FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.

Go down 
+29
mirko bratuš
humka83
Matrix
SveJug
Pero™
miran cvilak
Stazio
kaplar
Max Blitz
Boske
missar
nerona
warpaint
Profa
FOSIL
purger
dixi
šepa
Mateo Žižić
Kemo Specijalac
pera84
ZAGORAC
Nik
graničar šentilj
vladimir
Gringo
alexandar
jelen pivo
Vojnik Graničar
33 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 14 ... 20  Next
AutorPoruka
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 443
ČLAN OD: : 2013-01-29
M(j)esto Šentilj

Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime14.05.13 7:53

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Pa ja sam živeo sa tim ljudima, i naravno da nešto znam o njima.
Proveo sam i ja sa Spaskovićem Radojem jedan mali dio života ali nisam znao da je na Špičniku pronašao ženu a i da je tamo radio, to mi nije nikada prijavio, he he he
To mi je prešutio.
A kad sam već kod karaule "Špičnik".
Miran znaš što me zanima.
Je li ti poznato gdje se nalazila karaule JNA pod imenom "Alfonz Šarh".
To nisam uspio pitati komandira karaule "Ceršak" kada je bilo vrijeme.
Pa evo da pokušam preko tebe.
I još jedno pitanje.
Što je sa klaraulom "Sladki Vrh".
Je li i ona mala tvornica ili nešto drugo.

Pa ti si se družio samo sa Spaletom ,a ja sa njegovim sinom i hšerkom,a znam i ženu ,pa zato malo više znam  Very Happy

Za karaulu Alfonza Šarha pojma nemam ,ali ču pokušati saznati kde je bila.

A karaula Sladki Vrh je najprije posle 91 pretvorena u Policijsku stanicu Sladki Vrh, A kada su se sve policijske stanice Sl. Vrh ,Kungota i Šentilj Združilr u jednu - Šentilj,pretvorili su je u stambeni objekat i u njoj stanuju neki ljudi.

A što se penzija tiče.Slovenjia trenutačno nema penzija ni za naše penzionere,a nismo mi onda čuvali samo Sloveniju nego Jugoslaviju,jer po tome bi trebao i ja tražiti penziju i od vas i od BIH jer sam tamo služio he he he he.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime15.05.13 16:50

miran cvilak (citat):

Miran nemoj da te zbuni naziv te karaule "Alfonz Šarh".
Zašto.
Zato jer se može ta karaula zvati i drugim imenom kao na ovome primjeru ispod:

Citat :
Pravo ime karaule je "Franc Leskosek Luka" ali je niko tako nije zvao vec "Vič" po lokalnom mestu pored Dravograda gde se i nalazila.
To je karaula na granici sa Austrijom gde i danas postoji, kao i medjunarodni prelaz koji nosi isti naziv kao i karaula.
Komandir karaule bio je Zastavnik Nacevski Ilija.
Tako postoji mogućnost da su ljudi tu karauli znali po imenu mjesta kod kojega se nalazila ili nekom graničnom prijelazu ili pitaj boga po čemu sve ne .....!???.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

BROJ POSTOVA: : 384
ČLAN OD: : 2012-04-27
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime15.05.13 22:04

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Zašto.

Citat :
Pravo ime karaule je "Franc Leskosek Luka" ali je niko tako nije zvao vec "Vič" po lokalnom mestu pored Dravograda gde se i nalazila.
To je karaula na granici sa Austrijom gde i danas postoji, kao i medjunarodni prelaz koji nosi isti naziv kao i karaula.
Tako postoji mogućnost da su ljudi tu karauli znali po imenu mjesta kod kojega se nalazila ili nekom graničnom prijelazu ili pitaj boga po čemu sve ne .....!???.

Imam i ja za tebe Spličanin jedno pitanje, možda se sječaš a možda si i zapisao u svoj dnevnik. Naime, meni komandir karaule nije dozvoljavao da idem u patrole 15-20 dana prije završetka vojnog roka,a do tada sam kuhao neko vrijeme dok novi kuhar nije stigao. To vrijeme nisam praktično ništa radio, sjedio sam u krugu karaule i dosađivao se. Sam sam tražio da me vrati na rejon nije mi dozvolio. Mislim da je to bilo neko nepisano pravilo, kao pred odlazak kući popušta koncentracija pa su strahovali da bi se vojniku moglo nešto desiti, tako su bar pričali stariji vojnici. Je li se tako što dešavalo na Ceršaku?

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime16.05.13 10:27

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Zašto.

Citat :

Znam ja to graničar,sve su se karavle zvale prema krajevima kde su bile,mada je večina imala neko zvanično ime.A slao sam mom bivšem komandiru koji zna sve karaule u okolini ovaj mail,i nadam se da če znati odgovor.

"Mi lahko prosim zveš kje je bila karaula Alfonza Šarha.Te kličem že nekaj časa pa te ne dobim.
Hvala že v naprej in L.P. Miran"  Moj mail bivšem komandiru,

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime16.05.13 21:05

Vojnik Graničar se stvarno ulijenio na GO. No
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime18.05.13 6:58

OSMATRAČNICA NA KARAULI "CERŠAK"

Karaula "Ceršak" je kao i mnoge druge karaule JNA na krovu imala svoju osmatračnicu.
Osmatračnica se nalazila na sjevero-zapadnom kutu krova.
Ali interesantno je da tu osmatračnicu mi graničari nismo nikada koristili za potrebe JNA.
Nismo je koristili ni po naređenju komandira karaule ni bez naređenja komandira karaule.
Vrlo rijetko bi nekoga od graničara iz karaule "Ceršak" zatekao u osmatračnici.
Jednostavno iz osmatračnice nismo mogli vidjeti graničnu liniju između Jugoslavije i Austrije.
Razlog je bio konfiguracija terena kao i gusta šuma.
Tako je naša osmatračnica na karauli "Ceršak" tu stajala bez veze, bože žali novaca i truda.
Ponekada bi ja kada ne bi imao što raditi, uzeo bi dvogled pa bi kroz prozore osmatračnice izišao na limeni krov te bi sa krova gledao most koji se vidi na austrijskom teritoriju kao i planine u daljini.
Od dvogleda kojeg sam koristio znale bi me oči boljeti zbog tih povećanja i leća koje ima dvogled.
Sada na ovoj slici vidim da osmatračnica ima otvorene prozore a na tim prozorima su porazbijana stakla.
Ubit će propuh privatnika koji koristi karaulu ako ih ne popravi.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime18.05.13 10:35

Vojnik Graničar (citat):
OSMATRAČNICA NA KARAULI "CERŠAK"

Karaula "Ceršak" je kao i mnoge druge karaule JNA na krovu imala svoju osmatračnicu.
Osmatračnica se nalazila na sjevero-zapadnom kutu krova.
Ali interesantno je da tu osmatračnicu mi graničari nismo nikada koristili za potrebe JNA.
Nismo je koristili ni po naređenju komandira karaule ni bez naređenja komandira karaule.
Vrlo rijetko bi nekoga od graničara iz karaule "Ceršak" zatekao u osmatračnici.
Jednostavno iz osmatračnice nismo mogli vidjeti graničnu liniju između Jugoslavije i Austrije.
Razlog je bio konfiguracija terena kao i gusta šuma.
Tako je naša osmatračnica na karauli "Ceršak" tu stajala bez veze, bože žali novaca i truda.
Ponekada bi ja kada ne bi imao što raditi, uzeo bi dvogled pa bi kroz prozore osmatračnice izišao na limeni krov te bi sa krova gledao most koji se vidi na austrijskom teritoriju kao i planine u daljini.
Od dvogleda kojeg sam koristio znale bi me oči boljeti zbog tih povećanja i leća koje ima dvogled.
Sada na ovoj slici vidim da osmatračnica ima otvorene prozore a na tim prozorima su porazbijana stakla.
Ubit će propuh privatnika koji koristi karaulu ako ih ne popravi.

Ko če šta popravljati.Obština nema novca a privatnila boli zato.On ima unutra samo slkadište i to u donjim prostorima i baš ga briga kako je gore.Ako dobro pogledaš vidiš da se i dimnjak ruši i samo je pitanje vremena kasd će da padne.I svi ostali prozori su slupani,zato su gvozdeni prekrivači prozora uvek zatvoreni.A kada se još moglu u karaulu par puta sam kroz osmatračnicu išao na krov koji je več tada bio u užasnom stanju,tako da mislim da  je sada več potpuno uništen i ne služi više nameni i da kada je kiša več dobro prokišnjava u unutrašnjost.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime18.05.13 19:41

miran cvilak (citat):

Ko če šta popravljati.
Obština nema novca a privatnila boli zato.
On ima unutra samo slkadište i to u donjim prostorima i baš ga briga kako je gore.
Ako dobro pogledaš vidiš da se i dimnjak ruši i samo je pitanje vremena kasd će da padne.
I svi ostali prozori su slupani, zato su gvozdeni prekrivači prozora uvek zatvoreni.
A kada se još moglu u karaulu par puta sam kroz osmatračnicu išao na krov koji je več tada bio u užasnom stanju ,tako da mislim da  je sada več potpuno uništen i ne služi više nameni i da kada je kiša več dobro prokišnjava u unutrašnjost.

Šalio sam se.
Znam ja da je to skupo ulaganje a povrat uloženog novca je vjerojatno mali.

A ovo što spominješ izlaženje na krov karaule sjetih se da sam ja na krov izlazio kroz ove zapadne prozore.
Kada bi se popeo metalnim stepenicama do osmatračnice tada bi otvorio ove zapadne prozore.
Onda je bio problem kako se popeti na prozor i izići na krov karaule.
U osmatračnici nije bilo ničega što bi mi olakšala penjanje na prozor.
Tada bi se rukama uhvatio za dno okvira prozora i poskočio bi u zrak.
Morao sam paziti da čizmama ne ostavim trag crnila po bijelom zidu dok se penjem na prozor.
Onda bi koljenima se naslonio na donji dio okvira prozora i tada bi izišao na krov.
Za ući u osmatračnici je bilo lakše.
Sa južne strane osmatračnice se nalazi otvor kroz koji se ulazi u potkrovlje karaule.
Tamo sam prije nekoliko dana nego sam otišao iz karaule sakrio jedno šatorsko krilo.
Valjda ga je netko našao.
Jednom prilikom zimi kada sam izišao na krov karaule iza tog dimnjaka sam našao sakriven pak od oko 6 litara mlijeka.
Netko je skladištaru iz skladišta ukrao to mlijeko i onda ga je odnio na naj sigurnije mjesto gdje su rijetki izlazili i mlijeko sakrio iza dimnjaka misleći da ga tu nitko neće pronaći.
Tada je ispred karaule na straži bio vojnik Husein Hadžić on je iz Bosne i Hercegovine, iz Cazinske krajine.
Ja ga zovnem sa krova karaule i pokažem mu mlijeko te ga pitam da li hoće jednu litru.
Kaže on može dobaci mi ga.
Ja uzmem litru mlijeka i pustim ga sa krova karaule prema njemu koji ga pokušava uhvatiti.
Međutim nije ga uspio uhvatiti već je palo na pod pored njega i uz tresak se prolilo na sve strane.
Ostalo mlijeko sam vratio nazad kroz osmatračnicu i podijelio ga graničarima koji su ga željeli piti.
Krov karaule je prekriven metalnim pločama a ispod tih metalnih ploča su daske ako se ne varam.
Uglavnom taj krov je izdržao do zadnjeg dana dok su u njemu bili graničari.
A danas što krov prokišnjava nije bitno.
Graničari su sada kod svoji kuća na suhome i toplome.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime18.05.13 20:37

Krao si ukradeno? No
Sram te bilo!
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime18.05.13 22:04

ZAGORAC (citat):
Krao si ukradeno? No
Sram te bilo!

Nije on krao, on je bio Robin Hood, koji je vratio jadnicima ono što je neko drugi ukrao Razz
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime19.05.13 10:20

ZAGORAC (citat):

Krao si ukradeno? No
Sram te bilo!
To bi u narodu rekli: Pošten čovjek može da krade čiste savjesti, jer on nije lopov.

Samo sam vratio mlijeko jer je netko drugu stavio na mjesto koje nije prikladno za skladištenje takvih proizvoda.
Jedina moja greška je tu bila što to nisam vratio u skladište nego sam podijelio po karauli graničarima koji su ga željeli popiti.
Reci mi ima li negdje neka karaula na prostorima bivše Jugoslavije da je netko hranu i kojekakve napitke skladištio na krovu karaule.!?
Tako i ovaj graničar je očito "greškom" uskladištio to mlijeko na krov karaule "Ceršak".
A onda sam ja to ispravio, naravno na svoj način.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime19.05.13 19:47

Danas sam malo prošetao na Šentiljskoj strani,i slikao Stržarsko mesto 6 tako mi se čini da se zvalo a iza njega je bila rupa .A slikao sam i jaraulu Šentilj,koja je čitava iza nekog drveča pa se dobro ne vidi,jer je to onaj koji živi u njoj zasadio.Tenk na dvorištu je kao spomenik iz 91.

Novi granični prelaz Šentilj,desno stražarsko mesto 6 a iza njega rupa

Iznad pumpe u šumarku karavla Šentilj

Iznad kuća str.mesto 6 nekada je tu bila pustinja-bez drveča a sada je to džungla

Desno od električnog daljnovoda -RUPA

Novi granični prelaz  Šentilj iz desno od dalekovoda -RUPA

karaula Šentilj.Od drveča slabo se vidi

Podled sa karaule Šentilj prema str.mestu Br.6 i RUPI

Kapija na ulazu u karaulu Šentilj sada

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 17.06.13 3:35; prepravljeno ukupno 5 puta (Reason for editing : purger resize(obrati pažnju na veličinu slike max 800*600))
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime19.05.13 19:48

Uh zaboravio sam smanjiti jednu sliku!!!!

Jeli je može neko smanjiti molim,ja to neznam.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime19.05.13 20:40

HVALA
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime20.05.13 9:55

ZASJEDNO MJESTO "RUPA" - KOTA 388

Miran bravo za slike.

Ovdje si dobro rekao za sliku:
miran cvilak (citat):

Desno od električnog daljnovoda -RUPA

Označio sam strelicom 1 zasjedno mjesto "Rupa".
Nalazi se na naj višoj točki ovoga brda.
Miran.
Možda to nisi znao ali JNA je to mjesto označila pod službenim nazivom "KOTA 388".
Igrom slučaja sam taj podatak sačuvao od zaborava te 1988/1989 godine.
Strelicom 2 sam označio ovaj veliki električni dalekovod.
Taj električni dalekovod je građen baš kada sam ja bio u karauli "Ceršak".
Prvo su posjekli svu šumu koja je vila na pravcu kojim je trebao proći dalekovod.
Onda sam imao prilike gledati 26.04.1989. godine srijeda kako u temelje tog dalekovoda iz kamiona miksera nalivaju beton.

Pa evo postavit ću jednu sliku iz tog vremena iako nije bog zna kako ispala zbog lošeg fotoaparata.
Fotografija je slikana 1.5.1989. godine ujutro oko 100 metara istočno od zasjednog mjesta "Rupa".
Tu se vidi taj dalekovod koji je u gradnji.
Između mene u tog dalekovoda sa desne strane na rubu šume nalazi se zadnji granični kamen do kojeg je odgovornost karaule "Ceršak" granični kamen 45 - sekcija VIII.
Sve što je iza dalekovoda je područje odgovornosti karaule "Šentilj".

A evo i satelitske snimke tog područja.

Strelica 1. To je zasjedno mjesto "Rupa".
Strelica 2. Tu sam se ja slikao.
Strelica 3. Tu se vidi električni dalekovod.
I za kraj evo jedan + za slike i posao koji si obavio za nas bivše pripadnike Graničnih jedinica JNA.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime20.05.13 16:31

Graničar ako hočeš bit će još.Nisam još bio na rupi ,pa kod bunkera iznad Mure a nismo ništa rekli o rajonu prema Sladkom vrhu i onom uskom mostu preko kanala kod ribnika .
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime20.05.13 19:58

miran cvilak (citat):

Graničar ako hočeš bit će još.
Nisam još bio na rupi ,pa kod bunkera iznad Mure a nismo ništa rekli o rajonu prema Sladkom vrhu i onom uskom mostu preko kanala kod ribnika .
Miran.
Naravno da hoću, ne znam tko ne bi volio pogledati takve slike.
A ovaj ribnjak kojeg spominješ te 1988/1989 godine nije bio na istočnom otoku.
Tada po otoku nije smio nitko šetati a kamoli da netko radi ribnjak.
Taj istočni otok je imao ako me pamćenje ne vara 2 mostića.
Onaj sa istočne strane je bio od željeza i uzak i kada bi preko njega prelazio pod je bio od nekih rešetki nešto slično ovime #.
A mislim da je imao i jedan drveni koji je bio negdje blizu nafrovoda.
Jednom ću napisati što nas je na tom istočnom otoku Spasković Radoje natjerao da radimo.
Također spominješ "Bunker" iznad Mure.
To smo mi u JNA zvali blago rečeno osmatračnica.
Mada je bilo sve samo nije bila osmatračnica.
Bio je pravi betonski bunker.
U njemu je bio jedan stari induktorski telefon.
Bio je stariji od druga Josipa Broza Tite.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime20.05.13 21:36

Ribnjak nije bio na otoku nego pored mesta kde su se spajali Mura i kanal.A onaj mostič uzak bio je od gvožđa a za onaj drveni neznam.Slikaču ti to za koji dan.
A i onaj bunker je još tamo, i iz njega lepo se videla ona brana na muri.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 0:57

miran cvilak (citat):

Ribnjak nije bio na otoku nego pored mesta kde su se spajali Mura i kanal.
A onaj mostič uzak bio je od gvožđa a za onaj drveni neznam.
Slikaču ti to za koji dan.
Taj ribnjak kojeg spominješ, ja kod njega nisam nikada bio.
Tu nismo imali što raditi.
Nije bilo ništa od interesa za JNA.
Jedna me stvar zanima sada u vezi tog ribnjaka a to je da li je on bio vezan za rijeku Muru nekim kanalom ili je bio kao neko jezero.
Jer kad sam išao na spoj karaule „Ceršak“ i „Sladki Vrh“ nisam naišao na neki kanal koji veže taj ribnjak i rijeku Muru.

A što se tiče mosta koji je spajao istočni otok sa kopnom je bio od željeza i bio je uzak a pod je bio kao željezna mreža mogao sam vidjeti ispod kako teče rijeka dok ga prelaziš.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 7:23

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Ribnjak nije bio na otoku nego pored mesta kde su se spajali Mura i kanal.
A onaj mostič uzak bio je od gvožđa a za onaj drveni neznam.
Slikaču ti to za koji dan.
Taj ribnjak kojeg spominješ, ja kod njega nisam nikada bio.
Tu nismo imali što raditi.
Nije bilo ništa od interesa za JNA.
Jedna me stvar zanima sada u vezi tog ribnjaka a to je da li je on bio vezan za rijeku Muru nekim kanalom ili je bio kao neko jezero.
Jer kad sam išao na spoj karaule „Ceršak“  i „Sladki Vrh“ nisam naišao na neki kanal koji veže taj ribnjak i rijeku Muru.

A što se tiče mosta koji je spajao istočni otok sa kopnom je bio od željeza i bio je uzak a pod je bio kao željezna mreža mogao sam vidjeti ispod kako teče rijeka dok ga prelaziš.

Ali put ka spoju terena za SL.Vrh te vodila pored tog ribnjaka,koji je kako kažeš deo starog kanala,i pored njega nalazi se jedna ribarska drvena kučica.I jedno 200 m pre te kučice je taj most koji ide na ostrvo.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 12:03

miran cvilak (citat):

Ali put ka spoju terena za SL.Vrh te vodila pored tog ribnjaka,koji je kako kažeš deo starog kanala,i pored njega nalazi se jedna ribarska drvena kučica.
I jedno 200 m pre te kučice je taj most koji ide na ostrvo.

Miran kao prvo i prvo.
Dobio sam film o karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Granični odsjek Maribor, koji si mi poslao.
Danas ću ga pogledati jedno 100-tinjak puta.

Drugo.
Miran ja nikada nisam prošao uz taj ribnjak ma koliko on tu bio blizu.
Evo na ovoj karti sam ti označio strelicom gdje je taj mali uski željezni most.
Zatim smo uz rijeku Muru išli prema istoku do žute oznake X gdje nam je bilo zasjedno mjesto na jednoj strmini koja se odronjava u rijeku Muru.
I mjesto gdje je bila zasjeda, je bilo baš na polovici tog odrona tj. na kosini od oko 10 metara iznad rijeke Mure.
Tu u blizini sam i prvi put vidio granični kamen izvan zemlje jer se sa zemljom odronio i igrom slučaja ostao na površini.

Sad me tu nešto buni.
A to je mjesto gdje sam se susreo sa graničarima iz karaule "Sladki Vrh".
Evo karta tog područja.

Strelicom broj 1 sam označio mjesto malog željeznog mostića koji povezuje otok i kopno.
Strelicom 2 sam označio mjesto gdje smo mi postavljali zasjedu na naj zadnjoj istočnoj točki odgovornosti karaule "Ceršak".
Ovaj crveni krug sam stavio jer mislim da sam se tu negdje susreo sa graničarima iz karaule "Sladki Vrh".
Strelica 3, moje je mišljenje da su graničari iz karaule "Sladki Vrh" morali proći iz taj ribnjak da bi došli do spoja sa terenom karaule "Ceršak" i na mjesto označeno crvenim krugom.
Ja dobro znam da taj ribnjak nisam vidio ma koliko on tada bio blizu mene.
Jer bi zapamtio da sam uz taj ribnjak prolazio.
Ali njega u mome sjećanju N E M A, ma koliko tada u njemu bilo riba i ribica.
Jedina riba koju sam često u selu Ceršak vidio je ona iz konzerve sardina.

Miran hajde mi zumiraj na satelitskoj snimci gdje je pozicija karaule "Sladki Vrh".
Da prvi put saznam gdje je njena pozicija.
Pa mi taj link zalijepi ovdje na ovim stranicama neka i drugi to mogu vidjeti.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 12:11

Pa evo postavit ću jednu sliku iz tog vremena iako nije bog zna kako ispala zbog lošeg fotoaparata.
Fotografija je slikana 1.5.1989. godine ujutro oko 100 metara istočno od zasjednog mjesta "Rupa".

Da,za sve je kriv loš fotoaparat,malo sutra!
Nije aparat kriv što ti nisi bio neki vojnik. Laughing
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 12:46

ZAGORAC (citat):

Nije aparat kriv što ti nisi bio neki vojnik.  Laughing

I još jednu stvar nisam rekao u vezi te slike.
Automatska puška M70AB2 nije moja.

U karauli sam pušku M70AB2 taj dan uzeo samo radi slikanja od jednog graničara albanca koji se zove Šabani Iljaz i on je iz Kosova.
Njemu je tu pušku dao komandir karaule "Ceršak" Spasković Radoje samo zato što je bio mali rastom.
Kako bi to izgledali da je vojnik mali a puška velika.
Ovako mali vojnik i mala puška.
Mislim da je ovakvih pušaka u karauli bila 1 ili 2.
Ne računajući skladište karaule.

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 13:08

Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):

U karauli sam pušku M70AB2 taj dan uzeo samo radi slikanja od jednog graničara albanca koji se zove Šabani Iljaz i on je iz Kosova.
Njemu je tu pušku dao komandir karaule "Ceršak" Spasković Radoje samo zato što je bio mali rastom.
E sad sam se nasmijao, mi smo imali samo jednu ovakvu pušku i nosio ju je največi i najjači vojnik na karauli, takođe sa kosova ali sam mu zaboravio ime. Jednom prilikom kad je bio pregled oružja i procjena nagriženosti cijevi, samo je njegova puška bila 100% čista neoštečene cijevi.Čitava puška bi mu stala na desnu plečku kao igračka.

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 17.06.13 3:39; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : pravopisna greška, dodata rečenica)
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 13:32

Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):

Makar nisi bio neki vojnik,dogurao si do pp, ČESTITAM!  cheers
Na Drenku su u zaduženju ovakve puške bile 4. Tko ih je mogao dužiti,razmislite.  Wink
U skladištu je bio još jedan sanduk takvih,potpuno novih sa pripadajućom opremom.  study

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime21.05.13 15:00

Ribnjak je tamo kde si označio plavom isprekidanom crtom.A sa puta kojim si ti išao na stražarsko mesto .mada je udaljen od puta jedno 20-ak metara. ne vidi se.
Filma molim nemoj stavljati ovde jer je privat snimka i nije za javno upotrebu,ali možeš izvuči iz njega slike ako hočeš,samo molim prekrij lica učesnika na snimci. Danas sam bio na tom terenu ,slike slede,ali evo ti jedna slikana telefonom,ostale su aparatom.

mali mostić preko kanala,ali zbog visoke trave slabo se vidi.Ostale slike kasnije.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime22.05.13 8:23

ZAGORAC (citat):

Makar nisi bio neki vojnik, dogurao si do potporučnika, ČESTITAM!  cheers
Na Drenku su u zaduženju ovakve puške bile 4.
Tko ih je mogao dužiti, razmislite.  Wink
U skladištu je bio još jedan sanduk takvih,potpuno novih sa pripadajućom opremom.  study

Evo na znanje čitavom mjestu Ceršak kao i svim karaulama graničnog odsjeka Maribor.
Ja vojnik graničar sam napokon prestigao svoga komandira karaule "Ceršak" zastavnika I klase Spasković Radoja, barem putem interneta.

Iako ima "onih" graničara koji se nisu imali hrabrosti slikati na teritoriju Albanije a sada se kite činom poručnika.
Drugi graničari su očito bili hrabriji od onih graničara iz 80-tih godina.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime22.05.13 8:33

Vojnik Graničar (citat):
Iako ima "onih" graničara koji se nisu imali hrabrosti slikati na teritoriju Albanije a sada se kite činom poručnika.
Drugi graničari su očito bili hrabriji od onih graničara iz 80-tih godina.

Možda nije u pitanju hrabrost,možda su samo bili discipliniraniji,možda su prelazili iz nekih drugih razloga,a ne zbog Brnje i slikanja.
Pet godina,dosta dugi vremenski period za promjene svih vrsta.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime22.05.13 9:03

miran cvilak (citat):

Ribnjak je tamo kde si označio plavom isprekidanom crtom.
A sa puta kojim si ti išao na stražarsko mesto, mada je udaljen od puta jedno 20-ak metara, ne vidi se.
Filma molim nemoj stavljati ovde jer je privat snimka i nije za javno upotrebu, ali možeš izvuči iz njega slike ako hočeš, samo molim prekrij lica učesnika na snimci.
Danas sam bio na tom terenu , slike slede,ali evo ti jedna slikana telefonom, ostale su aparatom.

Mali mostić preko kanala, ali zbog visoke trave slabo se vidi.
Ostale slike kasnije.

OSMATRAČNICA NA ISTOČNOM OTOKU

Sjetio sam se jednog detalja sa istočnog otoka koji je 1988 - 1989 godine bio po kontrolom JNA.
Dok bi patrolirao tim otokom negdje uz južni rub tog otoka sam vidio jednu drvenu osmatračnicu koja je bila na visini od oko 4 metra.
Gledajući i penjući se u tu osmatračnicu vidio sam po daskama da je bila stara i nije mi odavala neku sigurnost da iz nje neću pasti tako da je nisam ni koristio za potrebe JNA.
Sam taj položaj osmatračnice sa južne strane otoka tada mi je davalo do znanja da ta osmatračnica nije građena za nas graničare JNA već za lovce.
Osmatračnica je imala pogled na obližnja polja gdje se je sadilo i sijalo sve i svašta.
Vjerojatno su tu dolazile štetočine kao što su divlje svinje, srne, zečevi, fazani itd...
Onda je ta osmatračnica vjerojatno građena za lovce iz mjesta Ceršak da bi ubili te zvijeri koje prave štetu na tim oranicama.
Ja nikada nisam sreo nekoga lovca u 100 metarskom  graničnom pojasu koji je bio pod kontrolom karaule "Ceršak".

Što se tiče filma o karauli "Ceršak" kojeg si mi poslao: Primio sam na znanje tvoju zapovijed i bit će tako.
Joj da vas je vidio komandir karaule "Ceršak" Spasković Radoje što radite.
Postrojio bi vas sve na pisti i održa bi van predavanje.
Koristio bi on one svoje izraze kao:
"Porka madona, kurva prasica, svi će te vi meni u komandu na raport, skačete sebi u stomak, hvatat će te se vi za pjenu kao utopljenik....."

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime22.05.13 10:55

Što se tiče filma o karauli "Ceršak" kojeg si mi poslao: Primio sam na znanje tvoju zapovijed i bit će tako.
Joj da vas je vidio komandir karaule "Ceršak" Spasković Radoje što radite.
Postrojio bi vas sve na pisti i održa bi van predavanje.
Koristio bi on one svoje izraze kao:
"Porka madona, kurva prasica, svi će te vi meni u komandu na raport, skačete sebi u stomak, hvatat će te se vi za pjenu kao utopljenik....."

Pa to je bila samo molba,nije "zapoveved"
A što se nas tiče. He he ne ličimo baš na neku vojsku, a sam znaš da teren načini da se strogi red opusti da ljudi lakše izdrže SmileSmile
Pa vidi se da smo držali red i čistoću. Smile

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime22.05.13 13:09

miran cvilak (citat):

Pa to je bila samo molba,nije "zapoveved"
A što se nas tiče. He he ne ličimo baš na neku vojsku, a sam znaš da teren načini da se strogi red opusti da ljudi lakše izdrže SmileSmile
Pa vidi se da smo držali red i čistoću. Smile

Miran.
Što je ono tamo iza igrališta.
Toga nije bilo kada sam ja tu bio.
A na novim slikama opet toga nema.!?

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime22.05.13 13:58

To je bilo uz igralište,severna strana,neke gimnastičke sprave a visoke su bile zbog toga jer je bila tu i užad za penjanje,spale je imao fizički dobro obučenu vojsku he he he .
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime23.05.13 9:08

miran cvilak (citat):

To je bilo uz igralište, severna strana, neke gimnastičke sprave a visoke su bile zbog toga jer je bila tu i užad za penjanje, Spale je imao fizički dobro obučenu vojsku he he he .

Miran.
Neiscrpan si izvor informacija za nas bivše pripadnike graničnih jedinica JNA.
Kao da si u karauli "Ceršak" živio i radio godinama.
Kao da si bio komandir karaule "Ceršak".
Pitam se što li ću još od tebe saznati.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime23.05.13 9:31

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

To je bilo uz igralište, severna strana, neke gimnastičke sprave a visoke su bile zbog toga jer je bila tu i užad za penjanje, Spale je imao fizički dobro obučenu vojsku he he he .

Miran.
Neiscrpan si izvor informacija za nas bivše pripadnike graničnih jedinica JNA.
Kao da si u karauli "Ceršak" živio i radio godinama.
Kao da si bio komandir karaule "Ceršak".
Pitam se što li ću još od tebe saznati.

Saznat ćeš ono što znam he he he

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime23.05.13 13:27

Miran.
Nisam te ovo nikako pitao.
Je li prilazni put od mjesta Ceršak do bivše karaule "Ceršak" i dalje ostao od makadama (posut šljunkom) i pun blata i lokava vode ili su ga asfaltirali.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime23.05.13 14:09

Put je isti kao one 1989 godine Smile Smile
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 9:55

Graničari JNA i zemljopisne karte područja.

Evo da i ovo javno kažem.
Mi pripadnici JNA u karauli "Ceršak", koji smo bili na prvoj crti obrane države, nismo imali na raspolaganju zemljopisne karte područja na kojem se nalazimo.
Ma nismo imali baš nikakve karte na kojima bi vidjeli poziciju karaule "Ceršak" kao i područje oko karaule "Ceršak".
Da član ovoga foruma Miran Cvilak nije spomenuo ovaj ribnjak ja nikada ne bi znao da je taj ribnjak spojen sa rijekom Murom te ne bi znao kako izgleda.
Iz toga se vidi koliku je pažnju tada JNA posvetila nama po pitanju karte područja na kojem se nalazilo a da ne govorim "neprijateljskog" tj. područja Austrije.
Mislim da su tada djeca u osnovnoj školi Ceršak imala kartu područja na kojem se nalaze a mi je nismo ni vidjeli.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 10:31

Graničar znali ste toliko koliko je Armija smatrala da trebate znati Smile Smile
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 10:41

miran cvilak (citat):
Graničar znali ste toliko koliko je Armija smatrala da trebate znati Smile Smile
Gledajući danas na to vrijeme mislim da je to bilo glupo.
Da nekidan nisi spomenuo taj ribnjak nikada ne bi znao da je to kanal koji je povezan sa rijekom Murom.
Mi kada smo se kretali prema granici područja Karaule "Ceršak" i karaule "Sladki Vrh" išli bi uz samu rijeku Muru.
Ja sam tada mislio da taj kanal ne postoji.
Tek od nekidan vidim da sam od njega bio udaljen oko 100 metara.
Kakva smo mi to bila vojska koja ne poznaje područje svoje odgovornosti.
Nema rata i ratovanje bez karte područja.
Ja sam mjesto Ceršak na karti prvi put vidio kada me je komandir karaule Spasković Radoje pustili kući na redovno odsustvo.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 11:17

ZAGORAC (citat):
KOLEGA!!!!

Što je sa vojnićkim plačama??? scratch scratch  scratch

Nije li već  vrijeme da riješiš gore citirane stvari?
Ulijenio si se na odmoru?

Zagorac.!
Evo došao si na red i ti.
Postavio si mi davnih godina pitanje kolike su bile vojničke plače.
Malo sam se potrudio i pogledao svoj dnevnik te sam pronašao ove podatke.

Kolika je vojnička plača bila u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" V.P. 8164/20-3 - godine 1988.
Dana 5.7.1988. godine utorak, dobio sam plaču u iznosu od 2040 dinara.
Dana 6.8.1988.  godine subota, dobio sam plaču u iznosu od 2040 dinara.

Kolika je vojnička bila u karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Granični odsjek Maribor.
Dana 1.10.1988. godine subota, dobio san plaču u iznosu od 4020 dinara.
Dana 3.11.1988. godine četvrtak, dobio sam plaču u iznosu od 4020 dinara.

Mislim da se vidi po gore iznesenim brojkama kolika je tada bila inflacija u državi tako da je JNA morala povećati plaču i nama vojnicima da bi hvatala korak sa stanjem u državi.

A drugom prilikom kako je Spasković Radoje dijelio vojničku plaču u karauli "Ceršak".

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 12:02

Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
KOLEGA!!!!

Zagorac.!

Kolika je vojnička plača bila u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" V.P. 8164/20-3 - godine 1988.

Mislim da se vidi po gore iznesenim brojkama kolika je tada bila inflacija u državi tako da je JNA morala povećati plaču i nama vojnicima da bi hvatala korak sa stanjem u državi.

A drugom prilikom kako je Spasković Radoje dijelio vojničku plaču u karauli "Ceršak".
Ja se ne sječam koliko je iznosila plaća na karauli tokom 1989.godine ali znam da je tada znatno porasla i kod graničara je iznosila duplo u odnosu na vojnike u kasarni, te sam ja kao vodić službenog psa imao i dodatak za tu dužnost.Sad će možda smiješno zvučati ali znam da je s obzirom na okolnosti to tada bila solidna svota, a pošto smo mi rijetko izlazili u grad, bilo nam je dovoljno za naše potrebe.Sječam se dobro da je priliv novca od kuće tada opao jer jednostavno nam nije trebalo više.Ne mogu se tačno sjetiti kad je nastupilo to povečanje ali se sječam da smo iznosom svi bili iznenađeni.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 12:39

Vojnik Graničar (citat):

Mi pripadnici JNA u karauli "Ceršak", koji smo bili na prvoj crti obrane države, nismo imali na raspolaganju zemljopisne karte područja na kojem se nalazimo.
Ma nismo imali baš nikakve karte na kojima bi vidjeli poziciju karaule "Ceršak" kao i područje oko karaule "Ceršak".
Da član ovoga foruma Miran Cvilak nije spomenuo ovaj ribnjak ja nikada ne bi znao da je taj ribnjak spojen sa rijekom Murom te ne bi znao kako izgleda.
Iz toga se vidi koliku je pažnju tada JNA posvetila nama po pitanju karte područja na kojem se nalazilo a da ne govorim "neprijateljskog" tj. područja Austrije.
Mislim da su tada djeca u osnovnoj školi Ceršak imala kartu područja na kojem se nalaze a mi je nismo ni vidjeli.

Taj ribnjak je ostatak starog kanala koji je tekao nekada davno drugim smerom i ostao je samo ovaj deo kde je još sada ribnjak.Kad si išao putem na teren prema Sl. Vrhu išao si skoro celim putem pored tog srarog suvog kanala samo nisi to znao.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 12:44

Tu sam ti otprilike nacrtao kde je išao stari kanal

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 13:06

Evo graničaru par slika sa terena prema Sl. Vrhu.Ajde sada malo ti komentiraj,ako ti ne bude išlo ja ču ti pomoči Smile

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 13:45

Lepo je imati reportera na licu mesta Smile

Bravo za Mirana Cvilaka...Vojnik Granicar, blago tebi, ima ko da ti evocira uspomene....

Nadjite mi jednog Cvilaka za rejon Dravograda Smile
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 16:33

Vojnik Graničar (citat):

V. Graničaru, sigurno ste imali karte, ali jih nisi video, ili zbog volje do rada komandira karaule, ili zbog volje desetara. I mi smo imali karte, video sam jih, ali jih nikad nismo upotrebljavali. Nisu nam ni trebale, znali smo rejon na pamet.

I kde idu putevi, koliko su nadmorske visine, kde su izvori, kako se zovu seljaci blizu granice, šta je na drugoj strani granice...

ALI!!!!! Iako smo pre dolaska na granicu imali neku političku nastavu, i baš mene našao oficir da Hebe, šta ti Slovenac misliš o JNA... nisu nam NIKAD pokazali kako zvanično izgleda dozvola za kretanje civila uz granicu.

Tako ja i moj gušter jednom vidimo civila što kosi travu uz  granicu, naravno da nije bio ilegalac, pokosio je več puno trave, pa pitam gušter, očemo li da mu preverimo dozvolu....OK, skoro odtrčimo do njega, pa kad dođemo, lepo ga pozdravim, i on nas, pa mu kažem za dozvolu. U to vreme skapiram, da ja pojma nemam kako bi ta dozvola morala da izgleda. Izvadi nešto, pokaže nam, meni izgledalo zvanično, a u stvari pojma nisam imao kako bi moralo izgledati. Vratim mu, kažem hvala, pitam ako mu treba neka pomoč (kaže da ne), pa polako mi odemo. Bruka i sramota! Bio sam tad više od pola godine na granici a nisam ni znao kako izgleda dozvola.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 19:40

šepa (citat):
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
KOLEGA!!!!

Zagorac.!

Ja se ne sječam koliko je iznosila plaća na karauli tokom 1989.godine ali znam da je tada znatno porasla i kod graničara je iznosila duplo u odnosu na vojnike u kasarni, te sam ja kao vodić službenog psa imao i dodatak za tu dužnost.Sad će možda smiješno zvučati ali znam da je s obzirom na okolnosti to tada bila solidna svota, a pošto smo mi rijetko izlazili u grad, bilo nam je dovoljno za naše potrebe.Sječam se dobro da je priliv novca od kuće tada opao jer jednostavno nam nije trebalo više.Ne mogu se tačno sjetiti kad je nastupilo to povečanje ali se sječam da smo iznosom svi bili iznenađeni.

U Velesu '82: 30 dinara
Drenak 82/83 : 60 dinara

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 19:47

Pero™ (citat):

V. Graničaru, sigurno ste imali karte, ali jih nisi video, ili zbog volje do rada komandira karaule, ili zbog volje desetara.
I mi smo imali karte, video sam jih, ali jih nikad nismo upotrebljavali. Nisu nam ni trebale, znali smo rejon na pamet.

I kde idu putevi, koliko su nadmorske visine, kde su izvori, kako se zovu seljaci blizu granice, šta je na drugoj strani granice...

ALI!!!!! Iako smo pre dolaska na granicu imali neku političku nastavu, i baš mene našao oficir da Hebe, šta ti Slovenac misliš o JNA... nisu nam NIKAD pokazali kako zvanično izgleda dozvola za kretanje civila uz granicu.

Tako ja i moj gušter jednom vidimo civila što kosi travu uz granicu, naravno da nije bio ilegalac, pokosio je več puno trave, pa pitam gušter, očemo li da mu preverimo dozvolu....OK, skoro odtrčimo do njega, pa kad dođemo, lepo ga pozdravim, i on nas, pa mu kažem za dozvolu.
U to vreme skapiram, da ja pojma nemam kako bi ta dozvola morala da izgleda.
Izvadi nešto, pokaže nam, meni izgledalo zvanično, a u stvari pojma nisam imao kako bi moralo izgledati.
Vratim mu, kažem hvala, pitam ako mu treba neka pomoč (kaže da ne), pa polako mi odemo.
Bruka i sramota! Bio sam tad više od pola godine na granici a nisam ni znao kako izgleda dozvola.

Pero™.
Ja karte područja karaule "Ceršak" kao i područja okolnih sela nikada u JNA nisam vidio.
Da li ih je komandir karaule skrivao od nas, da li su bile negdje u njegovoj kancelariji, negdje u skladištu, ne znam ali ih nisam vidio.
Prvi put sam mjesto Ceršak vidio kad sam došao kući na redovno odsustvo.
Po tome vidiš koliko se je JNA trudila vojnicima pokazati i objasniti poziciju karaule i okolnih mjesta.
Da nije bilo autobusa neki se ni u grad Maribor ne bi znali vratiti po karti, he he he he
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 20:28

Kemo Specijalac (citat):

Bravo za Mirana Cvilaka...
Vojnik Granicar, blago tebi, ima ko da ti evocira uspomene....

Kada sam poćma pisati događaje iz karaule "Ceršak" uvijek sam se pitao tko će se prvi javiti iz tog mjesta.
Koga će zanimati ta karaula, taj mali objekt kojeg su koristile granične jedinice JNA.
Miran Cvilak je povezan sa karaulom "Ceršak" na jedan drugi način nego što sam to bio ja.
Ako će on to otkriti neka vam on to sam kaže kako.
Uglavnom on se je prvi javio na ovaj forum dok sam ja bio na "godišnjem odmoru".
A onda sam se ja vratio sa godišnjeg odmora i vidio sam da ima želje i volje obići te terene te slikati neka mjesta postaviti slike na ovaj forum da ih vidim i ja a i svi vi.
Koga ne bi zanimale te slike.
Miran Cvilak je prvi koji je na prostorima bivše Jugoslavije slikao zasjedno mjesto "Dol".
Nitko nigdje nije postavio sliku nekog  zasjednog mjesta nego je to on učinio.
Kada sam tu sliku pogledao nisam mogao vjerovati.
Sve je ostalo isto.
Gusta šuma, svuda uokolo blato, kao i kada sam ja tu bio prije 24 godine.
Mjesto na kojem sam provodio dane i noći.
Mjesto na križanju puteljaka.
Po danu je tu bilo dobro raditi ali noću vidiš i ono što nitko ne vidi, oči ti budu velike kao teniske loptice.

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime24.05.13 20:36

Vojnik Graničar (citat):
Kemo Specijalac (citat):

Bravo za Mirana Cvilaka...
Vojnik Granicar, blago tebi, ima ko da ti evocira uspomene....

Kada sam poćma pisati događaje iz karaule "Ceršak" uvijek sam se pitao tko će se prvi javiti iz tog mjesta.
Koga će zanimati ta karaula, taj mali objekt kojeg su koristile granične jedinice JNA.
Miran Cvilak je povezan sa karaulom "Ceršak" na jedan drugi način nego što sam to bio ja.
Ako će on to otkriti neka vam on to sam kaže kako.
Uglavnom on se je prvi javio na ovaj forum dok sam ja bio na "godišnjem odmoru".
A onda sam se ja vratio sa godišnjeg odmora i vidio sam da ima želje i volje obići te terene te slikati neka mjesta postaviti slike na ovaj forum da ih vidim i ja a i svi vi.
Koga ne bi zanimale te slike.
Miran Cvilak je prvi koji je na prostorima bivše Jugoslavije slikao zasjedno mjesto "Dol".
Nitko nigdje nije postavio sliku nekog  zasjednog mjesta nego je to on učinio.
Kada sam tu sliku pogledao nisam mogao vjerovati.
Sve je ostalo isto.
Gusta šuma, svuda uokolo blato, kao i kada sam ja tu bio prije 24 godine.
Mjesto na kojem sam provodio dane i noći.
Mjesto na križanju puteljaka.
Po danu je tu bilo dobro raditi ali noću vidiš i ono što nitko ne vidi, oči ti budu velike kao teniske loptice.

Meni je nas kolega bokios slikao i snimi "moju kasarnu" u Osijek. Isto tako deluje zanemareno i zapusteno.  Sad

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 8 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
Na vrh 
Stranica 8/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 14 ... 20  Next
 Similar topics
-
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Karaula 'Vipolže' VP 2146
» Karaula 'Šentilj' januar 1990. - januar 1991.
» Karaula 'Sladki Vrh'