FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 10:24
pukovnik (citat):
Danas je u njoj gradska uprava. Usput jedno pitanje: Što vam je na gornjoj slici "čudno".
Ako nije zbog loše (stare) slike, prozori izgledaju neobojani, čak razbijeni.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:02
Max Blitz (citat):
pukovnik (citat):
Danas je u njoj gradska uprava. Usput jedno pitanje: Što vam je na gornjoj slici "čudno".
Ako nije zbog loše (stare) slike, prozori izgledaju neobojani, čak razbijeni.
Dobro i to. Dio prozora je i zazidan ali nije li za ono vrijeme malo čudan naziv "VOJARNA" (mada meni to ima logike jer vojska i vojnici obitavaju u vojarnama). Isto tako u Zagrebu je bio kompleks zgrada pod nazivom pješačka vojarna "Kraljević Rudolf" poznatije kao Rudolfove vojarne a ne kasarne.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:07
pukovnik (citat):
Dobro i to. Dio prozora je i zazidan ali nije li za ono vrijeme malo čudan naziv "VOJARNA" (mada meni to ima logike jer vojska i vojnici žive u vojarnama)
Korištena je terminologija hrvatskog jezika u nazivu, meni nije čudno, može se naći sličnih kombinacija u to vrijeme. Taj termin se bio i za vrijeme AU monarhije.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:10
Max Blitz (citat):
pukovnik (citat):
Dobro i to. Dio prozora je i zazidan ali nije li za ono vrijeme malo čudan naziv "VOJARNA" (mada meni to ima logike jer vojska i vojnici žive u vojarnama)
Korištena je terminologija hrvatskog jezika u nazivu, meni nije čudno, može se naći sličnih kombinacija u to vrijeme. Taj termin se bio i za vrijeme AU monarhije.
Ako je tomu tako zašto je onda kasnije postala kasarna
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:13
pukovnik (citat):
Eh, sad bi vi svašta pitali... Zbog uvođenja službenog jezika u jugo vojsci. Iskreno ne znam koji je bio službeni jezik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, ili je onaj nama poznat uveden propisima tek u JNA.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:33
Max Blitz (citat):
pukovnik (citat):
Eh, sad bi vi svašta pitali... Zbog uvođenja službenog jezika u jugo vojsci. Iskreno ne znam koji je bio službeni jezik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, ili je onaj nama poznat uveden propisima tek u JNA.
U svakom slučaju zanimljivo za raspravu jer je kasarna riječ francuskog porijekla.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:38
pukovnik (citat):
U svakom slučaju zanimljivo za raspravu jer je kasarna riječ francuskog porijekla.
Nepotrebna je rasprava, jer svaki jezik ima tuđica koliko hoćeš, a da i ne znamo.
Čak je i riječ čak - turcizam.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.07.13 11:40
Max Blitz (citat):
pukovnik (citat):
Nepotrebna je rasprava, jer svaki jezik ima tuđica koliko hoćeš, a da i ne znamo.
Čak je i riječ čak - turcizam.
Ne, to je ime od Norisa.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 16.07.13 22:33
Legenda saobracajne policije Jovan Bulj je preminuo pre godinu ili dve dana. Pre toga je radio kao cuvar parkinga jednog novobeogradskog splava. RIP Jovane!
_________________ Otvaraj se SMB kapijo da izadje ko je odsluzio
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 06.08.13 14:00
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 20.08.13 13:12
Svaka cast Stazio,1984 sam od "visoke "licne tehnologije(u to ne ubrajam RIZ kolor TV) ,posjedovao rucnu baterijsku lampu sa onom velikom baterijom,bila je u dve boje,mogao si da ih menjas po zelji-jednostavnim klikom. ps-umalo da zaboravim,imao sam i kalkulator texas instruments
Samo da se pohvalim i ja sam u ono vrijeme posjedovao ZX Spectrum 48 (još uvijek ispravan s pokojom kazetom za igrice dobro pospremljen i zaštičen), a ako me sječanje ne vara prošvercao mi ga tadašnji visoki funkcioner u Odbojkaškom klubu Mladost Zagreb. To bjaše kraj '83. ili početkom '84... nakon toga dolaze popularni Comodorci...., pa Atari i tako redom....
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 06.09.13 11:38
Kada su se pojavili Comodori počelo je navijačko svrstavanje u "spektrumovce" i "komodorovce". Naravno da su ovi drugi bili u blagoj prednosti ali mi im to nismo htijeli priznati.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 06.09.13 13:57
Nije Backa Topola SveJug Hotel i kafana "Pariz" , su za vreme 2.sv.rata prekrsteni u "Topola" ! Ono sto se ne vidi iza vodenog mlaza je "bioskop" koji je radio te 1946. Inace lepe fotografije i cesto odlazim na svoj "izvor" i pregledam ih i analiziram. Ovo je snimak Neta Farbmana iz 1946. godine , u Beogradu , na prvomajskoj paradi.!!!
Izvor- P.Zabavnik
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 11.09.13 7:01