FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 15:06
janeztrdi (citat):
bojnik (citat):
Su si stari pajdaši spili koju kupicu vina
Ništa jim nije falillo,jel tako bojnik?
Se razme, v zagorske bregi saka kljet ma deset velikih bačvi. Evo jedan: V eli japa dok je bil na umoru sinu, "sinek da ti japa spoveda jednu istinu", veli mu sin sav u suzama: "reči japa", "vidiš sinek, vino ti se dela i od grozdja"
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 15:07
a majket ti kada su ukinuli njemačku marku, više smo mi plakali za njom nego švabe.
Potpisujem!
Podpisujem i ja!!!!!!!!!!!!!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 21:41
100 maraka je bilo ZAKON za sve. 'Sve' je bilo sto maraka, je li se sjećate....
Ma kakvih 100 eura, to ne vrijedi ništa....
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 21:53
I plaća u firmi mi je bila malo jaća od 100 DM, kada se uveo Markovićev omjer 7:1, za 1000 DM sam kupio videorekorder Samsung, i to na 24 rate, kasnije je inflacija pojela pravu vrijednost istog.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 22:01
bojnik (citat):
I plaća u firmi mi je bila malo jaća od 100 DM, kada se uveo Markovićev omjer 7:1, za 1000 DM sam kupio videorekorder Samsung, i to na 24 rate, kasnije je inflacija pojela pravu vrijednost istog.
Prvenstveno sam mislio u stabilnija vremena za 100 maraka, kad nije bilo galopirajuće inflacije. Sa sto maraka u džepu si se nekako dobro osjećao....
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 22:22
Sa obzirom da sam si fiću kupio za 250 DM, to je bila lova tada, jedino su ovi danas kada je uveden euro rekli za 100 DM ide 100 EUR, e pa nije brate već 200 EUR, koliko se sjećam, a i ti znaš da je tako bilo, jest da smo ostarili ali što se tiće para nismo posenilili.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 22:54
bojnik (citat):
Sa obzirom da sam si fiću kupio za 250 DM, to je bila lova tada, jedino su ovi danas kada je uveden euro rekli za 100 DM ide 100 EUR, e pa nije brate već 200 EUR, koliko se sjećam, a i ti znaš da je tako bilo, jest da smo ostarili ali što se tiće para nismo posenilili.
Nisam te sasvim shvatio, kurs je na početku bio 1 euro = 1.95 DM. Tako se mijenjalo, ako si na to mislio. A realno je 100 maraka puno više vrijedilo.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 22:54
bojnik (citat):
I plaća u firmi mi je bila malo jaća od 100 DM, kada se uveo Markovićev omjer 7:1, za 1000 DM sam kupio videorekorder Samsung, i to na 24 rate, kasnije je inflacija pojela pravu vrijednost istog
Tada se muljalo na svakakve načine. Sjeti se samo zamjene čekova za keš. Dok dođu na naplatu već je vrijednost toliko pala da si pokupio veću kamatu na računu od love koju si stavio. Znao sam doći u svoju banku sa lovom u najlonskim vrećicama. Jedini problem je bio naći vezu u banci da ti odobre nove ćekove. U to vrijeme su mi svi ukučani imali tekuće račune i svi dobivali po 15 čekova. Sjećam se da sam u lokalnoj trgovini svega i svačega za bratove svatove u dogovoru sa trgovcem uzeo tri perilice rublja. Jednu sam njemu poklonio kao dar, drugu sam ostavio sebi a nakon dva mjeseca sam treću vratio trgovcu u skladište ali joj je cijena zbog inflacije otišla toliko gore da su mi one dvije ostale badava. Ima i druga prića ,milicija koja je u to vrijeme odlazila kao ispomoć na Kosovo masovno je mijenjala čekove za lovu ili kupovala zlato na čekove. Osobno znam ljude kojima ti i takvi čekovi nikada nisu došli na naplatu.
_________________ Semper Fidelis
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 22:58
pukovnik (citat):
bojnik (citat):
Tada se muljalo na svakakve načine. Sjeti se samo zamjene čekova za keš. Dok dođu na naplatu već je vrijednost toliko pala da si pokupio veću kamatu na računu od love koju si stavio. Znao sam doći u svoju banku sa lovom u najlonskim vrećicama. Jedini problem je bio naći vezu u banci da ti odobre nove ćekove. U to vrijeme su mi svi ukučani imali tekuće račune i svi dobivali po 15 čekova. Sjećam se da sam u lokalnoj trgovini svega i svačega za bratove svatove u dogovoru sa trgovcem uzeo tri perilice rublja. Jednu sam njemu poklonio kao dar, drugu sam ostavio sebi a nakon dva mjeseca sam treću vratio trgovcu u skladište ali joj je cijena zbog inflacije otišla toliko gore da su mi one dvije ostale badava. Ima i druga prića ,milicija koja je u to vrijeme odlazila kao ispomoć na Kosovo masovno je mijenjala čekove za lovu ili kupovala zlato na čekove. Osobno znam ljude kojima ti i takvi čekovi nikada nisu došli na naplatu.
I sa takvim gospodarenjem,koja država nebi otišla u tri p.... m.......?
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 23:02
E hebemti tipkovnicu mislio sam na 100 EUR = 200 DM (ajde malkoc manje, nešto pfeninga), a da je marka vrijedila više, je.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 09.04.13 23:19
ZAGORAC (citat):
pukovnik (citat):
bojnik (citat):
I sa takvim gospodarenjem,koja država nebi otišla u tri p.... m.......?
Sve je to bilo legalno. Sustav ti je omogućio da se tako ponašaš.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 10.04.13 5:47
Nešto sam gledao pa se sjetio da je tadašnji Sekretarijat povoljno kupio Talijansku inačicu Engleskog Minija ili Innocenti Cooper 1300(replika najjačeg Minija) i držali ih u službi 4 godine.Nakon toga odlaze na licitaciju i još ima živućih primjeraka.Imao takvog '88 godine i fatao komade po plaži a šlajfao je u trećoj
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 21.04.13 19:42
Da li su ovi rađeni u sarajevskom TAS-u ili su počeli tek sa golfovima?
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 21.04.13 19:45
Matrix kad je to murja vozila ja se toga ne sjećam?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 21.04.13 19:57
purger (citat):
Matrix kad je to murja vozila ja se toga ne sjećam?
Ne sjećam se ni ja ali je u knjižici bio prvi vlasnik Sekretarijat 1964 godine.Interesantno je da je Talijanski lim i završna obrada ipak bila puno bolja nego na ostalim Talijanima.Bube i Miniji su počeli karijeru u ZG i BG a kasnije i po ostalim gradovima.Zbog uvođenja domaćih proizvoda nakon 2 i 4 godine mjenjaju ih "Tristaći" i "Stojadini" a oni odlaze u civilstvo..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 22.04.13 5:12
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 23.04.13 23:47
U bivsoj SFRJ zajednica PTT je sa zagrebackom firmom PAN-ADRIA,( kompanijom koja se bavila poljoprivrednom avijacijom ), 70-ih sklopila ugovor o tzv NAPS (nocni avionski postanski saobracaj). Posao je obavljan sve do pred kraj postojanja drzave. Sam pocetak obavljanja posla je bio avionima tipa L-200 D cehoslovacke proizvodnje.....
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 09.05.14 4:42; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : ...dodao izvor...)
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 24.04.13 15:55
Yu Fedex.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 24.04.13 22:27
Svjetsku popularnost samoljepive sličice su stekle preko italijanske firme "Panini". Vjerovatno najpopularnije sličice su bile one na temu fudbala. Ta "moda" je došla i na bivše jugoslovensko tržište još početkom sedamdesetih, a najpoznatije albume sa sličicama je proizvodila firma "Dečje novine" iz Gornjeg Milanovca.
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 24.04.13 22:31
Stazio (citat):
Svjetsku popularnost samoljepive sličice su stekle preko italijanske firme "Panini". Vjerovatno najpopularnije sličice su bile one na temu fudbala. Ta "moda" je došla i na bivše jugoslovensko tržište još početkom sedamdesetih, a najpoznatije albume sa sličicama je proizvodila firma "Dečje novine" iz Gornjeg Milanovca.
Stazio ako se ne varam "Dječje novine" iz Milanovca su uređivale i stripove koje smo čitali
Stazio Major
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 24.04.13 22:37
Ne mogu se tačno sjetiti, Stripoteka je izlazila u Novom Sadu, A. Ford je bio Vjesnikov, moguće Zagor, Blek Stena ... .
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 24.04.13 22:42
Stazio (citat):
Ne mogu se tačno sjetiti, Stripoteka je izlazila u Novom Sadu, A. Ford je bio Vjesnikov, moguće Zagor, Blek Stena ... .
Pogledao jer nešto kopam po podrumu - Tex Viler
Stazio Major
Naslov komentara: Re: SLIKE iz ex YU 24.04.13 22:45
Da, cijela ta vrsta stripova: ... Komandant Mark, Kit Teler ...