FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 13.05.14 2:17
1945. u Rijeci je uvedena moneta 'jugoslavenska lira' koja je trebala poslužiti u prijelaznom periodu nakon talijanske okupacije. Izdala ju je 'Gospodarska Banka za Istru, Rijeku i Slovensko Primorje', a popularno je nazvana 'lira titine' te 'lira barchette' zbog slike barke na jedra na papirnatim novčanicama malih dimenzija. Apoeni su bili od 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500 i 1.000 lira. Kako su kolale područjem pod jugoslavenskom upravom, nazivale su se i lire B. U zoni A (Trst i Pula) kolala je talijanska Metrolira i saveznička lira AMG.
Vrijednost jugoslavenske lire je bila oko 20% niža od vrijednosti talijanske lire, kasnije je vrijednost postupno padala, a već su sredinom sljedeće godine počele nestajati sa tržišta. Od 28. do 30. prosinca 1946. jugoslavenska lira je zamijenjena jugoslavenskim dinarom s vrijednošću od 30 dinara za 100 lira, s time da je svaka obitelj mogla zamijeniti lira u protuvrijednosti od 5.000 dinara. Za sve veće depozite banka je izdavala glavi obitelji pisanu potvrdu na položenu sumu koja je prelazila 5.000 dinara.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 13.05.14 3:02
23.5.1971. avion beogradske kompanije 'Aviogenex' Tupoljev TU-134A, registracije YU-AHZ, koji je iz Londona letio prema Krku, srušio se, eksplodirao i izgorio nakon slijetanja u zračnu luku Rijeka na otoku Krku. Poginulo je 78, a preživjelo 5 putnika. Razlog nesreće je bilo grubo slijetanje i pucanje gume na desnom kotaču aviona tijekom lošeg vremena popraćenog jakom burom. To je dovelo do prevrtanja aviona i požara. Među žrtvama je bio i pjesnik Josip Pupačić sa suprugom i kćeri.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 19.05.14 23:41
Max Blitz (citat):
Che Guevara u šetnji riječkim Korzom 1959.
Interesantno je zašto je Che uopće bio u Rijeci?
Službeni razlog - u Rijeci je boravio u sklopu posjeta gospodarske misije Kube Jugoslaviji u rujnu 1959., kada je posjetio brodogradilište '3. maj'. Neslužbeno - došao je posjetiti starog prijatelja, tadašnjeg riječkog gradonačelnika, španjolskog borca Edu Jardasa, kojeg je upoznao u Južnoj Americi.
Jedan je od sudionika te fotografije je i kontroverzni riječki književnik i novinar Giacomo Scotti, koji je igrom slučaja upoznao Che Guevaru i koji je na slici desno od mladog Kubanca. Uz Che Guevaru je u prvom planu funkcioner Kazimir Jelovica.
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.06.14 4:27
Nazalost, nesto se desilo sa starim sajtom koji je bio mnogo bolji.Postojala je mogucnost ostavljanja komentara, te su se na istima razvijale citave diskusije. Ja sam tako pronasao druga iz vojske koji danas zivi u Australji.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.06.14 4:30
Max Blitz (citat):
Ajmo nešto veselije...
Eh..., da...
Max ti si ekspert za pronalazenje fotografija tako da ne sumnjam da ces i ovo naci. Nije li Josip Kopinic bio jedan od direktora Uljanika?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.06.14 5:50
BEOGRAD (citat):
Nazalost, nesto se desilo sa starim sajtom koji je bio mnogo bolji.
OK, postavio sam prvenstveno kao štivo za čitanje za one koji možda i ne znaju za Leksikon.
BEOGRAD (citat):
Max ti si ekspert za pronalazenje fotografija tako da ne sumnjam da ces i ovo naci. Nije li Josip Kopinic bio jedan od direktora Uljanika?
Kopinič je bio generalni direktor Uljanika od 1952. do 1964. I ne samo to, osnovao je Uljanikovu tvornicu brodskih dizel motora i tvornicu brodske elektroopreme. Ima slika na stranicama Muzeja istorije Jugoslavije, kad je Tito primio delegaciju Uljanika 1955.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.06.14 8:02
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.06.14 12:14
Ajme crveni Fićo!!!!s otvaranjem vrata sprijeda, znači godište 69....ili starije!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
peglica Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 163 ČLAN OD: : 2013-11-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.06.14 16:46
Stariji,ja sam imao 68 g.i več je imao otvaranje vrata normalno.
_________________ Što sam stariji sve više znam a sve manje mogu.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 12.06.14 11:24
1949 god je inzinjer John Boija upitan sa strane Jugoslovenske vlade da pomogna sa etabliranjem fabrike drvenih preradjevine (nerazumem kakvu vrstu) u Focu.
U drustvo svoje supruge Lilly, koja je inace bila strastveni fotograf i slikala pretezno sve slike, sa kolima krenuo iz Stockholma prema Jugoslaviji.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 16.06.14 11:00
1952 god je inzinjer John Boija krenu kolima za Jugoslaviju da vidi kako se napreduje sa radom fabrike u Foci. Ovaj put osim supruge Lilly sa sobom je poveo i svog sina Görana, svog bratanca i njegovu suprugu.
Put preko Danske, zapadne Nemacke, Svarcarske iItalije doveo ih je do Jugoslavije i prvi stop im je bila Postojnska jama gde u to vreme i nije bilo puno turista.
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 26.06.14 10:24
.........posle nocenja u Metkovic nastavili put prema Dubrovniku kada je Lilly umesto da sedi do vozaca presla na zadnje sediste sobzirom na pogled na te strasne provalije uzput, bez ikakve zaste.