FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
I onda je najprije hmrl Franc Repić,pa je počel rat.Nakon toga su političari preuzeli poslovanje prek svojih poltrona i od onda je počelo rasulo i raspad.Na kraju je došel moj susjed i kupil cijelu firmu za siću i sad se tu umjesto cipela proizvode limeni paneli.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.01.15 21:34
I onda je hmrl Tvoj sused, i sad dečki mole Boga da se kćeri i zeti ne posvađaju međusobno i da sve nerazjebu.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.01.15 21:36
vargas (citat):
I onda je hmrl Tvoj sused, i sad dečki mole Boga da se kćeri i zeti ne posvađaju međusobno i da sve nerazjebu.
Nažalost sve ide prema tome.Nisu pokojnome japi ni do kolena v poslu.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.01.15 22:46
Japa je bio pravi čovjek, dao mi je hektar dvorišta od firme da si kosim za badava, još k tome sam upisao u upisniki i za to dobio i poticaj. A nismo se poznavali od prije, Boko je sredio biznis.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.01.15 23:54
Iz mog statističkog koledara, ako nekoga slučajno zanima kakva su bila primanja i izdatki nekad. Sa jednom prosječnom platom 4 člana familija je mogla da solidno živi. Ali pazi uračunati su izdatki i za štednju uz tu jednu platu, A da su dvoje radili - bilo je odlično.
Imam i takvih, a glede teme može se recimo ovdje otvoriti nova tema naslova : Novčanice sa prostora bivše Jugoslavije ili Novčanice na prostoru Balkana kroz vrijeme ili kako već.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 15.01.15 4:49
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 17.01.15 17:00
Cetni me podsetio na kofer sa starim stvarima pa i ja zavirio u moj. Nasao sam ovu plocu pa me podsetio na tekst sto je Pera84 rekao/napisao uvezi krpe i krpice.
SveJug, kakav je ovo natpis "2002. godine u splitu". Izgleda kao odštampano. Ili je možda dopisano?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 19.01.15 2:02
Mister Havana (citat):
...kakav je ovo natpis "2002. godine u splitu".
To je bio veeeliki hit! Iz 1975.!
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 19.01.15 7:39
Mister Havana (citat):
SveJug (citat):
Nesto novije............
SveJug, kakav je ovo natpis "2002. godine u splitu". Izgleda kao odštampano. Ili je možda dopisano?
Mister Havana, ploca je originalna i izgleda bas tako kao na sliku. To isto se vidi na kraj spota sto je Max postavio i kao sto je i napisao, pesma je bila hit u to vreme.
Koliko ima toga sto je tacno, poslusaj. Pozdrav
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 20.01.15 1:34
SveJug (citat):
Mister Havana (citat):
SveJug (citat):
Nesto novije............
Mister Havana, ploca je originalna i izgleda bas tako kao na sliku. To isto se vidi na kraj spota sto je Max postavio i kao sto je i napisao, pesma je bila hit u to vreme.
Koliko ima toga sto je tacno, poslusaj. Pozdrav
Fenomenalno! Moram da priznam da se pesme ne sećam. Fascinantno je kako pesmom dominira jedno danas zaboravljeno osećanje: OPTIMIZAM! Danas, kada su i šesnaestogodišnjaci cinični gotovo kao i mi matori, ovakav optimizam zvuči stvarno nestvarno! Sa ove distance, naivno, ali i iskreno. Danas sve jeste na botune (dugmići, ako sam dobro razumeo) i imamo ća zamislimo, ali VIRTUALNO. Ipak je tada sve bilo lipše, jer je to što smo imali bilo STVARNO.
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 20.01.15 1:40
Još nešto mi upada u oči; Ova pesmica, koja je tada možda bila hit, danas je zaboravljena, a stavljena je na A stranu ploče. Galeb i ja, danas klasika i antologijska Oliverova stvar je na B strani. Jugoton je retko pravio takve loše procene.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 20.01.15 8:00
Malo sam stariji pa se sećam i "Dalmatinske fjake" i tražeći ju po internetu zapanjio sam se koliko je to davno bilo, a bio sam ubeđen da je to bilo 70' godina, kad ono tamo međutim davna istorija !!!! IV. splitski festival Melodije Jadrana'64
8. Fjaka (I.Bašić) Trio TIVIDI/ Kvartet 4 M
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
013gonzo Podporučnik
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 26.01.15 17:10
Reklama za JAT iz 1951. godine: [You must be registered and logged in to see this image.] Kompanija JAT se trudila da u reklamnim plakatima provuče tradiciju. Na posteru, koji je napravljen 1951. godine, ilustrovan je kontrast tradicije i modernog. Prikazana je žena u narodnoj nošnji koja na selu plete vunu i čuva ovce u polju, dok iznad nje prolazi avion. "Živio borbeni dan žena": [You must be registered and logged in to see this image.] Dok se danas za 8. mart mogu vidjeti dame kojima se daruje cvijeće, parfemi i nakit, ranije su žene prikazivane kao borbeni ratnici sa puškom u ruci. Inače, 8. mart je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. U doba Jugoslavije se ovaj dan čestitao riječima “Živio borbeni Dan žena”. Muzički dani: [You must be registered and logged in to see this image.] Dizajneru reklame su bile potrebne riječi “Od Bohinja do Ohrida” sa dva čovjeka u svojim narodnim nošnjama da dočara raznovrsnost muzike koja će moći da se čuje na Jugoslovenskim danima muzike. Jednostavna reklama za televizor: [You must be registered and logged in to see this image.] Pored turističke ponude, postojalo je još jednostavnih reklama. Jedna od njih je i izbor za televiziju. Proizvođači su konzumenta savjetovali da jednostavno izabere televizor.
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 26.01.15 22:20
Takvog "Granda de lux" smo imali doma, naprijed se stavljao neki raznobojni pleksiglas da dočara boju.
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 26.01.15 22:44
Na ovo smo svi imali . Lijevo ton i boja a desno programi .Bilo je 6 tipki a dva programa ne znam zašto?
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 27.01.15 6:31
Jozo Trklja (citat):
Na ovo smo svi imali . Lijevo ton i boja a desno programi .Bilo je 6 tipki a dva programa ne znam zašto?
više kanala "tipki" za hvatanje različitih predajnika. u bgd smo hvatali avalu i crveni čot, pa smo posle podne imali ne dva programa za bgd već i dva programa za ns pa ko razume mađarski, rusinski ... može da gleda i više . u graničnim područjima su se mogle da hvataju i strane televizije. u hvaru ko je imao visoko postavljenu antenu bez problema je gledao rai I i rai II ....
ali nije prikazana slika još jednog obaveznog uređaja koji smo kupovali samo za tv, STABILIZATOR napona koji je vrlo brzo posle kupovine / uključivanja počinjao da zuji. nikada nisam čuo da je nekome pa čak ni u seoskim sredinama gde je uvek bilo problema sa naponom, pomogao da tv slika ne igra zbog promene ili zbog trajno niskog napona. molim elektrotehničare za komentar ako se sadašnje generacije uopšte sećaju zašto se to stavljalo?
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 27.01.15 21:47
To je bio jednostavno rečeno strujni armortizer koji je služio da spriječi oscilaciju napona u mreži.To se može očitat na osciloskopu .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 30.01.15 4:32
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 31.01.15 18:46
To je desetar vatrogasac??
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 31.01.15 19:30
dojran (citat):
To je desetar vatrogasac??
Aha, ali od murije...
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 31.01.15 19:35
Kakva murija,vidiš da ima plamen na reveru....
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 01.02.15 0:25
Baklje su nosili na reveru oko 1969. godine i označavali su redovnu miliciju. Savezna je imala na reverima tadašnji državni grb. Na slici je sako milicionara redovne milicije (dvije žute trake). Jedna traka je označavala mlađeg, tri trake starijeg milicionara a široka i dvije uske (poput JNA zastavnika I klase) starijeg milicionara I klase . Bijela prelomljena traka je označavala pripravnika za mlađeg milicionara.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 01.02.15 1:49
pukovnik (citat):
Savezna je imala na reverima tadašnji državni grb.
Mada piše savezni SUP iz 1991., izgleda da ovo nije više SFRJ...
alexandar: komentar modifikovan dana: 02.02.15 12:39; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : resize)
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 02.02.15 11:19
Piše Novi Beograd 60'tih, a ja dodajem posle 15:00 tzv. odlazak sa posla zaposlenih u zgradi SIV-a. Interesantno je da su to autobusi GSP-a i poslednji ima duple točkove. Tek početkom 70'tih SIV dobija svoj vozni park autobusa koji su bili parkirani sa severne strane zgrade ceo bogovetni dan osim za dolazak i odlazak sa posla. Sledeći interesantan detalj milicijska kućica, a u daljini se vidi levo zgrada BIGZ-a, a desno kupole Beogradskog sajma. Sasvim u pozadini iza BIGZ-a, Avala još uvek bez TV tornja.