FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.08.14 21:20
Mikula 67 (citat):
Pozdrav COKZ, i dobro nam došao
Hvala,bolje vas našao.
COKZ Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2014-08-15
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.08.14 21:31
Max Blitz (citat):
Kakav je bio smještaj na tim patrolcima? Jeste stalno na njima boravili?
Dok je bila lađa svi smo spavali na lađi.I posada RPČ 214 i 216 i posada glisera.Tako je trebalo i da ostane.Međutim,već početkom decembra došlo je do nekog kvara vezano za zagrijavanje lađe.Pošto je remont bio predviđen za april-maj kao što se i desilo, nisu popravljali lađu već smo prešli na brodove.Kako je bilo na brodu.Ja sam bio u pramcu i kad legneš to je bilo kao da si sardina u konzervi.Ispod tebe jedan tip u istoj situaciji.Lijevo od tebe municiona komora tako da kada legneš ne vidiš nikoga.Ni onog ispod sebe ni onu dvojicu lijevo od tebe,zbog komore sa municijom.Za onoga ko je imao klaustrofobiju to bi bilo nevjerovatno iskustvo .Meni kao kontinentalcu je bilo nezgodno u početku jer se RPČ daleko više ljuljao nego lađa pa mi se dešavalo da kada legnem i zaspim imam mučninu koja me probudi.Ali to je bilo samo u početku.Kasnije smo se navikli.Inače do nas je bio hotel i ono da li Srebrno jezero ili se nekako drugačije zvalo.Glavna zanimacija nam je bila da mijenjamo konzerve hrane za alkohol sa nekim konobarima iz hotela .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.08.14 21:36
COKZ (citat):
Dok je bila lađa svi smo spavali na lađi.
Koji je to brod?
Moguće je već ranije obrađen na temi, a eto, ne mogu sad povezati.
COKZ Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2014-08-15
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.08.14 22:35
E sad ne znam karakteristike.Mislim da sedam dan a ne mogu da objavljujem slike ali kada istekne taj period okačiću neke gdje se vidi i ta lađa pa neka neko ko se razumije kaže nešto više.To što smo mi zvali lađa više ne bila neka vrsta kontejnera na vodi.Sa nekoliko prostorija za spavanje,zajedničkom prostorijom za odmor i dnevne obroke, kuhinjom,mokrim čvorom.Nevjerovatno ali istinito.Imali smo tipa koji je bio mjesečar.Nismo to znali dok se nije desilo da se čovjek popeo na kastu u snu.Radi se o tome da je spavao pored jednog od onih okruglih proizora na lađi.Bila je mjesečina,pun mjesec.E sad da li se to sve de silo zato što je mjesec osvjetljavao prostoriju kroz taj orugli prozor ili bi se ionako desilo uglavnom čovjek se u snu popeo na kasetu pored kreveta i rukama opipavao zid.Znam da zvuči nevjerovatno ali je istina.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Ovo je moj brod Na njemu sam zivio skoro godinu dana (od 08. januara pa do 30. decembra 1991.) Ja sam bio krmeni artiljerac. Komandir broda bio je st. vodnik 1. klase Vlastimir Dolić, zamjenik st. vodnik Zlatko Sovec. Bili smo na trećem sektoru,Tekija. Predivne uspomene
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8091 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.09.14 15:29
Tekija ? Djerdapsko jezero?
Braco Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2014-09-16 Mostar
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.09.14 15:48
Da, Tekija. Preko puta grad Oršava (Rumunija)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.09.14 16:01
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.09.14 16:05
Ehh...kad se sjetim Danas sam se vratio 23 godine unazad, u neko ljepse vrijeme. A sjetio sam se Tekije jer, evo gledam, zahvatile je strašne poplave...svo stanovnistvo je evakuirano. Odsjecena od svijeta
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8091 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.09.14 20:24
reci mi molim te u Gradistu je bila nekakva kasarna JNA? bio sam u tom kraju u avgustu na odmoru od Gradista do Golupca pa vidim taj objekat prilicno zapusten,verovatno kasarna JNA
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.09.14 20:42
Braco, spomenuo si Zlatka Soveca.On je iz Bedekovčine, 26 klasa MTSVŠ. Zna li itko nešto o tom čovjeku, bili smo dobri i cimeri u školi, izgubili kontakt, on u Tekiju, ja u Ploče...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.09.14 1:32
Braco, član COKZ reče da su oni spavali na lađi. I prema njegovom opisu nađoh nešto što pluta, a moglo bi bit:
Za kasarnu u Velikom Gradištu stvarno ne znam ništa. Ja jesam prekomandu dobio tu, ali tu sam bio svega nekih sat vremena i to po noći, tako da se zaista ničega ni ne sjećam. Tu je bila komanda tog graničnog sektora, po logici stvari morala je bit i kasarna. Dakle 1. sektor je bilo Veliko Gradište, drugi sektor Donji Milanovac, treći Tekija, četvrti Kladovo i peti Kusjak. Čim smo došli postrojili su nas i rekli gdje ko ide, tako da se tu nisam zadržao svega nekih sat vremena. Jeli to bilo pristanište ili kasarna... pojma nemam
Za st. vodnika Zlatka Soveca ne znam ništa, zadnji put smo se čuli telefonom tamo negdje 2006. godine i on je još bio u Tekiji. Rekao mi je da je još na brodu, da je sve po starom i tako. Odmah me se sjetio
A to za spavanje na lađi je istina. Kad smo mi došli tamo, stariji vojnici su nam pričali kako se donedavno bilo spavalo na lađi, ali da sad (ne znam iz kojeg razloga) nije tako. Ja lađu nikad nisam ni vidio, evo sve do ove slike iznad mog posta
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.09.14 10:29
Braco dobro nam došao Jednom sam bio u Tekiji, imali smo gađanje sa PAT-ovima pa smo svratili i onda nazad za Novi Sad.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Braco Gušter
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 17.09.14 15:00
A ja sam na obuku za PAT isao u Novi Sad. Tri dana smo bili, obucavali nas u onim "svemirskim" kupolama
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 18.09.14 16:41
Riječni moreplovci, što možete reći o ovom brodu - rečna stanica za razmagnetisanje brodova RSRB-36 'Šabac'.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 18.09.14 17:02; prepravljeno ukupno 1 puta
Braco Gušter
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 18.09.14 16:47
Nikad vidio
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 18.09.14 16:58
Braco (citat):
Nikad vidio...
Desantni čamci su s mora došli kasnije pa ih nisi ni mogao vidjeti u RRF, ali RSRB-36 nije.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 19.09.14 21:09
Max Blitz (citat):
Desantni čamci su s mora došli kasnije pa ih nisi ni mogao vidjeti u RRF, ali RSRB-36 nije.
Rečna stanica za razmagnetisanje brodova RSRB-36 "Šabac" (Razmagnetisanje broda - poništavanje (ili smanjenje) magnetnog polja broda, kao mera zaštite od mina). Jedna od retkih koja nije rashodovana, samo zbog svoje namene.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 19.09.14 22:23
Mikula 67 (citat):
(Razmagnetisanje broda - poništavanje (ili smanjenje) magnetnog polja broda, kao mera zaštite od mina).
Znaš li ukratko kako se (i s čim) to radi? I kojim brodovima se to radi, svima (metalnim)??
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.09.14 0:27
Max Blitz (citat):
Znaš li ukratko kako se (i s čim) to radi? I kojim brodovima se to radi, svima (metalnim)??
Normalno, metalnim, samo sam jednom prilikom video sam`postupak razmagnetisanja u stvari kako oni kažu "kompezovanje magnetizma u cilju smanjenja magnetnog otiska broda", pomoću mehanizma koji liči na dizalicu priključe brod na kablove ali sam postupak ti ne bih znao objasniti. RSRB-36 "Šabac" je pored razmagnetisanja i svojevrsna kontrolno merna stanica inače sagrađen 1984 god. i isključivo služi za razmagnetisanje rečnih brodova, recimo morski minolovci imaju drvenu oplatu a metalni delovi kao i u većini morskih brodova su obmotani bakarnim namotajima pa su kroz njih donekle i sami mogli da vrše razmagnetisanje, rečni brodovi nemaju tu mogućnost a ako se dobro sećam mislim da ima i veze kad je u pitanju slana i slatka voda. Sve se ovo radi jer većina mina ima nekoliko vrsta bezkontaktnih upaljača koji reaguju na magnetizam broda, zamor materijala, buku motora itd. Možda će neko moći bolje da pojasni sam čin razmagnetisanja.
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.09.14 9:57
Postoje mine s upaljačem koji detektira magnetsko polje broda i to ih aktivira. Ugrađivali su se i brojači koji su aktivirali minu tek poslije nekoliko prelazaka, pa nikad nije bilo dosta jednom proći i reći da je polje s minama očišćeno. Uglavnom su rađena 4 prelaza s PEML minolovkom. Morski minolovci jesu bili drveni, ali oprema, naoružanje, tu je bilo i bakra, čelika, aluminija. Minolovci su imali povučene kablove za degausing po cijelom brodu, a uređaj je bio u električnoj centrali.Iako su na brodu korišteni samo amagnetski materijali (čak su i sidra bila od amagnetskog čelika) mali potpis je uvijek bio prisutan. On se kompenzirao propuštanjem struje kroz te namjenske kablove. U floti je tu namjenu imala stanica za razmagnetiziranje na ulazu u Loru (ona mala "podmornica" otočić. Svi brodovi su povremeno išli na demagnetizaciju i par puta se motali oko oktočića gdje im je izmjeren magnetski odraz i zatim kompenziran. Inače, magnetske upaljače su prvi uveli (a tko drugi?) nijemci u II SR i za britance je bio šok dok nisu pronašli jednu minu u plićaku, rastavili je i proučili uređaj. Počeli su razmagnetizirati brodove i neznajući da su ih time zaštitili i od torpeda s magnetskim upaljačem. Jako neugodno iznenađenje za komandante njemačkih podmornica i razarača koji su mnoge čiste pogotke pretvorili u uzaludno utrošena torpeda...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 24.09.14 8:09
Max Blitz (citat):
Braco, član COKZ reče da su oni spavali na lađi. I prema njegovom opisu nađoh nešto što pluta, a moglo bi bit:
I ovdje je RPN-43, riječni pomoćni naftonosac.
Na prethodnoj stranici na slici s RPN-43 nije stambena lađa, već R-Dok15 za dizanje i remont minolovaca. I ovdje je s ova dva raspremljena DJČ-a.
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 24.09.14 22:42
Max Blitz (citat):
tomerc (citat):
93. RC je imao svoj desantni camac
DJČ-a nije bio u RRF za vrijeme JRM, sigurno.
Mogao je bit ovakav...
Pa da - desantni camac. Imao je pogon na turbinu tako da je bio ravan odozdo. Nije bilo propelera da se zapetljaju i slicno. Bili su i gliseri sa, cini mi se, tri vanbrodska motor. Mislim da su bili Johnson
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 24.09.14 23:08
tomerc (citat):
Bili su i gliseri sa, cini mi se, tri vanbrodska motor. Mislim da su bili Johnson
Tip BDČ-82 je bio nešto veći, i za more, ovaj je bio i u Divuljama u 82. pomorskom centru, vidi se na početku onog videa što sam postavio na temu 'Divulje'.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.10.14 7:48
Pa za ovu sliku ste raspravljanli da je neka raketna korveta ili šta već i da je u ogledalu... dana Naslov: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice [You must be registered and logged in to see this image.]Pet 26 Sep 2014, 16:19
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 31.10.14 19:48
COKZ (citat):
Max Blitz (citat):
Pozdrav COKZ! Evo tvojih brodova...
Hvala ti puno.Jesi li ti bio na nekom od tih brodova? Inače kada sam ja bio broj članova posade je bio 8. Kormilar,Signalista,RTG,Električar,Mašinista,Pramčani artiljerac,Miner,Krmeni artiljerac.Izvinjavam se ako griješim.Puno je vremena prošlo.Sjećam se da su Ištvan Kovač-Pišta,Komandant Raja koji je bio i komandir 216 ,Krstevski Velimir i ostali podoficiri napravili igralište za balotu-boćanje na sidrištu.
Pozdrav COKZ i nadam se da ti je moj zemljak bio dobar staresina i da nas nije obrukao. Bio je prvi iz sela koji je otisao u neku vrstu vojne skole. Pre 2-3 godine sam ga video u rodno selo gde tu i tamo svaca da poseti rodbinu. Opisi mi malo vise, detaljnije, njegovu duznost, cin, obaveze.
Pozdrav
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
mornar71 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 202 ČLAN OD: : 2013-03-05 valjevo
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 31.10.14 22:32
I tako novo vreme izbaci tako lepu mornarsku uniformu i obukose u neke savremenije ruzne da se covek uplasi. Odnosi se na foto gde posada minolovca izvodi vezbu napad ili odbrana na artiljeriskim orudjima.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.11.14 15:54
Knjiga kvarova za RML-332. Mikula, imaš li koju riječ više o ovakvim knjigama?
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.11.14 16:22
Max Blitz (citat):
Knjiga kvarova za RML-332. Mikula, imaš li koju riječ više o ovakvim knjigama?
Bilo je raznoraznih knjiga tj. evidencija, sve su ih vodili oficiri i podoficiri svaki zadužen za svoj deo broda: MTS, veza, naoružanje....i raportirali o stanju k-dantu broda.