasarna bila u centru Osijeka i nismo davali kasarsku strazu vec smo imali samo prijavnicu kod ulaza (vojnik sa pistoljem) a ulica jednosmerna. Sa jedne strane ulice kasarna i sa sa druge pijaca. Dosli seljaci sa bostanom na pijac i posto nisu sve prodali a morali su se vratiti kuci zbog tog par nepara na reg tablici dosli zakupci pa su ih ucenjivali. Rece jedan seljak: E pa necu vam prodati vec cu ih radje pokloniti vojski. Pridje on meni (ja bio na prijavnici) i pita dali hocemo bostana. Normalno odgovorim ja. Uzmite koliko hocete. Drugari otvorise prozor na spavaoni a mi od dole, sa kamiona bacali bostan gore. Imali smo bostana cele nedelje. Na slici dole je tada bila jednnosmerna ulica.
Ujesen 79-e nestasica, Kao cata koma kasarne svuda po Osijeku sam jurio kafu. Vise puta je kapetan urgirao sobzirom da nam je bilo nestala. Dodje on tako jedno jutro i rece mi da idem u tu i tu prodavnicu posto tamo ima kafe. Odem ja tamo i pitam, normalno da nisam dobio, izmejase me. Vratim se u kasarnu i pricam kapetanu kako sam prosao. Na to me on kaze: Sinoc me je zvao telefonom o rekao da ce biti kafe. Ja ponovo u tu prodavnicu i kazem da sam Ericev vojnik na koje me on upita, Koliko ces?
SveJug: komentar modifikovan dana: Wed Oct 30, 2013 7:28 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 7:27 pm
BEOGRAD (citat):
Pomesali ste period. Nije to bilo pocetkom 70tih vec 80tih. Zapravo nestasice su se pojavile vec negde 79te a onda je taj period trajao sve do negde 84te.
Beograd, moguce je. Ali se jako dobro secam bonove koje je otac kupovao na granici i placao u valuti. Ali cini mi se da su bile u litrima a ne u dinarima.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 8:48 pm
@SveJug u pravu si. Bonovi za benzin su bili u litrima (bar u SLO). Ali bili su za kola, motore, motorne pile, motorne kosilice, ... Na kraju bilo bonova a i benzina više nego kad nije bilo bonova i sve se je potrošio.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 9:54 pm
pukovnik (citat):
SveJug (citat):
Secam se da je pokojni otac, pocetkom 70-ih na granici SFRJ kupovao ovakve bonove.
Što se tiče bonova za strance, tako je država dobila od gastarbajtera nešto deviza da jim je ponudila jeftiniji benzin, inače bi te devize ostale u nekim ''čarapama'' i ne na banci.
Slučajno sam našao jedan automagazin iz '72, posle poskuplenja, je bio litar normalnog 2,40 super 2,60, dizel 1,45 dinara.. Tako da ovaj bon nije bio od tada, nego mnogo kasnije, a i piše da važi do xx, '90. Citroenova ami je tada koštao malo manje od 30.000 Din. A nije bio naj jeftiniji auto.
Što se tiče kriza: prvu naftnu krizu nismo ni osetili, tad je bilo pomankanje svude, nego kod nas. I italjanu su uveli neki njihov sistem par nepar, u USA su bile prazne pumpe
Druga naftna kriza osamdesetih je bila i uslovana politikom. IMF, kde ima glavnu reč USA uvetila (hladni rat) je nove kredite devalvacijom, itd... tada je i počela inflacija i nestašice. Ipak Juga je smaniovala svoj spoljni dug. Ima podataka na internetu. Cela juga je bila manje zadužena kao što su sade sve državice pojedinačno.
Neznam za druge republike, ali u Sloveniji nismo ozbiljno osetili krizu. Naravno ljudi su kukali, ali svi smo imali kuči rezervi praška, kave, ulja, bonova za benzin... Kad je počeo par nepar, roditelji su kupili još jednog novog Fiču, uvek su na opštini pitali koji zadnji broj želite. Znači imalo se ako su kupili nov auto, iako jeftin. Uglavnom se nismo vozili sa dva odjednom, ali znači imali smo barem 2x40 litara bonova. Imao sam i ja nekoliko motora, ne mopeda, motora. Pa sam i tako dobio ekstra bonove. Nikad nisam ostao bez benzina.
Slovenija je mala, pa je pogranični pojas za kao što se kod nas reklo (maloobmejne iskaznice), iznosio 20 km. Naravno, neko usred juge nije bio na istom. Kafe je uvek bilo po nekoliko kila kuči. Kad je neko došao u posetu, doneo je kafu kao poklon. Kad se odlazilo u posetu, uzelo se nešto kafe iz kučnih zaliha, što smo dobili kao poklon. I za prašak se moglo snači, i za ulje, i za čokolade, ali ako koji dan nije bilo banana, bilo je svo drugo voče, normalno za ta vremena. Recimo jabuke smo tada kupovali za zimnicu, ali bile su i hladionice, kde su čuvali jabuke, pa se mogle kupovati u trgovinama u manjim količinama preko cele zime. Nije banana ali voče je (banane moraju da imaju specialan proces transporta i hlađenja, poskupi transport, ali voče je voče).
Meni nisu bila tako grozna vremena, nisu bila idealna, ali ne osečam se uskračenim.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 10:07 pm
Nestašice ili mere restrikcije desile su se u periodu kada je na čelu SIV - Saveznog izvršnog veća bila drugarica sa slike. I to ne za ceo mandat, nego od 1982-84. godine. Znači sve priče o nestašicama pre i posle ovog vremena ne piju vodu, po mom mišljenju??
Za štednju motornog goriva prvo je uveden Par-Nepar. Umesto Par-Nepar uvedeno je ograničenje kupovine-potrošnje, zavisi kako ko posmatra.
Po mom mišljenju Par-Nepar bi trebalo uvesti sada. Ne toliko zbog štednje, koliko zbog smanjenja aero zagađenja.
SveJug, pogledaj poleđinu bona koji si prikazao, odnosi se na 1990. godinu ??? Taj bon trebao je stimulisati naše ljude ali i turiste jer nije bio nikakav instrument ograničenja potrošnje, već je davao popust, tj omogućavao uštedu.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 10:47 pm
East&West (citat):
Po mom mišljenju Par-Nepar bi trebalo uvesti sada. Ne toliko zbog štednje, koliko zbog smanjenja aero zagađenja.
Izgleda da su isprobana dobra iskustva ex-Yu već neki preuzeli u praksi na više načina, samo ne znam koliko je sve aktualno i točno ovako danas.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Oct 30, 2013 10:58 pm
Pero™ (citat):
pukovnik (citat):
SveJug (citat):
Kafe je uvek bilo po nekoliko kila kuči. Kad je neko došao u posetu, doneo je kafu kao poklon. Kad se odlazilo u posetu, uzelo se nešto kafe iz kučnih zaliha, što smo dobili kao poklon. I za prašak se moglo snači, i za ulje, i za čokolade, ali ako koji dan nije bilo banana, bilo je svo drugo voče, normalno za ta vremena. Recimo jabuke smo tada kupovali za zimnicu, ali bile su i hladionice, kde su čuvali jabuke, pa se mogle kupovati u trgovinama u manjim količinama preko cele zime. Nije banana ali voče je (banane moraju da imaju specialan proces transporta i hlađenja, poskupi transport, ali voče je voče).
Meni nisu bila tako grozna vremena, nisu bila idealna, ali ne osečam se uskračenim.
Moram reć da bih se ovdje više složio s Perom, nego s Pukovnikom. Skratio sam Perin post, da ne vučem sve, ali je dosta dobro šire opisao kako je to zaista izgledalo, barem prema mojem sjećanju.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re Wed Oct 30, 2013 11:31 pm
Zato se "tocilo" pedesetih Fotografija je s' pocetka decenije , na pumpi na " Toplicinom vencu" u Beogradu !
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 12:38 am
Izvinjavam se, ako gore nije sve slovnički pravilno napisano. Sad kad čitam, fali puno slova, ili su pogrešna... ali mislim da če te razumeti. (ipak mi ovo nije prvi jezik).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 1:02 am
Članak ipak za zamislit se Možda se odnosi na Einsteinovu teoriju relativnosti...
Max Blitz: komentar modifikovan dana: Sun May 11, 2014 1:00 am; prepravljeno ukupno 1 puta
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 2:30 am
Pero™ (citat):
Što se tiče kriza: prvu naftnu krizu nismo ni osetili, tad je bilo pomankanje svude, nego kod nas. I italjanu su uveli neki njihov sistem par nepar, u USA su bile prazne pumpe. Druga naftna kriza osamdesetih je bila i uslovana politikom. IMF, kde ima glavnu reč USA uvetila (hladni rat) je nove kredite devalvacijom, itd... tada je i počela inflacija i nestašice. Ipak Juga je smaniovala svoj spoljni dug. Ima podataka na internetu. Cela juga je bila manje zadužena kao što su sade sve državice pojedinačno.
Prvu nafnu krizu nismo osetili jer smo podrzali arapske zemlje u sukobu sa Izraelom. Nije Italija imala par-nepar zato sto nisu imali devize za kupovinu goriva, nego zato sto arapske zemlje nisu htele da im prodaju naftu. "Druga kriza" je postojala u SFRJ zbog lose ekonomske politike. Nafta se kupovala klirinskom razmenom sa SSSR-om a oni su odlucili da smanje poslove sa SFRJ 80tih. Posto zemlja nije imala devize za kupovinu na slobodnom trzistu, imali smo bonove kada niko drugi nije. Na konferenciji u Svajcarskoj 83ce je doslo do reprogramiranja starih dugova i dobijanja novih zajmova. Ko se seca, Vlada Milke Planinc je donela "Zakon o plaćanju konvertibilnim devizama" koji je bio mera da se spreci bankrot. Samo za servisiranje spoljnjeg duga drzavi je trebalo 5 milijardi dolara 1983ce.
Sto se tice bona za gorivo koji je SveJug postavio on sigurno nije iz 199te jer je kurs tada bio 7 dinara za marku. Bon je izdat ranije a to mu je bio samo rok vazenja.Tesko zamisliti da bi neko iskesirao 4200 maraka na granici za gorivo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 3:15 am
BEOGRAD (citat):
Vlada Milke Planinc je donela "Zakon o plaćanju konvertibilnim devizama" koji je bio mera da se spreci bankrot.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 7:29 am
Max Blitz (citat):
Redovi 80-tih:
Max širiš lažnu propagandu,zar ne vidiš da to ljudi na Sveticama čekaju da kupe kartu za utakmicu Dinamo-Zvijezda
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 7:54 am
zokika (citat):
@SveJug u pravu si. Bonovi za benzin su bili u litrima (bar u SLO). Ali bili su za kola, motore, motorne pile, motorne kosilice, ... Na kraju bilo bonova a i benzina više nego kad nije bilo bonova i sve se je potrošio.
Zaboravio sam reci da je to bilo na granicni prelaz Sentvid, Maribor (od 80-ih sam prelazio na Horgos, Subotica i ne secam se toga).
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 7:54 am
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 9:28 am
te nestasice su vestacki izazivane iz ko zna kog razloga.kad sam radio preko omladinske zadruge u Centropromu secera I ulja je bilo koliko hoces ali to nisi mogao da kupis ako neuzimas zacin C,razne pudinge,supe sve proizvodi Centroproma.iz nekog razloga proizvoda iz RH I SLO uopste nije bilo. recimo vina Hepok Mostar je bilo koliko hoces iz Dalmacije nijedno .
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 9:55 am
I meni je to palo na pamet ali nekako nisam našao neki suvisli razlog. Danas tu situaciju uspoređujem sa današnjim globalnim stanjem(čitaj krizom) u svijetu ili smo ipak več "patološki" skloni teorijama zavjere
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Thu Oct 31, 2013 11:32 am
SveJug (citat):
Zaboravio sam reci da je to bilo na granicni prelaz Sentvid, Maribor (od 80-ih sam prelazio na Horgos, Subotica i ne secam se toga).
Pravila su se cesto menjala i niko ne moze da se seti svakog detalja. Vozaci sa stranim tablicama su uvek bili deo deviznog prihoda, ali se menjao nacin na koji je uziman novac od njih. Cela ideja se vrtela oko toga da novac menjaju u menjacnicama a ne na crno. Slicno su pravilo tih godina imali i Rumuni recimo. Italijani nisu ali te oni opljackaju sa putarinama pa ti izadje na isto.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Sat Nov 02, 2013 8:14 pm
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Fri Nov 08, 2013 2:24 pm
Svih 11 zavisnih preduzeća “Navipa” su zatvorena ili ne rade, a najmanje 100 hektara vinograda i voćnjaka je pod hipotekom. Nakon ulaska u stečajni postupak u martu 2012, imovina kompanije je procenjena na više od 21 milion evra, a njeni dugovi iznose više od 20 miliona. Od 800 radnika, koliko je “Navip” nekada zapošljavao, preostalo je njih pedesetak koji samo čuvaju i održavaju imovinu kompanije.
Poznato
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Fri Nov 08, 2013 8:04 pm
Ko da je iz Hrvatske
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Sun Nov 10, 2013 1:15 am
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Tue Dec 17, 2013 4:09 am
Mogu da razumijem da objekti bivse JNA zjape prazni u nekakvim zabitima.Ali u ZG,na ovakvoj lokaciji? Van pameti!!! Izuzetna arhitektura,povoljna lokacija,restaurirati,vratiti stari sjaj,napraviti od toga nesto sto ja dozvoljeno u toj gradskoj zoni,luksuzne stanove,poslovne prostore,djecije vrtice,izdati nekoj stranoj ambasadi............. Nemam pojma kakvo je trziste nekretnina na Ilici(uvijek je lokalni karakter),ovaj prvi SMB objekat("sivi dom" )i u ovakvoj kondiciji vrijedi pravo malo bogatstvo.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Tue Dec 17, 2013 4:57 am
milutins (citat):
Mogu da razumijem da objekti bivse JNA zjape prazni u nekakvim zabitima. Ali u ZG, na ovakvoj lokaciji? Van pameti!!! Izuzetna arhitektura, povoljna lokacija, restaurirati, vratiti stari sjaj, napraviti od toga nesto sto ja dozvoljeno u toj gradskoj zoni, luksuzne stanove, poslovne prostore, djecije vrtice, izdati nekoj stranoj ambasadi............. Nemam pojma kakvo je trziste nekretnina na Ilici (uvijek je lokalni karakter), ovaj prvi SMB objekat ("sivi dom" ) i u ovakvoj kondiciji vrijedi pravo malo bogatstvo.
He, neće zjapit prazno, ne boj se... U linku u prethodnom postu piše kome je išla ova vojarna, odnosno dala se u zamjenu za nešto drugo ranije uzeto:
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Tue Dec 17, 2013 5:18 am
Nepotrebno mazanje masne guske-moglo se nesto bolje napraviti,grad od toga nece ubirati nikakve poreze-nista protiv sveucilista ali mogli su na manje atraktivnoj,mirnijoj lokaciji
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Wed Dec 18, 2013 11:18 pm
Ova dvojca u sredini su drugovi politički. Oba su politički komasari čete i pomočnici političkog komesara bataljona. Rang poručnika.
Meni ovaj sa brkovima liči na Koču Popovića???
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Sun Jan 12, 2014 9:38 pm
Kaplar M (citat):
Meni ovaj sa brkovima liči na Koču Popovića???
Kad je ta slika nastala Koča je debelo bio general a na ovoj imaš jednog poručnika (lijevi), dva političara (u rangu poručnika, sredina) i zastavnika (desni).
_________________ Semper Fidelis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU Mon Jan 27, 2014 1:08 pm